Pregateste PSD un guvern minoritar?

Dialogul responsabil și civilizat pe teme economice dintre PSD, PDL și PPDD se poate transforma oricînd într-un larg consens pentru interesul național, binele omului simplu și al țărișoarei. Tot s-a vorbit de ”remanierea a jumătate din guvern”.  PSD iese din alianța cu PNL, are candidat prezidențial (pe Ponta, evident), baronii PSD preiau partea baronilor PNL (PDL și PPDD cer puțin, au pretenții mult mai mici decît peneliștii), PNL-ul e lovit pe partea financiară și de resurse și destructurat. La toate acestea se adaugă imaginea PNL de partid extremist, corupt și în derivă, rămas fără conducere.

Pe de altă parte, există, într-adevăr, riscul ca Antonescu să fie îndepărtat de la conducerea PNL și să se formeze o alianță ”a dreptei” între PNL și PDL. Însă această alianță va avea mai puține mandate decît PSD și oricum Blaga nu are viziune politică nici pe termen lung, nici pe vreun alt fel de termen și nu e genul care riscă pentru niște mișcări politice pe care nu le înțelege. Problema PDL e lipsa resurselor. De fapt, nu e problema PDL, e problema pedeliștilor. Și aici va conta mult accesul la resurse garantat de PSD, la schimb cu susținerea parlamentară a guvernului Ponta.

La prima vedere, o posibilă alianță dintre PNL și PDL ar putea schimba raportul de forțe pe scena politică și s-ar reveni la situația din 2003-2004, cînd PSD era aproape singur împotriva tuturor. Chiar dacă PSD va reuși să rămînă la guvernare pînă în 2016, împingerea PNL spre un bloc al dreptei ar fi destul de periculoasă pentru PSD din perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. Poate spera PSD să ajungă vreodată la peste 50%? Nu. Alianțele sînt absolut necesare și orice partid trebuie să se gîndească la ele. Fără alianțe, orice partid, mare sau mic, rămîne veșnic în opoziție. Trebuie spus însă că ”blocul dreptei” este extrem de greu de realizat și chiar dacă va fi realizat, are mari probleme de credibilitate și omogenizare electorală. Și PNL, și PDL vor fi trebui să-și învețe militanții și simpatizanții să iubească ce au urît pînă mai ieri, și nu va fi ușor.  Mai ales dacă ”blocul dreptei” va avea un concurent serios, partidul lui Băsescu. În asemenea condiții, ”blocul dreptei” va fi PNL plus cîțiva pedeliști amețiți, adică, ca număr de voturi, PNL și atît. Astfel, vrem nu vrem, ajungem la împărțirea pe care am propus-o: PSD, PNL, PMP.

Trebuie să spunem că politicienii nu sînt motivați doar de viziuni pe termen lung și perspectiva victoriilor politice. La mijloc sînt și siguranța funcției de zi cu zi, banii, orgoliile, orbirea, prostia, încăpățînarea. Dacă Ponta e pe cale să piardă PSD-ul din cauza baronilor nervoși, va arunca PNL-ul peste bord, cu riscul să se creeze pe partea cealaltă a baricadei un puternic ”bloc al dreptei”. Dar riscul nu e deloc ridicat. Liderii de opinie și agenții de influență ai PNL, PDL și Băsescu sînt pe poziții radical opuse, au în spate o întreagă istorie de radicalism, și va fi extrem de greu să vedem un ”bloc al dreptei”, anti PSD, cu Norica, Băsescu, Tăriceanu, Macovei, Ghișe, Blaga, Vosganian, Udrea, Renate, Boc, Johannis, Baconschi, Hașoti etc. Nu că nu s-ar înțelege la nivel personal. Cu excepția lui Băsescu și, poate, Boc, toți ceilalți au arătat că la o adică sînt foarte ușor de îmblînzit. Problema mare e la electorat și la DNA. Dealtfel, DNA-ul este una dintre cele mai mari piedici în fața unui ”bloc al dreptei”.

Miza principală sînt alegerile prezidențiale. Atunci cînd PSD va avea președintele, acesta poate forța majorități, așa cum a făcut-o Băsescu în 2004, 2008 și 2009 (în 2012 nu a mai reușit fiindcă ”ai lui”, PDL și aliații săi, au avut o strategie electorală vecină cu imbecilitatea și au intrat în campanie fără nicio idee, învinși, cerîndu-și scuze și milogindu-se de adversar). Astfel, e mai important pentru PSD să cîștige prezidențialele decît să-și securizeze o alianță cu PNL. Alianțele se rup, mandatul de președinte durează cinci ani. Un PNL scos de la guvernare nu va reuși să facă mari probleme la prezidențiale. Antonescu oricum e în scădere și ieșirea de la guvernare îl va aduce pe eșafodul pregătit de colegii de partid. Nici Tăriceanu, Predoiu sau MRU nu sînt variante cu minime șanse în fața lui Ponta, iar o posibilă alianță PNL-PDL nu va avea timp să se sudeze și să-și fixeze electoratul pînă în toamna viitoare. Ca să nu mai spunem că o asemenea alianță nu se va putea baza pe susținerea și voturile lui Băsescu.

O îndepărtare a PNL de la guvernare, deși relativ riscantă, ar deschide drumul pentru preziențiabilul PSD, ar lăsa mai multe resurse la dispoziția baronilor PSD, ar rupe o parte din PNL și cealaltă parte ar rămîne să plutească în derivă, alături de PDL, altă grupare aflată în derivă. În decembrie 2014 PSD ar avea guvernarea și președintele și o groază de variante de alianță. Adică toate variantele. Așa cum pe vremuri URSS se învecina cu cine voia mușchiul său, așa și PSD se va alia cu cine vrea mușchiul său. Îndepărtatea s-ar face pe motive de corupție și/sau trădare (găsesc pesediștii o trădare de reproșat peneliștilor) și primul pas spre susținerea parlamentară a unui guvern minoritar ar fi tocmai dialogul necesar, civilizat și responsabil dintre PSD și opoziția actuală, pe subiecte de interes național, pentru omul simplu, pe subiecte economice.

Facebook Comments

21 Comments Pregateste PSD un guvern minoritar?

  1. geronimo

    Total de acord cu analiza, însă -scuza-ma Bleen! – nu ma pot abține sa nu-i postez link-ul d-nei Andreea Vass, pe blog. Așaaa, de chichi ! Poate mai ridica ochii din cifre..
    Sant colportor si nu ma pot împăca cu ideea ca batem apa în piua doar intre noi (cei „iluminați”). Ma angajez sa le mai duc eu corespondenta pe acasa

    Reply
  2. Yeba

    Mets113, zicala e zisă de Henry Ford și se referă la prima sută de mii. Interesant, nu? 
    Chior desigur că este tatăl tău, presupunând că-l cunoști. În afară de complexele oedipiene (v. google) nimic nu justifică întunecarea rațiunii până la a nega unui om capacitatea demonstrată! de a vedea (ca un comandant de navă) cu ambii ochi.
    În schimb, Crin este la fel de demonstrat pluri-repetent.

    Reply
  3. Yeba

    Mets113, răspunsul corect era și Crin, și Ghișe, în ordinea asta. Și toți susținătorii acestor puciști iresponsabili. (Ghișe îi e superior lui Crin fiindcă este mai muncitor și mai aplicat.) 
    În țările în care există ministru al sănătății, adepții teoriei conspirației primesc tratamentul adecvat bolii. 
    Afirmația că Băse trage toate sforile în chiar mijlocul UE nu demonstrează puterea lui, ci golănia repetenților care dau vina pe premiantul clasei că ține cotul pe teză și de-aia nu pot și ei să ia un 5. Asta când nu vine de la conspiraționiștii netratați.

    Reply
  4. List

    Toţi fură şi toţi sunt
    vinovaţi, chiar şi de la natură. Nu există niciun om cinstit. Cine nu a
    furat măcar o dată? Justiţia este o instituţie care alege, după criterii
    contextuale, pe unul sau pe altul. Procurorii fac şedinţe periodice în
    care fac liste cu viitorii arestaţi. Apoi, după ce lista e gata, îi
    caută de păcate, de crime. Unul a furat un protofel, unul a vopsit
    transformatoare vechi şi le-a vândut ca noi, altul a şantajat. Ce nu
    face omul?! Faptele, chiar şi căutate cu lumânarea, se vor descoperi
    oricum, de vreme ce nimeni nu este fără vină. Deci, este admisibil că
    toţi fură chiar şi în ţările europene. Că toţi fură nu este o problemă
    şi este admisibil.
    Ce nu este admisibil este că, de ce să fie cercetaţi şi condamnaţi unii
    mai mult decât alţii? 
    Păi, în ţările europene nu există o asemenea
    practică. Aţi mai văzut voi ca într-o ţară europeană, atunci când este
    numit cineva ministru, tocmai atunci să-i fie formalizată vinovăţia
    incipientă? Nu. Poate foarte rar. A fost în Franţa de curând, dar până
    şi acolo l-au lăsat un pic să fie ministru. Nu se poate să frângi aşa
    cariera unui om. Aceasta nu e o practică europeană. 
    În UE şi în lumea civilizată vinile oamenilor nu se scot la iveală în
    momente inoportune. Acolo se respectă dreptul de a fi vinovat, acest
    drept este privit cu înţelegere şi nu devine obiectul meschin al unui
    joc politic. Justiţia nu e selectivă şi oricum nu se oboseşte cu oamenii
    de afaceri, despre care oricum se ştie că au făcut crime. Păi, asta e,
    nu se poate afacere cinstită. Nu există. În fine, justiţia din România
    este nedreaptă pentru că se ia de oamenii vinovaţi atunci când nu
    trebuie.

    Reply
  5. Mets113

    Yeba SimonaM 
    Daca vrei sa stii, dupa mine, Ghise ar trebui exclus din PNL. Deci crede-ma ca nu ii iau apararea lui, ci ma amuza manipularea lui Bleen.

    Reply
  6. Mets113

    Bleen Mets113 
    Dragul meu, astea sunt povesti de adormit copii. Cred ca daca te iau si pe tina la cautat cu lumanarea sigur gasesc vreo doua trei lucruri pentru o condamnare cu suspendare.
    Ma rog, asta este daca ai fi fost macar putin activ la viata ta la ceva in afara de jucatul pe calculator.
    Parca erai de dreapta si pro-american. Daca chiar este asa atunci ai stii de zicala „Don’t ask me how I made my first million, but you can ask me about the rest”. Sau cum scria Balzac: „Behind every great fortune there is a great crime”. 
    Deci nu spune nimeni ca toti sunt curatii ca lacrima, poate doar Maica Tereza dar nici pe ea nu o cred o sfanta. 
    Ceea ce este inadmisibil intr-o tara europeana este ca dosarele penale sa fie pornite, comandate si executate in mod discretionar de catre un singur politican in INTERES POLITIC: Traian Basescu. 
    Ceea ce este inadmisibil este ca un dosar care a primit NUP sau a stat in faza de cercetare timp de 10 ani sa fie repornite cu putin inaintea preluarii de catre omul respectiv a unei demnitati publice cu scopul de a il bloca. Nu exista coincidente, si cu chestii d-astea se pot fraierii doar prostii…
    Si MAAAREE coincidenta ca aproape toti (sau cel putin cei mai grei) sunt de la PNL… Daca stai sa aliniezi interesele, cum ar face un adevarat om de dreapta atunci ai vedea ca singurul cu un interes sa macine acest partid este TB. 
    Culmea ca chioru a vazut in cafea acum 40 de zile ca Silaghi arata el asa mai infractor si foloseste un pretext (CFR Marfa) sa prelungeasca data investirii. Si ce sa vezi, cu 2 zile (!!!!) inainte de termen ii apare un dosar de care nu stia nici Silaghi!!!

    Reply
  7. Yeba

    SimonaM, nu e trol-trol, ii consideră plauzibili pe Crin și pe Ghise, bănuiesc că e rău neintenționat, săracul, altfel nu-mi explic.

    Reply
  8. Bleen

    Boc vede o guvernare PNL-PDL în anii următori. E mai greu, avînd în vedere că PNL și PDL împreună au mai puțini parlamentari decît PSD. Iar dacă eliminăm ”nefrecventabilii” (Antonescu este nefrecventabil în viziunea lui Boc – iar după criteriile după care Boc îl consideră pe Antonescu nefrecventabil, toată conducerea PNL și o bună parte dintre parlamentari sînt nefrecventabili), rămîne doar PDL plus cîțiva peneliști, adică în jur de 15% dintre parlamentari. Oarecum insuficient pentru guvernare, nu? Dar o mică milogeală față de PNL n-a omorît pe nimeni.

    Reply
  9. Bleen

    Mets113 Bleen Da, Băsescu l-a pus pe Fenechiu să vîndă fier vechi drept transformatoare noi, Băsescu l-a pus pe Silaghi să ia șpagă, pe Năstase să facă trafic de influență și să ia mită, Băsescu i-a pus să fure.
    Pe de altă parte, absolut toți procurorii șefi, fără excepție, au fost aleși și desemnați de Ponta (care era ministru de justiție interimar). El i-a propus toți cei 22 sau 23  de procurori șefi și adjuncți lui Băsescu.

    Reply
  10. Mets113

    Bleen Mets113 
    iti admir curajul sa recunosti ca esti basist.
    Adica un om fara simtul istoriei, normalitatii, si interesului national. Adica un om care se inchina singurului presedinte din Uniunea Europeana care isi aresteaza opozantii sub acoperirea unei „justitii independente”. Daca traiai in Belarus sigur scriai acelasi lucru si de Lukashenko sau in Rusia de Putin. 
    Daca as fi fan al unui om care rivalizeaza la capitolul politie politica cu Comunistii lui Dej atunci mi-ar fi rusine sa ma numesc Roman.

    Reply
  11. Bleen

    Mets113 Bleen Îți admir curajul să recunoști că ești penelist. Curajul și un minimal simț al ridicolului. Dacă aș fi fan (sau membru, sau ce ești tu acolo) al unui partid de cazuri penale și cazuri psihiatrice nu aș ieși de sub pămînt.

    Reply
  12. Mets113

    Bleen 
    esti rau in mod intentionat.
    daca ai citi stirea mai bine ai vedea ca este o informatie pe surse (pe care tu nu le ai) in care se precizeaza ca PNL Brasov l-a propus pe Ghise si nu BPN-ul care inca nici nu s-a reunit. 
    Deci mai bine ocupa-te de partiduletul tau de 2% fara marja de eroare, MP, si lasa politica mare omenilor mari. Acolo nu se joaca joculete pe calculator.

    Reply
  13. Ina Eyre

    Yeba Bleen Sigur, ca nu-i meritam. Sa inlocuiesti un corupt cu un scelerat tine de arta secreta of being Antonescu Crin Laurentiu.
    Pe de alta parte, Bleen, tu chiar crezi ca Antonescu va renunta la marota cu a fi presedinte, costa cit va costa? Ca baronetii lingusei care-i fac un bouche la buci zilnic il vor lasa?
    Ca de la Bleaga ma astept la orice, chiar si la un pupat Piata Independentii dupa ce l-au porcait ca pe ultimul pres.

    Reply
  14. Bleen

    Aflu acum că BPN al PNL l-ar propune pe Ghișe ministru în locul lui Silaghi, care fusese propus în locul lui Fenechiu. Genial. Superb. Devastator. Perfect. Perfect e cuvîntul potrivit.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *