Ion Iliescu se pregăteşte să moară

Dar mai are ceva de făcut pînă atunci.

Trei laitmotive străbat activitatea comunistului cu faţă, chipurile, umană, din decembrie 1989 şi pînă cînd i-o suna ceasul: dialogul, consensul şi sula. Primele două sînt ipocrizie infectă, abia al treilea e real şi-l simţim încă pe pielea noastră. Recent, cu ocazia lansării unei noi şarje de maculatură, octogenarul bolşevic a deplîns lipsa totală de dialog dintre putere şi opoziţie. De parcă n-ar fi ştiut de cîte ori PSD-ul, prin gura lui Ponta, a refuzat invitaţiile la consultări ale lui Băsescu! Sau de parcă habar n-ar fi avut  că nici una dintre aşa zisele propuneri pe care le avea partidul roşu nu putea fi acceptată, o ţară neguvernîndu-se cu sloganuri în bătaia de joc a realităţii. Dar pentru Ion Iliescu, dialog nu există decît într-un singur caz, atunci cînd este iniţiat de către el. Sau nu, în două,  şi-atunci cînd i se-ncaieră moştenitorii ideologici şi e chemat să facă pace. Adică să-i liniştească în numele binelui lor suprem: averi, funcţii şi orgolii.

Consensul, în accepţiunea fostului membru al CC al PCR, nu este nimic altceva decît paravanul complice,  asamblat din aceleaşi cuvinte siluite de mii de ori, care a acoperit jaful la nivel naţional  practicat de nimeni alţii decît de protejaţii permanenţi sau de conjunctură ai preasăracului şi preacinstitului. Consens, pentru Ion Iliescu, nu înseamnă înţelegere, nu înseamnă acord, înseamnă exclusiv identitate de păreri. Cu a lui, c-aşa ştie el de-o viaţă-ntreagă.  Rîdem, glumim, ne scuipăm, ne hîrîim, dar nu părăsim incinta. De partid şi de stat.

Şi-acum sula. Da, aia de care se plîngea în ianuarie 1990 că i-o băga-n coaste Dumnezeu să-l odihnească, seniorul Coposu. Credeaţi c-a uitat-o?  Ei bine, nu. Nici n-avea cum, din moment ce-a folosit-o el, la rîndul lui, mai bine de două decenii pe noi. Credeaţi c-a iertat-o? Nici vorbă! Toată mizeria împăciuitoristă pe care o afişează rînjetul pervers nu-i altceva decît anestezierea fraierilor, cîţi or mai fi, şi cumpărarea sufletelor scoase din varii motive pe tarabă. Dar atunci, în iarna lui ‘90, Iliescu chiar a simţit-o! Iar astăzi, abia, îşi ia pe deplin revanşa.  Cum? Prin ceea ce se întîmplă chiar acum sub ochii noştri-n PSD. Miza nu e a lui Ponta, nu e a lui Geoană, nici a lui Năstase, miza e a lui Iliescu şi se cheamă distrugerea PNL. Pentru că asta i-a mai rămas de atunci de răzbunat. Şi, implicit, numirea, chiar dacă nu deocamdată oficială, la conducerea partidului, a unui adevărat succesor. Pe Oprescu. Toată abureala uselistă, toată cultivarea artificială şi toxică a ego-ului lui Antonescu nu e decît lucrătură iliesciană. Două lucruri nu pot să-i neg: talentul de a ţese intrigi şi priceperea la oameni. Dar de, pe vremea lui se făcea şcoală serioasă şi perfecţionare permanentă, altfel geşelile costau scump. Cu mult mai scump decît o aşa zisă marginalizare în funcţii înalte de partid la Timiş şi Iaşi sau la conducerea Editurii Tehnice. Aşa că nu-i de mirare dacă nu se prea vede cum acţionează acum. Dar e momentul perfect de plătit toate poliţele. Speculînd slăbiciuni, vînzînd iluzii, asmuţind pe furiş haitele, îşi poate vedea visul: să le-o plătească tuturor. Lui Geoană, pentru că i-a suflat şefia partidului, PNL-ului doar ca simbol, dar extrem de important şi aşa pentru el, lui Ponta pentru privirea duplicitară pe care-a reuşit să i-o vadă dincolo de ochelarii cu care păcăleşte pe mulţi. Şi dincolo de discursul care aduce de multă vreme nu a iresponsabilitate, ci a iraţionalitate care frizează patologia psihiatrică. Oricare ar fi deznodămîntul conflictului Geoană – Ponta, rezultatul va fi acelaşi: scoaterea lui Antonescu din orice calcule electorale şi, odată cu asta, spargerea PNL-ului în fărîme care cu greu vor mai putea fi luate în seamă. Şi desemnarea candidatului cu şanse reale la cîştigarea preşedinţiei în 2014,  Sorin Oprescu. Restul nu mai contează, se aranjează.

Ion Iliescu nu uită şi nu iartă. Dar nici noi!

Facebook Comments

33 Comments Ion Iliescu se pregăteşte să moară

  1. Selvyn

    @ Dinu: care PNL? unde mai vezi tu partid liberal? l-au atasat la socialisti si l-au nenorocit… si cand ma gandesc ca in 2000, cand ieseau de la guvernare, eu m-am dus sa ma inscriu in PNL… si m-a tratat o secretara cu atata sictir, la PNL Constanta, incat am mototolit "aplicatia" si am plecat…

    Adevaratul liberalism in tara asta este mort si ingropat de la fondarea USL, vorba lui Cartarescu (citat aproximativ ) : "Iubesc liberalismul, dar urasc din toate puterile peneleul…"

    Reply
  2. valentin

    Daca vine vorba de mustrari,tovarasii de la Antene se pricep mai bine.Cat despre topicul nostru,nu cred ca se va intampla ceva semnificativ pana la Apocaliposa.Dupa,vom mai vedea.

    Reply
  3. doru34

    PS: Dragos, pentru ce crezi ca voi fi mustrat mai tare cand va veni timpul: oentru ca urmaresc aproape numai Antena3 sau pentru ca rasfoiesc din cand in cand si Madame Blogary?

    Reply
  4. doru34

    @Dragos

    Urmaresc aproape numai Antena 3 din cauza ca nu am acces la posturile romanesti decat pe Internet. Neputandu-ma hotara care este canalul cel mai putin toxic prefer sa-i urmaresc pe cei mai talentati.

    Criza mondiala nu are nimic a face cu perspectiva de desvoltare pe termen lung, cred. Dar sunt convins ca a plafona, taia etc. pensii si salarii, a te imprumuta aiurea in tramvai si a vorbi dupa aia ca vrei sa faci un buget cu deficit 0 etc. sunt masuri de azi pe maine. Nu stiu daca altii ar fi reusit sa traverseze perioada mai bine, dar vad ca astia au dat-o rau in bara.

    Reply
  5. Dragos

    doru34 (lipsa unui plan de deZvoltare pe termen mediu si lung)

    CRIZA MONDIALA este intr-atat de-a dracu, incat NICI o tara din lume nu-i capabila sa injghebe nici macar un plan de deZvoltare de azi pe maine.

    (crede cineva ca Ponta sau Antonescu pot face ordine in vid?)

    ii cred capabili sa ctitoreasca vidul.

    ps: esti nedezlipit de Antena3, nu ?

    Reply
  6. doru34

    a) de acord cu logica postarii, daca o inteleg bine, dar:

    b) d-nul delegat comercial la Anvers nu facea parte din sistem sau nu este parte a acestei desbateri?

    c) preacinstitu' sa se bucure de atatea sule ca si intaistatatoru';

    d)chioru- surazatoru – liberalu nu a prestat in guvernele numite de bunicutza, lupta din interior?

    e) PNL a contat vreodata in lupta surda partid – securitate?

    f) Cuiva i-a pasat vreodata de clasa "mijlocie" – cred ca nici nu mai exista, pe care se bazeaza orice incercare de "reforma" a statului ( reforma = jumulire a acestei clase, distrugere, incercari de neantizare). Poate i-a pasat lu' Nastase cand cu 1,5%, accept faptul ca (!) conjuctura internationala era favorabila;

    g) crede cineva ca Ponta sau Antonescu pot face ordine in vid? Pentru ce ar face? Romania are cu totul alte probleme decat partidul de guvernamant. Si astea pot fi enuntate usor: – problema demografica

    – lipsa unui plan de desvoltare pe termen mediu si lung;

    – blocajul insitutional ( fapt care inevitabil antreneaza caderea in desuetitudine a oricarei forme de autoritate);

    – lipsa oricarei politici coerente de dialog cu "diaspora" (a carei compozitie s-a schimbat dramatic in ultimii 20 de ani)

    Daca d-nul Iliescu ofera un minim raspuns la aceste probleme il sustin, daca va face asta d-nul Basescu il sustin. Daca nimeni nu va face nimic ma rog Domnului sa aiba statul bani sa ii plateasca pensia (ne-nesimtita) mamei pana cand nu va mai fi cazul ("iesire din sistem din cauze naturale"). Voua, cine?

    Reply
  7. Glook

    La Antonescu daca ii scoate cineva ostaticul (PNL) din tolba i se dezumfla alea 20.2% in 5 minute. Foarte buna initiativa Blogary.

    Ponta lupta doar ptr. propria imagine externa. As paria ca se vede deja Prim ministru. Iliescu s-a prins nepermis de tarziu. Indraznesc sa cred ca nu mai e ce-a fost. As vrea sa privesc un superb apus de soare.

    Reply
  8. Florina

    puncte cardinale

    Ponta, azi. nu, ieri. nu mai contează, Ponta:

    "Cred ca exista asa, cel putin la domnul Iliescu, o atitudine de tip Richelieu, sa tina balanta de puteri, sa nu castige nimeni prea multa putere."

    Reply
  9. judex

    Adanc, Florina.

    Cred ca ai dreptate, in mare parte. De un singur detaliu ma-ndoiesc: cred ca ceea ce tu vezi pe post de Luca-Arbore-Cotit este doar o roata de transmisie vopsita mai strident (si nici nu cred ca mai este cea principala azi, ca nu mai are vaselina de uns pe-aproape cam de multisor). Pina la urma urma, niciun vizionar nu s-a urcat pe proprii umeri, fie el cat de mare contorsionist, ca al nostru pre(ri)dicat. Dar, cu timpul, lucrurile se vor clarifica…

    Reply
  10. Paul

    Cu aerul lui de sictirit si cu "da" si "pa" -urile lui, Oprescu nu are nici o sansa in Ardeal. El e miticul in persoana, nu are cum sa prinda in nord. Si ca primar de Bucuresti ce mare branza a facut? Am scapat de caini, de tiganii parcagii? S-au blocat avizele de demolare a cladirilor istorice? S-a imbunatatit considerabil transportul in comun?

    Reply
  11. Florina

    Andrei,

    distrus prin Antonescu, zic eu.

    Isailă,

    da, şi eu cred că Oprescu ar obţine în Ardeal mai puţin decît Iliescu. la Oprescu trebuie luat în considerare, în primul rînd, dacă ia a doua oară Bucureştiul. dar oricît ar obţine şi în Bucureşti şi în restul ţării, ăsta îi este pupilul. pe lîngă Ponta, Antonescu şi Geoană pare un adevărat om responsabil, are sau se chinuie să aibă alură de tătuc împăciuitor şi înţelegător cu toată lumea, în plus nu are în spate procesele lui Năstase. aici intervine un lucru interesant, Iliescu a tolerat furtul dar pînă la un anumit nivel, pînă şi furtul trebuia distribuit echitabil între ei, ori Năstase nu numai că a sărit din schemă pă partea financiară, dar s-a străduit să apară ca un aristocrat. şi Iliescu face bube la aşa ceva.

    Leon,

    ipocrizie da, infectă nu. adică nu oribilă, stricată, josnică, puturoasă, în jurul căreia nu poţi respira.

    Reply
  12. Florina

    Nea,

    aşa este, scindarea în nu mai ştiu cîte aripi a PNL-ului a făcut ca unii dintre liberali să-i fie sau să-i pară numai aliaţi. şi nici Câmpeanu n-a fost nici pe departe Coposu. Dar a fost acolo la momentul "sulei în coaste", reprezenta istoricul PNL. iar în ceea ce-i trebuia lui Iliescu, consens întru mimarea democraţiei, nu se potrivea deloc. după, da, cum am mai zis, e o altă poveste. numai că el, Ilici, are o problemă, ca orice comunist, cu ceea ce vine din nedreapta orînduire burghezo-moşierească şi trebuie ucisă şi ultima fărîmă, chiar dacă nu a mai rămas decît sigla.

    Reply
  13. Florina

    exx,

    nu şi mersul trenurilor că nu l-a urmat pe ta-su-n meserie. eu nu sînt blocată-n '90 dar nici nu pot să nu constat că avem de-a face cu o permanenţă malefică de atunci. bun, ştim cum erau aranjate piesele în '89, cine, de ce şi cum. de acord că imediat după ar fi fost mazilit un reformist. dar că organigrama a funcţionat ceas pînă în ziua de azi este, în primul rînd, din cauza lui. pînza de păianjen a eşaloanelor doi şi trei PCR plus secu trebuia să aibă şi un cap. îl mai are încă.

    Reply
  14. andrei

    @bleen

    Geoana uman, da. Tu nu crezi in Dabulenii Romaniei? Eu cred, cred ca sunt multi Dabuleni, la tara si la oras.

    Reply
  15. Nedelcut C.

    A avut timp, "saracul" sa se gandeasca, pe perioada marginalizarii, la cum sa "le-o plateasca el", indiferent cui. A devenit expert. Iti sta si mintea de cum le reuseste. Ne face sa ne pierdem timpul analizandu-l. Ptiui drace…! Nu ma supara aluziile la liberali, Doamne cat i-am mai votat ca fraierul, mai putin, nu Putin, prima oara, din cauza, atunci, a lui Ratiu. Sa se sparga, duca, limpezeasca, ma rog, ce cred ei. Mai am un singur dor, ca as fi bagat mana in foc pt Apostu ca un clujean care isi iubeste orasul curat si care, aparent, merge bine: sa apara naibii ceva credibil, cu sansa si cu doctorat la Londra.

    Reply
  16. Nea

    Oprescu e cu cântec. Ca să atragi votanţi PSD, e preferabil să ai studii puţine şi/sau să furi şi/sau să fii copil de securist.

    El îndeplineşte trei dintre condiţii, dar cei 6 ani de medicină sunt un handicap serios.

    Reply
  17. Dana Goga

    Cred ca Iliescu n-are niciun gand de moarte.

    Mai degraba isi pregateste, temeinic, nemurirea.

    Si se pare ca chiar reuseste.

    Reply
  18. Dragos

    "Saracul PNL, a avut in ultimii ani de ales intre a fi distrus de Basescu, sau de Iliescu"

    scurt istoric postrevolutie:

    – Radu Campeanu cu nazdravania ca regele sa candideze la presedintie

    – Ion Bratianu – Cartof

    – Tariceanu cu jaful national din 2004-2008, cu Sterling Resources, cu inmultirea bugetarilor…

    – Cristian David – Troaca, Varujan Vosganian, Teodor Athanasiu – Bijboaca, Eugen Nicolăescu, Adrian Cioroianu, Tudor Chiuariu, Ludovic Orban, Cristian Adomniței, Mariana Câmpeanu, Decebal Traian Remeș, Adrian Iorgulescu, Mircea Diaconu, gen, cu ei insisi egali.

    prezent: George Crin Laurențiu Antonescu !

    deci,"saracul" PNL chiar de-ar fi avut optiunile distructive

    Iliescu/Basescu, a decis ferm pentru autodistrugere comica.

    Reply
  19. Isailă

    Sorin Oprescu, candidat la președinție, va avea mai puține voturi în Ardeal decât Iliescu.

    E o chestie de chimie, eu când îl aud vorbind pe Oprescu îmi vine să vărs.

    Chestia are consecințe de imagine și asupra bucureștenilor care îl agrează.

    Și pentru că se caută candidați la președinție, nu uitați că cei care plac în Ardeal, plac destul și în alte părți. Cei care plac în Extracarpatia nu e obligatoriu să placă în Ardeal.

    Ardelenii și bănățenii au destule voturi ca să conteze. Nu e ca la audiența blogului.

    Reply
  20. andrei

    Saracul PNL, a avut in ultimii ani de ales intre a fi distrus de Basescu, sau de Iliescu. Mi s-a parut chiar distractiv sa incerc inlocuirea numelui Iliescu cu Basescu, mai ales in partile unde se vorbeste despre inclinarea inspre "dialog" politic, dar si in fragmentele cu "sule". O experienta cu concluzii interesante, pe care unii se incapataneaza sa mimeze ca nu le observa. In cazul PNL, eu cred ca acest partid va fi de fapt distrus de Antonescu, el neavand nevoie de niciun ajutor in acest sens.

    Apropo de miscarea Geoana-Ponta, s-ar putea ca reprezentantii capitalismului cu fata umana sa joace la ofsaid. Astfel, Geoana ar putea sa isi formeze un nou partid. O Alba ca Zapada cu suflet bun si cu frica lui Dumnezeu, care isi imparte merele cu piticii muncitori si nevoiasi. Nemultumitilor de Apostu li se va oferi o alternativa la glumitele Diaconescu si Neamtu, o alternativa digerabila pentru multi oameni din popor.

    Diferenta aici este ca s-ar crea un partid care tot de la PDL ar ciupi, iar voturile s-ar putea directiona, in final, la PSD.

    Daca asta este planul, cred ca Iliescu este unul dintre fauritorii lui. Pana acum, in ultimii 20, noi nu am ras de Iliescu, noi ne-am ras de el. Daca omul vede ca ne place, poate ca ne mai serveste o portie, sa avem de ce ne rade inca 20 de ani.

    Reply
  21. Leon cel treaz

    @Florina,

    da-mi voie sa te contrazic putin: ipocrizia infecta este cea de a doua natura a omului politic

    arata-mi cand au fost ultima data ipocriti aseptici Sarkozy, Merkel, Berlusconi, Mark Rutte sau Jyrki Katainen

    Reply
  22. Nea

    Da, Iliescu e ca un ceasornicar de geniu, creatorul unor figurine poleite care se vor mişca zeci sau sute de ani pe resorturile montate de el pe cadrul diabolic al constituţiei "lui Iorgovan", de fapt tot a lui.

    Dar mi se pare că PNL-ul i-a fost mai degrabă aliat, de pe vremea lui Câmpeanu, Crin Halaicu, Lis, până la Tăriceanu şi Crin ăstălalt.

    Gregorie, am o bănuială că ai pe undeva în dulapul din bucătărie nişte reţete de colivă sovietică (kuktea îi zice) de să te lingi pe degete. Pune arpacaşul la fiert, că timpul presează, nu vezi?

    Reply
  23. exx

    Bre, dar incep sa cred ca si mersul trenurilor in tara asta e lucratura lui Iliescu. Deja cred ca fantezia a ajuns la cote prea inalte, vad ca stiti ce se va intampla cu toti, cu PSD, cu PNL, cu Antonescu – si toate sint, cum altfel, lucratura lui Iliescu. Restul lumii mai are ceva de spus? Nu credeti ca ati ramas putin blocati in anii '90?

    PS: E adevarat ca Iliescu a facut si a dres tot ce se spune, dar tocmai de-aia a stat el presedinte, pt ca a asigurat "linistea" celor care au "organizat" schimbarea din '89. Daca din greseala s-ar fi ales un democrat si un reformist, baietii l-ar fi terminat rapid, (vezi, la scara mai mica, exemplul guvernului Roman in 91). Deci cauza relelor nu e doar Iliescu, ci toata "organigrama" care a stat ferita si si-a facut afacerile. Parerea mea e ca nimeni nu ar fi putut sa-i tulbure, in fond, au reusit sa-l schimbe si pe Ceausescu. In ziua de azi, o multime de politicieni sint exponentii "organigramei" cu ochi albastri: Iliescu, Nastase, Stolojan, Basescu, Isarescu etc etc – tranzitia nu se poate face prin revolutie, ci doar prin disparitie naturala.

    Reply
  24. Dragos

    @ @@@ (CIND???)

    nu in timpul vietii noastre. Iliescu va muri linistit pe un pat de spital, cu perfuzii in vene, cu doliu national si salve de tun. eu m-am impacat cu faptul ca nu voi fi contemporan cu acest deces de vis.

    cu ce nu ma impac: daca poporul libian prieten a fost in stare sa introduca bete in curul lui Gaddafi, pe noi, urmasii lui Vlad Tepes, ce ne impiedica/retine ?

    ps: si Nastase sa se uite.

    Reply
  25. Plesneala

    La moartea lui Iliescu va curge un fluviu de lacrimi de crocodil. Eu cel putin cred ca voi bea ceva de bucurie. Sunt curios totusi daca vor iesi la iveala macar cateva din marsaviile cele mai josnice facute de tatuca ilici, cu toate ca nu cred, inca mai are acoliti in viata care vor avea grija sa-i vanda pacatele ca fapte de mantuire.

    Reply
  26. @@@

    Recunosc, fara ezitare, ca am exultat citind titlul.

    Citind si textul, insa, mai pot sa ingaim doar atit:

    CIND???

    PS Nu va jucati cu speranta oamenilor cu inima bolnava, please! 😀

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *