Anatomia unei mistificari

„Cea mai mare prăbușire a Dow Jones din Istorie”. Asa a fost prezentata si alimentata isteria si manipularea respectiva, de la Centrala de Propaganda occidentala, in speta americana. Asa a ajuns la publicul roman, propagata de analfabetii functionali si teleghidatii ideologic care domina mass media si in Romania, ca peste tot in lume.

Iata cum stau lucrurile in realitate, si aici e vorba nu atat despre cazul in sine cat despre pegadogia pregatirii noastre pentru alte manipulari viitoare:

Daca valoarea (Bursei, sa zicem) e de 10 si scade, pierde 1 punct din valoare, caderea e de 10%, mai raman 9 puncte. Daca valoarea ajunge mai tarziu sa fie de 100 si scade, pierde 2 puncte din valoare, caderea e de 2%, mai raman 98 puncte.

In termeni absoluti, sigur, putem zice ca 2 puncte e cea mai mare cadere din istorie, in realitate si relativ o cadere de 2% e mai mica decat o cadere de 10%. Putem sa zicem ca a fost cea mai mare din istorie? Da, intr-un anumit sens, daca adugam si specificatiile necesare, inclusiv cele de interval de timp etc. Dar asa cum a fost propagata „stirea”, a fost o exprimare inexacta tehnic si incompleta in cel mai bun caz sau minciuna prin omisiune in cel mai rau caz.

De ce au ales mass media occidentale sa pedaleze pe varianta manipulatorie, isterica si alarmista? (In realitate caderea nu a fost nici macar in prima quintila, adica top 20% din caderile in termeni procentuali din istorie) Trei motive:

1. Politica si ideologia. La Centrala de propaganda s-a hotarat de multa vreme ca tot ce poate fi manipulat impotriva lui Trump, trebuie sa fie folosit fara scrupule pentru adevar, bun simt etc. Scopul scuza mijloacele.

2. Trafic, audienta, clikuri etc. Caderile la bursa si isteria si explozia de prostie adiacente fac trafic. Scopul scuza mijloacele.

3. Analfabetismul functional si tembelismul. Mass media, talking heads de la CNN, MSBC etc, plevusca care se ocupa cu manipularea si cenzurarea fluxurilor la facebook, twitter, yahoo etc etc etc nu sunt intre cei mai educati, inteligenti, informati si responsabili membri ai speciei. Din contra. Chiar si asumand buna lor credinta, un calcul elementar, sau capacitatea de a verifica la doua clickuri distanta un grafic precum cel de aici, este ceva ce depaseste imaginatia si puterile lor cognitive.

Cat despre burse: Azi poate vor scadea din nou, va fi poate chiar o noua „cadere istorica”, poimaine poate vor creste sau scadea, raspoimaine vor ajunge la un „maxim istoric” iar apoi vor cadea… The stocks go up, the stocks go down… Cititi postarile anterioare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *