Un nou format Realitatea: Doi penelisti si-o pesedista

Vă mărturisesc că Rareș Bogdan m-a fascinat de la prima apariție la Realitatea. Aveam senzația că îi mai întâlnisem cândva, dar nu-mi aminteam în ce context. Înțolit după moda avocățească precum un magician de varietăți TV (costum în dungulițe, batistă în colț), cu ochi hipnotici, parcă rimelați puțin în acest sens la Machiaj, pot fi și cearcăne, mereu la purtător cu informații secrete din culisele scenei politice, muntele de obiectivitate Rareș Bogdan venea să compenseze capacitatea scăzută de linșaj mediatic a lui Adrian Cioroianu, care nu putea ține pasul defel cu impetuoasa Andreea Crețulescu (poreclită de mine în trust “Pareza”). Vădit lucru!

Nu am înțeles din prima de unde până unde era atât de familiar cu colegii de la Realitatea, veteranii postului erau cu el la pertu, nu-mi imaginam de unde știa atâtea lucruri inedite din politica dâmbovițeană un ziarist din provincie (de la Cluj, am priceput din mers)răsărit, pentru mine, ca din pământ. Noroc că nu trece o emisiune fără să aducă puțin vorba și despre propria-i persoană, căci altfel mi-ar fi fost lene să dau o căutare pe internet. Ne-a destăinuit că citește enorm, are o bibliotecă uriașă la Cluj, își iubește soția, că a avut peste limita de 30.000 euro de la care se plătește TVA pentru venituri realizate din drepturi de autor, anul trecut, sau acum doi ani, n-am fost foarte atent și câte altele!? Mă complăceam în același joc leneș al meu, construind în fața televizorului puzzle-ul virtual al remarcabilei sale personalității, doar cu piesele pe care mi le oferea el prin sticlă, cu generozitate. Că doar “meseria mea e omul” cum ar zice Stelică.

Asta până azi, când l-am văzut pe lista candidaților liberali care au primit derogare de la Statutul formulat inițial de Brătieni și de Golești și rafistolat în zilele noastre după cum i se scoală, sau nu, lui Crin Antonescu. Știrea că Rareș Bogdan intră în PNL și nu în PSD, cum mă așteptam, mi-a dat puțin peste cap prognosticul meu de lucrător cu omul. Fapt ce m-a făcut să-l întreb însfârșit pe google: Who the fuck is Rareș ăsta?

Toate datele despre Rareș Bogdan musteau în internet. Eu chior, că nu le văzusem! Am aflat ușor că el, împreună cu alți ziariști, cu care cică e mai bine să nu te lauzi că-i cunoști, au cumpărat de la Roșca-Stănescu franchiza de șantaj pentru zona Clujului ca să o vândă scump mai apoi, în 2007, unui om de afaceri, după care să o răscumpere ieftin în final, după o metodă de cumpărat mari condeie ale neamului brevetată la București. Ultimii mai dau simbolic un leu ca pe câiniii și pisicile de bogdaproste, zice-se în popor: ca să nu moară. Am văzut cu ochii mei cum se face. M-am lămurit și ce este atât de respectat de colegii din platou, de ce i se cere mereu părerea, de parcă el le-ar plăti salariile: omul e șef peste niște stații locale Realitatea, cred că peste cam toate. Deci barosan, scuzați-mi vă rog, ignoranța de până mai azi!

Dar cel mai mult m-a impresionat sinceritatea care răzbate dintr-un editorial scris chiar de el în Ziua de Cluj, la întoarcerea din Noua Zeelandă. Este acolo un pasaj despre o adevărată călătorie inițiatică la care Rareș a avut norocul să participe și care m-a dat, éfectiv, peste cap:

“Vă doresc tuturor să aveţi ocazia să-i însoţiţi într-un periplu pe Emil Hurezeanu, Ioan T. Morar, Robert Turcescu, Mihai Tatulici, Doru Buşcu, Sorin Freciu, Dragoş Nedelcu, Vlad Macovei, Adrian Bucur, Livia Dilă, Roxana Voloşeniuc sau Floriana Jucan. Fiecare din aceşti oameni vine cu bagajul său cultural excepţional, cu experienţele sale, respectiv cu stilul de viaţă cultivat. A fost o experienţă să stai între oameni al căror umor este indiscutabil un derivat al inteligenţei.”

[APARTE:] Da, Rareș. Stau și acuma și mă gândesc ce șansă uriașă mi-a oferit viața, să lucrez niște ani sau să călătoresc cu mulți dintre cei enumerați de tine și eu să nu știu să profit de ea. Păcat!

În fine, nu am nici ceai mai mică apăsare că intră în politică un mare manager media și important jurnalist de care nu auzisem (oricum moare printul!). Singura remarcă pe care o fac, și asta în atenția CNA, se referă la emisiunea co-moderată de Rareș Bogdan, potențial candidat PNL, împreună cu Good Point Cioroianu, fost ministru și senator PNL și Crețulescu-Pareza, fost consilier și actualmente propagandist PSD, emisiune care, odată cu depunerea candidaturii primului, se transformă automat într-un uriaș clip electoral, și, ca atare, trebuie facturat la vedere.

P.S.
Mi-am dat seama și cu ce personaj îl confundam. Păstram în memoria reziduală chipul unei păpuși masculine din raftul unui magazin pop-culture dintr-un orășel din Long Island, NY. Avea înfățișarea unui comediant de mare succes din Satele Unite și se vindea cu toate acareturile trebuincioase unei păpuși: fotoliu, lampă ambientală, valiză etc. Barby, gen. Se chema Mr. Pee Wee Herman (talking doll).
Mda, Pee Wee avea mai mult păr, dar am rezolvat din încadrare!

Vezi sursa articolului aici.

Facebook Comments

4 Comments Un nou format Realitatea: Doi penelisti si-o pesedista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *