Dileme filozofice pentru gunoieri, medici si matematicieni

Uite niște dileme filozofice pentru gunoieri, medici și matematicieni: construim pe orizontală și ocupăm astfel suprafețe mari, care ar putea fi folosite în diverse scopuri nobile, aerisite și esteticește morale, ca de exemplu, două puncte parcuri și naturi cu păuni, căprioare și bicicliști sau construim pe verticală și deranjăm ochiul triunghiular și exigent pe partea estetică din fruntea lui Pleșu? Au nevoie oamenii de case decente, cu bucătării în care, dacă e posibil, să încapă chiar și doi membri ai familiei în același timp, cu băi mai mari decît șifonierul, au nevoie oamenii de locuri de muncă și au oamenii libertatea de deplasare, de a-și căuta locurile de muncă și fericirea în orice oraș al țărișoarei noastre? Au nevoie oamenii de centre comerciale în care să-și crească părintește consumul și să salveze macroeconomia de la înec?

Este Bucureștiul centrul economic al țării? Este centrul comercial al țării? Este centrul administrativ al țării? Păi cam este.

Știu că e bine să fie bine, lumea să aibă job-uri și iazuri, metrou și pomuleți, spații de locuit și spații verzi, bulevard cu 3 benzi pe sens, din care una de RATB, și case vechi din 1911 dar viața e dur și relaxarea estetică a ubersexualilor se ține pe bani grei, din impozite plătite de Dorelul ăla care stă la etajul 7 sau 5 în Berceni sau Militari, în 37 sau 45 de metri pătrați. Știu, iubirea și frumosul contează, banii nu. Cînd e pe banii altora, da, așa e.

M-aș bucura dacă candidații noștri la primărie, a Bucureștiului sau a nu știu cărui oraș, ar vorbi în termeni de alegere și ar lăsa barbologia la o parte. Dacă ar spune adevărul. Deocamdată nu-i pot acuza de nimic, că oamenii încă nu și-au înghițit gălbenușul pe partea de program electoral. Ar fi bine dacă ne-ar spune și cum se cîștigă banii, nu numai cum se cheltuie.

Bucureștiul, par egzamplu, are cîteva probleme mari:

  • cererea de spații de locuit (fiind centrul economic, comercial și administrativ al țării, cererea de spații de locuit va fi întodeauna mare)
  • transportul din punctul a în punctele be și ce și înapoi (traficul, infrastructura, transportul în comun, parcările): traficul e chestia aia cînd oamenii se duc la serviciu și la cumpărături, la rude și la prieteni, la mare sau la munte sau la școală, în cazul oamenilor mai mici sau chiar mari, dacă vorbim de Ponta (și Robert Negoiță, Bănicioiu și Irinel se duc la școală dar din cu totul alte motive); infrastructura e benzile alea pe unde circulă mașinile și la care ai de ales, pe de o parte între trafic de autoturisme plus transport în comun pe bulevarde și străzi largi, pe de altă parte case cochete pe marginea unor străzi cu parfum interbelic pe care circulă la comun autoturisme și autobuze și pe de cu totul altă parte case cu parfum interbelic pe marginea unor străzi cochete pe care circulă doar autobuze; parcările sînt locurile alea unde oamenii își lasă mașinile preferabil fără să meargă pe jos între 6 și 8 km.
  • siguranța sau, mai bine zis, lipsa ei (cîini maidanezi și alți violatori sau băeți de cartier): iubim și cîinii, iubim și vagabonzii  dar pînă cînd și unde? Lăsăm cîinii pe stradă, îi omorîm sau le facem adăposturi? Cine plătește? Cum rezolvăm problema în timp, astfel încît peste 6 luni, 2 ani sau 7 ani să nu fim nevoiți să îi omorîm iar și iar sau să umplem tot județul Ilfov de adăposturi de cîini? (bucureștenii obișnuiesc să arunce în stradă producția de cățeluși din curte)
  • subvenții la căldură, ajutoare, asistență socială: deci pomul bun sau omul copt? Pe cine ajută stîngistul din noi, din voi, din ei? E de stînga să vadă și ochiul corporatistului un spațiu verde sau o casă din 1907 din goana bicicletului sau să mănîncă și gura dezavantajatului ceva?
  • educație și sănătate, finanțarea școlilor și spitalelor: lăsăm educația și sănătatea să se ocupe privații de ele și noi facem spații verzi și restaurăm case galbene?
  • deficitul de spații verzi: facem agrement în parcuri (distracție, terase, tiribombe, mașinuțe și bărcuțe) ca să scoatem un ban-doi pentru întreținerea lor și lăsăm și capitaliștii să scoată și ei un ban din mult-lăudata creștere a consumului sau adoptăm filozofia puritan-minimalistă, ”Savage Garden”, pe banii contribuabililor?
  • conservarea arhitecturii vechi: Orice clădire construită înainte de 1946 e monument istoric? Ce facem cu o casă ”cochetă, aproape monument istoric sau chiar monument istoric, care e și ea om și ne creează simțăminte de nostalgie, iubire și de regret și de ireversibilitatea trecerii timpului în viziunea autorului”? Obligăm proprietarul s-o țină în picioare? S-o restaureze? Să stea în ea? Și dacă nu vrea să stea în ea? Și dacă nu vrea sau n-are bani s-o restaureze? Dacă așteaptă să pice și să-și folosească proprietatea în interesul lui propriu, de om, nu de animal estetic sau spectator de arhitectură? O restaurăm pe banii contribuabilului, inclusiv pe banii familiei care stă în Rahova, la etajul 9, la 42 de metri pătrați și îl felicităm pe proprietar că are o casă așa monument încît să beneficieze de serviciile primăriei pe banii contribuabilului? O cumpărăm de la proprietar cu 270 000 de euro sau 430 000 sau 780 000 și mai băgăm 220 000, 310 000 sau 590 000 în restaurare? De unde bani pentru toate astea? Pe banii cui facem noi aceste fapte bune?
  • canalizarea: conservaționiștii pot să stea liniștiți. Nu s-a atins nimeni de ea, de 100 de ani încoace.

Ideea e că nu toți bucureștenii sînt pensionari nemți excentrici plini de bani și de timp liber și nici oengiști care trăiesc din salvat case și parcuri. Sînt oameni cu familii și serviciu, cu nevoi de locuit, de mers la serviciu într-un timp rezonabil (4 ore pe drum plus 11 ore la serviciu e cam kinky chiar și pentru un bucureștean), de dus copilul la școală, de făcut cumpărături, cu nevoi de mici și bere, cu nevoi de serviciu adică de angajatori adică de capitaliști care să facă chestii, cu nevoi de plătit chirie, gaze, curent și apă rece sau caldă, toate după renumerație.

Deși Nicușor a învățat la olimpiada de matematică că spațiul e infinit iar Prigoană la cea de afaceri cu statul că banu-i infinit, vestea extrem de proastă, pentru amîndoi, e că în București și una și cealaltă sînt finite, poate chiar exagerat de finite. Și că în astfel de condițiuni, trebuie făcute niște alegeri, stabilite niște priorități, făcute niște sacrificii, gîndită o întreagă strategie, o întreagă filozofie de la care să pornească dezvoltarea (sau conservarea) Bucureștiului. Dincolo de calitatea programelor,  importantă e onestitatea și coerența lor și, să nu uităm, onestitatea și curajul candidaților de a spune adevărul. Un program mincinos e un program care pornește de la premisa că Bucureștiul are 300 000 kmp și buget de 1 miliard de euro pe zi.

Bucureștiul nu e o sumă de clădiri, mai mult sau mai puțin vechi sau frumoase, nu e nici pășune sau pădure, nu e nici parc industrial sau mall, nu e nici autostradă suspendată, nici experiment urban al nuștiucărui arhitect post-modern sau kimirsen megaloman, e un loc în care trăiesc peste 1 600 000 de oameni.

Facebook Comments

102 Comments Dileme filozofice pentru gunoieri, medici si matematicieni

  1. Pingback: IMHO | Blogary

  2. IlincaMacarie

    Autorul articolului da dovada de ignoranta in materie de politici europene actuale, abordand un ton ironic cu privire la restaurari sau protejarea patrimoniului. „Ideea e că nu toți bucureștenii sînt pensionari nemți excentrici plini de bani și de timp liber și nici oengiști care trăiesc din salvat case și parcuri.” Carta de la Leipzig si Documentul de la Toledo nu este scris pentru pensionarii nemti excentrici plini de bani, ci pentru categoriile la care faceti referire mai tarziu.(aceste documente insa va sunt total necunoscute, ceeace nu va impiedica sa deveniti jurnalist) Daca v-ati fi informat mai bine, ati stii ca patrimoniul si parcurile si spatiile publice sunt o sursa de venit, cu conditia sa fie administrate corect, aduc turisti, oameni bine dispusi, si ei aduc la randul lor consumul si bunastarea unui oras. Nu isi renoveaza marile orase cladirile din prostie, ca sa le fac pe plac excentricilor de pensionari, ci pentru ca renteaza!. Ignoranta ( de neiertat pt. un jurnalist) nu se opreste aici, ci continua cu „oengiști care trăiesc din salvat case și parcuri”, adica cum traiesc cu asta? Castiga? sunt platiti de cineva sa le salveze? Nu. Dimpotriva, consuma banii si timpul propriu pentru a le salva, pentru unii carora nu le pasa de viitorul orasului lor sau carora cica le pasa, dar ii lasa pe altii,dupa care ii si iau la misto, precum autorul. Adica, se subintelege, ong-istii nu au copii de dus la gradinita, nu au de platit chirie, gaze, curent. Pe ce lume sunteti, domnule Bleen, si cum va permiteti? Penibil de ignorant si incredibil de impertinent, un adevarat reprezentant al gloatei dambovitene.

    Reply
    1. Bleen

       @IlincaMacarie Ar fi bine dacă ați veni și cu alte argumente în afară de ”politicile europene actuale” Și terorismul corectitudinii politice e o politică europeană actuală, apropo. Asta nu face corectitudinea politică mai puțin aberantă. Depinde despre ce patrimoniu vorbim, despre ce clădiri. Nu am pretenția că dețin adevărul absolut dar am pretenția ca preopinenții să facă un mic efort și să gîndească cu capul lor. Nu e greu deloc.
       
      În București răul a fost deja făcut în anii 80, cînd s-au demolat bisericile. Bucureștiul, cu cîteva mici excepții, nu are ce istorie sau patrimoniu să ofere turiștilor străini (dacă turismul este un criteriu, atunci cel mai important monument arhitectonic bucureștean este Casa Poporului).
       
      Turismul sexual și turismul de afaceri, astea sînt cele mai importante surse de venituri din turism pentru București. Că nu se înghesuia nimeni să vadă Hala Matache, doar dacă venea din cort sau era suficient de masochist încît să se lase jefuit de țigănimea din zonă.

      Reply
      1. nedormitul

         @Bleen  @IlincaMacarie
        autoarea a creat în comentariu de mai sus, un referat din lunga serie „ce vrea să spună autorul”. referatul, sub penița măiastră a autoarei, reușește să aprofundeze problematica de povestirii puiul de ioan alexandru brătescu-sever-voineşti.

        Reply
  3. Bleen

    Taximetrist, ieri: ”eu vreau ca primarul să-mi dea piese de schimb ieftine și să-mi subvenționeze benzina, în rest nu mă interesează cine cîștigă, deși Oprescu a făcut atîtea, dar nu a făcut pentru noi, taximetriștii, nu ne ajută să luăm piese de schimb și benzină mai ieftine.”

    Reply
  4. CucuiRazvan

    Cu cinism capitalist trebuie să vă spun că direcția naturală este cea de restricționare a traficului auto prin București și redirecționarea șoferilor, pe persoană fizică, către transportul în comun care, evident, trebuie dezvoltat. Dacă în ultimii ani s-ar fi înmatriculat mașini la nivel de 2008 și economia ar fi ‘dududit’ la același nivel, la ora asta, în condițiile actiuale, fiți siguri că Bucureștiul ar fi fost blocat. Dar nu-i bai, creșterea economică se va relua, sperăm noi, înainte ca autostrăzile lui Oprescu să fie deschise circulației. Când bucureșteanul își va permite să dețină în familie două mașini, plus una, centrul Bucureștiului va fi de netraversat la volan. De parcat sau staționat nici nu se va mai pune problema. Spațiul, vorba lui Bleen, este al naibii de finit. Puțină atenție acum!
    Presiunile, sau lobby-ul, pentru restricționarea traficului, vor veni taman din partea companiilor cu sedii, puncte de lucru și interese comerciale în centru, care vor dori cale liberă pentru mașinile de aprovizionare, pentru mașinile agenților de vânzări și ale executivilor ‘merituoși’, la care se vor alătura și presiunile companiilor de taximetrie. Taxele pentru centru, restricționările de circulații și interdicțiile de circulație, la concurență cu dezvoltarea transportului în comun impuse în marile orașe europene au fost exact efectul dezvoltării economiei capitaliste și nu rezulatatul unor opțiuni stângiste ale electoratului. Cu cinism vă spun: prin centru vor circula doar bogații. Și riveranii. Și turiștii dispuși să plătească 1-2 euro ora de parcare liberalizată. Scuze, ăsta e capitalismul.
    Vă spune unul care a trecut la volan prin mai multe capitale și a fost atent la marile diferențe dintre anii ’90 și 2000.
    Mai devreme sau mai târziu, bătălia cu Bucureștiul va fi pierdută de către omuleții care șofează pe persoană fizică, indiferent de ce dezvoltări va cunoaște infrastructura. Locuri de parcare pe lângă casă să avem că de trafic se va ocupă, din nou, capitalul.

    Reply
      1. Bleen

         @CucuiRazvan Taxele pentru centru, restricționările și interdicțiile de circulație mi se par normale. Problema e următoarea: ai în Drumul Taberei și Rahova aproximativ 400 000 de locuitori. Din ăștia 400 000, să zicem că 150 000 pleacă la serviciu între 6 și 8 dimineața și se întorc între 17 și 19. Cam care sînt zonele pe unde se duc ăștia la lucru? Cum rezolvăm problema accesului cît mai rapid la muncă și în condiții cît mai bune pentru respectivii? 
         
        Una este dezvoltarea orrganică, impusă de interesele negociate ale locuitorilor, cu totul altceva este ucazul ideologic dat de stîngiștii de oenge. 
         
        Evident că trebuie găsite soluții alternative dar interdicțiile cu ucaz de sus, din motive de ”vrem un oraș încremenit în poza aia vintage din 1897” sau șarlatania cu încălzirea globală nu sînt soluții.
         
        Există un interes economic pentru păstrarea nuștiucărei dărăpănături de început de sec XX? E cineva interesat s-o cumpere și restaureze? Dacă e, atunci s-o cumpere și restaureze. Dacă nu, s-o radă și să construiască ceva util omului viu în locului ei.
         
        Există un interes economic în deschiderea unui mare parc verde în București? Păi atunci interesații economic în așa ceva să cumpere terenul, să dărîme ce-i pe el și să facă parcul verde. Uite întrebare de referendum ”Sînteți de acord cu creșterea impozitelor pe proprietate cu 100 sau 200%? Sînteți de acord ca toți bucureștenii cu mașină să plătească o taxă (500 de lei pe lună, de exemplu) în fondul Verde?”

        Reply
        1. CucuiRazvan

           @Bleen Nu te mai sprijini pe ‘încălzirea planetei’ și ‘ideologia stângistă și de ong’ că e un pilon șubred. Capitalist vorbind, dacă 160.000 de rahoveni și drumeți-taberieni se vor urca la volan ca să ajungă la serviciu în Titan și alți 160.000 de titanieni vor proceda la fel, istoria altor metropole ne povățuiește  că toți vor întârzia la lucru. Transportul în comun este viitorul pentru omuleți.

          Reply
        2. Bleen

           @CucuiRazvan Cînd omuleții și capitaliștii își vor da seama că pentru ei cel mai profitabil e transportul în comun, atunci firmele private de transport în comun se vor înghesui să profite de cererea populației de transport în comun. Problema e că transportul în comun are nevoie de infrastructură. Una e să întîrzii în autobuz, strivit între un țigan cu mînă dibace și o țață transpirată, alta e să întîrzii în mașină, ascultînd Thunderstruck la radio.

          Reply
        3. Bleen

           @CucuiRazvan Dacă transportul în comun e soluția, primăria să dea de mîine licențe de transport în comun. Să cheme firmele la licitație.

          Reply
        4. CucuiRazvan

           @Bleen Exact Thunderstruk la MAXIM ascult în mașină. Și încă o chestie. Barosanii-barosanilor, au (și) un apartament în dowtown. Altfel crede-mă că e o plăcere să dormi în natură la țară, în fundul Long Island-ului și să citești o oră în trenul de navetiști, sau să picotești pe fotoliu, până să ajungi în Pen-Station, sub Madison Square Garden, în Centrul Lumii.
          __________
          În Pan-Station ai suprapuse: LIRR tren navetiști Long Island, metrou și Amtrak adică CFR-u’, cum ar veni. Nu mai știu dacă nu cumva și Rapid Train to JFK. Parcă nu.

          Reply
        5. Bleen

           @CucuiRazvan Însă e clar că transportul în comun e soluția pentru marile aglomerări urbane. Municipalitatea trebuie să asigure însă infrastructură pentru asta. Restul vine de la sine. Omuleții vor alege ce e mai bine pentru ei. Ei vor dori transport în comun, omuleții cu inițiativă vor veni cu oferta de transport în comun.

          Reply
        6. CucuiRazvan

           @Bleen Omuleții noștri încă își mai doresc mașină. Numai Criza a făcut ca visul lor de veacuri să nu capete formă și să ne trezim cu toții astăzi în iadul auto. Dar criza trece. Mai vorbim la trei ani după.

          Reply
        7. CucuiRazvan

           @Bleen Omuleții nu vor avea de ales din cauza aglomerării traficului. Vor fi OBLIGAȚI să apeleze la mijloacele de transport în comun.
           

          Reply
        8. bogdans

           @Bleen  @CucuiRazvan Pai dupa mintea ta, Bleen, primaria nu ar trebui sa mai faca nimic. Daca o sa fie cerere de strazi or sa vina privatii sa cumpere proprietati si o sa faca strazi si pasaje, la fel cu parcarile si cu canalizarea sau ce o mai fi. Ar mai ramane doar sa asfalteze strazile care sunt in domeniul public al statului (asta pana schimbam legea ca sa le putem vinde) si sa le dea amenzi celor care parcheaza pe trotuar sau pe oprirea interzisa. Eu sunt de acord sa incepem cu partea cu amenzile de maine, efortul e minim, efectele asupra initiativei private pe temele de mai sus maxime, plus ca poate ne scad si impozitele asa.
          Iar cei care sunt deranjati de caini nu stiu de ce nu si-au facut deja asociatii sa ii castreze (deocamdata e ilegal sa ii omori). Pe bune, unde e initiativa libertarienilor in tara asta?
           
          Iar aia de s-au apucat acum o suta de ani sa faca metrou prin Londra si Paris precis erau eco.

          Reply
        9. bogdans

           @Bleen  @CucuiRazvan Apropo, tehnica din postul meu de mai sus se numeste principiul reducerii la absurd si e folosita deseori in matematica ca sa vezi ce consecinte are o presupunere. Se invata la scoala in clasa a patra sau a cincea, majoritatea o uita, dar cei care merg la olimpiade o au in sange. Sunt sigur ca ii va folosi si lui Nicusor Dan daca vreunul dintre Oprescu sau Prigoana va avea curaj sa apara la o confruntare, caci deocamdata fug de el. Vezi tu, marea chestie cu matematica asta e ca te invata sa gandesti clar, chiar daca pe urma ajungi sa faci economie, sa te judeci cu cineva, sa candidezi la primarie sau doar sa scrii pe un forum.

          Reply
        10. Bleen

          @bogdans@CucuiRazvan
          Primăria trebuie să facă cît mai puțin posibil. Nu e nimic absurd în asta. Primăria trebuie să lase viața să-și urmeze cursul și să slujească cetățenii dîndu-le infrastructură, canalizare, siguranță și ordine publică. Primăria trebuie să lase orașul să se dezvolte, nu să-l sufoce cu paișpemii de reglementări. Clădirile care nu-și găsesc stăpîn trebuie eutanasiate.
           
          Da, și cetățenii se pot asocia. Facem o asociație, strîngem donații sau cotizații sau sponsorizări sau ce or fi și cumpărăm 5 hectare de teren în centrul Bucureștiul, plătim demolările și facem un parc. E greu? Nu. E complicat? Nu.  Cumperi, demolezi, plantezi. 
           
          PS. Sînt impresionat de tehnica ta inedită de reducere la absurd și sînt convins că ești teribil de deștept.

          Reply
        11. Bleen

           @bogdans  @CucuiRazvan Oricum, l-am băgat suficient în seamă pe Nicușor, e cazul să ne concentrăm la adevărata miză, alungarea lui Oprescu și înfrîngerea USL, la adevărata bătălie, Prigoană-Oprescu, la adevăratul război, între Forțele Luminoase ale Viitorului (ai noştri, în frunte cu Băsescu şi MRU)  şi Forţele Întunecate ale Trecutului (ai lor, în frunte cu Ponta şi Antonescu, plus BVB). Ne pierdem timpul făcînd urbanism futurist cînd ar trebui să ne folosim inteligenţa şi spiritul creator pentru eliminarea USL, a lui Ponta, Antonescu şi Oprescu din viaţa politică.

          Reply
        12. bogdans

           @Bleen  @CucuiRazvan Eu o sa il mai bag in seama o vreme, azi am dus o lista cu semnaturi si mai strang si saptamanile urmatoare. Daca este cineva interesat sa-mi dea un mail sa ne intalnim (prin intermediul lui Bleen). Oricum o sa faca cel mai putin daca iese primar, nu?, consiliul o sa se opuna la tot, cel mult o sa aplice legile existente, deci ar fi candidatul ideal pentru tine 🙂
           
          Cat despre marea batalie intre bine si rau, cu USL-ul nu o sa votez, dar daca nu apare vreo alta miscare o sa votez PDL-ul pe jumate gandindu-ma la oameni ca Macovei si Funeriu (care oricum nu o sa fie pe buletinul de vot) si pe jumate cu scarba care mi-o provoaca leprele celelalte cu care defileaza si ei.
           
          Marele salt il vom face insa cand ong-istii aia de care razi tu o sa puna destula presiune pe autoritati ca sa nu mai arunce pe fereastra banii aia pentru care ne spetim noi si ii dam la stat ca taxe. Indiferent ce ii mana in lupta, cand societatea civila va fi puternica si societatii in general ii va merge bine.

          Reply
        13. bogdans

           @Bleen  @CucuiRazvan Da Bleen, esti perfect coerent in abordarea ta libertariana. Ce e absurd insa e sa scrii un post in care inviti lumea sa discute despre problemele Bucurestiului si ce ar trebui sa faca potentialii primari, cand de fapt tu sustii sus si tare ca primaria nu ar trebui sa faca nimic. Care probleme ale Bucurestiului, nu exista asa ceva, da-l naibii de Bucuresti. Exista cel mult cate o problema a indivizilor care se intampla sa stea prin locatia asta de GPS. Bogdane, ai o problema cu spatiile verzi? Pai pune mana baiete si cumpara teren si fa-ti parc. Bleen, Nedormitul, Simona aveti o problema cu traficul? Puneti si voi mana de la mana si cumparati teren si faceti o strada mai mare. Optional una mobila care sa mearga unde aveti nevoie in ziua respectiva. Cum, dar asta incalca legile fizicii. Da-o-ncolo de fizica, noi suntem libertarieni si facem ce vrem!

          Reply
      2. Bleen

         @CucuiRazvan Ăia care fac scandal nu-s capitaliștii, sînt oengiștii. Capitaliștii și corporatiștii high s-au retras deja în Ilfov, la căsuțe cu verdeață, grădiniță și ușă de garaj de 1000 de euroi sau chiar mai mult, ăia șmecherii. Centrul aparține țigănimii, oengiștilor și corporatiștilor ”high” și hipstericale. Orașul aparține muncitorimii și ălora care profită capitalist sau politic de nevoile muncitorimii.

        Reply
        1. CucuiRazvan

          Amesteci clasele sociale. Cine s-a retras în Ilfov nu este contrâns de condică. Este fie patron, fie este corporatist cu program flexibil. Am pe cineva corporatist în familie care poate merge la 12 la serviciu cu condiția să lucreze 8 ore/zi. Grosul trebuie să ajungă la condică. Nici în downtown London, nici în Manhattan nu se ajunge la condică cu mașina personală. Îmi pare rău să spun asta unor oameni de dreapta.

          Reply
        2. Bleen

           @CucuiRazvan Eu vorbeam de verdeață. Vrei natură, muncești, te îmbogățești și îți faci căsuță/vilă în Ilfov, nu oenge și miting în București.
           
           
          Cît despre condică, patronii și corporatiștii high ajung mai la condică la serviciu și oricum la ei punctualitatea e importantă la întîlniri. La cele cîteva întîlniri pe care le au pe zi.

          Reply
        3. CucuiRazvan

           @Bleen În ’92, în SUA, mi s-a spus că nu am ce căuta după 6 pm în nici un downtown. Și Manhattanul aparținea ‘țigănimii’. Nu mai aparține.
          ______
          Am văzut un reportaj despre Time Square și cum erau nopțile acolo (la o stație de metrou de Pen-Station) la începutul anilor ’90. Cum arată acuma știu. Feeric-capitalist.

          Reply
        4. CucuiRazvan

          Cine are de mers la întâlniri e una, cine la condică e cu totul alta. De obicei șmecherii merg „la masă”. Deci pe la prânz. Cine are de mers la condică și și-a făcut casă în Ilfov (și nu are șofer să-i ducă odraslele la școală) pentru mine este din totdeauna un tâmpit. Idealul ți l-am spus. Stai la verdeață și cobori nestresat din tren în centrul civic. Ca să ai viziunea asta nu trebuie să-i întrebi pe cei care visează la un Logan. Te uiți la istoria altora ca să arzi etapele.
          ______
          Exemplu: Dormeam la rude în Huntington (nu Hutington-Station), la curte de 5000 mp, (cuib de vulturi, familie de ratoni, veverițe, familie de iepuri sălbatici, vizite căprioare, păsărele mii în braji) și într-o oră, cu tot cu mersul până la gară, eram în mijlocul Lumii. Și asta făceau nu doar șmecherii de pe Wall Street cât mai ales polițiștii, pompierii etc

          Reply
        5. bogdans

           @Bleen  @CucuiRazvan Uite ca eu nu am casa in Ilfov si totusi vreau parcuri in Bucuresti, asa ca o sa votez cu cine imi ofera asa ceva.

          Reply
        6. CucuiRazvan

           @bogdans  @Bleen Eu votez cu ăla care vrea să afalteze bine cu 250.000 €/km, nu prost cu 1.000.000 sau binișor cu 500.000

          Reply
        7. CucuiRazvan

           @bogdans  @Bleen Actualmente. ăla care asfaltează cu 1.000.000 nici șpagă nu știe câtă să ceară. Fac pariu că ăla care știe să asfalteze cu 500.000, cunoscând costurile, ar ieși mai bine la șpagă.

          Reply
        8. CucuiRazvan

           @bogdans  @Bleen Dar în nici un caz nu o să votez cu ăla care e partener de afaceri cu Tărău Jr.

          Reply
        9. Bleen

           @bogdans  Votează cu ăla care îți oferă așa ceva. Problema e că n-o să-ți poată oferi de la înălțimea celor 4-5% ai săi.

          Reply
        10. Bleen

           @CucuiRazvan Ba trebuie să-l întrebi pe ăla care visează la un Logan, că el decide. Etapele se ard în simpozioane, laboratoare, comitete revoluționare sau în întîlnirile dintre Hitler și Albert Speer.

          Reply
        11. bogdans

           @Bleen O sa vedem la alegeri, dar consilier general tot iese. Macar stiu e un om in consiliul ala care imi reprezinta interesele si va demasca aranjamentele care se fac acolo, iar peste 4 ani o sa discutam altfel.

          Reply
      1. CucuiRazvan

         @nedormitul Sau ce nu crezi? Că patiseria va trimite tăvi de plăcinte primarului ca ție să ți se restricționeze circulația prin centru? Că doar nu au chef să li se acrească smântâna în trafic.

        Reply
  5. nedormitul

    am o patiserie în centrul oraşului. m-am adaptat la tehnologia modernă, primesc fursecurile de la angajaţi prin e-mail. catering-ul îl fac prin facebook.

    Reply
  6. Bleen

    Occidentul e în stadiul de experimente utopic-stîngiste. Mai nou vor să interzică mașinile. Vegetarienii și gheii terorizează restul populației. La britanici nu mai ai voie să zici mama și tata, că ofensezi poponarii și lesbienele, în US copiii sînt terorizați de gestapoul mîncatului sănătos (a fost un caz care a devenit celebru acum cîteva săptămîni). Socialismul, ecologismul și corectitudinea politică, adică comunismele și nazismele wannabe sînt în floare acolo. Așa că argumentul „E în vest, înseamna că e bine” nu e valabil. Să nu lăsăm comuniștii și naziștii wannabe să ne terorizeze, zic.

    Reply
    1. bogdans

       @Bleen Eu zic sa interzicem ori pietonii ori masinile, ca amandoua clar nu au loc in Bucuresti. Sau daca vrei sa fie macar pe picior de egalitate, sa nu mai vad roata de masina pe trotuar. N-aveti decat sa va faceti parcari pe piata libera (adica in economia de piata libertariana), dar ca sa posezi o masina va trebui sa demonstrezi ca ai loc de parcare (asta chiar se intampla in Japonia de exemplu). Iar pentru masinile voastre puteti foarte bine sa va faceti drumuri private, sa nu mai prind picior de expropriere prin Bucuresti pentru diametrale sau pasaje. Negociati cu fiecare proprietar la liber si puteti sa faceti autostrazi cu 5 benzi pe sens. Nu asta propavaduiesc dreptacii libertarieni tot timpul, poate ar fi timpul sa si practice cate ceva.

      Reply
      1. SimonaM

         @bogdans  @Bleen În țara asta capeți loc de parcare dacă demonstrezi domiciliul și proprietatea mașinii. Ar fi bine să ne hotărâm.Iar dacă interzici mașinile din oraș, se pot petrece niște lucruri curioase, cum ar fi să plece afacerile (ăia au prostul obicei să circule, cu mașini) și să se trezească orașul fără venituri. Dacă nu taxați afacerile și mașinile noastre, din banii cui vă propuneți să construiți și să întrețineți parcuri, alei și iarbă verde?

        Reply
        1. bogdans

           @SimonaM  @Bleen In Londra s-a bagat taxa de acces in centru si nu mi se pare ca au plecat firmele de pe acolo. Am un amic care s-a mutat in NY si dupa cateva luni si-a vandut masina, pentru ca era inutila si consuma bani (taxe de parcare + impozit) si nici din NY nu mi se pare ca pleaca masiv firmele. Iar firma unde lucrez sigur nu va pleaca din Bucuresti din motivul asta, cel mult o sa ne incurajeze sa lucram mai mult de acasa. Pe afara sunt firme care nici nu mai au birouri pentru toti angajatii, astfel ii obliga cam pe toti sa munceasca prin rotatie de acasa. Suntem in secolul XXI, ar trebui sa incercam sa mai ardem din etape, nu sa repetam toate greselile urbanistice pe care le-au facut cei din vest.

          Reply
        2. SimonaM

           @bogdans  @Bleen Afacerile din București nu prea seamănă cu ce-i în City londonez. Am vrea, știu. Și nici nu-i plin orașul de oameni care ar putea lucra de-acasă.
          Și m-aș feri să compar Bucureștiul cu Londra la circulația prin centru. Sau comparăm și rețelele de metrou?
          Cât despre NY, nu-mi pare că n-ar avea șosele sau trafic. Doar că e economic mai rentabil să fluieri după taxi decât să ai mașină. Și a fost alegerea prietenului tău să renunțe la mașină. Nu i-a impus nimeni să facă asta. 
          Suntem în secolul 21, aș vrea să mă pot deplasa fără să fac varice sau să pierd juma de zi pe drumuri.

          Reply
        3. bogdans

           @SimonaM  @Bleen Cei din cladirile alea noi de birouri presupun ca nu dau la sapa in interior. Cred ca stau la calculator, la telefon sau in sedinte. Ori toate aceste lucruri se pot face si de acasa, conexiunile de internet din Bucuresti sunt printre cele mai bune din lume. Vorbim de oameni motivati, nu de cei la care tre sa li te uiti peste umar din jumate in jumate de ora ca sa nu stea pe facebook sau sa se joace toata ziua. Despre metrou numai de bine, cred ca ar trebui sa fie printre prioritatile Bucurestiului. Iar daca s-ar pune si la noi taxe serioase pe parcare si nu ai mai putea sa-ti trantesti masina oriunde o buna parte ar renunta la ele, pot sa pun pariu pe asta. Iar aceste taxe ar trebui sa mearga la stat, nu in buzunarul lui Prigoana (700 de ron platesti firmei lui Prigoana sa-ti iei inapoi o masina ridicata din sectorul 3).

          Reply
        4. SimonaM

           @bogdans  @Bleen Să mă scuzi că îndrăznesc. Ai ceva cu proprietarii de mașini? Cu mașinile, în general?
          Că văd că singura soluție care îți surâde e să lase alții mașinile. Să le interzicem, să suprataxăm, să-i obligăm să renunțe, etc.
          De ce trebuie musai să umblăm toți cu transportul în comun? Sau să stăm acasă, ăia care suntem în stare, binențeles. Ca să rezulte ce? Săftica în București?

          Reply
        5. bogdans

           @SimonaM  @Bleen Ca sa putem locui 2-3 milioane pe 228 km patrati fara sa simtim in fiecare zi ca ne sufocam. Si fara sa inghitim tone de praf si noxe. Iar pana una alta eu am propus ceva (si Nicusor Dan), in general idei pe care le-am vazut aplicate si in alte orase moderne, voi ce propuneti? Dupa ce terminam diametrala lui Oprescu ne apucam de autostrada suspendata? Mai facem cateva pasaje care sa treaca si prin dreptul unor blocuri ca bonus (vezi Basarabi si Pipera) sau o lasam pur si simplu la laissez-faire si vedem cine o mai supravietui? De Prigoana ce sa mai zic, a fost in stare sa produca doar 3 fraze vagi cand si-a anuntat candidatura.

          Reply
        6. selvyn

           @bogdans Maestre, aceeasi problema mi-a pus-o fostul secretar de partid de la o mare intreprindere socialista, care ma vedea ca imi parchez masina in raza lui vizuala( doar atat, omul nefiind stspan pe trotuar sau strada!), in cartierul 1 Mai (trebuia sa te gandesti unde o parchezi cand ti-ai cumparat-o, boule, mi-a spus, dupa ce a recunoscut in fata comunitarilor lui Chiliman ca mi-a manjit-o cu catran….),Desi gandesti ca el, as vrea sa cred ca n-ai 75 de ani (ca bosorogul comunist), si sigur nu ai Company Car, cum este cazul meu, in care masina este o unealta de lucru, indiferent de calibrul ei (Spark sau Passat), iar a ta personala este inca un vis irealizabil, atata vreme cat stai cu chirie…. asa ca da-te tu mare ecologist si hipster de multinationala in alta parte, toate analizele si numaratorile din birourile „unde nu se da cu sapa” n-ar avea obiect de activitate fara echipa de vanzari care se deplaseaza cu MASINI….fiindca daca s-ar deplasa cu metroul sau cu RATB-ul, n-ai gasi nici macar guma ce o mesteci in timp ce asculti la imitatia de iPhone muzica „cool” pe care o asculti in autobuz asezat, in timp ce batranii  care stau in picioare incearca sa iti prinda privirea, pentru a-ti adresa acea dojana pe care o meriti…. 

          Reply
        7. bogdans

           @selvyn Well, nu stiu ce vinzi tu cu atitudinea asta, dar pana la urma asta e treaba ta. Ca sa iti raspund la argumentul masina de firma, pentru masinile de serviciu firma ar trebui sa aiba parcare in mod normal. Daca iti spun ca la mine in fata blocului sunt parcate vreo 5-6 masini de tractare si am mai vazut ocazional si furgonete de la Fan Curier. Mai ramane sa-si parcheze si soferii RATB autobuzele si angajatii lui Prigoana masinile de gunoi.

          Reply
        8. selvyn

           @bogdans se vede ca n-ai avut si nu stii, Company Car, la sfarsitul programului, este dusa acasa de utilizator!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! era evident ca ma refer la departamentul vanzari al unei firme, La AUTOTURISME si nu la masini de tractare… ar fi chiar comunist sa lasi  masina de serviciu la firma, dar tu o tii cu RATB-ul si masinile lui Prigoana, care evident nu sunt masini de la departamentul vanzari,,,, apropos, cu o gandire de genul asta, nu te uiti tu mai bine la filmul de pe A1, decat sa troll-ezi pe un blog de dreapta?
          legat de ce vand eu, se vede treaba ca nu esti din bransa, intrebarea era cat si e foarte clar ca nu imi judeci tu atitudinea A.O.H.(in afara programului, pentru tine…) si ca sa fiu foarte cinstit, atitudinea ta de presupus mare platitor de impozite, ma face sa te intreb „cat de mare?”  Si, ca sa etalez primul, eu am 1850 EUR impozite, taxe si contributii lunare din partea mea catre BCS iar, in acelasi timp, mama -Dumnezeu sa o tzina sanatoasa!- are o pensie de 125 EUR….
           

          Reply
        9. Bleen

           @bogdans  @selvyn Majoritatea firmelor dau mașina de firmă acasă. Uite, firma la care am lucrat pînă acum 2 ani avea un parc de mașini de vreo 50 de mașini (autoturisme, camionete, dubițe, camioane) la un total de vreo 90 de angajați. Mașinile, cu excepția camioanelor mari, se dădeau acasă. Sediul central al firmei (plus hala) e în JIlava. Deasemenea, în filialele din țară (Iași, Constanța, Arad, Brașov, Cluj) sediile sînt la periferia orașului. Majoritatea mașinilor (autoturisme) aparține departamentului de vînzări (firma face producție și vinde prin dealeri). În perioada de vîrf (2005-2008), pînă la reducerile de personal din 2009,  cred că numai agenți de vînzări aveau vreo 40 de mașini. Cu care făceau cam 30-40 000km pe an. Echipele de montaj (autoturisme, camionete, dubițe) circulau cam la fel de mult. Cele de distribuție și transport la fel. Majoritatea angajaților (excepție fac 2 dintre asociații firmei, care au casă la țară) stau în oraș (București, Brașov, Iași etc). Firma face producție și distribuție și are o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

          Reply
        10. selvyn

           @Bleen asta incercam sa-i explic si eu lui bogdans, lucrez in vanzari din 1994, cand firma mama era la Brasov si eu eram angajatul din Tulcea… Ce ar fi insemnat sa duc masina seara, la firma, asa cum gandesc unii? in plus, aproape toate firmele prevad in pachetul salarial al angajatului in dept. vanzari, masina 5 zile pe sapt ca UNEALTA si doua zile pe saptamana si in concediu ca BONUS, pentru ca, de fapt, Dept. Vanzari creeaza venitul, profitul si alte elemente definitorii ale firmei, pe care, la birou, le analizeaza diversi analisti…. 🙂

          Reply
        11. bogdans

           @selvyn  @Bleen Ultimul post (la tema, ca toate celelalte), caci e de-a dreptul comic sa fiu acuzat de troll de cineva care intreaba in acelasi post de acronime din domeniul vanzarilor 🙂
           
          1. deducerile fiscale la achizitia de masini si combustibili pe firma au facut foarte raspandit beneficiul de masina de serviciu, pentru multi altii decat cei care le folosesc in interes de serviciu. Aceste deduceri fiscale au fost eliminate in 2009 si partial reintroduse anul acesta, dar cu restrictii clare asupra cui are dreptul la aceste deduceri.
          2. cand mi-am cumparat apartament in Bucuresti am cautat o zona in care sa am loc de parcare, ori sa il preiau de la fostul proprietar, ori sa existe multe locuri la liber in zona; asta mi-a restrictionat foarte mult zonele potentiale si am platit un pret mai mare decat media pietei la acel moment, dar nu regret aceasta alegere; daca posesia unui loc de parcare rezidential pentru masina personala sau de firma ar fi obligatorie ar disparea instantaneu marea de masini, iar constructiile rezidentiale noi s-ar face cu mai mult cap; la momentul curent e imposibil de facut asta, dar cu siguranta trebuie luate masuri care sa incurajeze alte modalitati de transport si sa descurajeze masinile;
          3. multi dintre voi credeti ca sunt o persoana care uraste masinile/hipster/copiator de idei occidentale de stanga, cand de fapt eu discut doar o problema care e evidenta in Bucuresti: numarul prea mare de masini fata de capacitatea de trafic a strazilor existente si lipsa locurilor de parcare;
           
          Bleen, asta e o abordare interesanta pentru un posesor de site de dezbateri: pui o problema in discutie, nu dai nici un exemplu de solutie, demolezi orice alta solutie propusa de altcineva si iti mai si pictezi interlocutorii in culori ideologice. Daca solutia la orice problema e laissez-faire, atunci pune un banner mare pe site cu sloganul asta si inchide comentariile la orice post ca ne pierdem timpul degeaba pe aici.

          Reply
        12. SimonaM

           @bogdans  @selvyn  @Bleen 3. Așa reiese din comentariile tale. Refuzi soluția evidentă de dezvoltare a infrastructurii și o preferi pe cea de renunțare la mașini, restricționare trafic, obligare folosire alte mijloace de transport, renunțare la deplasări etc. Dacă nu e stângistă, eco-verzistă, e cum? 
           

          Reply
        13. Bleen

           @bogdans  @selvyn ”cand de fapt eu discut doar o problema care e evidenta in Bucuresti: numarul prea mare de masini fata de capacitatea de trafic a strazilor existente si lipsa locurilor de parcare” Problema e capacitatea de trafic prea mică a străzilor existente în București și lipsa locurilor de parcare în raport cu numărul de mașini.

          Reply
        14. bogdans

           @SimonaM  @selvyn  @Bleen Acuzatia ca sunt impotriva dezvoltarii infrastructurii e falsa. Dezvoltarea infrastructurii poate insemna multe: putem face pasaje si parcari subterane la Piata Scanteii, Arcul de Triumf si in inca N locuri din oras sau putem face o linie de metrou pana la Otopeni, plus alte magistrale. Eu votez pentru metrou. In momentul in care vine arhitectul sef al Londrei si iti zice ca s-ar putea ca cele N pasaje sa nu rezolve problema traficului ce facem? Un studiu sau il acuzam de ideologie eco?

          Reply
        15. CucuiRazvan

           @SimonaM Vă faceți iluzii. Dacă nivelul de bunăstare al românilor ar reintra pe un trend ascendent – ceea ce ne dorim – și dotarea auto a familiei românești s-ar apropia de cea nemțească, numeric, căci în termeni calitativi nu se pune problema, NIMENI  nu ar mai putea circula prin mare parte din București. Nici pe persoană fizică, nici pe juridică. Deocamdată, românii nu prea au mașini. Dar vor avea. Iar brokerii care dorm în Long Island si vin la munca pe Wall Street cu trenul de navetisti, pastrându-și mașina pentru excursii, nu pot suspectați de stângism. Eventual de comoditate. Ei au trecut demult prin ceea ce nouă încă nu ni s-a întâmplat și de aceea trebuie să ne uităm la ei.

          Reply
        16. bogdans

           @Bleen  @selvyn Problema e cum ajungi din punctul X in punctul Y in Bucuresti Bleen, think outside the box. Exista 3 posibilitati:
          – bitii si ce poate fi digitizat ajung foarte usor pe infrastructura de internet care e foarte buna;
          – persoanele ajung cu masina sau cu transportul in comun;
          – marfurile trebuie transportate cu masina la punctele de vanzare;
           
          Inteleg ca solutia propusa de tine este exclusiv marirea capacitatii de trafic a strazilor existente si crearea de locuri de parcare. Cum vei face asta si cu ce costuri?

          Reply
        17. CucuiRazvan

           @Bleen  @bogdans  @selvyn Eu zic să nu confundăm NY cu Manhattan și Manhattan cu Bucrești. Manhattanul s-a înălțat la 1900 și toți care au construit după au respectat regimul de înălțime. Au construit pe înălțime pentru că le-a permis terenul. Manhattan, pentru cine nu știe, este construit pe o mare stâncă cu risc seismic Zero. În ’92, mi s-a spus că sunt nebun dacă vreau să mă aventurez cu mașina în downtown, era libertate, în 2007, la cum merge transportul în comun, „comunist”, mi s-a spus că sunt doar prost.

          Reply
        18. nedormitul

           @CucuiRazvan  @SimonaM
          cred că un oraș ca bucureștiul concurează orice oraș german apropiat ca populație din punctul de vedere al numărului de mașini. nu cred că bucureștiul mai are capacitatea să crească. să nu uităm că pe noi ne coboară foarte mult nivelul de trai de la țară și din orașele mici.
          culmea, una din soluții nu ține de primărie, ci tot de nenorocita de regionalizare. prea multe probleme se rezolvă în ziua de azi  în capitală sau în reşedinţa de judeţ.
          anul trecut, după ce a murit taică-meu, a trebuit să bat cîteva drumuri de 80 de km pînă în slatina ca să rezolv trei probleme care, într-o țară normală, s-ar fi rezolvat și de acasă, prin scrisoare, e-mail sau telefon. una din probleme era transferul telefonului pe numele maică-mii.

          Reply
        19. nedormitul

           @CucuiRazvan  @SimonaM
          orice primar de oraş mare va tăcea, pentru că nu conştientizează problema sau nu-l interesează. vede că tranzitul dublează traficul în oraşul lui, dar nu-şi pune problema că tranzitul ăsta ar putea fi redus.

          Reply
        20. SimonaM

           @CucuiRazvan Să milităm pentru alternative de transport la nivelul acela, atunci. Care se fac tot cu dezvoltarea infrastructurii.Și mai e un aspect. Nu poți obliga omul să renunțe la ceva ce îi este comod. Până nu devine transportul în comun/ bicicleta/ mersul pe jos mai comod sau mai eficient decât mersul cu mașina proprie, nu cred să renunțe nimeni de bună voie la mașină. Și nu, nu mi se pare normal să mă oblige cineva să renunț la ceva ce îmi convine doar pentru că așa convine acelei persoane.
          La ora asta, e mai comod să stau în mașina mea în trafic, decât să mă înghesuie necunoscuți prin tramvaie și să fac varice prin stații, așteptând. Îmi pare rău dacă asta deranjează, dar cam asta e realitatea. Și ca mine sunt mulți.

          Reply
        21. CucuiRazvan

           @nedormitul  @SimonaM Că veni vorba, în 1991 m-am învârtit o oră prin Frankfurt să parchez, în 2008 am parcat imediat la limita zgârie-norilor. Am coborât și la metrou să văd ce s-a aschimbat. (Metroul NY era o peșteră în ’91, acum e mall.) Am trecut prin Franfurt-ul ca prin brânză așteptând cu 3-4 mașini la semafor. E drept că nemții nici nu prea se plimbă între 9 și 17 cu mașina prin oraș.

          Reply
        22. CucuiRazvan

           @SimonaM A fost o perioadă în care statul la volan era foarte comod. Am trăit-o. Apoi a venit o perioadă în care nu a mai fost deloc comod. Noroc cu criza și cu prețul benzinei că a redevinit relativ comod. Însă când criza va trece și sper că nu e departe momentul și mucitorii lui Bleen din Rahova își vor lua Logan cu buletinul ca să mergă la fabrică în Pipera, va fi iarăși incomod. Te asigur. Nimeni, în afară de trafic, nu te va obliga să renunți la mersul cu mașina. Eventual te va taxa extra. Însă dacă ținem cont că bugetul primăriei și spațiul fizic sunt finite, prefer să am un primar care vrea să construiască noi linii de metrou și nu unul care vrea autostrăzi suspendate și pasaje. Sau unul a cărui viziune se limitează la câinii vagabonzi. Că nr. locurilor de parcare este imposibil să-l crești în ritmul în care crește numărul de mașini – contrariul este e o utopie.
           
          Ca paranteză, Oprescu bagă banii într-un pasaj pe splai la intersecția cu Mihai Bravu în loc să-i bage într-un pasaj în Piața Sudului. Ca să nu mai amintesc de lipsa unui pasaj la ieșirea de pe Splai în Centură pentru autostradă, dacă vorbim de acea zonă. De ce? Pentru că asfaltatorii dictează prioritățile în București. Tu ai observat că primarii trec dar asfaltatorii sunt aceiași?

          Reply
        23. SimonaM

           @CucuiRazvan Dacă rămânem cu aceleași străzi jalnice, da. Va fi foarte incomod. Iar eu voi continua să înjur la volan în loc să-mi nenorocesc sănătatea schimbând 5 mijloace de transport ca să ajung unde am nevoie în juma de zi. Ceva trebuie să cedeze. Undeva. Propun să începem cu infrastructura. Bine judecată, pe analize lucide. Că dacă ne azvârlim toți pe metrou și tramvaie mâine murim sufocați.
          Da, mi-e foarte drag planul lui Oprescu cu pasarela peste pod. Nu știu câți bani a băgat acolo, dar un cartier întreg îl înjură cu regularitate, zi de zi. Încă mai trag nădejde să-l ajungă blestemele.
          Nu am căutat să identific asfaltatorii, dar dacă e așa și-s tot ăia, care ar fi soluția? Mă gândesc că numărul de firme de drumuri e limitat… De unde luăm unii să ne convină? Eu cred că problema e la beneficiar, nu la contractor. Ăla zice mersi, eventual.

          Reply
        24. CucuiRazvan

           @SimonaM NY are cât România după recensământ, puțini se aventurează cu mașina în centru și nimeni n-a murit sufocat în metrou. Din păcate, carosabilul, spațiul de parcare și bugetul primăriei nu vor putea crește în ritmul în care va crește numărul de automobiliști. Stai să-și ia tot românul mașină la nivel Vest și mai vorbim atunci.

          Reply
        25. SimonaM

           @CucuiRazvan N-a murit nimeni sufocat în metroul new-yorkez, poate. Dar dacă dăm năvală în metroul bucureștean așa cum este el acuma, sigur ne sufocăm. Ca să nu mai spun că nu acoperă decât o fracție din nevoile bucureșteanului. Hai să cădem de acord că e jale transportul public, cum la fel de jale e infrastructura.
          Am mai spus pe-aici, niște șosele de centură decente ar scoate o treime din trafic de pe centru. Stăm și ne plângem, și singura soluție pe care-o aud e ”interziceți mașinile”, ”să meargă toată lumea cu transportul în comun”. Nu mi se pare prea deșteaptă. S-or fi oprit nemții din construit parcări și șosele, dar nu când erau în halul în care suntem noi.
          Și n-am zis nicăieri că vreau suspendată. Vreau doar un pic de minte și bunăvoință. Refuz să cred că nu există soluții. 

          Reply
        26. CucuiRazvan

           @SimonaM Pe căile existente, dacă bagi trenuri din două în două minute la orele de vârf, faci față onorabil. La Londra, eu și nu doar eu, nu am putut să mă sui în metrou la 8 am deși trenurile veneau la 2-3 min. Desi in vagoane era loc, toata lumea statea in ușă. Acum avem 30% care merge cu mașina la serviciu (70% transport în comun), crezi că infrastructura auto, cu dezvoltările de rigoare, poate suporta 50%? Probabil, la limită. Dar 55%? Dar 60?

          Reply
        27. SimonaM

           @CucuiRazvan ”Pe căile existente faci față onorabil”. Poate. Și cu restul, jumătate de oraș, ce faci? La metroul din București nu trebuie doar ”îndesit” traficul, trebuie lărgită mult rețeaua. Și intrăm la o chestie interesantă cu asta, că metroul nu ține de administrația locală, ține de Min. Transporturilor. Ha.
          Ne învârtim în cerc deja cu toate argumentele astea. Nu cred să ajungem nici ca Londra, nici ca New York-ul, și nici ca Tokyo din foarte multe motive. Dar e timpul să găsim și noi o soluție. Că noi ne contrazicem pe aici, iar primăriile sculptează iar tufișuri-dinozaur și plantează panseluțe de toți banii ăștia.

          Reply
        28. CucuiRazvan

           @SimonaM Parcă eu te întrebasem ce faci dacă jumătate din working people ia volanul în mână. Adică dacă din fiecare autobuz coboară 20 de călători și se materializează în 20 de Loganuri în trafic. Dacă nu ne fixăm ținte mari o să ajungem în cel mai bun caz ca Atena. Ai condus/parcat prin Atena? Primarul cu dinozaurii era cât pe ce să fie șef de campanie la PDL. 

          Reply
        29. SimonaM

           @CucuiRazvan N-am parcat la Atena. Nici în New York n-am parcat. Și nici nu m-am dat cu metroul de-acolo. Dar asta nu mă descalifică de la a avea o părere, nu-i așa?
          Nu am date să socotesc ce se petrece dacă din fiecare autobuz se-ntrupează câte 20 de Loganuri. Dar tu ai date că așa ceva este posibil să se întâmple? Și dacă da, ce propui? Să-i îndesăm tovărășește la loc în autobuz, sau să dezvoltăm infrastructura cât să suporte măcar o parte din ei? Dacă și-au permis Loganul, poate își permit să plătească și taxele aferente lui. 
          Oricum, a fost interesant să ne contrăm pe diverse scenarii și reduceri la absurd, talentate sau mai puțin.
          Cât despre primarul cu dinozauri, da, știu! Oribilă opțiune. Sper că nu mi-o reproșezi mie. Nu-s pedelistă, și nici nu l-am adus eu de-acasă. Din păcate, îl suport de patru ani. Mi-ar fi plăcut să existe o alternativă, dar observ cu tristețe că nu se-nghesuie nimeni.

          Reply
  7. Bleen

    Axioma potrivit căreia dezvoltarea e rea, capitalismul e mîrșav, contemporanul e fără valoare estetică în timp ce trecutul de vănător-culegător e norma Edenului ar cam trebui pusă în discuție, zic.  

    Reply
    1. bogdans

       @Bleen Dezvoltarea libertariana (fiecare face ce vrea, cosntruieste ce vrea in speta) e rea, cand ai doua milioane de oameni care traiesc pe o suprafata mica poate nu mai e cazul sa propovaduim legea junglei economice (libertarianismul asta e in opinia mea) ci sa cedam mai mult din „suveranitate” ca sa putem trai impreuna in conditii decente aici. Daca nu, mai bine ne ducem pe campii, ca doar codrii Vlasiei s-au taiat de mult.

      Reply
  8. CiprianCucu

    Eh doamnelor şi domnilor, eu nu pot decât să mă întreb cum naiba s-or putea organiza ăia prin New York cu ai lor 12 milioane de oameni (sau câţi or fi că nu i-am numărat) şi în Bucureşti nu se poate.
     
    Voi încerca mai târziu să răspund şi eu la întrebările voastre şi ale mele, până una alta ia să vedem:
    1. New York-ul are bandă pentru transport în comun? Are. Funcţionează transportul în comun brici? Funcţionează.
    2. Are New York-ul parc în mijlocul centrului (sic!). Are. E mare? Maaare! N-au nevoie şi ei de clădiri pentru „Dorel”. Se pare că nu, din moment ce au parc mare fix în centru. (Apropo, parcul a fost CONSTRUIT, au fost demolate cladiri pentru asta. Oare de ce?)
    3. Are New Yorkul pensionari nemti excentrici? Eu stiu? O fi avand! Dar are si Wall-Street si muncitori (oho, inca cati!) care merg la lucru. Cu masina? Deh! Cu metroul/autobuzul, ca nu-i bai. Va spun eu ca i-am vazut! 
     
    🙂

    Reply
    1. Bleen

       @CiprianCucu Fă o bandă specială pe Știrbey. Sau pe Splai. Pe Dudești sau pe Vitan. Evident că benzile speciale se pot face, cu condiția lărgirii străzii cu minimum 6 metri (că-s două benzi de RATB, una pe un sens și una pe-un sens). Transportul în comun este soluția (parțială) într-un oraș mare dar asta presupune o infrastructură care să lege marile cartiere prin bulevarde și șosele largi. Ceea ce înseamnă că, pe de o parte actualele bulevarde și străzi trebuie lărgite și pe de altă parte trebuie tăiate altele (cam cum e diametrala). Numai că așa cum în calea oricărei autostrăzi se găsește habitatul nuștiucărui șocîte de cîmpie apărat de 14 oengeuri înființate chiar cînd au început lucrările la autostradă, așa și în calea oricărui bulevard sau stradă sau diametrală din București se va găsi cel puțin un stîlp de telegraf monument istoric.
       
      New York-ul are și parc fiindcă a construit pe verticală și deci i-a rămas spațiu pe orizontală. Fă următorul calcul: ia metrii pătrați de pe verticală și așterne-i frumos de-a lungul New York-ului. Uite ca exemplu, avem 300mp pe etaj înmulțit cu 50 de etaje ne dă 15 000mp. Acum ia ăștia 15 000mp.

      Reply
      1. CiprianCucu

         @Bleen Mă declar depăşit de detaliile tehnice. Spuneam pe undeva că nu stau în Bucureşti. Am fost prin Bucureşti de multe ori, începând de prin ’95, suficient (zic eu) să-mi dau seama cât de haos e, dar insuficient să mă pronunţ exact care sunt străzile ce pot sau trebuie lărgite şi care sunt cele care ar trebui conservate.
        Ce vreau eu să aduc în discuţie este la nivel de principiu. Fie că vorbim de Bucureşti, de Alba Iulia, de Petroşani sau de Timişoara (în ultimele am locuit mai mulţi ani), se observă în timp acelaşi lucru: gâtuirea traficului, amalgamul de autoturisme, lipsa parcărilor, tăierea spaţiilor verzi pentru parcări noi, din nou lipsa parcărilor, din nou haos pe străzi.
         
        Întrebarea mea este ce facem… În ce direcţie mergem? Până unde tăiem? Facem 5 benzi pe pe sens tăind tot ce e în drum? Şi când nu mai ajung nici acele 5 benzi mai facem 5?
         
        Ce mi se pare mie evident – şi tot mai mult în ultima vreme – este că ideea omul+autoturism+oras=love e o utopie mai mare decât visele lui Remus Cernea, că tot vă luaţi de el. (Nu, nu-mi place personajul!) 
        Ăsta e un principiu pe care l-am văzut şi în New York şi în Zurich. Ştii ce mi-au spus de la serviciul parcări din Zurich când m-am dus să mă cert cu ei (că nu puteam să parchez în jurul casei)? Politica noastră DESCURAJEAZĂ accesul auto în zona centrală. Scurt, fără discuţii, fără „bă capitalistule” sau „bă comunistule” (după caz). Chestiunea asta nu ţine de stânga sau de dreapta, ţine de calitatea vieţii.
         
        Viaţă care nu înseamnă doar job şi apartament. Eu aşa cred.
        Da, prima preocupare pe listă e foamea, apoi hainele, locuinţa, siguranţa şamd. Dar dacă tot suntem capitalişti, ne vom referi la clasa medie – aflată în creştere – la oameni care au un câine pe care vor să-l plimbe pe undeva, care vor să citească în aer liber duminica, care au copii care vor să se joace pe un gazon sau într-un loc de joacă.
         
        Revenind la subiect, sunt de acord că uneori se exagerează şi că dezvoltarea e încetinită de diverse asociaţii şi de ritmul descărcărilor arheologice. Văd asta şi în Alba Iulia (crede-mă, sub toată cetate mai e un întreg oraş în ruine!). Pe de altă parte nu mi se pare normal nici să demolezi fără discernământ şi fără un motiv bine întemeiat. 
         
        Cât despre New York, dezvoltarea s-a făcut pe verticală în anumite zone, nu peste tot. Parcul nu există pentru că le-a rămas loc pe orizontală, cum spui tu de parcă s-au trezit cu o gaură în mijlocul cartierului şi n-au mai avut ce face cu ea 🙂
         
        Ia uite ce scrie pe Wikipedia:
        „Central Park was not a part of the Commissioners’ Plan of 1811; however, between 1821 and 1855, New York City nearly quadrupled in population. As the city expanded, people were drawn to the few existing open spaces, mainly cemeteries, to get away from the noise and chaotic life in the city”
         
        (Calitatea vieţii, again?)
         
        Ca ultime exemple a dezvoltarii „inteligente” voi da La Défense din Paris şi Canary Wharf din Londra, zone speciale de business.
         
         

        Reply
        1. CucuiRazvan

           @CiprianCucu  @Bleen Bun Zurich. Acolo, Bleen, nu ai voie să-ți demolezi nici fostul ‘terminal’ de bălegar din stradă, din lemn, de la 1800. Îl poți ceda, eventual, pentru a fi tranmsformat în stație de autobuz. În plin Zurich am văzut vaci și oi păscând pe dealuri – că deh, tradiția! – deși metrul pătrat era 10.000€ în 2007. Mergeam dimineața să vizităm niște fabrici și la stopuri erau tot 3-4-5 mașini. Cum naiba?! Centuri și racorduri în regim de autostradă da, am văzut. Recepționista mi-a zis să am grijă la bicicliști, întrucât multe piste în centru sunt pe trotuar. Ghidul nostru ne-a plimbat prin centru numai cu autobuzul (fără bilet, om la 60 de ani!) deși avea un SUV Lexus nou-nouț. Și vreo 9000+ euro salar.
          Nu am știut până nu am ajuns acolo că Zurichul metropolitan este un puternic centru industrial, cu siguranță mai puternic decât Bucureștiul. Unde, Bleen, apropo de ecologie și folclor, oamenii se laudă că ditamai lacul Zurich este plin doar cu apă potabilă.
          Niște comuniști, dă-i dracului! Și sinucigași vestiți.

          Reply
  9. bogdans

    O sa iti raspund in mai multe etape, ca esti tendentios rau de data asta.
    Mai intai la intrebarile retorice de la inceput:
    – da, e nevoie de spatii de locuit de calitate; exista tari in care nu ti se da dreptul sa construiesti un cartier nou (e.g. Cosmopolis la noi) pana nu demostrezi ca o sa ai si transport in comun in zona; sau in care ti se impun niste latimi minime de strazi noi (vezi zona rezidentiala Pipera) pe care sa incapa mai mult de o masina parcata si inca o masina;
    – da, e nevoie de constructii pe verticala, dar nu in zone in care strazile sunt mici si restul cladirilor sunt mici: studiu de caz Cathedral Plaza; cam cum crezi ca o sa fie traficul pe strazi gen Berthlot cand in Cathedral Plaza vor lucra mii de oameni care, nu-i asa, vor dori sa vina cu masina la serviciu? Studiu de caz doi: in zona metrou Pipera s-au dat autorizatii de constructii la zeci de cladiri de birouri, dar strazile Dimitrie Pompei, Fabrica de Glucoza si cea care face legatura intre ele au ramas cu o banda pe sens; ghici cum este traficul pe aceste strazi? In mod normal ar fi trebuit sa li se ceara celor care cer autorizatii sa cedeze o parte din teren pentru largirea strazilor.
    – centrele comerciale mari ar trebui sa fie in afara orasului, raul a fost deja facut si aici; vreau si eu un exemplu de oras din Europa unde un mall de marimea AFI Cotroceni este intr-o zona semi-centrala sau centrala.
     
    Si din zbor @Nea: sa zicem ca sunt in categoria celor de care zici ca platesc impozite mari. Te asigur ca imi doresc sa am un parc langa casa in care sa pot sa alerg dimineata si sa ies cu copilul la plimbare in celelalte zile din an in care nu sunt plecat in tari exotice.
     
    O sa revin si cu alte comentarii.

    Reply
    1. SimonaM

       @bogdans Magazine mari în centru de capitală europeană? Mmmm… Galeriile Lafayette se califică la criteriul ăsta?
      E frumos conceptul de ”mutăm magazinele mari la periferie”. Lăudabil, și în oarecare măsură logic. Dacă nu ne gândim și la ce face asta cu traficul. Că în orașul nostru centrul este locuit. Și oamenii ăia din centru mai fac și ei cumpărături. Și poate nu vor toți să ia ceapă verde în leasing din Piața Dorobanți.
      Luăm multe idei aplicabile altor locuri și le-nghițim nemestecate. Am ajuns să sărim etape, și de-aia e orașul ăsta în halul în care este. Merităm mai bun și mai bine. 

      Reply
      1. bogdans

         @SimonaM Am fost si eu in Galeriile Lafayette si parca as zice ca sunt comparabile ca dimensiuni cu magazinul Unirea, nu cu AFI Cotroceni. Mall-urile au fost inventate in anii 50 de americani care aveau orase dispersate si ideea era sa imite high-street (strazile cu magazine) din Europa, dar incapsulate si cu parcari sa ajunga aia din toate colturile, ca transport in comun cam rar pe acolo. Dar Bucuresti nu e chiar un oras dispersat, se putea inventa o strada cu magazine unde sa iasa lumea la cumparaturi si la noi. De fapt acea strada chiar exista, e Calea Victoriei, dar a fost facuta canal colector de masini dinspre nord spre centru, acum magazinele de acolo se inchid ca nu au clienti. Totul tine de viziune, ne-au vandut masini si mall-uri, nu a zis nimeni nici pas, deci asta am ajuns sa consumam.

        Reply
        1. SimonaM

           @bogdans Galeriile Lafayette cred că au aceleași dimensiuni, doar că sunt pe verticală. Nu compara 2 etaje de AFI cu 10 de Lafayette. Că-s din filme diferite.
          În plus, nu pricep ce-ai cu AFI. Are parcări cât nu-i cazul, iar traficul este ok pentru intersecția de-acolo.
          Și îți spun un secret. Magazinele de pe Victoriei sunt scumpe. Scumpe rău. La un mall găsești lucruri decente la prețuri tot așa.  Și la Paris sunt galerii cu magazine de fițe. Iar lumea care trece pe stradă pe-acolo e comparabil de numeroasă cu cea de pe Victoriei de la noi. Nu toți ne permitem Hugo Boss. 
          Tot ce vezi tu prin oraș și nu-ți convine este iscat de-o cerere. Oamenii au vrut mall-urile alea. Nu le umplu de proști, și lasă Calea Victoriei goală că nu știu de ea. Le convine că există, au utilitate dovedită din multe puncte de vedere.
          Văd că tu știi doar una bună: nu suntem moderni, poluează. Gândește practic, și lasă teoriile eco. Sunt doar atât, teorii. Unii din noi mai au și treburi.

          Reply
    2. Bleen

       @bogdans În mai toate zonele Bucureștiului clădirile și străzile sînt mici. Soluția e să fie tăiate străzi mai largi.  
       
      ”In mod normal ar fi trebuit sa li se ceara celor care cer autorizatii sa cedeze o parte din teren pentru largirea strazilor.” Bineînțeles. Problema e că degeaba lărgești străzile de la un cap la altul, nu numai în dreptul ăluia care cerea autorizație.

      Reply
      1. bogdans

         @Bleen La noi de zgarciti ce sunt n-au facut strazi suficient de largi nici cand au construit pe camp. Iar cu largirea strazilor existau solutii: declarai platforma Pipera zona de birouri, ii expropriai pe toti de acolo sa largesti strazile si cu asta basta. Dar pentru asta trebuie sa te conduca un primar, nu un potlogar. Si de asta am sa votez cu Nicusor Dan.

        Reply
      2. CucuiRazvan

         @Bleen Celebra Oxford Street are doar două benzi și un trotuar foarte lat pe care însă abia încap omuleții. Ar fi loc să mai tai vreo 4 benzi auto. Oare n-au tăiat că sunt prea conservatori sau s-au gândit că ar da faliment afacerile de pe stradă?

        Reply
    3. Nea

       @bogdans Sunt sigur că ţi-ai dori parc. Problema e că poate un rechin şi-ar dori parcul ăla mai tare ca tine, ca să facă o terasă acolo sau un bloc. Şi că rechinii ştiu să-şi dorească mai eficient şi decât Dorel, şi decât tine.
      Eu mă întrebam dacă nu cumva şi plătitorii de impozite mari nu-şi doresc cumva sistem de sănătate public.

      Reply
      1. bogdans

         @Nea Nu Nea, mai citeste o data ce ai scris prima data: tu ai zis ca parcurile sunt ca sistemul public de sanatate, pe care cei care dau cei mai multi bani de fapt nu prea il mai folosesc, iar eu ti-am explicat ca nu e asa.

        Reply
    4. selvyn

       @bogdans  punctual pentru centre comerciale in centrul orasului, mai mari decat AFI: Praga, Varsovia, Budapesta, Paris, Berlin
      Si de cand este AFI centrul orasului?
      Si apropos de copil, nu-i mai bine pentru sanatatea lui sa-l duci vara sau iarna intr-un mall, datorita temperaturilor care pot afecta starea lui de sanatate?

      Reply
      1. bogdans

         @selvyn Ok mall-uri sa fie daca vrea poporul, eu nu ma duc pentru shopping prin strainatate, nu am realizat cat de mult s-a extins si in Europa stilul de mall american. Cat despre copii, nu pot decat sa remarc ca majoritatea zilelor de la noi sunt fara coduri colorate, deci e destul de sigur pentru toata lumea sa iasa in parc. Normal, tine si de gustul fiecaruia.

        Reply
  10. Nea

    Îmi dă târcoale o analogie între parcuri şi sistemul medical. Parcurile sunt întreţinute pe banii tuturor, dar nu toţi beneficiază de ele. Ba chiar, cei care plătesc impozite mai mari se plimbă mai degrabă prin  locuri exotice vara şi iarna, iar profitorii principali sunt pensionarii, copii şi boschetarii, necontribuabili prin definiţie.

    Reply
    1. CiprianCucu

       @Nea Sunt curios: în România există bogaţi, pensionari, copii şi boschetari?
      Nu de alta dar nu-mi dau seama unde mă încadrez.
       

      Reply
  11. Bleen

    Citind articolul (nu obișnuiesc să citesc în timp ce scriu – cînd scriu, scriu) mi-am dat seama că e foarte complex și schizofrenic să fii de stînga.

    Reply
    1. Pataphyl

       @Bleen Citind articolul, mi-a plăcut punctul ăla scurt și ultim cu canalizarea: și matematicește vorbind l-am extrapolat oleacă: cum sună „canalizarea clasei cică politice”? Sau ca să fiu mai explicit, pot pune doi de ii, că am de unde: canaliizarea… Oare trebuie să mă complexez, că de schizat n-am reușit? 🙂

      Reply
    2. nedormitul

       @Bleen  (cititorul)
      spunei lui @Bleen  autorul să îşi puie mîna cealaltă falcă în timp ce scrie. la falcă, bă, nu la Falcă. la falcă, nu la-ntins mîna!

      Reply
    3. Florina

       @Bleen 
       
      Păi de asta şi sînt stîngiştii aşa trişti, mînioşi, revoltaţi, după caz. Oamenii ăştia trăiesc o suferinţă permanentă. Aşa, de-un par exemple absolut la întîmplare, cum să lupţi pentru eradicarea bolilor în Africa şi pentru combaterea foametei tot acolo, dar în acelaşi timp să fii împotriva marilor corporaţii care te-ar ajuta, pe cît le e posibil, să faci asta? 

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *