Curăţenie generală în PDL

Indiferent de rezultatul votului pe moţiune, PDL are nevoie de curăţenie generală. Şi, obligatoriu, de o modificare a statutului: niciun fost membru al PSD şi niciun fost membru a cel puţin două partide nu are ce căuta în PDL, indiferent dacă a fost vicepreşedinte al partidelor respective sau doar simplu membru.

UPDATE. Moţiunea a picat.

UPDATE 2. Apropo de reformarea PDL şi de pragmatism: poate că scopul scuză mijloacele dar atunci cînd mijloacele anulează scopul, trebuie renunţat la ele. Ori, PDL-ul va avea întotdeauna o bătălie de dat, fie că e la putere, fie că e în opoziţie şi întotdeauna va avea un pretext ca să-şi amîne la nesfîrşit transformarea într-un partid (căci azi nu e partid, ci doar o structură adminsitrativ-clientelară).

Facebook Comments

66 Comments Curăţenie generală în PDL

  1. nedormitul

    @bassesco

    1. ţi se pare că în ultimii cinci ani şi jumătate: s-a pus căluş în gura presei? că nu îl înjură suficient? cunoşti vreun ziarist arestat? cunoşti vreun caz de execuţie fără judecată? confiscări de averi? deportări? mulţi fac gargară cu dictatura, dar nu îşi dau seama cît sînt de ridicoli.

    apropo, în 22 decembrie, de la balcon, ceauşescu promitea măriri de salarii, de indemnizaţii, etc. asta îl face mai puţin dictator?

    2. teo nu mai profesează în televiziune. corect. dar are comportamentul de vedetă. adică populist. ca vedetă tv poţi să ai ţîfne, fiţe, etc. chiar şi să fii ipocrită. ca politician, plăteşti. şi nu plăteşti întotdeauna la vot. vezi şi asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/raluca-turcan-des
    dar, repet. nu este greşeala lui teo, nu am avut aşteptări de la ea. e greşeala pdl-ului.

    Reply
  2. bassesco

    @Petru Moldovan: Pentru ce a mai omorat Iliescu tinerii aia la Revolutie daca dumneata nu vezi nicio problema in a accepta comportamentul "dictatorial" al actualului presedinte? Suntem intr-o democratie, cica. Conceptul de dictatura trebuie sa existe in cartile de istorie, nu aplicat in politica noastra, intr-o tara membra UE.

    Referitor la Teo Trandafir: trebuie sa renuntam la ipocrizie; Teo Trandafir nu s-a inscris in PDl ca sa-i creasca audienta, nici macar nu mai are emisiune, ci pentru ca dorea sa schimbe viata mamelor. Acum ca a fost tarata in politica de taieri a Pd-l e o alta poveste. Poate nu a dorit sa insele asteptarile oamenilor care au votat-o. Cati ar fi fost de acord cu reformele de taiere a veniturilor de saracie de la buget?

    Reply
  3. Petru Moldovan

    @Dan Masca

    Ne intalnim aici dupa ce in urma cu ani de zile nu ne-am prea contrazis pe forumul PNL-ului. Pe mine m-au dat afara de acolo acum 3-4 ani dupa ce mi-am dat cu parerea de 2-3 ori ca Tariceanu & Vosganian au o politica tampita relativ la felul cum se cheltuie banii publici atunci cand au crescut pensii & stuff. La PDL pe forum nici nu am incercat sa ma inscriu (nici nu stiu daca au asa ceva). Oricum nici unul din astea doua nu e partid adevarat (cum evident nu sunt nici celelalte aflate in parlament), singurul avantaj al PDL-ului acum e ca e condus de facto de Base, care nu mai poate sa candideze asa ca vrea cumva sa ramana in istorie ca un presedinte bun si competent si ii forteaza cumva pe astia sa mearga pe o cale care cat de cat sa nu de duca la faliment tara (nu zic ca e cea buna, dar ce propun cei din opozitie e mai tampit). Bine, nu stiu daca asta e un avantaj pentru partid, cred ca e mai degraba un avantaj pentru noi desi nu suntem pe calea cea buna (si Pinochet a facut niste reforme economice nemaipomenite la el in tara sfatuit de un premiat cu Nobel pentru economie). Sincer nu stiu ce o sa se intample pe termen lung, dar pe termen scurt eu prefer "dictatura" lui Basescu fata de planurile aberante ale partidelor de opozitie care contin in continuare un singur punct: "jos Basescu!".

    Reply
  4. zexe

    As chema-o intr-o sedinta de partid, televizata in direct, si as pune-o sa explice domnului Cristian Preda gestica si efuziunile sentimentale cu Aura Vasile. Atat! Nu votul, doar gestica si pupaturile.

    Reply
  5. zexe

    Teo Trandafir spune că nu va renunţa singură la statutul de membră a PDL, ci aşteaptă ca partidul să ia decizia de excludere a sa. "Voi aştepta ca partidul să ia o decizie", a declarat Teo Trandafir pentru Agerpres, răspunzând la întrebarea dacă va renunţa la statutul de membră a PDL sau va aştepta ca formaţiunea să hotărască excluderea sa.

    Ea a precizat că, deocamdată, "încă nu s-a consumat momentul unei discuţii cu liderul de grup, Mircea Toader". Teo Trandafir a votat ieri pentru moţiunea de cenzură a opoziţiei, fiind pasibilă de excluderea din PDL

    Nu o dati afara domnilor din PDL. Umiliti-o si lasati-o sa se faca de manea si singura.

    Reply
  6. Dan Masca

    Petru, Antonescu Crin, seful meu din pnl, este o nulitate de care vrei tu : stinga sau dreapta.

    Daca este nulitate nu conteaza ce culoare politica se spune ca are.

    Din pacate una spune Alta face. Dubla masura este polituca de stat. A reformat PNL ul cum a reformat Blaga Videanu si Boc pdlul.

    Reply
  7. Dan Masca

    Domnule Neamtu

    un partid are nevoie de un statut si regulament de aplicare modern.

    Un statut care sa permit existent si finantarea curentelor interne . Sa permita alegerea sefului de partid prin vot universal , inclusiv prin vot deschis celor care simpatizeaza cu partidul.

    Daca un astfel de statut ar exista , atunci in timp s-ar regla si liderii.

    Este similar cu Romania si constitutia si legile ei. Daca ar fi fost bins facute atunci Alta Tara aveam.

    Sunt un liberal-conservator de felul meu si in pnl am incercat pe vremuri sa facem ceva cu http://www.altguv.ro. Din pacate nu prea ai cu cine. Am dat o mina de ajutor la lansarea platformaliberala.ro in ideea ca Romania are nevoie de o dreapta UNITA. Cred ca Romania nativ este de dreapta, doar ca nu a avut piña Axum guvernarea de dreapta.

    Selectia cadrelor in PNL si PdL nu exista . Exista gasti si clientelism.

    Despre PSd nu discut ca sunt de stinga si nu conteaza.

    Reply
  8. Petru Moldovan

    Am inteles ca dat fiind ca seful a spus ca PDL e de dreapta chiar daca se aud sunete de solzi de stanga PD-isti astia chiar sunt de dreapta si au dovedit cu jumatate de gura/vot cumva chestia asta, ce va rog eu sa sa ma lamurit e daca CrinelA e seful de dreapta a opozitiei de stanga sau seful de extrema staga a opozitiei de dreapta, ca n-am priceput nimic din legatuara dintre discursul lui de stanga si faptul ca el pretinde ca PNL e de dreapta…

    Cetateanul Derutat

    Reply
  9. DespinaVestea

    Pe 28 ianuarie m-am dus si eu curioasa sa vad si sa incerc sa inteleg ceea ce se intampla in Piata Victoriei.

    M-am intalnit cu un fost vecin inca de pe atunci atunci mare director de banca( ca si acum).

    M-a luat peste picior: Ce cauti tu, Despina, pe aici?

    Adica eu nu eram ,vezi bine, in program …

    Reply
  10. Riddick

    Constantinescu a fost infiltrat de la bun început, intrarea i-a facut-o la CDR Ana Blandiana, Coposu a cedat cu greu în 1992, la prima nominalizare prezidenţială.

    Există o teorie conform căreia chiar regimul Iliescu a folosit fenomenul Piaţa Universitătii, preluînd-o prin deschiderea balconului, prin "operatives" M Munteanu si E Constantinescu, scopul fiind … mineriada însăşi, care să alunge investitorii strategici la debutul procesului de privatizare.

    La mitingul din 28 ianuarie din Piaţa Victoriei, TVR lua un interviu în direct unei pălugi barboase, într-un palton ponosit, Marian Munteanu. Atunci s-a lansat mediatic omul lui Măgureanu.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Ei bine, mai exista o teorie. Coposu l-a numit pe Constantinescu stiind ca e slab pentru a-l putea controla. Nu din obsesie pentru putere ci din teama de infiltrari si tradari. Coposu nu se astepta insa sa moara atit de repede. Am explicat mai pe larg aici: http://aathanor.net/WordPress/2009/05/cum-a-distr… Sigur, le sta in git multora ipoteza asta, e insa explicatia cea mai simpla. Coposu a avut merite uriase fiind probabil singurul os real in gitul lui Iliescu. (de aia isi tot drege vocea) Era insa politician, nu calugar.
      Citr despre Constantinescu agent acoperit, haide bre! Cu un astfel de orgoliu hipergonflat nu poate interpreta absolut nimic decit pe sine insusi. Doar nu crezi ca si-a scris memoriile pe mii de pagini ca sa ne induca in eroare sa credem ca e nebun?:))

      Reply
  11. gabhry_el

    Cu cît remanierea ar fi mai extinsă cu atît pretenţiile Opoziţiei de a introduce o nouă moţiune de cenzură ar fi mai puţin justificate.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      povestea asta cu remanierea e pripita. E un joc de sah, sint citeva mutari in fata de gindit. Ce va urma, ce scenarii au PNL/PSD? Asta e intrebarea. Daca remaniezi acum, ce mai faci in toamna? remaniezi din nou?

      Reply
  12. gabhry_el

    Ba, acum ar trebui să se schimbe ce e de schimbat.

    Ar da şi un nou suflu guvernării, o "gură" de credibilitate.

    La sfîrşitul anului va fi prea tîrziu.

    Reply
  13. Riddick

    Trebuie o remaniere deşteaptă şi o totală schimbare a strategiei mediatice.

    Purtătorul de cuvânt trebuie să fie bărbat, cu voce gravă, ceva gen Bogdan Baltazar – 1990 (purtător de cuvânt al guvernului Roman).

    Îl înjuram pe atunci, dar apreciam prestaţia.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Eu l-as pune pe Riddick purtator de cuvint. Sa se exprime doar pe net si sa dea cu ei de pamint. Sa trimita la presa benzi audio cu vocea groasa, ca bin Laden, in care sa-i ameninte fara ocolis. O data pe an o inregistrare video, in subsolul Guvernului, cu un pesedist in lanturi ca decor. Eu cred ca ar fi bun. (In particular, cred ca ai dreptate cu purtatorul de cuvint.)

      Reply
  14. postacu scelerat

    mda, frunda e inca la incalzire. o sa intre in teren doar atunci cind rezultatul e sigur. sau cind catusele sint aproape.

    Reply
  15. Riddick

    "Curăţenie în PDL", fară alegeri interne ? Hmmm…

    Pare că urmează CEVA, de-aia s-a amânat congresul (se vorbeşte de ceva în luna septembrie).

    Atenţie la grupul frunda din UDMR, nu-i nevoie decât de 8 voturi ca să basculeze treaba.

    Reply
  16. DespinaVestea

    Buna seara,

    @Domnul Mihai Neamtu,

    Tineti minte reactia mea de la sfarsitul anului trecut privind atitudinea domnului C.Preda?

    Nici nu ma bucur ca am avut dreptate.

    Imi pare doar rau.

    Este nevoie de multa responsabilitate in selectarea celor care intra in PDL

    Reply
  17. gabhry_el

    Valeriu Stoica spune că guvernul n-ar trebui remaniat, pentru că tocmai a fost relegitimat. Că ar trebui lăsat să aplice măsurile de reformă şi evaluat peste 6 luni.

    Cred că e o evaluare greşită.

    Votul n-a fost neapărat pentru Guvernul Boc (în ansamblu), ci mai degrabă a fost pentru evitarea haosului.

    Reply
  18. Labareala

    As vrea…mi-as dori…ar trebui..ar fi bine daca…

    Astea-s solutiile, tipic romanesti, la criza 🙂

    ha…ha….ha

    Reply
  19. mihailneamtu

    @FCojocariu

    Nu cred in opozitia manelisti-universitari. Ma surprinde alianta lor, insa. As vrea sa avem mai multi profesionisti in politica – meseriasi, oameni cu o vocatie temeinic asumata, eventual chiar niste personaje care pot fi modele de viata. Dl Preda este un admirabil carturar si ii citesc cartile/traducerile din 1996 incoace, mereu cu profit.

    Am insa o problema: cum poti sa declari ca democratia crestina in Romania e o "maimutareala" (fara a preciza ca exista si alte resurse intelectuale, politice si umane decit Milut & co.), pe de o parte, pentru a da apoi girul unei doamne fara convingeri doctrinare. E cel putin idiosincratic. Ceri o coerenta imaculata unui tip de discurs politic, dar lasi loc de aproximatii (cu efect jalnic, asa cum s-a vazut astazi) cind vine vorba de o vedeta TV… Pur si simplu, nu reusesc sa vad aceeasi masura.

    Trebuie trecut de la actori si cantautori la oameni care au experienta vietii, inteligenta ascutita, valori profunde si integritate.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @mihailneamtu: dar sintem de acord! Tot ce spun e ca pe linga competenta si etica mai trebuie ceva: instinct politic. Si o pereche serioasa de "balls". Mi-e aproape frica sa nu vad noua dreapta repetind greselile CDR-ului si basculind din epoca mercantilismului BVB intr-un academism colocvial narcisiac in care toti se iubesc unii pe altii pentru ca sint competenti si morali, iubire care se desfasoara din ce in ce mai mult inafara realitatii si sfirseste inafara istoriei, de-a dreptul. Am mai spus-o, Emil Constantinescu e un caz care trebuie bine studiat, nu mai avem nevoie de unul. Putini au facut mai mult pentru distrugerea dreptei decit a facut profesorul Constantinescu. Poate ca e mai simplu sa spun ca modelul necesar de intelectual implicat in politica de care avem nevoie e mai aproape de Valeriu Stoica decit de Andrei Plesu. Si de la Traian Basescu sint foarte multe de invatat. Cum e de pilda arta de a fi popular fara a fi excesiv de populist, un instinct pe care il observ de pilda la domnul Preda:) Nu vreau sa fiu inteles gresit, apreciez enorm ISP-ul si munca celor de acolo, sint de-a dreptul entuziasmat si am spus-o in citeva rinduri. Insa politica nu se face in seminarii si conferinte. Ea poate doar incepe acolo. Poate ca de fapt asta incercam sa spun? :))

      Reply
  20. Turnofftheglory

    Nu faci curatenie cand ai sefi ca cei de acum. Nimeni nu are obrazul sa plece, congresul s-a amanat la mama naibii.

    Atata timp cat puterea e concentrata in FSN si "moralii" sunt lasati afara nici lesia nu ii curata.

    Sper din tot sufletul ca constietizarea faptului ca nu poti fura si sa scapi, nu poti sa o dai in bara si sa zambesti la camera sa intre si in capatanile politice.

    Vor regreta amarnic cum s-a scos conasu Nastase, acum nu se mai poate. In 2012 pomana nu va avea nici o sansa, gargara de tip Emil Boc va scartai ingrozitor peste doi ani. Daca nu constientizeaza asta sunt morti. Pentru a fi mort nu e necesar sa fii disparut, poti fi anchilozat in barlededenism si brucanism ca Ponta. Si PDL poate avea tristetea sa de mortificare bevedista.

    Cu o floare nu se face primavara, iar un buchet de morali nu va spala niciodata ceea ce ne-a facut sa inghitim in sec in 2008 si 2009.

    Politica e un apel si la morala, si la bun simt si la bine social. Cat de mult bine imi poate dori mie milionarul Necula. Cat de liberal devii dupa ce ai fost prefectul lui Nastase. Cat de bun aparator poate fi Boldea cand el facea busniess cu adversarul politic, primarul pesedist al Galatiului?

    Cati sunt ca Necula si Boldea, si cati sunt ca Macovei si Voinescu? Asta e intrebarea.

    Reply
  21. zexe

    @Florin, Eu nu pot sa imi dau cu parerea despre Teo decat la pachet cu Cristain Preda. Esti sigur ca doresti sa imi cunosti opinia?

    Altfel, tu ai gasit cuvinte mai portivite decat mine pentru Teo, pentru ca politician abil nu avea cand sa devina.

    Reply
  22. Labareala

    Cine i-a cooptat pe C. Preda si pe Teo Trandafir in PDL a fost foarte inspirat.

    Cei doi sunt dovada vie (era sa scriu elocventa) ca un teoretician niciodata nu va fi in stare sa puna in practica tot ceea ce gandeste iar o "practicanta" nu va intelege niciodata ca fara teorie nu poti face gargara politica.

    C.Preda – un pacalici

    Teo – o pacalita

    Reply
  23. zexe

    C'mon! hai sa nu mai judecam atat de obtuz. Sunt tradatori, dar sunt ai nostri si putem sa ne folosim de ei. Spre exemplu, eu i-as da bani pe mana lui Teo si i-a spune "Teo, uite, iti dau banii astia ca sa iti respecti promisiunuile electorale, proiecte de ajutat copiii, etc, dar ai grija sa nu pui botul ca te ascund langa Voicu, ca se plictiseste". As chema presa si as pune reflectoarele pe ea.

    Teo nu ar avea decat doua sanse. Sa refuze si sa se declare depasita de responsabilitate sau sa duca proiectul la bun sfarsit. In ambele cazuri PDL are de castigat. Va dati seama ce suferinta pe Teo sa stie ca nu poate sa puna botul la banul public?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @zexe, ma obosesc ambiguitatile tale. Zi-ne odata, e acceptabil sau nu ce face Teo? E o lepra tradatoare sau un politician abil? Ce tot o-nvirti atita.

      Reply
  24. spamtacus

    uite c-a picat motiunea!

    doarme santinela…

    varianta 1: s-o fi desteptat natiunea?

    varianta 2: o fi adormit ratiunea?

    sunati vuvuzela!

    Reply
  25. Nemo

    zexe, cam asa zic si eu 🙂

    Teo trebuie lasata in pace, din categoria "fiecare pasare pre limba ei piere". daca o da "azi" afara din PDL, iese de eroina. daca o lasa si data viitoare voteaza tot "contra", chiar se umple de toata cacao(a).

    votul asta, atat de la CCR cat si cel de la motiune, s-a obtinut ca la piata, cu targuieli majore cu UNPR, respectiv UDMR. aia sunt sacali batrani, functioneaza in regim de mercenariat. in conditiile acestea, sa ai pretentii de clarificari doctrinare la PDL, e cel putin contraproductiv, mai ales ca totul este pe muchie.

    e vorba de Romania, eminamente balcanica, cu multa "tiganie"(bataie in Parlament in 2010??!!) unde numai vreo 2-3 robespierrieni traiesc dupa principii(~M Neamtu, M Macovei). etc.

    Un bun exemplu de fault la adresa "principiilor" este ultima declaratie a lui Preda, cu privire la Iliescu.

    si atunci…

    Reply
  26. mece

    zexe, era o ironie 🙂

    Serios vb., nu văd ce vezi tu că ar aduce PDL Teo şi oricine altcineva a votat pentru moţiune. Ca să aducă un vot la ce? o lege care să reglementeze numerotarea cu cifre romane a străzilor?

    preda a postat ceva nou. zice că regretă că unii de la PDL au votat pentru moţiune. O nominalizează pe Teo. atât. Intr-un post aici la noi Preda zicea că a depăşit ura şi scârba – ăsta-i zen!

    Reply
  27. mihailneamtu

    @fcojocariu

    Dle Cojocariu, poate aveti dreptate ca analiza punctuala, dar acest lucru nu anuleaza observatia de fond: PDL trebuie sa aiba o alta politica a recrutarii. Sa nu mai mizeze (ca si PNL-ul) pe actori si afaceristi lipsiti de convingeri doctrinare, ci pe persoane cu vadite competente profesionale, capabili sa adere la un proiect de societate. A sosit timpul principiilor, mai ales daca urmeaza niste ani grei de opozitie!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @mihailneamtu: Chestiunea cu recrutarea e absolut adevarata. PDL are nevoie in primul rind de alt tip de cultura interna, de un set de valori limpezi, de o ideologie. Altfel chestiunea meritocratiei va ramine vesnic o problema de alegere subiectiva. As spune ca insasi competenta profesionale devine un subiect de birfa si manipulare daca nu stim exact care e punctul fix la care ne raportam si masura cu care masuram aceasta competenta. Uite, Razvan Theodorescu e un om competent profesional. De asta nu cred ca e sanatos pentru PDL nici sa importe din mediul academic criteriile de performanta. Insa nu e vorba doar de tinuta morala. Intelectualii care intra in politica trebuie sa mai aiba si altceva decit competenta profesionala si verticalitate morala. Trebuie sa aiba talent la politica. (Ana Blandiana e un exemplu trist pe tema asta: Un poet foarte talentat, o persoana ireprosabila moral si o catastrofa politica) Competenta nu trebuie sa devina a doua mantra golita de continut. Adevarata intrebare e asta: Cum reuseste PDL sa identifice intre propriii sai membri un strungar cu geniu politic care poate fi un viitor Lech Valesa? Ca in materie de Haveli ne-am cam lamurit… Apropos, nici Basescu nu vine tocmai din bibliotecile universitare:)

      Reply
  28. zexe

    @mece, Teo a declarat ca intentioneaza sa demisioneze din Parlament. Pana acum, chiar daca neoficial se aude ca aceasta ar intentiona sa plece, Teo este membru PDL. Altfel, nu ar fi putut vota, nu?

    Reply
  29. zexe

    Tot asemenea si cu acest Batman al PDl, Cristian Preda. E bun in curtea oricarei gospodarii atat timp cat ai bani sa il intretii. Nu te poti baza pe el dar poti sa il scoti la plimbare pe bulevard, duminica, ca si cu un animal de rasa.

    Reply
  30. zexe

    Azi a tradat PDL, maine poate trada pe oricine, deci e buna la curtea omului. Ar trebui hranita si lasata libera sa puna botul. Chiar daca nu am iluzia ca, din punct de vedere moral, Teo ar fi fost deflorata astazi, consider ca Teo poate fi o arma biologica performanta.

    Reply
  31. zexe

    Eu as pastra-o pe Teo, nu as da-o afara din PDL. Din punct de vedere al imaginii, PDL ar castiga mai mult chiar daca este nevoit sa o socoteasca pe Teo un vot lipsa. Oricum, chiar daca pleaca la PC, tot un vot lipsa ar fi. Plecarea acesteia la alt partid ar trebui sa fie una voluntara.

    Reply
  32. Riddick

    PDL trebuie să lase circul ambulant PPE (un fel de lambă tristă), dirijat de nemţi, şi sa treaca la grupul conservator ECR. Da, ştiu, pierd chibiţii stipendiile şi sinecurile, ata ete..

    Reply
  33. val_one

    În zilele imediat următoare numai linişte nu va avea PDL-ul:

    "Mai avem o moţiune de cenzură. În decursul acestei sesiuni sau putem convoca o sesiune extraordinară. În momentul în care de astăzi majoritatea parlamentară aparţine Opoziţiei cu 228 de voturi trebuie să ne batem pentru oameni cu toate mijloacele democratice posibile. Oamenii mai dreptul la o şansă. Dacă Emil Boc şi Traian Băsescu nu le dau dreptul la această şansă, judecătorii de la CCR trebuie să o facă. Nu ne dăm bătuţi", a afirmat Victor Ponta.

    Reply
  34. Adrian R.

    Cine sa faca curatenia ? Boc ? Sa fim seriosi.

    Cine sa fie curatat ? Ca nu doar traseistii politici sint singura problema a PDL.

    Curatenia generala in PDL (sau in orice alt partid) seamana cu motiunea de cenzura: forma fara fond, demagogie si ipocrizie (vuvuzele ?). Toate partidele din Romania sint cladite pe sistemul clientelar, sint practic nereformabile. Teoretic solutia este un nou partid, dar practic tot fara sansa, actualele partide nu pot fi dislocate de la locul ocupat pe scena politica.

    Reply
  35. mihailneamtu

    Actele politice decid asupra destinelor oamenilor. În clipe grele pentru o ţară, trebuie asumate gesturi nu doar impopulare, ci şi anti-populiste. O Românie în pragul falimentului nu are nevoie de saltimbanci, comici de meserie sau vedete mediatice. Salvarea economiei unei ţări nu se face cu adjective inflamate sau ţopăieli acrobatice, ci prin calcule reci, bazate pe cifre şi statistici. Astăzi, majoritatea formată în Parlament a decis continuarea măsurilor de austeritate, atât de necesare unui stat obez, căpuşat de un alambicat sistem birocratic, pe cât de ineficient, pe atât de costisitor. S-a remarcat atitudinea doamnei Teodora Trandafir, sprijinită abia acum câteva săptămâni de europarlamentarul Cristian Preda. Pentru mulţi, trecerea din studiourile cu manele înspre Camera Deputaţilor n-a părut deloc problematică. Mai straniu, cineva care socoteşte relansarea doctrinei creştin-democrate o simplă “maimuţăreală”, ajunge să cauţioneze candidatura unei persoane cu un comportament labil, antipolitic şi lipsit de solidaritate. Fără să fie deloc singura lipsă a PDL, e probabil timpul ca recrutarea cadrelor să se facă, în sfârşit, pe criterii meritocratice. Nici notorietatea mediatică obţinută prin metode îndoielnice (când nu gregare), dar nici elitismul birocratic al celor care vor poziţii de conducere fără o confruntare directă cu electoratul, nu pot să domine politica viitorului în România. (MN)

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @mihailneamtu: recunosc eu am crezut ca alegerea lui Teo a fost inspirata. Cred in continuare lucrul asta, aproape in orice alt context PDL ar fi pierdut. S-ar spune ca nici asa nu a cistigat mare lucru. Eu as spune ca a cistigat, trebuie comparat un esec in alegeri acum mai putin de doua luni cu dezertarea de astazi. PDL a facut cea mai putin proasta miscare de care era capabil la vremea respectiva. Probabil ca plecarea lui Teo a fost un risc asumat, tot la fel de probabil nimeni nu se astepta – nici Sebastian Lazaroiu care a prezis si nici Preda care a sustinut-o – ca tradarea sa aiba loc imediat. Astazi nu PDL a iesit prost ci Teo (nu imi inchipuiam ca e atit de lipsita de inteligenta, e clar ca esecul dupa plecarea cu ifose de la Sârbu nu a fost un accident, personajul e evident prea fudul ca sa faca fata succesului) si, mai ales Cristian Preda. Cred ca Preda e la momentul unei importante clarificari. Apropos, impartaseam in buna masura parerea lui Preda despre crestin democratia românească pînă la lansare lui Baconschi. Sa fim seriosi, la vremea respectiva era vorba de taranisti debusolati si Sorin Frunza Verde… V-as aminti ca Preda a aplaudat, dealtfel, lansarea miscarii crestin-democrate din PDL, imediat dupa numarul special din 22, pe blogul domniei sale. Nu l-as pune chiar la zid. Mie unul imi place cum fluiera strident in miezul noptii si trezeste pe toata lumea:) PDL are nevoie si de asta. Insa e clar ca Preda trebuie sa invete sa-si asume si sa-si recunoasca greselile.

      Reply
  36. Labareala

    Mai coborati si cu picioarele pe pamant (daca va permit tastaturile)

    Altfel, riscati sa va dea lumea dreptate, indiferent ce-ati scrie!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @labareala: am ris prima oara pe ziua de azi. Iata in sfirsit drumul catre aprobarea universala: sa stam cu picioarele in aer.

      Reply
  37. Nemo

    discutabil.

    i.e.: daca sa faci operatie de lifting, atunci pacientul sufera cu inima, capul, etc.

    Romania are nevoie de niste legi functionabile si sanatoase, ca de oxigen: ANI, diverse altele prin justitie, economie, etc.

    asa ca m-as preocupa mai intai de ce are nevoie Romania, decat de ce are nevoie PDL-ul.

    Nu exista nici o garantie ca operand schimbarile alea in PDL, ulterior ai vreo asigurare despre cum vor vota aia, in caz ca, de ex, mai pica PDL in sondaje din cauza unor masuri nepopulare si-si mai revizuieste lumea atitudinea.

    Daca i-am reprosat ceva lui Basescu, in primii ani de mandant, a fost ca a incercat sa obtina diverse prin "heirupisme"; acum, a dezvoltat in sfarsit o abordare mai "machiavelica", foloseste tot ce se poate ca sa-si atinga scopurile. "luckily", scopurile astea coincid cu ale Romaniei, in linii mari 😀 .

    in fine, nu am zis sa nu-i dea afara, ci sa faca o distinctie. damage control, in other words.

    my 2 cents 🙂

    Reply
  38. Bleen

    Aici nu sînt de acord. În felul ăsta, PDL nu se va transforma niciodată în partid. Întotdeauna va avea o bătălie de dat: ba că e la putere şi trebuie să guverneze, ba că în opoziţie şi trebuie să lupte împotriva puterii, ba că-s alegeri.

    Reply
  39. Nemo

    Bleen, ma tem ca nu sunt de acord :mrgreen:

    da, ar fi frumos sa fie facuta curatenie, dar sa fim seriosi, asa se(mai) castiga luptele: cu mercenari.

    oricat de sila ti-ar fi, trebuie inghitite niste broaste 🙂 Basescu a inteles asta, de asta se foloseste de UNPR.

    situatia e la limita si nu te poti dispensa de cateva voturi. tot ce s-a castigat s-a castigat in "marja de eroare".

    a.i., as face o distinctie: cei care au votat si aseara impotriva PDL, la votul pt CCR, da, e clar ca nu te mai poti baza pe ei, "afara". daca dintre astia 10, ar mai fi care au votat in favoarea PDL pt CCR, iar azi pt motiune, m-as mai gandim, cum sa-i mai folosesti. in fond si la urma urmei, oricand se poate spune ca "asta este exemplul cel mai clar ca PDL-ul nu e un partid dictatorial, bla, bla" 😆

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *