Finantarea politica

Condamnați la socialism

În general, interesați de susținerea unei grupări politice prin voluntariat, finanțare sau participare la vot sînt doar cei dependenți, într-o formă sau alta, de stat. Se ajunge astfel în situaţia în care doar grupările politice care susţin un stat maximal, cu suprareglementare, fiscalitate ridicată, naționalizarea celor mai importante domenii și accente totalitare au parte de susținere din partea societății.

Grupările politice care susțin cu adevărat capitalismul, un stat minimal, reglementare suplă și privatizarea celor mai importante domenii nu au parte de o astfel de susținere și le rămîne să aleagă între dispariție și promovarea uneia dintre multele forme de socialism.

Acea parte a societății care nu este dependentă de stat consideră că se poate descurca în afara politicii. ”Nu am contracte cu statul, deci nu trebuie să mă intereseze politica. Se implică în politică și în finanțarea diferitelor grupări politice doar cei care au un interes direct, care vor în schimb funcții la stat sau contracte cu statul. Eu de ce aș susține financiar sau prin vot vreuna dintre grupările politice, din moment ce nu am niciun cîștig direct și mă descurc foarte bine în afara politicii și a statului?”

Numai că, pentru a-și recompensa susținătorii din zona de afaceri, salariații bugetari și toți cei prinși în vreo schemă de susținere socială de la buget, politicienii iau bani prin taxare și inflație din sistemul privat.

Schema e următoarea: capitalistul de stat/salariatul bugetar/asistatul social plătește politicianul în bani, militantism sau voturi, iar politicianul își plătește datoria față de acesta prin bani luați de la cei independenți, care nu trăiesc pe spezele statului.

Astfel, se ajunge în situația în care, financiarmente vorbind, diferența dintre cele două mari tabere politice, stînga și dreapta, să fie de sute de milioane de euro. Capitaliștii de stat, bugetarii și asistații social investesc în instituții media, în campanii electorale, în partidele politice socialiste, bani, muncă și voturi. Capitaliștii care nu au contracte cu statul, liber profesioniștii și salariații din sistemul privat care nu lucrează cu statul investesc extrem de puțini bani, ore de muncă și voturi în partidele politice de dreapta. Și asta din credința, greșită, că se pot descurca singuri, ignorînd politica și statul. Ce te faci însă cînd statul nu te ignoră și nu te lasă să te descurci singur, cînd îți impune mii de reglementări și taxe cît mai mari? Plătești. Cu bani, cu afacerea, cu jobul, cu libertatea de asociere, de mișcare, de expresie, cu libertatea în general.

Aici a fost și marea eroare a taberei Băsescu. A crezut că poate rezista doar cu charisma băsesciană și justiția, fără susținere financiară. Nu a înlocuit capitaliștii de stat cu nimic. Iar ultimii nouă ani s-au rezumat la o luptă surdă și inutilă pe terenul justiției. Bagi un mogul la pușcărie, vin doi în locul lui, bagi trei capitaliști de stat la pușcărie, vin șapte în locul lor.

Pentru a avea finanțare, militanți și voturi, ca politician ai două variante, doar două:

  1. Promiți și dai finanțatorilor contracte cu statul, militanților le dai funcții la stat, votanților le mărești salariile, pensiile, ajutoarele sociale.
  2. Promiți și dai finanțatorilor, militanților și votanților dereglementare, scăderea drastică a fiscalității, liberalizare și privatizare. Și încă ceva, extrem de important: le dai valori pentru care merită să lupte. Este, într-adevăr, mult mai greu. Îți trebuie inteligență, știință, talent, multă voință și mai multă răbdare pentru a convinge finanțatorii, militanții și votanții.

Se zvonește că PSD ar cumpăra și DIGI24 și B1. Asta este. PSD are finanțatori fiindcă este la putere și fiindcă promite și dă contracte cu statul, din banii contribuabililor, evident. Și încă ceva, niciun alt partid nu a propus o alternativă la această schemă politic-financiară. S-au încercat niște chestii cu justiția, însă cu efecte minime și, oricum, purceaua e moartă în coteț, ca s-o zic cifrat. Nu știu dacă s-a făcut vreun calcul privind finanțarea stîngii și dreptei la noi, însă raportul e, așa, la prima vedere, undeva la 10 milioane la 1 în favoarea stîngii.

Cum va reuși opoziția actuală, așa-zisa dreaptă, să obțină sprijin financiar, militanți și voturi în 2014? Oferind ce? Contracte cu statul, funcții în administrație, măriri de salarii și pensii, ajutoare sociale? Nu are cum, fiindcă nu e la putere și nici șanse să ajungă acolo în curînd nu are. Atunci ce va oferi? În afară de lozinci stupizele, glumițe chinuite și joculețe de cuvinte cretine,

Între timp, Grupul Capitaliștilor Independenți finanțează, fără să vrea, prin creșteri de taxe, impozite și accize, PSD-ul și PNL-ul, care, la rîndul lor, își pot plăti finanțatorii, militanții și votanții care îi vor ajuta să rămînă la putere în continuare.

Pînă cînd dreapta politică nu va învăța că singura sa șansă e susținerea capitalismului și pînă cînd capitaliștii nu vor învăța că singura lor șansă e susținerea grupărilor politice care promovează și susțin capitalismul, socialiștii vor rămîne la putere, statul va crește și, într-un final, așa cum s-a mai întîmplat în istorie, capitalismul și capitaliștii vor sfîrși în naționalizare și gropi comune. Pînă atunci, însă, dreapta își exersează socialismul, iar capitaliștii își exersează jemanfișismul.

Facebook Comments

4 Comments Finantarea politica

  1. Unchiu Sam

    S-ar parea ca, cei putin momentan, e mai avantajos pentru capitalistii romani sa sustina pe socialisti.

    De ce?

    Simplu: contracte cu statul. Si-s multe, si-n multe domenii.

    Din experienta spun: e foarte usor sa obtii contracte de la stat.

    Si e un cerc vicios,

    Statul oricum te rupe cu taxe, singurul mod de a supravietui sunt fix aceste contracte.

    Reply
  2. Rheia

    Așadar, nu poți pleca la luptă dreaptă, ca să zic așa, decît cu aceleași două valori de cînd lumea: Familia și Morala.

    Reply
  3. Liviu Ionescu

    Ok, sa spunem ca cei independenti financiar de stat ar vrea sa isi repare greseala. Surpriza! N-ai pe cine sa sustii financiar! Pdl nu. NR nici vorba. PM, FC – nici nu stiu daca mai exista. Les jeux sont fais… Eu nu vad nici macar 2016 ca un orizont de timp la care sa privim cu un oarecare optimism. Si nu atat din vina caraghiosilor din Usl – cat a caraghiosilor din asa-zisa opozitie de dreapta, care sunt atat de impotenti.

    Reply
    1. Bleen

      Acum jocul e închis politic. Iar așa-zisa dreaptă nu are legătură cu dreapta. Cîndva, poate, tema statului minimal va fi luată în serios. Atîta timp cît tema statului minimal e considerată marginală, nu înțeleg de ce există oameni mirați și deranjați de creșterea fiscalității.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *