Ce putem face mai departe?

Vorbim despre cum să facem sau să refacem partide de dreapta, cum să cîștigăm alegerile, cum să ne organizăm. Dar nu ne întrebăm de ce. De ce să facem sau să refacem partide de dreapta, de ce să cîștigăm alegerile, de ce să ne organizăm? La ce ne folosesc toate acestea? Poate că, cine știe, pînă la urmă e vorba de credințe? De valori? Credința în Dumnezeu, în libertate, în națiune, în capitalism, în domnia legii? Nu sărim noi niște etape atunci cînd începem discuția cu organizarea partidului și strategia electorală?

Abia după ce ne luăm inima (sic!) în dinți și ne recunoaștem și acceptăm credințele putem vorbi despre felul în care ne organizăm pentru a le promova sau apăra. ”Credința în Dumnezeu nu mai are trecere electorală, deci să credem în altceva! Credința în capitalism nu merge la popor, deci să credem în altceva!” Să înțelegem că o valoare este anulată de lipsa sa de atractivitate electorală? O credință fără suficient de mulți adepți nu merită apărată? Dacă în Dumnezeu, în domnia legii, în libertate și capitalism cred doar 3.4% dintre cetățenii de peste 18 ani, atunci aceștia e bine să se redistribuie către alte credințe, trebuie să creadă altceva, să se lipească de grupuri mai mari de cetățeni? Nu.

Nu știu cîți sîntem. Poate sîntem șapte. Sau 15. Sau 349. Sau 550 000.  Sau 12 milioane. Dacă sîntem doar 278 atunci trebuie să renunțăm la credințele noastre? Dacă numărul e criteriul, atunci de ce nu anulăm toate credințele și ne închinăm la marea masă? Binele este direct proporțional cu numărul? Cu cît mai mult, cu atît mai bine? O gloată de două sute de oameni care linșează o femeie este mai bună decît un om care salvează un copil? Dacă numărul e criteriul, da, așa e. După linșaj, cei două sute se îndreaptă spre salvatorul copilului și îi zic: ”Ești în eroare, cetățene! Uite, noi sîntem două sute. Tu ești unul singur. Ai aroganța sau inconștiența să susții că tu ai dreptate și noi nu, că tu faci bine și noi rău? Și oricum, faza asta cu Binele și salvatul copiiilor e fumată, nu mai merge la nimeni. Nu mai bine încerci tu un viol în grup?”

Pe principiul ăsta, Iisus se făcea pește. Jesus The Pimp.

Deunăzi, mă întreba cineva ce ar trebui să facă politicianul Cutărel ca să aibă succes, că nu prea îi merge discursul și bondingul cu poporul. I-am zis că trebuie doar să lupte pentru convingerile sale și cuvintele vin de la sine, fără cel mai mic efort. Restul sînt mici detalii.

Poporul e prost. Nu crede în nimic. Sau nu crede în chestii cu greutate. Dar politicienii cum sînt? Nu mă refer la Traian Băsescu sau Monica Macovei sau Daniel Funeriu și alți cîțiva. Mă refer la ceilalți. Cînd Blaga vorbește despre capitalism, Videanu despre onestitate și Neamțu despre smerenie, ce pretenții să ai de la popor?

Ce putem face mai departe? Să luptăm pentru convingerile noastre. Doar atît. E simplu.

Facebook Comments

29 Comments Ce putem face mai departe?

  1. crisuadi

    Oamenii de dreapta care vor sa faca un partid il vor face . Acel partid va multumi asteptarile publicului cu credinte liberale , libertariene , conservatoare . Actuala clasa politica nu poate naste un astfel de partid .
    Cred ca intrebarea din titlu trebuie pusa politrucilor . Pentru ca , peste putin timp banii se vor termina , de afara nu stiu cine va mai pompa bani , iar guvernul socialist Ponta va trebui sa ia cele mai dure masuri de dreapta din istoria recenta . Eu zic sa nu ne facem iluzii ca rusii sau chinezii vor da bani sau vor intinde aripa ocrotitoare . Deocamdata , cred ca tot americanii si oeuropenii au mai mari interese aici , decat rusii si chinezii . Mechel s-a dopanit , adica rusii. Ca guvern si ca tara vom face ce va face toata lumea . Ne vom duce la vale . Numai ca  noi mai repede ca toti . Vad ca guvernul se pregatea , pe blat , printr-o ordonanta anodina sa puna mana pe toti banii , pe toata piata de bani , sub comanda lu’ Georgescu. Asta e semn clar ca nu mai sunt bani . Or sa mai faca manevre de-astea tot timpul pentru a face rost de bani , poate un an , dar dupa , daca nu ia masurile necesare , kaput . Pensii private ? La stat , deocamdata . Pai, pensiile si salariile bugetarilor nu trebuie platite ? De unde ? Dela privat . MWOAAAHAHAHAHA ! 
    Rabdare , nu dreapta va invinge statul paternalist , ci asistatii de tot felul care au votat acest stat .  MWOAAAHAHAHAHA !

    Reply
  2. geronimo

    ”Credința în Dumnezeu nu mai are trecere electorală, deci să credem în altceva! Credința în capitalism nu merge la popor, deci să credem în altceva!” Să înțelegem că o valoare este anulată de lipsa sa de atractivitate electorală? O credință fără suficient de mulți adepți nu merită apărată (Bleen0
    Si mai e ceva: alaturi de D-zeu si economia de piata, societatea romaneasca nu pare a da doi bani nici pe Libertate – cu „L” mare (care a fost alaturi de crestinism si inca inaintea sa) valoarea fondatoare a civilizatiei europene. Libertatea pare a fi tot mai surclasata astazi si in societatileoccidentale. Ce o inlocuieste?: bunastarea asistata de stat, in numele ei gretos suntem in stare sa ne vindem sufletul cu libertate cu tot. Socialismul sapa in continuare prin variantele sale soft..
    Asa ca, Bleen, slabe perspective peste tot..

    Reply
  3. geronimo

    In perspectiva unui program economic cu adevarat liberal, ma tot zgândăre o observație (cred, personala):
     eu nu inteleg cum e aia sa privatizezi sau sa incerci sa privatizezi absurditățile astea economice, monopolurile socialiste de stat, gen Romgaz, Distrigaz, Transelectrica, CFR-marfa etc incredintandu-le, entitate cu entitate, unui SINGUR cumparator privat. Asa a fost cazul cu Distrigaz in Medias (si dupa cate stiu in Transilvania), inlocuit cu EON-gaz. Ramas singur pe piata,  succesorul privat al Distrigaz-ului se comporta la fel de abuziv ca si predecesorul de stat (doar „stimate client apare mai des in plicurile pe care ni le baga in posta). Clientii captivi, am fost deversati en-gros de la un monopol de stat la un monopol privat. Fara concurenta, nu exista nici presiune pe preturi si nici cordon de rezistenta impotriva abuzurilor de toate felurile (preturi exorbitante la asa zisele lor verificari, birocratie si .. „proiecte” pentru orice banal serviciu pe care il soliciti etc)
    Fara concurenta, si „privatul” se constituie in monopol si devine la fel de abuziv. Nici nu ma mir ca deziluzia oamenilor e suficient de mare cat sa compromita ideea de privatizare. Fara concurenta, privatizarea e lipsita de sens ; o imposibilitate logica, ceva de genul cercului-patrat
    Daca tot e ..”vizitat” blogul de catre mai marii politici de „dreapta”, sper sa rumege un pic la chestia asta

    Reply
    1. geronimo

      Ca sa fiu mai explicit, din fostul colos Romgaz au facut Transgaz (care transporta gazul intre localitati) si Distrigaz(care distribuie prin „capilaritati” gazul in interiorul localitatilor, pe strazi, case etc – asta-i partea preluata de EON). Pai, entitatile astea nici macar in cazul privatizarii Transgaz catre alt investitor privat nu se pot concura, pentru ca sunt complementare, nu concurentiale. E ca si cum din intregul unui trup ai detasa inima, ficatul, splina sau plamanii, asteptand sa se.. concureze..

      Reply
  4. Florina

    Cîţi ARD-işti cu pretenţii de „smerenie” şi convingeri conservatoare aţi auzit în campanie făcînd apel la Biblie, mai precis la porunca „Să nu minţi!”, cu referire la Ponta?

    Reply
    1. geronimo

      Florina  nu se mai pomeneste asa usor de Biblie, de D-zeu.. Pentru „dreptacii” nostri e chestie de.. pudoare

      Reply
  5. geronimo

    Repostez, ramasesem la articolul lui D.P. Aligica:
    Una dintre marile scăpări ale celor din ARD in campania asta a fost faptul ca nu au insistat, feroce, pe ideea aplicării rezultatului referendumului cu reducerea numărului de parlamentari la MAXIMUM 300 de BUCATI ! Maximum 300 de bucati, uslinosilor! -asta ar fi trebuit sa fie motto-ul. Cu atat mai mult cu cat rareori am vazut o convergență mai arzătoare a dorintei majorității coplesitoare a oamenilor. Cu atat mai mult cu cat a fost singurul referendum validat prin atingerea cvorumului de participare. Cu atat mai mult cu cât, uslinosii puteau fi aratati in fundul gol ca inamici ai singurului punct inspre care fesenisti, ARdisti, absenteisti, penelisti, PPDDD-isti convergeau. Cu atat mai mult cu cat, dar m-am „enervit”.. (vorba lui bunica-mea)

    Reply
  6. baszbuzucu

    facem pe dracu, Bleene…ne vedem fiecare de treaba noastra. Acum dupa ce ne-am balacarit pe bloguri intre noi, sunam goarna sa ne adunam, ca sa ce!? noi sa fim sanatosi , iar eu o sa iau exemplul contaranului meu diasporean: o sa ma doara-n pula de tara aia.

    Reply
  7. Alex Nicolin

    Libertatea individuala, si consecinta sa directa si inevitabila, capitalismul, nu sunt credinte, ci idei care pot fi imbratisate si de pe o pozitie sceptica, pe baza teoriei economice si sociale, si a dovezilor empirice. O idee inteleasa, si acceptata impreuna cu toate implicatiile sale, in plan rational, e mult mai statornica in mintea individului decat ceva acceptat precum o dogma, sau o moda. De exemplu, ideile socialiste, asa cum sunt ele adoptat de diversi „intelectuali” si „indignati” e mai degraba o moda, iar pentru unii dintre primii, care inteleg de ce sunt rele in practica pentru cei mai multi, o metoda de a-si consolida pozitia si de a obtine beneficii materiale (un sistem universitar socializat e un adevarat corn al abundentei in ceea ce priveste sinecurile). Restul sunt doar naivi, idealisti dar analfabeti din punct de vedere economic, in fapt idioti utili. Mai exista si sectiunea indivizilor care se afla intr-o situatie economica precara, unii asistati social, altii – angajati la stat, care sunt tinuti in mod voit intr-o relatie de dependenta de catre puterea politica (indiferent de culoarea declarata toti sunt socialisti) si care reprezinta o masa de manevra. Chiar si multi dintre cei care traiesc din ajutoare sociale ar vrea si ar putea sa isi castige independenta economica, daca piata libera nu ar fi atat de oprimata de catre stat, fiind permis antreprenorilor sa deschida afaceri si sa ofere locuri de munca.Din pacate, in Romania nu avem nicio forta politica cu o doctrina autentic liberala, care sa sustina retragerea statului atat din viata economica, cat si din cea personala a individului, si mentinerea sa doar ca „paznic de noapte”. Nu am vazut la niciun partid un program coerent de introducere a voucherelor educationale, de liberalizare a pietii serviciilor medicale (inclusiv desfiintarea obligativitatii asigurarii medicale), de privatizare si liberalizare a sistemului de pensii. Politicienii locali s-au multumit cel mult sa privatizeze unele forme de agresiune, catre diversti „baieti destepti”, adoptand o pozite vadit corporatista si nu una liberala, capitalista, care sa puna accentul pe libera initiativa a individului. Privatizarea fara liberalizare, fara desfiintarea regulilor care inchid piata pentru noii concurenti, si consolideaza prin agresiunea statului pozitia dominanta a unor grupuri de interese, nu este decat o variatiune socialista, etatista, ireconciliabila cu ideea de libertate individuala si egalitate in fata legii. Din acest punct de vedere, intre PDL, PNL sau PDL nu exista nicio diferenta semnificativa. Difera doar grupurile de interese atasate fiecarei grupari, care se schimba si acelea destul de des. Oamenii au inteles asta, si, din pacate, par sa se fi resemnat cu paradigma etatista si cu traiul in socialism. PDL a pierdut asa de rau tocmai pentru ca nu au oferit nimic in plus fata de PSD. Au incerat sa intre pe o piata deja saturata – cea a politicilor economice interventioniste, a celor sociale redistributive, si a populismului ieftin. Dealtfel, privind in perspectiva, PDL nu a fost niciodata un partid de dreapta – „austeritatea” a insemnat defapt austeritate tot pentru sectorul productiv al economiei, care a fost spoliat chiar mai intens decat inainte, in timp ce cheltuielile statului au crescut

    Reply
    1. Rosu

      Alex Nicolin Mers pe valori si pe solutii simple de scos oamenii „simpli” din iobagie. Despre economia libera(la) si meritele obiective ale responsabilizarii oamenilor ar trebui vorbit cu hotarare si calm.
      Ai dreptate, PDL nu a fost niciodata adeptul unor valori ci doar instrumentul unor operatii.

      Reply
      1. Alex Nicolin

        Rosu Alex Nicolin Oamenilor simpli trebuie sa li se explice pe intelesul lor anumite lucruri, si demolate multe mituri, care din pacate s-au cimentat intr-un mod quasi-religios in mintile lor. Trebuie demitizat in primul rand statul ca sursa de bunastare, prin prisma faptului ca statul nu produce resurse, ci poate cel mult sa le redistribuie (ex. sa ia de la Gheorghe ca sa dea lui Vasile), indiferent cine este la putere. In al doilea rand, trebuie reconstruita notiunea de drepturi, intr-o forma consistenta cu realitatea: nu poate reprezenta drept ceva care incalca un alt drept al altui individ: dreptul de proprietate e un drept, dreptul la pensie, ajutor social, ajutor de somaj nu e drept, ci privilegiu, pentru ca se bazeaza pe exproprierea altcuiva, adica pe incalcarea dreptului sau de proprietate. In al treilea rand, trebuie renuntat la orice porniri egalitariste din partea politicienilor care se revendica de dreapta, singura forma de egalitate consitenta cu libertatea individuala fiind cea in fata legii. Domnia legii e unul din domeniile cele mai problematice in Romania, si asta impiedica initiativa locala sa se dezvolte, si sperie investitorii straini (cine sa faca afaceri daca stie oricand ca poate fi tepuit, si probabilitatea de a-si recupera banii e infima?). Rolul statului, natura drepturilor si conceptul de egalitate sunt defapt ceea ce face diferenta dintre Dreapta si Stanga. Restul sunt lucruri de nuanta. Ori astea sunt concepte accesibile oricui, indiferent de nivelul de instruire – nu trebuie sa fii astrofizician ca sa intelegi astfel de lucruri. Problema partidelor de peste tot, nu doar de la noi, e ca au renuntat complet la orice ideologie, pentru a castiga cateva voturi pe termen scurt, in dauna telurilor pe termen lung. Mai mult, ideologia este un concept demonizat in ziua de azi, desi consistenta sistemului de idei, atat unele cu altele, cat si in raport cu realitatile obiective (raritatea resurselor, faptul ca individul actioneaza in propriul interes) este esentiala pentru atingerea unor rezultate consistente cu intentia care sta la baza actiunii.

        Reply
  8. bogdaniulian

    nu va iluzionati. nu am fost niciodata o majoritate. a fost doar ideea lui basescu, motorul unei aliante DA care inca de atunci avea viermele bine infipt in ea. lumea l-a votat pe el, nu pe blaga sau pe tariceanu, nici macar pe macovei. spun „lumea” adica milioanele care aduc majoritatea, nu o mana de idealisti sau convinsi. l-au votat ca era mistocar, baiat de viata care vorbea pe limba lor si pentru ca-l urau pe nastase. intre timp s-a transformat el in nastase, obiectul urii oamenilor. de aici apare si diferenta intre 7.4 si 4.4. cu tot cu fraude si opozitie, raman vreo 2 milioane de oameni care nu au votat acum fata de referendum.
    romania se intoarce pe drumul ei normal. un popor mistic ortodox, needucat, la limita evului mediu social si economic nu poate merge decat in directia in care ne va duce ponta si antonescu, iar ultimii 8 ani vor fi un accident al istoriei.
    ce putem face? orice e posibil ca sa plecam de aici. eu nu cred in nici un dumnezeu si nu cred ca nasterea mea aici e o binecuvantare. ne luam convingerile si plecam undeva unde le putem transmite copiilor fara frica de a-i vedea coplestiti de copiii marlanilor, cocalarilor, hotilor sau nespalatilor care ne inconjoara din ce in ce mai mult.
    mai bine sa fim realisti si cinici decat iluzionati, leganati in obiectivele penibile ale lui videanu, smerenia de mironosita a lui neamtu, moderatia blegoasa a domnului profesor preda sau traseimul lui pavelescu. daca astia, condusi de caprarul blatist blaga, reprezinta dreapta, atunci e ceva in neregula in tot peisajul asta. mi-e sila de ei mai mare decat de gasca lui ponta.

    Reply
    1. Rosu

      bogdaniulian Nu, pe bune… mai putina depresie nu strica omului. Dumnezeu exista chiar daca nu cred multi in El, iar perceptia pe care o ai poate diferi in mod substantial de realitatea obiectiva.

      Reply
      1. Nemo

        Rosu bogdaniulian bogdaniulian spune cam ce gandesc, dar mi-e cam lene sa scriu atat sau sa mi se spuna ..diverse.
        dar ideea e exact aia ca ultimii 8 ani au fost un accident, pt ca Basescu a fost combinatie de „baiat mistocar care place poporului”, dar inzestrat cu ceva viziune si mai ales cu patriotism. da’ s-a cam terminat.

        Reply
        1. Rosu

          Nemo Bun, hai sa bocim si sa ne batem cu pumnii in piept. Si sa ne imprumutam de funie si sapun. Deznadejdea e buna, aduce izbavirea, nu?
          Postarea se numeste „ce PUTEM FACE mai departe?”.

          Reply
        2. bogdaniulian

          Rosu Nemo nemo, nu e nici un fel de depresie, nu bocesc si nu ma bat cu pumnii in piept, am zis clar ca sunt realist si cinic. pe bune, a fost fain cat a tinut,  acum mergem mai departe. unde? in alta parte. tara asta nu are nici un viitor. sper doar sa nu mor aici si sa ma ingroape vreun popa d-al vostru, atata tot.

          Reply
        3. Rosu

          bogdaniulian Inca odata: aici discutam despre ce e de facut ca sa mai carpim ceva pe la bordeiul numit Romania. Daca tu ai renuntat deja si esti un auto-intitulat „cinic”, ce avem a ne impartasi unii cu altii? Ai decis sa pleci, dar inainte mai dai o raita pe la dreptaci ca sa ce? Ne anunti ca te arunci in urma trenului?

          Reply
    2. bogdaniulian

      OstapB de unde deduci ca sunt comunist? pentru ca nu cred in dumnezeu? haha, the 50’s are over!
      nu am pretentii de romanolog (ce o fi aia?) sau teolog. pur si simplu traiesc aici si vad ce se intampla in jurul meu, si nici macar nu-s trist, ci vag amuzat de ce se intampla. daca nu renuntam la blegeala asta mioritica si nu devenim pragmatici si realisti nu o sa ajungem nicaieri. ard pierde alegerile dezastruos si videanu/blaga zic ca sunt in obiectiv. mai e ceva de comentat? astia reconstruiesc dreapta?

      Reply
      1. Rosu

        bogdaniulian the 50’s are over, indeed. In Romania „the 50’s” erau exact ce zice Ostap: prigoana ateilor impotriva lui Dumnezeu. Tu ai vazut prea mult Descopery cu ’50 american. 
        La noi o vanatoare de comunisti nu a fost niciodata. Nici macar o haituiala anemica.
        Blegeala mioritica? Asta de la unul care in fata unor greutati se declara „cinic” si anunta sententios ca pleaca… 
        Si ce daca Blaga zice sau Videanu sugereaza ceva? Cine e Blaga la nivel istoric pentru mine? Problema mea e cum scapam de Blaga, ca sa punem alt instrument politic la treaba. 
        Problema „cinicilor” este cum sa scape mai repede de Romania…

        Reply
  9. Beavix

    Întrebarea e: cum putem lupta eficient pentru convingerile noastre? 
    De mers la vot nu mergem, pentru că suntem convinși că nu avem cu cine vota. Nu ne implicăm în politică pentru că suntem prea scârbiți de politicieni. De protestat în stradă, atunci când ceva o ia razna – nici pomeneală.
    Ăia pe care noi îi facem proști merg în masă la vot, exponenți de vază de-ai lor candidează la alegeri, și până acum au fost cam singurii care au ieșit în stradă în număr mare să protesteze.
    Deci, unde-i lupta?

    Reply
  10. ggdfgdfgdfgdfgfd

    Parerea unui betiv (chiar sunt beat acum) este ca va pierdeti in detalii:  http://www.youtube.com/watch?v=IMtTja8uA8Y
    De vreo 4 ani ma tot uit la inregistrea asta…  Sper sa fiu eu nebun!

    Reply
    1. bogdan2005

      ardei același lucru l-aș spune și despre stânga: există suficienți oameni de stânga în România, dar nu există partide de stânga.
      Există doar o masă amorfă securistoidă, cărora nu le pasă de ideologii, doar de avantajele lor personale.

      Reply
  11. Vasile Spartacus

    Apropo de gloata ce linseaza femeia – poimaine, pe 13, vine la Bucuresti gloata de „revolutionari” (un fel de mineri carora le pute munca) a lui Dorin Lazar Maior (un fel de Miron Cozma). daca consideram ca 9 decembrie 2012 este un fel de „duminica orbului ’90, coroborat cu primul descalecat al minerilor ce a avut loc tot intr-un 13, tinand cont ca Ponta este un copy-paste de rahat al incrucisarii dintre Ilici si N0049, trecand prin „Moarte Intelectualilor”, finalizand la „cine uita istoria e condamnat s-o repete, rezulta ca-i riscant ca barbosii si intelectualii ochelaristi sa-si faca de drum prin oras.
    Ce putem face mai departe? Greva fiscala, de pilda, ar fi un bun inceput.

    Reply
      1. EroulBula

        Nea Vasile Spartacus Io zâc ca Apocalipsa tocmai a avut loc, pe 9 decembrie, dar noi, ca fraierii, o asteptam pe 21. :-)))))))

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *