Miting și sindicate

Text preluat de pe barbosu.kamikazeonline.ro:

Am trecut azi pe la mitingul împotriva Codului muncii. Oamenii erau nemulțumiți printre altele și pentru că nu vor mai fi angajați pe perioadă nedeterminată, ci pe perioadă determinată. Cei mai mulți, și analiști de televizor o grămadă, ne lămuresc ce greu e pentru salariatul care va avea trecut în contract doar doi ani de angajare, să zicem, față de statutul de belfer pe care ți-l dă “perioada nedeterminată”.

Măi, dragilor, dar dacă iau strict semantic, “perioadă nedeterminată” nu înseamnă nedeterminată? Adică nedeterminată nu înseamnă că patronul te poate da afară și mîine? Că de-aia e nedeterminată, nu? Salariaților li s-a explicat că nedeterminată se definește “așa de mult în viitor că nici nu pot să străbat cu gîndul, ce mai, infinit ca cum ar veni!”. Adică în mentalul colectiv de sindicalist s-a tras de “nedeterminat” ca de o peltea, dar numai în față/în viitor. Nu s-a gîndit nimeni că putem trage de noțiunea “nedeterminat” și mai spre noi, adică “nedeterminat pînă săptămîna viitoare și p-ormă mai văd dacă te dau afară, domnule angajat.”

Păi, or n-am dreptate ce zic io aci?!

Și 2: îmi venea să-i întreb pe sindicaliștii din piață cîte ceva.

Domnu’ sindicalist matale cînd îți zugrăvești acasă, că mai zugrăvești și mata, sau cînd îți chemi un instalator să-ți repare sifonul, de ce nu îl angajezi cu carte de muncă frumușel pe o perioadă, fie ea și determinată, măcar de doi-trei ani? Aiiii? Păi, omul ăla ce face p-ormă?

Adică mata ți-ai făcut treaba cu echipa de zugravi, ți-au muncit, le-ai achitat cît ați convenit și pe urmă îl arunci ca pe o măsea stricată? Păi, omul ăla mîine, sau săptămîna viitoare, după ce a terminat lucrarea la matale ce mai face? Unde se duce? Deci mata te comporți față de instalator sau zugrav cu cinismul unui capitalist veros, care profită de oameni fără scrupule doar pentru interesul lui? Te duci la piață și cumperi brînză de la un amărît de producător. Azi ai bani, iei brînză, mîine nu mai ai bani sau nu mai ai chef de brînză, nu mai cumperi. Păi, și omul ăla ce face? Te-ai gîndit?

Eu aș face cu matale un contract pe măcar doi-trei ani: adică facem un contract și matale te angajezi să iei de la mine, producător cu oi în bătătură, în fiecare săptămînă brînză, următorii trei ani. Nu, așa, azi vrei să iei și iei, mîine gata, te sucești și nu mai iei. Ce-i asta? Nu trebuie să-i dai și omului ăluia o stabilitate, un viitor? Poate are rate la bancă, sărmanul? Acu’, hop, te-ai trezit tu că îți place mai mult brînză altui vînzător, gata renunți la ăsta și-l lași de izbeliște. Nu, tăticu! Vrei să cumperi brînză facem contract pe o perioadă că tu îmi cumperi două kile săptămînal opt ani de acu-nainte! Și dacă vrei să nu mai iei de la mine nu e așa ușor. Trebuie să-mi aduci la cunoștiință motivele pentru care nu mai iei de la mine, eu te dau în judecată și te plimb prin tribunale, eventual îți cer și plăți compensatorii că ai renunțat la mine. Adică îmi dai cîștigurile pe care le făceam eu pe următorii doi ani, 24 de salarii cum ar spune sindicalismul.

Poate mă repet, da’ or n-am dreptate ce zic io aci?


Facebook Comments

16 Comments Miting și sindicate

 1. spanu

  bai baietei eu fac pariu cu voi pe orice ca habar n-aveti macar unul dintre voi cum arata o carte de munca. Cat despre smekerika ala barbos, intrebati-l cum e platit pe DDA dintr-un tiraj de 7 mii pe luna.

  Reply
 2. para

  @Guţă Yodda

  Îţi place bănuţul meu de două parale? Dacă-l vrei, ţi-l dau, că nu-mi mai trebuie.

  Reply
 3. Guta Yodda

  am dat o tura prin centrul vechi aseara, erau vreo 50000 de oameni care nu protestau, nu i-am numarat.

  Reply
 4. cornelius

  Si totusi, de ce guvernul roman nu a facut pana acum scoala ambulanta de scolit nefericitii scapati din comunism in conceptele de baza ale economiei libere? Unde sunt brosurile? Unde sunt emisiunile tv? Unde sunt suplimentele dedicate in ziare?

  Reply
 5. Claudiu H

  Problema cu nedeterminatul e ca nu poti sa iei credit din cate stiu, in rest e o idee foarte buna.

  Reply
 6. Nea

  Ce revelaţie: înseamnă că şi eu am fost angajat la NASA în funcţia de director, pe o perioadă nedeterminată, < Era Planck.

  Reply
 7. 4-5

  Si inca nu ai vazut labe1tv ,,evenimentul zilei'' cu cristoiu si turcescu , inviat subit, furand startul, prin cartianu, la adevarul.

  Reply
 8. Dragos

  @ciobanul cu branza (din articol)

  mai bine faci mataluta un contract cu statul tip "laptele si cornul":

  – branza de oaie cu ceapa, branza de oaie cu rosii, gen.

  …si nu te doare-n bîtă.

  Reply
 9. tucu

  @Bleen

  Nu stiu ce a inteles barbosu kamikaze din marea rasoleala sindicala dar eu ieri urmarind cu atentie si RTV si antena 3 am inteles ca Viktor Orban (nici o legatura cu Ludovic) vrea sa intrioduca sclavagismul unguresc in Ardeal si apoi in toata tara cu ajutorul lui Boc si al lui Basescu care au refuzat sa protesteze deoarece bucurestenii au preferat sa stea prin cafenele in loc sa vina la spectacolul organizat de Ponta cu Ducu Bertzi care a cintat in timp ce multi sindicalisti trimeteau sms uri la rtv explicind ca Boc trebue sa pice pentru 100 de mii de eur pe care i a luat o profesoara careia i s a taiat ori ce pozsibilitate de afirmare si de crestere a copilului cu 800 de lei pe luna.

  M-am uitat si pe 10TV unde am aflat ca Lazaroiu a taiat pernsiile iar acum facea figuratie in timp ce Radu Moraru era de nepoprit.

  Cred ca ar trebui sa faca schim. Sa devina Lazaroiu moderator ca i mai tacut si Moraru consilier ca prea le stie pe toate si poate l innebuneste pe Basescu si rezolvam problema sindicala si sclavagista.

  Reply
 10. Emil

  Partea proasta la noi este ca marea majoritate a capitalistilor de azi sunt fostii activisti de partid si de stata care spuneau: "capitalismul inseamna exploatarea omului de catre om". Si, se dovedeste acum, ei chiar credeau ceea ce afirmau! Se comporta ca atare!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *