Welcome Our New Guest!

Reacţii atât de severe precum ultima luare de poziţie a Ambasadorului american la Bucureşti n-am mai văzut din vremea Guvernului Năstase. Două garnituri de ambasadori au trecut de-atunci şi niciunul nu s-a mai atins de corupţie. Părea că, odată cu Michael Guest, corupţia a dispărut şi ea ca un ‘oapsete’ pisălog şi enervant. A repărut recent, ca prin farmec, în strategia de securitate naţională, cu timiditate şi suavă discreţie printre pasaje despre evaziune şi campanii de presă la comandă. Nu ne-a înfiorat, căci motorul presei nu se mai alimentează decât cu artificii. În fine, asta e altă discuţie…

Declaraţia lui Gitenstein e, însă, cu totul jenantă pentru puterea care clama furăciuni la Rafo Oneşti şi Sidex Galaţi, odinioară. Să o luăm pe îndelete… Mark Gitenstein spune un lucru în logica elementară a economiei de piaţă şi un altul pe care doar capitalismului de cumetrie îl poate descifra. Primul, parafrazez, că e o tâmpenie să măreşti taxele în vreme de recesiune, al doilea, că primeşte multe plângeri de la investitorii străini care sfârşesc într-o perpetuă expectativă. Şi nu e singurul ambasador. Care-i faza? Sunt tot mai puţini investitori străini care obţin contracte în România. Încăpăţânaţi, nevoie mare, mai au şi tupeul să dea statul în judecată. Aşa se blochează contracte, nu se repară drumuri, nu se mai ridică şcoli, copiii şi bâtrânii noştri au de suferit, vai de mine ţara se duce de râpă, oamenii se scufundă în mizerie! Cunoaşteţi placa… Clişee ca la balamuc. Deshideţi trei minute televizorul.

Problema pe care o au toţi investitorii străini nici măcar nu e şpaga. S-au învăţat şi cu asta şi decartează băieţii. Problema e că lucrurile sunt aranjate cu investitori ‘autohtoni’ (sună într-un fel, nu?), firmele, asocierile sunt special făcute pentru a se potrivi de minune caietelor de sarcini şi, cel mai important, au o nebănuită conexiune de sânge cu organizatorul licitaţiei: de la consilierul din sat, până la primarul de municipiu şi omul din cabinet. Mama, fratele, nepoata devin la comandă urmaşii destoinici ai mătuşii Tamara.

Ambasadorul face o observaţie de un atât de mare bun simţ, încât, pe bune, situaţia devine şi mai jenantă. De ce nu pot băieţii să reducă cheltuielile? Păi, cam pe cine se dea afară? Pe cei care trag sforile la licitaţii, pe cei care tac din gură, pe cei care semnează sau pe cei care duc mapele? Lucrurile astea se ştiu de la şofer şi femeia de serviciu până la consilierii juridici care primesc şi ei câte-un plic la nevoie. Ce naiba, doar ne ajutăm între noi, nu? Oameni suntem…

Cabinetul Boc, deşi numele-i atât de nud şi ingenuu, a atins culmile capitalismului de cumetrie. Băsescu îi spune clientelă. Iliescu a avut cuvinte simple şi directe, din cele pe înţelesul ‘tutulor’: măi, animalule, măi, arogantule. Puterea pedelistă a reuşit să-i rafineze sensurile, aroganţa are ştaif, cumetria e mai sofisticată. Iar sub anteriul băieţilor şcoliţi şi cu ştaif şi-au găsit adăpost şi lichele cu patru clase care măresc salariile la primării şi dau prime angajaţilor pe merit! După care, plantează inocenţi panseluţe la Mall.

Spre ruşinea celor care-şi făcuseră cândva un aliat credibill din reprezentantul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein le dă acum o lovitură stânjenitoare. Iar pentru noi, cei care nu mai credem în moţiuni pubere şi lătraturi juvenile, ambasadorul rămâne singura voce autentică.

Welcome, then, Our New Guest!

Facebook Comments

28 Comments Welcome Our New Guest!

  1. canadianul

    bre astia de mai faceti inca zid la sutul de la 11 metri al realitatii cotidiene,

    chiorul e imparat in tzara orbilor! PDL-ul dispare din viata publica si politica ca magarul in ceatza londoneza ! si se amesteca de la zi la zi cu praful afacerist murdar anteformat de PSD si gasca securistilor de la PC si UDMR!

    daca Boc ar fi avut maduva in oase , ar fi facut rahatul praf pina acum ! Cred ca Liana are dreptate ! ori Boc se teme , ori Boc se preface, ori Boc este impotent ! Daca mai aveti voi vreo varianta spuneti-o ! Ca ca prim ministru eu cred ca omuletul asta ar fi putut sa faca ceva pina azi ! Ati uitat cum Tariceanu s'a luat de pept cu Basescu ???? Adica ala a avut singe'n tubulatura si Boc n'are?

    Numai nedormitu are voie sa deschida gura si sa criticizeze ! el le vede pe toate prin feliutele alea subtiri de castaveti puse pe ochi! si nici nu mai are riduri !

    Reply
  2. Liana Alexandru

    @gabhry_el L/am dat exemplu pe Poteras, dar nu in articol, pentru ca el un caz mai apropiat si care poate fi probat fara comentarii. Cazurile rafinate de care vorbesc vor ajunge mult prea agale in presa, Ridzi a fost o scapare brutala, a fost sacrificata rapid, tot de ochii presei; inca indatorata puterea o readuce din maternitate ca sa dea votul de aur la Curtea Constitutionala. Asta spune ceva, nu?

    Eu nu/mi echivalez speranta de mai bine cu orice face partidul, doar pentru ca n/am alternativa. Si nici nu cred ca ajut partidul daca sunt OK cu orice decide. Dorinta mea se traduce in vot si critica deopotriva.

    Cuvantul mi/e liber si, oricat as pierde, pe el nu mi/l ia nimeni. Dar, admit, uneori imi doresc si eu sa ma insel.

    Reply
  3. Stefan Ionescu

    @Liana Alexandru

    Nu suspectez guvernarea actuala de un exces de competenta. Ceea ce le reprosati e corect. Doar ca e ceva mai mult decat spune ambasadorul american. O constructie logica, oricat de corecta pare in concluzii, poate fi demontata daca pleaca de la o interpretare subiectiva a realitatii. Sau mai rau, ignorata – oricat de onesta ar fi in intentie.

    Reply
  4. gabhry_el

    Liana Alexandru

    O explicaţie suplimentară.

    Ce m-a deranjat în abordara dvs. este că acuzaţi de cele mai detestabile recorduri tocmai pe aceia care mai încearcă să schimbe cîte ceva în bine în ţara asta.

    Nu zic că nu trebuie criticaţi.

    (S-a văzut cu Syda, ginerele lui Blaga etc. etc.).

    Dar faceţi-o pe drept!

    Nu trebuie distorsionată realitatea 🙂 pentru găsi destule hibe guvernării actuale.

    Reply
  5. gabhry_el

    Liana Alexandru

    După cum aţi aflat probabil Boc a blocat măririle – şi ale primarilor PDL şi ale celor de la alte partide – solicitînd prefecţilor să atace în contencios hotărîrile consiliilor locale.

    Asta s-a întîmplat acu' vreo lună, după ce s-a sesizat şmecheria.

    Reply
  6. gabhry_el

    Liana Alexandru

    Dar n-am spus şi n-o să spun că PDL e partidul imaculaţilor!!!

    (De ex., Poteraş poate fi, şi cred că şi este, un nemernic).

    Am remarcat doar că vă folosiţi de "noul Guest" pentru a lovi doar în guvernarea PDL, care ar fi ajuns pe "culmile corupţiei".

    Este şi incorect şi neadevărat.

    La 1)

    Şi Boc şi Vlădescu au spus că este o soluţie proastă pentru că nu (mai) există soluţii bune. Sau credeţi că intenţionat au preferat o soluţie proastă? Poate că şi BNR a dorit o soluţie proastă…

    3) Faptul că astea sunt strict opiniile dvs. nu anulează observaţiile mele.

    Nu vă suspectez că promovaţi politica postului pe net, ci că vrînd-nevrînd sunteţi influenţată de ea.

    (Se poate şi mai rău, la ce "ştiri" şi opinii se vehiculează pe-acolo! 😀 )

    Şi eu mulţu! 🙂

    Reply
  7. nedormitul

    eu aş vrea un singur lucru. tot vorbim de dezastru, mi se rupe, pînă la urmă, sub cine o să picăm în prăpastie. dar m-ar distra să o facem sub psd. numai aşa, ca să mă distrez cum sînt faultaţi cu curtea constituţională la fiecare pas. ştiu, o să fie vai şi-amar de funduleţul meu inclusiv, dar aş vrea să-i văd pe psd-işti nevoiţi să schimbe constituţia şi politica socială. că de gargară m-am săturat.

    Reply
  8. Liana Alexandru

    Gabhry-el, eu nu discut despre ce face PSD, ca n-am pretentii, e limpede, dar de ce foloseste PDL acest subterfugiu? Ori alesii il trag in piept pe Boc, ori o fac avand complicitatea Guvernului pentru a/i trage in piept pe toti cei carora lefurile chiar le vor fi taiate cu 25 la suta. Exista o a treia cale?

    Reply
  9. gabhry_el

    Liana Alexandru face o afirmaţie: că PDL măreşte salariile şi premiile în primării.

    Eu spun că e o afirmaţie tendenţioasă: pentru că menţionează numai PDL-ul şi uită de PSD şi PNL.

    Lăsînd la o parte că ar trebui să dovedească că toţi primarii PDL – şi numai ei – au folosit subterfugiul ăsta pentru a contracara scăderea salariilor.

    Reply
  10. Liana Alexandru

    @gabhryel: Cu respect 🙂 1. Si Boc si Vladescu au spus ca nu e o solutie majorarea taxelor. Aici toata lumea e de acord. Nu avem o disputa. Nici noi, nici ambasadorul cu Guvernul. 2. Nu stim daca se fura mai mult, dar stim ca au fost votati tocmai ca sa nu mai fure. Ei, baietii scoliti… 3. Ca si in campanie, ce scriu imi apartine si imi insusesc. M/as bucura sa fiu judecata ca atare. 4. Naravul din primarii nu e apanajul PDL, dar conteaza cui apartine cata vreme il perpetueaza? Nu/mi amintesc, de pilda, ca domnul Poteras sa fi plecat din partid, dar imi amintesc si cand mi/a declarat ca a majorat lefurile inainte de anuntul lui Basescu si cand a recunoscut ca fratele lui a obtinut contracte cu primaria.

    PS. Cand vorbeste de clientela, presedintele lucreaza cumva la 'Irealitatea'?

    Multu pentru reactie. Cele bune.

    Reply
  11. gabhry_el

    mfg

    cunosc acest tip de diversiune

    în loc să critici ceea ce spun, îmi reproşezi că n-am spus ceea ce consideri tu că ar fi trebuit să spun

    şi pentru că n-am spus "totul", înseamnă că n-am dreptate

    încearcă cu altcineva

    Reply
  12. mfg

    @gabhry_el

    Cel mai trist mi se pare faptul ca nu combati, de fapt, acuzele pe care le discuti, ci le plasezi intr-o conjunctura (cred ca adevarata) prin care s-ar putea sugera ideea ca e scuzabil.

    Dar nu e ok. "Naravul" PDL nu este unic, dar e tot narav. PDL a cistigat alegerile marsind pe ideea ca naravul se va schimba. Nu s-a intimplat asta, iar dincolo de mesajul asa-zisei "curatiri" a societatii romanesti, PDL nu a oferit mare lucru.

    Reply
  13. gabhry_el

    Liana Alexandru

    Să nu vorbim de "suavitate" şi "ingenuitate" în studioul spînzuratului.

    Că altfel vorbim de ipocrizie.

    Tocmai dvs. aţi comentat azi cu "suavitate" şi "ingenuitate" un headline de toată frumuseţea din partea lui Întăriţivăstatul: DECIZIILE GUVERNULUI PRĂBUŞESC LEUL

    Să le luăm pe rînd, nu?

    1. Reducerile de salarii şi pensii erau în opinia ambasadorului "cele mai bune soluţii". Ştim de ce s-a trecut la majorararea TVA. Dar noi ne facem că nu vedem cauzele, nu?, ca şi în cazul "prăbuşirii" leului.

    2. A atins Boc culmile capitalismului de cumetrie. Ei, na?! Se fură mai mult ca pe vremea lui Năstase? E Guvernul Boc cel mai corupt guvern pe care l-am avut pînă acum?

    3. "Puterea pedelistă a reuşit să-i rafineze sensurile, aroganţa are ştaif, cumetria e mai sofisticată". Ce să zic? Citind toată ziua tonele de dejecţii ale iRTV, ajungi pînă la urmă să le crezi.

    Se ştie doar că repetarea incantatorie – nici n-are importanţă a ce – duce la extaz mistic.

    Tot prin repetare înveţi şi tabla înmulţirii, pe care după aceea ştii s-o spui şi-n somn toată viaţa.

    4. "Iar sub anteriul băieţilor şcoliţi şi cu ştaif şi-au găsit adăpost şi lichele cu patru clase care măresc salariile la primării şi dau prime angajaţilor pe merit!"

    E apanajul PDL acest nărav din primării? Toate primăriile din ţară sunt pedeliste? Eu sunt aproape sigur că în general primarii PSD-PNL au vrut să saboteze astfel măsurile de reducere anunţate de PDL.

    În concluzie, nu mi se pare "suav" şi nici "ingenuu" să foloseşti observaţiile pertinente ale "noului Guest" pentru un articol tendenţios.

    Reply
  14. Liana Alexandru

    Stefan Ionescu, multumesc. Se poate sa aveti dreptate, la fel precum se poate sa fim excesiv de ingaduitori cu puterea. M/as bucura sa ma insel si sa va pot da dreptate pe de/a/ntregul.

    Reply
  15. Stefan Ionescu

    Am citit interviul, cred ca faceti un exces de interpretare.

    Gittenstein puncteaza existenta coruptiei dar si eforturile pe care le face guvernul pentru reforma justitiei. E o diferenta fata de predecesorul invocat. Acuza clar lentoarea, incompetenta si birocratia excesiva, dar disipa vinovatiile spre mai multe zone: nivele inferioare ale administratiei, parlament, etc.

    Despre reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, spune:

    "Sunt niste solutii mai bune decat oricare alte solutii pe care le-am auzit."

    Despre cresterea taxelor:

    "Cred ca Mugur Isarescu a avut dreptate: cresterea taxelor nu este o masura de luat in mijlocul recesiunii. […] Deci ce alta solutie exista? […] Aveati nevoie de o alta transa pentru a va sustine economia. Sincer, nu era alta optiune."

    Cat de jenat ar trebui sa se simta Boc? Spusele lui Gittenstein sunt o picatura de apa limpede si curata in comparatie cu zoaiele pe care le primeste in cap zi de zi. Intr-o alta realitate, da, ar fi trebuit sa provoace macar ingrijorare.

    Reply
  16. mfg

    @Liana Alexandru,

    Slugarnicia nu foloseste partidului, dar foloseste foarte mult "slugarnicilor" si "stapinilor" lor. Dealtfel, cui foloseste sa-i foloseasca partidului? Pare un concept nou.

    Reply
  17. Liana Alexandru

    @mfg: 'Toata lumea buna de pe-aici stie ca PDL-ul nu este vinovat de nimic.' M/as bucura sa fie inocenta, caci partidului, slugarnicia ii foloseste cel mai putin.

    Reply
  18. mfg

    Un articol dezamagitor. Toata lumea buna de pe-aici stie ca PDL-ul nu este vinovat de nimic. Liberalii, doamna, liberalii si Dinu Patriciu.

    Totodata, foarte important: trebuie toti sa intelegem ca la scara istoriei domnul Basescu este si va fi. Pentru asta mi-as dori ca, daca pur si simplu nu va puteti abtine de la critici indreptate (chiar si voalat) impotriva PDL, cel putin sa exprimati in text clar, fara echivoc, ca domnul Traian Basescu nu e vinovat deloc pentru ca nu are ABSOLUT NIMIC in comun cu lucrurile criticabile.

    Inca o data, un articol dezamagitor. I-am dat un minus, ca si ceilalti cititori responsabili de aici.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *