Exemplu de manual de “principe” machiavellic

Daca machiavellismul e standardul aur al politicii, Liviu Dragnea este maestrul absolut al genului. Daca forma de gandire care reduce totul in viata publica la lupta pentru putere, la manevre, masinatii, manipulari, manopere, scheme, minciuni, lovituri pe la spate, lipsa de etica si caracter, inseamna Politicul, el e omul. Triumful lipsei de scrupule asupra dreptului, legii, ratiunii, normelor si interesului public.

La ora actuala, fara nici cea mai mica preocupare pentru binele public si interesul colectiv national, omul nostru este exemplu de manual de “principe” machiavellic. Din nimic, un biet taranete recent urbanizat din Teleorman, iata-l: la varful piramidei, mai puternic decat un principe al Renasterii, cu mai multi supusi, resurse, populatie controlata, sustinatori, bani, influenta etc decat oricare dintre contemporanii lui Machiavelli, pe care acesta ii lua de modele si studii de caz. Proba si demonstratie a validitatii pozitiei machiavellice.

Si totusi, nu e asa. Vedem ca oamenii au rezerve. Nu toti se poarta ca niste debusolati moral in fata exemplelor de machiaverlic de success. Oamenii simt totusi ca politica este despre ceva mai mult, si altceva decat acest machiavellism. Instinctul oamenilor acestora, atatia cati sunt ei, nu greseste.

Si nu e vorba aici de oameni naivi, care cred tamp in moralitate: “deontologi”, cum cu dispret ii numea cineva care poza pe durul si machiavelicul, cum fac toti semieducatii care ajung –dupa ce dau cu nasul de putere- sa creada ca dispretul fata de morala este ceea distinge un om politic real de naivii si stupizii cetateni obisnuiti. Nu. Este vorba de un instinct si un calcul care depaseste in responsabilitate si inteligenta tot ceea ce poate fi imaginat in universal rudimentar al machiavellismului.

Oamenii de bun simt sesizeaza instinctiv ca in masura in care comportamentul unui Dragnea ar fi generalizat la scara sociala si TOTI am fi la fel de lipsiti de scrupule, totul ar degenera rapid: Conflictul si incalcarea regulilor ar escalada. Da, proababil Dragnea ar fi jupuit de viu undeva intr-o piata si acareturile sale ar fi pradate si arse, familia sa ar fi macelarita si haituita. Dar asta ar insemna haos generalizat, toti ar fi in pericol de a li se intampla acelasi lucru.

Daca dai drumul si raspunzi la Machiavellism cu Machiavellism, rezulta escaladare pana la capatul consecintelor logice si morale. Anihilarea ordinii, libertatilor si anihilarea fizica. De asta Machiavelismul nici nu poate fi considerat doctrina de guvernare reala. Oricat s-ar impauna “realistii” si alti iresponsabili juvenili care se cred nu stiu ce mari politologi sau analisti sau consilieri pentru ca fac confuzie intre lipsa lor de maturitate si scrupule morale si gandirea politica reala.

Adevaratele doctrine politice depasesc machiavellismul, nu reduc totul la el. Il iau in calcul, desigur. Dar construiesc un joc second, mai pur, care combina realitatea practicilor machiavelice, cu realitatea moralitatii celorlalti membri ai societatii sub complicate sisteme si constructii legislative si institutionale. Abia de acolo incepe adevarata stiinta si arta a gandirii politice.

Asta e ce trebuie sa-i invatam pe studentii si tinerii nostri. Machiavelismul – fie ca vine de la Teleorman sau vine de la CNN, sau New York Times – e o conditie a vietii politice ce poate degenera intr-o patologie terminala a ordinii politice si sociale daca nu e tratata cu doctrinele inventate ca antidot de inaintasii nostri, cei ce au creat democratia si liberalismul modern. Daca acest adevar se pierde, oridinea libertatii si democratiei e pierduta fie in haos anarhic fie in autocratie si dictatura.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *