Funeriu: „Un nou partid? La întrebarea asta vă voi putea răspunde după congresul PDL”

„Noi ne-am început viaţa în democraţie cu un Apel către lichele. Cred că e momentul să facem un Apel către elite.”

„Foarte mulţi vorbesc despre reformă, foarte puţini au făcut-o. Eu fac parte dintre cei care au făcut-o.”

„Reforma partidului trebuie să se facă cu oamenii care au demonstrat că au făcut reforma în domeniile lor. În PDL, trebuie să facem clar distincţia între cei care vorbesc despre reformă şi cei care o fac.”

„Un nou partid? La această întrebare putem răspunde abia după congresul PDL.”

Precizare: Interviul e filmat cu telefonul mobil, de o studentă la clasice (latina/greaca veche).

Facebook Comments

50 Comments Funeriu: „Un nou partid? La întrebarea asta vă voi putea răspunde după congresul PDL”

  1. laly

    este cel mai bun discurs politic pe care l-am ascultat in ultimii ani. D. Funeriu este curajos si charismatic si inspira empatia de care avem noi nevoie, natiunea romana.

    sint sigura ca este cel care ne trebuie sa reusim sa devenim mindri de tara in care traim.

    Este singurul ministru, care a facut ceva concret!

    L-as alege fara ezitare presedintele tarii. Am foarte multa incredere in ce face, spune lucrurilor pe nume!

    O aparitie exceptional pentru clasa politica din Romania, prafuita si plina de lasitate!

    Reply
  2. 1

    Lala

    PDL ar trebui să-şi schimbe urgent statutu', să aibă 3 preşedinţi: triumviratul BVB ar sălta partidul cu 21% în 48 de ore!

    Reply
  3. Lala

    Intr o declaratie facuta azi, Radu Berceanu, purtatorul de cuvant al gruparii greilor, ne a anuntat ca daca V. Blaga va castiga presidentia partidului, PDL va creste cu 7% in urmatoarele 48 de ore !! Adunate cu cu cee 8 Procente visate de Videanu ajungem la 15 % surplus fata de cele 15-16% pe care le are acum PDL ul !

    Ma intreb cu poate, insa, un personaj ca V. Blaga care are doar 14% incredere in toate sondajele de opinie sa aduca in 48 de ore inca 7 procente partidului ?

    Reply
  4. judex

    @Bleen:

    1. O clarificare:

    eu vorbesc vechimea necesara DOAR pentru functia de presedinte al partidului. In rest, ai dreptate. Eu sunt de parerea ca PD-L se poate maturiza ca partid doar prin….intinerire (poate parea de ciudat la prima vedere, dar sa nu uitam ca batranii pot da, la un moment dat, in mintea copiilor).

    2.Despre Funeriu – presedinte PD-L.

    Eu cred ca Funeriu este suficient de inteligent sa inteleaga ca viitorul sau politic depinde de terminarea reformei in sistemul de invatamant. El a facut pana acum planul fundatiei sistemului, a gasit echipa care sa urmareasca planul (Oana Badea mi se pare o descoperire demna de remarcat), si a realizat si portretul-tip al muncitorilor de pe santier (buni profesori = caracter+dedicatie+performanta). A pleca de la invatamant inainte de finalizarea lucrarilor

    ii poate fi fatal, nu cred ca exista acum alternativa la cuplul Funeriu-Badea, iar placrea de la Minister inainte de 2014-15 poate fi o lovitura mortala planului sau.

    3. Portretul viitorului presedinte PD-L.

    A. Eu cred ca noul sef al partidului asta trebuie sa fie, inainte de orice, un INVINGATOR. Cum Basescu este exclus, PDL-ului ii trebuie un fel de "clona" a lui TB, care sa substituie (macar partial, ca in totalitate este imposibil) efectul de locomotiva (ca frane sunt cu duiumul…).

    B.Este nevoie ca noul sef al PDL sa fi obtinut DEJA victorii MARCANTE pentru PD-L, deci in urma realizarii unor proiecte majore, de substanta. De asta este nevoie ca el sa aiba state de serviciu cat mai indelungate in PD-L (eu zic ca 5 ani este suficient, datorita relative recentei schimbari ideologice, dar si a compozitiei acestei formatiuni).

    C.Candidatul trebuie sa provina din sfera executiva, ca si Funeriu, Macovei sau Baconschi (…si Blaga este un executiv prin excelenta, dar pierderea alegerilor pe Bucuresti cred ca il descalifica dpdv al cerintei de la A. La fel si Baconschi, Schengen ii poate atarna ca o piatra de moara, in caz de nereusita). N.B. Funeriu este o aproape o certitudine pentru viitoarele alegeri ale conducerii PD-L (nu cele din 2011), dar a-l face acum sef la PD-L aduce cu a-l scoate pe Messi din teren, ca sa-l pui antrenor…

    D. Candidatul trebuie sa evite scindarea PD-L, caci timpul pana la alegeri este scurt, Cu alte cuvinte, "garda veche" trebuie recuperata, resapata si conectata la modernismul si aspiratiile "juniorilor". Razboiul juniorilor cu seniorii trebuie transforamt in discutii principiale si pus in slujba unui partid care trebuie sa fie la sfarsitul procesului un produs nou ca proaspat scos din pachet, si asta din temelii.

    Ghici ciuperca ce-i…

    Reply
  5. D.

    Funeriu este, la aceasta ora, ministrul cu cel mai important capital politic> o reforma demarata, reforma la care a lucrat inca de la inceput, ca vicepresedinte al comisiei prezidentiale pentru ref edu! Niciun alt ministru sau parlamentar nu se poate compara, repet, la aceasta ora, cu Daniel Funeriu. Din acest punct de vedere, decisiv pentru perioada si procesul istoric in care se afla Romania, el devine cel mai titrat si mai de luat in seama candidat pentru noul leaadership de care are nevoie PDL si Romania! Alaturi de ceilalti exponenti activi ai curentelor reformatoare, Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda, Theodor Baconski, dar si de cei care sprijina, direct sau indirect, aceste curente, Elena Udrea, Gheorghe Falca si Traian Igas, Gheorghe Scripcaru si ministrul Ialomiteanu, Gheorghe Flutur, ministrii Valeriu Tabara si Valerian Vreme, si, desigur, de mentorii si promotorii catorva dintre cei dintai, inclusiv ai lui Daniel Funeriu, adica Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, Funeriu trebuie sa se regaseasca in viitoarea echipa de conducere a PDL, probabil, pentru inceput, tot sub presedintia lui Emil Boc. Sa nu uitam ca PDL trebuie pastrat cat mai larg ca reprezentare si cat mai unit ca functionare, iar pana la alegerile din 2012 (locale si parlamentare) si din 2014 (europarlamantare si prezidentiale) cei de mai sus, plus altii, mai noi, mai proaspeti, trebuie sa intre intr-o competitie interna naturala, de stabilire a celor mai buni candidati pentru cele mai importante demnitati din stat, dar si sa continue procesele de reforma. Altfel, cum spune Funeriu, vom ramane cu reformele tot la stadiul de vorbe, ocupati pana peste cap cu Alba ca Zapada si cei sapte moguli pitici, cu Printul, cu Regina si cu … "am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa"!

    P.S. Cea mai tare revenire ar fi … Guess who?! 🙂

    Reply
  6. Hantzy

    Sa spunem lucrurilor pe nume!

    Asta pare a fi taria politicienilor proslaviti din PD-L. Si e intr-atat de puternica aceasta convingere in randurile fanilor, incat dintr-insa se hraneste si speranta ca ceea ce fac este si bine. Asa, pausal!

    Reply
  7. Mih

    Multumesc realizatorilor pt acest interviu. D-ul Funeriu este un politician asa cum as dori sa fie cat mai multi, pentru ca este capabili sa faptuiasca lucrurile de care tara are nevoie. Cat mai multi, cat mai activi si, la momentul acesta, cat mai vizibili si vocali…

    Reply
  8. Lala

    In interviul domnul ministru pare ca e un tip destul de relaxat, care vorbeste la obiect – ce si cat sa vorbeasca ! BLEEN cum e in realitate ? Vrem si noi impresii ! Cum a fost experienta asta pentru tine ? E diferenta intre ministrul din interviu si ministrul in fata camerei inchise ?

    Reply
  9. Nemo

    ok, telefonul poate fi asezat intr-o vaza(sau scrumiera)[ca tot a fost aniversat azi/ieri Edison :mrgreen: ], rotita cand spre intervievator, cand spre intervievat.., ..hai fie, intervievatorul poate fi sarit, ca sa arat ca sunt capabil si de compromisuri 😀

    Reply
  10. 1

    Nemo

    să ţină telefonul nemişcat 20 de minute e greu şi pentru o studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport 🙂

    iar dacă l-ar filma şi pe intervievator filmarea ar fi compromisă iar ameţeala – garantată

    Reply
  11. Nemo

    despre Funeriu nu am sa spun prea multe, am zis p'acilea de pe cand se alegeau ministrii in guvernul Boc I-ntaiul, ca daca "Funeriu nu e, nimic nu e". mai ales reforma nu e.. mai era unul mai de soi, dar am uitat. eh, pe vremea aia-si dupa aceea-imi aduc aminte de unii inca pasionati de EU pe blogul asta 🙂

    insa, am zis sa intervin pt ca am citit interventia Lalei si m-a dus un gand spre locuintele lacustre…, aa spre statutul PDL-ului adica 😀

    -dom'le, in afara de transpiratul(fara ghilimele) ala de la Blaga, aia nu mai au nici o resursa (de preferinta umana) pe acolo?! pai daca e adevarat statutusul ala, Ionutz Popescu ar fi un candidat excelent, de exemplu.

    Are prezenta/carisma/experienta, bla, bla, ar avea vechime mai mare de 5 ani, pt ca vine din PNL(Macovei, Voinescu, Preda, Baconschi nu au; la ei facea de fapt referire Basescu), samd.

    Editorialul lui Cartarescu din EVZ este excelent(de data asta a nimerit-o 😆 ). E vorba de "reprezentare". Ionutz Popescu ar reprezenta exact segmentul "dinamic" al societatii romanesti, in care s-ar regasi multi din cei care vor sa schimbe ceva si au si cum, si cu ce. Important e sa aiba cu cine 😆

    Uite asa s-ar putea genera un efect "bulgare de zapada"…

    ps. uite Bleen, ai putea sa-i iei un interviu lui Ionutz Popescu; in contextul cu pedistii. si daca o sa fie filmat-asa cum banuiesc 🙂 – tot de studenta de la greaca veche, am 2 sfaturi: 1. cand se filmeaza, camera/telefonul, etc, trebuie tinut nemiscat, ca altfel ii apuca ametzeala pe aia cu otolitzii mai slabi si 2. din cand in cand, mai ales cand pune intrebari, trebuie filmat si intervievatorul 😉

    Reply
  12. Lala

    Art. 19. – Membrii partidelor cu care Partidul Democrat Liberal fuzioneaza prin

    absorbtie si care doresc sa devina membri ai Partidului Democrat Liberal trebuie sa depuna

    adeziuni individuale, in conformitate cu dispozitiile art. 14-18, si isi pastreaza vechimea

    avuta in partidul de la care provin.

    conform acestui articol din statutul PDL, cei proveniti din fostul PLD ar trebui sa si memtina vechimea ! Trebuie analizate si prevederiledin protocolul de fuziune al celor doua partide PLD si PD

    Reply
  13. judex

    UDMR si PDL – momente decisive similare

    Asa cum UDMR are o singura sansa sa reziste in Parlament dupa 2012 (sansa lor se cheama Eckstein), tot asa si PD-L poate supravietui la guvernare cu o singura alegere.

    Daca e sa-l parafrazam pe SL, omul cu marul este pe-acolo, dar mai sunt pe-aproape si aia care vor sa-i fure calu'…

    P.S.:

    @Bogdan, Mirel: eu sunt sigur ca vechimea in PDL este ABSOLUT necesara pentru mentinerea coeziuni, viziunii si experientei de guvernare.

    Reply
  14. Musette

    Imi place dl. Funeriu si il felicit pt ca a fost printre putinii ministeriabili care a avut curajul sa intre in 'viesparul' invatamantului romanesc, spunand multor lucruri direct, pe nume!Nu ii vor ierta asta dar nu are nicio importanta, bulgarele se va rostogoli si va deveni bolovanul care va distruge esafodajul vechi si ponosit existent in sistemul nostru de invatamant. Sunt de acord ca 'Alba ca Zapada' exista deja. Este, iertata-mi fie comparatia, ca un embrion care se dezvolta in interiorul PDL-ului, chiar daca' mama surogat' nu e incantata de aceasta sarcina. Daca aripa reformatoare nu va avea sorti de izbanda si nu va fi promovata in primele randuri ale puterii de decizie din PDL, atunci noul partid se va desprinde si isi va incepe viata pe cont propriu. Sunt convinsa ca dl Funeriu, alaturi de Monica Macovei, Sever Voinescu sau Cristian Preda vor primi tot sprijinul din partea d-lui presedinte Traian Basescu. E nevoie de un suflu nou si reformist in politica romaneasca. Cine nu intelege sau nu vrea sa inteleaga asta nu are ce cauta in politica, asa cum se face ea in mod normal in toata lumea ciilizata si nu in mod 'original', ca pana acum in Romania!

    Reply
  15. Bleen

    @Bogdan

    Uite, ai deschis un subiect foarte important. Conform statutului, preşedintele PDL nu poate fi decît pedist.

    Mi se pare ciudat ca într-un partid înfiinţat în 2008 să ceri candidaţilor la preşedinţie să fie membri ai partiului din 2006.

    Reply
  16. picus

    @secondo

    1) PDL dirijat de ex-vamesul Blaga = PSD;

    2) un PSD exista deja;

    3) un al doilea PSD este inutil (oamenii au in general tendinta sa prefere originalul copiei).

    Reply
  17. Bogdan

    Din cate stiu eu sa numar nimeni dintre cei veniti din PLD nu poate avea vechimea de 5 ani in PDL ca sa poata candida la presedentia partidului. Presupun ca vechimea din PNL nu se pune, nu? 🙂

    Reply
  18. segondo nome

    Mai frate ce usor se amorseaza o tema falsa in Romania. Tara cu bastinasi cam naivi, ce sa zic.

    Copii ascultati ce va spun: nu face nimeni nici o Alba ca Zapada. E prea tarziu, mai e prea putin pana la alegeri si efortul financiar si organizational e mult prea mare pentru cat de slabe sunt sansele de succes. A, cand Basescu era in varful popularitatii sale poate ca un asemenea partid ar fi avut ceva sanse. Dar acum e exclus. Toata aceasta vorbaraie e doar un bluff dat de gruparea Basescu gruparii Blaga: daca nu ne lasati la butoane ne luam jucariile si plecam. Ei bine mie teama ca BVA o sa plateasca sec.

    Reply
  19. Yeba

    Fiindca nu putem spera sa aiba si geniul formularilor, asta nu se construieste.

    De exemplu "cuplul comic Ponta si Antonescu" asa ramine, fie si numai din motive de rostire: Stroe si Vasilache.

    Reply
  20. LB

    unii vorbesc de alta ca zapada, altii lauda, osanale suuus, mult, altii scriu si ei pe aci ca nu au ce face (eu de exmplu), ma uit la titlu (ca de ascultat nu am rabdare) ma uit prin comentarii, si vad ca una e tema si alta concluziile. o seara buna.

    Reply
  21. Yeba

    Sper ca e clar pentru toata lumea ce de calitati au chimistii din diaspora 😆

    In discutia despre impresia pe care o lasa dl F. as adauga ca oricare dintre reformisti ar deveni scutierul Atenei, acesta trebuie sa invete sa vorbeasca RASPICAT, un adjectiv uitat si avantaj competitiv de-al lui Zmeus.

    Reply
  22. 1

    picus

    cui "multora"?

    dacă dvs. vi se pare un fel de Frankestein nu înseamnă că multora li e pare

    mă rog, li se pare celor care-l fac pe Băsescu chioru' şi dictachioru'

    Reply
  23. picus

    Nu manelizare, ci doar umanizare. D. Funeriu este politicos, este coerent, este inteligent, este competent, este integru, este de buna credinta, adevarat. Dar, pe drept sau pe nedrept, multora le pare un fel de Frankestein. Un lider politic important nu poate dispretui marea masa.

    Reply
  24. 1

    picus

    eu nu cred că a te comporta civilizat, a vorbi corect şi coerent te îndepărtează de alegători şi te dezumanizează

    poate te îndepărtează de unii, dar te apropie de alţii

    Funeriu nu trebui să fie simpatic pentru toţi, pentru marea masă.

    Poate fi apreciat şi de o masă mai mică, dintr-un colegiu uninominal.

    (Nu cred c-ar fi mai puţin simpatizat ca Andronescu, dacă ar fi contracandidaţi).

    Reply
  25. picus

    D. Funeriu e pe cale sa implementeze o reforma vitala pentru viitorul educatiei din Romania. Este eficace, de acord. Dar pentru a fi un lider politic cu priza la alegatori, ar trebui sa devina mai uman. Are inca un anumit aer de suficienta si de aroganta, o anumita morga care il face antipatic pentru marea masa a oamenilor. Ar trebui sa lucreze mai mult aici. Baconschi are oarecum aceeasi problema.

    Reply
  26. Lala

    Nu vreau sa i ridic vreo statuie, departe de mine gandul asta ! Dar pana acum nu am vazut niciun ministru care sa se bata cu sindicalistii si sa i puna cu botul pe labe asa cuma facut Funeriu cu ei , mai ales in timpul examenului de Bacalaureat, pe care au incercat din toate puterile sa l saboteze ! Pana acu,m toti ministri educatiei au batut palma pe sub masa cu ei ca sa aiba mandate linistite !

    Reply
  27. 1

    Lala

    De-acord cu tine.

    Funeriu e energic, curajos şi determinat.

    Dar, MAI ALES, el acţionează, face, a dovedit că e eficace.

    Încă nu realizăm proporţiile uriaşe ale reformei pe care a reuşit s-o impună.

    Dintre toţi miniştrii a făcut cea mai amplă reformă.

    Reply
  28. Lala

    Eu l as propune pe Funeriu ca lider al grupului reformistilor mai reformisti decat reformistii (Preda&Voinescu&Baconschi) dupa modelul din Parlament, acolo unde exista un grup al independentilor mai independenti decat independentii de la UNPR !

    Reply
  29. 1

    Merechene

    Înainte de a exista în PDL, Alba ca Zăpada a fost mai întîi în capul lui Zeus.

    Alba ca Zăpada e de fapt Atena. 🙂

    E (aproape) gata înarmată, pregătită să iasă în lume. 😀

    Reply
  30. Lala

    Mai mult sau mai putin ! In afara de Imparateasa cea rea – lichelele – mai sunt si alte uscaturi pe acolo ! Bine, acum eu sunt putin contrariata si de acest grup al asa zisilor reformisti. Pote cineva sa mi spuna ce reforme au facut Cristian Preda, Sever Voinescu sau T. Baconschi ? Ca oricat m as gandi nu gasesc niciuna ! Doar multe vorbe ! Iar vorbele nu tin loc de fapte !

    Reply
  31. valentin

    Poate fi o miscare de genul celei in urma careia s-a format FDSN.Cu Boc in rolul lui Petre Roman si cu Basescu in rolul lui Iliescu.Pentru ca altfel nu ai cum sa faci un partid care sa castige alegerile.Scenariul e simplu:Boc debarcat cu cateva luni inainte de parlamentare,fractura in PDL,BVB raman cu trandafirul ofilit si un tanar si viguros partd popular crestin cu oameni neprihaniti si incoruptibili.PDL va ramane cu vreo 4% dar va intra in parlament pentru ca pragul va fi coborat la 4%,cat sa intre PDL si UDMR dar cat sa nu intre PNG si PRM.Alba ca Zapada poate cu ceva sanse sa ia un 25% si daca USL nu face cele 50% cat prevede Constitutia sa vedem Alba ca Zapada,Zmeus si cei sapte pitici.Unul din ei va fi cu siguranta Boc si PDL,al doilea DD si PP,ceilalti vor veni mai tarziu din Padure.

    Reply
  32. Merechene

    @Lala,

    dupa cum vad ca se prezinta situatia, as zice ca Alba ca Zapada exista in PDL, doar ca, pana in 2012, trebuie sa scape cumva de Imparateasa cea rea – lichelele partidului-

    Reply
  33. sorinp

    Asteptam cu nerabdare urmatorii pasi. Daca PDL-ul se va trezi la timp si la alegeri vor castiga o buna parte din posturile de conducere reformistii (care au o mult mai mare credibilitate decat vechea garda) atunci mai exista speranta pentru ei la alegerile urmatoare. Si pentru Romania, implicit! Daca nu, probabil singura sansa ramane "Alba ca zapada"!

    Reply
  34. Lala

    Daca tot are experinta formarii unui nou partid, atunci sa puna osul la treaba pentru alba ca zapada ! In jurul unor oameni ca el trebuie sa se construiasca noul partid !

    Reply
  35. ender

    Felicitări Mirel!

    Încep să se limpezească apele. Nu ştiu dacă Daniel Funeriu are vechimea în partid (cinci ani parcă) pentru a putea candida la funcţia de preşedinte al PLD. Funeriu cred că ar putea fi soluţia la criza de lider a PDL.

    Reply
  36. 1

    Florina

    cum era replica în "Nea Mărin miliardar":

    "pe mine nu mă intersează fata, pe mine mă interesează latina şi greaca"?

    😀

    Reply
  37. Florina

    foarte bun, Mirel!

    omul acesta, Daniel Funeriu, imi place din ce in ce mai mult. exact asta trebuie afirmat constant, ca PDL face, pe cind ceilalti doar au vorbit.

    @Sebastian Lazaroiu

    nu pot fura studenta. 🙂

    Reply
  38. 1

    Dl. Funeriu ar trebui să facă parte din leadership-ul partidului.

    Ar trebui să candideze la o funcţie în fruntea partidului: pentru ceea ce a făcut şi face pentru reforma învăţămîntului romînesc ar merita-o cu prisosinţă.

    Reply
  39. carina

    Cine sunt lichelele la care facea referire domnul ministru ? Sa fie oare Blaga, Berceanu, Oltean ,Albu, care vor sa puna din nou mana pe partid si sa faca cu el ce stiu ei mai bine, adica sa l aduca la -7% in preferintele electorale ? Cei care nu vor sa renunte sub nicio forma la trandafirul din sigla ? Cei care injura din greu cand aud numele lui barroso, martens, lopez sau orice al nume din PPE ?

    Oameni ca Funeriu trebui sa se regaseasca in noua conducere a PDL ului, daca se mai doreste ca acest partid sa traiasaca . desigur, nu trebuie sa ne asteptam ca in 2012 sa aiba perfomante electorale stralucite ( desi pot exista si suprize de genul asta, daca se va modifica legea electorala) dar pe viitor, o echipa de genul acesta poate face din PDL un adevarat partid de dreapta !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *