Dicţionar crin – român, ediţia 2010

1. Democraţie

Crin Antonescu, deşi invocă o dictatură a preşedintelui Traian Băsescu, se opune funcţionării unei instituţii cum este ANI destinată asigurării (forţate) a transparenţei funcţiei declarând că aceasta este o „instituţie butaforică”. Adică se opune unei instituţii prin care se urmăreşte tocmai protejarea democraţiei. În  această chestiune ultima sa declaraţie este explicit opusă poziţiei exprimate de SUA şi de Germania. Totodată, având în vedere poziţia asumată de Comisia Europeană în chestiune imediat după declararea ca neconstituţională a legii ANI, Crin Antonescu intră în contradicţie şi cu Uniunea Europeană. Soluţia lui Crin Antonescu este „voinţa politică”, un principiu care are tot atâta acoperire în politica românească pe cât are Saturn condiţii propice vieţii pentru că politicienii sunt, în majoritate şi mai ales acolo unde se iau hotărârile, fie aceiaşi cu cei al căror comportament a dus Comisia Europeană să imagineze soluţia excepţională a ANI, fie din aceeaşi categorie. Argumente în acest sens, dacă mai era nevoie, sunt pe alese: situaţia economică a României, rapoartele Comisiei Europene pe justiţie, desfiinţarea ANI… Aşadar „voinţă politică” nu există, e doar o vorbă-n vânt, pentru că trăim de atâta vreme în baza aceleiaşi pohte. Adică, în realitate, Crin Antonescu nu propune nici o alternativă la desfiinţarea ANI.

2. Doctrină

Crin Antonescu se opune unor măsuri de dreapta (diminuarea veniturilor bugetarilor corelată cu menţinerea nivelului taxelor şi impozitelor);

Crin Antonescu se opune unor măsuri de stânga (pentru că nu este de acord nici cu creşterea taxelor şi a impozitelor, corelată cu menţinerea statului social);

Crin Antonescu se opune unor măsuri mixte (diminuare venituri bugetari + creştere TVA).

3. Economie

Crin Antonescu se opune tuturor măsurilor de austeritate agreate de Fondul Monetar Internaţional – care este principalul creditor al României, UE, Banca Mondiala şi BERD şi, nu în ultimul rând, de Banca Naţională a României. Critica pe care a făcut-o Crin Antonescu atunci când a spus că premierul Emil Boc nu i-a menţionat pe români între partenerii de discuţii în ceea ce priveşte măsurile anticriză e incorectă de 2 ori. Odată pentru că menţionaţi, nemenţionaţi, „partenerii de dialog social” cum se numesc ei, au fost consultaţi îndelung înainte de a se veni cu primele propuneri. Pe de altă parte atunci când cineva – o familie, o firmă, ce-o fi – mai poate supravieţui doar dacă reuşeşte să obţină un credit, condiţiile creditării se negociază în primul rând cu creditorii, posibilitatea viitorului debitor de a pune condiţii fiind, în aceste situaţii, foarte redusă. Soluţia lui Crin Antonescu pentru a trece de criza economică, faţă de conţinutul programului, se poate încadra într-una de tipul: soluţia noastră împotriva acestei boli este un medicament eficient (ca să mă fac înţeles: medicament eficient, nu aspirină, algocalmin, etc; cuvinte, nu medicamente). Acest medicament eficient se numeşte (aleg câteva obiective): „asumarea angajamentului politic ca totalul cheltuielilor de investiţii să fie mai mare decât deficitul bugetului consolidat” (echivalentul cuvântului de pioner în România), „creşterea deficitului bugetar se va face exclusiv pentru: investiţii publice în infrastructură (…)” ş.a.m.d. De observat că până la capătul lui „pentru” nu sunt menţionate veniturile bugetarilor care sunt principala destinaţie a banilor de la buget, pe cifre vorbind. Ceea ce înseamnă fie că PNL odată ajuns la putere nu va mai plăti deloc salariile angajaţilor de la stat pe umărul cărora plânge acum (ceea ce face să arate ca dracu actuala critică a reducerii temporare a acestor venituri), fie că partidul minte când afişează aceste obiective. La fel şi cu „vastul” plan de restructurare a administraţiei publice ale cărui obiective încep toate cu „reduce”, „unifică”, „reorganizează”, fără a sufla vreo vorbă în sensul că toate aceste cuvinte înseamnă în realitate disponibilizări masive de personal – şi astfel ajungem, iar, la cei doi „fie”: PNL fie va face ce critică acum, fie minte.

4. Viziune politică

Crin Antonescu îşi întemeiază, astăzi la începutul secolului 21, decizia sa ca reprezentanţii PNL din Parlamentul European să voteze împotriva candidaturii lui László Tőkés la vicepreşedinţia Parlamentului European pe motive care justificau politica statului român la începutul secolului 20. De altfel Crin Antonescu a adoptat o linie naţionalistă, clasa grupa mică, făcând în ultima vreme, ori de câte ori a avut posibilitatea, din „român” (având atributele nedreptăţirii şi mândriei) un antonim al cuvântului „străin” ori – atunci când nu are străini, al cuvântului „înstrăinat”. Este cazul discursului de inspiraţie Cântarea româniei ţinut la dezbaterea ultimei moţiuni de cenzură, intitulat „Noi nu suntem o adunatura oarecare, ci suntem romani” (ceea ce ar însemna, nu-i aşa ?, că oricine altcineva care nu este român, este o adunătură oarecare…) ori a observaţiei făcute cu privire la participarea „ambasadorilor unor state” din UE la dezbaterile privind ANI („Au o singură treabă – ANI”), dar nu şi la cele de la Ministerul Finanţelor, care este una din categoria „salam cu soia” – voi nu mâncaţi salam cu soia cu noi, nu aveţi dreptul să ne ne ziceţi nouă cum e cu principiile democraţiei.

5. Crin Antonescu

Crin Antonescu = ansamblu de obiecte confecționate din paste maleabile, din hârtie şi clei, folosite la realizarea decorurilor; butaforíe.

Facebook Comments

67 Comments Dicţionar crin – român, ediţia 2010

  1. zexe

    Iata care este fata hada demagogiei germane cu privire la Romania

    1 Jurnaliştii germani îi reproşează lui Traian Băsescu că a mărit numărul de paşapoarte româneşti care le sunt acordate cetăţenilor din Republica Moldova, iar astfel le facilitează accesul în "paradisul economic al Uniunii Europene"

    2 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a promis că va încerca să contribuie la eliminarea vizelor în relaţia între Rusia şi Uniunea Europeană

    Daca Germania viseaza sa ajunga sa guverneze Romania, intentie declarata deschis de Angela Merkel, dupa proiectul ratat al guvernarii Johannis, este pentru ca romanii nu au pus botul la cacialmaua intinsa romanilor dupa motiunea de cenzura.

    In opinia mea, Germania a batut palma cu Rusia asigurandu-si consumul de combustibil peste capul UE, iar pretul acestui troc il vom vedea in curand. Romania nu prea are multe variante, iar una din ele, si cea mai solida, ar fi sa deschidem usile mai larg pentru SUA. Cu cat mai multe investitii americane, cu atat mai bine.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @zexe: 1. cind tu spui una si si tot tu faci alta e demagogie. Cind tu spui una si altcineva face alta, e normal. Ce-are a face Merkel cu presa germana? 2. Ai dreptate, stiu din surse sigure ca Merkel numai la asta viseaza, cum sa guverneze Romania. E dependenta de adrenalina, nu-i ajunge scandalul de acasa, vrea un pic cu Crin si Ponta, vrea sa simta gustul tradarii. 3. varianta noastra e sa ne facem curat in casa inainte sa deschidem usile. Ca fug invitatii de duhoarea urii si putoarea prostiei, imediat ce ne trec pragul. Ah, acuma nemtii sint de vina…

      Reply
  2. Futuyama

    Yeba

    Nici o problemă.

    Parcă erau unii care spuneau că România n-ar trebui să intre aşa de repede în UE.

    Ţiriac? Patriciu?

    Ar fi interesant de căutat în memoria netului.

    Şi acum ar putea spune că UE nu-şi dovedeşte viabilitatea.

    Ba parcă ne-ar şi încurca cu restricţiile lor.

    Ei nu ne înţeleg problemele noastre… nevoile noastre… particularităţile…

    De ce să nu ne orientăm spre China?

    Nu e China ţara cu dezvoltarea cea mai spectaculoasă din lume – chiar în plină criză -, cînd capitalismul şi-a dovedit limitele?

    Sigur, astea vor veni după dărâmarea lui Boc şi mazilirea lui Băse.

    Dar nu poţi băga în capul poporului multe lucruri deodată.

    E contraproductiv.

    Reply
  3. bassesco

    @Măritul Dictator: Il am mic, stiu, dar il votam pe Geoana sau pe oricare altu' chiar daca era surprins de paparazii de la servicii dandu-si limbi cu Medvedev. Basescu a facut rahatu' praf si acum vine si trage poporul care l-a votat de urechi,vrea sa-l educe, ca doar nu e suficient de european. De, veceul din curte si casa de chirpici nu dispar cu presedintele si guvernul de dreapta. Io plec sa fac niste paine, sa mai economisesc niste bani. Pa.

    Reply
  4. Măritul Dictator

    bassesco

    uite cum haleşti tu rahatul pe care ţi-l serveşte presa şi televiziunea. o relaţie transparentă cu rusia e bună şi nu e de condamnat, în timp ce un zbor cu avionul, pe furiş, l-a costat pe geoană preşedinţia. sigur, creieraşul tău de goangă nu percepe asemenea subtilităţi.

    Reply
  5. bassesco

    @Florina: Cred ca ti-ai dori ca niste tonomate sau oameni de moguli sa fie executati de partid. Te-ai simti mai bine.

    Reply
  6. bassesco

    @Florina: Noi fugim ca apucatii de Rusia, desi la sistemul mafiei politice suntem identici. Iata ca niste oameni mai destepti decat seful nostru de stat considera o colaborare cu Rusia benefica.

    Reply
  7. Yeba

    Aici, tradusa gata; dl Vosganian, dl Ciuvica, va pun la dispozitie si materiale ajutatoare.

    COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL AND THE EUROPEAN CENTRAL BANK 0367/2010

    În ceea ce privește componenta preventivă a Pactului de Stabilitate, Comisia propune ca statele membre care au un nivel ridicat de îndatorare sau prezintă riscuri importante legate de evoluții viitoare în această direcție să fie OBLIGATE să progreseze mai repede spre o balanţă a cheltuielilor publice care să ofere o marjă de siguranță suficientă pentru asigurarea respectării

    pragului unui deficit de 3% din PIB

    și care să garanteze o evoluţie rapidă spre sustenabilitate (așa-numitul obiectiv bugetar pe termen mediu).

    În caz de neconformare, ar putea fi iniţiată acțiunea în constatarea neîndeplinirii obligațiilor care decurg din calitatea de stat membru.

    Reply
  8. prudent

    @bassesco. Cota unica ESTE masura de dreapta (FMI a impus-o si Ungariei, iar FMI nu poate fi banuit de maoisme). Tupeul si hotia or fi de stanga? Cred ca PSD stie mai bine decat noi doi. Iar marirea deficitului (solutie Antonescu, de fapt remake dupa Tariceanu, la randul sau o exprimare a vidului poetic din Vosganian) nu ESTE permisa de UE si nici de FMI. Iar de la anul bugetul fiecarei tzari din UE va trece prin filtrul Comisiei Europene spre furia lui Sergiu Andon, Ghise, ex-Bolcas s.a. care ridica in slavi parlamentul Romaniei in momentul in care face vreo tampenie (cuvant edulcorat).

    Reply
  9. Andra

    Nu reduc deloc articolul tau la asta, articolul tau e foarte bun. Dar cu tot ce spui tu acolo despre televiziuni, articolul vine in contradictie cu teza ta cf. careia televiziunile "lor" nu conteaza. despre mine nu discut, ca nu ma intereseaza. daca tu crezi ca eu am o obsesie, asa sa fie. o sa fie mai greu cu romanii, in general, pt. ca ei nu inteleg nimic din jocul defensiv al pdl ref televiziuni. politica nu se mai poate disocia de televiziune.

    gata, acum am plecat ca sa puteti discuta linistit despre ce zic "ei" la televiziuni 🙂

    we placut

    Reply
  10. jack spamtecătorul

    Florin Cojocariu says:

    Friday, 16 July 2010 at 1:38 pm

    mda, cred că cel mai des întîlnit condiment în reţeta vieţii este ironia.

    Reply
  11. Andra

    la televizor nu se vorbeste despre 'putere', ci despre ce spun Crin si Ponta 'despre putere'

    Articolul lui Florin despre tv contrazice strategia lui Florin din articolul trecut unde el crede ca PDL poate castiga alegerile cu TVR.

    zexe, captiv o cineva cand nu are solutii. Crin e captiv ca nu are solutii economice, PDL e captiv ca nu are solutii la televiziunile mogulilor. Asemanarea dintre ei e ca niciunul nu-si accepta si nu-si intelege captivitatea. Numai asa ar putea incepe iesirea din captivitate.

    week end placut

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Andra: nu inteleg ce spui. Dar e sigur ca a reduce articolul meu la "el crede ca PDL poate castiga alegerile cu TVR." e o eroare. Imi pare rau ca ai dezvoltat o asemenea obsesie pe tema TV, risti sa transformi un subiect important intr-unul derizoriu prin exces.

      Reply
  12. zexe

    Si tu Brutus?

    Bine, iau o pauza, pana nu vine si dictatorul sa imi atraga atentia. Florina, vorbesc si eu pentru ca, de o vreme, sunt nevorbit, pentru faptul ca de o perioada de timp somez si pentru ca imi lipsesc discutiile din redactie. Nu cred ca va mai dura mult si imi voi gasi de lucru. Iti voi lipsi, vei vedea 🙂

    Reply
  13. zexe

    De altfel, Florin a scris un articol excelent despre audiente si publicul captiv. Ti-l recomand. Are si un exemplu cu un magazin de biciclete, din cate imi amintesc, unul foarte plastic si foarte bine ales.

    Reply
  14. zexe

    @Andra, eu cred ca se vorbeste mai mult despre Guvernul Boc si Basescu. Si nu numai aici, dar si pe Antenele Realitatii. Dar nu o spun ca sa fiu Gica Contra, este un fapt firesc ca puterea sa fie in centrul atentiei presei si sa dea tonul discutiilor. Ca piticul Ponta si bichonul Antonescu isi fac veacul acolo si vorbesc despre putere nu mai trebuie demonstrat. Eu am obiectat la fraza ”Vocea mediatica a PSD si PNL este UNICA in politica romaneasca, si toti ne raportam la ea” pe care o consider falsa. In primul rand ca nu este unica si in al doilea rand numai un telespectator captiv se poate raporta la vocile de pe televizorul sau. Sa presupunem ca de azi ti s-ar strica televizorul, Doamne fereste, ce post de radio ai asculta? observi? 🙂

    Daca vrei, e ca o zicala adaptata ”spune-mi la ce emisiuni te uiti ca sa iti spun cine esti”

    Reply
  15. Andra

    🙂

    zexe, uita-te putin in jur si vezi cine vorbeste toata ziua numai despre ce comenteaza crin si Ponta la televizor… ? Cine ziceai ca e captivu ala… ?

    Reply
  16. zexe

    @Andra, afla de la mine ca, in politica, intotdeauna, tonul il da puterea si nu opozitia, iar raportul dintre putere si opozitie este unul inegal, intotdeauna. Faptul ca tu te raportezi la PSD si PNL este pentru faptul ca faci parte dintr-un public captiv al celor doua televiziuni.

    Reply
  17. zexe

    @mece, Crin Antonescu a iesit din carti de o buna bucata de timp. Ceea ce face Antonescu in plan mediatic, pentru ca in plan politic nu a facut niciodata mai nimic, este sa se agite in speranta mentinerii unui iluzoriu capital electoral. E ca un bichon maltez ratacit in preajma unor dogi germani aflati in monta. Se urca si el piciorul masculului si da din cur cu pretentia ca reguleaza, dupa care se faleste satisfacut la televizor ” Mama, ce i-am tras-o!”

    Reply
  18. zexe

    @Florina, Cristian Campeanu isi incheie articolul cu o concluzie care lasa locul mai multor variante de interpretare ”Cineva încearcă să manipuleze centrele de putere europene şi să facă digerabil un eventual act de forţă nedemocratic prezentându-l ca pe un gest de salvare a democraţiei”

    Nu i-ar fi fost mai simplu lui Cristian sa numeasca pe acel ”cineva” numindu-l in mod geneic ”opozitia”?

    Sa fie, oare, fructul ultimei vizite facute de Angela Merkel la Moscova?

    Reply
  19. Andra

    Dupa cum, de exemplu, o critica la adresa PSD si PNL, bazata pe idea de a recunoaste Progresul (completare la articolul lui mece de aici), ar trebui sa mentioneze neaparat succesul lor in media.

    De ce? Pentru ca, practic, politica nu va mai fi niciodata la fel de acum inainte, dupa ce PSD si PNL au devenit partide media.

    Ca e rau, sau ca e bine, ca influenta lor mediatica se poate reduce, sau pondera, sau echilibra, asta e cu totul alta poveste.

    Vocea mediatica a PSD si PNL este UNICA in politica romaneasca, si toti ne raportam la ea.

    Reply
  20. zexe

    @Florina, interesant articolul. Este interesant cu atat mai mult cu cat vine sa imi intareasca senzatia ca in spatele clasei politice, aceste marionete stupide, se gasesc interese de alta natura.

    Reply
  21. Andra

    (asta e continuare la o postare care se afla in moderare)

    Dupa cum, de exemplu, o critica la adresa PSD si PNL, bazata pe idea de a recunoaste Progresul, ar trebui sa mentioneze neaparat succesul lor in media. De ce? Pentru ca, practic, politica nu va mai fi niciodata la fel de acum inainte, dupa ce PSD si PNL au devenit partide media.

    Ca e rau, sau ca e bine, ca influenta lor mediatica se poate reduce, sau pondera, sau echilibra, asta e cu totul alta poveste.

    Vocea mediatica a PSD si PNL este UNICA in politica romaneasca, si toti ne raportam la ea.

    Reply
  22. Andra

    Foarte bun articol, mece ! Poate nu stiu eu, dar e cam primul articol care face o poza completa PNL-ului, din toate punctele de v.

    PNL e oricum un caz scoala de schizofrenie politica stanga-dreapta pentru ca e prins la mijloc intre PSD si PDL, si a picat la mijloc in cel mai nepotrivit moment, pe criza.

    Stii ce ma mira pe mine? ca PDL nu poate sa-si faca singur o poza la fel de completa, lui insusi –

    Sunt o multime de lucruri bune si UNICE pe care PDL le-a facut in ultimii 6 ani, si cu care PDL isi poate construi o identitate cu care poate sa se laude oricand.

    E cam pueril sa-l mai vad inca odata, pentru a n-spea oara, pe basescu facand show-ul de rigoare inainte de urmatoarea campanie, ca sa bage-n ochi la toata lumea lucrurile astea si sa "ne trezim" brusc la realitate. In orice caz, I won’t go for it, not anymore

    Daca PDL e un partid care considera ca a facut ceva bun si e mandru de acel lucru (si eu cred ca e cazul sa fie), n-ar trebui sa fie o problema sa il afirme deschis si sa militeze pt. el tot timpul. Acest tip de auto-promovare il face doar opozitia, si nu inteleg de ce…?! Bine ca, oricand faci o astfel de autopromovare, trebuie sa fii si consecvent in actiuni cu ea, iar in cazul ANI – de exemplu – actiunile PDL-ului sunt cam verzi-albastre. Dar sunt si alte lucruri bune.

    Criticismul dramatic si apocaliptic al Monicai Macovei si al lui Cristian Preda nu suna deloc bine. De fapt, mi se pare cam prost gandit, odata pentru ca suna intocmai ca si criticismul lui Antonescu si al lui Ponta. Si apoi, pentru ca o singura nota din asta acuta sa apara la MM, si ea e interpretata de populatie – prin mijlocirea televiziunilor, bineintele – ca si cum” MM ar fi de acord IN TOTALITATE cu criticile PSD si PNL la adresa PDL.

    Oricum, daca linia ofensiva dura a PDL e formata pe ideea ca “nimic nu e bun” in PDL (idee copiata la xerox de la PSDPNL), atunci nimeni nu va mai putea construi mai departe in viitor pe putinele lucruri bune facute si lasate in ruma de PDL, si care au o particularitate ciudata:

    niciun alt partid nu le-a mai facut pana acum. Sunt UNICE si apartin exclusiv PDL >

    … si asa, se pierde mereu Progresul pe care nu suntem in stare sa-l recunoastem (la timp) …

    Reply
  23. Nea

    Zexe, nu e dementa, e clarviziune. Astept cu gura cascata ziua in care il voi auzi vorbind nemteste pe functionarul de la ghiseu (Spaga, bitte!)

    Reply
  24. zexe

    Va mai amintiti declaratia lui Base in care a folosit sintagma ”criza de suveranitate” ? La vremea respectiva s-au avasat tot felul de interpretari, dar niciuna nu a fost atat de explicita precum a fost recenta declaratie a Angelei Merkel

    ”Investitorii vor trebui sa accepte faptul ca pierd un procent din sumele investite in obligatiunile statelor insolvente, iar statele insolvente vor fi fortate sa accepte o guvernare externa care le va decide politica economica. In acest fel, Germania urmareste ca statele din zona Euro care nu isi rezolva problemele legate de deficitele bugetare sa-si piarda efectiv suveranitatea”

    Dementa opozitiei si a liderilor sai, dar si a clasei politice in ansamblul sau, ne impinge in mod fatal in aceasta directie. Daca trecem de primele impulsuri si ne calmam, daca incercam sa descoperim mecanismul acestei pierderi de suveranitate si cautam sa vedem ce forta politica ar avea de castigat, vom descoperi ca nu exista niciun argument logic pentru niciuna dintre fortele politice ”romanesti” care sa le determine sa actioneze impotriva suveranitatii propriei tari. Atunci, cine?

    Reply
  25. victor L

    Ia stati putin! nu vi se pare ca ii cereti prea mult trintorului de Crin?

    Vreti sa gindeasca? o face. Vrea sa-l dea jos pe Basescu.

    Nu va ajunge?

    Reply
  26. para

    Mulţi simpatizanţi PNL sunt dezamăgiţi de Crin Antonescu, cavalerul cu pleată ce a venit să democratizeze partidul.

    Mulţi simpatizanţi PDL sunt dezamăgiţi de Boc şi de lipsa măsurilor de dreapta.

    Lehamitea m-a împâclit, toţi m-au păcălit.

    Reply
  27. Nea

    Au existat profesori de istorie sub Ceaşcă – puţini, e drept – care şi-au păstrat integritatea, salvându-şi astfel şi creierul de orwellianele Newspeak şi Doublethink.

    Al lui Crin nu a avut norocul ăsta, după zoaiele comuniste i-a fost dat să fie spălat şi de cele ale liberalismului adevărat, românesc, vezi aici: http://blogary.ro/2010/02/mistica-liberalismului-

    Reply
  28. bassesco

    Astept o analiza de angajament despre partidul Generalului de 4*. Ar fi interesant, doar sustine actualul guvern.

    La punctul legat de doctrine nu sunt de acord. Pedele se incapataneaza sa mentina o cota unica pentru ca in acceptiunea lor asta e o politica de dreapta. Tupeul si hotia sunt de stanga sau cum?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *