Noua ca Zăpada

Probabil că Sebastian Lăzăroiu a fost uimit de felul în care basmul lui a captivat politica românească. Probabil că ar fi trebuit să se trezească din uimire ceva mai devreme. Înainte ca Imaculata să se întrupeze într-o damă de companie.

Toată lumea discută scenarii, calcule și alianțe. E o efervescență ireală în culise. Sau, mă rog, cum pretind unii că se cheamă locul unde creierele României fac scenarii. Toți sunt în culise și nimeni pe scenă.

Am să vă rog să observați acest lucru extrem de important pentru povestea de față, avem mai mulți oameni de culise decât actori. Politica românească a ajuns un teatru de mașiniști. Avem cortine voluptuoase, lumini miraculoase, efecte speciale, muzică incredibilă, idei chinuitoare. Dar nu avem actori. Scena e goală deși plină de zgomote, inundată de efecte speciale, în timp ce publicul se ridică să plece.  Ponta, Boc, Antonescu, Oltean, Mitrea, Flutur, Blaga, toți au aerul trist al unor figuranți rătăciți la finalul unei duble, gata să facă orice doar i-o ține minte cineva.

Ce e de făcut? Păi e de făcut să ne amintim în primul rând de ce suntem ce suntem. Să ne amintim să vorbim aceeași limbă. Iar limba asta are două dialecte:

1. Reforma fiscală – asta însemnând un sistem fiscal în care e clar că e vorba de banii noștri, nu de banii lor. Pe scurt, un stat servitor, nu un stat care mă jumulește pentru profitul unora.

2. Reforma justiției – curți cu juri, CSM dominat de societatea civilă, alegeri pentru posturile importante din justiție. Pe scurt, o justiție care nu poate fi aservită economicului.

Restul sunt efecte de scenă. Mașiniștii. Oricine vă spune că altceva e important, e rău intenționat sau rupt de realitate. Felul în care se împart banii statului și dreptatea sunt cheia reformei. Restul sunt efecte de scenă.

Așa să ne ajute Dumnezeu. Pentru că avem nevoie.

zubeldian.ro

Facebook Comments

41 Comments Noua ca Zăpada

  1. Andrzej

    Salut!

    O parere …

    Consider ca fiecare dintre noi trebuie sa venim cu preocupari din zona in care este preocupat: civica, mediu, ocuparea fortei de munca, afaceri etc, astfel incat sa nu ne blocam in discutii sterile acaparate de persoane in cautare de job sau notorietate.

    In afara campaniei lansate de m. Teoph, care cauta sa canalizeze un stream al nemultumirii civice fata de politica romanesca am remarcat o documentata si acida luare de pozitie a unui blogera disparut subit in mijlocul luptei:m. Bascaliosu’.

    Grenada aruncata de m. Bascaliosu’ a cauzat oarecari deranjari si au adus la lumina zilei tineri inteligenti si tenace care au preluat lupta abandonata in punctul initial pe care l-as numi punctul T0 al luptei anticoruprtie in sistemul judecatoresc abandonat de prezidentul Basescu.

    Ce va urma daca ideile nu ne dau ocol si ne complacem in teoretizari si mistocareli subtiri?

    .. Sa nu ne iluzionam ca blogosfera poate da tonul unor rasturnari de situatii daca noi toti: autori de articole, postatori de opinii sau doar cititori nu ne vom implica activ cautand sa aducem la suprafata imaginea adevaratei Romanii.

    Daca suntem doar impatimiti de discutii, firi conflictuale reprimate , sau daca doar in trecere vizitam acest loc si altele fara sa lasam o faram din experienta personala, cu tot ce inseamna acesata in raport cu statul, administratia locala, sau chiar cu potlogariile din firma in care ne catigam banii , si nu lasa o urma aici inseamna ca nu existam si suntem doar martorii pasivi ai propriilor noastre decaderi si lasitati.

    Sa nu lasam ca maestrii vorbelor goale sa ne intimideze, spuneti toti aici ce nu este in regula acolo de unde cititi aceasta opini

    Reply
  2. Yeba

    mailu' nu e nicaieri, dar sunt inregistrata, cu y mic, m-am linistit; acum pot sa ma gindesc la punctele 1 si 2 de mai sus: cum sa faci un CSM dominat de societatea civila intr-o tara fara societate civila, adica. Dar da, asta e directia in care trebuie sa facem drumul de 10000 de "li" care incepe cu primul pas, doar ca nu stiu care o fi acela.

    Reply
  3. Yeba

    @bleen 23:12 deci: "administratorul îţi confirmă înregistrarea şi cu asta gata"… se termina mandatului lui Base.

    Asta vrei sa zici?! Ca m-am cerut si eu spre autentificare si nu s-a intimplat nimic deocamdata, de 3 zile-ncoace. Am vazut o pisica acolo, vreau sa-i cer prietenia 🙂 .

    "numarul de membri care au comentat", nu altminteri.

    Reply
  4. Bleen

    Multora le e teamă că nu vor fi citiţi acolo, forumul şi intranetul fiind un fel de odăi din spate, sau de cămări, pe care nu le vizitează nimeni şi în care dacă ai intrat acolo te uită Dumnezeu. Ca pomul care nu cade în pădure dacă nu-l vede şi-l aude nimeni (pomul cu empirismul, cu d-astea).

    Reply
  5. Bleen

    Intranetul şi forumul sînt instrumente, mijloace, nu scopuri în sine. Nu ţinem cu tot dinadinsul să bifăm toate tehnicile moderne de comunicare numai aşa, să dăm impresia că sînt în trend.

    E bine să le avem acolo şi să apelăm la ele cînd e nevoie. Şi vom avea nevoie de ele.

    Reply
  6. Bleen

    @Sare'n Ochi

    Tu oi fi tot ăla, dar forumul e altul (cum am spus, bbpressul avea nişte incompatibilităţi cu wordpressul, aşa că am decis să nu mai integrăm forumul în blog şi să facem un altul separat, cu Simple Machines Forum, fie-i numele lăudat. Te înregistrezi, administratorul îţi confirmă înregistrarea şi cu asta gata, după aia te poţi loga fără probleme.

    Oricum, forumul poate fi citit chiar dacă nu eşti logat. Doar dacă vrei să postezi trebuie să fii logat.

    Reply
  7. Sare'n Ochi

    zilele astea m-am logat si autentificat si ras-autentificat de m-apuca raul de on-line 🙂

    acum iar trebuie sa ma re-autentific pe forum. m-am. si-mi zice ca trebuie sa stept confirmarea care va veni cand va veni si-o sa fiu anuntat. nu-s tot eu ala? cu acelasi nume, aceeasi adresa de mail 🙂 🙂

    pana ma loghez, uit ce-am vrut sa comunic…

    Reply
  8. Sare'n Ochi

    ”O cota de pana la 25% din amenzile aplicate, dar si din impozitele restante recuperate se duce, nu la buget, ci la dispozitia institutiilor de control, de unde este impartita angajatilor.” – motiv pentru care angajatii fac orice ca aceasta cota sa fie cat mai mare.

    Reply
  9. Bleen

    Fiscul ar trebui să aibă un target de colectare, nu de amenzi. Din cîte ştiu eu, au target de amenzi dar e foarte posibil să mă înşel.

    Reply
  10. mac gregor

    Mie mi se pare a dracului de important, pentru ca daca am dreptate si tinta se poate reduce la taxele legale, redefinim de la radacina toata relatia fisc-intreprinzator din Romania.

    Si exista o tona de nemultumiri legate de asta, fix in cadrul publicului interesat de o miscare de dreapta.

    Reply
  11. mac gregor

    Bun. Eu am venit cu o sugestie, disecati-o voi la rece si vedeti ce tine si ce nu. Daca amenzile sunt incluse in targetul de incasari, de ex. Daca abrogarea suplimentelor a fost facuta legal sau doar a fost suspendata pe moment.

    Acum e randul celor care au cunostiinte mai bune decat ale mele sa se pronunte.

    Reply
  12. mac gregor

    Inca odata: Ce cauta amenzile in targetul fiscului?

    Ce cauta reglementarea aia cu premierea tuturor agentilor fiscali din 25% din amenzi? Vrea sa creeze o presiune a grupului asupra agentului ca sa dea amenzi cat mai mari? Pe spinarea cui?

    Reply
  13. eugen

    mac gregor… nu se mai aplica.. sporurile pe care le incasau trimestrial , au fost incluse in salariul de baza.. de aia facusera revolta.. da cu complicitatea lui marica_sindicalistul_ si a lui ialomitianu_ celebru ministru de finante.. s_a pus batista pe tambal..

    Reply
  14. mac gregor

    Dar ia stai un pic. Tinta este buna!

    Pentru ca incasarile respective sunt o combinatie de taxe datorate si amenzi. Ce cauta amenzile acolo? Daca tinta se calculeaza in functie de nivelul economic al judetelor, atunci nu are de sa contina amenzi. Sa se refere doar la taxe, si singurul bonus pe care-l primesc este daca economia produce mai mult decat s-a prevazut.

    Asta va declansa configura un alt model de relatie a fiscului fata de contribuabil, care nu va mai fi premiat daca-l amendeaza ci dimpotriva, daca acesta e cinstit si merge bine.

    Reply
  15. mac gregor

    @dragos

    comentariul tau m-a trimis la o documentare rapida. Desi eram convins ca asa sta treaba – la fel ca majoritatea cunoscutilor mei – se pare ca exista doar un plan de incasari, nu de amenzi.

    Nu am gasit decat asta, ceea ce e enervant:"O cota de pana la 25% din amenzile aplicate, dar si din impozitele restante recuperate se duce, nu la buget, ci la dispozitia institutiilor de control, de unde este impartita angajatilor."

    Reply
    1. Florina

      pe mine vă rog să mă scuzaţi, eu nu pot face primul pas al reformei fiscale începînd de azi. eu mă ocup profund şi serios de resurse umane în timpul săptămînii, acu' tocmai a-nceput weekend-ul, aşa că înţelegeţi… 😉

      Reply
  16. mac gregor

    nah asa mai merge, ca tinte de atins.

    Si am o idee pe care am putea putea merge 100% castigator. De fapt o consider atat de importanta incat am sa strig cu litere mari:

    – DESFIINTAREA TARGETULUI DE AMENZI PE CARE FISCUL ESTE OBLIGAT SA LE DEA PE LUNA

    Bugetul se intretine cumva cu amenzi si nu stiu io? Daca da, ghinion nene, pentru asta exista taxe.

    Vreti sa va aliati intreprinzatorii, sa-i faceti sa intre intr-o miscare politica de dreapta, sau preferati sa taceti din gura?

    Si daca e s-o facem, s-o facem lata: prezente la tv, pliante la colt de strada, net, interviuri la ziare, tot tacamul si toate posibilitatile. Intreprinzatorii de buna credinta sa nu mai fie vanati ca infractorii.

    Reply
  17. Luminita

    .. si cu deaia Eugene, cu de-a sila, cu DNA-ul, cu zaharelul sau cu biciul, nu conteaza, important este sa vrei … adica sa vrea si grivei-ul pedelist

    Reply
  18. Luminita

    Eugen,

    realist(ic) vorbind le putem face pe amandoua, si nu in 20 de ani.

    Reforma fiscala poate incepe chiar astazi cu primul si cel mai elementar pas: o profunda si serioasa politica a resurselor umane din aparatul financiar, recte acoperirea tuturor posturilor cu functionari priceputi si onesti (pare un basm dar este fezabil daca se vrea). Daca in 6 luni de la primenirea cu pricina creste procentul colectarii taxelor si impozitelor se poate soma guvernul sa treaca la reducerea CAS-ului ( pentru unceput) tema pe care Boc danseaza o lambada lamentabila de aproape un an. Inasprirea sanctiunilor pentru evaziune fiscala si punerea in practica a celor prevazute in codul muncii pentru munca la negru precum si largirea bazei de impozitare pot determina, in mintea evazionista a romanului mare admirator al "smecherului de serviciu", o constiinciozitate egala cu a americanului la auzul cuvantului fisc.

    Reforma justitie, ceea care, helas, nu mai poate veni din interiorul breslei asa cum am sperat o clipa cu totii, poate fi bagata pe gatul lor cu anasana printr-o agresiva si multipla legiferare, mai un amendament la legile existente, mai o ordonanta de guvern, sigur, nu vom avea o curte cu jurati, nu suntem pregatiti, nu avem civismul necesar, pentru un astfel de exercitiu de democratie, dar chiar si o "afumare" a actualului cuib de viespi ar fi un bun inceput.

    Evident, actualul legilslativ si actuala clasa politica in general este nu doar impotenta dar si mental incapabila sa faca, politic, saltul necesar pe un alt palier, dar trebuie sa credem, nu doar sa speram ca, in 2013, vom avea parte de un alt material … didactic

    Reply
  19. eugen

    vorbim… vorbe.. oare nu putem sa ne canalizam pe ce putem_realist_ face? putem modifica constituia ? nu.. poate peste vreo 20 de ani.. asa ca..jurati, csm,..etc… poate avem noroc tot de afara cu statele unite ale europei..

    Reply
  20. Mihai D. Popescu

    … Anticipez, ba nu, constat că "mediul online" începe să creeze oarece dificultăţi de focalizare…

    Snow White, New Snow White, Post-Snow White, etc…

    FaceBook, Blogary+forum, NR+forum-uri+blog-uri, alte diverse blog-uri, diverse publicaţii online, mesaje "pe privat", etc…

    Care e ideea dă bază? Zăpăcirea duşmanului? Amânarea (câştigăm timp)? Sau confuzionarea "simpatizanţilor"?

    Dar să nu devină un efect de bumerang…

    Că nu ie prea clar…

    Reply
  21. Mihai D. Popescu

    … Înainte să postez cele de mai sus, semnatarul articolului era bleen… În timp ce scriam, se pare că articolul a "primit" un alt autor… Scuze dar ie cam greu să anticipez atare modificări…

    Reply
  22. Mihai D. Popescu

    @bleen:

    Figurile "corifeilor" politici apar aşa de rătăcite mai degrabă şi din cauza spiralei de "angst" pe care o induce adâncirea în recesiune/depresiune…

    ……………….

    "1. Reforma fiscală – asta însemnând un sistem fiscal în care e clar că e vorba de banii noștri, nu de banii lor."

    Da… Însă reforma fiscală implică, în primul rând (cred), oameni serioşi care să acţioneze în sistemul de supraveghere fiscală… o mare "imponderabilă" într-o ţară săracă şi profund coruptă… greşesc?

    …………………

    "2. Reforma justiției – curți cu juri, CSM dominat de societatea civilă, alegeri pentru posturile importante din justiție. Pe scurt, o justiție care nu poate fi aservită economicului."

    De trei ori DA… pentru fiecare dintre punctele menţionate…

    Dar pentru a realiza o atare reformă este nevoie să ai PUTEREA!!! Majoritate parlamentară!!! Putem "anvizaja" aşa ceva? Sau vrei "revoluţiune"? Sper că nu…

    Aşa să ne ajute Dumnezeu… So mote it be!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *