Posibile avantaje ale unui sistem antirachetă american

486-1

De aceasta data nu doresc sa discut despre nici un fel de chestiuni tactice sau strategice ale acestui sistem antirachetă american, ci sa propun  cateva avantaje care pot fi obtinute dintr-o astfel de colaborare. Inainte de toate, trebuie sa mentionez un lucru important de stiut si care, din nefericire, nu a fost adus in discutie publica nici de mass-media si nici de forurile politice care se ocupa de acest gen de informatii.

Din nefericire, secretomania ceausista este inca parte din moravurile societatii romanesti si lipsa de transparenta este parte din aproape orice tranzactie pe care o are statul in zecile de proiecte pe care le deruleaza. Lipsa de transparenta si anexele secrete ale oricarui proiect sunt exact acele portite spre coruptia endemica de care sufera societatea noastra. Nimeni nu-si doreste discutii despre tehnologii secrete, amplasamente sau structuri militare, dar transparenta in simplele actiuni legate de negocierea economica si financiara este legitima si necesara. Proiecte de genul Bechtel si BAE  (fregatele) nu-si mai au locul intr-o Romanie membra UE.

Despre acest proiect si altele care vor veni. Important de mentionat partenerilor nostri euro-atlantici si in special celor americani ca Romania nu inchiriaza numai terenuri de amplasare si accepta prezenta unor facilitati de aparare comuna ci este interesata de transferuri tehnologice si de productia locala a unor componente high-tech, necesare acestui proiect si cu participare activa in orice proiect militar care implementeaza tehnologii, care pot fi produse sau adaptate si in Romania. Cred ca in Romania sunt inca suficienti ingineri si profesionisti care pot asimila aceste tehnologii.

Cred ca industria militara a unei tari este un component important in sistemul de aparare nationala. Romania, din nefericire, si-a “consumat” mai  toata industria mostenita de la Ceasca si nici nu cred ca astazi rentabilitatea productiei de AK-47 sau BTR, de origine ruseasca, este cea care ne va ajuta prea mult. Industria militara moderna este bazata pe softuri sau sisteme computerizate, pe electronica de inalta tehnologie si de elemente cu un grad de profit mult mai mare decat “fiarele” pe care le-am mentionat mai sus. Este important sa luam exemplu de la alte natiuni, care au facut-o inaintea noastra si si-au dezvoltat industrii high-tech de proeminenta mondiala. Coreea de sud, Taiwanul sau Israelul si-au dezvoltat industrii care produc astazi  miliarde de dolari, industrii care la baza lor au proiecte tehnologice facute impreuna cu americanii. Cred ca a venit timpul sa deschidem si noi ochii si sa gandim putin mai departe de lungul nasului.

Cred ca avem cateva oportunitati de a negocia si de a primi cateva proiecte la care putem participa. Trebuie numai de cautat, citit, inteles si negociat. Dumnezeu da, dar nu pune in traista!

Facebook Comments

4 Comments Posibile avantaje ale unui sistem antirachetă american

  1. mece

    Vladimir Tismăneanu în „22”

    „Parteneriatul strategic cu Statele Unite este fundamentul doctrinei de apărare a ţării, un fapt recunoscut şi susţinut de forţele politice responsabile. (…)Parteneriatul strategic cu Statele Unite este fundamentul doctrinei de apărare a ţării, un fapt recunoscut şi susţinut de forţele politice responsabile.

    (…)

    Trebuie să ne păstrăm luciditatea, să operăm cu argumente, să nu uităm că România a fost practic colonizată de Kremlin vreme de atâtea decenii. Că Iranul se pregăteşte să producă arme nucleare. Că nu trăim, sub nicio formă, în plin „sfârşit al istoriei“, că există forţe pentru care ordinea liberală este una satanică şi trebuie distrusă.

    (…)

    Nimeni nu neagă necesitatea unor dezbateri substanţiale. Important însă este să nu cădem în partizanate facile. În New York Times (5 februarie 2010) analistul strategic Radu Tudor este citat cu următoarea afirmaţie legată nu de scut, ci de Traian Băsescu: „A dorit să câştige credit anunţând că în al doilea mandat el este puternicul şi marele contributor la securitatea naţională a României“. Aşadar, atunci când mizele sunt la acest nivel, când se pune problema viitorului însuşi al NATO, a relaţiilor pe lungă durată cu Federaţia Rusă şi nu numai, când Europa Centrală şi de Est este recunoscută ca parte inseparabilă a doctrinei de apărare a Vestului democratic, jurnalişti şi politicieni din România aruncă în joc asemenea petarde propagandistice. (…)”

    Restul, aici:
    http://www.revista22.ro/scutul-antirachet259-un-m

    Reply
  2. Leon cel Treaz

    @

    sa nu fie amplasarea scutului tot o "afacere imobiliara" ca in Cehia. Cine credeti ca au vrut sa cumpere cele mai multe terenuri in zona unde trebuia amplasat radarul scutului antibalistic? Rusii. Agenti rusi sau rusofoni acoperiti ca oameni de afaceri, care au incercat sa cumpere terenuri si un aeroport pentru zboruri de agrement in apropierea satului Brdy, de langa Plzen, unde ar fi urmat sa fie construit radarul. Agentia nationala de contraspionaj a Republicii Cehe (BIS) a dat publicitaii un raport ca spionajul Federatiei Rusa a crescut ingrijorator dupa anuntul Casei Albe ca Cehia uremaza sa aplaseze pe teritoriul ei elemente ale scutului antiracheta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *