O reactie la situatia prezenta

Intamplarea face ca lucrez saptamanile astea in arhive occidentale pe subiecte care ating de multe ori istoria noastra nationala din secolul 20: mari decizii, situatii cruciale, persoane si personaje nodale apar mereu, ici si colo, din paginile arhivelor. Documente confidentiale si corespondenta inedita devoaleaza o imagine cu totul remarcabila – cel putin unuia ca mine – despre Romania in jocul marilor puteri intre 1916 si 1960 si despre elitele romanesti in acea perioada. Sau mai bine zis despre o parte a acestor elite: acea minoritate care a ramas pro-democrata, pro-occidentala si anticomunista si antifascista chiar si in cele mai grele momente.

Ceea ce reiese din varii arhive puse cap la cap despre acesti oameni (unii dintre ei cvasi-necunoscuti, cum sint cei doi protagonisti ai materialului ce-l impartasesc cu dumneavoastra mai jos – David Mitrany, cel mai important politolog roman din secolul 20 si diplomatul si scriitorul D. N. Ciotori) este: clarviziune, caracter, patriotism, sacrificiu si tragedie. Cand revin seara si intru pe fluxurile din tara, imaginea publica din Romania de azi nu pare un dezastru. Ideea de dezastru are o nota de demnitate si de drama in ea. Ce se vede e altceva: E o farsa. Este absurd. Este stupid. Este penibil. Este grotesc. Pigmei si caricaturi umane cocotate pe varfurile politicii si mass media, topaind, balacarindu-se si incaierandu-se intr-un mahalagism generalizat de neamuri proaste ajunse „ceva” sau care vor sa ajunga „ceva”.

In fine. Asta e. Aici am ajuns. Sa revenim la cei din vechime. D. N. Ciotori catre D. Mitrany, in 1951, razboiul rece incepuse. Despre Romania, elitele sale, despre exil, despre Europa si geopolitica europeana, despre Rusia si Estul Europei. Despre clarviziune si tragedie:

12 Nov. 1951

Mitrany, dragă Mitrany,

Nu de luni, ci de ani tot gândeam să-ţi scriu. Şi am tot amânat: ba că tot auzeam că nu eşti în Anglia, ba că nu-mi dădea nimeni adresa. Mai era şi faptul că eu am un condei nărăvaş: când nu-i e a scrie se poticneşte ca măgarul înţepenit în picioarele de dinainte şi n’ascultă nici de îndemn, nici de ciomag. Vezi bine, eu sunt cu turma foştilor inamici…

Mă gîndesc la vremile când era Anglia, anglie şi România o ţară cu oameni buni la inimă şi dornici să meargă cît mai repede pe acelaşi drum pe care au mers occidentalii. S’au dus acele vremi. S’au dus şi oamenii  care credeau în atâtea lucruri chimerice. Bietul Titulescu s’a stins pe pământ străin, Lupu s’a potolit pe veci, Madgearu a fost străpuns de glonţul propriului său elev, Iorga a fost măcelărit cu toporul şi aruncat în şanţ (Iorga şi Madgearu din ordinul direct al nemţilor) şi cei ce-au mai rămas putrezesc de vii în celulele lui Stalin. Se prăpădi şi bietul Scotus, (îţi trimit un articol despre el) iar, voi, aci în Anglia victorioasă v’aţi dat după zidurile imaginare ale Pactului Atlantic şi vă rugaţi de Stalin să nu vă strângă de gât pentru că „sunteţi civilizaţi” şi, dacă pieriţi voi, ce mai rămâne din civilizaţie? Stalin, bine înţeles, leşină de durere când se gândeşte că va veni ziua când veţi pieri înecaţi de propriile voastre greşeli şi nu va mai fi civilizaţie, nici wisky, ci doar blestemata de vodka.

Tu care, desigur, citeşti toate blestemăţiile politice, ai pus, cumva mâna pe o revistă care apare la Londra „The Eastern Quarterly”? Am scris câteva articole – nu tocmai ortodoxe – iar ultimul a apărut la 15 oct. sub titlul Trenga Stalini. Dacă nu cunoşti revista (e tipărită de Polonezi care sunt complect nebuni, mai nebuni ca irlandezii. Acum cer, cu toţii, să aibă ca hotar Oderul!) aruncă-ţi ochii pe colecţie la Royal Instit şi sunt sigur că te vei amuza sau chiar supăra.

Nu mă pot opri să-ţi spun că socotesc politica britanică întoarsă la vremile lui Palmerston fără Palmerston şi fără Europa de după războaele lui Napoleon. Obsesia de a restabili un echilibru de forţe cu Rusia, împărţind cu ea Europa şi crezând că veţi avea o frontieră europeană pe Oder este, după capul meu, cea mai primejdioasă  halucinaţie. Dar, bun e Dumnezeu şi meşter e şi Dracul: va veni mintea cea de pe urmă în capul oamenilor. Numai să nu ne ia Dracul până atunci.

Ştiu că tu ai publicaţiile celor de la Royal Inst. for F.A. A apărut acum, decurând un volum: „Documents on International Affairs, 1939-1946 Vol I cu o introducere de Toynbee. Eu, după cum ziceau toţi prietenii: ţiganul e certat cu banul” sunt acum, pribeag, ca Ion Fără de Ţară, mai lipit pământului de sărac ce sunt decât ori când şi nu-l pot avea. Dacă poţi….. Nu cum-va vii pe la Paris? Văd că noul guvern întăreşte sârma ghimpată în jurul câmpului de concentrare în care vă închide, dar poate tot faci cum-va să dai pe aici. Dă-mi de ştire şi sper că eşti voinic şi sănătos.

Cu vechea şi afectuoasa prietenie

D. N. Ciotori

12 Place Dauphine

Paris Ier

PS: Multe multumiri Florinei pentru ca a transcris textul de mai sus. Fara efortul ei, nu-l puteam impartasi cu dumneavoastra.

mitrany1

(Foto: mitrany.eu)

Facebook Comments

8 Comments O reactie la situatia prezenta

  1. Blackhat

    Sorry, dar nu se pune. Unul era la Paris si unul la Londra. Adica… A, daca era unul prin Romania si avea tupeul sa-si trimita clarviziunea in Anglia, mai zic, dar asa…

    Reply
      1. Blackhat

        Nu se pune, deoarece e un soi de fariseism, asa, mai cu staif. Este drept, are verb domnul respectiv, are si dreptate, dar cand esti la Paris este relativ ok sa faci poltica prin scrisori trimise la Londra. Acel domn ar fi avut …daca trimetea aceste randuri din Romania acelor ani, uitandu-se mereu in spate sau vorbind soptit, pentru a nu fi prins de parintii sau bunicii politicienilor de astazi.
        In rest, textul este chiar ok. Asa, de citit dimineata la cafea, dar nu de dat exemplu de verticalitate politica, sa zicem.
        Spor maxim in continuare.

        Reply
        1. AlexA

          Daaa, cunoastem refrenul, e un clasic din ’90 : „N-au mancat salam cu soia cu noi in tara, n-au dreptul sa deschida pliscu’ „. Chiar faptul ca cei doi se aflau in Londra si Paris ar trebui sa va faca sa ganditi ca acesti oameni au inteles din timp ce urmeaza sa se intample cu Romania si mai ales cat va dura noua situatie (dupa 1945) impusa de Moscova… Poate au incercat, prin influenta diplomatica sau atitudine publica, sa schimbe lucrurile, fara rezultat, dupa cum s-a vazut. Iar cand situatia a devenit definitiva, au ales Libertatea, la fel cum ar face-o multi altii. Nu-i vorba de fariseism, si nici de verticalitate, ci doar de inteligenta de a observa lucrurile la timp, de a intelege declaratiile si gesturile politice si de numi lucrurile in fata, drept ceea ce sunt (activitatea curenta a lui DPA, de exemplu), cand toti ceilalti orbecaie sau dau cu rahat asa, aiurea-n tramvai (stii cum zic, no?)…

          Reply
  2. DanC

    Superba, scrisoarea!
    Cuvintul pe care-l cauta DPA e, vorba lui Liiceanu, lehamite.

    Ce diferenta ca de la cer la pamint! a se compara scrisoarea asta cu corespondenta contemporana (stenogramele postcomunistilor mafioti sau post-urile ipocrite si nerusinate ale unor bloggeri ca Nastase si Iliescu)… 🙂

    Reply
  3. Mihaemas

    ” , razboiul rece incepuse . ” ; ” Despre clarviziune si tragedie” ; pagina de memorialistca este remarcabila ; sper ca natiunea asta sa nu uite ( asa cum pare in prezent) niciodata tragedia produsa de ” sirma ghimpata” , impostura , dictatura = un regim ilegitim si criminal!!!
    Cu mult respect pentru cercetarea autentica , cea care produce cunoastere
    Salut aceasta comunitate

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *