Cîteva explicaţii pentru talibanii PDL…

… care se pare că, spre deosebire de ceilalţi cititori Madame Blogary, sînt mai grei de cap:

– „Scrisoarea deschisă” primită pe surse (surse foarte serioase şi de încredere) nu este scrisă, evident, de cei 17 parlamentari PDL. Doooh!

– Nu este scrisă de nimeni de la Madame Blogary. Am primit-o pe mail şi am dat copy-paste. Asta-i tot.

– Este o modalitate mai neconvenţională şi amuzantă de a prezenta o informaţie (sursele Madame Blogary sînt mai poetice decît sursele celorlalţi).

Şi acum, tot pentru talibanii PDL, traducerea scrisorii (o să încerc să fiu cît mai pe înţelesul vostru):

Ponta nu vrea la guvernare. Dacă Ponta voia la guvernare şi avea nevoie nu de 17 ci de 150 de voturi pedeliste pentru moţiune, le obţinea.

Facebook Comments

37 Comments Cîteva explicaţii pentru talibanii PDL…

  1. judex

    Eu vad o alta explicatie:

    Motiunea a fost o momeala pentru mazilirea lui Ponta, la doar cateva luni de la alegerea acestuia in fruncea PSD. Cum Ponta a exclus, de facto, o alianta cu PNL prin situarea programatica fata de tipul de impozitare (neacceptarea cotei unice de catre PSD) el s-a situat in afara politicii patriliciene de unificare a PNL cu PSD. Eu il vad pe Floricel Antonescu la carma viitoarei factiuni PSDNL, cu propunerea unica a lui Patriciu pentru functia de PM. Caderea unei motiuni initiate de Ponta (…urmata, poate, reusita unei motiuni sub conducerea lui Antonescu) ar netezi calea unirii celor doua partide sub Marele Chiulangiu. Eu cred, deci, ca scrisoarea vine de la aripa patriliciana a PSDNL, iar tinta ei este eliminarea lui Ponta de la carma PSD.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      In punctul asta explicatiile nu prea mai au importanta. Ca de obicei, nici un plan nu merge "uns", tot timpul e chestiune si de noroc, de inspiratia in reactia rapida a celor implicati si de o multime de factori interni si externi, cel mai des invizibili pentru noi. Important e ca PDL-ul, care ne obisnuise cu rateuri, disfunctiuni de comunicare si gafe cu repetitie (ultima, cea cu legea cu reducerea TVA e monumentala), a reusit sa se mobilizeze, nu numai ca sa pareze atacul lui Ponta dar sa-i si administreze o lovitura serioasa. Sa nu uitam ca mitingul a fost la rindul lui un esec usturator. Am sa revin separat pe tema mitingului.

      Reply
  2. Petru Moldovan

    E un avantaj pentru PDL ca PSD a hotarat sa inlocuiasca prostanacul clasei cu golanasul clasei. Pare sa stie carte mai bine, e mai mistocar, stie sa se bata cat de cat, stie sa joace fotbal, dar nu stie sa joace politica in liga profesionista.

    De fapt azi oracolele rele de pe hotnews spun ca Ponta ar fi in corzi la el in partid.

    Sange de PSD-ist pe pereti sa vedem, ca mie imi place 🙂

    Nu ca astia de la PDL nu ar fi mai tot timpul papagali, ca nici eu nu prea pricep de ce mai tin cu ei. Poate ca sa aleg ceea ce din punctul meu de vedere pare a fi in continuare raul cel mai mic?

    Reply
  3. Sare'n Ochi

    nu poporul roman merge la alegeri. la alegeri merge alegatorul roman (pensionarul, asistatul social si functzionarul public). poporul sta ascuns dupa fumul de la gratare in ziua alegerilor, apoi se mira ce dobitoci ajung sa-i conduca.

    Reply
  4. mfg

    Aud fara incetare, de vreo 20 de ani, povestea asta cu prostia nemarginita a conducatorilor PSD-ului si cu cei maxim 10% pe care ii vor obtine la alegerile viitoare. Intotdeauna viitoare.

    Multi uita mereu ca la vot merge de fiecare data poporul roman.

    Reply
  5. Liviu Iordache

    Oferta lui Ponta a fost ALEGERI ANTICIPATE! Problema este ca nici acum nu intelege de ce l-au 'inselat' aia. Zau, ce aveti cu Ponta? Cine isi poate dori un adversar mai bun? O bucurie de om, cum se incrunta el, cum isi pune sapca trotkista, cum se da cu trotineta (clasa A, amatori, el fiind piua a doua, navigator, citeste de pe o hirtie 'curba stinga 100 m', drept 500 m, si tot asa, pina ies in decor, alintaturi), cum ii pune botnita lui Geoana (va dati seama, l-a infrint pe Geoana!), ehe, greu de gasit unul mai bun pentru un 10 la suta in 2016, primele alegeri la care ar putea avea psd-ul vreo sansa la guvernare. Ceea ce, cu 10 la suta, mai greu…

    Reply
  6. flash

    @bleen, 12:00

    de ce te mira? simtul umorului e un deficit inevitabil la fanatici, din orice parte vor fi fiind ei. incrincenarea iti ingusteaza dramatic orizontul, iar azimutul ti se opreste in monitorul lipit de nas. nu mai ramine loc si pentru perspectiva. alegoria e un cuvint strain care suna a injuratura. ba p-a matii gidila mult mai placut orgoliul patat.

    Reply
  7. flash

    bleen, apsolut corect. nu te poti baza pe fidelitatea partenerilor, deci trebuie sa gasesti metode persuasive. asta au si reusit strategii pdl, si bravo lor. au dejucat planurile opozitiei printr-o tactica extrem de simpla si, ca orice miscare simpla, eficienta. guvernul nu a cazut si ca urmare a avut sansa sa forteze adoptarea unei legi care, dupa parerea mea, va duce spre cea mai importanta reforma a invatamintului de la maiorescu incoace. va fi, de fapt, readucerea invatamintului in matca sa naturala: aplecarea catre invatacel si sincronizarea cu cerintele unei societati in continua transformare. asta e unul dintre putinele motive pentru care ma bucur ca motiunea n-a avut succes.

    Reply
  8. flash

    ma cam indoiesc ca ponta sa fi promis locuri eligibile tradatorilor puterii, stiind ce lupte crincene se duc in interiorul psd inaintea fiecarui scrutin pentru obtinerea unui loc fruntas. un nou-venit n-ar avea nici o sansa. potentialii tradatori ai puterii sint cei care isi simt scaunele clatinindu-se la urmatoarele alegeri, si pentru care acelea nu mai conteaza din cauza ca oricum nu vor mai pupa fotolii. promisiunile lui ponta ar fi putut acoperi strict mandatul actual: ma ajuti sa vin la guvernare, iti dau si tie o felie de cascaval ceva mai mare decit cea pe care-o ai acum. nu-ti promit un scaun in viitorul parlament, dar am un loc de secretara la scoala de dans, care se potrivesta manusa distinsei d-voastra sotii. si altele de acelasi gen.

    domnul lazaroiu nu a spus niciodata, nici macar printre rinduri, ca ponta si-ar fi ales neinspirat tradatorii, ci ca nici macar nu i-ar fi cautat, ci totul ar fi fost un joc de glezne pentru impresie artistica. or eu asta n-o cred.

    in ceea ce priveste parti-pris-ul ales de blogary si subiectivitatea autorilor, astea sint si motivele pentru care ma gasesc prin imprejurimi.

    Reply
    1. Bleen

      Uite, dacă asta vă face fericiţi: Declar din inimă că Ponta şi-a căutat trădătorii dar s-a lovit de un zid de Îngeri dedicaţi Ţării şi Dreptei, s-a lovit de 200 de Parlamentari PDL cu Conştiinţă.
      Hai să fim serioşi, eu cînd am zis că 150 din cei 200 sînt dispuşi oricînd s-o vîndă şi pe mă-sa pentru bani sau funcţii, n-am glumit. Doar i-aţi văzut în dezbaterile la moţiune, îi vedeţi invitaţi pe la TV, citiţi în ziare despre ei. Le-aţi lăsa cheia casei? I-aţi împrumuta cu bani doar printr-o strîngere de mînă, fără martori, chitanţă şi alte măsuri de siguranţă? Le-aţi da maşina să dea cu ea o tură prin cartier? Le-aţi deschide la interfon? Aţi petrece o seară cu ei la bere fără să fiţi nevoiţi să vă îndopaţi cu Emetiral?

      Reply
      1. Bleen

        Cei care ne-au trimis "scrisoarea deschisă" au supraestimat inteligenţa pedeliştilor. Să mă explic: la articolul respectiv au apărut în decurs de mai puţin de o oră aproape 50 de voturi împotrivă, de pe IP-uri de proxy. Trepăduşii de la echipa de postaci a PDL au sărit de cur în sus la posibilitatea ca în PDL să existe trădători, fără să se prindă, cu mintea lor de roboţei pe steroizi de partid, care e ideea scrisorii.

        Reply
  9. flash

    bleen, prietene, daca cei 17÷71 de parlamentari tradatori ai puterii ar fi fost lasati sa voteze, altul ar fi fost deznodamintul. felul in care au fost convinsi sa stea in banca lor, chiar domnul lazaroiu spune ca nu are nici o importanta… 🙂 l-au facut pe sarmanul ponta sa spere pina in ultima clipa, apoi i-au tras sapca-stil-guevara pe ochi. magistral.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @flash: acuma vad al doilea comentariu. Repet: eventualii tradatori ar fi fost exclusi din PDL si ar fi avut deja negociate locuri eligibile in PSD. Nu ar fi putut vota pentru motiune pe ascuns. Faptul ca PDL a decis sa le interzica sa voteze nu a fost decit un element psihologic care ar fi evidentiat tradatorii mai bine si ar fi evitat orice disputa dupa vot (ca si in cazul Teo). Insa practic vorbind, un parlamentar PDL care ar fi obtinut un loc eligibil in PSD de la Ponta si care se gindeste la uninominal si ii e frica ca in PDL pierde in 2012, n-ar fi avut nici o problema sa tradeze. Pe Ponta l-au pacalit, asta e fara indoiala. Insa asta nu are legatura cu faptul ca PDL a cerut propriilor parlamentari sa nu voteze. Lazaroiu spune de fapt altceva: Ponta si-a ales foarte prost "tradatorii".

      Reply
  10. FlorinS

    Eu cred ca intradevar, Ponta nu vrea la guvernare.

    Insa are tot interesul sa cada sau sa blocheze guvernul…

    Are tot interesul sa creeze tensiune si, ajutati de iarna, sa dea guvernul jos.

    Pana se fac alegeri, sau se incheaga o noua majoritate, vine primavara, se face mai cald, masurile bune (ca printre multe stangacii au fost si masuri bune) luate de Boc incep sa-si faca efectele si abia atunci Ponta o sa apara ca un mare salvator pe un cal alb..

    Asa cum vad eu, PDL a realizat ca nu are alta sansa decat sa ia masuri dure acum, care sa-si faca efectul la anul si pana la alegeri sa recupereze din procentele pierdute.

    E ironic insa cum opozitia lupta de fapt pentru adancirea crizei, singura sansa sa ingroape PDL-ul si pe Basescu…

    Politica cu oameni pentru oameni.. e doar in carti!

    Reply
  11. flash

    alaltaieri am avut doar banuiala, azi, citind interviul acordat de sebastian lazaroiu ziarului cindul am confirmarea asupra autorului "scrisorii celor 17".

    am remarcat ca, pe acest site, de multe ori zicerile domnului lazaroiu sint urcate pe un piedestal si inconjurate de o frumoasa aura protectoare, de parca ar fi citate din manuscrisele de la marea moarta.

    chiar si domnul lazaroiu mai are, din cind in cind, tentatia fireasca s-o taie spre coclauri sau, si mai grav, sa se contrazica flagrant in cadrul aceluiasi interviu: la inceput il acuza pe ponta ca nu si-a cautat aliati in interiorul puterii, pe care cu siguranta i-ar fi gasit, pentru ca spre sfirsitul interviului sa admita ca strategia pdl de a nu vota motiunea a fost, de fapt, cea care a dus la invalidarea acesteia, existind un risc major ca in cazul in care s-ar fi votat, motiunea sa treaca bine-mersi. ce ar fi urmat dupa aceasta, intra pa tarimul fanteziilor.

    Reply
    1. Bleen

      Dacă Ponta îşi căuta trădătorii şi voia ca moţiunea să treacă, cei 17 (25, 30, 50 etc) pur şi simplu votau. Că nu putea conducerea PDL să-i ţină cu forţa să nu voteze.

      Reply
    2. Florin Cojocariu

      @flash: tu te astepti la Lazaroiu sa fie un analist neutru si obiectiv al politicii romanesti? E unul din actori si e absolut firesc sa aiba o agenda. Daca agenda lui e coerenta cu valorile in care credem noi, da, il sustinem, chiar daca tie ti se pare asta "piedestal" si "aura protectoare". Noi nu sintem organ de presa si n-am clamat niciodata echidistanta si obiectivitatea. Mai mult, am spus de la inceput ca ne asumam partis-pris-urile. Asadar reprosul tau e neintemeiat. Despre interviu: e usor contradictoriu daca il citesti logic (insa nu in sensul afirmatiei tale, pentru ca Ponta conta pe "tradatori" sa voteze chiar in conditiile in care ordinul intern era de a nu vota. asta pentru ca oricum ar fi fost exclusi, asadar interdictia PDL nu avea nici o valoare pentru un parlamentar care isi negociase locul si colegiul in PSD si ar fi vrut sa tradeze). Eu cred insa ca nu logica e cheia de citire. Si nu, din cite stiu eu, nu Lazaroiu e autorul scrisorii.

      Reply
  12. Bleen

    off topic

    Am văzut 3 ore de Ceauşescu. După o oră mi-a revenit senzaţia de acum 25 de ani. Mi-a redevenit familiar. Nu ştiam că-l am în sînge.

    Reply
  13. Petru Moldovan

    @skorpion

    Si ce sa faca el cu guvernarea, ca la cat de neindemantic e poate o scapa pe jos si se sparge 🙂

    Acuma serios vorbind are asta fata de prim-ministru? Daca cumva ajung viperele astea iar la gvernare eu il vad la pupitru mai degraba pe Nastase, ca Ponta ala e copchil si scapa chiar si lucurile scumpe si importante pe jos si iar le sparge…

    Reply
  14. skorpion

    cu asta nu sint de acord:

    "Dacă Ponta voia la guvernare şi avea nevoie nu de 17 ci de 150 de voturi pedeliste pentru moţiune, le obţinea."

    (ma refer la cele 150 de voturi pedaliste)

    Reply
  15. Petru Moldovan

    Eu zic ca adevaratii PDL-isti ar trebui sa vina si sa va aplice o corectie sa va invatati minte. Apropos, unde aveti voi sediul, ca astia de la servici mi-au dat o umbrela noua si lunga si care pare de metal si arma anti-maidanez? Sau mai bine ne intersectam la niste bere totusi? Sau si mai bine ne limitam doar la schimb de idei pe internet?

    Apropos, pregatiti-va batele/umbrelele ca Lazaroiu a dat azi un interviu incendiar pe gandul.info, eu am apucat sa citesc doar introducerea. Bine-inteles ca acolo era deja balacarit asa cum se cuvine sa fie balacarit un dreptaci in presa stangista…

    Reply
  16. CERNEA

    La cat e de tampit, ponta ar vrea orice post in care sa fie "vizibil" (mai ales cel de prim ministru )!

    Ca nu i-a iesit, asta e alceva !

    Reply
  17. Vader

    Va spun eu cum a fost in Ialomita. Deputatul PD-L Tinel Gheorghe a primit in "arenda" ca sa nu sara gardul la socialisti Regia Padurilor. Santajul s-a facut public, in sedinta biroului judetean PD-L. Seful filialei a fost sunat de Cezar Preda care i-a impus sa-l satisfaca pe dobitoc. Ceea ce s-a si intamplat, deputatul instalandu-si omul la conducerea regiei. (filiala judeteana evident). Unul din avantaje este acela ca aceasta regie va scoate la licitiatie in curand niste fonduri de vanatoare. Bun plocon, nu? Basca jaful care va urma prin paduri si braconajul de placere al smecherilor. Asa s-a securizat un vot in Ialomita si am inteles ca lichelele au facut asta in toata tara.

    Reply
  18. flash

    @florin, absolut de acord cu tine, de altfel nu contrapui nimic asupra celor afirmate de mine, ba chiar adaugi citeva puncte de sprijin. toata asertiunea mea s-a dorit o replica opiniei ca ponta, implicit opozitia, nu-si doreste guvernarea din cauza vremurilor foarte dificile prin care trece economia si asteapta pina pdl va scoate toti cartofii fierbinti din jar si udmr va sufla in ei ca sa-i raceasca (vezi si opiniile lui cristoiu, andronic etc). ori nimic din comportamentul lui ponta, cel putin, nu exprima asta, dimpotriva. se pare ca cu cit apele sint mai agitate in economie, rechinii financiari praduiesc mai bine. de ce nu le-ar folosi ajungerea acum in mijlocul bancului de pesti? n-or mai fi ramas prea multi sturioni dar, la o adica, stavrizii ce cusur or avea? lasind la o parte partea economico-financiara, care nu e chiar de lasat, avem probleme mari de tot pe partea de justitie si afaceri interne asezonat cu dna. maestrul tinarului revolutionar ponta e cu cutitul aproape de os dupa ce cc a declinat acuzatia de neconstitutionalitate (mi-am fracturat un metacarpian rebel si limba incercind sa pronunt ce tocmai am scris: neconstitotutot…) a procesului in care e tirit de procurorii aserviti lui basescu. e o criza insuportabila de timp. libertatea sefului e in pericol si asta nu poate fi tolerat. prin urmare, cum naibii sa nu fie graba mare sa ajungem fuga-fuga in capul mesei?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @flash: pai daca ti-am raspuns nu inseamna ca te-am contrazis. apropos, anticonstitutionnellement e cel mai lung cuvint din limba franceza:)
      Update, ca nu pot sa ma abtin: Hippopotomonstrosesquipedaliophobie inseamna frica de cuvinte prea lungi:))
      Update: n-am sa las off-topicul sa se desfasoare, ca ma pedepseste Mirel, sorry:)

      Reply
  19. neamtul tiganu

    1. Sunt de acord ca talibanii pedelisti sunt cei mai grei de cap, mai ales ca nu exista talibani pesedisti sau pedelisti, exista numai talibani-antitalibani pedelisti. Talibanismu creaza talibanism.

    2. As arunca si eu in scena un scenariu conspirativ. Incep sa cred ca politicienii romani sunt dirijati de o mina nevazuta, nu, nu ma refer la moguli sau templieri, ci pur si simplu niste vircolaci care ii distribuie in posturi politice pa cei mai timpiti si corupti.

    3. In spiritu tezei de mai sus, nu pot pricepe cum de oameni cit de cit normali sau chiar inteligenti si cu caracter, odata ajunsi politicieni devin de nesuportat. Nu cumva le pun vircolacii astia ceva in mandat? Singura sansa e biserica, matanii, rugaciune, impartasanie, pocaiti-va!

    Reply
  20. annie

    Florin, 7.05. Absolut corect!

    Si mi-a placut ideea cu scrisoarea! Bleen a spus multe lucruri adevarate, glumind (seria Becali a fost magistrala, daca accepta perierea). Probabil de aia sunt addicted…

    Reply
  21. Florina

    Si inca ceva. Supararea lui Ponta e reala, dar nu neaparat pentru ca voia acum la guvernare, ci pentru ca nu i-a iesit "revolutia". Asta era, de fapt, marea lui miza, aparitia pe un cal alb ca salvator al natiei. Dar nu poate da vina pe lipsa participantilor in numarul asteptat si cu reactia dorita, nu poate sa piarda electorat, asa ca toata furia i se indreapta catre parlamentarii PDL si guvern. Indiferent insa de calculele pe care si le-a facut, ieri a iesit nu prost, ci foarte prost. Execrabil, chiar.

    Tineti cont si de faptul ca Basescu a spus inca din vara ca daca opozitia vine cu un program responsabil si guvernul cade, e posibil sa numeasca premier din partea opozitiei. Dar PSD tocmai asta nu are, program, cititi motiunea de cenzura (va amuzati cu o compunere de clasa a patra), puneti cap la cap toate datele si apoi judecati.

    Reply
  22. Florina

    Eu am doua variante. Una, ca Ponta personal voia la guvernare dar nu si cei din spatele lui, adevaratii sefi din PSD si atunci e posibil ca tocmai acestia sa-l fi lasat fara suportul material necesar.

    A doua, Ponta voia doar caderea guvernului si fortarea de anticipate dupa care sa vina la guvernare, bazindu-se pe procentele foarte mari din sondaje.

    In ambele situatii ceea ce spune multe, aproape totul, de fapt, este reactia lui, pe care nu o consider falsa. Aseara s-a pierdut, pur si simplu, in fata a doua intrebari absolut firesti ale Oanei Stancu (da, culmea, se poate!), zicind "de ce ma luati asa? parca sinteti de la putere". Continua seria invectivelor si pare complet scapat de sub control, ceea ce, probabil, reprezinta o problema chiar si pentru pesedisti.

    .

    Reply
  23. flash

    ideea ca ponta n-ar vrea la guvernare e cam subtire. desi trimbitata pe varii canale, ea nu se sustine prin nici un argument temeinic. ponta vrea din adincul maruntaielor sa ajunga cit mai degraba in fruntea bucatelor, iar asta se observa cu ochiul liber din disperarea pe care o afiseaza la fiecare luare de pozitie. nu se poate sa nu fi fost remarcat tenul vinat al lui ponta dupa transformarea-n scrum a motiunii. in timpul unei interventii la rtv ii tremura barbia de indignare ca revolutia n-a avut succes. la un televizor cu fidelitate mai mare probabil i-as fi zarit si lacrimi in coltul ochilor. imi este imposibil sa cred ca ponta e capabil de o atit de sublima teatralitate, incit sa mimeze asa de realist dorinta de a darima guvernul boc prin orice mijloace, inclusiv prin presiunea strazii. nu tine. asa cum firava e si opinia ca daca ar fi vrut sa cumpere 17 voturi le-ar fi cumparat. poate ca le-ar fi cumparat daca ar fi avut cu ce, dar buzunarele lui par a fi cam goale, iar creditorii inca n-au plecat de la poarta.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @flash: versiunea mea e urmatoarea: grupul celor 17 exista si Ponta a negociat cu el. Insa conducerea PDL i-a lamurit cu o zi-doua inainte sa nu voteze (mai putin important cum). Li s-a spus insa sa sustina in fata lui Ponta pina in ultimul moment ca vor vota. (posibil ca o parte din ei sa nu fi avut niciodata intentia sa voteze motiunea). Ponta a muscat cu mal cu tot si a dat mindru din coada prin Parlament inainte de vot. Oamenii nu au votat. Scrisoarea, care nu e a celor 17 sau citi or fi, e cireasa de pe tort: Il face las pe Ponta, il decredibilizeaza public si il saboteaza in partid. Mai mult, dinamiteaza negocierile la viitoarele voturi. Ea nu a fost preluata in media insa fiti siguri ca cine trebuia s-o citeasca a citit-o. Asadar, da, Ponta vroia la guvernare. Si da, a fost "tradat". Mai mult, a fost facut de ris. In conditiile astea motiunea de cenzura a liberalilor devine complet ridicola. Din pacate martirizeaza guvernul Boc si-i da o soliditate iluzorie. Probabil ca totusi e necesar sa fie asa, cel putin in iarna. E de apreciat mobilizarea PDL-ului care pare ca si-a revenit din ameteala politica.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *