„Suspendarea”, faza pe Europa

Data trecută, „băieţii” au fost nepregătiţi şi toată tărăşenia le-a explodat în faţă la referendum. De data asta, terenul suspendării lui Băsescu este pregătit cu atenţie, inclusiv în Europa, unde apar tot mai multe articole manipulatoare şi manipulate. De la Bucureşti.

Anul trecut, în octombrie, o doamnă angajată în cadrul Ministerului de Externe, unde servea interesele coaliţiei Grivco, s-a gândit să organizeze o excursie jurnalistică pentru reprezentanţii a trei mari gazete germane, pentru a le oferi acestora posibilitatea să ia contact direct
cu realitatea politică românească. În mod absolut inexplicabil, pe tot parcursul sejurului, cei trei nemţi au fost duşi frumos pe la partide, ONG-uri şi „intelectuali publici” care aveau o stranie trăsătură comună: îl detestau cu toţii pe Băsescu şi susţineau cu toţii „proiectul Iohannis”. Abia în ultima seară a şederii lor la Bucureşti şi la insistenţele unuia dintre nemţi, partea română le-a organizat o întâlnire cu Valeriu Stoica şi cu câţiva jurnalişti din aria nemogulizată.

Scopul demersului era transparent. Băieţii au încercat să-i manipuleze pe nemţi pentru a le vinde iluzia că toată lumea bună a României sprijină proiectul Iohannis, la fel cum încercau comuniştii să manipuleze presa occidentală, pe vremea lui Ceauşescu, că întreaga naţiune e devotată trup şi suflet Partidului şi iubitului conducător. Nemţi ei, neamţ Iohannis, poate mergea… În cele din urmă, n-a mers, dar asta nu înseamnă că procedeul a fost abandonat.

Acum se întâmplă din nou. Mai întâi, corespondenta Associated Press la Bucureşti a dat lumii de veste că, în Strategia Naţională de Apărare, Băsescu a trecut media printre ameninţările la adresa securităţii naţionale, alături de terorism, corupţie şi crimă organizată. Las’ că sunt capitole diferite din Strategie sau că se vorbeşte de „ameninţări” şi „vulnerabilităţi”, dar nici măcar nu se vorbeşte de „media” în general, ci de „campaniile de presă comandate”. Deci nu era limuzină, era bicicletă, şi nu i s-a dat, i s-a luat, dar aşa-i când faci ştiri cum îţi şopteşte Cozmin Guşă.

În episodul 2, postul TV France 24 face un reportaj în care afirmaţia „presa este considerată ameninţare” devine un adevăr care nu mai trebuie pus la îndoială. De aici rezultă „natural” că, în România, „libertatea de exprimare este restricţionată într-un mod care aminteşte de perioada comunistă”. Băsescu însuşi, „în loc să lupte cu corupţia, preferă un inamic mai vulnerabil” (ăsta fiind presa), ceea ce pare să susţină temerea că „România e pe cale să alunece în dictatura” băsesciană. Întreaga glosă pe tema „dictatorul pune botniţă presei” poate fi găsită tipărită frumos la loc de cinste în ziarul lui Dan Voiculescu. În orice caz, autorilor reportajului le-a scăpat cumva povestea despre recordurile realizate de Realitatea TV şi Antena 3, care au difuzat de peste 1.000 de ori, respectiv de peste 2.000 de ori într-o singură zi (a numărat CNA) filmuleţul cu copilul, a cărui unică garanţie de autenticitate era Dinu Patriciu. Sau zecile de ore de „dezbateri” despre „cancerul cu metastaze” al lui Băsescu, care n-ar mai fi în stare nici să se ridice din pat, barem să conducă ţara. Dacă mai aşteptăm vreo două zile, vom auzi la Antena 3 că Băsescu e vinovat inclusiv de moartea Mădălinei Manole.

Episodul 3 vine din Germania, unde Der Spiegel a scris acum două zile că, vorba lui Traian Ungureanu, Băsescu face trafic cu moldoveni, cărora le dă paşapoarte româneşti şi îi bagă pe uşa din dos în UE. Fără să întrebe Bruxelles-ul, Parisul sau Berlinul, Băsescu extinde de capul lui Uniunea când aceasta a obosit să se mai extindă. Ar fi de dorit, aşadar, revenirea la putere a comuniştilor lui Voronin, că ăia măcar închid graniţa cu România. De ce face Băsescu treaba asta? Pentru că vrea să îşi înmulţească numărul de „supuşi” şi pentru că „visează la România Mare”. Las’ şi aici că, de fapt, România a dat mai puţine paşapoarte moldovenilor decât a dat Bulgaria găgăuzilor sau că Franţa şi Spania acordă cetăţenie câtorva sute de mii de maghrebieni pe an, las’ şi că în Germania trăiesc ilegal zeci de mii de ruşi pe banii guvernului federal. Importante nu sunt faptele, ci mesajul: spre deosebire de Putin, care e băiat bun şi un „democrat desăvârşit” care a mutilat Georgia pentru a-şi apăra cetăţenii ameninţaţi de sângerosul Saakaşvili, „Băsescu este un dictator care striveşte presa liberă şi vrea să revizuiască graniţele Europei”. Deci, jos cu el! Acum, c-o fi prin suspendare, cum salivează Crin Antonescu, sau prin revoltă populară, cum îşi doreşte micul Che Guevara, puţin importă! Europenii trebuie să înţeleagă că li se face un mare serviciu. Ei bine, nu li se face. Cineva încearcă să manipuleze centrele de putere europene şi să facă digerabil un eventual act de forţă nedemocratic prezentându-l ca pe un gest de salvare a democraţiei.

text preluat de pe România Liberă

Facebook Comments

206 Comments „Suspendarea”, faza pe Europa

 1. Futuyama

  poate că Germania nu face acum decât să-şi arate întreaga gratitudine/să-şi respecte obligaţia faţă de Rusia pentru că i-a permis unificarea

  Reply
 2. Hantzy

  neamtu tiganu says:

  Sunday, 18 July 2010 at 11:07 pm

  Nu am TV romanesc, opiniile despre politica romaneasca mi le formez din ziare pe internet si mai ales din bloguri. Paradoxal e ca vizitez cel mai mult bloguri portocalii, nu am fost niciodata pe “nastase” sau “ciutacu” si nici macar pe “badea´”, nici de curiozitate.

  Ciudat, nu?

  ************

  Nu e deloc ciudat! E argumentu' suprem. Postulacii de pe diferite bloage apeleaza proponderent la iel, cand datu' din colt in colt e deja perimat, iar lujeru' de la papura, desi parcurs pa lujime de trei ori, se incapataneaza sa n-aibe vreun nod.

  Reply
 3. neamtu tiganu

  Salut Hantzy,
  bine ai venit, ca eram cam singur p-aici, m-au facut astia de rahat de numa, numa. Da ma amuza, un mediu potrivnic ma stimuleaza enorm. Nu stiu daca ai observat, da baietii de pe aici beau cafea, io le-as recomanda un spritz rece de vara.

  Reply
 4. Yeba

  Liana Patras catre Stelian Tanase:
  Ce parere aveti, e sincer Dan Diaconescu?

  mari caractere, mari ziaristi, intr-adevar!

  Reply
 5. aurelian

  deci nu-mi vine sa cred: pe Crin il plac doar 9685 de corporatisti de pe facebook…

  pfuai, pai cum sa iasa asta dictator?

  Reply
 6. Andra

  Ungaria are in constitutie o prevedere care priveste evitarea constituirii monopolurilor in domeniul mass-media

  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitat

  Doamne, oare cu cati ani sunt si astia inaintea noastra…! Ce misto trebuie sa faca astia de romani, cand vad ca 3 oameni fac ce vor muschii lor in media din Romania.

  Foarte bine.

  las' ca noi il avem pe Andronic al lui Finkelstein

  Reply
 7. JohnBlack

  In primul rand orice intelectual autentic se formeaza plecand de la o baza, da la un domeniu de interes principal ce se chema specializare. Si Plesu si Patapievici si Liiceanu au o astfel de specializare(fie ca e una tehnica sau umanista – nu importa). Plecand de la acesta baza un intelectual public se completeaza cu eruditie si spirit enciclopedic. E adevarat ca nivelul de notorietate tine si de carsima si capacitatea oratorica dar foara primele doua elemente se obtin clovnii lui Bell.

  In aceste conditii mie se pare cel putin imbecila idea cu "intelectualul specialist". SAM & Co. s-or fi uitat prea mult la "Vreau sa fiu miliardar" si si-or fi inchipuit ca aia sunt intelectualii enciclopedisti!

  Reply
 8. Andra

  Uite Florin un subiect pentru tine si pentru bleen, pentru care "televiziunile nu conteaza"

  Tom Gallagher vorbeste mereu despre asta, dar el e ales cu grija sa fie doar unul care "observa" dar care nu poate si "influenta" ceva. Importat e ca are dreptate.

  Tom Gallagher zice ca "televiziunile conteaza" si ca, mai mult decat atat, fenomenul are efecte grave pe termen lung:

  Cea mai coerentă şi categorică opoziţie continuă s-o facă mogulii media – cel puţin în ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu.

  În prezentele vremuri de criză economică se tem, fireşte, pentru averile şi puterea lor, un lider cu idei politice subversive şi determinat să le mai reducă din influenţă constituind un factor de risc major. Aşa se explică virulenţa şi grobianismul atacurilor lansate constant la canalele de ştiri cu cea mai mare audienţă – atacuri care se extind cu mult dincolo de opoziţia faţă de un singur om. Cetăţenii sunt bombardaţi, invariabil, cu mesaje care invită, în fond, la o conformare în faţa unui sistem specializat în deturnarea banilor celor care muncesc din greu către cei bine conectaţi, recte posesorii eternelor „pile, cunoştinţe şi relaţii".

  Publicului – în special celui tânăr – îi este propovăduit, seară de seară, un set de pseudovalori, bazate exclusiv pe căpătuială.

  Abia după ce Băsescu va fi părăsit scena politică se vor putea evalua, mai la rece, impactul pe care degradantul şi nonsensicul spectacol tv l-a avut asupra evoluţiei/involuţiei intelectuale a naţiunii, cât şi şansele cetăţenilor de a se mai trezi din actuala lor infantilizare.

  http://www.romanialibera.ro/index.php?section=art

  Ce e ciudat in atitudinea asta de negare, e ca nu poti construi nimic in timp ce spui ceva – dar gandesti altceva.

  De exemplu, si la PNL exista o negare, pt. ca ei traiesc din 2007 pana azi intr-o schizofrenie continua, dar ce e important si eficient la ei este ca se zbat sa fie si crezuti … 🙂

  PDL stie ca n-are sanse sa fie si crezut in chestia cu televiziunile … 🙂

  Lupta asta absurda de a incerca sa treci drept ceva ce nu esti (in cazul PDL, de a nega o realitate pt. care nu are solutii: mogulii), in cazul PNL da totusi castig de cauza PNL-ului, pentru ca e mai bine apreciat cineva care minte pe fata cu tupeu decat unul care minte pt. ca e impotent si nu stie ce sa faca.

  In cazul PDL se mai adauga ceva; e responsabilitatea – mai ales the lack of it – a celui care acuza tot timpul, dar de facut ceva ca sa impiedice lucrurile pe care le acuza, nu poate, pentru ca nu stie.

  Rezultatul jocului pasiv al celui care acuza dar nu stie ce sa faca e un blocaj permanant.

  Reply
 9. Andra

  Sa zicem mersi ca a spus-o clar si raspicat, pentru ca asa nu mai lasa nicio sansa pt. oamenii care se pricep sa taca-n papusoi ca bine acum.
  Ghise s-a scos singur la tabla, cum zice Cristian Turturica foarte bine in RL azi.

  Dar, cat timp presa inghite tot ce spun PSD si PNL fara sa critice absolut nimic – ei isi vor permite sa spuna toate aberatiile la televizor, si pana la urma de ce sa n-o faca, daca le merge.

  Reply
 10. AccesDirect

  Asta e solutia liberala la criza. Umblatul la rezerva BNR. De aici si atacurile la Mugur Isarescu. Nici nu stii ce sa ii crezi mai intai: iresponsabili sau ticalosi? A doua varianta sigur e adevarata.

  Reply
 11. ela

  Nu e in ordine;m-am uitat si ce fac primarii opozitiei: la Constanta ,Mazare desfiinteaza cluburile de pensionari si revista Tomis,la Timisoaara,Ciuhandu vrea sa incaseze retroactiv diferenta de energie termica la pret nou de la cetateni,toate in numele reformei.

  Reply
 12. mece

  păi neamţule, e normal. cu “nastase”, “ciutacu” si “badea´” nu-ţi satisfaci curiozitatea, ci pofte nefireşti, să zicem 🙂

  Reply
 13. neamtu tiganu

  Nu am TV romanesc, opiniile despre politica romaneasca mi le formez din ziare pe internet si mai ales din bloguri. Paradoxal e ca vizitez cel mai mult bloguri portocalii, nu am fost niciodata pe "nastase" sau "ciutacu" si nici macar pe "badea´", nici de curiozitate.

  Ciudat, nu?

  Reply
 14. zexe

  Obsev ca la emisiunea ineptului Prelipceanu ofensiva continua cu un atac la presedinte. Sa recapitulam. I-au adus mai devreme pe Macovei si pe Preda sa loveasca in PDL si BVB, pentru ca apoi sa continuie cu un atac la Elena Basescu si sa sfarseasca, bineinteles, cu unul la presedinte.

  Bun, maniera stahanovista de infierare a dusmanului poporului nu mai merita comentata, dar parca ceva nu este in regula in tabloul acesta. Voua nu vi se pare?

  Reply
 15. zexe

  N-am vazut emisiunea cu Macovei si Preda. Am pierdut ceva sau doar a fost un alt atac la adresa BVB?

  Reply
 16. para

  Presă, influenţe interne venite din presa externă care citează presa internă care-o citează pe cea externă, credibilitate, bani, neamţu ţîganu conflictual, LEON, SALUT, filozofi amorali relativişti nespecialişti nihilişti, Bleen cu ţîţe, Nedo internat la dezintoxicare, Florin, ia o aspirină să-ţi treacă insolaţia, caruselul merge în continuare, degeaba încerc să înţeleg ceva, până te prinzi imaginea s-a schimbat, alte oglinzi sparte, alte lămpaşe, alte flash-uri apar.

  Reply
 17. Bleen

  Din interviu transpare o urmă vagă de raţiune şi o dîră abia vizibilă a amintirii bunului simţ. Dar ambele sînt înecate în Sindromul Alina Mungiu-Emil Constantinescu-Andrei Marga.

  Reply
 18. Bleen

  "Raportul Comisiei va fi unul slab pe acest aspect, dar nu numai pe ANI. Trebuie să fie unul slab! Însă teama mea este ca nu cumva Comisia să dea din nou monitorizare de presă în care Parlamentul este de vină pentru incapacitatea Guvernului, pentru incapacitatea clasei politice per ansamblu şi pentru lipsă de voinţă,.."

  Reply
 19. Bleen

  "Parlamentul nu a amputat legea ANI, asta este o altă dezinformare. Parlamentul a pus în acord decizia Curţii Constituţionale. Îmi pare foarte rău, dar cred că Parlamentul nu a amputat legea ANI. OK, a pus în acord ceea ce nu apucase să pună Ministerul. Problema este că trebuia să se redefinească politica publică de la Guvern."

  Alistar

  Reply
 20. AccesDirect

  Intr-o vreme o vazusem cheala cu basma in cap, ma gandeam ca face chimioterapie si ca nu-i in regula cu sanatatea.

  Reply
 21. Florina

  Alistar: " Dacă avem ţinte de urmărit pentru următorii 15-20 de ani de zile, vă garantez că în următorii zece ani se pot face lucruri."

  Reply
 22. picus

  Hancu mai bine despre CM decit TRU, care o tot da cu geniul tactic (intelegem desigur: fotbal cu pipeta; antifotbal) al lui Mourinho, "figura tutelara a acestui mondial"; abia astept sa-si arate acest geniu tactic si la Real

  Reply
 23. Yeba

  Dragoteasca tocmai isi ia la revedere de la telespectatori, va ramine "invitat" la iRTV, astia cum sunt platiti?

  Reply
 24. Bleen

  "TI România a reuşit să schimbe priorităţile în agenda publică prin campania "Nu da şpagă!", îmi amintesc de ea, în perioada 2003-2004, proiect aprobat în 2002."

  :)))))))))))))

  Reply
 25. Bleen

  Adio! Mă simt un rebut (de unde şi expresia: de la rebus la sudoku, de la rebut la seppuku). N-am mai scris un text citibil din 2008, cînd îi scriam lui Băsescu "Te-am văzut, te-am votat, ce rămîne de făcut?"

  Reply
 26. Bleen

  Încep s-o înţeleg pe Mădălina Manole: am mîncat un pepene galben şi simptomele sînt aceleaşi ca la Furadan. L-am luat de la o ţărancă de treabă din Dăbuleni. Cred că era Geoană in disguise.

  Reply
 27. Yeba

  Deci Basescu isi ispiteste fanii sa provoace dezastre.

  Mai are dreptate si Vuvuzealitatea! Norocul nostru e ca Bleen a apucat sa declare ca-l intereseaza exclusivissim diafanele brunete, am citit cu ochii mei, deci de data asta suntem in siguranta!

  Reply
 28. Bleen

  "Kazahstanul este pregătit să se alăture proiectului Nabucco, dar Uniunea Europeană (UE) trebuie să facă mai mult pentru a face posibilă colaborarea, a declarat, duminică, preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaiev, într-o conferinţă organizată după vizita cancelarului german, Angela Merkel."

  Reply
 29. Bleen

  Niciodată nu mi-au plăcut alea siliconate. Dacă e dezastru, măcar să fie natural.

  "Pentru un dezastru natural, o femeie pe măsură"

  Reply
 30. Bleen

  Mda, diafană şi tristă. Dar nu vrea să arate, se ţine tare, face pe viteaza. O mai fi pierdut Paraguay vreun meci, aţi mai urmărit ştirile din fotbal?

  Reply
 31. Yeba

  Psihiatru? Nu observa nimeni ce diafana e Elena Udrea in poza din link, ce pacat… E, lasa, bine ca a observat Leca.

  Reply
 32. zexe

  Dictatoare, Val Valcu este un specialist ajuns in presa. Dar poate intrebai de Dan Diaconescu si nu mi-am dat eu seama 🙂

  Reply
 33. FMI si UE

  Ieri, FMI si UE au hotarat sa blocheze toate imprumuturile solicitate de Ungaria.

  Decizia a venit in urma constatarilor facute de finantistii FMI si UE prin care au demonstrat ca Ungaria nu si-a respectat promisiunile privind reducerea deficitului bugetar.

  Situatia e grava pt Ungaria mai ales ca deja a primit (in octombrie 2008) 20 miliarde de euro de la FMI si UE.

  N-ar strica daca Ponta si Crin ar lua seama la situatia vecinilor pt ca ei, ungurii, au procedat de fapt exact asa cum ar vrea Ponta si Crin sa procedeze si Romania. Sa nu se reduca nimic, nicaieri, sub nicio forma.

  Reply
 34. Yeba

  Off topic, de la Gotiu:
  http://cristianpreda.ro/2010/07/17/vanitate-amnez
  micuta eroare CP de anțărț era deci psihanlizabilă.

  @Bell, la linkul catre voxp semnalat de Florina, se exprima liber, ca om, si nu ca specialist, Aranyosi. Asta e nivelul discursului sau public. Mi-e mie jena de jena lui. OK, e specialist, dar "natura umbrelor" si "identitatea dintre minte si creier" ii intereseaza numai pe colegii lui, universitarii [din catedra]. Si mie imi propune ideile astea? Nu se face, mă-'nțelegi?

  Reply
 35. zexe

  Bell, ce specialisti in amenajari hidrotehnice am vazut pe la televiziuni cu ocazia recentelor inundatii?

  Fara sa vrei, ai dat apa la moara celor care spun ca locul specialistilor nu este la televizor si cu atat mai mult al specialistilor in amenajari hidrotehnice. Pentru ca, daca specialistii si-ar fi facut treaba in teritoriu, poate efectul inundatiilor nu ar fi fost atat de devastator. Eu nu doresc sa-i vad la televizor, dar vreau sa cred ca isi fac meseria cu profesionalism.

  Dar, pentru ca tot ai intrebat, l-am vazut pe Iliescu. Ia ghiceste despre ce a vorbit fostul presedinte.

  Reply
 36. Bell

  Florin Cojocariu says: "…problema e prost pusa si pentru ca, in subtext, se intelege ca cei criticati ar fi facut ceva fraudulos ca sa ajunga atit de populari. E o perfida acuzatie de impostura. Ori mai toti din cei vizati au ajuns in mod natural unde sint, doar pentru ca s-a intimplat sa fie la maturitate creatoare imediat dupa un vid cumplit de modele si valori. Plesu nu s-a dus el pe la televiziuni, a fost purtat de altii."

  Eu nu asta am inteles din art. lui SAM ("ca cei criticati ar fi facut ceva fraudulos ca sa ajunga atit de populari"). Cred ca am mai scris mai sus, problema e a rumanului, nu a boierilor mintii. A tendintei lui de a cauta raspunsuri la toate problemele majore in textele si vorbele lui Plesu & Co.

  Atunci cind in Ro, in 22 decembrie 1989, s-a pornit lovilutia, CNN (sau cine o fi fost, ca am uitat) l-a invitat sa isi dea cu parerea pe Tismaneanu. Adica pe un tip perceput ca specialist in problema. Nu stiu cum au dat de el, ca era un ilustru necunoscut (cum e si azi, de altfel), dar uite ca l-au gasit. Nu s-au dus nici la Carter, nici la Kissinger, nici la vreun Plesu de-al lor (nici nu au asa ceva).

  Ce specialisti in amenajari hidrotehnice, ca tot amintea zexe de meseria asta, ati vazut pe la televiziuni cu ocazia recentelor inundatii?

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @Bell: Folosesti un apelativ vag si general, "problema e a rumanului", pentru un fenomen care n-are nimic de-a face nici cu cei criticati de SAM, nici cu realitatea. Media, nu Liiceanu si nici Gheorghe romanul, in general, e cea care a fabricat impostori si a promovat diletanti pe post de experti. Daca CNN l-a gasit pe Tismaneanu, ai nostri nu reusesc sa gaseasca decit pe Chireac, Paunescu, Nebunu cu Laptopu et. Nu "boierii mintii" sint de vina pentru ageamiii care s-au dat specialisti la TV cu ocazia inundatiilor. Si nici "intelectualii lui Basescu".
   Apoi, spuneam ca se acuzatia de impostura se intelege in subtext, nu ca ar fi o afirmatie directa.
   Te incapatinezi degeaba, ai gasit la SAM o idee buna care nu exista. Ca idee, e ok. Numai ca nu de asta vorbeste autorul. Si ai sa ma ierti daca n-am sa continui, mi se pare un subiect fals.

   Reply
 37. veve

  @Bell

  Stiu foarte bine cu ce m-am ales citindu-i pe Plesu-Patapievici-Liiceanu & Co. Pot sa enumar multe idei care mi-au placut la fiecare (dar si unele care nu mi-au placut), pot sa scot din cartile lor citate pe care le-am subliniat pentru ca mi-au placut, vorbe/argumente pe care mi le-am insusit si de care ma folosesc cand sustin ceva fara sa mai constientizez neaparat ca sunt ale lor etc. Nu sunt idoli pentru mine, nici nu am asa ceva, iar dintre autorii romani, Cioran e preferatul meu (alt nespecialist fara articole ISI). As vrea sa stiu cu ce m-as alege citindu-l pe SAM sau pe Aranyosi sau pe Momescu etc (las' ca ar trebui sa-mi inving o repulsie pe care mi-au creat-o prin chiar aceasta carte pe care au scos-o si prin manifestarile lor pe bloguri si prin presa, de la rudimentare la grobiene). Sunt scrierile lor de interes pentru mine, un nespecialist care citesc de dragul de a ma cultiva si nu de a ma specializa? Asa, si profesorul Sinescu este un mare specialist in urologie si daca Doamne fereste! as avea vreo problema medicala care tine de specialitatea lui, as incerca sa ajung la el. Dar nu i-as citi cartile, asta e clar. In ce e specialist SAM, ca tot n-am inteles/retinut, desi am cautat de cateva ori pe internet? Eu stiu ca l-am auzit vorbind romaneste si m-am luat cu mainile de cap. Chestii stranii si psihanalizabile (prima care imi vine in minte e "anuri" in loc de "ani" :-))). Nu mai zic de argumentele de toata jena, mai bine zis de lipsa lor. Sa ma ierte Dumnezeu dar omul e primitiv rau, parca a trait in grota.

  Reply
 38. Bell

  Doar o vorba sa-ti mai spun… 😉

  Incercati sa discutati ceva mai relaxat chestiile pe care le percepeti ca afronturi. Poate ca nu sint…

  Reply
 39. Bell

  zexe says:

  Sunday, 18 July 2010 at 1:21 am

  Bell, da, sunt mai importanti, dar strict in domeniul specializarii lor.

  ______________

  Asta spune si SAM. Si intreaba, retoric, care e domeniul de expertiza al enciclopedistului. Raspuns: nici unul.

  Reply
 40. mece

  am citit ştirile. am aflat ce şi cum. paradoxul rămâne. la asta duce absenţa ploilor torenţiale şi sinuciderea Mădălinei cu mult înainte de un weekend fără deluvii: ştiri despre PNŢCD. singura ipoteză în care PNŢCD ar putea fi imaginat cu 2 aripi ar fi cea a ceva care se ridică la cer 🙂

  nb

  Reply
 41. Bell

  Florina,

  Nu stiu daca e vorba de resentimente ("sub pretextul promovarii altora, SAM&co nu fac decit sa incerce sa se promoveze ei insisi. Intr-o maniera care le pune serios in discutie caracterul."). Ideea insa e corecta.

  Posibil ca vectorii ei sa fie viciosi, asa cum zici tu. Nu stiu…

  Reply
 42. zexe

  Bell, da, sunt mai importanti, dar strict in domeniul specializarii lor. Totul e frumos si bine cand se ajunge la un consens. Alfel, nici eu nu am pretentia la stomatologul meu sa imi tina discursuri politice.

  Reply
 43. AccesDirect

  Si eu sunt de acord ca specialistii sunt importanti. Altfel, ne-am duce la Atheneu sa ne tratam de hernie cu Ludovic Spiess si nu la medici. Dar cred ca elitele culturale sunt o alta categorie si au alt rol.

  Reply
 44. neamtul tiganu

  Bell says:

  Saturday, 17 July 2010 at 11:48 pm

  Il cunosc si stiu ce spun. Un tigan cu valori tipic tiganesti: interesat sa bea, sa manince si sa cinte la masa oricui ii lipeste suta de frunte.

  *********************

  Daca m-ai cunoaste ai sti ca nu ma prea omor cu mincarea, si mai imi plac si muierile, da mai mult alea brunete, si ar mai fi ceva, pt. o suta nici macar nu ma dau jos din pat, mai pune ceva.

  Asta-mi place mie pe blogurile portocalii, argumentele… ai zice ca sunt numa elite.

  Reply
 45. zexe

  mece, nu esti la curent. Aripa Sarbu nu recunoaste alegerile. Aripa franta din umar, cea a avocatului Aurelian Pavelescu, este anemica rau. Fratia nu poate tine loc doctrina politica, iar unificarea este departe de un deznodamant fara o negociere "fructuoasa"

  Reply
 46. Bell

  zexe says:

  Sunday, 18 July 2010 at 1:05 am

  @Bell, sa nu ma intelegi gresit! Am tot respectul pentru specialisti. Banuiesc ca si tu ai respect pentru elitele erudite ale Romaniei. In fapt, problema pusa de SAM suna astfel” Nu avem nevoie de elite atat timp cat avem specialisti”, corect?

  Bun. Avem o elita, ce facem cu ea?

  –––––

  Daca zice asta, e o prostie. Ti-am spus ca nu am citit cartea, doar articolul, si nu am inteles ca SAM ar incita la vreun pogrom. Ce am inteles eu, si sint de acord, e ca specialistii sint mai importanti decit enciclopedistii. Asta-i tot.

  Reply
 47. Florina

  @Bell,

  Inca ceva. Tu consideri buna ideea declaratiei de independenta intelectuala in sensul in care pe scena ar urca specialisti. Asta ar fi o discutie foarte lunga (cine sa ii promoveze, ce cai de afirmare se pot fasi si, de aici, altele). Ce se pare ca iti scapa este faptul ca, sub pretextul promovarii altora, SAM&co nu fac decit sa incerce sa se promoveze ei insisi. Intr-o maniera care le pune serios in discutie caracterul. Ideea e una singura: jos aia, sus noi. Si cum ei se prezinta asa cum o fac, nu, nu m-am saturat de Plesu&co nici dupa 20 de ani.

  Reply
 48. AccesDirect

  Bell, nimeni nu-i impiedica pe ceilalti sa se afirme. Dar nu-s nici buni, nici suficient de carismatici, n-au priza nici la public, nu farmeca in nici un fel, semn ca nu-si pot depasi conditia mediocra de indivizi marginali in cultura.

  Singurele momente in care atrag atentia sunt tocmai aceste procese de intentie pe care le fac si obraznicia data de resentiment.

  Reply
 49. mece

  of, of topic: voi ştiaţi că PNŢCD are 2 aripi şi că, mai mult, acestea s-ar putea reunifica? oare cum poate nimicul să aibă 2-ceva?

  Reply
 50. Bell

  AccesDirect,

  Nu vrea nimeni sa ii impuste. Imi place Plesu fiindca a creat colegiul ala. Imi place Liiceanu fiindca a transformat Editura Politica in Humanitas. Imi place si ICR-ul lui Pata. Problema e ca sint singurele voci care se aud.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   Mie mi se pare ca problema e prost pusa. Nu enciclopedismul deranjeaza ci vizibilitatea. E o durere legata de mediatizare, nu de principii. Specialistul e adus aici ca pretext, nu asta il intereseaza realmente pe SAM. El spune "Un pas in spate!" pentru cei care au devenit statui in viata. Poate ca e justificata dorinta, problema e cu putirinta de a le lua locul. Plesu, de altfel, e exagerat de discret. Patapievici n-a mai dat un interviu de nu stiu cind. Nu-i impiedica nimeni pe "specialisti" sa se suie pe scena si sa captiveze auditoriul. Chestiunea e ca nu au cu ce. Nici idei, nici stil, nici farmec. Asa ca isi urla neputinta injurind la statui. Ca ala sfrijit care urla din toti rarunchii in fata unuia de trei ori cit el :"tine-ma, ca-l omor!".

   Problema e prost pusa si pentru ca, in subtext, se intelege ca cei criticati ar fi facut ceva fraudulos ca sa ajunga atit de populari. E o perfida acuzatie de impostura. Ori mai toti din cei vizati au ajuns in mod natural unde sint, doar pentru ca s-a intimplat sa fie la maturitate creatoare imediat dupa un vid cumplit de modele si valori. Plesu nu s-a dus el pe la televiziuni, a fost purtat de altii. "Specialistii" le invidiaza de fapt soarta, ii urasc pentru ca ei, care se cred valorosi, sint necunoscuti, in timp ce "enciclopedistii" par a fi la fel de populari. E ura si invidia unor fiinte mediocre, nu dorinta de a avansa in vreun fel societatea romaneasca.

   @mece: gaina fara cap are tot doua aripi.

   update: acu vad, AccesDirect a zis acelasi lucru.

   Reply
 51. zexe

  @Bell, sa nu ma intelegi gresit! Am tot respectul pentru specialisti. Banuiesc ca si tu ai respect pentru elitele erudite ale Romaniei. In fapt, problema pusa de SAM suna astfel" Nu avem nevoie de elite atat timp cat avem specialisti", corect?

  Bun. Avem o elita, ce facem cu ea?

  Reply
 52. Florina

  Mi-am cerut scuze. Dar cind zici "Asociati enciclopedistilor si la fel de folositori natiunii." nu pot fi de acord cu tine. "La fel de folositori"???

  Oricum, te las cu zexe, se pare ca va cunoasteti. 🙂

  Reply
 53. AccesDirect

  Ce naiba sa ma fascineze la un specialist in drumuri si poduri de pilda? Ori la un geolog, fie el si de talie internationala?

  Am senzatia ca ideea de specialist e perceputa generic sau dupa toanele fiecaruia. Eruditia lui H-R P nu e una lipsita de discernamant analitic, ca sa zici ca vine de casa numai cu citate si fraze din clasici, memorate mecanic.

  Sa fim onesti, astia stiu mai multa carte decat ne place noua sa admitem iar schimonositii astia care ii contesta nu-s in stare de performanta lor.

  Reply
 54. Bell

  Florina says:

  Sunday, 18 July 2010 at 12:46 am

  @Bell,

  Stai, stai, stai, c-amesteci borcanele. Ce cauta Dinescu si Tanase in ecuatie? Astia sunt enciclopedisti?

  _______________

  Nu am spus ca sint enciclopedisti. Am spus ca sint clovni. :mrgreen: Asociati enciclopedistilor si la fel de folositori natiunii. :mrgreen:

  Reply
 55. Bell

  zexe,

  Nu eu trebuie sa-i numesc. Insa tema de casa pe care mi-ai dat-o a picat la fix. 🙂 Am lucrat 5 ani in Bucuresti cu cei mai buni ingineri de amenajari hidrotehnice. As putea sa-ti dau nu unul, ci zece nume. Dar mi-ar placea sa-ti povestesc, la o bere, despre un tip grozav pe care Gheorghiu-Dej il suna la 3 dimineata cind avea o problema, desi omul era din vechea burghezie. Inainte de razboi predase la Lyon desi locuia la Bucuresti. Pleca cu avionul doar cit sa-si tina cursul. As mai putea sa-ti povestesc despre un altul care, plecat din Ro prin '70-'80 a ajuns ditamai expertul ONU in chestii hidrotehnice. S-ar putea sa il stii, ba s-ar putea chiar sa ne cunoastem. 😉

  Reply
 56. zexe

  Vezi, ma, Bell, esti ”ambidextru”, dar foarte ”stangaci” in explicatii. In fapt, este foarte dificil sa explici de ce te multumesti cu jumatati de masura, atat timp cat poti avea intregul.

  Reply
 57. Florina

  @Bell,

  Stai, stai, stai, c-amesteci borcanele. Ce cauta Dinescu si Tanase in ecuatie? Astia sunt enciclopedisti? Tintele lui SAM&co sunt Plesu, Liiceanu si HRP. Dintre care ultimul a deplins in mai multe rinduri lipsa afirmarii si dialogul specialistilor. Din pacate nu mai exista nici site-ul ID, ca-ti dadeam niste linkuri. De revista nu mai zic, a batut-o vintu'.

  Reply
 58. zexe

  Bell, tema de casa: Numeste unul dintre cei mai cunoscuti ingineri de amenajari hidrotehnice, un specialist de altfel.

  Reply
 59. Bell

  Florina,

  Ideea buna a lui SAM este “Declaraţia de independenţă intelectuală”. Adica invitatia adresata specialistului de a urca pe scena ocupata azi doar de enciclopedisti sterpi si de clovni gen Mircea Dinescu sau Stelian Tanase. Un soi de revolutie non-violenta. Enciclopedistii au ocupat singuri toata scena timp de douazeci de ani. Nu crezi ca ajunge?

  Reply
 60. Florina

  @Bell,

  Care este ideea buna care vine de la SAM? Si de unde pina unde iubire pentru Plesu&co? Respect, admiratie, zi altceva macar, dar nu iubire.

  Reply
 61. Bell

  zexe,

  Obsesia asta paguboasa cu intelectualii eruditi e ceva tipic romanesc. Poate o mai au frantzujii si rusii.

  Spune-mi, daca stii, un enciclopedist d'asta grozav la vorba sud-coreean, sau japonez, sau neamt, sau danez, sau olandez. Nu stii si nici nu exista animalul asta pe acolo, oricum nu in perceptia publica, chiar daca prin subterane s-or fi agitind unii. Exista insa multi specialisti. Pe care lumea s-a obisnuit sa ii asculte.

  Reply
 62. zexe

  @Bell, un intelectual veritabil se deosebeste de un specialist prin eruditie. Altfel, o elita este un grup de specialisti in domeniul in care s-au pregatit, numai ca au depasit limitele specialistului si au devenit o elita prin largirea orizontului lor de analiza. Acum, spune tu de ce as da credit unuia cu orizonturi specializate dar mai inguste?

  Reply
 63. Bell

  Florin Cojocariu,

  Ai dreptate, SAM scrie prost. Am remarcat si eu asta. Insa mesajul articolului din Adevarul, "Declaraţia de independenţă intelectuală" e corect. Iubirea de Plesu & Co. nu ar trebui sa va orbeasca. Ce scrie el acolo nu mi se pare un atac la adresa boierilor mintii sau la adresa vreunui "grup de prestigiu", ci invitatia adresata rumanului de rind de a se mai uita si in gura specialistului, nu doar in cea a maestrilor jocului sterp cu margele de sticla. Insi fermecatori, grands parleurs, cum zic francezii, insa fara nici o calificare profesionala, astia sint idolii rumanilor. De nici un folos practic, pina la urma.

  Nu stiu de unde i-a venit lui ideea asta, nu stiu daca e originala sau imprumutata, insa unui roman care traieste in America (si care citeste ce se scrie in America) enciclopedistii la care se inchina respectuos romanii de pe plaiurile unde inca paste linistita Miorita i se par absolut ridicoli. Fiindca asa ceva nu exista si nu ar putea sa existe in America.

  Nu am citit cartea si nici nu intentionez, fiindca am pareri foarte proaste despre Michael Shafir, Gabriel Andreescu, Marius Ghilezan si Istvan Aranyosi. Pe ceilalti nu ii stiu.

  Nu trebuie, totusi, respinsa o idee buna doar fiindca vine de la un tip care nu prea ne place, sau fiindca i-ar incomoda pe cei la care ne-am obisnuit sa ne inchinam.

  Reply
 64. Bell

  Daca nu s-ar fi facut publica discutia privata dintre Basescu si nevasta-sa in care marinarul, scirbit – pe buna dreptate – de comportamentul imputit al unei tiganci imputite, a numit-o asa cum ar fi numit-o oricine ("tiganca imputita", adica) neamtu tiganu n-ar fi avut nici o problema cu Base. Nu v-ar fi deranjat cu prostiile lui. Nici macar nu ati fi stiut ca exista. Il cunosc si stiu ce spun. Un tigan cu valori tipic tiganesti: interesat sa bea, sa manince si sa cinte la masa oricui ii lipeste suta de frunte.

  Reply
 65. Pingback: Despre ruși, cu pragmatism | athenian legacy

 66. Explicatie pt "

  Daca ne gandim cum s-au facut de rahat presa si Televiziunea franceza atunci cand au prezentat in toata lumea imagini cu debarcarea trupelor romanesti cu ajutoare pt Tahiti, cred ca nu mai e nevoie sa ne facem griji de presa occidentala.

  Reply
 67. zexe

  "Clasa de mijloc a spiritului”, adica clasa mediocrilor , ca etapa de dezvoltare intelectuala, este o stare tranzitorie pentru unii, iar pentru altii o limita maximala. O elita este formata din indivizii care reusesc sa depaseasca dimensiunile "clasei de mijloc a spiritului"(Doamne, ce ma amuza termenul asta). Altfel spus, "daca esti mai destept ca noi nu ai ce cauta in fruntea noastra".

  Eu tot nu pricep, nici picat cu ceara, de ce exista teama asta de a-i spune pe nume. Da, fratilor, este o noua formulare a comunismului. O cruciada a mediocritatilor impotriva elitelor, o alta formulare a sloganului "Moarte intelectualilor!".

  Reply
 68. AccesDirect

  Scrierea lui SAM e o capodopera de prostie cu ifose. Mesajul ei e simplu si straveziu: dati-va la o parte voi, ca sa venim in locul vostru noi.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   SAM scrie prost. Scremut si pretentios. "Elitismul reclamat pe seama unei genialităţi confundate cu enciclopedismul amator este şi profund antimodern." Ca un contabil de scoala generala care in secret scrie compuneri pentru ca i-a spus si lui o profesoara miloasa ca are talent. Ca e doar un contabil mediocru rezulta si din aceasta afirmatie halucinanta: "Intelectualii enciclopedici locali uită un adevăr simplu de geometrie. Aria şi perimetrul oricărei suprafeţe cresc în mod proporţional. Cu cât aria cunoaşterii a crescut, tot pe atât s-a lungit şi graniţa cu necunoscutul." Sa vedem, mergind invers, nu cumva rezulta ca la inceput, cind aria cunoasterii era zero, granita asta era zero? Ori daca ceva poate fi doar cunoscut sau necunoscut (doar SAM poate inventa o alta stare) si granita noastra cu necunoscutul era zero, rezulta ca am plecat de la cunoastere deplina. Cu alte cuvinte, cind nu cunosteam nimic, cunosteam de fapt totul. E inevitabil sa cazi in paradoxuri stupide cind tratezi chestiuni profunde cu metafore de nivelul "pasarile ca bilele pe sirma abacului".
   Ca sa faci apologia specialistului in timp ce acuzi "enciclopedistii" ca nu masoara cunoasterea in hectare si kilometri, trebuie sa fii grozav de infumurat. Si de prost.
   Nu e de citit. Si nici de discutat. Un shmecheras provocator care isi face un nume atacind numele deja existente.

   Reply
 69. Florina

  @zexe,

  As traduce in hip-hop, dupa modul in care se manifesta. Vrea sa justifice cumva atacul prin inducerea ideii ca elitele (si stim bine la cine se refera) nu dau posibilitatea unei paturi mijlocii a spiritului sa se afirme. Ridicol, dupa parerea mea, dar si periculos. Odata conjugata vocea lor cu cea a politicienilor gargaragii (nu cred ca mai e mult pina o vor face), le va da celor din urma acel suficient dram de credibilitate de care mai au nevoie. Sau, mai bine zis, de legitimitate in spatiul intelectual, exact acolo unde sunt deficitari. Sper sa ma insel.

  Reply
 70. neamtul tiganu

  Nea, am impresia ca vorbim turceste, autoru articolului, Campeanu, sugereaza ca nemtii sustin zeci de mii de ILEGALI rusi. Eu spun ca autoritatile incearca sa se debaraseze de toti "ilegalii", e adevarat ca nu reusesc intotdeauna, cum nu reusesc sa prinda toti hotii, toti coruptii, sa amendeze pe toti care depasesc viteza, sub influenta alcoolului si merg fara bilet de tramvai.

  Reply
 71. Nea

  Neamtu, oare la ce capitol de cheltuieli sunt înregistraţi?

  Protecţia mediului, acţiuni culturale?

  Lăsând la o parte, că în satul următor, beneficiarii ajutorului îşi pierd toţi ca prin minune actele de identitate, şi cer acelaşi ajutor, pe alte nume.

  Reply
 72. zexe

  @Florina, cum ai traduce”„Elitele” pun în umbră clasa de mijloc a spiritului”? Pentru ca mie mi se pare ca mai corect ar fi fost sa se spuna ca ”Elitele pun in umbra mediocritatile”, ceea ce este perfect corect.

  Nimic mai fals decat ideea ce elitele ”blochează modernizarea societăţii”

  M-am saturat de mediocritati precum ar fi Vosganian, spre exemplu. Ce dracu? Idiotul ala spune in articol ca nu avem nevoie de elitele intelectualitatii romanesti. Voi nu aveti impresia ca ati mai auzit sloganul asta? Nu vi se pare cunoscut principiul dupa care nu am avea nevoie de elite intelectuale?

  Vanghelie, isi roade unghiile de ciuda ca nici macar diploma de mediocru nu are.

  Reply
 73. neamtul tiganu

  nea, daca statu le da rromilor 500-1000 de Euroi atunci acestia nu sunt ilegali, sunt inregistrati.

  P.S Habar nu am ce a spus Ponta sau Antonescu, nu am citit nimic de la ei.

  Reply
 74. morris

  MicutzaCeKurai,stiam eu ca esti sindicalist!@mece,citesc presa franceza,asa e.numai grija noastra nu o au aia!Dar au si ei ziaristi gen C.Nisto,CTP,B.O.,care pt niste euroi,scriu la misto.ca oricum,nu citeste nimeni,doar noi ii citam!

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @morris: foarte buna observatia. v-ati gindit ca nu pentru publicul lor ci pentru noi scriu? ca sa poata cita si ciutacu ceva mai cu greutate.

   Reply
 75. mece

  în privinţa cabalei, nici eu nu cred că pentru a încerca să-l suspende pe TB, actuala opoziţie are nevoie de Associated Press, France 24 şi Der Spiegel. Nivelul ei este "Boc luat cu huo pe centură" şi "Marinaru la apă". Nu-şi pune problema de a convinge cine ştie ce cancelarii.

  Reply
 76. Nea

  Neamţu, hai să-ţi explic şi eu, deşi au mai încercat şi cei dinainte, cum poţi trăi ilegal în Germania pe banii statului.

  O tabără de romi campează în apropierea unui sat. Mai o găină prăjită, mai un foc de tabără din anvelope, mai nişte căcăţei pe iarbă, mai o manea.

  Primăria le dă 500-1000 Euro de căciulă din bugetul propriu şi îi roagă frumos să meargă în altă parte. Ei se mută, eventual cu o escală într-un oraş mare, unde copiii pot fi trimişi la furat, că doar sunt minori şi nu riscă puşcăria.

  Iar ruşii sunt şi mai inventivi ca romii, se ajută şi cu Makarovu la o adică.

  Reply
 77. Florina

  @zexe

  Nu. Pe alea sa le dea in alta parte. Exact de frustrarile neamtului am eu chef la a doua cafea.

  Si ma bucuram ca te vad azi… 🙂

  Reply
 78. zexe

  @Florina, lasa-l sa dea si citate din Ponta sau Antonescu, te rog. Le stie atat de bine, ca e pacat sa il frustrezi intr-atat de mult.

  Reply
 79. morris

  Dictatorii isi rad in barba de protestul nostru.Daca ar defecta vreunul de la ei,sa ne sprijine din umbra…am castiga.Care-o fi sindicalistul dintre ei?sa ne dea un buzz.Il platim!

  Reply
 80. Florina

  @neamtu,

  Explica asta: " Basescu e un factor de perturbare in EU, Eu are destule probleme, nu are nevoie de angoase basesti."

  Frumos, cu argumente, nu bla blauri a la Ponta si Antonescu.

  Ascult.

  PS Incepi prin a defini sintagma "angoase basesti".

  Reply
 81. morris

  Eu vreau sa prim vice secretar din linia 3 de la camera decizionala,pe probleme de imagine si propaganda(dracu!ce titlu lung!oare ce-o semnifica?);cu secretara(2!)si masina!

  Reply
 82. zexe

  Nu scoateti si voi la concurs posturile de consilier, de vice dictator, de secretar de dictator? Nimic? Hai, si dupa aceea ne tragem o finantare de la buget, sa moara opozitia de invidie 🙂

  Reply
 83. MicutzaCeKurai

  @zexe, ihbinrezolvirăn cu moderarea pe bestiar. ai postat prima data, iar eu am fost la strand. poate ai sa mai ai probleme la prima data cind dai vreun link. dar se rezelva. nu da doua linkuri la aceeasi postare.

  Reply
 84. Măritul Dictator

  neamţule, să ne imaginăm că ue e o gospodărie

  dacă germania e casa, să zicem că grecia e un acaret. românia dacă e cuşca cîinelui. auzi, că se pregătesc să n-ajungem în situaţia greciei. mă faci să rîd.

  b. ziceai mai devreme că sîntem izolaţi pe plan extern, acum spui că băsescu e un factor de perturbare. ori aşa, ori aşa?

  Reply
 85. Leon cel Treaz

  @

  nu, nicidecum. O vuvuzela frustrata precum AMP sau o dråmba dilatata precum Gusa Cosmin vor contribui la externalizarea unor evenimente interne marunte, care amplificate capata dintr-o alta relevanta.

  Reply
 86. neamtul tiganu

  Termenu de ilegal, inseamna ca pur si simplu acestia nu sunt recunoscuti de autoritati, de altfel se fac razii destul de dese in bordele sau santiere, cei prinsi ilegal sunt bagati la inchisoare urmind a fi trimisi acasa. Stiu f. bine ce vorbesc pt. ca si eu am fost o perioada "ilegal". Repet, e absurda sugestia ziaristului ca autoritatile germane i-ar sustine pe "ilegalii" rusi. Din contra, se-ncearca sa se curete tot ce e ilegal.

  Der Spiegel e intradevar de stinga, da nu asta e important, nemtii fac de fapt pregatirea de artilerie, pregatesc lucrurile ca daca Ro ar ajunge in situatia Greciei sa aiba argumente de a nu sustine Ro.

  P.S Fiind de stinga de fapt Spiegel ar trebui sa-l sustina pe marinar, da e greu de priceput ca-n competitia statelor "ideologiile" stg. dr. nu joaca nici un rol, exista aliante state de dr. cu state de stg. si toate combinatiile posibile. Basescu e un factor de perturbare in EU, Eu are destule probleme, nu are nevoie de angoase basesti.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @neamtu: e o aberatie aia cu "pregatesc lucrurile ca daca Ro ar ajunge in situatia Greciei sa aiba argumente de a nu sustine Ro" Miza pentru cazul Greciei era euro, nu iubirea de filosofie sau insule. Noi nu sintem in zona euro. De aia n-o sa ne sustina nimeni, inafara mecanismelor deja existente la nivel UE. Daca Romania se duce in cap n-o sa plinga nici un neamt. Daca grecii isi rupeau gitul, plingea toata Europa. Cam multe conspiratii pe cm2 de comentariu.

   Reply
 87. zexe

  Sa fie, oare, documentul elaborat de CSAT motivul pentru care s-au externalizat campaniile de presa?

  Reply
 88. zexe

  Uite, vezi? O scapare a documentului elaborat de CSAT ar fi ca a redus potentiala amenintare la adresa institutiilor statului la campaniile de presa duse de media romaneasca 🙂

  Reply
 89. Leon cel Treaz

  @zexe,

  nu ma refer la pertinenta informatiei cu privire la presa ca potential pericol, ci la mecanismele perverse de transmitere a informatiei. Cu alte cuvinte, nu mai ajunge doar transmitatorul, ci in cabala asta conspirationista trebuie sa joace si mijlocitorul, plus creditorul. Mijlocitorul Gusa putea mult mai simplu sa-i transmita creditorului Mutler, ADN-ul sau. In Romania, informatiile genetice sunt cele mai sigure, Alison Mutler stie de ce.

  Reply
 90. Măritul Dictator

  să nu mai vorbim de faptul că principalele surse de informaţii despre românia rămân fluxurile. care, întîmplător, vin tot din presa românească.

  Reply
 91. Măritul Dictator

  se sugerează ideea că a scrie articole clare anti-băsescu în mai multe ziare occidentale, printre care şi cîteva de notorietate (der spiegel, financial times) ar conduce automat la influenţarea cancelariilor occidentale. ei bine, nu ştiu cît de influenţabile sînt aceste cancelarii. în fond, mai influenţabil poate fi un ziar sau o publicaţie (prin metoda descrisă în articol, prin articole gata scrise de aici, etc.).

  în fond, scopul este să se creeze un o atmosferă groasă şi înnecăcioasă aici. cel mai mare beneficiar, în acest moment, pare să fie psd-ul. ponta a spus clar că nu-şi doreşte să intre la guvernare acum. scopul lui clar este să obţină cît mai mult, poate peste 50% la alegerile regulate de peste doi ani şi jumătate, sau la un moment optim mai devreme, să zicem în primăvara anului viitor.

  nu cred că pe presa occidentală o f-te brusc grija de soarta presei române fix acum. am o curiozitate: ce se scrie despre românia în cele mai prestigioase ziare din următoarele ţări: danemarca, norvegia, suedia, elveţia, cehia, polonia, grecia, slovenia, croaţia, ungaria, portugalia. sau în ţările enumerate nu există presă?

  Reply
 92. Explicatie pt "

  "Der Spiegel e cunocuta ca fiind revista socialista si parte a unui trust de presa socialist detinut de un magnat rus"

  Nu stiu cat este de adevarat, dar daca e asa, atunci se explica cumva si pozitia acida impotriva marinarului.

  Reply
 93. zexe

  @leoane, nu mai hrani si tu aberatia dupa care in documentul cu pricina se mentioneaza ca presa ar fi o amenintare, ca nu este adevarat.

  Reply
 94. morris

  @Leon cel Treaz,sigur esti treaz?ori nu stii,ori te faci ca nu.Si presa internationala se cumpara dragule,iar stiriile despre noi,nu trebuie verificate daca vin dintr-o propaganda de discreditare.Interesele dezbinarii Romaniei sunt chiar europene.Si gata!La spam cu voi!

  Reply
 95. zexe

  Neamtule, pai daca pana si tu aberezi despre izolarea Romaniei pe plan international, ce pretentii sa am de la ”Chireac sau Razvan Dumitrescu sau Hurezeanu”?

  Desigur, pentru un colt de paine ruseasca, tu poti abera orice, pentru ca suntem o tara libera. Unde mai pui ca tu evoluezi acolo, in echipa despre care tocmai am aflat ca ne cearta pe noi ca eliberam pasapoarte pentru moldoveni in timp ce ei se pregatesc sa deschida granitele rusilor.

  Altfel, nu ma asteptam sa imi raspunzi, pentru ca era o ironie.

  Reply
 96. morris

  nu inteleg de ce va bateti capul cu acest neamtu tiganu.haide sa-l intrebam ce pers. vede in locul lui Base.dar mai bine nu,ca ne spune generalitati-ca sigur nu poate nominaliza!asa sunt astia,cu soparle!

  Reply
 97. Leon cel Treaz

  Fabuloasa logica! Deci,Cosmin Gusa ii sopteste lui Alison Mutler de la Associated Press ca presa natz. este enumerata printre factori la amenintarea sigurantei. Presa interatz. preia stirea care brizeaza in cancelariile UE, apoi informatia este preluata de francezi (France 24) si nemti (Der Spiegel.

  Tot mai rafinat Campeanu asta. Deja e dublu rafinat. Maine cazi la pamant, beat criza, nunai cand citesti numele Campeanu Cristian.

  Reply
 98. Explicatie pt "

  Bineinteles ca o cifra exacta nu exista. Neoficial se vorbeste chiar de 2 pana la 3 milioane de "ilegali" care traiesc in Germania.

  Daca citesti articolul de la adresa de mai sus o sa gasesti si calculul oficial al nemtilor care dau o cifra de pierderi de aproximativ 18 miliarde euro – anual!

  Asta ca sa vezi cam cat plateste/ pierde statul de pe urma ilegalilor.

  In alta ordine de idei, o cifra exacta, cu nume, prenume si tara de origine n-o sa gasesti nicaieri pt ca niciun stat nu face public asemenea date pt ca ar insemna automat o jignire la adresa statelor din care provin acei "ilegali". Germania nu poate spune oficial ca "avem 10 000 de rusi ilegali care fura din bugetul statului" pt ca s-ar duce pe copca contractele alea de miliarde (dintre Germania si Rusia) cu care te laudai tu mai sus.

  Cu asta, va rog sa ma scuzati ca am deviat de la tema, dar unii isi imagineaza ca sunt singurii care traiesc in Germania sau in Occident si-si permit sa toarne tone gogosi sau adevaruri trunchiate pe blogurile romanesti.

  Reply
 99. neamtul tiganu

  1. Faptu ca exista ilegali in Ge si in articol se vorbeste NUMAI de eventualii mii de ilegali Rusi deja e o manipulatie.

  2. Articolu de fond sugera ca ilegalii rusi ar fi "tolerati" de regim si chiar ar fi sustinuti de la buget.

  Ar trebui sa va ingrijoreze izolarea internationala a Romaniei, pe linga "dusmanii traditionali" unguri, rusi, bulgari, v-ati cistigat noi, nemti, francezi.. nici macar Marea Neagra nu prea mai va iubeste.

  Zexe, chiar crezi ca meriti un raspuns?

  P.S Florine nu stiu cine sunt "Chireac sau Razvan Dumitrescu sau Hurezeanu", nu cred ca suntem colegi.

  Reply
 100. Explicatie pt "

  @neamtu tiganu

  "Illegale Einwanderer in Deutschland"

  "Zwischen 100.000 und einer Million Illegale leben in Deutschland, genau sagen kann man das nicht. Viele sind hergekommen, weil sie Arbeit suchen oder weil sie ihren Familien gefolgt sind. Andere sind Opfer von Menschenhandel und Zwangsprostitution. Eines haben sie alle gemeinsam: Ihre billige Arbeitskraft wird gerne angenommen, Rechte aber haben sie praktisch keine."

  http://www.bundestag.de/dasparlament/2007/03/Them
  –––––––––––––––

  Te las pe tine sa traduci "cu mana ta".

  Iar daca tu ai impresia ca printre cei aproape 1 milion de "ilegali" este imposibil sa fie si cateva zeci de mii de rusi, inseamna ca ori nu traiesti in Germania ori esti de rea credinta si nu vrei, nici in ruptul capului, sa accepti evidenta.

  Reply
 101. zexe

  Eu am auzit, pe surse, ca Germania se pregateste, neoficial, sa propuna Romaniei un schimb echitabil. Pentru fiecare pasaport eliberat moldovenilor Germania sa repatrieze fortat cate un emigrant roman. Exceptii vor face pentru cetatenii romani de nationalitate germana.

  Neamtule, tu esti tigan de nationalitate germana?

  Reply
 102. Andra

  neamtule

  relax, niciunu n-aveti dreptate: "axa" BLW il iubeste pe Geoana, care iubeste Rusia. asta n-o zic ai tai, o zic ai mei (Aligica), asa ca poti s-o crezi 🙂

  Reply
 103. neamtul tiganu

  De unde aveti date ca ar trai in Germania zeci de mii de rusi ilegali? Ce-nseamna la voi ilegal? In ce fel prezenta acestora costa bugetu?

  Am impresia ca habar nu aveti ce vorbiti.

  P.S E absolut firesc ca Basescu sa nu fie inghitit de Berlin si Paris. Poate ca ati uitat ca-n preajma intrarii Ro in EU basescu se lauda cu axa B-Londra-Washington. Nemtii nu au uitat, desi atunci nu au reactionat asteapta momentu potrivit si-i va da la cap. Romania nu a facut absolut nici un pas pt. a se apropia/integra in EU.

  PPS Florine, chestia cu nu ne vindem tara e fumata rau. A colabora cu o tara economic nu-nseamna ca te vinzi, pur si simplu e pragmatism, Germania va fabrica trenuri pt. rusi si avioane iar rusii le vor plati.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @neamtu: ai vazut tu undeva ca am spus eu "nu ne vindem tara"? Iar imi raspunzi la ceva ce eu n-am spus. E o diferenta intre a fi bucuros sa te vinzi oricui pentru o piine (formularea ta) si ce facea Merkel prin Rusia. Bucurosi sa se vinda oricui pentru o piine alba sint, de pilda, Chireac sau Razvan Dumitrescu sau Hurezeanu pe care sint sigur ca-i stimezi in mod deosebit, ca intre colegi. Asadar eu ma refeream la formularea ta, nu la actiunile lui Merkel. De altfel ti-a explicat foarte bine cineva mai jos cum e cu miliardele. Sincer, nu inteleg de ce tot revii aici sa ne convingi ca Basescu e rau. Noi sintem cu capu', credem ca Base e bun. Te deranjeaza treaba asta? Nici nu-ti mai raspund la infantilismele securiste cu axa B-L-W si ranchiuna prezumata a EU. Poate ca sintem orbiti din dragoste de Marinar, da' prosti nu sintem. Daca singurul tau scop aici e sa ne freci ridichea cu Base, mai bine lasa-ne cu jucariile noastre si du-te sa te joci cu ai tai. Daca ai de gind sa discuti despre altceva, esti binevenit.

   Reply
 104. morris

  EU-Rusia:faceti jocurile!Privind istoria,tot marile puteri fac jocurile fara sa intrebe pleaba.Acum se cauta o consolidare europeana,chiar cu ajutorul Rusiei(poate pusa la cale de ceva timp?),unde doar interesele financiare primeaza.Doar ca noi,nu iubim rusia,draga Bassesco,asa ca meschinariile lui geoana,nu ne intereseza!

  Reply
 105. Explicatie pt "

  Domnule "neamtu tiganu"

  Daca Merkel a adus din Rusia contracte de miliarde, te asigur ca meritul apartine 100% statului German, (asa cum se prezinta el la ora actuala), nicidecum doamnei Merkel.

  Statul rus a investit acele miliarde in statul German nu in doamna Merkel.

  Si te mai asigur ca daca Merkel ar merge in Rusia din partea Romaniei n-ar primi niciun euro.

  Asa ca daca tot ai vrut sa faci comparatii, poate ca n-ar strica sa fii realist si sa compari Germania cu Romania, nu pe Merkel cu Basescu.

  Reply
 106. mece

  la neamţul nostru principiul salamului cu soia ( mâncare fancy bio) funcţionează invers: dacă am ce mânca, Я люблю şi Rusia!

  Reply
 107. MicutzaCeKurai

  iar noi pe Bestiar v-am tot dat probe))))) ca mogulienii cu gusa incep sa sopteasca delce-venin in urechile jurnalistilor de stinga din Evropa. sa nu uitam ca pina si mareatza revista "PIF" a tineretzii mele era sponsorizata de la Moskova.

  Reply
 108. neamtul tiganu

  Autoru spune " las’ şi că în Germania trăiesc ilegal zeci de mii de ruşi pe banii guvernului federal. "

  ???, daca traiesc ilegal nu pot primi bani.

  Asemenea afirmatii idioate anuleaza tot discursu pregatit cu atita atentie.

  P.S Nu stiu daca domnu autor sufera de icter, da Merkel a fost in Rusia si a adus contracte de citeva miliarde. Pt. mine personal cit si pt. nefasta asta inseamna ca voi avea citiva ani buni siguranta locului de munca si piinea laba aferenta.

  Reply
  1. Florin Cojocariu

   @neamtu: afirmatia e corecta. Doar nu crezi ca zecile de mii de rusi care traiesc ilegal in Germania o fac pe banii lor? Ideea nu era ca le da Guvernu banii in mina, ci ca prezenta lor costa bugetul. Despre ultima afirmatie, aia pragmatic-gastronomica, nimic de spus. La mijloc e mult mai mult decit frica sa-ti pierzi tu pinea "laba". Daca te-ai vinde oricui doar pentru ca iti da de mincare, desi nu mori de foame decit metaforic, chiar nu mai e mare lucru de comentat.

   Reply
 109. anarchix

  @ maritulDictator,

  cred ca Ivanciuc a intuit bine la momentul respectiv. Prostanacus a fost intrebat de handlers daca ce s-a intamplat in Moldova a avut ceva influenta romaneasca. 😉

  Reply
 110. filadel

  bassesco

  să ne înțelegem:

  – merită să fie zburat din post pentru că NU forțează

  – dar e mai sigur de zburat de-acolo dacă o face.

  Reply
 111. Dragos

  Daca Cozmin Guşă ii şopteşte lui Alison Mutler, corespondenta Associated Press in Romania, cine oare ii sopteste lui Benjamin Bidder "ziaristul" Der Spiegel ACREDITAT LA MOSCOVA ca Băsescu face trafic cu moldoveni ?

  Reply
 112. bassesco

  Agenturili lucreaza. Sper sa se duca in cap, desi sunt in continuare multe persoane care considera ca Mogulii+Minerii+Comunistii au adus tara in halul asta.

  Pentru ca Basescu nu forteaza nicio masura de reducere a evaziunii, merita sa fie zburat din post. Nu o sa se ajunga la asa ceva. Penelistii vor urca pana la urma in barca guvernarii. Doar sunt de dreapta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *