Ce trebuie sa fie Miscarea Populara?

Construcțiile politice au scopuri electorale și un electorat bine definit. Fără scop electoral orice construcție e șubredă și poate rezista cel mult ca alianță tactică când scopul e altul. (aici e diferența într USL care are un scop electoral și ACD care e doar paravanul unui troc mandate contra bani și influență media)

Pentru ce?

De aceea orice discuție despre Mișcarea Populară trebuie să plece de la scopul ei electoral care poate fi doar unul:

Mobilizarea electoratului de dreapta veritabil la voturile din 2012, în special la parlamentare. Vorbim de majoritatea mută pentru care politica e teritoriul demagogilor și escrocilor și care a renunțat să mai iasă la vot.

Pentru cine?

Să definim membrii acest electorat:

Antreprenori, profesii liberale, salariați în mediul privat, care

  1. își câștigă proprii bani din munca și talentul lor
  2. nu trăiesc din subvenții, salarii sau contracte de la stat
  3. plătesc taxe
  4. se luptă cu o birocrație din ce în ce mai sufocantă

Aceștia sunt dreapta transpirată, nu dreapta de carton din partide sau care dezbate steril în seminarii, forumuri și pe bloguri. Aceștia sunt oamenii care își doresc un stat care să-i respecte și să-i lase în pace, taxe mai mici, birocrație mai puțină. Exact ce nu le-a oferit nici CDR, nici PNȚCD, nici PDL. Exact ce nu știu să ofere NR și conducerea PDL acum.

Ce?

Dacă vorbim de oameni care își câștigă banii prin munca lor, există patru subiecte majore pentru care o astfel de mișcare politică trebuie să propună proiecte simple, pragmatice dar îndrăznețe. Patru subiecte pentru care trebuie soluții aplicabile prin legi sau pachete de legi:

  1. Fiscalitate – taxe mici
  2. Justiție  – justiție incoruptibilă
  3. Administrație  – debirocratizare
  4. Microfinanțarea – cadru legal nou

O astfel de mișcare nu e partid politic și nu-și propune să epuizeze subiectele programelor economice și sociale pe care le abordează partidele. De altfel aici ar trebui să fie și forța demersului, în simplificare și concentrarea mesajului pe ce e cu adevărat important pentru cei cu care vorbim. Nu ne interesează că nu suntem relevanți pentru pensionari sau salariații de la stat. Nu ne e frică că nu avem public important la sate.

Cum?

Ideile de nou partid sau de alianță ies din cauză, prima pentru că presupune o logistică complicată și e extrem de expusă oportuniștilor de carieră, a doua pentru că implică negocieri cu decidenți politici fundamental opuși schimbării.

De aceea cred că cea mai bună soluție e cea a unui grup informal la care să adere orice membru de partid sau ne-membru  care subscrie la obiectivele și proiectele de mai sus. Instrumentul care dă coerență mișcării e o Adeziune care enunță viziunea și scopurile mișcării pe care semnatarul se angajează să le susțină  în interiorul partidului sau grupului său.

Cu alte cuvinte și un membru PNL și un membru PDL și chiar un PSD-ist, pot deveni susținători ai mișcării dacă semnează angajamentul. Atât MRU cât și Predoiu pot semna un astfel de document fără a se înregimenta politic.

În primă instanță Mișcarea e un cadru coerent de dezbatere pe net și în lumea reală (întâlniri periodice) a ideilor îndrăznețe și pragmatice de reformă pe cele 4 axe formulate anterior: fiscalitate, justitie, birocratie, microfinanțare. Fiecare axă va avea un owner/moderator care va asigura coerența dezbaterii și care va distila ideile. Ownerii se asigură că discuțiile și textele nu derapează spre eseu sau polemică sterilă și rămân în zona soluțiilor posibile și aplicabile. Mișcarea are o conducere administrativă, care dă coerență și cadrul de funcționare, nu are însă structuri de decizie politică. Politic totul se rezumă la angajamentul semnat.

După 3 luni fiecare owner publică un document care cuprinde esența ideilor și soluțiilor discutate, într-o formă simplă, în limbaj natural. Pentru fiecare axă toți simpatizanții mișcării votează 3 proiecte. Primele 3 proiecte din fiecare axă vor constitui manifestul politic al mișcării, proiectele pe care fiecare semnatar al angajamentului se obligă să le sprijine în grupul sau partidul său, în intervențiile publice.

În ideile de mai sus stă de fapt schița unei mișcări informale al cărei scop e dublu: de a scoate la vot absenții dreptei și de a pune pe agenda partidelor care se pretind de dreapta programe cu adevărat de dreapta. Partea dificilă e începutul: trebuie constituit un grup de inițiativă, 3-5 personalități cu viziuni publice articulate de dreapta, cu credibilitate, al cărei principal scop e să recruteze rapid oameni asemenea lor care să intre în discuțiile despre proiectele și legile de care dreapta are nevoie urgent.

Odată discuția amorsată, restul va veni de la sine.

PS: Iată și două idei simple, fezabile și îndrăznețe, care au tot revenit periodic în discuțiile din ultimii ani: Curțile cu juri și “Auto-birocrația” – ideea simplă că statul trebuie să obțină singur un document de la altă instituție de stat, nu să-l ceară contribuabilului să-l aducă.

ZUBELDIAN

Facebook Comments

70 Comments Ce trebuie sa fie Miscarea Populara?

  1. Florina

    "Puturoşii din Parlamentul actual vor să vină mâine la putere. Nu putem să lăsăm România pe mâna unor puturoşi. «Leneşi» este deja un calificativ eufemistic. Nu e vorba de lene, ci este vorba de puturoşenie crasă într-un moment în care România are nevoie de o viaţă politică activă, nu numai în ce priveşte Parlamentul, ci în ce priveşte actul de guvernare"
    http://www.b1.ro/stiri/politica/marian-sarbu-nu-p

    zic să nu li se mai caute noduri în papură, că nici nu pretind afi ceea ce nu sînt, îşi afirmă orientarea centru-stînga şi se poate conta pe ei. cu ei se poate face politică, cu alţii doar se poate discuta. depinde ce preferaţi, acţiune şi rezultate sau discuţii şi stagnare.

    Reply
  2. Bleen

    Facem Asociatie a minoritatilor, ca UDMR-ul. Cumani suntem. La nevoie dam si UDMR-ul in judecata. Vrem sa ne zivca instanta ca UDMR-ul e ok si implicit si noi putem participa la alegeri.Sa te tii atunci vizibilitate!

    Reply
  3. Cucui Razvan

    Dan Masca: Nici eu nu aș fi de acord cu subvențiile dacă am trăi în USA. Numai că o treime din populație și-a trăit viața activă în URSS și 2/3 abia au șansa să trăiască în SUE, să se adapteze. Ce faci cu pensionarii care nu își vor permite nici gaze, nici medicamente nesubvenționate? Nici transport. Concret dacă poți să îmi răspunzi.

    Nu mi-ai răspuns cu partidul. Hai să facem un partid din 3 oameni, îl luăm și pe Ivan. Ne propunem ca peste un an măcar să fim citați de presă. E ceva nu?

    Reply
    1. nedormitul

      n-auzi că partidul fără acte e ca concubinajul? cum poţi să te uiţi în ochii părinţilor ştiind că te-ai înhăitat doi oameni, că scrie presa de voi, dar n-aveţi nici o patalama în mînă?

      Reply
  4. Dan Masca

    @ Razvan Cucui : multumesc de intelegere. 😉 Acum legat de bunatatea statului eu prefer pe cea a privatului.

    Nu sunt de acord cu subventii de nici un fel. Denatureaza mult societatea si da statului putere mare de a ne fura banii.

    Reply
  5. Dan Masca

    @ Ivan : pentru tine este important ceva. Ai avut sansa sa faceti usor ARSIT. Nu a iesit cum ai vrut. Altii au facut usor Salvati Bucurestiul. Altii alte ONGuri. Fiecare cu prioritatile lui. Vezi ca nu exista spirit civic deoarece statul asistentialist este stimulat de citeva partide care nu au concurenta incepind de jos.

    Stii de ce ajuta daca faci de jos concurenta? Pentru ca niste consilieri altfel forteaza partidele mari sa scoata in piata politica altfel de oameni, ca sa nu se faca de ris daca unii altfel sunt mult mai buni. In acest fel de jos poti sa fie promovati altfel de oameni catre centru sau transferati la partidele mari si poate ij acest fel ANAF ul va ajunge sa fie condus de altii, care pot sa ajunga sa faca pe parlamentarii si ministrii etc.

    Reply
  6. Dan Masca

    @ Nedormitule : sincer cred ca jignesti fara rost. Am fost ani de zile membru de partid. Conduc o firma de ceva ani si am lucrat si in firme de stat si private ca angajat. Chiar stiu cu ce se maninca si partidele si firmele si ong urile carora le-am alocat timp si bani.

    Chiar am alocat foarte mult timp tuturor variantelor posibile si varianta cu independentii este un bullshit.

    Eu nu sunt independent. Sunt dependent de altii.

    Varianta cu mai multi independenti este tot bullshit. Stii cite semnaturi trebuie sa stringi ca independent pentru a candida la consiliul local ? Vreo citeva mii.

    In fine te las cu ale tale. Nu este treaba mea ce

    Este UDMR. Este ceea ce este si FDGR la

    sibiu. Intreaba justitia in baza carei legi functioneaza. Pe mine nu ma inteteseaza ca sunt votati sau de ce

    Candideaza, ci sa fie usor sa le faci concurenta la orice nivel.

    Reply
    1. Cucui Razvan

      @Dan Masca: ABSOLUT de acord cu tine. Ca de obicei. 🙂 Normal ar fi ca doi oameni să poată forma un partid. Dacă au cu ce să atragă aderenți îl vor crește, dacă nu, nu. Problema este că partidele existente au sedii de la primărie și sprijin de la stat. Nu te vor la masa lor și de aceea au ridicat și pragul la 25K. (Aici iar îmi vine în minte președintele Poporului care are în program eliminarea oricăror subvenții de stat pentru partide). Nu te vor în "establishment".
      ________________________

      Uite o idee (valabila pentru toti blogaristii de bine care vor să se implice): facem un site și îi spunem http://www.partidulpopularlocal.ro sau, mai mișto, http://www.partidulpopularvirtual.ro Așa, ca să-i enervăm pe toți. Nu ne interesează dacă legea spune că trebuie să avem 25.000 de semnături sau 1 milion. Noi suntem partidul ăsta. Punct. Vedem noi când și dacă ne înscriem legal. Peste 3 ani. Peste 10. Treaba noastră.

      Îi invităm mai întâi pe blogariști să se înscrie. Gândim de dreapta. Inscrierea cu nume real și adresă de email sau cu profil de facebook. Te-ai înscris ai devenit automat susținător. Ai contribuții, votezi mult 'pentru', esti invitat să devii membru. Nu îți convine, votezi prea des împotrivă, la revedere!

      Pe 'main' punem o idee și o dezbatem. Chestiuni concrete, de ex. plata TVA-lui și a impozitului pe profit la încasare, nu la facturare. Cand ajungem la un consens o scoatem din categoria 'DEZBATERE" și o trecem la catetegoria 'PLATFORMA', subcategoraia "ECONOMIE". samd

      Grosso modo zic. Partidul poate avea două facțiuni. Una mai dură, alta mai moderată. De fapt, nu două facțiuni, ci două platforme. Uite, de ex, eu nu sunt pentru liberalizarea totală și eliminarea tuturor subvențiilor. Există largi categorii sociale care nu se mai pot adapta. Au pierdut trenul. Pinalti, a subvenționat gigacaloria în funcție de venituri. Mazăre a subvenționat-o pentru toată lumea. În Constanța sunt cîteva mii, poate 10.000, de marinari care câștigă peste 1500 euro/lună. Bun Pinalti.

      Reply
  7. Ivan Zubeldian

    @Dan Masca: eu sunt de acord cu propunerea ta, doar ca nu mi se pare ca rezolva mare lucru. OK, te ajuta pe tine și poate pe alții pe plan local, nu rezolvă însă ceea ce eu cred că sunt adevăratele priorități. Uite, nu există nici o altă instituție a statului atât de puțin reformată ca ANAF-ul. Iar cauza sunt marile partide, interesele și manevrele lor ascunse, nu faptul că eu nu pot face partid în Gurbănești. Ne tot văicărim că interesele dreptei nu sunt apărate, când e vorba însă de a le apăra, cea mai bună idee e să susținem alianța cu UNPR. Aici e problema. Cel puțin așa se vede de la mine.

    (Și, ca să fim clari, am demisionat din ARSIT din ianuarie și n-a fost niciodată "asociația mea")

    Reply
  8. Ivan Zubeldian

    @Dan Masca, eu nu văd chestiunea cu semnăturile ca o prioritate. Nu legea îi oprește pe români de la asocieri cu impact politic ci lenea, defetismul, orgoliul. Pe de altă parte, partidele existente nu sunt puține ci sunt proaste. Ele au, în esență, o problemă de management politic, cu alte cuvinte o problemă legată de felul în care își setează obiectivele și își folosesc resursele pentru atingerea lor.

    Ideea pe care o susțin de vreo doi ani e de a forța din exterior partidele la un management politic eficient, cu alte cuvinte de a înlătura cauza principală a ineficienței. Noua Republică e un argument perfect pentru asta: și dacă ar avea semnături, rămân mai confuzi decât însuși PDL-ul pe care îl critică de dimineață până seara. E o varză totală, nimeni nu e capabil să explice care sunt primele lor 3 obiective. Din perspectiva asta, NR obține mai degrabă rezultate opuse celor scontate. Încă zece noi republici și s-ar putea ca unele din mesajele importante să fie iremediabil decredibilizate. Deci nu numărul formațiunilor e problema ci felul în care ele își setează obiectivele și se asigură că le ating.

    Felul în care putem forța partidele "de dreapta" să ia în seamă prioritățile noastre e unul singur: demonstrând că dacă fac altfel, au ceva de pierdut. Simplu spus, oamenii buni din PDL trebuie ajutați dinafară arătând că au un electorat în spate. Pentru asta e treaba noastră să ne asociem. Unirea e importantă, cum spune Bleen, nu cred însă că unirea în sensul sprijinului necondiționat pentru niște alianțe contra naturii (cum e cea cu UNPR-ul) va da vreodată mai multă putere în partid lui Macovei, Ionuț Popescu, TRU sau Raluca Turcan. Nu, va da credibilitate lui Oprea și Micky Șpagă. Nu cred că vreo astfel de unire va promova vreodată adevăratele interese ale dreptei. După cum e deja clar o astfel de unire va fi o nouă păcăleală prin care ni se fură voturi pentru încă 4 ani în care vom fi ignorați cu desăvârșire.

    O astfel de unire are sens într-un singur fel: demonstrând că suntem milioane care așteptăm reforme de dreapta și că avem de gând să votăm pe cei care ne susțin. Cu alte cuvinte e fezabilă doar varianta în care unirea e în exteriorul partidelor.

    Amintiți-vă că stânga a fost în anii 90 constrânsă de sindicate. Ne trebuie "sindicate de dreapta". Asta era și logica din celebrul articol al lui Bleen de acum câțiva ani "Să dăm cu umbreluțele din sex on the beach de pamânt". Nu ne trebuie solidarizări în spatele unor bandiți oportuniști de care PDL are nevoie să rămână la putere.

    Reply
    1. Dan MASCA

      @ Ivan, eu te-as ruga sa vezi semnaturile ca o oprire de a intra intr-o competitie politica.
      Activez la mine acasa. Am sponsorizat ONGuri, am crescut afacerea cu colegii mei an de an, am facut politica in PNL ca om care dorea sa faca voluntariat politic in comunitate, Stiu ce se intimpla in jurul meu, dar nu am de gind sa ma duc in PDL, PNL, USL, UDMR etc.
      Am de gind sa fac un partid al tirgumuresenilor asa cum Bleen a facut alaturi de alti citiva apropiati, cu mult sub 25000 din 18 judete asocitia blogary, iar tu ai facut asociatia ta. Am donat bani mai multor ONGuri, inclusiv Blogary. Am sa mai donez ca forma de implicare.
      Ca forma de implicare mai deosebita mi-am propus sa fac cu niste prieteni un partid local si sa luam 2-3 locuri de consilieri la municipiu si judet.
      Noi am spus ca putem sa administram in acest fel pentru inceput mai bine bugetele cumulate de peste 250 mil EUR.
      crezi ca nu este suficient pentru inceput sa pornim de jos ? asta este firul ierbii 🙂
      Ca un mic srl. L-am pornit acum vreo 12 ani vreo 3-4 oameni si am ajuns la vreo 130 de oameni acum.
      ca un mic ONG a unor cunoscuti apropiati cu care colaborez. Au pornit de jos si au crescut.
      Acelasi lucru cer si la niste partide. Piata , viata si competitia si concurenta va decide daca imi pierd timpul si banii cu ideile si alaturi de alti cunoscuti de ai mei si nu girez nici o magarie facuta de nu stiu ce membru de partid maret actual.
      Daca nu merge, ne ducem si simplu radiem partidul din registrul partidelor.
      Chiar nu inteleg cum oameni ca voi sunt de acord sa limiteze libertatea, usurinta de asociere a unor oameni care nu au banii si timpul sa stringa aberatii de 25000 de mii de semnaturi din 18 judete cind ei ar dori sa guverneze doar comuna lor de 10000 de oameni sau tirgul de 130000 de oameni ? 🙂

      Reply
  9. Dragos

    argumente pro jdemii de partide/partidutze/partiduletze:

    – se dilueaza forta distrugatoare pe care o are in societate alternanta la putere a 2, 3 partide mijlocii/mari cu diferitele aliante de conjunctura.
    – creste sansa ca dintr-un eventual PBLDR (partidul blogary liberal democrat roman), gen, sa emane un Iisus, gen, care cu ajutorul postacilor apostoli, gen, sa conceapa un program de guvernare tip 10 porunci, gen.

    Reply
    1. Barbu Mateescu

      Cu cât numărul de partide creşte, cu atât şi formarea de guverne sau menţinerea lor devine mai dificilă. În ultimii 20 de ani am avut o moţiune de cenzură trecută (2009) şi 0 alegeri anticipate. În Italia în acelaşi interval de timp…

      Legat de Iisus: dacă nevoia de ceva nou există la un nivel semnificativ social, ea poate fi captată de partidele existente. Dacă nu e captată ( = situaţia de care se vorbeşte acum), ea se organizează singură sau se diluează. Motivul pentru care ea nu se organizează n-are nimic de-a face cu numărul de partide, ci cu situaţia politică actuală. Din acest punct de vedere, existenţa unor figuri publice precum TB, MRU şi alţii este un lucru nefericit, întrucât obligă mulţi oameni să înghită un hap mare de tot, "la pachet" cu liderii respectivi. Dacă pe scena politică nu ar fi existat decât PNL şi PSD, Iisus apărea. Dacă mergem până la capăt cu raţionamentul, cel mai bun lucru pentru o *reală* resetare a situaţiei în sensul de care vorbeşti ar fi o înfrângere catastrofală a PDL în vară şi toamnă, poate chiar în stil CDR, astfel încât să se pornească de la zero. Fără hapuri şi fără compromisuri. Dar vei spune că aşa se aruncă pruncul ( = TB/MRU) cu apa din covată. Aşa că totul rămâne diluat, în spiritul a ce spune Bleen mai sus. Iisus nu va apărea.

      Reply
      1. Dan MASCA1

        Servus Barbu,
        stii sa faci studii comparative intre diferite domenii ? Te rog sa le faci si sa aplici aceeasi masura pentru ca indiferent ca este vorba de ONG , SRL , corporatii sau partide, conteaza libertatea, usurinta de a intra in piata si de a concura. Noi lucram intr-o piata concurentiala, cea mai concurentiala piata : afaceri pe internet de mai multe feluri, unde statul nu prea are ce sa faca in ceea ce priveste concurenta cu altii mai mici, mai mari sau giganti.
        Tu spui ca daca noi mici fiind nu visam sa crestem si sa devenim o agentie interactiva care sa ajunga sa aiba clienti corporatii , lideri mondiali in domeniu, pe motivul ca trebuia sa fim 25000 din 18 judete, atunci nu era ok ? 🙂
        Te rog sa vezi in jurul tau si vei vedea ca o mina de oameni in orice tara din Occident poate sa faca un partid.
        Sa nu vii sa ma injuri spunind : noi nu suntem elvetieni, olandezi, cehi, americani etc.
        Pentru ca nu am nici o problema sa spun ca pot sa fac ce fac ei si chiar facem impreuna cu ei lucruri diverse , asa cum fac multe alte persoane din Romania.
        Cu o parte din aceste persoane vreau sa ma asociez local si sa pot candida simplu doar pentru primaria Tg Mures, pentru ca eu stau in Tg Mures peste 330 de zile pe an 🙂
        Asa ca nu ma intereseaza Bucurestiul si aia marii si doar doresc sa ma lase si pe mine asta micul sa fac o mica buna guvernare la nivelul tirgului unde stau. Esti de acord ? 🙂

        Reply
        1. Barbu Mateescu

          Cred că nu am fost clar în ceea ce am vrut să spun. Vorbeam despre planul naţional, nu îl luasem în considerare şi pe cel local – unde este ceva mai uşor, până încerci să obţii fonduri de la guvern. În ceea ce ţine de economic vs politic: agenţii interactive apar, cresc, dispar şi apar din nou dar forţele politice de acum sunt aceleaşi din februarie 1990, cu divizări (PD, APR, UNPR) şi dispariţii (PUNR, PNŢ), dar nu forţe noi (URR n-a trecut testul alegerilor, NR nu l-a dat încă).

          Îţi urez noroc (dacă consideri că ai nevoie).

          Reply
  10. DanielT

    Inevitabil, legea cu 25000 de semnături favorizează în contextul României.

    1.Din perspectiva organizării, oameni cu bani, care văd în politică o investiţie din care trebuie să iasă profit. Rezultat, corupţie endemică.
    2.Din perspectiva competiţiei, favorizează monopolurile. Toate ciclurile electorale din 1989 au reconfirmat, aceiaişi actori, cu excepţia ultimelor alegeri când se spera ca *oamenii tineri* să vină. Decepţie imensă, cu zi ce trece se observă sunt demagogi şi rupţi de realitatea istorică. Dan Şova- ecouri în declaraţii care au ajuns până la Montreal.

    Cam astea au fost ştirile zilei despre Romania în străinătate-

    Romanian senator hit with holocaust charges – Independent Online
    1:00pm
    Enel Spending on Romanian Wind Gains 4-fold to 330 Million Euros – Bloomberg
    12:51pm
    EU Yet to Start Mulling Measures on Bulgaria, Romania Schengen Entry – Novinite.com
    9:52am
    Romania to debate ratification of SAA – B92
    8:40am
    DPD Romania expects to attain 20 percent online carrier volumes in 2012 – The Diplomat Bucharest
    8:02am
    Romania to receive some EUR 10 million from EU for free fruit in schools – The Diplomat Bucharest
    7:45am
    Romania Should Restore Public Wages in June, President Says – Bloomberg
    Romania: Electric start for privatization – Euromoney Magazine
    5:23am
    Canadian U-20s set for pair with Romania – Victoria Times Colonist
    4:46am
    Study: Poor population health causes Romania to lose 15% of its GDP – Romania-Insider.com
    4:36am
    Romania's Constitutional Court Clears Ungureanu's Government – Bloomberg
    2:52am
    Romania's war sins – Montreal Gazette
    2:43am
    Romanian industrialist Malaxa's grand daughter sells Fondul Proprietatea … – Romania-Insider.com

    Reply
  11. Dan Masca

    Nedormitule, care este problema ca sunt sute de mii de onguri si srluri ?

    Care este problema ca unele cresc, altele dau faliment, altele apar usor si dispar rapid etc ?

    Competitie, concurenta ajuta stimate coleg de dezbatere inclusiv in piata politica.

    Atita timp cit ele se infiinteaza pe timpul si banii privatilor nu vad de ce te doare capul ?

    Important este sa fie zeci de miscari politice la nivel local, regional , national , iar electoratul sa aiba de unde alege.

    De aici pleaca toate celelalte.

    Foarte simplu si eficace si pina acum nimeni nu a putut sa combata.

    NR a strins 10000 semnaturi si se mai chinuie, desi ar trebui sa foloseasca timpul si banii aceea la a crea politici publice si sa isi faca promovare, dar legea alora mari ii tine pe loc si ii saraceste…

    Reply
    1. Florina

      NR nu sărăceşte din ce zici, sărăceşte prin ea însăşi.

      şi ce ar rezolva sute de mii de ce or fi? ar fi atîtea oferte din care să alegi sau mai degrabă atîţia şefi? dar electoratului la ce i-ar folosi? să-l năucească, poate.
      şi în afară de sute de mii de şefuleţi autointitulaţi, ar mai fi şi o grămadă de certuri, pîine pentru televiziuni.
      aşa, deci care-i cştigul? că nu-nţeleg. aşa, ca activitate recreativă pentru unii?

      Reply
    2. nedormitul

      eu n-am nici o problemă, încerc să văd lucrurile și dintr-o altă perspectivă, atîta tot. dacă mă convingi că e mai bine cu puzderie de partide, o să lupt pentru cauza ta. dacă nu, nu.

      Reply
      1. Dan Mașca

        Sigur ca doresc sa te conving sa nu aplici dubla masura in ceea ce priveste competitia pe orice domeniu, fie si cel politic.
        Daca asta nu ajunge ca sa fii convins atunci nu are rost sa continui.
        Daca partidele s-ar infiinta la fel de usor ca orice alta organizatie, atunci sansele ca sa apara altfel de lideri locali si sa fie puse in practica altfel de politici publice cresc.
        La fel ca acest blog, care a devenit asociatie usor, fara sa fie nevoie de zeci de mii de semnaturi si fara sa deranjeze pe nimeni ca mai sunt o puzderie de bloguri de multe feluri.
        Adica iti place sa fii liber si sa scrii pe ce blog vrei tu si sa iti faci cite bloguri si organizatii si srl uri vrei cu un efort financiar mic si doar in asociere cu vreo citiva prieteni, cunoscuti, dar nu esti de acord sa se intimple acelasi lucru si in zona activismului politic ?!?
        Este destul de usor de inteles marile avantaje care apar si DanielT a dat mai jos si el citeva exemple pro.

        Reply
        1. nedormitul

          eşti sigur că îţi canalizezi energiile eficient? eşti sigur că asta lipseşte societăţii, un număr mai mare sau mai mic de partide de apartament? eu asta întreb. ca şi cînd ai spune că e nevoie de mai multe bănci pe piaţă, se liberalizează accesul, dar piaţa dovedeşte că e incapabilă să absoarbă un număr mai mare de bănci. apoi, degeaba îţi faci partid dacă el ajunge să joace după aceleaşi reguli, începînd să semene la chip și faptă cu celelalte partide.
          şi atunci ar fi bine să îţi pui alte întrebări:
          – ce faci cu partidul după ce îl înfiinţezi? care este scopul lui?
          – puteai ajunge la scopul respectiv şi altfel, mai ieftin?

          Reply
          1. Dan MASCA

            Nedormitul, sincer nu ma intereseaza daca tu esti sigur sau nu de ce vrei tu sa faci. Principiul non-agresiunii este cel dupa care ma conduc. Atita timp cit nu atentezi la proprietatea mea sunt de acord sa faci ce doresti tu, iar legile sa iti permita. Este treaba ta daca vrei sa iti faci firma de apartament sau firma cu acoperire planetara.
            Este treaba ta si trebuie sa iti fie permis usor sa poti sa iti faci cu prietenii tai cite firme crezi tu , cite onguri vrei tu. Pe banii tai, viata ta, timpul tau faci ce vrei si trebuie sa fii liber sa faci ce vrei atita timp cit nu atentezi la libertatea si viata celui de linga tine.
            Sincer nu ne cunoastem, dar sa zicem ca fac multe. Sa zicem ca in primele doua luni ale lui 2012 am platit cu ai mei colegi 700000 lei taxe si impozite, iar acesti bani as dori sa fie mai putin, iar acest lucru se poate face daca impreuna cu anumiti prieteni reusim ca o echipa sa luam vreo 2-3 locuri in consiliul local si asa sa incepem o altfel de guvernare. avem dreptul si libertatea sa o facem ? Da. Este usor de facut acum ? NU. Desi statul imi fura banii, eu nu am cum sa influentez si nici nu vreau sa votez pe actualii. Vreau sa incerc sa guvernez local.
            Nu stiu ce vrei sa faci tu la tine in comunitate, dar sunt de acord sa poti sa iti faci usor, fara sa cheltui bani inutili pe chestii birocratice, fara sa ai nevoie de 25000 de necuscuti pentru a porni acea organizatie politica.
            Intelegi ideea ? LIBERTATEA de a te asocia fara a avea impuse conditii BIROCRATICE , care limiteaza libertatea de asociere si intrare in piata politica in acest caz.
            Ce o sa facem daca o sa cistigam ?
            Poate ca altceva. Poate ca pentru unii o sa fie rau, iar pentru altii bine. Asta ramine de vazut, daca ne-ar lasa sa ne asociem usor 🙂 .
            De exemplu noi facem pe banii nostrii de ceva ani continut : http://www.educatie.inmures.ro
            Noi stim sa facem manuale interactive. Scolile sunt la primarie. Primaria poate finanta diferite proiecte, doar ca oamenii care conduc de multi ani au alte prioritati, iar altii sa le faca concurenta nu prea pot sa apara. De ce ? 🙂
            Am scris mai sus : 25000 semnaturi din 18 judete.
            De exemplu spitalele sunt la judet.
            De exemplu ….
            Multe lucruri si marunte sunt de fapt de guvernat local si nu in parlament 🙂

            Reply
            1. nedormitul

              un partid nu e o firmă. un partid nu face conserve pe care să le vîndă sau nu pe piaţă. dacă am chef de conserve de castraveţi muraţi, îmi pot alege din oferta a 10 firme, să zicem, pe cei mai buni. spre deosebire de o firmă, un partid care ajunge la putere, la nivel local sau național, îmi "bagă pe gît" castraveţii lui muraţi, că vreau sau nu. gîndeşte-te la diferenţa asta.
              dacă eşti politician suficient de bun, candidezi independent. există şi varianta unei liste de independenţi, nu e neapărat nevoie de asocierea într-un partid. apropo, udmr este sau nu partid? în baza cărei legi funcţionează?

  12. Dan Masca

    Nedormitule , ce compari ? Mere cu pere ?

    Nedormitul 90 cu Nedormitul 2012 ?

    Tu esti im care imu respecta dreptul la asociere?

    Oare de ce in alte locuri din occident nu exista prevederea aberanta de la noi si acele mii de partide potentiale nu apar si cele mici gen Partidul Piratilor sau Partidul Povestitorilor dintr-o mica comunitate olandeza nu sunt inghitite, ci doar considerate inovatoare ?

    Sincer nu ma bag in partidul tau si nu ma

    Leg de banii tai, dar nici nu doresc sa am conditii de a nu putea in piata politica usor cu o mina de prieteni care vor doar sa ajunga sa administreze in prima faza altfel un buget de oras de vreo 140 mil euro pe an.

    Crezi ca se poate pe timpul si banii mei si a acelora ca subsemnatul si fara sa ma doara capul de cei mari ? 😉

    Reply
    1. nedormitul

      experienţele de tipul partidului piraţilor sînt atît de sporadice încît nu aş face regulă din ele. vin pe un fond, cînd oamenii se satură de partidele clasice şi iau o pauză.
      dar nu despre asta voiam să discut. să luăm o situație extremă, în care 200 de partidulețe ajung în parlament. 200 de partidulețe cu cîte un singur parlamentar fiecare, din care 180 sînt infractori condamnați, oameni fără minime noțiuni de drept sau legislație, restul de 20 tineri entuziaști și fără creier. există posibilitatea asta? e de bine? e de rău? cam care ar fi, în esență, diferența dintre un partid și un ong, respectiv srl?

      Reply
  13. Dan Masca

    @ Ivane, o singura schimbare de articol din legea partidelor este necesara. Cea cu 25000 semnaturi din 28 judete penteu a face un partid al tirgumuresenilor in prima faza.

    Cite onguri si srl uri ar mai fi in Ro daca ar avea nevoie de 25000 de semnaturi din 18 judete ca sa se poata infiinta ?

    De la asta pleaca toate celelalte, adica de la competitie, concurenta si intrarea in piata politica cu usurinta.

    Eu nu votez nici o miscare populara , usl si alte aiureli neocomuniste, care isi protejeaza monopolul de ani de zile prin conditii aberante din aceasta lege a partidelor.

    Vezi ca bugetele locale ai judetene au sume mari ptr ca s-a descentralizat cite ceva si daca mai multe partide locale ar concura cu proiecte atunci rapid ar aparea lideri noi care acum isi vad de treaba lor privata si nu doresc asocierea cu actualli monopolisti.

    Cum sa schimbi acel articol ? 😉

    Reply
    1. nedormitul

      în primul parlament de după 89 existau 100 de partide și partidulețe, nu exista nici o limită minimă pentru a accede în parlament. iliescu și fsn-ul controlau practic 80% din voturi.
      la cum e configurată legea electorală, dacă acum ar exista 100 sau 1000 de partide mici, meteorice, scena politică ar fi și mai ușor de controlat de către partidele mari. şi dacă fiecare pensionar din faţa blocului ar avea propriul partid, mă tem că oferta electorală ar fi, de fapt, mult mai săracă.

      Reply
    1. Hongse

      Hehe, am mai încercat butonul de "embed video" acum câteva zile şi n-a mers. Acum văz că mere! Da' ca să rămân cârcotaş: unde dispăru butonu' de edit? 😀

      Reply
  14. selvynagiacai

    @ Bleen
    de acord cu tine, la raspunsul @daniel IT
    PS si mie imi place auto-birocratia, chiar ar trebui sa fie un punct din programul guvernului MRU : sa nu mai fiu obligat, eu, platitorul de impozite ("minoritatea cumana" ! ), sa imi procur un act de la o alta autoritate a statului, pentru a-mi sustine o cerere/autentificare?certificare/document/etc….

    Reply
  15. noname

    Cele patru idei programatice ale lui Zulbendian se pot gasi la toate partidele intr-o etapa sau alta dar ceva concret…? Vad ca nu se gandeste nimeni ca marii adunati de dreapta din toate partidele in aceasta minunata MR sa isi faca un titlu de onoare din a nu mai fura de la stat prin firmele lor private(facand bara-bara cu partidele-mama) , de a lupta impotriva coruptiei si de a se angaja la un proiect lucrativ pentru aceasta tara! Aferim!

    Reply
  16. Bleen

    @ Daniel IT

    Pai asta zic si eu, sa nu mai atacam pe Basescu, PDL si guvernul MRU, sa nu ne mai delimitam de ei. Sa lucram pentru ca ei, impreuna cu UDMR, UNPR si PNTcd sa castige razboiul cu adevaratul inamic, USL.

    Reply
  17. DanielT

    Ai urmărit linkul pe care l-am postat?

    Poate fi un medicament pentru ideologii. Original, made in USA şi de calitate.

    S-ar putea să ai o altă perspectivă asupra pro-contra, valori liberale, valori conservatoare, de stânga sau de dreapta.

    În fond ne autoreprezentăm, nu cred că e nevoie să existăm ca voce pentru oamenii politici, e necesar să existăm pentru noi înşine şi să afirmăm ce credem. Interesele noastre individuale cu cele ale oamenilor politici nu concordă, mai întotdeauna.

    Câteva observaţii.

    Conservatorismul- caracteristică principală definitorie- stabilitatea.

    Dreapta pronează schimbarea sistemului politic la ora actuală? Confuzie în capul alegătorilor.

    Liberalismul- schimbarea.

    PNL şi USL au un mesaj care pronează stabilitatea instituţiilor parlamentare. Confuzie în capul alegătorilor.

    Eu am o altă teorie referitoare la evoluţia schimbării societăţii, schimbarea ar trece pe la conţinutul media fluturat prin faţa electoratului în cotidian şi prin educaţie. Y compris Internet. E remarcabil, poate Ivan şi cred că aţi realizat inconştient toată activitatea Blogary a avut un impact măsurabil în lumea politică(promovarea unor personaje atipice pentru tiparul *normal* al politicii la vremea respectivă) în lumea puterii.

    E o perspectivă mai atipică, dar cred că în goana după rating media românească a sacrificat valorile. Şi odată cu asta, apetitul pentru normal. Mă enervează la culme, când văd un personaj x în top de audienţă, fără să spună nimic ca şi conţinut, doar aruncă în stânga şi în dreapta cu invective. E modelul cultural preferat şi copiat de cetăţean.

    Reply
  18. Ivan Zubeldian

    Daniel, despre ce initiative "profund de dreapta" vorbesti? Nicușor Dan poate avea sprijinul meu si al altora, poate să câștige chiar. Problema e că nu se va ocupa de durerile dreptei ci de altceva. NR? Care e ultima lor inițiativă de dreapta? Aici nu vorbim de dreptatea sau adevărurile personale, vorbim de faptul că nu există pur și simplu formațiunea care să ne reprezinte. Și de aceea nu avem chip și voce. De aceea pur și simplu nu existăm pentru oamenii politici.

    Reply
  19. DanielT

    Mă tot întreb de ce iniţiative noi politice recente(gest profund de dreapta) nu sunt încurajate, iar energiile nu sunt dirijate spre adevăraţii inamici, USL. În loc discuţiile cum ar trebui să acţioneze dreapta sunt interminabile, pe alianţe, delimitări etc.

    Mă refeream la iniţiative individuale, gen candidatura lui Nicuşor Dan- care a dovedit totuşi că e capabil să adune victorii- caracter, sau colective gen NR.

    În rest, lumea se joacă cu globul de cristal al politicii şi-l întoarce pe toate părţile fiecare bolborosind propria formulă magică a succesului.

    În rest vă ofer un cadou, pe care sper ca unii să-l înţeleagă.

    http://www.ted.com/talk /jonathan_haidt_on_the_moral_mind.html

    Reply
  20. Bleen

    Este clar că strategia PDL se bazează pe forţa teritoriului, pe eliberarea acestuia de sub jugul siglei şi culorii PDL, se bazează pe o prezenţă scăzută la vot şi pe destructurarea USL prin utilizarea oportună a certurilor şi nemulţumirilor din interiorul acesteia.

    Pentru MRU miza e 2014, nu 2012.

    Reply
  21. Bleen

    Secţiile de votare nu se schimbă de la un scrutin la altul. Sînt aceleaşi de zeci de ani. Partidele ştiu, pe baza rezultatelor de la scrutinurile trecute (locale, parlamentare, prezidenţiale) care sînt cele mai avantajoase combinaţii teritoriale de secţii care să-ţi dea colegii cît mai apropiate de optim. Acum, la alegerile locale, vor vedea fiecare cum stau (mai ales că la primari vom avea sistemul "cîştigătorul ia totul"). De obicei, diferenţa dintre local şi parlamentar este minimă (în 2008 parlamentarele au fost o copie fidelă a localelor).

    Reply
  22. andrei p

    As adera la miscarea lui Ivan. As adera intelegand-o ca pe un efort de lunga durata care sa promoveze constant conservatorismul si care sa identifice determinantii politici capabili sa il puna in practica. Singurul lucru cu care nu sunt de acord este denumirea, pentru ca nu inteleg de ce miscarea asta ar trebui sa inlocuiasca varianta descrisa de bleen, care are un scop practic necesar si imediat. Mie nu mi se pare ca cele doua MP descrise aici sunt alternative una la alta, ci complementare.

    Reply
  23. Barbu Mateescu

    Bleen, în situaţia de acum 2 luni oponenţii USL aveau nevoie de o schimbare de dinamică. Ea a fost dată de venirea lui MRU. În afară de aspectul "noi ne unim cu noi şi cu ai noştri", nu văd rolul MP. Punctele 1. şi 2. din enumerarea ta nu se întâmplau oricum dacă MP nu se forma? MRU nu este deja asociat PDL la nivelul opiniei publice? (ceea ce, incidental, ar trebui să ducă la o creştere a intenţiei de vot pentru PDL).

    Există şi un risc legat de MP. Cu cât se accentuează mai mult rolul său de structură paralelă dar opusă USL, cu atât mai dur va fi receptat un scor al MP < scorul USL. Asta, bineînţeles, în cazul în care MP funcţionează la parlamentare.

    Dacă se va folosi uninominalul pur (deşi este extrem de târziu), MP va eşua. Detalii apropo de ce 25% din voturi în sistemul uninominal nu te duc la 40-50% din locuri în parlament aici: http://sociollogica.blogspot.com/2011/11/rezultat

    On-topic: îmi place enorm auto-birocraţia.

    Reply
    1. Bleen

      PDL-iştii din teritoriu nu vor să meargă cu sigla PDL şi portocaliu. Rolul MP este de a feudaliza. MP mută accentul de pe imaginea naţională pe alegerile locale. Nu vom mai avea inamicul public nr 1, PDL, vom avea 40 de mişcări locale (Falcă, Pinalti, Flutur, Florin Popescu, Florea, Scripcaru, uneperiştii, pesedişti sau penelişti nemulţumiţi, ţărănişti etc). PDL nu poate risca o confruntare directă cu USL. În schimb, vom avea mai multe confruntări locale, duse de personaje cu notorietate locală şi structuri în spate, sub o nouă siglă.

      Reply
    2. Bleen

      Nu e vorba despre unire, ci despre eliberarea teritoriului. Teritoriul îşi cîştigă independenţa şi aruncă la foc steagul Centrului.

      Reply
  24. Bleen

    Componentele MP, în ordinea importanţei:

    1. O componentă teritorială care să adune voturi în fief-urile locale ale PDL, PNŢcd, UNPR folosindu-se de structurile şi notorietăţile locale, transpartinice (sigla şi partidul sînt secundare imaginii candidatului şi capacităţii organizaţionale de mobilizare locale)
    2. O componentă de destructurare a USL (care să atace fief-urile PNL şi PSD, folosindu-se de rivalităţile şi nemulţumirile din USL – aici UNPR este vîrful de lance – e mai uşor să poţi candida, să te poţi mobiliza sau poţi vota sub sigla MP şi nu sub sigla duşmanilor de moarte, sub sigla portocaliilor)
    3. O componentă de imagine la nivel naţional (MRU şi echipa)

    Asta e MP.

    Eu, fără să-mi dau seama, am scris mai demult despre MP (în contextul unui articol despre sistemul de vot):

    "PDL – este avantajat, ca partid mare, şi mai ales, ca partid de guvernămînt. Ca partid de guvernămînt este avantajat din două motive: 1) desenează colegiile; 2) la nivel de colegiu, în sistemul uninominal majoritar, contează mai mult figurile, contează mai mult imaginea candidatului decît cea a partidului. Candidaţii pot avea o imagine bună în colegiile lor şi pot candida folosindu-şi mai mult imaginea proprie şi pot lăsa undeva mai în spate imaginea partidului, atunci cînd partidul, ca partid de guvernare, are o imagine proastă. Dacă într-un sistem proporţional, PDL ar avea 25-30%, într-un sistem de vot uninominal majoritar ar putea ajunge la 40% din mandate. Să nu uităm şi de comasarea alegerilor locale cu cele generale, care avantajează partidele cu structuri locale puternice, PDL fiind cel mai puternic partid din punctul ăsta de vedere.

    UNPR – este principalul cîştigător, alături de PDL şi UDMR, al acestui sistem. În situaţia sistemului pe liste, UNPR nu există. Nu are o identitate, nu există ca partid, nu are o imagine la nivel naţional. Însă are structuri în teritoriu şi candidaţi cu notorietate, relaţii şi reţele. Foşti pesedişti sau foşti penelişti. Care vor candida folosindu-şi propria imagine. Cum am mai spus, în sistemul de vot uninominal, omul, figura, contează mai mult decît partidul, votul este mai pe persoană fizică, cum ar zice Vanghelie. În colegiile în care nu are candidaţi cu notorietate şi “spate local” UNPR va lua foarte puţine voturi, neavînd o imagine prea bună şi o identitate distinctă la nivel naţional. Însă acest lucru va fi compensat de colegiile pe care le cîştigă uninominal cu vedetele USL nemulţumite. UNPR este un partid “uninominal”. De fapt, nu este un partid, este o adunare de vedeţi independenţi picaţi din USL."

    Reply
  25. Dragos

    una calda, de proaspata ce e: "E de datoria noastră ca în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor" – preşedintele Traian Băsescu, azi 7 martie 2012.

    nimic nimic despre antreprenori, profesii liberale, salariați în mediul privat care: își câștigă proprii bani din munca și talentul lor, nu trăiesc din subvenții, salarii sau contracte de la stat, plătesc taxe, își câștigă proprii bani din munca și talentul lor, se luptă cu o birocrație din ce în ce mai sufocantă, gen. nimic/niente/nothing/nada

    Dupa marirea pensiilor securistilor si militienilor, in plina criza, motivata de presedintele votat de mine prin "eroicii subofiteri ce lupta in Irak si Afganistan…" asta-i al 2-lea scuipat pe care-l iau in fata de la Excelenta Sa.

    Reply
    1. tucu

      Este trist ca gindesti asa.
      Fara sa tin partea angajatilor la stat tin sa ti aduc aminte ca varianta la diminuarea cheltuielilor salariale ar fi fost deprecierea masiva a leului +explozia inflatiei. Prin taierea cheltuielkilor salariale si pastrarea inflatiei la cote mici a fost protejatsi mediul privat.
      Afirmatia ca mediul privat nu traieste si din contracte cu statul este iar o exagerare. Sunt ramuri importante -cum ar fi cea a constructiilor, energetica etc care traiesc in simbioza cu statul, in care statul este cel mai mare investitor.
      Cit despre taxe si birocratie -nu cred ca presedintele poate rezolva asa ceva.
      Chestia cu marirea pensiilor securistilor si militienilor este o noutate pentru mine. Cind s a intimplat.?
      Ca sa intelegi reactia mea vreau sa ti spun ca pentru mine Basescu NU este o dezamagire.

      Reply
  26. Cucui Razvan

    Le regăsim în platforma PP-DD. Nu glumesc. Din redactare par că se adresează exclușilor dar nu prea e așa la o lectură atentă. Nu vorbesc aici de omul DD și de calitatea membrilor de partid, ci strict de platformă:

    1. Fiscalitate – taxe mici = Anularea tuturor taxelor si impozitelor actuale = Reducerea TVA la o cota (minima pentru UE) de 10 la suta = Introducerea unui singur impozit pe venituri si proprietati

    2. Justiție – justiție incoruptibilă = Simplii cetateni vor deveni jurati in instante, alaturi de judecator = Introducerea raspunderii materiale pentru judecatorii si procurorii care gresesc

    3. Administrație – debirocratizare = …? (Aici mai trebuie lucrat. Sunt câteva puncte care ating tangențial problema. Prea puțin.)

    4. Microfinanțarea – cadru legal nou = Cate 20.000 de euro pentru fiecare roman care va deschide o afacere
    ______________

    Atenție! DD nu va da 20k oricărui român, cum mănâncă kkt cei ce se văd amenințați de pierdera unor locuri în parlament. Va da celor care vor "deschide o afacere". Afacere înseamnă că aduce profit ceea ce înseamnă că va trebui sa probeze că e viabilă. Ori asta nu poți demonstra decât cu cel puțin un bilanț anual. Poate funcționa în condițiile deconturilor pt. fonduri europene. Chiar mai bine.

    Reply
  27. Rasvan Lalu

    cu riscul ca ma repet: teama-mi e ca alternativa la ce propune Zubeldian ar fi doar Miscarea Noua Republica Populara

    Reply
  28. Ivan Zubeldian

    Mișcarea nu are candidați. Și nu sprijină explicit pe nimeni. Mecanismul politic e altul decât la partide: mișcarea construiește un manifest-program la care doritorii aderă, semnând o adeziune publică. Simpatizanții mișcării vor sprijini implicit, de regulă, mai degrabă semnatarii adeziunii decât nesemnatarii lor. E un mecanism care funcționează eficient în cazul Taxpayers Alliance din UK. Ei au un așa numit Tax Pledge pe care politicienii doritori îl semnează. Au cel puțin un caz de parlamentar pe care l-au obligat să demisioneze din Parlament după ce și-a încălcat "pledge"-ul. Tea Party funcționează, informal, pe același principiu. Dau votul meu celor care se angajează să sprijine public un program de reformă limpede. Că ei vor fi în primul rând de la un partid (PDL), e altceva. Pot fi și din PNL și independenți.
    Așadar, în formula asta mișcarea nu are candidați. Nu e partid. E o formă de sindicat al alegătorilor de dreapta, nu mă interesează programul tău de guvernare în ansamblu, mă interesează câteva legi și hotărâri administrative. (De altfel se spune asta în articol)
    Ideea are riscurile ei dar rezolvă o serie de probleme insurmontabile în formula "partid". Mă interesează reforma, nu partidul. Vreau să impun schimbări, nu să am partid.
    Îmi permit să reiau aici un comentariu făcut de Lalu pe blogul meu:

    "As semna imediat adeziunea la un asemenea proiect.

    Paradoxal într-o tara de interlocutori, tocmai discursul coerent lipseste. În atâta vorbarie publica despre România să fie bine şi tot românul să prospere nu te-ntâlnesti de fapt cu nici un proiect, ci cel mult cu un lung sirag de monologuri menite a pune-n valoare eminenta autorilor.
    …iar în final, publicul pleaca acasa ridicând din umeri si nimeni nu mai întelege cu cin’ sa voteze …

    Oricât ar parea de banal si elementar, tot cu discursul trebuie început: este necesara scrierea unui proiect politic care sa raspunda concret stringentelor celor mai acute ale unei economii necultivate si unei societati date în prada.

    Daca “Miscarea Populara” ar putea capata vreo noima, alta decât de combinatie electorala, atunci doar prin proiectul propus aci si caruia ma alatur."

    Reply
    1. Bleen

      Păi şi MRU et co pe ce liste ar candida? Sub ce sigla, iniţiale şi culori?

      Şi nu înţeleg care ar fi mecanismul în condiţiile în care ar avea membri PDL şi PNL, două partide care vor fi concurente, pe viaţă şi pe moarte, în alegerile de anul ăsta.

      Sună a ONG apolitic şi transpartinic. Nu înţeleg cum ar putea funcţiona politic în condiţiile în care ar reuni politicieni sau apoliticieni din toate partidele şi care sînt pe baricade adverse şi au interese contrare.

      Nu înţeleg finalitatea şi utilitatea unui asemenea proiect.

      Reply
      1. Rasvan Lalu

        Scopul este crearea în mod public si transparent a unor proiecte de legi, norme si masuri în cele patru domenii (fiscalitate, administratie, justitie si finantare). Prin însusi procesul de redactare online a acestor proiecte, vor fi antrenate un numar de persoane care va creste pe masura ce proiectele vor avansa. Se spera la un oarecare efect de multiplicare, de câstigare de aderenti pentru aceste proiecte. Acest efect de boule de neige s-a observat în retelele de socializare si proiectele de collaborative writing. Daca numarul de aderenti va deveni electoral semnificativ (câteva mii), se vor gasi politicieni gata sa adere si ei pentru a capta ceva voturi. Din acel moment se poate spera la un oarecare efect de spirala, cu o sporire a aderentilor – atrasi de faptul ca exista politicieni care cautioneaza proiectele – dar si a politicienilor – atrasi de popularitatea în crestere a proiectelor. Atingerea unui plafon de câteva zeci de mii de aderenti si vreo doua duzini de figuri publice si politice ar impune proiectele ca teme publice, de care ulterior ar trebui sa tina cont si partidele.
        Ideile de baza sunt: 1.umplerea golului de continut care caracterizeaza politica româneasca cu 2. proiecte concrete raspunzând unor nevoi acute, printr-un 3. demers public si transparent, care sa atraga lumea.

        Reply
          1. Rasvan Lalu

            N-are. As numi acest proiect oricum, numai MP nu. … dar nici sa-l expediez cu eticheta, devenita derizorie, daca nu infamanta, de "ong".

            Reply
    2. Florina

      deci nu-i partid, am înţeles. şi poate să adere oricine susţine proiectele şi obiectele mişcării, sindicatului, grupului informal, cum se numeşte. bun, aderă, dar cum impune partidului al cărui membru este aceste proiecte? dacă partidul zice pas, din varii motive, ce face? că voturi, înţeleg, a luat (şi) pe aceste proiecte, obiective, ce sînt. demisionează din partid? dacă nu, atunci înseamnă că a minţit electorii cu chestiile ăstea propuse la care a aderat, pentru că nu pot fi realizate.

      deci, cum se face legătura între sindicat şi partid ca să se şi rezolve, nu numai să se discute chestiile astea?

      Reply
  29. tucu

    Eu zic ca MP este gindita pentru a prelua ramura de dreapta veritabila din PDL ,a o revopsi , a o tuna, si cu adaugirile de rigoare a o scoate pe piata .
    Nu cred ca MP este gindita pentru a stringe toate caricaturile politice nou nascute sau supravietuitoare in scopul infruntarii marelui USL.MP vizeaza 2014 nu 2012.
    Cred ca soarta alegerilor se va juca in Iunie la locale.Un rezultat de egalitate sau mai prost va destructura USL ul,va trimite PNL ul si PC ul alaturi de taranisti si va provoca o hemoragie masiva de autoritati locale inspre PSD.
    Soarta MP se va juca incepind cu 2013.Daca PDL ul va intra in opozitie schimbarea va fi rapida , daca va ramine la putere va fi mai dificil .MP trebue sa fie noua formatiune care va sprijini candidatura lui MRU (sau a altui delfin basescian) la prezidentiale deci 2013 devine crucial.

    Reply
  30. Bleen

    Şi mai sînt cîteva întrebări: Cum sînt stabiliţi candidaţii? Cum participă în alegeri Mişcarea/Platforma? Dacă printre candidaţi sînt membri ai vreunui partid politic (PSD, PNL, PDL etc), respectivul candidează împotriva propriului partid?

    Reply
  31. Bleen

    Ce te faci în situaţia în care "Mişcarea/Platforma" la care ai aderat concurează politic cu partidul al cărui membru eşti (PSD, PNL, PDL, UDMR, UNPR etc)?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *