Ponta si Basescu

Regulile sînt reguli și trebuie respectate de toată lumea.  În fața Constituției și legii toți miniștrii justiției sînt egali. Dacă legea spune că nominalizările de procurori șefi le face ministrul justiției, adică un om politic, atunci, ne place sau nu, ministrul justiției, indiferent de numele său și apartenența politică, face propunerile respective. Am avut de-a lungul timpului miniștri de justiție mai buni sau mai răi, de-ai noștri și de-ai lor, însă, ne place sau nu, în fața legii sînt toți egali.

Dreptul de decizie este la ministrul justiției, dreptul de presiune, protest, punere în discuție a numelor și criteriilor de selecție aparține întregului popor. Este dreptul societății civile, al presei, al publicului, al partidelor politice, al oamenilor din sistem de a pune în discuție felul în care sînt selectați cei care vor fi propuși Președintelui pentru numire, criteriile de selecție și numele propușilor. Într-un final, decizia îi aparține exclusiv ministrului justiției, cel care poartă întreaga responsabilitate politică a propunerilor. Nimeni nu are dreptul să-i conteste dreptul de decizie, drept stipulat clar în lege. Toată lumea poate încerca însă să influențeze această decizie, să facă presiuni, să critice, să facă sugestii, să protesteze. Atenție, însă! Dreptul de decizie nu aparține persoanei, domnului Victor Ponta, cu CNP 172 etc, aparține funcției, instituției. Decizia nu este una în nume personal și cu implicații personale. Este o decizie a unei funcții publice, cu implicații publice și efecte asupra întregii societății. Astfel, decizia, chiar dacă aparține exclusiv ministrului justiției, trebuie să fie precedată de un proces transparent și de explicații publice.

Să admitem că Traian Băsescu și Victor Ponta au convenit asupra unor nume. Nu este nimic ilegal în asta. Negocierea politică, atîta timp cît nu presupune încălcarea legii, este binevenită. Care sînt efectele?

Obiectivul cel mai important al momentului este anihilarea politică a lui Dan Voiculescu, urmată de căderea imperiului său. Acesta este obiectivul comun al lui Băsescu și Ponta.

Ponta vrea să ajungă președinte și să aibă puterea. Este vital pentru el să scape de dependența mediatică față de Trustul lui Dan Voiculescu. După ce Voiculescu este anihilat, Crin Antonescu, rămas fără principala sa armă, trustul Intact, va fi o pradă ușoară. În același timp, Ponta vrea să înlocuiască imperiul mediatic al adversarilor cu propriul său imperiu mediatic, cel condus de tînăra speranță mogulă, Sebastian Ghiță. Vai, veți spune, dar nu putem scăpa de moguli? Nu. Oamenii sînt liberi să investească în media. Și o fac. Că o fac doar oamenii lor asta e altă mîncare de pește. Legal, nimeni nu-i oprește pe ”ai noștri„ să ridice un imperiu mediatic. Ghiță așteaptă să-i ia locul lui Felix pe piața media, Ponta își pregătește viitorul politic și mediatic. În același timp, vrea să fie acceptat la Bruxelles ca urmașul lui Băsescu, partenerul frecventabil pentru Uniunea Europeană și Statele Unite.

Băsescu e asemeni unui împărat sau mare șef de clan care e la finalul domniei și nu are urmași. Dacă ne uităm în jurul lui Băsescu, politic e înconjurat de incapabili. Nu e vina lui. Nu e treaba lui să-i facă oameni politici. E treaba lor să se facă. În istorie au fost nenumărate astfel de cazuri cînd un mare lider a crescut niște tăurași ferdinand pe lîngă el, care în loc să conducă oștile și  statul, țopăiau pe cîmpii, dezabuzați, cu cîte o floricică în mînă, Nu e nimic rău în asta.

Dintre cei ce au fost pe lîngă Băsescu în acești ani unii s-au dovedit buni în administrație, ca miniștri, alții intelectuali de marcă, alții luptători în societatea civilă. Dar nu politicieni. Niciunul dintre ei. Cel mai apropiat de profilul unui politician e Emil Boc. Însă Boc are limitele sale și e obosit. Restul sînt politicieni submediocri sau catastrofali. Elena Udrea a fost bună ca ministru însă ieșirile sale politice sînt extrem de slabe. Reformiștii nu au nici în clin nici în mînecă cu politica. Blaga și toată pedelimea din jurul lui se zbat în incompetență, irelevanță și ridicol. De MRU nu mai vorbesc. A avut tot ce și-ar fi putut dori și a ratat jalnic și aprope inexplicabil (există totuși o explicație: MRU ca om). Urmașii lui Băsescu au reușit să transforme PDL din cel mai mare partid din România, așa cum era în 2008, datorită imensului sprijin popular pe care l-a avut Băsescu în primul mandat, într-o organizație irelevantă, paranoică și cenușie, care se îndreaptă disciplinat, ca un grup de cercetași mai înceți la minte, în coloană de doi cîte doi, spre prăpastie. Mai mult de jumătate au căzut deja. În cel mult un an vor pica și ceilalți și PDL va ajunge lîngă PNȚcd.

Rămas singur sau înconjurat de incapabili politic, Băsescu a rezistat atît cît a putut asediului noilor șefi de clan tineri. Pînă în 2012, cînd după pierderea războiului psihologic de la începutul anului (ah, cît am urlat atunci și nu m-a crezut nimeni – ”nu, domle, știm noi de la Antena 3, de la sociologi și de la servicii că milioane de oameni vor să iasă în stradă cu topoarele”) și prăbușirea PDL-ului în primăvară, au urmat două rînduri de alegeri pierdute și lovitura de stat. La final, Băsescu era singur și lipsit aproape complet de putere. I-au rămas cîteva atribuțiuni formale și un scop comun cu al PSD-ului: anihilarea lui Dan Voiculescu.

Astăzi, cei obișnuiți ca Băsescu să le dea și să le bage și în traistă, să le facă cadou funcții, guverne, parlamente și partide, s-au întors împotriva lui. E vina lui că nimeni de la dreapta nu e în stare să facă un partid politic sau măcar să țină în viață unul vechi? Nu. Le-a dat destul pe tavă. Însă trebuie să-și întoarcă fața și spre cei ce contează cu adevărat, cei ce au putere și relevanță astăzi. Instituțional vorbind, dreapta nu mai există. Iar miza lui Băsescu este ca, înainte să plece, să-l scoată pe Voiculescu din joc și să lase țara pe mîna unora sensbili cît de cît la presiunile și amenințările occidentale, nu pe mîna unui descreierat și a unui partid extremist aflat sub influența unuia dintre cele mai sinistre personaje postdecembriste.

Dacă pe partea dreaptă va apărea pînă în toamnă un partid politic care să treacă de 25% în sondaje și care să nu fie subordonat PNL-ului și lui Dan Voiculescu și un candidat capabil să-i bată pe Ponta și Antonescu atunci sînt convins că Băsescu va fi extraordinar de fericit să colaboreze cu această nouă forță politică. Pînă atunci, colaborează și el cu singurii inamici ai lui Voiculescu și cu cea mai puternică forță politică a țării dispusă să negocieze cu Occidentul.

Nu vă amăgiți. Am mai spus-o, taberele politice nu mai sînt cele de ieri.

 

Facebook Comments

27 Comments Ponta si Basescu

  1. Boghy

    Doamne, cine credea ca vom ajunge sa privim PSD-ul ca pe o raza de speranta in relatia cu tarile civilizate iar PNL-ul ca pe un pericol extremist. Ciudata mai e si istoria asta. Macar cu astia se poate discuta si negocia pe cand cu PNL nu. Trista figura Antonescu. Ce a putut face din PNL…

    Reply
  2. geronimo

    „Nu vă amăgiți. Am mai spus-o, taberele politice nu mai sînt cele de ieri”(Bleen). Asta nu am incetat s-o spun si eu încă din 2006 referitor la triberalii rezultati din calculele politice ale lui Dinu Patricidu . Situația se repeta acum cu PDL-Blaga. Ca un făcut,  cei care nu sesizează la timp „melanjarea” (oligarhizarea FSNistica arhetipala) ce caracterizeaza viata noastra politica postdecembrista risca sa rămână prizonierii frumos înrămați in logica binară a anilor`90 : pe de-o parte FSN (plus sateliții), pe de alta, forțele politice ale „binelui” (partidele istorice). In loc de circumspecție si „virtute”, pupat Piata Endependentii..
    Ceea ce mi se pare de-a dreptul dezolant e ca multi dintre cei care au luat bine startul (adica s-au aflat de partea buna, democratica, a baricadei), rămân ulterior opaci la riscul aluvionării politice si amestecul „limbilor”. Uitati-va numai la Andreea Vass, Raluca Turcan etc ( la rândul meu, nu ma pot mira îndeajuns gândindu-ma la unii dintre amici : mancurtizati, viței sadea) Incredibil !

    Reply
  3. Ilinca

    Calin Nistor a refuzat postul de adjunct al DNA din solidaritate cu Daniel Morar. 
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/calin-nistor-seful-interimar-al-dna-a-refuzat-oferta-lui-ponta-de-adjunct-la-dna-el-este-solidar-cu-daniel-morar-si-cei-90-de-procurori-protestari-298243.html
    Poate ca este bine ce se intampla, poate e doar cel mai mic dezastru dintre cele care ar fi putut urma. Inteleg ca ar trebui sa fim cu totii bucurosi. In afara zdruncinarii unitatii USL, ce este totusi bine din ce se intampla si pentru cine? Nu mi-e deloc limpede.

    Reply
  4. LunguVictorEugenMihai

    Întreb, întreabă și alții dincolo de înfierbântări și inimi frânte: vrem
    să fim, odată pentru totdeauna, stat de drept sau rămânem la stadiul de
    discuții pe imaginea politică? Traian Băsescu a ales (i s-a impus, și-a
    impus, n-a mai avut încotro) să respecte legea – fie că ne convine sau
    nu asta. Și văd că tabăra lui Căcărău și a Varanului capătă adepți de
    unde nu te aștepți. Este de tot râsul (priceless, aș zice) să-i vezi pe
    cei de la Latrina 3 reevaluându-și opțiunile despre transparență și
    deplângând modul în care Traian Băsescu “a lovit în Morar”, „a trădat
    DNA și nici măcar nu este prima dată”, „a făcut troc pe Justiție cu Che
    Gargara” șamd.
    Eu zic așa: dacă nominalizații vor avea probleme de
    integritate sau de conflict de interese, să-și asume menținerea sau nu a
    acestora în funcțiile în care au fost desemnați instituțiile abilitate
    și să le indice în clar – nu pe surse ca acum. Mai sunt două luni – prin
    voința și decizia CSM. Până nu se exprimă cei din CSM, restul vorbim
    vorbe și numai ne psihanalizăm – nu facem analize.
    Aș râde dacă nu
    mi-ar fi greață văzându-i pe aceiași așa-ziși ziariști care, cu numai
    trei zile în urmă, vărsau hărdaie de lături cu privire la Daniel Morar –
    cum acesta nu a avut nici un fel de merite, că rata de achitar în
    dosarele instrumentate de către DNA este numai de 10% șamd, și acum îl
    reevaluează cu ochii bulbucați de adorație. Dacă ei sunt nevertebrați,
    trebuie și noi să devenim așișderea?!
    Era timpul ca fiecare decident
    din instituțiile aparținând puterii judecătorești să-și asume
    responsabilitățile care îi revin conform legii. Iar națiunea română să
    termine în a rămâne paralizată în fața tembelizoarelor cu
    „breichin’niuvsuri”. La muncă și la respectat legea, băi!

    Reply
  5. LunguVictorEugenMihai

    Ivan Zubeldian se preface pe Facebook ca nu intelege materialul de fata – l-am preluat si eu pe perete la mine :)))) cica este de un comic cosmic ca am ajuns noi sa-l consideram pe Ponta frecventabil (sa-mi arati si mie @Bleen unde ai scris asta). Eu i-am raspuns ca-i mai cozmic ridicolul sa mi-l arate pe nea Vasile al sau ca fiind frecventabil. Sa fiu certat daca am gresit.

    Reply
  6. Rheia

    Am un sentiment de ciuvică. Strix passerina, ca să fiu mai exactă. Stau pe gard și nu știu în ce parte să cad. La Băse-n poală sau la Morar?

    Reply
    1. Yeba

      Rheia , zicem așa: Fiat justitia, pereat mundus! Să ne ținem deci de Justiție, cu sau fără Băse. În fond, Băse cu asta ne-a amețit, ba chiar ne-a turbat.

      Reply
  7. TI

    deal-ul base-ponta e o creatie marca antena 3 insusita si propagata inclusiv de oameni pt care a3 e anticristul
    eu pana nu-l vad pe base confirmand sau o alta dovada clara, nu cred

    Reply
        1. Canadiana

          Gramofonu TIBasescu: Propunerile pe care le-a facut premierul nu-mi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de justitie

          Reply
        2. TI

          Canadiana Gramofonu TI am vazut, s-au inteles si pe numele concrete
          problema e ca numele concrete sunt sulfuroase in marea lor majoritate

          Reply
  8. andrei_p

    Super articolul! A hell of a creation, pentru o „foaie” care lupta impotriva miturilor stangii. Pe de alta parte, trag cata nadejde pot ca mai sunt oameni de dreapta si in Romania care reusesc sa nu imparta lumea exclusiv pe criteriul ce vrea sau nu Traian Basescu azi.

    Reply
      1. andrei_p

        Nea andrei_p politicienii sunt liberi sa se inteleaga intre ei pe baza a tot felul de „compromisuri” declarate. Eu nu am insa motive sa le accept/promovez derapajele in nicio directie. Intre cine si ce face, incerc sa raman fidel ce-ului in care cred.

        Reply
        1. Nea

          andrei_p Nea E ok să rămâi fidel. Doar că viaţa mi-a arătat că trebuie să apreciez bucuriile mici, obţinute cu paşi mici.

          Reply
        2. andrei_p

          This is fair. Doar ca bucuriile astea nu sunt obtinute cu pasi mici, ci cu derapaje mici si multe. Cand drumul serpuieste de-a lungul unei prapastii, un astfel de derapaj poate costa enorm. Just sayin’

          Reply
  9. Bleen

    E, ați văzut ce frumos am întors-o din condei? Acum mă duc să mă culc, că noaptea nu pot dormi mai mult de 3 ore din cauză de insomnii. Azi e și zi de plătit facturi și chestii. Jos guvernul Văcăroiu!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *