Educația, alfa și omega sistemului liberal democratic

Despre Educatie. Si despre Sistemul Liberal Democratic. Adica sistemul pe care pretindem ca il avem instalat in tara si de care ne batem acum joc. Si care in paralel e sub asalt si in Occidentul neototalitarismului corectitudinii si progresului cu voie de la politia gandirii.

Reamintim o chestiune esentiala despre acest Sistem: Este un sistem care pentru prima data in istorie se bazeaza si vizeaza explicit Educatia ca forta si principiu politic central al ordinii sociale. Suna paradoxal? Ciudat? Nu ar trebui. Asta e sistemul in care pretindem ca traim, asa cum l-au structurat cei din vechime. Sa explicam:

Care e – in viziuninea ganditoarilor care au creat sistemul liberal democratic – criteriul prin care judecam bonitatea, calitatea, eficienta unui sistem, a unei guvernari? Ei ziceau ca nu PIB-ul, industria, agricultura, masini, tractoare, rapita la hectar etc sunt cele ce conteaza in ultima instanta. NU.

Criteriul bunei guvernari a unui stat sau societati este gradul in care sporeste calitatea umana a guvernatilor, ii face mai educati, mai informati, mai civilizati, mai competenti. Toate celalte – de la tractoare la rapita, via CNN si Antena3 – sunt doar instrumente pentru asta. De ce? Pentru ca, si parafrazam acum pe Mill:

Singurul obiectiv al statului este sa sporeasca aceste calitati umane ale cetatenilor, pentru ca aceste calitati umane de inteligenta, informatie si comportament sunt forta, combustibilul ce pune in miscare eficient si bine masinaria guvernarii. Calitatea institutiilor depinde asadar de calitatea cetatenilor. Vrei guvernare mai buna? Educa cetatenii! Un cerc, o spirala virtuoasa se pune in miscare…

“Excelenta in ale guvernarii este promovarea virtutii si inteligentei poporului”… “Cand avem poporul dominat de mase pline de prejudecata, ignoranta si stupiditate, fiece operatie a guvernarii va merge prost; cand oamenii sunt ajutati sa se educe si sa isi depaseasca conditia, guvernarea insasi devine mai buna…”

Pe scurt: Ce decurge din asta? Decurge ca principalul element al doctrinei liberale clasice a guvernarii este EDUCATIA. Educatia NU e o nota de subsol, intre industria extractiva si trasporturi si textile, in nomenclatorul ministeriabilelor. Educatia este alfa si omega unui adevarat sistem liberal democratic. Intarirea constiintei, caracterului si mintii prin educatie este pivotul si forta in jurul careia sa invarteste totul.

De aia avem drepturi, libertati, constitutii si guvernare. Ca sa punem in miscare si sa mentinem acest proces, aceasta spirala a bunei guvernari bazata pe imbunatatirea calitatii umane a celor guvernati. Care calitate ii va servi pe ei personal ca indivizi si in acelasi timp societatea, colectivitatea din care fac parte.

Ingenios, nu? NU erau chiar stupizi si depasiti astia din vechime.

PS: Nu e nevoie sa spun ca sunt solidar cu colegii mei – profesori, cercetatori, personal administrativ din sistemul de educatie din tara, prinsi in tragicele si penibilele in acelasi timp, evolutii de acolo.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *