Semne de întrebare

„Un guvern puternic nu este acela care doreşte să controleze totul, ci acela care ştie să renunţe la o parte din puterea lui pentru a da forţă pieţii şi legii”.

Thatcher probabil. Deşteaptă femeie. N-avem noi baftă să avem un asemenea om.

Cum, nu e din Thatcher?

Atunci Reagan. Are multe citate deştepte. Avea gândurile la el. Nici Reagan??

Chile. Naţie mică. Verticală. Şi la propriu şi la figurat. Libertarieni. O fi de la ei, de la vreun Chicago Boy. Nici asta?

Un fondator al SUA. Nu-i ştiu pe toţi. Sau Burke. Sau Montesquieu. Sau un rus „alb”, emigrat, scriind în Paris prin 1923, pe un şerveţel ud cu vodcă şi lacrimi. Arendt. Rand. Ryan. Ron Paul. Celălalt Paul. Nu mă înnebuni, Romney? Nici Romney. Bush-iii. Unul din ei. Nu?

Dă-mi un indiciu. Un român. Atunci P.P. Carp. Unul din Brătieni, că deh, sună aşa, mai liberal. Carol I sigur nu. Madgearu. Iorga. După 1990? Atunci Coposu. De fapt stai că ţărăniştii nu gândeau chiar aşa lucrurile. Isărescu. Ţiriac.

Nu ştii cine e? Păi şi de ce mă chinui? De unde l-ai luat? Din programul Alianţei DA? Alianţa DA? Zău? Uau. De ce nu se mai gândeşte aşa? De ce?

Unde-i omul care a scris chestia asta? A scris-o la mişto sau era serios? Era parte din crezul lui interior sau a pescuit-o de pe Internet pentru că suna bine? Am chef să fiu optimist azi: să zicem că el chiar credea lucrul ăsta. Unde e el acum? Sau ea? E într-un partid? Şi-a schimbat perspectiva? De ce? În mod clar viziunea asta nu mai e în prim-planul politicii vreunui partid, deci ştim că nici el nu mai e în prim-plan. De ce nu mai e? Era?

Să vezi dramă: o fi un om care s-a retras. La munte. La vânat coioţi. La pescuit. Prin Noua Zeelandă. S-a făcut călugăr în Japonia. Se caţără pe Himalaya, scoate perle din oceane, face vacanţe în Thailanda, orice doar să nu mai audă de România. Sau s-a apucat să vândă covrigi la colţul străzii. O fi milionar acum. Miliardar. În lei noi. Sau cerşeşte în faţă la vreo biserică. S-a apucat de băut de tristeţe, e ratat, e terminat. Ia heroină ca să uite. Ca să nu mai vadă ce s-a întâmplat. Sau acum se joacă pe calculator, are doi copii, două credite, munceşte. Pune imagini hazoase pe Facebook, pune poze de la căsătoria verişoarei cumnatului şi atât. Tace. Nu mai scrie nimic, e în grevă faţă de istorie. Sau scrie şi nu ştim noi. O fi făcut vreun blog şi nu-l citeşte nimeni. Zero accesări, zero comentarii, 417 articole. Scrie, scrie, scrie şi degeaba. Nu ştie nimeni de el.

Sau, Doamne fereşte, o fi murit. Sau s-a căsătorit sau recăsătorit. O femeie deşteaptă, cu sâni mari. Face cu ea copii. Mulţi. În Australia. Sau în SUA. Nu-i mai pasă de politică. De politica românească.

Sau o fi Traian Băsescu. Vorba aia, exact singurul om activ pe scena politică care nu poate candida la prezidenţiale.

Dar PMP-ul ce părere o fi având de citatul ăsta? Dar PDL? Dar FC? Îşi dau seama? Conştientizează? Sunt de acord? Poţi să faci şi asta şi reformism?

Citatul cum i-o fi venit? De ce a adăugat la final „şi legii”? Nu e un pic ilogic? Nu statul face legea? La ce se gândea? Oare se gândea la ceva foarte deştept şi nu-mi dau seama?

Oare aşa arăta citatul? Nu cumva el a scris de fapt aşa: „Un guvern puternic nu este acela care doreşte să controleze totul, ci acela care ştie să renunţe la puterea sa pentru a da forţă pieţii şi legii”? Şi o fi venit cineva să-l bată pe umăr: alo, băiatu’, aici nu facem anarhism? Şi el a încercat atunci să se explice, iar toată povestea s-a încheiat amical la bere? (‘bine, hai că schimb, să nu se sperie lumea’) Ce fel de bere? Unde?

L-am cunoscut pe omul ăsta? Am dat mâna cu el? Am dat mâna cu oameni care au dat mâna cu el? De ce nu-l recunosc? De ce nu mi-a spus nimeni de acest om?

De ce nu mai sunt alţii ca el pe scena politică?

Facebook Comments

2 Comments Semne de întrebare

  1. Glook Glook

    Citii vestile despre loteria Romana si manariile de pe acolo si indignarea publicului. Si apoi citii articolul si ma-ntreb si eu la ce avem noi nevoie de o loterie nationala. Un fel de minister al fericirii. Si oare de ce nici un politician ‘de dreapta’ nu pune public intrebarea asta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *