Raţionalitatea domnului Geoană

Nimeni nu a înţeles ieşirea domnului Geoană de acum două zile (auto-interviul luat în sufragerie cu ficusul în spate). Sunt convins că nici măcar cei din PSD. Mulţi îl suspectează de răbufniri de orgoliu, ieşire necalculată, etc., sunt reactivate vechi etichete. Eu vreau să îl apăr pe domnul Geoană. Şi vreau să arăt că există o logică în acţiunea sa, dar, evident, şi câteva greşeli care i-au atras criticile în presă şi în partid.
Să plecăm de la următoarea premisă. Dl. Geoană a suferit o înfrângere ruşinoasă acum un an de zile, dar şi un şoc, pentru că, pentru câteva ore, el şi familia, se văzuseră locatari ai Palatului Cotroceni. Toate umilinţele îndurate în acele zile nu le va putea uita. Şi trebuie să îşi ia revanşa. Dl. Geoană nu a renunţat la ideea că poate fi Preşedintele României. Şi atunci îşi construieşte un plan care se bazează pe câteva chestiuni palpabile.
Iată datele:

  1. Este Preşedintele Senatului, deci al doilea om în stat.
  2. PSD nu îi va retrage sprijinul politic pentru funcţia de Preşedinte al Senatului pentru că riscă să piardă funcţia în favoarea altui grup parlamentar.
  3. Planul suspendării actualului Preşedinte al României nu a fost abandonat, ci doar intrat în adormire.
  4. Suspendarea Preşedintelui trebuie să meargă mână în mână cu demiterea actualului guvern şi refacerea majorităţii.
  5. A pierdut la o diferenţă mică anul trecut, de doar 60.000 de voturi, în ciuda unui şir nesfârşit de gafe şi erori (personale sau ale staffului de campanie) care l-au arătat un candidat  slab.
  6. Popularitatea actualului Preşedinte a scăzut foarte mult în ultimul an din cauză că şi-a asumat un set de măsuri nepopulare, dar necesare pentru redresarea economiei şi reformării statului.
  7. Victor Ponta se dovedeşte pe zi ce trece o dezamăgire atât pentru liderii din umbră ai PSD, cât şi în sondaje (unde Antonescu îl depăşeşte la capitolul popularitate).

Dacă acestea sunt datele de intrare şi le acceptăm ca atare să urmărim logica domnului Geoană. El ştie că Vântu şi Voiculescu vor face în continuare presiuni pentru suspendarea Preşedintelui. Pentru asta au nevoie de majoritate în Parlament. Cu aceeaşi majoritate pot schimba şi guvernul printr-o moţiune de cenzură. După un vot favorabil suspendării  Geoană devine Preşedinte interimar. În perioada suspendării este previzibil că va fi trântit guvernul (dacă asta nu se va fi petrecut înainte) şi nominalizat un alt premier al noii majorităţi. Acest atribut este numai şi numai al Preşedintelui. În acel moment puterea domnului Geoană în PSD se va multiplica de câteva ori. Dl. Geoană nominalizează premierul şi poate discuta şi lista cabinetului cu noua majoritate. Imaginaţi-vă ce coadă de ţuţeri va fi la uşa sa. Practic domnul Ponta va fi preşedintele PSD doar cu numele. Urmează referendumul de demitere. Să presupunem că 50% plus unu ar vota pentru demiterea actualului preşedinte. Urmează încă trei luni la Cotroceni pentru domnul Geoană şi perspectiva alegerilor prezidenţiale. Întrebare: pe cine credeţi că va desemna PSD drept candidat la alegerile prezidenţiale?  Răspunsul e  banal. Ar mai rămâne ca dl. Geoană să şi câştige alegerile respective (cu un Crin Antonescu având aceleaşi ambiţii şi, în orice caz, un candidat mult mai redutabil) .
Şi acum „check-list” pentru dl. Geoană:

  1. Să rămână preşedintele Senatului (uşor).
  2. Să rămână în alianţă cu mogulii şi să provoace suspendarea actualului Preşedinte (plus demiterea guvernului) (greu, nu imposibil, depinde de multe necunoscute).
  3. Să câştige alegerile prezidenţiale anticipate (greu).

La punctul B se negociază subteran, e muncă sisifică, de răbdare.
La punctul C trebuie lucrat din vreme şi depinde doar de domnul Geoană. Mai intâi sunt „acţiunile reparatorii”:
C1. Trebuie să se prezinte drept câştigătorul moral al alegerilor din 2009.

C2. Pe fondul scăderii de popularitate a Preşedintelui actual trebuie să reamintească permanent electoratului că „putea fi el Preşedinte şi atunci lucrurile ar fi stat altfel(oamenii ar fi trăit mai bine).”

C3. Să îşi recunoască greşelile personale din campanie, „mici erori, de bună credinţă”, dar care au influenţat decisiv pe unii să nu-l voteze.

Ieşirea domnului Geoană din 7 decembrie are legătură cu C1…C3. Era o bună ocazie pentru că se împlinea un an de la alegerile pierdute. Un prim calcul greşit: se aştepta ca televiziunile mogulilor să comemoreze eşecul său şi astfel el să îşi promoveze auto-interviul. N-a fost aşa. Se pare că nici mogulii nu vor să îşi mai amintească dezastrul de atunci. În plus, era mult mai important pentru ei să tragă rafale spre guvern pe tema concediului maternal. Din această cauză ieşirea domnului Geoană a părut uşor defazată şi surprinzătoare.
Domnul Geoană s-a hotărât să „spună adevărul” despre vizita la Vântu. Aici urmează iar un lanţ de erori:

  1. În esenţă spune că a aflat că s-au dat înainte subiectele la examen şi, aflând printre ultimii, s-a dus fuguţa la doamna profesoară să le ştie şi el (mulţi zic: bine că nu l-am votat!)
  2. Vrea să spună adevărul, dar începe cu o minciună sau în cel mai bun caz cu un adevăr ce nu trebuie spus : „ Am aflat despre poze înainte de a intra în dezbatere” (pozele circulau de la prânz pe toate mediile de informare, mai mulţi membri ai staffului de campanie au relatat luni de zile după despre faptul că toţi văzuseră pozele. Să fi ştiut toţi mai puţin candidatul? E adevărat că şi în seara alegerilor la ora 21.00 unii din stafful PSD ştiau că a pierdut mai puţin dl. Geoană) (mulţi zic: Bine că nu l-am votat!)
  3. Sugerează: Ponta mi-a spus să mint, eu am spus adevărul. De ce era nevoie să îl bage pe Ponta în povestea asta? Probabil că Ponta i-a spus să mintă. Probabil că 99% din alegătorii PSD i-ar fi spus acelaşi lucru înainte de dezbatere. Un atac inutil şi chiar poporul pesedist încă se întreabă: „nu era mai bine să spui că ai fost cu soţia?”.

Efecte: scrisoare ostilă din partea partidului, ameninţări cu suspendarea, reactivarea unor etichete mai vechi, râsete pe la colţuri, editoriale ironice.

De ce s-a grăbit dl. Geoană? Avea dreptate să se grăbească. Pe de o parte, funcţia de preşedinte al Senatului expiră în 2012. Pe de altă parte, chiar dacă dl. Ponta e slăbit acum în partid, nu e singurul care ar vrea să îi ia locul. Mai aşteaptă domnii Năstase, Mitrea, Mazăre şi …poate Sorin Oprescu?

Domnul Ponta se află însă acum într-o dilemă din care cu greu va ieşi: să rişte să cedeze funcţia de Preşedinte al Senatului PDL sau să amâne suspendarea actualului Preşedinte până după 2012, când îi expiră titlul de „al doilea” domnului Geoană?

Facebook Comments

46 Comments Raţionalitatea domnului Geoană

  1. judex

    @Sebastian Lazaroiu:

    Eu vad un scenariu ceva mai simplu, mai in concordanta cu structura personacului:

    1) Venirea lui Ponta la sefia PSD a gripat procesul de fuziune PSD-PNL (introducerea cotei de impozitare diferentiata ca pilon al programului de guvernare a PSD).

    2) Cum 2011 aduce un pic de optimism, PSDNL trebuie sa cucereasca guvernarea inainte ca efectele sa intareasca PD-L, programata pe la inceputul anului viitor, cum ne-a zis motanul.

    3) Cum nu sunt programate alegeri in iarna aceasta, motinile de cenzura, suspendarea presedintelui sau dezordinea sociala raman singurele alternative pentru PSDNLetc.

    3)Patrilicianul se simte, deci, incoltit acum mai mult ca nociodata, si crede ca a venit momentul sa isi reactiveze antisirena (ochi de peste + creier virgin), cu care Ponta s-a dovedit incompatibil.

    Reply
  2. relutu

    bleen,florin ,…era pe cand nu s-a vazut, azi o vedeti si nu e ? De cand va urmaresc am observat ca nu sunteti ce vreti sa pareti…si ma bucur.Daca tineretea ar sti…

    Reply
  3. Florina

    Titus L

    De acord cu ce spui. Dar:
    – si daca e cum se spune, MG ar avea, in situatia prezentata de tine, toate atuurile;
    – si ce daca? MG pierde tocmai atunci cind are toate atuurile, si pentru ca nu asculta de gura ce-i sopteste ce are de facut.

    Reply
  4. Titus L

    Rationalitatea viitoare a domnului Geoana (update)

    Bun, vad ca Dragnea vrea sa i-o faca lui Mircea Geoana. Virusul prostanaciei se manifesta independent de gazda sa predilecta. Deci ce se va intampla?
    Daca Geoana ramane presedintele Senatului, ramane valabil ce am spus anterior (desi pentru Geoana e deja un semn ca ar trebui sa si faca ceva, altceva decat a facut pana acum).
    Daca Geoana e dat jos de PSD din functia de presedinte al Senatului:

    1. Eu sunt Geoana
    2. Daca nu mai sunt presedintele Senatului, plec si din PSD pentru ca nu mai am ce cauta acolo
    3. Ma duc la UNPR, ar trebui sa ma primeasca, pentru ca altfel, chestia aia nu e partid, e doar o formatiune cu sedii de la stat. Dar acum tot le are…, iar eu sunt Mircea Geoana, cel care a castigat alegerile prezidentiale pe teritoriul Romaniei (hmmmm, asta e si un bun slogan la alegerile viitoare… „Sunt Presedintele romanilor de acasa”, ma mai gandesc). Cu mine in UNPR, partidul capata vizualitate si castiga in imagine, va conta si in sondaje.
    4. Nu plec singur, evident. Chiar daca nu ii iau pe toti odata.
    5. Fara inca cativa parlamentari si fara presedintia Senatului, adio PSD cel mai mare partid de opozitie. Antonescu o sa isi frece mainile: va fi liderul Opozitiei.
    6. De aceea UNPR se poate apropia de PNL. Daca tot are vizibilitate si imagine proprie, nu mai trebuie sa asculte de ordinele de la Cotroceni.
    7. Nu renunt la punctul ala cu institutul lui Severin, sau daca nu vrea, cu oricare altul. PDL va fi mereu ocupat sa isi justifice masurile gresite (bing! rationalizare! da, dar buna!).
    8. Daca PDL a negociat cu PSD scoaterea mea din postul de presedinte al Senatului, atunci PDL trebuie sa inapoieze ceva la schimb PSD-ului, cel mai probabil niste primarii importante la urmatoarele alegeri locale. La alegerile parlamentare vom putea castiga cu PDL-ul in frontul unit impotriva FSN. Lumea nu-i iubeste astazi mai mult pe Nastase si pe Iliescu pentru ca il uraste pe Traian B. Asa ca putem poza in Alba ca Zapada. In fond am fost proorociti.
    9. Daca nu a existat aceasta negociere si mai bine pentru primariile pe care le putem lua chiar noi. In campanie ne vom comporta ca si cum ar fi fost intelegerea.
    10. Dupa alegeri, PDL va fi minuscul, daca va mai fi in Parlament. Deci vom initia suspendarea Presedintelui. PSD va vota cu noi pentru ca ii voi arunca niste oscioare, ca la guvernare nu mai vede prea curand.
    10 bis. Sah-mat. Traian Basescu iese pe usa din spate a istoriei (cine a fost cu ideea asta proasta cu 5 ani mandatul prezidential?)

    Daca nu e cum a fost caracterizat, Mircea Geoana are toate atuurile. Oricum se va gasi intotdeauna o gusa sa ii sopteasca ce are de facut. Pardon, gura.

    Reply
  5. andrei p

    Sincer, faptul ca sunteti surprinsi ma … surprinde. Udrea asta a fost de cand a aparut, propulsata de Traian Basescu in politica mare. Cred ca asta a fost cea mai mare greseala a lui Traian Basescu. Este evident ca el nu va suporta nicio consecinta, dar cred ca ceea ce lasa in urma va fi serios afecatt in rau (PDL-ul, mai ales).

    Reply
  6. Titus L

    @andrei p:

    Fara Udrea si Videanu, Basescu ar fi castigat alegerile pe bune. Bucurestenii nu l-au votat pe Blaga pentru ca era "garantat" Videanu. Cu fiecare bordura pusa in Bucuresti si sectoarele vor deveni PDL free.

    Reply
  7. andrei p

    Sunteti unii "surprinsi neplacut" de Udrea? Sa nu va puneti asta in CV, ever. Cred ca starea asta de surprindere a dumneavoastra o sa surprinda neplacut orice analist politic serios.

    Reply
  8. alex rauta

    am citit comentariul dlui. Lazaroiu si mi se pare mai degraba provocator decat explicit. Nu neg ca poate asa gandesc oamenii politici, in succesiune de pasi spre acumularea de putere. Pe de alta parte, as zice ca ar fi plauzibila si o varianta ceva mai libera din punctul de vedere al optiunilor. De exemplu, dl. Geoana stie ca memoria publica e scurta si ca PSD-ul e viitorul castigator al alegerilor (2012 si poate chiar 2014). De aceea, tinta ar putea sa nu fie atat suspendarea presedintelui cat recastigarea vizibilitatii in partid.

    S-ar putea dl. Geoana sa se simta oarecum izolat de filiale, data fiind natura institutionala a functiei d-sale. Atunci, isi speculeaza la maxim pozitia de neclintit (nimeni nu are interesul sa-l miste de-acolo) pentru a testa curentele din propriul partid. Nu e exclus sa recidiveze, mai ales daca dl. Antonescu va deveni din ce in ce mai critic la adresa PSD. In fond, dl. Geoana ar putea fi cea mai autorizata si credibila voce din PSD in sustinerea unei aliante cu PNL.

    Reply
  9. Titus L

    @Bleen:

    Problema asta nu se vede pentru ca nu incap toti 4 milioane pe ecranul televizorului. Si nici cu metroul sau cu autobuzul nu mai circula de cand si-a luat elicopter. Acum si aeroport in Baneasa.

    Reply
        1. Bleen

          Problema PDL nu sînt nici PNL, nici PSD şi cu atît mai puţin televiziunile. Problema PDL sînt cei 4 milioane de salariaţi. Ăia îl vor trimite în opoziţie pînă în 2020.

          Reply
  10. Titus L

    @sebastian lazaroiu

    Nu m-am gandit prea mult in ultima vreme la domnul Geoana. Dar, eu i-as recomanda sa stea in PSD. De fapt, uite asa de control un mic plan incropit pe genunchi, pentru ca PDL este foarte vulnerabil (de fapt PDL este cel vulnerabil acum, ca de 20 de ani se tot schimba locurile in fotoliul vulnerabilitatii, revin mai incolo si spun de ce):

    1. Sunt eu Geoana.

    2. Raman in PSD, pentru ca nu am alt partid mai puternic unde sa ma duc.

    3. Imediat dupa ce am pierdut alegerile incep sa ma gandesc la urmatoarele.

    4. Am un as in maneca cu voturile de la Paris si vorba lui Hurezeanu de la realitatea, aia cu Mos Nicolae (cu asta bat intrebarea aia cu Moscova).

    5. Revin in actualitate.

    6. In UNPR sunt multi dintre cei care au parasit PSD, incerc sa ne apropiem (nu dau nume, dar sunt unii cu care as fi compatibil ca imagine de om spalatel si educat).

    7. As presa prorpiul partid din pozitia de Presedinte al Senatului (deci cea mai misto functie pe care o mai are PSD) sa facem un program alternativ la orice masusara ia PDL-ul, ma rog, guvernul sau presedintia. Adica, revin si plusez, as da si bani din buzunar ca sa gasesc niste indivizi care sa si gandeasca ce e de facut (poate institutul lui Severin?).

    8. Planul pe care il stiu numai eu si cei care ma pot sustine sa revin la sefia partidului e sa declansam caderea guvernului in anul cu alegeri. E cel mai convenabil, ca tot se termina legislatura, renuntam la niste luni de mandat pentru un castig enorm mai mare. Pentru asta m-am apropiat de UNPR, doar.

    9. Motiune de cenzura si trece. Liberalii ar vota-o cu ochii inchisi, dar le promit si lor ceva pentru siguranta.

    10. Cu guvernul cazut, suspendam presedintele. Eu sunt presedintele Senatului si devin automat presedintele tarii. Pun un prim ministru care sa organizeze alegerile asa cum imi convine mie. Poate chiar Johannis, ca il place Antonescu.

    10 bis: Sah mat (chestia cu mandatul presedintelui de 5 ani e o prostie disfunctionala).

    Si acum sa revin la vulnerabilitatile PDL: guvernul, ca si orice alt demnitar care e din partea PDL, a uitat ca e pus acolo sa guverneze nu sa faca politica, adica jocuri de putere. Singura legatura dintre cele doua e ca unul e mijlocul prin care ajungi sa il faci pe celalalt, dar ordinea e gresita in Bizant.

    Deci: la votul din 2012 voturile vor veni masiv catre mine, Geoana, am cinci ani de mandat sa huzuresc, daca

    nu vreau sa guvernez. Pe urma zic si eu ca Milica si ma retrag in Florida.

    Reply
  11. sebastian lazaroiu

    @Titus L

    Pe mine m-a amuzat usurinta cu care presa a muscat intoxicarea cu Geoana la PC sau PNL. Asta pentru ca nu prea au citit ce am scris mai sus. Sau cine a citit nu a inteles. Geoana nu are de ce sa plece. Geoana si PSD sunt condamnati sa ramana impreuna pana in 2012.

    @Nedormitul

    Azi nu dam butelii 🙂

    Reply
  12. nedormitul

    băi, ce înghesuială e la articolele lui sebastian lăzăroiu! parcă e pagina cu petiţii și reclamații. la bleen parcă n-aveţi aşa chef de comentat. apropo, domnul lăzăroiu, n-am butelie. se poate face ceva?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      off-topic, dar interesant: "Geoff Cohen has a great observation about this. He said "The likelihood that any unmoderated group will eventually get into a flame-war about whether or not to have a moderator approaches one as time increases." As a group commits to its existence as a group, and begins to think that the group is good or important, the chance that they will begin to call for additional structure, in order to defend themselves from themselves, gets very, very high." De citit tot articolul: shirky.com/writings/group_enemy.html

      Reply
  13. Titus L

    @sebastian lazaroiu:

    Multumesc, parca e un pic mai bine acum.

    Domnul Geoana: a reusit o miscare "incredibila" in PSD atunci cand a luat sefia partidului. Rau e ca nu a inteles ca nu a fost miscarea lui. Problema lui este ca de unul singur nu stie cand si ce sa faca.

    Reply
  14. sebastian lazaroiu

    @ titus L.

    M am gandit sa opresc fraza acolo intr adevar. Dar eu cred in acele masuri si nu vreau sa ascund asta.

    E o rationalizare dupa toate definitiile

    Reply
  15. Titus L

    @poweraxxel: Nu este nici o perversitate. Este purul adevar. "Masuri sunt necesare" este rational. "Acele masuri sunt necesare" este rationalizat. Intraba-l pe dl. Lazaroiu daca nu ma crezi.

    Reply
  16. Nemo

    buna analiza, d-le Lazaroiu, asta asa, ca fapt divers pt cine are timp sa descalceasca mintea de Tom&Jerry a lui Geoana(tribute to Gabriel, m-as fi oprit cu comentariile numai acolo, btw 🙂 ).

    completarea lui Bleen arata exact cum sunt pozitionate piesele…

    in alta ordine de idei si oarecum off-topic/on-topic, am citit articolul asta "Traian Basescu: Statul nu are resurse sa se ingrijeasca de fiecare cetatean", http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8116331-trai
    …plus comentariile aferente…si acolo mi-am pus mainile in cap!

    Abordarea "reaganista" a lui Traian Basescu(a avut FC o inspiratie beton cu "TB=singurul autentic de dreapta") se loveste insa de niste comentarii perplexante, mai ales pe hotnews, unde erau parca altfel de comentatori…

    -"statul si sa ni se dea" este mult prea adanc inradacinata in mintea romanului. de aia am sustinut de mult ca aceasta comunitate blogaryca este si va ramane o minoritate :).

    Nu e nici PSD, nici PNL, nici macar greselile PDL.., e vox bobuli 😀

    Ma intreb si ce sanse de reusita ar avea o potentiala ACZ, in aceste conditii.

    Revenind la on-topic/off-topic, daca TB reuseste sa-l mentina pe alde Geoana(pt ca altfel inseamna suspendare clar) si mai reuseste sa miste ceva, ceva in Romania, tot e bine. Pe om pare sa-l intereseze cum ramane in istorie, macar bine ca nu m-am inselat cand imi dadeam si eu cu parerea in sensul asta, demult 🙂

    my 2 cents. sayonara!

    Reply
  17. poweraxxel

    @ Titus L:

    "Constructia rationalizata" a dumitale este o expresie la fel de perversa pe cat acuzi afirmatia lui Lazaroiu …

    Faptul ca masurile nepopulare au fost luate de niste politicieni cu o conduita discutabila nu face ca necesitatea acestor masuri sa dispara, oricat de mult dau din gura papagalii de la PSD-PNL. Din pacate, aceste masuri nepopulare sunt rezultatul masurilor mai lejere dar neaducatoare de voturi care au fost amanate de toti "eroii" care acum se dau mari experti in ale guvernarii desi cand au fost la butoane nici nu au vrut sa auda de aceste masuri …

    In privinta conduitei politicienilor care sunt acum la butoane, va veni o vreme cand toti vor trebui sa raspunda …

    Reply
  18. Titus L

    Rationalitatea domnului Lazaroiu:

    "6.Popularitatea actualului Preşedinte a scăzut foarte mult în ultimul an din cauză că şi-a asumat un set de măsuri nepopulare, dar necesare pentru redresarea economiei şi reformării statului."

    Daca fraza s-ar fi oprit la cuvantul "nepopulare", ar fi fost o constructie rationala. Asa, este doar o constructie rationalizata.

    Reply
  19. poweraxxel

    … si pentru ca toata lumea face scenarii, incerc si eu unul de amuzament …

    PSD retrage sprijinul politic lui Geoana.

    Se voteaza noul presedinte al Senatului: tot Geoana (TB singurul care ii poate garanta asta).

    Geoana rezulta independent, apoi UNPR (plata pentru sefia Senatului).

    UNPR cu Diaconescu, Sarbu si un Geoana care isi face meaculpa si mai si "da din casa PSD" din perioada campaniei (bonus la plata pentru sefia Sentatului + investitie in viitorul politic personal) creste la 10 % in detrimentul PSD.

    PC nu intra in calcule nici in cel mai frumos vis al lui Voiculescu. Probabil in urmatoarea campanie actualele dezvaluiri de stenograme de pe Curentul vor fi mult mai atent promovate …

    PDL lucreaza la revenire (mai exact, altcineva o face pentru el …). Dupa luptele cu ceilalti, incept atentionarile la aldresa membrilor care refuza sa "se indrepte" catre un grad mai amre de corectitudine. Cu un mic "booster", in campanie poate ajunge lejer la 20 %.

    PNL este blocat la actualul nivel … Cu cat Antonescu va deveni mai totalitar cu atat va incepe partidul sa fiarba mai mult …

    pam pam!

    Reply
  20. Sare'n Ochi

    Prostanacul se vrea la Voiculescu in partid. Daca se parasuteaza acolo, inseamna ca vor incerca sa se dea din nou la Basescu? Mai ales ca si Ion Ilici Iliescu se miorlaie ca acum, mai mult ca niciodata, este nevoie de o alianta intre PSD si PNL.

    Reply
  21. mfg

    @ Liviu Iordache: "…cu o crestere de 4 la suta in 2012 am pus-o la alegeri!.."

    Optimismul a devenit cel mult o arma cu gloante oarbe a PDL. De fapt, nu oarbe, ci eficiente numai in cazul orbilor.

    Reply
  22. TANO

    la cat de des faulteaza limba romana si cate minciuni ofera geoana publicului, planul lui de a castiga eventuale alegeri anticipate pt prezidentiale nu are nici o sansa.a vrut sa se spele sa devina curat prin acel interviu, dar din pacate a reusit sa se unga de noroi mai tare

    Reply
  23. relutu

    Mai e un scenariu de luat in seama , mai credibil , care nu-l implica pe Geoana . Psd retrage sprijinul lui Geoana si se supune la vot demiterea numai daca se indeplinesc urmatoarele :

    O noua majoritate parlamentara se formeaza in jurul viitorului presedinte al Senatului , presedinte interimar si viitor persedinte( nu obligatoriu ) .Poate fi din PDL ,PSD, PNL.Un program de salvare nationala cu un guvern de larga majoritate .

    Se va arunca toata raspunderea situatiei din tara pe Presedinte , partidele , inclusiv cele de la putere in ultimii ani ( de fap toate ),vor canaliza toata ura poporului spre Presedinte si o parte din PDL .

    Priviti cu atentie declaratia lui Geoana despre ce l-a sfatuit Ponta sa spuna si declaratia lui Turcescu despre prezenta unui martor impotriva minciunii pe care trebuia s-o spuna Geoana .Caracterul lui Geoana, incapacitatea lui de a minti, a declansat solutia de rezerva …votul masiv in strainatate .

    Papusarii au nevoie de o iesire din haosul in care e tara …si nu o vor face cu Geoana , el si-a jucat rolul …acum incurca …

    Reply
  24. underscore

    Rationalitatea domnului Geoana ???

    Flacara violet, Basescu m-a atacat si incapacitat cu parapsihologi.

    Exact, rationalitatea.

    Io unu treaba cu Geoana o vad asa : se comporta ca un idiot perfect de dinainte de alegerile prezidentiale de anul trecut. Fie ca este asa ceva, fie ca joaca acest rol. In cazul posibilitatii 2, ar fi poate de analizat cine este scenaristul si ce ar vrea el. In oricare din cazuri ( cel mai probabil 1 ) nu vad nici un sens in a discuta vreo ratiune sau stragegie a lui Geoana care sa aduca beneficii "omului politic" Geoana. A fost eliminat de mult de clownul Geoana care a facut tot posibilul sa-l discrediteze pe politicianul Geoana si ce-o fi legat de el.

    Reply
  25. Liviu Iordache

    Eu daca as fi la pdl as da acatiste sa ramina geoana presedintele senatului si ponta presedintele psd! Pai cu Antonescu presedinte la PNL si cu o crestere de 4 la suta in 2012 am pus-o la alegeri! Go, Geoana, go!

    Reply
  26. tucu

    @Bleen

    Ai avut 100% dreptate.

    Seful cel mare a confirmat in direct pe TV 1 ca nu l deranjeaza prezenta lui Geoana la sefia senatului.

    Pisica este in bratele Pontanacului.E interesant ce va face.

    Reply
  27. skin

    vaz c-ati lasat-o jos de tot cu doctrina si integritatea. parea o chestie cu subiect si predicat, spre deosebire de prezidiul vesel dinainte cu o saptamina. totusi concursul ”cel mai abominabil asasinat” a avut parte de o relatare blogary, celalalt eveniment – nu. nu erau suficient de intelectuali sau?

    Credeam ca s-a stabilit de acum un an ce si cum cu Geoana. Nu cred ca e cazul sa facem Realitatea si Antena3 pe dos. Un text consistent (ca intindere) ca sa ce?

    Reply
  28. gabriel

    @sebastian lăzăroiu

    într-un fel, d-l Geoană e atent la detalii: totul ar trebui să meargă şnur

    d-l Geoană greşeşte prin perfecţiunea raţionamentului 🙂 calculele lui sunt "prea" exacte

    aici e toată frumuseţea "happy-end"-ului: cînd toată construcţia impecabilă se năruie într-o secundă

    de fapt, raţionalitatea domnului Geoană merge de la bun început pe o pistă greşită, are din start o ţintă falsă, iluzorie

    cum ar fi, de exemplu, că ar mai putea fi preşedinte, sau că, în general, mai este în cărţi în politica înaltă, cînd de fapt el e o mînă (cam) moartă cam demult (cel puţin de-un an 🙂 )

    într-un cuvînt, hiba raţionalitatăţii domnului Geoană e că, oricît de dreaptă, de deductivă ar fi, e sistematic paralelă cu realitatea

    Reply
  29. prudent

    Dupa ce l-am auzit si pe Gusa conchid: A. o mare vrajeala chestia cu Geoana batandu-l pe umar pe Basescu ca sa-i spuna ca serviciile asculta. Geoana s-ar fi fastacit. Intox! intox! intox! B. Cei cu pozele sunt paparazzi si iRTV stia, dar urletele pe sticla erau despre servicii C. Iliescu ii joaca alternativ pe unul contra celuilalt (prostanav vs. carlan fara minte), ca nu cumva vreunul sa devina prea puternic si sa-i ameninte dominatia absoluta asupra PSD.

    Reply
  30. gabriel

    p.s. de aceea, la sfîrşit, cînd raţionalitatea d-lui Geoană e pusă în operă, toată lumea rîde

    mă rog, nu chiar toată lumea: unii "rîde, cîntă şi dansează"

    Reply
  31. gabriel

    adică raţionalitatea distinsului domn Geoană e o raţionalitate nefuncţională şi, dacă n-ar fi şi inutilă, sinucigaşă… sau invers 🙂

    Reply
  32. gabriel

    aţi surprins perfect calculele d-lui Geoană

    numai că ele seamănă cu socotelile, la fel de corecte, ale lui Tom care vrea să-i vină de hac lui Jerry punînd la bătaie fel de fel de mecanisme, calcule şi cauzalităţi al căror efect final ar trebui să fie inexorabil: de fiecare dată se întorc împotriva lui

    Reply
  33. tucu

    @Bleen

    Este corect ceea ce spui.Ma gindeam si eu ca Geoana e bun acolo unde e.

    Am insa o mica indoiala strecurata in suflet de perversitatea modului de a actiona politic a sefului Dlui Lazaroiu.

    Nu cumva exista in PSD un individ sters,blajin,dedicat partidului dar dispus imediat cum ajunge al doilea om in stat sa-si infiga coltii in beregata lui Ponta?

    Nu de alta dar stii cum sunt politicienii-ochi alunecosui,inima zburdalnica.

    Reply
  34. tucu

    Dle Lazaroiu'

    Marea problema a PDL ,astazi, este votarea bugetului.

    Nu credeti ca un troc intre PDL si PSD este posibil?

    Noi PSD votam bugetul voi PDL votati omul nostru la senat si scapam toti de Geoana.

    Daca da toate socotelile Dlui Geoana +sustinatorii devin iluzii.

    Reply
    1. Bleen

      @tucu

      În momentul în care PSD va avea alt preşedinte al Senatului decît Geoană, tot partidul se va mobiliza pentru suspendare. Deocamdată, Ponta nu poate risca suspendarea lui Băsescu.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *