Ținta falsă Blaga

Am scris acest articol pe 27 mai. Nu l-am publicat mai ales pentru că Mirel mi-a spus ca „îl cam speli pe Blaga”. Îmi place Blaga și nu vreau să-i fac favoruri subconștiente. Astazi însă l-am vazut la Antena 3 răspunzînd unui delugiu de întrebări legate de ginere si reformă. Pe mine m-a convins că nu mă înșel in raționamentul de mai jos, așa că public abia acum articolul. Privind la ce declară Blaga acum mi se pare că Tapalagă si Kamikaze au fost victimele unei intoxicari. Refuz totuși să cred că au vreun interes în războiul intern din PDL.

Prietenii de la Kamikaze împreună cu  Tapalagă au lansat un atac concentrat împotriva a ce numesc ei „protejatul presei” și „un politician oscilant, gata oricand de un compromis politic si capabil sa schimbe, la randul său, tabara„, Vasile Blaga. E un secret public faptul că „durii” Ciutacu, Gâdea, Dumitrescu, Firea, Badea dau zilnic de pamînt cu Honorius, Boureanu, Boc, Udrea și Băsescu însă nu par să-și amintească că în PDL un cuvînt foarte greu de spus au și Blaga, Berceanu și Videanu. Toți trei miniștri în ministere cheie, cu bugete enorme. E surprinzător însă că ancheta menționată la început l-a luat în vizor doar pe Blaga prezentat ca un Dr Jekyl & Mr. Hyde care ziua devalizează statul iar noaptea fraternizează cu Ponta și Crin. Eu îmi amintesc foarte bine că cel care fraterniza cu Bombonel prin Parlament anul trecut înainte de alegeri era Videanu și nu Blaga. Aveau și de ce să fraternizeze, vezi mai jos. Blaga are reputația unui om relativ corect, bun organizator și aproape lipsit de organ politic. E un curajos comandant de regiment dar nu un general de stat major. Despre afacerile ginerelui mă abțin. Dacă a greșit, să plătească.  (UPDATE: Blaga a spus clar că e vorba de un grup de firme, că nu știa nimic despre participarea la licitatie, că i-a cerut ginerelui să se retragă deși nu e nimic ilegal) E ridicol însă să compari contractele de pază despre care scriu hotnews și Kamikaze cu învîrtelile uriașe din jurul lui Videanu ale cărui afaceri au crescut constant sub toate regimurile de după 1993, beneficiind de sprijinul direct al demnitarilor de toate culorile politice. (Celălat caz  de simpatii trans-partinice uluitoare nu e altul decît Dinu Patriciu)

Așa că aș vrea să-i propun lui Dan Tapalagă să recitească această anchetă hotnews din februarie 2006: „Micile secrete ale lui … Adriean Videanu” . Aici am să citez doar următorul fragment:

In campania electorala de anul trecut, pentru Primăria Capitalei, Marian Vanghelie, contracandidatul lui Videanu, l-a acuzat la scena deschisa pe liderul PD ca a primit importante favoruri de la guvernul Adrian Năstase.

Este vorba despre trei noi licențe („de concesiune a activității miniere”) de exploatare a unor cariere de marmura si travertin în județul Hunedoara, licențe pe care guvernul Năstase le-a aprobat cu dedicație pentru compania lui Videanu. Hotararea de guvern a fost data pe 28 decembrie 2004, adică exact în ultima zi de activitate a acestuia.

Hotărârea de guvern a fost semnata de Eugen Bejinariu (prim-ministru interimar), Dan Ioan Popescu, Mihai  Tanasescu si Maria Ioana Stratulat, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Tapalagă ar putea scutura de praf și istoria din 1993 cu apartamentele de la stat, precum și rețeaua de relații și parteneri ai lui Videanu. E de bănuit că în ultimii 5 ani și rețeaua a crescut, și averea s-a mărit. Să fie oare de aici ezitarea hotnews de a alege ținta corectă?

Miza acestui articol nu e un atac la Videanu. Omul are merite importante în construcția partidului. Vremurile însă se schimbă, acum e nevoie de politicieni cu credințe nu de politicieni cu bani. Miza acestui articol e desființarea unei ținte false. Videanu și Berceanu au ajuns o frînă serioasă în reformarea PDL în schimb Tapalaga ni-l prezintă foarte mîndru pe coruptul Blaga. Dacă Blaga a greșit, să plătească. Însă nu cumva să achite el și nota colegilor de triumvirat.

PS: Aplaud prestația excepțională a Elenei Udrea de la Realitatea TV, înaintea discursului lui Băsescu. Ca și cum nu-i era suficient că s-a făcut de rîs cu ceva vreme în urmă, Chireac a insistat să fie umilit în direct, de o femeie. Despre nesimțirea cosmica a lui Dumitrescu, nimic de zis. Doi tontălăi aroganți.

PPS: Foarte bun și Blaga, astăzi 1 iunie, la Antena 3.

Facebook Comments

45 Comments Ținta falsă Blaga

  1. ODB

    Da, teoretic ai dreptate. Practic insa, ma gandesc ca primarul unui municipiu resedinta de judet nu este sunat de un astfel de sarlatan in fiecare zi pentru a aranja o licitatie de 40 de milioane de euro. Eu cred ca aceste "canale" prin care se comunica astfel de informatii sensibile sunt verificate cat se poate de bine.

    Stiu ca genul de informatie pe care eu o transmit aici este privita, de principiu, cu neincredere de oamenii de buna-credinta – mai ales ca o "dau anonima". Eu insumi sunt sceptic cand vad tot felul de chestii date "pe surse". Dar pe de alta parte acum STIU sigur ceea ce am spus si mi se pare ca Blaga nu merita sa fie cautionat.

    Daca mi-ar fi spus cineva acum 3-4 ani ca cei din PDL se vor dovedi la fel de hoti ca PSD-istii i-as fi zis ori ca e imbecil, ori ca e securist.

    Reply
  2. ODB

    (continuare)

    … din partea lui Blaga pentru ca firma respectiva sa castige licitatia…

    …atunci, de buna-credinta cum imi place sa fiu, as fi fost perfect de acord cu acest articol.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @ODB: sa fim clari, eu nu-l apar pe Blaga de nimic. Insa ar trebui sa fim prudenti cu povestea asta cu sursele. Numele ministrilor e foarte des invocat pentru a ascunde minariile altora. A zis-o si Udrea ca se cer bani in numele ei. E o tehnica veche a sarlatanilor de a pretinde ca actioneaza in numele unui personaj puternic. Te pozezi de citeva ori cu el si lumea o ia de buna. Cine o sa-l sune pe Blaga sa-l intrebe daca e adevarat?

      Reply
  3. ODB

    In mod normal, pana acum 1 an as fi fost exact de aceeasi parere "caldicica" cu autorul: si eu il vedeam pe Blaga drept un politician fara doctrina, un bun administrator, bun organizator, dur si foarte potrivit pt ministerul de interne. L-am votat entuziast pt Primarie si m-am enervat teribil cand un fanfaron superficial ca Oprescu a castigat.

    Prin urmare, DACA intr-un caz pe care-l cunosc personal (din familie), o firma n-ar fi pierdut de pe locul 1 o licitatie de cateva zeci de milioane de euro in favoarea celor de pe locul 5 (= o firma a "baietilor destepti" din energie care si-a construit o reputatie din a castiga licitatii de pe orice loc altul decat 1…si care "performa" intr-un domeniu de activitate care n-are nicio legatura cu energia) si DACA, "off-the-record" autoritatile contractante n-ar fi recunoscut fata de sursa mea ca s-au facut presiuni mari direct din…

    Reply
  4. Doru BARBU

    @Alexandru

    Iarasi gresesti Alexandru. Mentalitatile se reflecta in comportamente. Deci, oricat de abstracte ar fi…devin cat se poate de concrete prin comportamentele ce le insotesc. Oricate partide noi ai infinnta (forme)…se vor umple cu aceiasi oameni (fond).

    Spui asa: "Asa facem intotdeauna: ne stabilim tinte cat mai abstracte exact pentru a nu le atinge. In loc sa ne rezolvam problemele prin legi." Ei bine, si asta pleaca de la mentalitati: legi bune, persoane competente si oneste care sa le aplice, etc…Poti sa "importi" ce legislatie vrei, oricat de "performanta" sau "progresista", daca cei la care/pentru care se aplica legislatia asta…o gasesc drept o piedica in calea fericirii lor de parveniti…tot n-am facut nimic. Ne invartim in acest cerc vicios pe care nu "l-a spart" nimeni pana acum!

    Reply
  5. Alexandru H.

    Deci mi s-a taiat mesajul in jumatate. De acum chiar nu mai postez pe aici decat jumatati de cuvant…

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Alexandru: cred ca te superi pe cine nu trebuie. Limita comentariilor a fost pusa la 900 de semne tocmai ca sa putem respira si discuta on topic. Dam drumul la un forum in scurt timp ca sa poata lumea discuta in voie. In rest, am spus destul de limpede de ce o lege nu e solutia. Mai bine zis de ce ar fi cea mai proasta solutie.

      Reply
  6. Alexandru H.

    M-ati innebunit cu mentalitatile. Nu vi se pare ca e mai usor sa inventezi o miscare politica decat sa modifici psihologia colectiva a unui intreg popor? Asa facem intotdeauna: ne stabilim tinte cat mai abstracte exact pentru a nu le atinge. In loc sa ne rezolvam problemele prin legi (si dau aici exemplu cu proiectul propus de un deputat PDL azi, la ideea lui Cristian Preda: politicienii, inclusiv rudele de gradul 2, sa nu aiba voie sa intretina relatii de afaceri contractuale cu statul), vorbim 20 de ani despre clasa de corupti fara nici macar o masura coerenta.

    Ma uitam ieri la B1 la emisiunea cu Urban. Omul ala e spammer sau cum l-au numit internautii. Dar, in acelasi timp, e singurul care s-a batut pentru legea ANI in Senat si singurul ce a renuntat in 2008 la multe din privilegiile vietii de parlamentar. Il sprijinim cu ceva? Nu, ca e spammer, deci un nenorocit. Crin e mai tare,…

    Reply
  7. ane

    @gabhry_el

    Nu mi-as face griji pentru cei care fac afaceri cu statul, indiferent de partid. Chiar Udrea a zis ca astia vor gasi solutii pentru continuarea afacerilor prin frati, unchi, matusi. Dar e important ce aterizeaza la public din ce a zis Udrea: daca tradeaza cineva partidul in momentele astea grele, nu o face de dragul pensionarilor, ci de dragul banilor proprii, proveniti din afaceri cu statul. Eu nu cred ca senatorul Iulian Badescu a plecat in urma deciziei PDL de a-i pune pe politicieni sa aleaga sau de dragul pensionarilor, ci in urma unor negocieri anterioare cu PSD.

    Reply
  8. Alexandru H.

    Daca am inceput deja cu articole pro-Blaga, eu zic sa o continuam in stil mare si cu laude pentru fiecare PD-List inca nefugit la PSD.

    Daca mai votez in 2012 cu unul din partidele existente, imi bag mana in foc dupa aia…

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @alexandru: nu e un articol pro-Blaga. E un articol care spune ca Blaga e gresit identificat cu problema. Apropos, uita-te cine s-a revoltat la decizia cu separarea de afacerile cu statul. Nu Blaga. Blaga a fost pentru. Din informatiile mele Blaga e de multa vreme pentru o astfel de separare. Ori tocmai el e cel atacat pe motive de nepotism si duplicitate. E interesant ce resentimente extraordinare a stirnit decizia PDL si cit de mare e confuzia (intretinuta in primul rind de antene) fata de sensul masurii. Atacurile la Blaga sint o diversiune, muta discutia in alta parte decit pe subiectele care merita clarificate. Da impresia ca toti sint o apa si-un pamint, asa ca cei care cer separarea politicului de afaceri ar face bine sa stea in banca lor. Daca tu ai inteles ca asta e un articol pro-Blaga inseamna ca diversiunea functioneaza.

      Reply
  9. zexe

    Dupa decizia PDL de a interzice membrilor de partid sa deruleze afaceri cu statul, senatorul Iulian Badescu a anuntat, in plenul Senatului, ca isi da demisia din PDL deoarece nu este de acord cu programul anticriza al Guvernului si ca va activa in grupul PSD.

    Intrebari de concurs:

    Oare Blaga este de acord cu programul anticriza al Guvernului?

    Dar ginerele sau?

    Reply
  10. ane

    @gabhry_el

    Mie imi plac Udrea si Basescu, suficient de mult cat sa le acord credit si acum si banuiesc ca au fost cam obligati sa iasa cu declaratia aia inainte de trecerea legilor prin Parlament. Or fi stiind ei ceva ce noi nu stim. Eu cred ca au ales varianta asta pentru a contracara declaratiile celor care zic ca pleaca din PDL de dragul pensionarilor. Sper sa fie doar paranoia mea, sa nu cada guvernul acum.

    Reply
  11. Manwe

    Protestez la aceasta decizie dictatoriala a dictatorului. Stiu ca-i primul meu comentariu pe-aici (sau ceva de genul asta) dar chiar nu inteleg chestia asta cu linkurile. De multe ori intru si citesc comentariile de pe-aici pentru agregarea de linkuri interesante.

    Reply
  12. Bleen

    Şi nu mai băgaţi citate. Comentariile au devenit un dialog al link-urilor şi citatelor: îmi dai un link, îţi răspund cu un citat. Ăsta e spam.

    Reply
  13. ela

    @ane: tocmai asta constatam.Timingul.E omportant ce a zis,insa dupa ce luam banii de la FMI,altfel riscam sa ramanem fara ei.

    Au timp si trebuie sa-si faca ordine in ograda pana la alegeri.Trec grevele,ies codurile,se schimba si judecatorii de la curte,si tunurile pe rapoartele curtii de conturi.Nu vorbe in vant.

    Asa,isi arata slabiciunile si isi slabesc si putinul capital de incredere.

    Reply
  14. ane

    @ela

    Nu e ciudat ca Udrea a iesit cu declaratia "ori afaceri cu statul, ori politica" exact inainte de o motiune atat de importanta? E ca si cum ar fi stiut ca le pleaca oameni si ca motiunea va trece si a vrut sa dea un sens tradarii. Doar n-o durea gura daca mai statea un pic cu declaratia asta inca o saptamana, pana dupa motiune.

    Reply
  15. zexe

    @Florin, diversiunea functioneaza, intr-adevar, pentru ca, desi pare a fi un articol anti-Videanu, si mie mi s-a parut ca este pro-Blaga. Acum, cand recitesc articolul, observ ca acesta este anti-amandoi 🙂

    Reply
  16. Doru BARBU

    @Alexandru

    Gresesti Alexandru. Partidele, cel putin asa cum au aratat ele in ultimii 20 de ani, sunt „aceleasi Marii cu alte palarii”! Denumirea s-a schimbat doar, continutul a ramas, cu foarte mici diferente, acelasi.
    Asa ca nu aparitia unor noi partide e necesara in Romania, ci aparitia unor noi mentalitati. Ori asta mi-e teama ca nu se va intampla degraba…

    Reply
  17. ela

    http://www.mediafax.ro/economic/oficial-banca-mon

    daca situatia se precipita si intarziem cu scrisoarea catre FMI,se poate sa fie si mai rau.

    Cred ca momentele in care reprezentantii PDL aleg sa-si spele rufele sunt nepotrivite.

    Inaintea congresului PSD,in loc ca tunurile sa fie puse pe rufele lor,PDL iese sa declare startul reformei;acum,in loc sa se grabeasca cu scrisoarea,se incuie la guvern si lasa opozitia sa se rasgrupeze,ministrii vin cu acuzatii intre ei,in loc sa puna accentul pe raportul curtii de conturi.

    Reply
  18. para

    "CCR si Coalitia.

    Am incercat sa dau ieri o posibila explicatie pentru esecul la vot in Camera. Imi mentin afirmatiile, Anastase a gresit tactic. Nu trebuia pus votul pentru CCR dupa motiune si NU TREBUIA VOT SECRET!!!

    Baietii de la Putere au plecat o parte (vreo 20 acasa sau au votat cu PSD. Cine erau oare? UNPR, UDMR?), iar Opozitia a mai adus 14 oameni. Nu i-a adus din prima la vot, ca sa creeze impresia ca doar 130 de oameni poate mobiliza (la motiune). E posibil ca o parte de la Putere sa fi votat cu baietii rosii, insa cert este ca o buna parte din parlamentarii puterii au sters-o la votul pentru CCR. Am mai vazut tactica asta a aducerii deputatilor exact in momentul oportun, dupa ce anterior lasi impresia ca mai multi nu poti aduce.

    Anastase e gresit, era cit pe ce sa o scrinteasca. PSD s-a repezit sa clameze victorie, spunind, culmea tupeului, ca nu trebui majoritate organica (168 de voturi), ci majoriatte simpla, pentru ca cica asa scrie nu stiu unde. Legea 47 pentru alegerea judecatorilor la CCR e clara: majoritate calificata, 168 de voturi. Asa au fost numiti toti judecatorii.

    Practic, PSD si PNl sunt in avantaj, pentru ca mizeaza pe omogenitatea grupurilor lor, care au impreuna 148 de voturi. Le mai trebuie 20, ieri au avut 13. Puterea trebuie sa mobilizeze o coalitie pestrita. Am impresia ca UDMR-ul a plecat acasa iesi, UNPR nu s-a prezentat, si Opozitia a adunat 3 voturi de la Putere (cei trei deputati de Timis) plus inca 10 de pe unde a apucat. PDL-ul a avut 126 de deputati, au votat pentru Minea doar 123."

    Cetăţean, Politeia

    Reply
  19. para

    "Aminarea reformei interne ar fi trebuit, daca tot a fost votata, sa asigure coerenta actului legislativ. Din pacate, nu e asa. Si de asta se face vinovat insusi Boc.

    Boc a dezertat din spatiul public si s-a baricadat la Guvern, refugindu-se in munca. A cedat terenul la nivel comunicational si a lasat sa se vada ca este un om slab. Mai mult, a aminat nepermis de mult asumarea raspunderii! De la data anuntarii de catre Basescu a masurilor, 6 mai, pina la data asumarii reale, 7 iunie, vor fi 30 de zile. Ce dracu au putut sa faca in astea 30 de zile???? Cit naiba calculeaza? E nepermis de mult! Boc a lasat astfel timp Opozitiei sa se regrupeze.

    Intii au fost sindicatele, care au facut intii o greva de 50-4-30 de mii de oameni in Capitala. Apoi a mai fost o greva lunga chiar pe 31, cind trebuia asumata raspunderea. Intre timp, Geoana ceve convocarea CSAT, il invita pe Boc la Parlament, Opozitia de pune motiune simpla dupa motiune simpla, Boc se ascunde, ministrii dau declaratii contradictorii. Coalitia se fragmenteaza.

    Boc lasa impresia ca se teme si fuge, si nimeni nu mai joaca rolul de baiat dur.

    SE IMPUNE IESIREA DIN NOU PE SCENA POLITICA A LUI BASESCU, BOC A SCAPAT HATURILE.

    Nu e destul sa muncesti ca fraierul pina seara la 11 la Guvern, trebuie sa arati ca esti Prim Ministru.

    Rolul de tough guy l-a asumat plapindul de Funeriu, care a tipat ca Guvernul conduce tara asta, nu sindicatele. Corect, dar prea stingher mesajul. In rest, ministrii stau palmati, doar Seitan si Vladescu mai spun lucruri trasnite. Tripleta BVB sta la adapost, ieri abia a zis niste timpenii Blaga.

    Udrea vorbeste de plecarea Guvernului (idioata miscare politica), Seitan la fel, nepricepind ca fragilizeaza pozitia lui Boc, si asa fragila. Timpul cumparat pina la alegerile interne e folosit pentru fragilizarea lui Boc si pregatirea jocurilor de fuga, nu pentru intarirea actului guvernarii!

    S-a intirziat nepermis de mult cu asumarea, mai ales in orizontul alegerilor pentru CCR."

    Cetăţean, Politeia

    Reply
  20. para

    "I. Sustin asadar ca aminarea reformei din PDL pina in 2011 a fost o greseala. S-a avansat argumentul ca reforma trebuie aminata pentru a nu periclita actul de guvernare si pentru a asigura acel sprijin parlamentar necesar masurilor dure luate de Guvern. In speta, calculul politic a fost urmatorul: baieti, intii legile grele si apoi va bateti in partid cit vreti voi.

    S-a gresit insa, pentru ca aceasta a insemnat, de fapt, cumpararea de timp de catre pdl-istii care nu sunt in partid decit pentru a-si face ei afacerile. PDL a trecut de pa partidul cel mai disciplinat la partodul in care deputati ca Oajdea (Iasi) face miting impotriva Guvernului si nu pateste nimic! ieri am aflat ca trei deputati de timis au votat motiunea imptriva lui Vladescu si cala votul de la CCR PDL a fost lasat in off-side. PDListii vechi sau cei mai oportunisti au inceput jocul centripet.

    Si mai importanta mi s-a parut urcarea pe baricade a lui Funzarosie (da!) care a avut nici mai mult nici mai putin decit o pozitie pesedista: “Nu toate masurile luate pe seama populatiei si a pensionarilor….am spus ca daca am fi votat acum o luna in mod sigur ca majoritatea membrilor din Colegiul Director ar fi votat pentru varianta impozitarii, generic vorbind, nu pentru aceasta varianta care afecteaza salariile si pensiile. Inevitabil, modernizarea statului roman, intrarea in UE a condus la o asistenta a statului catre cetatean mult mai mare decat a fost pana in 89″.

    Frunza asta e exemplar pentru gasca veche din PDL, deranjata la culme ca Basescu a virat partidul la dreapta. Pentru Frunza asta, PDL-ul e inca si trebuie sa ramina partid de stinga. Retorica pensiilor si salariilor e prea usoara si prea eficienta pentru a fi abandonata. Partidul se declara de dreapta, dar trebuie sa culeaga tot din stinga, si trebuie sa isi pastreze vechea masa de votanti. Frunzaverde a avut deseori iesiri impotriva lui Boc, ceea ce arata fara dubiu ca vechiule structuri ale pdl nu sunt pregatite se se reformezesi ca Basescu a facut virajul corect la dreapata, stringind PDL-ul intr-o dilema mortala: reforma sau moarte. PDListii vechi aleg moartea. Moartea reformei si moartea economica a Romaniei. Partidul sa traiasca, prin aparatcikii lui."

    Cetăţean, Politeia.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *