Domnule Preda, chiar dacă vă cheamă Cristian, nu e cazul să fiți Mungiu!

Asta e tot. Din moment ce la noi se comentează mai bine decît se scrie, am să mă rezum la titlu. Cititorii noștri vă vor lămuri eventualele neclarități.

PS: Pentru cititorii de dimineață, 4 adăugiri:

1. Bleen îmi spunea: Puterea se ia, nu se dă. Are dreptate. Băsescu l-a sprijinit pe Preda dar, vorba ceea, Zeus nu-ți bagă în traistă. Acum Preda luptă pentru putere în partid în numele unor principii. Lupta pentru putere presupune gesturi de putere, mai ales că e de așteptat o rezistență serioasă. Așadar, ieșirea în public e absolut normală, istericii sînt cei care o acuză.

2. Disciplina e necesară. Asta e valabil în perioadele normale. Acum PDL trece printr-o perioada excepțională, toate amînările s-au întors să bată la ușă iar la Boc la telefon au început să sune morții de prin debaralele partidului. Reforma, modernizarea și implicit tranziția de putere sînt prin natura lor indisciplinate. Disciplina politică perpetuă e dictatură.

3. Preda nu e un nebun singur. Era de bănuit că și-a făcut un calcul. Dovada? Stirile de genul celei de aici. Ironia extraordinară pe care nimeni nu o sesizează încă, e că domnul Preda, „un intelectual rupt de realitate, fără experiență politică”, dă o lovitură politică în forță. Honorius a fost crăpătura în care și-a înfipt dalta. Ciocanele care au urmat crapă alte blocuri de marmură…

4. Domnul Preda se ia totuși prea în serios. Crisparea lui academică sub care lucește nemilos un deficit de simț al umorului, l-a adus în situația de a comite niște gafe geonistice, cum e cea cu candidatura lui Boc în sectorul 1. Eu am bănuiala că a vrut să facă o glumă și nu i-a ieșit. Altfel e irațional să lovești în omul de încredere al lui Băsescu și să ai impresia că îi zgîlțîi pe greii din PDL. Asta a fost gafa teribilă a Alinei Mungiu: S-a luat prea în serios. Moment în care a devenit ridicolă.

Facebook Comments

41 Comments Domnule Preda, chiar dacă vă cheamă Cristian, nu e cazul să fiți Mungiu!

  1. dreptaci

    Cristi Preda mai are cateva mituri socialiste infipte in creier. De exemplu mitul solutiei perfecte cum ar fi candidatura lui Boc. Si o varsa… Nu reuseste sa lichideze ramasitele stangoide din copilaria asc-ista si pubertatea zoe-tapista

    Pe undeva seamana mult cu alinuta

    Reply
  2. MicutzaCeKurai

    Chestia cu validarea (auto-validarea, re-validarea?) lui Boc, prin scrutin, intr-un sector bucurestean este o obraznicie (mirlanie/reminescentza de jurnalist devenit peste noapte politician). ar fi o discutzie despre moralitatea (acceptarii) punerii lui Preda pe lista PD-L la europarlamentare, intr-un loc eligibil (pe motiv de condei favorabil?), de un exemplu (asta ca se vorbeste des despre reformare si honoriusi). eu stiu ca orice lucru bine infaptuit incepe de la intzelegere. intzelegere fara respect nu se exista (ca si vitzavercea) – si-atunci, de unde respectul clamat fatza de Boc de catre Preda (intr-o postare de mai sus), atunci cind ineptzia despre validare i s-a pravalit printre buze (cu multa suficientza)? jocul impotriva lui Boc este cu bataie foarte lunga – dupa cite am intzeles eu (inca de cind a preluat presedintzia PD-ului), omul este pregatit sa fie aruncat in lupta pentru prezidentzialele din 2014. este nasol daca noii venitzi ii sapa (pentru vechii venitzi))))) proiectul pe termen lung.

    Reply
  3. Nemo

    @Florin, cam asa gandeam si eu.

    nu m-am gandit la "pe cine ar sustine C Preda", pe mine ma depaseste 🙂 , dar ar trebui sa fie intr-adevar cineva din vechiul PLD, care a fost cam scos pe margine de "PD".

    pozitia lui Basescu e cruciala, evident, dar intuitia mea feminina 🙂 imi spune ca triumviratul boieresc nu e vazut asa bine la Inalta Poarta 🙂

    @ d-le Preda, va multumim pt precizari.

    eu vad acolo si un cal troian, un risc carevasazica: daca d-l Boc nu castiga mandatul in Bucuresti, in sectorul ala? E ardelean care ar fi candidat in Bucuresti(unde, stiti dvs, "miticii" 🙂 ), sectorul ala are reprezinta un sample de populatie mic, care poate nu s-ar fi comportat conform "asteptarilor". Ar fi fost un risc cam mare 🙂

    Reply
  4. gabhry_el

    Florin

    Ce a atacat PDL cu Honorius?

    Eventual propriul electorat. Care nu se identifică cu aparatul de partid. (Deşi şi pe acesta l-a tulburat).

    Nu tot ce e şocant e valoros, admirabil sau cîştigător.

    Honorius nu e şocul bun, e o simplă zdruncinătură, o hîrtoapă proaspătă pe drumul reformării partidului.

    Spun(eau) unii pe bloguri că de ce nu intră tinerii în politică, dacă nu le convin honoriuşii.

    Păi, pentru ce să intri dacă locurile sunt, cum se vede, ocupate?!

    Ce şanse ai în faţa honoriuşilor şi ebelor care umplu marea familie pedelistă?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Riddick: Eu as spune ca nu. Sint multe pe care nu le luam in calcul. De pilda, cum se raporteaza Basescu la "incident". (Care, daca se leapada de Preda risca sa dea munitie noua celor care l-au condamnat pentru EBA, sa devina contra-reformatorul sef si sa se asocieze pe veci cu numele si imaginea lui Oltean) . Sau Udrea (care nu e deloc in aceeasi barca cu Videanu si Berceanu oricit ar incerca Voiculescu sa ne convinga). Crede cineva ca e vreunul din greii PDL dispus sa intre in conflict cu Marinarul care are in fata 5 ani de mandat? Asadar pozitia lui Basescu e cruciala. Un sut in cur? Doar Base i-l poate da. Si mai e ceva ce pierdem din vedere: Preda a inceput o lupta pentru putere, pare ca toata lumea e de acord. Pe cine reprezinta? Tu crezi ca Preda vrea sa-si depuna candidatura la congres? Nu e nici naiv si nici prost ca sa creada ca are vreo sansa. Intrebarea e, pe cine ar sustine Preda si eventualul lui grup la Congres? Trebuie sa fie cineva din vechea garda. Sint posibilitati interesante, nu stiu de pilda de ce tot imi revine in minte zilele astea numele lui Valeriu Stoica. Am sa fac un articol din comentariul asta, sa deschidem bursa.

      Reply
  5. Bleen

    @Florin

    Văz că ai adormit şi ai închis messengerul.

    O să fiu off topic. Am scăpat întreg din greu de ucis 27 (sau 34 sau 48, nu mai ţin minte). A fost o discuţie raţională, fără cuţităreală şi scîrţîit de roţi. I-am zis ceea ce ar zice în astfel de momente orice român dedicat naţiei: "Don't kill me, the country needs me" A înţeles şi şi-a scos uşurel cuţitul de sub aorta mea, l-a şters cu gesturi leneşe, m-a privit calm pe sub gene şi a zis cu voce stinsă dar hotărîtă: "Fuck it. Hai, fugi, copile cu părul relativ bălai şi joacă-te de-a reforma partidului, de-a dreapta şi de-a blogaricii." Mi-am şters o lacrimă, mi-am fluturat batista a adio în direcţia cuţitului, am chemat Smurdul, mi-am aprins o ţigară şi iată-mă, în faţa tastaturii, jucîndu-mă de-a blogaricii.

    Deci, pe această cale promiţ să nu mai las astfel de aspecte superficiale, triviale şi futile să-mi distragă atenţia de la adevăratele probleme existenţiale şi de la Madame Blogary.

    Reply
  6. Cristian Preda

    Va multumesc pentru observatii. Voi tine seama de ele.

    Candidatura dlui. Boc nu era o gluma, nici o ironie ieftina.

    Este vorba despre o procedura frecvent utilizata de catre politicieni pentru a-si consolida sau testa legitmitatea.

    De altfel, din informatiile de care dispun, domnului Boc i s-a propus sa faca acest lucru. Nu cunosc motivele pentru care a refuzat. Sunt convins ca o asemenea candidatura ar fi adus o victorie importanata pentru premier. Nu situ ce penelist sau pesedist care nu e deja ales l-ar fi putut infrange.

    Tin, de asemenea, sa adaug doua lucruri.

    Primo: Sunt un sustinator al dlui Boc. Nu vreau nici sa ii pun in discutie autoritatea in PDL, nici – cu atat mai putin – sa sprijin o fronda irationala. Apreciez, de altfel, faptul ca spre deosebire de alti lideri de partide dl Boc a avut taria de caracter sa accepte ca pot exista doua voci in partid. E ceva elementar, dar in Romania au trecut 20 de ani pana ce acest lucru a fost acceptat. Sper sa nu mai treaca alti 20 pana se accepta o a treia…

    Secundo: Cred ca pot ajuta PDL punand intrebari pe care cetatenii sau, de ce nu?, membri ai PDL fara notorietate sau lipsiti de curaj ar vrea sa le puna. Un partid traieste de pe urma acestor relatii cu cetatenii, nu doar de pe urma retelelor financiare.care dubleaza sau pur si simplu sustin structura de resurse umane.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Cristian Preda: Va multumesc pentru raspuns, apreciez sincer deschiderea de care dati dovada. Inteleg rationamentul cu dl Boc, de altfel multi alti "moderati" sint de aceeasi parere cu dumneavoastra. Continui sa cred ca formularea din interviu a fost una nefericita, chiar daca rationala. Dupa cum continui sa cred ca daca Honorius a fost o buna tactica de atac, ati pus totusi prea mult "verb" si emotie, in asa fel incit demersul a riscat sa para frustrat. (In plus, ca si Bleen, cred ca trebuie sa iesim din logica de partid actuala, in care o pozitie de parlamentar e graalul pentru care se bat toti). Slava Domnului, am trecut de Honorius si am ajuns repede la subiectul principal, prin grija domnului Oltean. Madame Blogary a aparut si dintr-o exasperare in fata lipsei de reforma in PDL (reforma e un sindrom bovaric in PDL, nu credeti?), asadar e natural sa va sprijinim demersul (chiar cu vocea noastra anemica, de inceput), asa cum era el formulat in ebosa de pe blogul dumneavoastra. Succes in recrutarea trupelor!

      Reply
  7. Turnofftheglory

    Florin, momentan Preda aduna sustinatori, depeste tot. Ceva nu sepupa cu Mungiu, nu e misogin. 🙂

    Si nici nu are complexe de inferioritate referitoare la spectul fizic. Uneori anumite iesiri al Alinei Mungiu tin de chestii atat de pamantene. 🙂

    Reply
  8. Servilia

    Faptul ca domnul Preda a vorbit pe blogul personal despre ceea ce il nemultumeste este salutar dar faptul ca face turul (si jocul) televiziunilor "de stiri" nu imi miroase deloc a bine. Cred ca omul a simtit ca e momentul sa-si creasca actiunile dar fara a asuma, in realitate, nici un risc. Gestul lui seamana cumva cu iesirea Hertei Mueller pe tema Antohi si Hoisie trimisi la o scoala de vara de catre ICR, chestie care i-a adus nobeliatei lauri dar nici un risc. Ar fi riscat cu adevarat daca ar fi dat un raspuns la intrebarea ce e de facut cu informatorii? Ce drepturi mai are, de pilda, Carol Sebastian, in societatea romaneasca? Eu inca astept de la dna Mueller un raspuns. Stiu ca asta e o alta tema si paralela e deplasata dar in termeni de castig de imagine vs riscuri asumate, cred ca se sustine. Pe de alta parte, exista gesturi pe care dl. Preda le poate face in viitor care sa contrazica ipoteza mea cum ca a vrut doar sa dea o lovitura de imagine.

    Reply
  9. Nemo

    titlu' e misto, inspirat 🙂 o gaselnitza, cum s-ar zice :mrgreen:

    insa, nu subscriu 🙂

    madam' Mungiu si-a dat cu parerea inaintea unor alegeri importante, cu miza pt Basescu/viitorul Romaniei, Prigoana jr e miza pt vreo 6000 de alegatori care se vor prezenta eventual la vot; plus ca madam Mungiu aia e un monstru de orgoliu, devine din ce in ce mai plictisitor sa-i citesti exercitiile de pretziozitate si autoadmiratzie.

    Honorius Prigoana nu reprezinta o miza decat in masura in care este argumentul pt o reforma si "asa nu (mai)merge".

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Nemo, eu nu am spus ca e Alina Mungiu, am spus ca daca nu e atent risca sa ajunga Alina Mungiu. Unele lucruri din interviul cu Tapalaga ar trebui sa puna pe ginduri, cum e cazul cu re-validarea lui Boc in fata electoratului. Miza nu e importanta, e ca si cum un sofer de microbuz beat e mai putin vinovat decit un pilot de avion beat.

      Reply
  10. Marius Delaepicentru

    Ieşirea europarlamentarului C. Preda în public este un act de conştiinţă. Ceva nu se pupă cu principiile sale, şi o spune cu voce şi cu literă. Ieşirea nu trebuie nici augmentată, dar nici minimalizată. Este ceea ce este. Să-l acuzi acum pe Preda, de ce nu a făcut şi de ce nu a dres, este cel mai simplu. Pînă şi CTP ştie să facă sofisme de felul acesta.

    Reply
  11. Carol

    Poate ca n-ar strica sa-i mai luati si pe astia in tarbaca. Ca prea-si bat joc de cititori.

    Iata un titlu "proaspat" la Ziare.com

    "Honorius Prigoana ar vota pentru legalizarea drogurilor, insa nu si a prostitutiei"

    Si un titlu la fel de "proaspat" in EVZ

    Prigoană jr. ar spune DA prostituţiei şi NU drogurilor

    Reply
  12. Carol

    @F. Cojocaru

    N-am intele cum un candidat ales democratic "trebuie să se valideze în fața nemulțumiților"?

    Adica fiecare castigator al unui scrutin democratic, trebuie "sa se mai valideze" o data in fata celor nemultumiti? Cum vine asta? Sa-l tot punem sa candideze, peste tot , de 100 de ori pana cand toata lumea e fericita? Sa punem un prag de 100% ca sa fim siguri ca toata lumea e multumita?

    Asta e insasi democratia. Unii sunt multumiti, altii nu, unii vor mai mult, altii incep sa strambe din nas pe parcurs dar pana la urma tot majoritatea conteaza. Indiferent ca e vb de o majoritatede 50+1 sau una de 50+49!

    Reply
  13. Carol

    Ma mir ca lui Preda nu i-a trecut prin minte sa-l trimita pe Boc sa candideze la Mizil sau la Dabuleni. Si apoi sa se declare confirmat in parerile lui, ca Boc nu e dorit nici ca sef de partid si nici ca premier!

    Degeaba, Preda o fi un teoretician stralucit dar ca practician e slabut de tot.

    Reply
  14. Carol

    @gabhry-el

    Aia cu candidatura lui Boc e o ineptie. S-a trezit Preda sa "dicteze" cum ar trebui sa faca unul sau altul.

    De ce nu candideaza Preda? Sa vada si el care este adevarata sa sustinere in randul electoratului, pt ca pana acum nu si-a luat "botezul". In schimb, Boc a dovedit de cateva ori ca nu ii e teama de electorat iar rezultatele obtinute in scrutinuri sunt mult deasupra celor ale lui Preda .

    Reply
  15. gabhry_el

    Florin

    Boc putea să candideze, dar nu pentru a se legitima în partid.

    Dar îşi şubrezea poziţia în partid, e-adevărat, dacă ar fi pierdut.

    Şi risca să piardă (şi) preşedinţia partidului, care-i mai importantă decît un post de parlamentar.

    A calculat bine, Boc. Sau Băse. 🙂

    Reply
  16. Cozma

    Si daca joaca la cacealma?

    Daca C.Preda a plecat la cules simpatie liberala?

    Nu pot sa cred ca ar fi atat de lipsit de diplomatie. Sau poate e si/si.

    Nu stiu nimic despre cum merge democratia in alte parti, am trait doar in Romania.

    Ce cred eu:

    Nimic nu merge fara bani, se includ partidele. Cand cineva da bani pentru ceva, se asteapta la un castig, asa am inteles pana acum ca merg lucrurile. Nu cred ca credinta in niste principii este suficient de puternica, sa dai banii la partid ca la Biserica.

    La bursa partidului, Preda nu are multe actiuni. N-a bagat fise, nu e bagat in seama de aparate. Poate nu asta ar trebui sa fie situatia normala.

    Recunosc ca sunt confuz, poate ma lumineaza cineva.

    Reply
  17. gabhry_el

    Florin

    Propunerea lui Preda, ca Boc să candideze în sectorul 1, nu mi se pare deloc, da' deloc deplasată sau ironică.

    Boc ar fi avut mari şanse să devină parlamentar.

    M-aş fi dus să-l votez.

    Aşa, o să stau acasă.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @gabhry_el: Faptul că tu l-ai vota și ar avea șanse nu înseamnă că e o propunere rezonabilă. Eu cred că o astfel de candidatură l-ar fi expus mediatic complet fără rost și ar fi deturnat energii mult mai necesare în interiorul guvernului. Și nu uita te rog argumentul lui Preda: Boc trebuie să se valideze în fața nemulțumiților care nu-l vor PM. Ascultă interviul.

      Reply
  18. camil

    neah, nu sunt chiar atât de interesat de problemă. mi se pare doar curios că dl Preda nu a fost la fel de vocal și înainte de a deveni europarlamentar, ocazii s-ar fi găsit destule 🙂

    Reply
  19. nedormitul

    aşa sînt aleşi euro-parlamentarii. dacă nu îţi place îţi recomand să pichetezi parlamentul european. dar te avertizez că s-ar putea să dureze o vreme pînă se rezolvă. 😀

    Reply
  20. camil

    @ nedormitul

    nu mă interesează numele în sine, ci principiul – alegere pe listă. până una alta, honorius prigoană candidează într-un colegiu uninominal, ceva mai greu de adjudecat decât prima varianta. o simplă părere

    Reply
  21. nedormitul

    camil. mai ţii minte ce nume erau pe lista de ne-eligibili? îţi zic eu, dacă te uiţi pe lista aia, la cine a fost primul sub linie, o să te bucuri că preda a fost ales.

    Reply
  22. nick_d

    Intentia d-lui Preda poate fi laudabila. Momentul ales, foarte prost! D-l Preda se pare ca nu a auzit zicala: "teoria ca teoria, da' practica ne omoara". In situatia actuala nu se poate aplica "taiatul cozii dintr-o lovitura", ci "politica pasilor marunti". Si inca una din intelepciunea populara; "unde-i multa minte, e si multa prostie".

    Reply
  23. victor L

    Demersul dlui Preda consider a fi necesar, dar felul in care a iesit in decor, felul de spalare a rufelor in public, mi se pare pagubos.

    Iar candidatura lui Boc pentru "legitimare" mi se pare o obraznicie.

    Reply
  24. bogdan

    domnul Preda a explicat la hotnews de ce ar fi fost utila, dupa parerea sa, candidatura lui Boc, sper ca ati ascultat interviul

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @bogdan: Tie ti se pare altceva decit o gluma tîmpită a-i propune lui Boc sa candideze la sectorul 1 pentru a se legitimiza in fata celor care cîrîie in partid impotriva numirii lui ca PM? Dupa cum sesiza Tapalaga, Boc a fost ales deja la viata lui, de mai multi romani decit cei din sectorul 1, as adauga eu. (si nu pe o lista, cum a fost ales Preda, nu?) Iar daca nu e o gluma, e un mod elegant de-a aduce in discutie ca Boc nu are sprijin in partid, ceea ce e un atac. Ca sa nu mai spun ca daca stai sa te gindesti, Primul Ministru e numit de Presedinte. A-i pune in cauza legitimitatea si a-l trimite sa cistige alegerile intr-un sector, oare ce inseamna?
      Imi repet parerea, Preda se ia prea in serios, face glume care nu-i ies si daca nu devine mai atent cu ce spune risca sa compromita reusita miscarii de reformare pe care o initiaza. Pe care, sa fim limpezi, o aplaud. Numai ca nu se bate cu niste ageamii ci cu niste vulpoi batrini plini de cicatrice. Putina prudenta in declaratii ar fi de folos, Boc nu e Honorius.

      Reply
  25. gabhry_el

    iar alţii şi-o caută cu ele (cu lumînările, carevasăzică)

    cum face domnul Preda, zice Florin

    dar numai cine şi-o caută, şi-o va găsi

    PDL – Pentru Patrie şi Honorius!

    Pentru că a dat PDL pe Favorit şi PDL îl pune pe Honorius la Favoriţi.

    (apropo, care e sensul: de la favorit la favorizat, sau invers?)

    Reply
  26. Carol

    MUNGÍU, mungii, s.m. (Înv.) Lumânărar. – Din tc. munçu.

    Asa ca, unii le fac, unii le aprind iar altii le tin.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *