Operația a reușit, pacientul e mort

Comunicatul SRI, dat astăzi, ne informează, în cazul generalului Coldea, că:

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.” – news.ro

Profesionalism și abnegație, dăruire și cutezanță! Să termini un raport în două zile! Asta e prima concluzie.

A doua, care o contrazice: generalul Coldea a cerut trecerea în rezervă. Sau directorul Hellvig a cerut-o, că nu e prea clar. Oricum ar fi, sînt două decizii, venite în aceeași zi, privind aceleași fapte, care se bat pur și simplu cap în cap.

Păi cum, de ce? Din moment ce raportul comisiei nu a găsit elemente de încălcare a legii, cum? De ce acum? De ce nu înainte de aparițiile din presă, de ce nu după, de ce acum?

Modul în care SRI a găsit cu cale să răspundă acuzațiilor și dovezilor apărute în presă lasă un loc de speculații mult prea larg pentru a nu băga în seamă. A crede că un om de 46 de ani, aflat de 12 într-o poziție cheie în SRI, pleacă din ”motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”, în condițiile în care aceeași instituție îl găsise nevinovat în raport de faptele prezentate, e cel puțin naiv.

Onoarea militară se apără atunci cînd ai ocazia să o faci, respectiv să fi refuzat compania lui Sebastian Ghiță, în deplasările din care acesta din urmă a prezentat fotografii, nu atunci cînd ele, fotografiile, sînt făcute publice. Mănînci din palma suspecților de infracțiuni, dar numai cînd se află ai probleme – dacă ai – de conștiință?! Afectarea imaginii instituției s-a realizat oricum, plecarea din funcție nu exonerează de responsabilitate. Una morală, dar tot există.

Problema complicităților din SRI nu se termină cu o asemenea așternere a batistei pe țambal. Sîntem într-un moment mai mult decît delicat pe plan extern pentru a nu deschide, cel puțin, o discuție amplă asupra serviciilor secrete din România, discuție care să lase loc, atît cît este posibil, transparenței și lipsei de echivoc privind operațiunile serviciilor. Mai este necesară, de asemenea, o punere în acord a legislației, existentă din 1992, cu timpul prezent.

Niciodată, în perioada postdecembristă, nu s-a discutat măcar serios despre servicii în spațiul public românesc. Ocazii au fost, dar peste toate  s-a așternut tăcerea. Ne simțim bine cu cel mai supradimensionat serviciu de informații român, după FBI? Ne simțim bine plătind sume uriașe din buget pe habar nu avem ce?

Nu spun că trebuie să avem habar la modul propriu, vorbim totuși de servicii secrete. Dar un control civil asupra serviciilor se impune.

Știu, e PSD la putere și acest lucru pare imposibil. Dar nu va fi atîta vreme cît agenda publică îl va impune.

Nu înțeleg îngrijorarea unora la plecarea din sistem a lui Coldea. Mai mult decît durerea pe care trebuie s-o simți la extragerea unei măsele stricate dintr-o gură cu halenă, în care nici măcar nu știi cu ce rămîi bun și cu ce stricat, nu văd de ce. Nu vă era suficient că a apărut, la prezentarea monografiei SRI-25 de ani, la un loc cu Iulian Vlad, tartorul din decembrie 1989?! Nu credeți că 12 ani într-o asemenea funcție, ca cea deținută, înseamnă deja prea mult?!

Nu în ultimul rînd, dacă asta este o bătaie între găști, cu atît mai rău pentru noi și pentru țară. S-a ajuns la încrengături nebănuite și la amestec nepermis în politică, justiție și presă ale serviciilor, nu credeți că trebuie să facem curățenie?! Nu credeți că și ăsta este un motiv al prezenței atît de scăzute la vot?!

PS: Nu tot ce spune Ghiță poate fi luat de bun. Nu putea fi CIA, de exemplu, nu putea fi cu americanii. Pentru că nici un american sănătos la cap nu ar interzice Brașov-Comarnic, și nici o altă autostradă. Transporturile fac parte din securitatea și siguranța țării.

coldea(Foto: bzi.ro)

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *