24 de ore, atat a durat

Asadar, azi s-a terminat pe plus la Bursa din New York. QED.
24 de ore, atat a durat. Putea sa dureze 24 de zile sau de luni. Maine poate va scadea din nou, poimaine poate creste sau scadea… The stocks go up, the stocks go down. Cititi postarea anterioara. Si revedeti acum mental explozia, festivalul, spectacolul de… n-am sa pronunt ce… generate in interval in mass media, si aici si aiurea…

Acum, remarcati ceva: Ieri cand cu caderea, s-a dat directia de la centrala de propaganda cu mema „Trump-stock exchange-responsabilitate”. Si evident, s-au executat mecanic. I-ati vazut si dumneavoastra, i-am vazut si eu: the usual suspects. Pavlovian: rupandu-se in figuri memetice exact pe linia trasata, ca si cum intre reactiile lor si semnalul de la Centru nu s-ar fi interpus un creier personal, la purtator.

Si acum ajung la problema mea personala, la observatia dureroasa si frustranta: Oricat am vrea noi, oricat as vrea eu, nu vom putea face pe cineva sa gandesca daca acesta sau aceasta NU vor sa gandeasca. Imposibil.

Sunt oameni care citesc pagina asta de ani de zile. Si pagina asta a navigat si explicat atatea crize, fenomene si isterii si valuri memetice si manipulatorii de la Cearli la Cecil, si Brexitul si alegerile, si Trump si Rusia si aia si aialalata… Si de fiecare data am incercat sa pastram o line rationala, masurata, echilibrata, sa aratam aici ca exista un pattern, in ce fac aia, ca exista o logica in toata povestea si ca exista niste moduri de a raspunde si a te autocontrola rational cand se intampla astfel de chestiuni induse manipulatoriu, propagandistic sau pur si simplu pe baze de isterie colectiva.

Ei bine, oamenii astia, aceiasi, dupa atatia ani, dupa atatea studii de caz si lectii pe viu, ei bine tot ei, exact ei, erau ieri si azi pe aici cu Trump, Trump, Trump pe creier, rotindu-se ca un girofar… Si ma intreb, Dumnezeule, ce inteleg oamenii astia, de fapt. din tot ceea ce scriu eu aici? Cu ce mutanti avem de a face, impenetrabili la logica, evidenta si simtul comun? Cum as putea sa fiu mai clar? Sa explic mai bine.

Ma gandesc: oamenii astia citesc chiar acum ce scrie mai sus. Oare ce inteleg? Si tot eu raspund: Da, stiu! Iata ce: „Trump, Trump, Trump, Trump, Trump, Trump, si tot asa…”. Ma rog, nu neaparat in ordinea asta, dar cam astea sunt ideile generale, in conformitate cu directiile de la Centru.

PS: Mai sus e graficul cu evidenta empirica.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *