Ponta sau iresponsabilitatea opoziţiei

Ne aflăm, cu certitudine, în plină desfăşurare a celei mai grave crize financiare din ultimii aproape 21 de ani şi, deloc de neglijat, într-o profundă criză a mentalului colectiv, din moment ce 61% dintre români, conform ultimului sondaj CSOP şi IICMER, consideră acum comunismul drept o idee bună. Dar cel mai mare pericol îl constituie, după părerea mea, iresponsabilitatea opoziţiei, care aruncă în derizoriu însăşi esenţa democraţiei. Susţin acest lucru ţinînd cont de faptele şi declaraţiile lui Victor Ponta, preşedintele PSD, partidul care, tot conform sondajelor, ar obţine cel mai mare procent la următoarele alegeri parlamentare.

În condiţiile în care partidul aflat la guvernare se erodează, în special datorită măsurilor de austeritate necesare situaţiei economice, nimic mai firesc decît orientarea electoratului către o alternativă responsabilă şi cu o abordare pozitivă şi realistă a stării de fapt la actuala majoritate parlamentară. Către ceea ce înseamnă, prin definiţie, opoziţia. Ceea ce, se pare, Victor Ponta nu înţelege, din moment ce declară, în 19 septembrie, că: „Eu nu vreau să fim alternativa la PDL. Nu vreau, pentru că ei au cîştigat alegerile prin fraudă, prin minţirea oamenilor. […] Nu vrem să fim alternativă la aşa ceva. Eu vreau să creăm noi un proiect pentru România şi cred că speranţa oamenilor se îndreaptă spre noi. Nu doar să schimbăm Guvernul Boc – Băsescu, ci şi să salvăm România din prăpastia în care ei au adus-o.” Trecînd peste modul în care s-au cîştigat alegerile – “sistemul de fraudare şi de furt” al PDL-ului “a funcţionat mai bine”, conform aceluiaşi – să vedem în ce constă proiectul PSD-ului privind salvarea României.

Din punct de vedere economic, există doar trei direcţii care ne sunt prezentate permanent: critica acerbă la adresa măsurilor de austeritate, denunţarea constantă a acordurilor cu FMI şi punerea pe tapet a impozitării progresive. Evident, critica nu este documentată cu cifre şi nici nu este oferită, tot cu cifre convingătoare, o alternativă. Impozitarea progresivă, conform calculelor economiştilor, ar nenoroci bugetul şi ar încuraja evaziunea fiscală. Despre un nou acord de împrumut cu FMI, Ponta ne spune doar că „e o crimă împotriva poporului român şi a viitorului nostru”, fără alte precizări. Nimic din sfera economicului nu este argumentat, tot ce ne spune este că vom avea de toate.Dar de unde bani? Că doar nu-şi închipuie cineva că vine PSD-ul cu ei de acasă! E absolut nesemnificativ, populism să fie.

În plan politic, lucrurile sunt la fel de confuze, eufemistic vorbind. Parlamentar şi şef de partid, jurist de formaţie, Victor Ponta îi trimite o scrisoare Preşedintelui Traian Băsescu, cerîndu-i să intervină în legătură cu presupusa fraudă de la votarea legii pensiilor. Să nu ştie, oare, că preşedintelui, conform Constituţiei, îi este interzis amestecul în situaţii de disciplină parlamentară şi că tocmai acolo, la Parlament, locul lui de muncă, există o Comisie juridică, de disciplină şi imunităţi, căreia ar fi trebuit să i se adreseze pentru soluţionarea problemei? Şi nu se opreşte aici. Sesizează Parchetul, în aceeaşi chestiune, dînd de înţeles nimic altceva decît faptul că nu cunoaşte că, în acest caz, o anchetă din partea acestei instituţii ar însemna imixtiune în treburile interne ale altei puteri a statului. Reţineţi, vă rog, Victor Ponta este procuror.

Urmează ceea ce pare, la prima vedere, obsesie maladivă: dispariţia din fruntea statului a Preşedintelui Traian Băsescu. Enunţată încă de la sfîrşitul lunii august, fără a se preciza, concret, motivele pentru care ar trebui demarată ca procedură, suspendarea preşedintelui capătă contur clar de ameninţare în ultimele zile. Dacă va promulga legea pensiilor, despre care spune, pe lîngă faptul nedovedit că a fost votată în mod fraudulos, că ar nenoroci milioane de români – neoferind, deja v-ati dat seama, şi explicaţii pertinente în acest sens -, Traian Băsescu va trebui, zice Ponta, să fie suspendat. Gafă impardonabilă din două motive. Primul: în cazul în care respectiva lege va fi declarată constituţională de către instanţa abilitată să o verifice, preşedintele nu are nici un motiv să nu o promulge. Al doilea: nediscutarea, în prealabil, cu partenerii de opoziţie care, evident, au fost luaţi pe nepregătite de anunţul făcut de şeful PSD. Să mai punem la socoteală faptul că, în Parlament, e puţin probabil să se voteze demararea procedurii de suspendare, ţinînd cont de actuala configuraţie politică şi de faptul că motivul demiterii, concret, nu se regăseşte în prevederile constituţionale?

Probabil conştient de faptul că cele de mai sus nu-l ajută să-şi atingă scopul, hiperactivul politician face declaraţii şocante care denotă un comportament cel puţin golănesc. 7 septembrie: „Îmi place apelul la revoluţie, […] mă bazez pe dumneavoastră în această bătălie şi mă bazez că după ce o să-l omorîm pe Băsescu o să vină toată lumea alături de noi […]”. În 21 septembrie Ponta ne anunţă că Băsescu nu mai este preşedintele ţării ci “un om care conduce un grup infracţional care luptă împotriva populaţiei României”. Mai aflăm despre preşedinte că este adevăratul iniţiator al fraudării la votul legii pensiilor, că este un cancer care trebuie extirpat, că e mai rău ca Ceauşescu, care măcar şi-a iubit ţara, pe cînd Băsescu ne urăşte pe toţi, în fine, că e hoţ, securist şi că, după ce vom răspunde invitaţiei de a-l da jos, vom începe să ne relaxăm cu toţii. Fabulos! Chiar dacă nu ne indică spa-ul, îl putem bănui.

Criza politică în care ar fi aruncată ţara şi afectarea gravă a credibilităţii ei externe, ca urmare a suspendării preşedintelui, nu-l preocupă cîtuşi de puţin pe Victor Ponta. Drept pentru care plusează chiar, chemînd cetăţenii în stradă în ziua votării moţiunii de cenzură şi solidarizîndu-se cu protestul ilegal al poliţiştilor. Să fie inconştienţă?

Dacă luăm în considerare lipsa de dovezi pentru fiecare acuzaţie făcută, nefundamentarea economică a bunului trai pe care pretinde că ni-l va oferi precum şi gradul de periculozitate a declaraţiilor, se conturează un tablou halucinant. Acela al instigării populaţiei la răsturnarea actualei puteri prin forţă, ca ultimă soluţie în caz de eşec prin mijloace legale, previzibil de altfel. Ajutat din plin de cele două aşa zise televiziuni de ştiri, preşedintele PSD încearcă să inoculeze ideea că situaţia actuală este similară cu cea din decembrie 1989. Comparaţia Băsescu – Ceauşescu, sugerarea faptului că Poliţia, ca instituţie a statului, este de partea celor nemulţumiţi, precum Armata în decembrie ’89 şi vehicularea permanentă a ideii de dictatură în care ne-am afla acum îmi sprijină teoria. Modul în care se speculează nemulţumirile oamenilor, fără nici cea mai mică garanţie că li se va oferi ceva în plus, de asemenea.Avem de-a face cu o încercare de manipulare de o gravitate extremă. În care Ponta pare a fi doar interfaţa. Manipulat sau manipulator? Interesant de aflat. În ambele situaţii se poate, însă, lesne bănui un angrenaj complex de persoane ale căror interese sînt atît de mari şi de urgente încît ar fi capabile, pentru satisfacerea lor, să arunce ţara în haos. Iar nefericiţii folosiţi ca masă de manevră n-au nici cel mai mic habar că luptă pentru cauza altora şi pentru, paradoxal, a le fi mult mai rău.

În situaţia în care nu este aşa, să-i ia imediat cineva lui Ponta băţul cu care zgîndăre, absolut iresponsabil, muşuroiul de furnici.

Facebook Comments

55 Comments Ponta sau iresponsabilitatea opoziţiei

  1. prudent

    @gradinarul. Eu as simplifica astfel: Basescu si Boc au spus ca sacul cu pomeni s-a golit si ca nu au cum si nu au intentia sa-l umple. Reactie fireasca: POMANAGII au inceput sa urle. Reactie politica: daca urla pomanagii n-o fi si ceva gheseft pt. noi? Reactie mediatica: acum sa facem audienta. RO, economia, etc ? FLEACURI atat pt. politicieni cat si pt.media. Analize serioase le fac altii: orgonas, capital, pana si ZF, care demonstreaza clar ca toate „solutiile” promovate de PNL si PSD sunt VARZA! Nicuna dintre ele nu garanteaza bani pt.pensii AZI si nici nu spun CAND!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Demisia lui Blaga (precedata de concedierea tuturor sefilor care ar fi avut atributii pentru a sti despre ce urmeaza sa se intimple precum si sefii de inspectorate din judetele cu numar mare de participanti la miting care nu au informat ministerul) e singura solutie. Blaga ar fi trebuit sa stie ce urmeaza sa se intimple si ar fi trebuit sa reactioneze imediat. N-a facut nici una, nici alta. Am mai spus aici, mie imi place Blaga si nu l-am vazut ca un membru al BVB niciodata, acuma insa e in culpa maxima si trebuie sa plateasca. Cind ajungi sa fii comparat cu Dejeu, e grav. Mai e ceva, important: Tot ce s-a intimplat arata ca venirea la Cotroceni a fost planificata si nu spontana. Insa chiar fara venirea la Cotroceni, pancartele cu Boc si Basescu precum si scandarile din Piata Victoriei erau inacceptabile. Legea a fost incalcata de mai multe ori, nu numai prin iesirea din zona autorizata. Apropos de afirmatiile lui Blaga din interviul hotnews. In cele din urma, eu as discuta si despre primarul Oprescu, care sustine ca le-a dat autorizatie verbala pe loc. Cum asa, e de ajuns sa-l suni pe primar ca sa obtii autorizatie?

      Reply
  2. gradinarulcarpatilor

    Florina , oamenii ies in strada din cauza politicii lui Boc . Blaga nu a putut sa-i stapaneasca pe ai lui si pleaca . Mi se pare corect .Dar nu se rezolva problemele .Cauza e politica lui Boc . L-au atacat si pe Vladescu dupa ce a plecat .Politica ,,tapului ispasitor" e specifica organizatiilor de tip ,,cult " .,,Gandirea colectiva" nu le permite sa-si recunoasca greselile funciare , sa ia masuri profunde de corectare si creaza deviationisti de la ea .Cand apar fenomene de excludere a fondatorilor sfarsitul ii e aproape . Nu o spun numai eu ci si …istoria . Posate il intrebati si pe Visan .

    Reply
  3. andrei p

    "Dar cel mai mare pericol îl constituie, după părerea mea, iresponsabilitatea opoziţiei, care aruncă în derizoriu însăşi esenţa democraţiei."

    Avem o solutie simpla pentru rezolvarea acestui "cel mai mare pericol".

    Organizqam rapid alegeri, a devenit evident pana si celor mai increzatori PDL-isti ca PSD va castiga si aducem PDL, cu toata responsabilitatea care il caracterizeaza, in opozitie, salvand astfel frageda democratie din Romania.

    Reply
  4. Florina

    "După medici, după profesori şi pensionari, urmează încă o categorie socio-profesională cu care Traian Băsescu este în război, poliţiştii". Ponta, azi.

    Cum era in Miorita? Iarba nu-i mai place/Gura nu-i mai tace…

    Reply
  5. Pareristul

    @lucid

    Interesante postarile tale, coerente si la obiect.

    Metoda "carrot and stick " functioneaza in multe tari insa acolo elita politica a fost suficient de solida si de bine orientata. Mai mult, boborul nu a suferit de aceleasi tare comportamentale.

    Stau si incerc sa compar acelasi popor (de altadata)…adica cel coreean. Evolutia post-razboi e naucitoare: nordul e expresia schizofreniei totale, a saraciei extreme si pare un experiment extraterestru, in timp ce sudul e prosper, hiper-capitalist, chiar "imperialist" prin produsele cu care cuceresc, incet dar sigur, pietele externe!

    Pana la urma…DA, "omul e masura tuturor lucrurilor"…dar oile o iau razna daca ciobanul doarme beat-mort…si cainii sunt infometati si ajung sa le vada pe "pascute" la protap!

    Deprimanta situatia din Ro…insa…cu tanti economia nu te joci. Este, dupa parerea mea, cea mai sincera activitate umana imaginabila. Nu poti sa trisezi. Are regulile ei bine stabilite! Pe care daca incerci sa le driblezi…ai incurcat-o! Pentru ca te dribleaza ele ulterior de nu te vezi!

    Asa ca pornind de la "statutul" special al economiei…rumanii TREBUIE SA RUPA PISICA si sa nu-si mai fure caciula…ca nu o sa-i creada nimieni!

    Cand painea e tot mai putina si mai scumpa…circul e tot mai mult! Cam asta se intampla acum! Din pacate, circul nu poate substitui absenta painii si asta se vede si, mai ales, SE SIMTE IN STOMACUL SI FARFURIA FIECARUIA!

    Romani! A VENIT VREMEA SA APRECIATI CUM SE CUVINE PAINEA SI SA ARUNCATI LA COS CIRCUL! E IN INETERESUL VOSTRU!

    AM ZIS!

    🙂

    Reply
  6. Nea

    Morris, pentru ăia 10 (ori 1000) jurnalişti, reformele alea prin care au fost eliberaţi robii şi iobagii au venit prea devreme.

    Reply
  7. morris

    Ok, suntem de acord ca Ponta si chiar Crin spun numai prostii. Pe mine ma oripileaza felul in care sunt citati in presa si la televiziune, cat si faptul ca nimeni nu-i critica, nu-i trimite la locul lor! Bai nene, cum naiba 10 jurnalisti il asculta pe Ponta tinand un monolog (cica conferinta de presa) si nu e UNU sa-i puna o intrebare adevarata?? Pe mine si noaptea din somn daca ma iei, stiu ce sa-l intreb pe maimutzoi!

    Reply
  8. poweraxxel

    mie oferta PSD ca si cea a PNL imi suna asa: va promitem orice, oricat, oriunde, oricum, numai sa ii dati jos pe actualii si sa ne puneti pe noi in loc! Nimic altceva …

    Reply
  9. Nea

    Gabhry_el, eu nu sunt sicofant, să îl imit în toate.

    Eu, neavând escortă, doresc să renunţ la singurele servicii pe care mi le oferă miliţia: să mă tragă pe dreapta şi să-mi ia şpaga.

    Reply
  10. cristoiu

    Dl.Ponta are cel putin doua motive sa aiba comportamentul pe care il are: 1.Diferenta de valoare dintre presedinte si cei doi pretendenti este asa de mare ,incat alegerile din 2012,cu dl.presedinte Basescu in functie nu le-ar da automat castig de cauza,cu toata criza economica prin care trecem.2.Fortele din umbra,care conduc atat PNL,cat si PSD ,dupa spusele chiar ale dlui.Ponta ii obliga sa nu tina cont de interesele tarii.Iar pentru acestia,numirile recente la conducerea ICCR si apropiatele alegeri de la CSM le da fiori si nu mai pot astepta.3.In sfarsit,un motiv subiectiv -dl.Ponta are un comportament de javra,musca pe la spate pe oricine este prin preajma.

    Reply
  11. picus

    Blaga e intr-o pozitie din ce in ce inconfortabila. Trebuie sa faca ceva convingator ca sa iasa din offside.Cit mai repede.

    Dupa ritmul in care creste isteria (Romania-"stat represiv" D. Costin), mogulii se simt foarte amenintati.

    Reply
  12. AccesDirect

    Ruperea de UE, in optica poporana, va veni, pe buna dreptate, la pachet cu vindutul la Rusi si renuntarea la democratie. Chestie care n-o sa placa deloc romanilor. 🙂

    Reply
  13. Florina

    AD

    Tocmai asta este foarte important, cine-i in spatele lui. A trecut aproape neobservata o declaratie a lui Iliescu in care spunea ca suspendarea lui Basescu este corect motivata, spre deosebire de tentativa de a fi el suspendat, in 1993 si care era artificial motivata.

    Cu aceeasi ocazie, Iliescu, referindu-se la comportamentul lui Ponta, a spus ca are calitati dar este temperamental. Si ca Basescu ar trebui sa ignore aceste comportamente care nu au de a face cu mediul politic. Dar cu ce au de a face?

    Reply
  14. AccesDirect

    @gabhry_el:

    trebuie sa-si faca griji. Ruperea de UE nu-i un moft si nu trebuie bagatelizat. Nici nu o poti realiza fara o sustinere populara masiva.

    Daca Ponta e suficient de iresponsabil incat sa vrea asa ceva, sunt pe langa el persoane destule care sa-i explice ca-si da foc la valiza.

    Eu cred ca Ponta in curand isi va face foarte rapid o reputatie de neserios si iresponsabil la fel de solida ca si aceea a lui Geoana fiind prostanac.

    Reply
  15. gabhry_el

    chiar credeţi că şi-ar face probleme de ce-ar zice UE?

    UE a fost întotdeauna pentru ei un obstacol.

    oricum, "capitalismul e în agonie" şi nici UE nu se simte prea bine

    n-avem nevoie de lecţii de la Occidentul care şi-a atins limitele

    nu poate fi China un exemplu economic?

    ce, nu ne poate împrumuta China în locul FMI?

    etc.

    justificările vor veni la timpul lor

    Reply
  16. lucid

    @tucu are dreptate cu tiparnitza de bani, la care as adauga "solutzia" lui patriciu de "imprumutare" a statului roman prin cumpararea activelor sale imobiliare (cladirile statului), idee minunata si pentru de-alde felics si nus. Evident ca asa ceva implica despartzirea nu numai de FMI ci si de Uniunea Europeana, aceasta avand reguli stricte privind inflatzia. Probabil cei citatzi mai sus chiar asta vor, revenirea in ghearele maicii Rosssiya. Din fericire inca, in opozitzie mai exista si oameni responsabili, dovada ca pedesereaua toooot amana mult-trambitzata motziune de cenzura. De ce? Simplu, pentru ca nici un alt guvern nu ar putea proceda altfel daca vrea sa ramana in Europa. Ori chiar in pedesereu si la patricisti sunt destui carora despartzirea de EU nu le convine din punct de vedere al afacerilor. Asa ca maimutzoiul mongoloid si etern-chiulaul "porumbacu" vor latra in continuare la luna. Si sa nu uit: elementul-cheie in stabilitatea Romaniei, armata, a fost eficient reformata si este ombilical legata acum de NATO si de americani. Deci ultima rezerva este sigura, indiferent de iresponsabilitatea si ticaloshia latrailor opozitziei si ai trusturilor marilor borfashi.

    Reply
  17. nick_d

    Ponta e un copil pe care parintii nu l-au batut cand era mai mic. Poate n-ar fi rau sa-i arda altcineva cateva peste bot acum.

    61%! asta demonstreaza ca nu se mai invata nimic la scoala, ca desi majoritari ortodoxi, nu prea sunt dusi pe la biserica. Nu poti consuma mai mult decat produci, si, nu-i intereseaza de cei ce duc Romania in spate, lor sa le fie bine chiar de-ar fi sa moara toata lumea. Actualul sistem de cheltuire al bugetului e ca un cancer. Cancerul se videca (dipare) odata cu pacientul.

    Reply
  18. Florina

    Mihai Voicu, PNL: ca si Ceausescu, Basescu a ramas numai cu securitatea si cu Boc. RTV, declaratie citita de catre prezentatoare si zis Bobu in loc de Boc. Corectat. Mai conteaza?

    Reply
  19. underscore

    Acu' si premierul renunta la serviciile politiei ?

    Nu e usor penibil, Politia nu se afla in subordinea ministerului de interne care este in subordinea premierului ?

    Ce inseamna sa renunti la serviciile subordonatilor ?

    N-ar trei sa-i dai afara pe cei pe care-i consideri vinovati ( eventual pe toti, daca sunt toti ) ?

    Sau e un fel de eu nu va mai platesc, voi puteti sa veniti la serviciu in continuare ?

    Sau e recunoasterea impotentei ? Suna a mi-e frica de voi si n-am tupeu' sa va dau afara.

    Reply
  20. gabhry_el

    Florin Ioniţă, liderul SNPPC, la A3: Dacă şeful de dispozitiv de la Piaţa Victoriei i-ar fi împiedicat pe poliţişti să pornească spre Cotroceni, "ar fi bubuit toată presa internaţională de ce măcel ar fi ieşit acolo"

    Reply
  21. Riddick

    Eu aş fi atent la UDMR.

    Cică vor să introduca un proiect de lege electorală cu vot proporţional (consideră votul uninominal "nerealist"), cer legea învăţământului trecută prin angajarea răspunderii guvernului şi "o strategie economică eficientă" sau cam aşa ceva.

    Reply
  22. tucu

    @Florina

    Solutia propusa de PSD pentru iesirea din criza -solutie identica si cu cea visata de PNL -este simpla ,la indemina oricui si menita sa aduca bunastare.Unora.

    Solutia e simpla.Se porneste tiparnita de bani.Se devalorizeaza leul,in felul acesta deficitul bugetar -deficit facut in lei dar exprimat in eur-se micsoreaza ,salariile pot fi marite si toata lumea e fericita.

    Ca inflatia va avea doua cifre ,ca puterea de cumparare se va diminua dramatic, ca leul sa va devaloriza fata de eur, ca pretul produselor energetice va exploda -nu conteaza .

    Romanii vor avea salarii mai mari si vor fi fericiti.

    Fericiti vor fi si marii speculatori pe valuta-Patriciu &co care inainte de alegerile prezidentiale anuntau ca leul se va deprecia fata de eur pina la 1:5 sau chiar mai mult.

    Sigur ca aceste solutii miraculoase nu se pot adopta atita timp cit ai niste obligatii fata de FMI (vad ca de reactia UE nu le este frica).

    De aici vine si ura fata de respectivul acord.

    In definitiv nu trebue sa ne speriem de asemenea solutii.Si Ciorbea a procedat la fel in 1997.inflatia se aptropia de 30% ,si toata lumea a fost fericita mai ales ca dupa o asemenea conducere inteleapta PNT ul a disparut de pe harta politica spre multumirea TOv Iliescu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *