Gura păcătosului adevăr grăieşte (interviu cu Iliescu în 2007, despre Piaţa Universităţii)

Ion Iliescu, intervievat de Lucian Ştefănescu pentru Europa Liberă în 2007, difuzat după ce Iliescu a fost scos de sub urmărirea penală (click pe audioplayer ca să ascultaţi interviul)

[audio:http://www.blogary.ro/audio/iliescu.mp3]

Remarc următoarea replică a lui Iliescu: „Atunci a cîştigat CFS..ăă..FSN-ul cu 66% şi Iliescu cu 85%” (referitor la „alegerile” din 20 mai 1990).

Pentru ascultătorii mai tineri să reamintim că la începutul lui 1990 CFSN-ul (adică Statul) a decis să participe în alegeri ca partid politic. Primul protest al opoziţiei la transformarea CFSN în partid a avut loc în 28 ianuarie 1990, cînd, într-o scenă celebră, Corneliu Coposu i-a băgat sula-n coaste lui Iliescu (hai să vă văd cum vi-o imaginaţi p-asta!). A doua zi, în 29 ianuarie, a avut loc şi prima mineriadă (de fapt, mai mult IMGB-iadă, dacă e să ne luăm după lozinca „IMGB face ordine” – însă erau şi cîteva mii de mineri pe acolo). Ca o paranteză, 29 ianuarie e ziua în care am trecut oficial în opoziţie. Da, am fost şi fan Iliescu, însă am o scuză: aveam 14 ani şi vreo 3 luni (de Dinescu şi Caramitru m-am speriat fiindcă îmi aduceau aminte de legionarii din filmele lui Sergiu Nicolaescu şi din benzile desenate din Cutezătorii iar pe Victor Rebengiuc l-am înjurat o săptămînă după scena, celebră şi ea, cu hîrtia igienică). În 12 ianuarie a început să-mi scîrţîie prima oară credinţa în nea Costel de la doi (aşa-mi părea Iliescu) însă abia în 29 ianuarie am trecut cu arme, droguri şi bagaje în tabăra lui Căposu (cum îi ziceau copiii la şcoală) şi Cîmpeanu. S-a întîmplat după ce am văzut pe TVR, într-o emisiune studenţească (Gaudeamus), scene de la contra-demonstraţia fesenistă din 29 ianuarie, cu muncitorii cu bîte descărcaţi din camioane şi trimişi la bătut de intelectuali. Însă nu violenţa m-a revoltat cel mai mult, ci minciuna. Ţin minte şi acum greaţa şi revolta atunci cînd pe ecran apăreau „studenţii” şi „intelectualii” FSN (cel puţin aşa erau prezentaţi la ştirile TVR). E aceeaşi greaţă şi revoltă (din punctul ăsta de vedere nu m-am maturizat deloc în ăştia 20 de ani) pe care o simt astăzi uitîndu-mă la trusturile Intact şi Realitatea-Caţavencu.

În interviu Iliescu vorbeşte despre Piaţa Universităţii ca o tribună electorală a opoziţiei, uitînd să spună că tot ceea ce doreau cei din Piaţă erau alegeri corecte. Ori, fără legea lustraţiei (punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, cum îi zicea atunci), cu Statul transformat în partid politic şi cu Televiziunea (unica, atunci) jucînd de partea Statului, era absurd să vorbeşti de alegeri libere şi corecte. Dealtfel, fie vorba între noi, scopul legii lustraţiei nu era acela de a pedepsi pe cineva, şi nici măcar de a face dreptate, ci unul mult mai modest: de a da şanse forţelor democratice să participe la guvernarea statului. Căci era imposibil (şi s-a dovedit asta) să concurezi cu cei ce avuseseră (şi o aveau în continuare) puterea absolută timp de 50 de ani. Din nefericire, în 1990 românilor le-a fost impusă cu bîta, de către Iliescu, cea mai proastă variantă posibilă: Statul şi nomenclatura comunistă au avut dreptul să participe în alegeri (deşi alegeri e impropriu spus) de pe poziţiile de forţă pe care le deţineau de zeci de ani. Foştii nomenclaturişti nu numai că au avut dreptul să participe individual, pă persoană fizică, ci au înscris şi Statul (pe care-l conduceau şi ocupau la absolut toate nivelele) şi au candidat din partea lui. Şi asta nu oricum, ci din postura de salvatori naţionali. Fiindcă asta s-a întîmplat la noi în decembrie 1989, cu Partidul Comunist, sub conducerea lui Ion Iliescu: nu numai că nu a pierdut puterea şi controlul statului nicio secundă dar şi-a făcut şi o operaţie de rebranding, însoţită de un happening legitimator, numit revoluţie, şi cu costul a peste 1000 de vieţi. Ca să înţeleagă şi polonezii care citesc Madame Blogary, e ca şi cum Partidul Comunist Polonez ar fi împuşcat 1000 de oameni şi a doua zi şi-ar fi schimbat numele în Solidaritatea, devenind reprezentantul simbolic al celor pe care tocmai i-a ucis. Dacă stau bine să mă gîndesc, în contextul ăsta, 66% mi se pare chiar un scor mic. Adică, să ai şi întreg statul pe mînă, cu toate structurile lui, administrative, de forţă, economice (pe timpul ăla, tot pentru cititorii mai tineri, statul era acţionar în economie cu 100%), să ai şi forţa simbolică a salvatorului (adică Stalin şi Soljeniţîn în acelaşi timp), să ai şi unica televiziune şi să obţii doar 66% în alegeri, nu e chiar impresionant.

Şi că tot s-a vorbit de respectul pentru Iliescu, trebuie să recunosc că am tot încercat să-l respect în anii ăştia, dar nu m-a lăsat serviciul (am lucrat în Jilava ani de zile şi am trecut zilnic pe lîngă cimitirul Eroilor Revoluţiei).

PS. Apropo de studenţii fesenişti din ianuarie 1990 şi de studenţii lui Vanghelie din decembrie 2009, de isteria TVR-ului din 1990 şi de isteria Realităţii TV şi Antenelor din 2010: dacă n-ai imaginaţie, nu te aştepta să-ţi vină cu trecerea anilor.

Facebook Comments

32 Comments Gura păcătosului adevăr grăieşte (interviu cu Iliescu în 2007, despre Piaţa Universităţii)

  1. Mihai

    cand a ales acel procent de 66% a facut-o din modestie, se stie ca Iliescu e "sarac si cinstit"

    daca acum nu se prea stie cine si unde a votat va dati seama ca in 1990 nu se stia nici atat, acele cifre sunt inventate de Iliescu

    Reply
  2. ela

    @cu drag.Poate maine ma intalnesc cu fosti colegi ai fiului meu ;daca aflu ceva,iti dau de veste.

    Dan Ungureanu ,conf sau prof intre timp,la facultate,cred ca are mai multe date concrete.

    Reply
  3. MicutzaCeKurai

    @ela,

    m-am ocupat de Cluj si de implicarea trupelor de sub jurisdictzia lui Topliceanu la Timisoara. ordinele au fost, oricum, aceleasi. am scris despre Otopeni, Somcuta Mare si episoadele cu teroristii lui Ilici din Cluj si Bucuresti – apoi, intr-o zi, am fost chemat la Bucuresti, impreuna cu partenerul de scris, sa ni se spuna: "nu intzelegetzi, nici macar Istoria nu va consemna existentza acestor oameni". unul dintre vinovatzii de la Cluj este Degeratu – am trimis un raport de 2000 de pagini catre Constantinescu in 1997 si unul mai voluminos catre Basescu in 2005. raspunsul a fost: "il plac americanii".

    multzam fain pentru link.

    Reply
  4. ela

    Il cheama Mihai,in revolutie a fost maior,a lucrat la UM Giroc,in presa din Timisoara au aparut multe articole despre el.

    Reply
  5. MicutzaCeKurai

    bravo bleen, multzumesc pentru acest text. am avut o nepoata de 4 ani si jumatate impuscata in inima intre cei doi parintzi pe Calea Girocului din Timisoara in 17 decembrie 1989. de aceea am si scris doua cartzi despre cei care au impuscat civili la ordinul lui Ceausescu si apoi la cel al lui Iliescu. primul volum este in rechizitoriul procuraturii – ma laud ca am ajutat la incarcerarea unui general – comandant de armata, a 2 colonei, 1 maior si 1 capitan. fostul secretar general al pcr cluj, Ioachim Moga a scapat de pedeapsa ca a murit de batrinetze. si am ajutat la sentintza data lui Stanculescu si lui Chitzac. restul vinovatzilor au scapat datorita legilor de cacat scoase sub regimul iliescu si bine puse in manopera sub regimul constantinescu.

    Reply
  6. Gicu Maracine

    @bassesco

    Tinere, ca sa nu ramai ignorant (bovinitatea, daca o ai, nu ti-o poate lua/amputa nimeni), ia de citeste:

    "Tot soiul de frustrări şi resentimente, tot soiul de antipatii şi răfuieli private sînt ambalate în vestmîntul nobil al campaniei pentru "adevăr". Uneori, cîntărind calibrul noilor activişti, am impresia că asist la o cruciadă a repetenţilor, bucuroşi că au prins, în sfîrşit, un moment prielnic pentru a da de pămînt cu "tocilarii". Nu mai vrem "repere", "modele", portrete paluzibile. Vrem să ne bălăcim cu toţii în zoaiele marasmului etic şi ale mediocrităţii împărtăşite! Cei mai slabi de înger sînt deja în comă. Ici-colo se aud voci patetice: "Nu mai credem în nimeni!", "Totul pute!". Realitatea e o combinaţie asfixiantă de vomisment şi fecală. Ne putem imagina cu uşurinţă un ecran de televiziune pe care apar, solidari, membrii Comitetului Central al PCR şi capii Securităţii, strigînd, ca altă dată Dinescu şi Caramitru: "Am învins!". O mulţime de petarde aiuritoare au explodat, de la o vreme, pe ecranele televizoarelor şi în paginile ziarelor.

    Observatorul curios şi neimplicat are dinainte o materie de studiu fabuloasă. Un întreg fişier de etică, sociologie, caracterologie, metafizică şi teologie i se oferă abundent, spre analiză şi reflexie. Din păcate nu sînt neimplicat, iar curiozitatea mea "ştiinţifică" e obosită. Dar trebuie să spun că lucrul care mă tulbură cel mai mult, din toată această tevatură, este uşurinţa cu care se pun în joc vieţi şi destine, frivolitatea cu care se distribuie zvonul, ipoteza, speculaţia ludică, pura (impură) opinie. Oricine poate spune orice despre oricine. Nu există amendă, nu există răspundere, nu există măsură. S-a dat drumul la libertatea de a imagina scenarii şi culpabilităţi multicolore, ca într-un delirant joc de societate. Ne jucăm de-a îmbrîncitul în prăpastie, "în doi, în trei,…

    Reply
  7. Nemo

    @Bleen, excelent(iar 😀 ). explicitat, ca pe un modul matematic, pt polonezii de 21 de ani 🙂 cum a fost posibil si cum mai este posibil.

    nu sunt un fan Doina Cornea, mai ales in ultimii ani cand au lasat-o puterile, insa o respect pt momentul cand a venit atunci la TV si-a intrebat PRIMA INTREBARE LEGITIMA: "cine este aceste Ion Iliescu? CINE l-a adus?"

    foarte indignat am mai fost, ca o tara intreaga de altfel :mrgreen:

    … dar aveam si eu tot vreo 14 ani si a durat si la mine tot cam pana pe 29 ianuarie.., spalatura de creier insa va exista mereu.

    apropo de asta 🙂 , buna si interventia "paterna" a lui Florin de la "Miercuri, 16 Iunie 2010 la 10:36 am"

    Reply
  8. Florina

    @gabhry_el,

    Nu-i tirziu ca si jafurile si accidentele sa fie politizate.

    Fura lumea din cauza masurilor de austeritate, la transporturi a fost ministru si Basescu…

    Nu le subestima potentialul.

    Reply
  9. gabhry_el

    para

    cel mai mult preziţi ceea ce ţi se dă să prezinţi

    chiar dacă ai un suflet pur, prezinţi impurităţi, că n-ai ce face: ăsta-i jobul tău

    Reply
  10. gabhry_el

    iRTV şi A3 îndeplinesc EXACT aceeaşi funcţie ca TVR-"Liberă".

    O fi Liana Alexandru în sinea ei o persoană onorabilă, dar la iRTV trebuie să prezinţi ştiri (fabricate în Fabrică), nu să-ţi prezinţi sufletul.

    Prompterul nu e oglinda sufletului.

    Ba nu: e oglinda unui singur suflet – al patronului.

    Reply
  11. aurelian

    … sau, dupa cum ne spune Iorga: un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii

    Reply
  12. val_one

    @bassesco 🙂

    Doreşti de la noi confirmarea că eşti bou sau ignorant? 😀

    Televiziunile la care te referi nu sînt isterice de dragul audienţei.Chiar aseară,Gâdea intreba disperat invitaţii din platou dacă mai există vreo cale „să scăpăm de acest regim”.La aceeaşi oră,Tatulici avea acelaşi tip de retorică isterică.Are asta vreo legătură cu audienţele?

    Dacă eşti în căutare de „boi şi ignoranţi”,îţi sugerez să cauţi în altă parte.Aici sigur nu vei găsi. 😀

    Reply
  13. bassesco

    Televiziunile sunt isterice pentru ca trebuie sa genereze audiente din ce in ce mai mari. Am 21 de ani, nu ma intereseaza Ilescu si mineriadele, inseamna ca sunt un bou sau pur si simplu ignorant?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @bassesco: nici una nici alta. E o reactie normala la isteria din jur. De fapt, dincolo de audiente, televiziunile au o strategie: fac atit de multa galagie incit acopera totul, inclusiv crimele pentru care nu a platit nimeni. Scirba de politic e indusa deliberat. Ba chiar unul ca Patriciu, prin Adevarul, se mindrea ca nu are deloc politica in ziar in timpul campaniei electorale. Daca ai 21 de ani ai sa ai timp sa vezi ca asta e o iluzie, detasarea de politic. Cit priveste Iliescu si mineriadele, problema nu e trecutul ci viitorul. Ultima mineriada a fost in 99. Nimeni n-ar fi crezut ca e posibil. Gindeste-te asa: daca miine esti prins in violente de strada, batut la singe doar pentru ca erai din intimplare intr-un loc anume, inchis la Magurele intr-o unitate militara fara veceu, telefon, mincare, timp de citeva zile, ai sa mai spui ca nu te intereseaza? In toata istoria omenirii ai sa vezi martori perplecși care spun: "Nu credeam ca era posibil sa se mai intimple". Dupa primul razboi mondial (din nou, "nu credeam ca poate sa se intimple asa ceva") lumea se astepta la un mileniu de pace. Nu sint decit 20 de ani intre primul si al doilea razboi mondial. Cam cit de la prima mineriada pina acum. Morala: daca nu te intereseaza e pe riscul tau. Sa nu fii surprins cind istoria se va repeta si cu concursul indiferentei celor pe care "nu-i intereseaza".

      Reply
  14. Pingback: Tweets that mention Gura păcătosului adevăr grăieşte (interviu cu Iliescu în 2008, despre Piaţa Universităţii) | Madame Blogary -- Topsy.com

  15. Florina

    1.Rugaminte: nu mai da Iliescu la prima ora (si audio!), nu faca parte din placerile mele secrete La prinz, daca se poate. Multumesc.

    2.N-aveai scuza, aveai buletin.

    3.Ai perfecta dreptate.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *