„Freedom is never more than one generation away from extinction”

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR: „România ocupă locul doi în Europa în funcţie de inegalitatea distribuţiei veniturilor”

Lazea are dreptate. România este o societate de tip sud-american sau ex-sovietic: oligarhie versus restul. E normal ca distribuţia veniturilor să fie asta, atîta timp cît nu avem o clasă de mijloc. Citez din Reconstrucţia Dreptei, de Dragoş Paul Aligică şi Valeriu Stoica (e prea cald şi mi-e lene să gîndesc cu propria minte):

„…liberalismul clasic, în frunte cu darwinistul social Sumner, s-a distanţat categoric de ceea ce doctrinarii liberali numeau plutocraţie. Plutocraţia, spuneau ei, este formula politică prin care marile averi controlează statul şi societatea. Pentru liberalii clasici, apariţia plutocraţiei în secolul al XIX lea, odată cu dezvoltarea capitalismului, înseamnă o nouă ameninţare la adresa libertăţii.

[…]

Un plutocrat, spunea Sumner, este persoana care, controlînd un capital impresionant, îl orientează în primul rînd nu către economic, ci către politic. În loc să folosească acel capital doar pe piaţa liberă, concurînd cinstit şi creînd produse sau servicii, el operează politic, impunndu-se pieţei prin manipularea legislaţiei şi a reglementărilor, prin combinaţii ce implică şi folosesc statul, prin crearea de monopoluri artificiale, prin obţinerea de privilegii fiscale şi legislative.

[…]

…prioritară în linia sa de activitate este mobilizarea lobby-iştilor şi  a influenţei politice. Firmele şi industriile pe care le creează sînt, prin urmare, hibrizi: pe jumătate politice, pe jumătate economice.

[…]

Noul pericol reprezentat de plutocraţie, argumentau liberalii clasici, precum Sumner, nu poate fi contracarat decît prin vechile metode: instituţii, reglementări şi jurisprudenţă.

[…]

….trebuie notat că aşa se şi explică opoziţia profundă pe care liberalii clasici o au faţă de intervenţia statului în economie. Pentru a feri societatea de tentaţia plutocratică, este în interesul public ca relaţia dintre stat şi economie să fie redusă la maximum. Mai mult, atît timp cît există o legătură strînsă între stat şi economie, iar statul îşi creează canale de intervenţie, fiecare agent economic este tentat sau chiar forţat ca, într-o anumită măsură, să încerce să facă apel la metode plutocratice.”

Cît despre ce spune Lazea, e de precizat că în România nu vorbim doar despre distribuţia defectuoasă a veniturilor ci şi a libertăţii şi a influenţei politice. Libertatea de expresie, de asociere, libertatea economică şi libera concurenţă există pe hîrtie dar sînt dificil de exercitat din cauza piedicilor pe care le pune statul şi clientela sa. Sîntem, într-un fel sau altul, prizonierii statului, ai clientelei şi ai oligarhiei. Nu e însă o situaţie fără ieşire. Aşa cum spunea Reagan: „Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same, or one day we will spend our sunset years telling our children and our children’s children what it was once like in the United States where men were free.”

E o discuţie mult mai lungă, pe care Blogary o va găzdui atît aici, pe site, cît şi în întîlnirile pe care le va organiza, fie că sînt ceaiuri la ISP sau beri şi cafele la terase, baruri şi alte locuri ale pierzaniei. Cam atît pe ziua de azi despre SOV, Patriciu, Felix şi clientela PSD-PNL-PDL-UDMR.

PS. Vrem, nu vrem, aici vom ajunge şi cu discuţia despre reforma din PDL, Videanu şi alţii: la ce spunea Sumner ăsta, sau cum îl cheamă.

UPDATE. Gînd la gînd cu bucurie, ca să zic aşa.

Facebook Comments

118 Comments „Freedom is never more than one generation away from extinction”

  1. ipo

    "Libertatea de expresie, de asociere, libertatea economică şi libera concurenţă există pe hîrtie dar sînt dificil de exercitat din cauza piedicilor pe care le pune statul şi clientela sa. Sîntem, într-un fel sau altul, prizonierii statului, ai clientelei şi ai oligarhiei."

    Prin modul de organizare al marii majoritati a institutiilor sale, statul si clientela se contopesc. Marile companii de stat, regiile, institutiile locale sunt conduse de oameni numiti pe criteriile oligarhiei. Statul este oligarhia, mai evident la nivel superior, mai putin la nivel inferior, dar fiecare companie are si director si femeie de serviciu. Circuitul banilor stat-privat sau oligarh-functionar-oligarh pare a fi greu de intrerupt. De aceea e si greu de crezut ca poate fi redusa interventia statului in economie. Solutii?

    PS: mi-a fost imposibil sa citesc comentariile, poate unele abordau ideea asta, dar prea multe erau offtopic.

    Reply
  2. para

    @Bassesco

    iar doctrina de dreapta asta este: acceptarea faptului că omul e coruptibil, limitarea corupţiei prin ieşirea statului din jocul economic. Stat minimal, piaţă liberă, justiţie. Lucruri simple, dar un pic mai complicate decât "jos Băsescu".

    Reply
  3. para

    @Bassesco

    Da. Ai dreptate, în partea a doua. Pe de altă parte, nu ai cum să-i taxezi pe politicieni altfel decât doctrinar, altfel te ameţesc strategic prin frăsuieli televizate.

    Reply
  4. Bassesco

    @para: Discutia asta doctrinara este ratardata in Romania. Noi avem gasti mafiote care au un singur Dumnezeu si ala e ieuroul.

    Reply
  5. para

    @Florin

    "Pentru mine e de neinteles cum Cristian Preda confunda curajul opiniei personale cu lipsa igienei intelectuale. Din nefericire, Preda face eforturi mari sa ne convinga ca are consecventa miscarii browniene. "

    Cred că este, de fapt, diferenţa între liberal, Preda-gen, şi conservator. Un liberal diferă faţă de conservator prin felul în care înţelege morala şi credinţa.

    "Conservatorismul este arta de a extinde şi întări aplicarea principiilor morale şi umanitare tradiţionale prin intermediul resurselor formidabile create de economia de piaţă. Liberalismul este decizia fermă de a supune totul criteriilor pieţei, inclusiv valorile morale şi umanitare."

    Olavo de Carvalho, Jornal do Brasil, 8 martie 2007

    Reply
  6. bassesco

    @alex: Esti ruda cu Videanu? Si acel domn are acelasi discurs. Daca muncesti zi si noapte vei ajunge sa-ti construiesti un mausoleu langa un cimitir. Scuteste-ma de retorica idioata conform careia doar aia de dreapta au banii in Romania. Nastase, Geoana, Vanghelie, Oprea sunt de stanga si sunt plini de bani. Sau doar aia de stanga stau cu mana intinsa in timp ce dreptacii dau tepe la greu, ca doar sunt la putere.

    Reply
  7. alex

    ba voi v-ati dilit? aveti nevoie de egalitata veniturilor? cum pastele masii sa fiu egal eu cu altii. poate in drepturi dar nu la bani ca de aia muncesc mult si destept. sa am mai mult decat altii mai lenesi si mai prosti decat mine si sa ocup un loc mai bun in societate. un salariu mare inseamna ca multa lume are nevoie de ceea ce faci tu. si daca este asa cum zice nenea asta ca sunt multi care au foarte multi bani tu ca baiat smecher si putin avut faci astfel incat bogatii sa aiba nevoie de ceva de la tine. bogatii consuma in cluburi produse cu 10x adaosuri , bagatii dau bani pe haine f scumpe, bogatii mananca mancaruri bune….eu vad doar oportunitati in treaba asta. dar pentru oamenii de stanga nu e un lucru bun sa muncesti e mai bine sa furi de la ala care are. asa e mai demn.

    Reply
  8. Futuyama

    Yeba

    nuuu, că Ciutaku e maaare, are nevoie de o oliţă mare cât o piscină

    să vină apoi intelectualii şi să gloseze pe marginea ei, că el şi-a făcut… treaba

    Reply
  9. mfg

    C. Preda e cateva secunde mai destept decat cei mai multi politicieni romani. Stie deja ca viitorul lui politic este fie intr-un PDL reformat, sau cel putin cu ierarhiile rasturnate, fie intr-un alt partid, dar numai daca este dat afara din PDL.

    Explicatia privind opozitia liberalilor clasici la interventia statului in economie este cam trasa de par, dupa parerea mea. Fac si observatia ca, luate individual, observatiile din cartea citata sunt corecte, doar relatia cauza-efect e cam fortata. As vrea sa va atrag atentia ca "principiile" politice sunt trasate pornind de la o situatie (privind relatiile din societate) teoretica imaginata normala. Numai ca, monopul de tip oligarhic (care e clar adevarat in Romania, cu specificul ca puterea de influenta nu se concentreaza numai in mainile celor nominalizati, pe ici, pe colo de preseintele Basescu) odata instalat, nu se va distila de la sine, ci tocmai prin interventia statului. Sau, in fine, prin medierea unor acte politice hotarate, coerente, persistente – ceea ce azi e utopic nu numai in Romania.

    Statul, deci, ar putea sa sparga monopolul. Din pacate, tot aici sunt si premisele autoritarismului populist. Politicienii "luminati" ar trebui sa reuseasca sa il evite. In plus, ar fi de dorit ca acesti politicieni sa fie intrinsec adepti ai liberalismului clasic, pentru a pastra masurile interventioniste la un minim necesar si limitate in timp. Poate ca C. Preda este unul dintre acesti oameni, sau poate ca nu. Cei ce conduc azi PDL-ul, dupa parerea mea, nu.

    Reply
  10. veve

    @Futuyama

    Relatiile lui Cristian Preda cu Daniel Barbu sunt de tipul alianta-razboi. Alianta, pentru a obtine mai usor grade universitare, razboi (adica alianta cu adversarii lui Barbu) pentru a obtine pozitii administrative. Simplu. Clasic romanesc 🙂

    Reply
  11. Florina

    Ei, poate aici e spilul. Nu trebuie sa-l termine pe Videanu, trebuie sa-i arate de ce e mai bine ca el, Preda, trebuie sa-l convinga. Si cu ceilalti trebuie procedat la fel. Dar cum ii convingi? Aratindu-le ca pe tine, care il respecti pe Iliescu, te respecta Ciutacu? Ii vor ride toti in nas.

    Ce spune AD despre politicienii de afara e adevarat, dar pentru asta trebuie sa fii animal politic. Ori Preda nu prea arata, pina acum, a fi asa ceva.

    Reply
  12. Yeba

    @Futuyama, 🙂 , ca nu stiu sa desenez emoticonul razacios.

    @Acces, pai era vorba ca e ziarist in acte (adevarul fiind semnalat de Lambda), ca doar de ziarist ce e va invoca dl Preda ca il frecventeaza.

    Reply
  13. Futuyama

    Florina

    ceva macabru era şi în procesiunea KU-KLUX-KLAN-ului roşu de la manifestaţia din faţa Parlamentului

    poate la asta se gândea Bufniţeanu lui Vântu

    Reply
  14. Parere personala

    @Che Guevara

    Daca ne gandim ca Isarescu rezista in funtie deja de vreo 10 ani si a "supravietuit" guvernelor Nastase, Tariceanu, Boc, fara ca cineva sa incerce macar sa-i clinteasca vreun fir de par, e normal sa ne gandim ca omul stie multe.

    Pe de alta parte, tocmai aceasta longevitate a sa ar trebui sa ne si alarmeze putin. Nu incape nicio indoiala ca Isarescu e un om inteligent. Ramane de vazut daca pe langa inteligenta are si doza de "smecherie" tipica politicianului roman.

    Ne vom convinge cat de curand.

    Reply
  15. veve

    Cristian Preda este o sinteza intre trei insusiri: o buna stiinta de carte, o laudabila dorinta de a introduce principiile teoretice in viata politica si un tenace oportunism. De-asta nu se poate paria pe Cristian Preda pana la capat si trebuie sa ai intotdeauna, pe undeva, o anume prudenta. E suficient sa-i urmaresti relatiile cu Daniel Barbu in cadrul facultatii ca sa-ti dai seama de limitele increderii pe care poti s-o ai in el.

    Reply
  16. Florina

    Cristoiu, la RTV: ~ nu are incredere in IML nu pentru lipsa de precizie a rezultatelor, ci pentru momentul in care le va da. Intre 2 saptamini si 6 luni, adica, vezi Doamne, depinde de starea de spirit a populatiei in urma masurilor de austeritate luate. Iar Hurezeanu detectase si la inmormintarea Madalinei Manole ceva in plus fata de emotia momentului. Ceva inefabil. Dar ceva.

    Reply
  17. Parere personala

    Pe mine nu m-ar deranja deloc daca l-ar "termina" pe Videanu. Dar sa fie consecvent. Nu sa tot vorbeasca la modul general, sa atace 100 de probleme deodata si pana la urma sa nu mai inteleaga nimeni ce-a vrut de fapt.

    Daca s-a dat la gleznele lui Videanu, sa continue pana ajunge la beregata si atunci se va vedea – care pe care. Ori el, ori Videanu.

    Asa cum face acum e pe nicaieri. Ba Blaga, ba Berceanu, ba Boc, ba Videanu ba toti la un loc.

    Sa fie chiar atat de naiv incat sa nu realizeze ca daca cei pe care-i ataca atat de vehement isi pun mintea cu el il spulbera de nici praful de pe calcaie nu mai ramane in urma lui?

    Nu stiu ce sa zic. Si trebuie sa recunosc, cu parere de rau, ca Preda a inceput sa ma plictiseasca. A devenit anost.

    Reply
  18. Futuyama

    C. Preda nu se lasă până nu devine ridicol.

    A merge la Ciutaku în emisiune e ca şi cum ai vrea să-ţi etalezi performanţele la floretă în faţa unui căcat.

    Reply
  19. Che Guevăru`

    Mugur Isărescu,astăzi:

    “se conturează izbucnirea de conflicte sociale”.

    cred că orice altă temă păleşte vizavi de acest semnal de alarmă care poate avea la bază anumite informaţii „discrete”,dar fondate,ca să zic aşa.

    Reply
  20. Florina

    Totusi, omul acela spurca partidul din care face parte, vorbeste despre colegii lui intr-un mod cu care sunt sigura ca Preda nu e de acord si cu toate astea, el se duce la el in emisiune, cu el se poarta frumos, ii zice "dom' profesor"…

    Ceva nu-i in regula aici. Lipseste demnitatea apartenentei la grup. E ca o relatie de familie. Eu ii cert pe ai mei,daca e cazul, dar nu discut cu cei care-i injura.

    Reply
  21. AccesDirect

    @Yeba: Ciutacu e un lefegiu si are stapan. Nu se pune sa fie impartial.

    Cred ca ne-am radicalizat cu totii. Uite, domnilor, eu vin de afara acum, m-am uitat pe comentarii si am senzatia ca lumea se cearta 🙂

    Reply
  22. Parere personala

    Sincer va spun (si fara a face un caz din asta) dar, de fiecare data cand il vad/citesc pe Preda imi pare un proaspat profesoras exaltat, iesit direct de pe bancile unei facultati politice.

    Doldora de idei abstracte, pur teoretice, dar complet debusolat in ce priveste practica. Nu spune nimic profund sau care sa te puna pe ganduri. Face doar niste afirmatii pe care le gasesti pe copertile oricarui manual de ideologie politica, indiferent ca e vb de comunism, capitalism sau monarhie. Un fel de zeama (prea)plina cu de toate si din care nu poti selecta niciun gust anume.

    De multe ori stau si ma intreb, pe ce criterii si-o fi primit alea 5-6 ordine de cavaler prin intreaga Europa?

    Dar, probabil ca n-am eu capacitatea de a intelege ce se ascunde in dosul comportamentului public al d-lui Preda.

    Reply
  23. Parere personala

    @Acces Direct

    Dialog da! Intotdeauna!

    Dar nu sub orice forma, ca o cotarla care se gudura pe langa oricare macelarie doar de dragul unui ciolanel.

    Exista si in Occident o multime de politicieni, iubiti si apreciati de populatie si totodata respectati de presa, care nici macar nu umbla cu o gloata de SPP-isti dupa ei dar de care reporterii si mass-media au un respect deosebit si nu numai ca nu-si permit sa-i bage microfoanele sub nas, dar el insusi nu se "mediatizeaza" doar asa, de-a dragul de a aparea pe sticla.

    Cand are ceva nou de spus o spune, dar dupa aceea 2-3 luni nu-l mai vezi nici la TV si nici dind 7 interviuri pe saptamana.

    Si nu cred ca e cazul sa folosim mereu acelasi argument tocit ca "romanii sunt altfel..bla bla."

    Prestanta si respectul ti le castigi si ti le construiesti de unul singur, indiferent ca esti primar in Cuca Macaii, guvernant la Bucuresti sau deputat la Bruxelles.

    Reply
  24. Yeba

    Ce bine ca s-a epuizat subiectul-AMP, ca de data asta nu inteleg nici articolul, nicicum n-as deslusi comentariile.

    @Acces Direct, "aia vad ca nu toti is rai din cealalta tabara…" – Ciutacu n-avea voie sa fie in nici o tabara, or el e demult pe drumul fara intoarcere al abjectiei, prin insusi faptul ca isi desfiinteaza apoi invitatii "din cealalta tabara" pe la alte emisiuni.

    Reply
  25. AccesDirect

    @Parere personala: asa e, dar totusi, cineva trebuie sa inceapa de undeva cu dialogul. aia vad ca nu toti is rai din cealalta tabara, ceilalti vad ca firave punti de comunicare normala nu dauneaza sanatatii, si incet-incet se mai normalizeaza lucrurile.

    Daca suntem iezuiti pana in panzele albe nu ne ramane decat sa ne impuscam.

    Reply
  26. Parere personala

    Cat despre injurat, tocmai asta e, ca Ciutacu nu innjura pe nimeni in studiou, in direct. Dar dupa aceea se comporta in cel mai abject mod posibil, la adresa fostilor sai "oaspeti".

    Si, oricum, nu l-as vedea pe Ciutacu avand curajul sa le spuna, fata in fata, lui Videanu, Blaga, Berceanu, Udrea sau Basescu, ceea ce de fapt comenteaza public in spatele lor.

    Nu numai ca oricare dintre cei de mai sus l-ar face praf (verbal) pe ciutac dar cred ca vreo 2 dintre ei i-ar trage una intre ochi, cat o fi de "live" emisiunea! 🙂

    Reply
  27. Parere personala

    Acces Direct

    Totusi… Preda e europarlamentar PDL si cred ca fata de Ciutacu ar fi normal sa aiba o oarecare reticenta.

    Nu poti sa reprezinti public un partid si totodata sa te duci exact la "balosul" ala care terfeleste PDL-ul in cel mai deplorabil hal.

    Iar scuza ca "Mie personal, Ciutacu nu mi-a facut nimic" e atat de fragila..ca sa nu spun inepta.

    Reply
  28. AccesDirect

    Hai, mai, ca nu-i Preda d-ala sa-l injure Ciutacu. Mie mi se pare in regula sa mearga si la tonomate sa discute.

    Reply
  29. Parere personala

    @Florina

    N-am avut "putere" sa ma uit la emisiunea Ciutacu-Preda. Ceva in mine se revolta de fiecare data cand cei doi, numa' ca nu se luau in brate de-atata "Friede, Freude, Eierkuchen"

    Gretos.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Da, asta va face dificila discutia de marti. Pentru mine e de neinteles cum Cristian Preda confunda curajul opiniei personale cu lipsa igienei intelectuale. A-l legitima deliberat prin prezenta pe Ciutacu (dupa cum observa Bleen in privat) tine de o anume promiscuitate sau fascinatie pentru promiscuitate. De o anume fascinatie pentru jeg. E o pornire pe care o pot intelege la un intelectual satul de ecoul rece al holurilor si amfiteatrelor. E insa cu totul de neinteles la un om politic care se vrea purtatorul de steag al reformei. Din nefericire, Preda face eforturi mari sa ne convinga ca are consecventa miscarii browniene. E pacat.

      Reply
  30. Măritul Dictator

    da, e cu sepepiştii şi joacă fotbal. turcan nu e, că l-a chemat dictatorul, i-a dat ceva de lucru.

    Reply
  31. Yeba

    Parere,

    Tu te uiti la Preda sau stai de vb cu Florina?!

    Ca astept un suflet caritabil sa povesteasca aici ce s-a vorbit! Poate il rog chiar pe dl consilier sa paseze ideile la noi! Ideile lui Ciutacu.

    Reply
  32. Parere personala

    @Florina

    Si, pana la urma, tot in public se cearta. Indiferent ca Macovei il ataca pe Blaga iar Blaga ii raspunde doamnei Macovei.

    Reply
  33. Parere personala

    Referitor la Lazea, n-am prea inteles ce-a vrut sa spuna.

    S-a referit cumva la o lege nescrisa, "voluntara", prin care fiecare bogat sa accepte sa-l sprijine pe amaratul de peste drum sau s-a referit la faptul ca o astfel de lege nu va fi aprobata niciodata de bogatul Parlament roman?

    Reply
  34. Parere personala

    Exista cumva emisiunea lui Ciutacu pe internet?

    La ora asta se pare ca Preda (de ce oare nu ma mir ca acest om ar face absolut totul pt putina publicitate si expunere mediatica?) este invitat al ciutacului.

    Merci pt un eventual raspuns.

    Reply
  35. Nea

    Şi iată cum simpla rostire a numelui lui Geoană a dus la creşterea PIB-ului cu 25 RON. Am luat un pepene uriaş şi dulce.

    Sunt curios ce-mi venea să cumpăr auzind numele lui Crin.

    Reply
  36. morris

    am intrat si eu sa va citesc…si am ramas sasiu!la naiba,ce-i si cu politichia asta.paradigme,filozofeli,Wtf? ma duc la Mircea Badea pe blog.Acolo mai inteleg ceva.

    Reply
  37. para

    @Nea

    Nu mai zic că ţi-ai telescopat aroganţa epistemică la nivelul totalităţii fenomenelor actualităţii. Ai reflexe levantine!

    Reply
  38. Nea

    Nu, Para, doar că, pe căldura asta, dacă l-aş auzi pe Dl. Geoană m-aş gândi la un pepene rece de Dăbuleni. Că am uitat să trec prin piaţă să iau unul, ptiu!

    Reply
  39. para

    @Nea

    eşti inelegant!

    Mă compari cu discursul lipsit de materie ponderală al unui exponent al reductivismului ideologic marxist!

    Reply
  40. para

    @Nea

    Problema e că dacă mai continuăm mult cu practicile hermeneutice, dictatorii, pe care i-am văzut a fi înclinaţi înspre epistemologie, ne vor expurga.

    Reply
  41. para

    @Nea

    O apoftegmă este oricând binevenită, chiar dacă oximoronul este mai potrivit în a subîntinde ebuliţia contemporaneităţii.

    Reply
  42. Nea

    Iar ce spunea Reagan este valabil pentru oameni care au instinctul libertăţii (instinctul este un reflex condiţionat complex, care după aproximativ 20 generaţii devine ereditar). Iar dacă e ereditar, se transmite oricum.

    Iar de la unul cu suflet de slugă, care caută un stăpân din secunda când primeşte buletin de identitate (fie că îl găseşte într-un secretar general al PCR analfabet şi criminal, fie într-un rege în doi peri sau altă arătare) e greu să-i ceri să-şi educe copii în spiritul libertăţii.

    Reply
  43. para

    Mă scuzaţi pentru limbaj, tocmai am terminat cartea lui Mihail Neamţu.

    Micutza, ai dreptate.

    Bleen, în chestiunea cu Curtea Veche, bineînţeles că ai dreaptate.

    Bogdan, şi tu ai dreptate cu dereglementarea.

    Reply
  44. para

    despre libertate am înţeles, dar despre imaginaţie, nimic? Sau imaginaţia este imanent concupiscentă?

    Reply
  45. para

    @Bleen

    Afirm apodictic că neopatrimonialismul endogen specific justiţiei române, alături de argumentul ontologic prin prisma căruia a fost privit metafizic subiectul libertăţii, au fost factorii declanşatori ai acţiunii în forţă a "interlopilor"

    Reply
  46. Nea

    Păi şi noi cu cine ne luptăm: cu ciocoii, care pentru un contract cu statul (vezi de exemplu înlocuirea pietri cubice care rezistă de peste 50 ani în zona arcul de triumf) ar vinde-o şi pe mă-sa feliată, sau cu boborul, care pentru un tricou roşu, un kil de făină şi o televiziune de hăndel îi adulează pe cei dintâi?

    Reply
  47. Futuyama

    Liana Alexandru

    Felicitări pentru remarcabila realizare de a vorbi despre înhumarea/deshumarea lui Ceauşescu fără a vorbi despre Revoluţie.

    Şi DA, Mihai Tatulici este printre cei mai îndreptăţiţi să vorbească despre Ceauşescu.

    Felicitări, încă o dată.

    Felicitări şi pentru înhumarea mediatică a Raportului pe Justiţie (care dublează înhumarea legii ANI).

    Reply
  48. MicutzaCeKurai

    exact ce zicea sumner asta, sau cum l-o fi chemind, am scris eu la postarea anterioara – cu exemple. dar a venit mina stinga a neamtzului tzigan, hantzy, sa deturneze discutzia. inegalitatea porneste de la modul in care si-au facut legile/si-au dat ordonantzele de urgentza sa acceada numai ei la etajele superioare. restul – noi adicatelea – am devenit borfasi imediat dupa aceea daca am incercat sa facem exact ceea ce au facut ei. iar EI sunt gunoaiele lui Ion Ilici Iliescu in primul rind – ca au guvernat de la inceput si muuuuuult mai multa vreme. plus ca au controlat Parlamentul, ca interese, in totzi acesti 20 de ani. m-am enervat. sa ma scuzatzi, dar daca-l vedetzi prin zona pe @hantzy sau pe varu-su @tziganu, spunetzi-le ceva despre vuvuzea. ma retrag, ca-ncep sa-njur niste … evacuatzi in Jermanica.

    Reply
  49. Bogdan

    E o chestie complicta si nu as lua masuratorile facute de Lazea (sau de BNR), in mijlocul crizei de care toate celelalte state europene au scapat, ca litera de Evanghelie, vezi aici datele din 2005 cand coeficientul Gini in Romania era la media UE 25 :

    http://www.eurofound.europa.eu/areas/qualityoflif

    A limita controlul statului de catre cei mai bogati nu inseamna a reglementa (in economie cuvintele au definitii exacte!), caci ei tocmai la asta sunt buni : regulary capture, s-a luat premiul Nobel pe demonstratia asta. Cat despre a face sa plateasca bogatii pentru imprumuturi etc, e o chestie mai greu de facut decat de zis (zis e la fel de populist ca cel mai populist lucru zis de guvern, chiar daca vine de la BNR – sa fim clari, nici unii, nici altii n-au idei decat de la FMI; in practica ai doua masuri cu efecte de ricoseu extremd e nocive : impozit progresiv (stimuleaza dezinvestirea) si taxa pe avere (stimuleaza stramutarea la Cannes, in Elvetia etc). Deci, domnul Lazea mai are mult pana cand va vorbi ca un oficial responsabil de banca centrala!

    Reply
  50. Dragos

    Lazea: “Cea mai mare parte a populaţiei poate trăi mai bine, în mod sustenabil, dacă există un contract social intern, prin care păturile bogate să accepte să cedeze o parte din veniturile lor păturilor sărace. Acestia din urmă însă trebuie să dovedească faptul că M E R I T A un astfel de sacrificiu".

    M E R I T A….

    Reply
  51. Florina

    Lazea nu recomanda impozitarea progresiva intr-un mediu in care cei bogati nu sunt dispusi sa ii sprijine pe cei care asteapta ajutoare sociale. Ca sa nu mai dau link.

    Reply
  52. para

    naşpa e că, de fapt, propritaru are dreptate. decât că n-a mai avut răbdare să fie definitivă şi irevocabilă.

    Reply
  53. Bleen

    Sînt foarte on topic. "Freedom is never more than one generation away from extinction." Distanţa poate fi măsurată nu numai în timp ci şi în spaţiu. Nu ştiu ce distanţă e de la sediul Ministerului de Interne pînă în str ion Mincu nr. 11 dar nu e chiar aşa de mare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *