Când presa face dragoste cu democraţia. 10 poziţii

Nu o spun eu prima oară. Ioana Lupea într-un editorial din Ev.Zilei o spune chiar mai bine decât mine.  Presa din România se comportă din ce în ce mai mult ca un actor politic. Câinele de pază al democraţiei are, din ce în ce mai des, puseuri erotice şi se împerechează cu oile pe care le păzeşte. Când presa devine parte în jocul politic, democraţia însăşi este distorsionată. Dacă presa tot a ales să joace acest rol de câţiva ani buni, să vedem ce erori comite atunci când încearcă să influenţeze jocul politic. Am identificat 10. Probabil sunt mai multe, dar le semnalez pe cele flagrante. Prin erori de comunicare mă refer la intenţii care sunt deturnate de la obiectivul lor iniţial.

  1. Atunci când atacă permanent guvernul şi augmentează nemulţumirile oamenilor, deşi speră că asta va conduce la revoltă socială şi la proteste violente, în realitate nu face decât să ofere un debuşeu frustrărilor din viaţa de zi cu zi. Şi asta diminuează potenţialul de violenţă.
  2. Atunci când organizează emisiuni de tip execuţie publică în care moderatorul şi invitaţii de la PNL, PSD şi PC se năpustesc asupra reprezentantului PDL, în loc să obţină efectul de demonizare a PDL, obţine efectul de victimizare.
  3. Atunci când ignoră subiecte care nu-i convin (defavorabile patronilor politici sau economici), în loc să abată atenţia de la ele, se decredibilizează, pentru că întotdeauna se vor găsi unii care vor vorbi despre subiectele respective.
  4. Atunci când încearcă să atragă în rândul audienţei oameni nemulţumiţi de guvernare pe care să-i „cedeze” apoi cu generozitate partidelor de opoziţie, când vin alegerile, în realitate nu fac decât să-şi diminueze audienţa, pentru că oamenii sunt mai preocupaţi de soluţii şi nu de valuri de critici.
  5. Atunci când vor să pună în contrast marile cazuri de corupţie cu incidente cotidiene care denotă dezordine socială şi lipsa autorităţii (în genul: de ce ne preocupă cazul Voicu în vreme ce avem atâtea accidente de maşină?), pentru a abate atenţia de la corupţie, pierd din vedere că oamenii sunt mai atenţi la ceea ce le este inaccesibil (culisele puterii) decât la chestiuni cotidiene pe care le văd singuri pe stradă (pentru care nu au nevoie de presă).
  6. Atunci când asociază unui singur partid anumite atribute sau fenomene negative pe care oamenii le consideră egal răspândite în clasa politică, în loc să demonizeze partidul respectiv, nu fac decât să se decredibilizeze (dacă prezinţi filmuleţe cu mita electorală în pungi portocalii, trebuie să ştii că telespectatorul tău fie a primit el însuşi, fie a văzut cu ochii lui şi mită electorală în pungi roşii).
  7. Folosirea repetată a aceloraşi experţi pentru a certifica opinii critice la adresa guvernului sau unui partid, în loc să ofere demonstraţia riguroasă a opiniilor critice, duce la decredibilizarea experţilor.
  8. Insistenţa de a prezenta acele sondaje, adevărate sau false, care arată victoria candidatului favorit, poate, într-adevăr, să convingă oportuniştii să voteze cu învingătorul, dar mobilizează şi electoratul adversarului (în al doilea tur de scrutin au venit mulţi alegători pro-Băsescu care nu au participat în turul întâi şi care, se pare, au făcut diferenţa).
  9. Difuzarea repetată (de multe ori cu încetinitorul) a unor imagini prezentate ca autentice poate duce la senzaţia că e ceva fals în succesiunea de cadre (e mai mult un efect psihologic). Ca, de pildă, în filmuleţul cu copilul din campania electorală.
  10. Pamfletizarea unor emisiuni critice cu adversarii politici creşte audienţa, dar diminuează considerabil capacitatea de persuasiune (oamenii se uită la circ, dar nu înseamnă că vor fi şi convinşi de opiniile exprimate).
Facebook Comments

55 Comments Când presa face dragoste cu democraţia. 10 poziţii

  1. Bleen

    Princip attempted suicide first with the use of his pistol after the assassination, then by ingesting cyanide. But he vomited the past-date poison (as did Čabrinović, leading the police to believe the group had been deceived and bought a much weaker poison). The pistol was wrestled from his hand before he had a chance to fire another shot.

    Reply
  2. Bleen

    To avoid capture, Čabrinović swallowed cyanide and jumped into the River Miljacka to make sure he died. The cyanide pill was expired and made him sick, but failed to kill him and the River Miljacka was only 13 centimetres (5 in) deep. A few seconds later he was hauled out and detained by police.

    Reply
  3. aurel

    DAR ȘI :

    11. NU IESE FUM FARA FOC !

    12. DACA ZICE LA TV . AȘA ESTE !

    13 . Lăzăroiu vorbește de …funie în casa spânzuratului …

    14. cine se scuză se acuză …si PARE MISTAGOG ENERGUMEN ….

    Reply
  4. Bleen

    Pe Realitatea TV nu şi-au ţinut ascunse jigodiile nici măcar acum: Ema Zeicescu, Bogdan Chireac şi Costin Georgescu despre comemorarea din Polonia. De fapt e normal, cei trei sînt rezultatul cel mai firesc al eliminării elitelor în ultimii 70 de ani.

    Reply
  5. MicutzaCeKurai

    @

    exista o singura pozitzie in care Presa si-o ia de la Politic/Mogul/Economic – cea ghiocel. Restul nu sunt poozitzii, sunt constatari/rateuri ideologice/castrari de constiintza/moartea celor 7 ani de-acasa.

    PS – am fost surprins de catre norul vulcanic si abandonat de catre Guvern, care mi-a inchis aeroportul, la Bucuresti. stie careva cit are sa-mi dureze exilul?

    Reply
  6. Pingback: Măsurile şi poziţiile lui Sebastian Lăzăroiu (1) « POLITICA ÎN PIONEZE – Sneezy

  7. val_one

    Auch!Chiar aşa?De fapt,da,numai într-o dictatură pot circula în spaţiul public idei demne de Gavrilo Prinţip.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Absolut on topic, Bitman mai e consilier al Ministrului de finante? Mai e vreo tara din lume in care un consilier al MF apare la TV de 30 de ori pe zi facind reclama la o banca?

      Reply
    1. Florin Cojocariu

      Justitia noastra cind n-are puseuri de hiper-sensibilitate la sanatatea inculpatilor are crize de hipo-constitutionalitate. Uite d'aia umbla ametita toata ziua. Si lesina periodic in bratele Bunicutei.

      Reply
  8. Liana Alexandru

    Si una si alta. Dar, exceptia de neconstitutionalitate nu inlatura evidenta.. Caltabosul pute rau 🙂

    Reply
  9. Alex

    O sa apara in presa: "Lazaroiu recidiveaza!Presa de la falsificare la imperechere". Sau poate o sa fie publicat langa o poza cu Badea imbracat in pene, cu o privire galesa :).

    Reply
  10. Florin Cojocariu

    O prietena, care pe motiv ca "tocmai pentru fac parte din aceasta presa surprinsa in ,,flagrant,," nu vrea sa se exprime altfel decit anonim, imi trimite urmatoarea observatie pe mess: "subscriu. e excelenta analiza. cu o singura observatie: presa nu face dragoste cu democratia, ci cu politica. desi rolul sau e de voyeur"

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *