Epoca Machiavellismului scapat de sub control: scopul scuza mijloacele

Epoca Machiavellismului scapat de sub control: Aici s-a ajuns, peste tot, in Tara si in Occident. Politica este vazuta exclusiv ca stiinta si arta de a obtine, controla si administra puterea prin manipulare, lipsa de scrupule, exploatand slabiciunea si neinformarea si instrumentand slabiciunea si neinformarea celor din jur.

Obiectivul: Progresul. Ce e progresul? Progresul e, asa cum zicea profesorul nostru de la ASE in anii 80, Ivanciu-Valeanu, “Progresul este mersul inainte”. Totul pentru progress, totul pentru victorie. Scopul scuza mijloacele.

Pe fata in Romania, mai cu staif si mai indirect in Occident, forma de gandire – brutala si primitiva – care reduce totul in viata publica la manevre, masinatii, manipulari, manopere, scheme, minciuni, lovituri pe la spate, lipsa de etica si caracter este considerata azi in mod spontan si natural ca fiind REALITATEA insasi cand vine vorba de politica. Singurele care contează sunt interesele definite în termeni de putere politică. Totul în politică este despre putere. Scopul scuza mijloacele.

Ambalat ipocrit in mantaua “Progresului” care este, evident, “relativ” asa cum “relative” sunt toate “politicile publice” si “drepturile” (in afara de cele care nu sunt “relative” pana cand devin “relative” in functie de interes conjectural), Machiavellismul ne da descrierea intregii game sordide a filosofiei publice de facto de domina in acest moment elitele, est si vest.

Simbolul sau: consultantul politic, mercenarul sondajelor manipulatorii si strategiilor fara scrupule. Veni, vedi, vici. In urma lui ramane o tara si o societate sa fie birjarita de castigatori. Cui sa te plangi?! E democratie, nu?! Democratia e rea, nu? Vai ce prostie e Democratia! Uite la ei cum au votat! Si astfel Democratia si Liberalismul platesc nota de plata a Machiavelismului.

Exista o alternativa? Exista, evident. Ceea ce adevarata stiinta si filosofie politica incearca sa ne invete, de sute si mii de ani:

Politica este si ramane parte a universului moral. Este stiinta ce combina fizica, ingineria si arhitectura sociala cu etica responsabilitatii intr-o serie de lectii privind cum si cand oamenii pot construi o ordine sociala propice sigurantei si prosperitatii lor. Astea toate NU sunt doar vorbe cum Machiavellismul vrea sa insisnueze. Exista un mod de gandire politic ce merge dincolo de primitivismele si amoralismele manipularii.

Este stiinta si arta contructiei arhitecturii institutionale care sustine ordinea libertatii. Este stiinta ce ne ajuta sa intelegem o anumita logica prezenta potential in jurul nostru, dar nu intotdeauna foarte evidenta: logica organizarii indivizilor si comunitatilor pe baze de cooperare si coordonare sociala. Functia sa este aceea de a structura ordinea cooperarii intre oameni liberi in comunitati libere, de a le sustine libertatea de gandire, de asociere si de actiune intr-un sistem in care libertatile reciproce sunt respectate si spatiul colectiv este gestionat in mod legitim si drept. Asta este adevarata stiinta si gandire Politica.

Despre asta trebuie sa le vorbim tinerilor si generatiilor ce vin. Fiecare minut pe care il pierdem, noi cei ce avem principala responsabilitate pentru asta in diviziunea sociala a muncii – ca ganditori politici, publicisti, jurnalisti, formatori de opinie -, fiece minut pierdut, luati de valul manevrelor Machiavellismelor occidentale si locale, scapate ambele de sub orice control, e un minut pierdut de la adevarata noastra menire sociala.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *