Urmatorul pas, nationalizarea

3. PIAȚA MUNCII, ASIGURARE ȘI PROTECȚIE SOCIALĂ

(…)

c) Direcții de acțiune

(…)

c2) privind veniturile:

  • creșterea fondului de salarii cu 50% din creșterea productivității muncii calculate pe baza performanței firmei (profitul brut din exploatare raportat la fondul de salarii)

(pag. 24 din Programul de guvernare al ARD)

16. POLITICA FISCAL-BUGETARĂ

(…)

c) Direcții de acțiune

  • încheierea, între Guvern și reprezentanții patronatelor, a unui Pact de Distribuire a Eficienței Muncii (PDEM), care să conducă la preluarea, în nivelul de trai, a creșterii productivității muncii

 

Astfel, ARD propune, nici mai mult nici mai puțin, ca firmele private să fie obligate să mărească costurile muncii. Printr-o astfel de măsură, statul intervine în decizia de alocare a resurselor firmei private. Care e următorul pas? Naționalizarea? Logic, da. La început statul reduce libertatea firmelor private în luarea deciziilor interne, obligă firmele să-și distribuie propriile resurse într-un anumit fel, apoi preia controlul total al acestora. Filozofia din spatele acestei măsuri a ARD este filosofia care stă la baza naționalizării. Mergînd pe firul logic, pornind de la prezumțiile utilizate de ARD, distanța pînă la naționalizare nu este foarte mare.

Prin această măsură propusă de ARD în Programul de Guvernare, Statul obligă exploatatorii capitaliști să împartă profitul cu exploatații, pornind de la premisa că relația dintre capitaliști și oamenii muncii este viciată și statul trebuie să intervină să facă dreptate, devenind parte la luarea deciziilor în compania privată.

Iar la capitolul populism iresponsabil și aberant, ARD este cu un pas înaintea USL-ului, căruia nu i-a dat prin cap să promită și creșterea salariilor angajaților de la privat, pe lîngă clasicele creșterii ale salariilor bugetarilor și pensiilor.

Prin această măsură ARD ne spune:

”Capitalistul este un exploatator al oamenilor muncii care nu va împărți roadele firmei cu oamenii muncii decît dacă este forțat. În mod natural, capitalistul ia decizii contrare intereselor oamenilor muncii. A-l  lăsa liber înseamnă a neglija interesele oamenilor muncii. Neputîndu-ne aștepta din partea capitalistului la decizii care să țină cont de interesele oamenilor muncii, tot ceea ce ne rămîne de făcut este să ne implicăm noi, Statul, și să obligăm, prin lege și coerciție, capitalistul să cedeze o parte din profit către oamenii muncii. Capitalismul e viciat, nu putem avea încredere în inițiativa privată, drept pentru care trebuie să intervenim și să oprim capitaliștii să utilizeze resursele companiilor private așa cum doresc ei, mînați în mod natural de rea-voință, egoism și lăcomie, și să-i obligăm să redistribuie cîștigurile angajaților.”

ARD, pe lîngă impozitare, introduce o nouă redistribuire, de data asta nu la nivelul societății, prin intermediul impozitelor și contribuțiilor, ci la nivelul companiei private, prin intermediul creșterii obligatorii a fondului de salarii.

Care este situația în Europa (lăsăm la  o parte faptul că nimănui nu i-a dat pînă acum prin cap să oblige, prin ucaz, firmele să mărească salariile angajaților)?

Unde au crescut cel mai puțin salariile în comparație cu productivitatea? În Germania.

Unde au crescut cel mai mult salariile în comparație cu productivitatea? (așa cum vrea ARD, dar prin ucaz de la stat, nu prin negocieri, așa cum se întîmplă în lumea civilizată). În Spania , Italia, Franța, Grecia, Portugalia.

Sursa: Diverging competitiveness among EU nations: Constraining wages is the key

Dincolo de faptul că această măsură este ineficientă din punct de vedere economic, mult mai important, ea atentează grav la libertatea inițiativei private și arată că ARD se poziționează marxist față de capitalism. Ceea ce îi deranjează pe cei de la ARD este capitalismul în sine și, dacă mergem pe firul logic propus de ei, ajungem la naționalizare. Dacă liderii ARD nu se sesizează și nu scot din program această aberație, riscul de a pierde votul antreprenorilor și al celor care cred în capitalism și în libertate și resping comunismul și orice formă de etatism și totalitarism este extrem de mare. Scopul acestui articol este de a le aduce în atenție liderilor ARD aberația anticapitalistă care s-a strecurat, sperăm din neatenție, în programul de guvernare al ARD și de a evita astfel un dezastru electoral pentru alianța partidelor care se autodefinesc drept partide de dreapta. Nu așteptăm mulțumiri. Mulțumirea noastră constă în eliminarea oricăror derapaje și aberații stîngiste din ceea ce se dorește un program de dreapta. Mai e mult pînă acolo, însă vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe cei din ARD să descopere și elimine aberațiile stîngiste din program.

PS. După lupte seculare, Vasile Blaga a răspuns întrebărilor noastre: ARD dorește o alianță cu PNL și nu pune condiții privind premierul și prezența lui Crin Antonescu în fruntea PNL.

IMPORTANT!

În urma rebrandingului prin care s-a renunțat  la particula Madame, Blogary și-a schimbat și pagina de Facebook și contul de Twitter.

NOUA PAGINĂ DE FACEBOOK A BLOGARY

NOUL CONT DE TWITTER AL BLOGARY

Facebook Comments

33 Comments Urmatorul pas, nationalizarea

  1. Gramofonu

    Vorbeam de sclavie:
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13616172-stagii-adaptare-profesionala-pentru-absolventii-invatamant-superior-proiect-lege.htm
    Unii mai timpiti ca altii. La 6 luni dupa intrarea in vigoare a legii o sa citim articole: „mi-a zis sefu’ ca daca nu-i s.p. imi da calificativ necorespunzator”. Imaginati-va povestea asta in contextul inexistentei unui salariu minim.
    „Stagiarul care a beneficiat de formare profesionala finantata de angajator nu va putea sa ceara incetarea contractului individual de munca, in caz contrat acesta trebuind sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala.”
    = sclavie cu acte.
    http://www.youtube.com/watch?v=YKUOB8MN4Kc

    Reply
  2. Bleen

    Lăsând la o parte diferențele dintre PNL și PDL, și tot restul. Logica simplă: de ce ar vota electoratul un partid a cărui unic demers politic în campanie, exprimat de la cel mai înalt nivel, este alianța cu un alt partid? Hm? Sau, ca să fie și mai retorică întrebarea: de ce m-aș duce la o expoziție de cópii, dacă aș avea posibilitatea, în *fix* aceleași condiții, să văd originalele?Supraviețuirea PDL depinde de debarcarea cât mai rapidă a lui Vasile Blaga.

    Reply
  3. Canadiana

    in canada, in fiecare provincie, exista prin lege un salariu minim. de exemplu, in ontario nimeni nu poate fi platit cu mai putin de 10.25 CAD pe ora. la fel si in america, in majoritatea statelor. efecte? cresterea inflatiei.

    Reply
    1. Alex Nicolin

      Canadiana Cresterea salariului minim duce la cresterea somajului. Inflatia este doar un fenomen secundar, aparut datorita interventiilor ulterioare ale guvernului, menite sa „corecteze” acest efect. Ghidandu-se dupa teoria economica neoclasica (vezi curba Phillips) in interventiile sale, guvernul crede ca „stimuland” economia prin „injectarea” de bani va reduce somajul. Daca nu ar exista si distorsiunile economice secundare introduse de ea, inflatia ar avea intr-adevar un efect de reducere a somajului, insa exclusiv prin prisma reducerii venitului real, odata ce limita inferioara a celui nominal este fixata prin reglementarile privitoare la salariul minim, in raport cu venitul produs angajatorului de catre angajat. Insa dupa cum spuneam, inflatia nu este un fenomen neutru fata de economie, ci functioneaza ca un mecanism de transfer al avutiei de la cei care obtin ultimii banii (printre care salariatii) si cei care ii obtin primii (statul si sectorul financiar-bancar). In astfel de conditii nu trebuie sa ne mire distorsiunile economice induse de inflatie, de-a lungul ultimelor decenii in Vest, care au hipertrofiat aparatul de stat, bancile si alte companile de servicii financiare, in dauna sectorului productiv.

      Reply
    2. Gramofonu

      Canadiana Salariul minim e corelat (teoretic) cu inflatia.
      Masura are ca finalitate – trecind peste citeva etape intermediare – combaterea sclaviei moderne si a miscarilor sociale.
      Un fel de „statul nu lasa afaceristii sa fie atit de timpiti incit sa sfirseasca cu gitul taiat”.
      Multa vreme am sustinut si eu ca nu ar trebui sa existe salariu minim, invatamint gratuit, ajutor social, locuri speciale pentru minoritati in facultatile de stat etc. Dupa ce am terminat facultatea mi-am dat seama ca nu existenta celor numite e problema, ci limitele lor si conditiile de acordare.

      Reply
      1. Canadiana

        Gramofonu Canadiana eu sunt libertrariana economica convinsaa, cu atat mai mult cu cat traiesc efectele restrictionarii pietei libere in canada, unde somajul a fost intotdeauna enorm si inflatia, o rusine. piata libera isi regleaza singura „conturile” fara interventia daunatoare a taticului stat. sclavia moderna exista, chiar cu legiferarea salariului minim pe economie. exista sub forme mascate, dar la fel de reale. o companie care plateste salarii mizere nu poate rezista pe piata pe termen lung, fiindca nu poate atrage resurse umane de calitate. punct.

        Reply
        1. Gramofonu

          Canadiana Gramofonu Aici apare partea interesanta: nu le trebuie resurse umane de calitate. Nu VOR resurse umane de calitate. Vor doar niste sclavi care sa munceasca pe bonuri de masa, si sa suplineasca nevoile calitative prin cantitate. In timpul facultatii am locuit pentru o vreme la cineva care era intr-o astfel de situatie. Atunci mi-am schimbat definitiv parerea despre capitalismul „pe hirtie”.
          Side comment: nu iti poti imagina cu cita disperare isi dorea sa-si convinga copilul ca educatia e singura iesire dintr-o astfel de viata. Nu pina sa vezi.

          Reply
        2. Canadiana

          Gramofonu Canadiana cantitatea de care pomenesti vine cu costuri mai ridicate decat calitatea, din cauza beneficiilor medicale. in consecinta, mai toate companiile de aici prefera sa te stoarca de munca in 70-80 de ore pe saptamana decat sa plateasca unui nou angajat salariu si beneficii. desigur, sunt si companii bottom-feeders, care nu se uita decat dupa un profit rapid, aici si acum, gandind ca nu vor sa stea in business mai mult de catva ani, pana isi umplu buzunarele. cu toate astea, eu cunosc multi emigranti care ar pupa mainile unui patron de bottom-feeder ca sa-l angajeze in primele luni de emigrare. numai ca la 10.25 pe ora salariu obligatoriu, e greu sa faci angajari.

          Reply
        3. Gramofonu

          Canadiana Gramofonu Prin urmare, politica antidumping functioneaza, ceea ce e bine pentru toata lumea, chiar si pentru cei care cred ca pierd. Pe termen scurt da, pierd, dar pe termen lung ar fi distrusi fara o astfel de masura.

          Reply
        4. Alex Nicolin

          Canadiana Gramofonu Exact imigantii de care vorbeam sunt cei pe care salariul minim ii face sa fie someri tot timpul. Din cate stiu, in Canada, mai ales in Quebec, la angajare ti se cere „experienta canadiana” – nu stiu daca e o prevedere legala, sau pur si simplu o prejudecata din partea angajatorilor. Ori asa ceva nu poti avea decat daca ai muncit inainte. E practic un cerc vicios, intretinut de restrictiile de pe piata muncii. Faptul ca unii prefera sa tina mai putini angajati decat optimul, si sa-i munceasca de le sar capacele  probabil legat de faptul ca e foarte dificil din punct de vedere legal sa concediezi un angajat (nu cunosc situatia in detaliu, e doar o presupunere). Afacerile nu merg totdeauna bine, si uneori nu ai incotro si trebuie sa reduci personalul. Ori daca pe unul, odata angajat, nu mai poti sa-l dai afara nici mort, nici nu iti mai vine sa-l angajezi in primul rand.

          Reply
        5. Canadiana

          Alex Nicolin Canadiana Gramofonu chestia cu experienta canadiana este o scuza a patronului ca sa nu angajeze emigranti. nu e legiferat nimic. concedierile se pot face usor aici, caci e ffff greu de dovedit legal ca ai fost concediat alte motive care nu tin de performanta profesionala. legea canadiana ii da dreptul patronului sa te concedieze si pt. ca pur si simplu nu te place ca persoana. n-are nici o responsabilitate legala dp asta de vedere.

          Reply
        6. crisuadi

          Canadiana Gramofonu Eu sint un adept al libertatii totale in economie si al statului microscopic si cred ca o astfel de societate ar functiona de minune , dar , in acelasi timp sint foarte constient ca asa ceva n-o sa existe niciodata si atunci , de oftica , imi pun castile pe urechi si ma cufund in munca , literalmente . Nu-mi fac iluzii . Si asta pentru ca este valul acesta  urias de …new comunism ,  new socialist wave care inunda tot mai multe continente si nu stiu de unde atatia adepti ? ! multi , da’ prosti !

          Reply
        7. Gramofonu

          crisuadi Canadiana Gramofonu Libertatea totala in economie include si manipularea pretului actiunilor, corect? Include si intelegerile intre industriasi, corect? Si „pactul angajatorilor”, care nu vor mai oferi salarii peste 100 E / luna, indiferent de context.
          A, aici vrei reglementari. Si asa, una cite una, ajungi de unde ai plecat, doar ca acum stii de ce.

          Reply
        8. crisuadi

          GramofonuSi daca s-ar intampla ce spui tu , ca se va manipula pretul actiunilor…etc , care ar fi problema ? Care ar fi problema ca patronii n-ar mai plati salarii peste 100 E pe luna ? Eu as plati 70-80 de euroi pe luna ! Si nu , n-as vrea reglementari ale nimanui .
          Chiar , ce s-ar intampla daca ar fi libertate totala in economie si lucrurile pe care le spui ?

          Reply
        9. Gramofonu

          crisuadi Gramofonu Nimic deosebit. Ar disparea clasa de mijloc si saracii, ar ramine doar industriasii si foarte-saracii. Asta pentru o vreme, dupa care „clasa muncitoare eliberatoare…” – urmarea o stii.
          Povestea aia cu „cosul zilnic”, pe care ai tot auzit-o in ultimii ani, e exact in ideea aflarii resurselor minime necesare si suficiente pentru a preintimpina miscarile sociale.
          De ce? pentru ca daca ai ceva de pierdut, atunci te gindesti bine inainte de a o lua pe un drum fara intoarcere. Pe asta se bazeaza guvernarea contemporana in toata lumea: „da-i omului ceva de pierdut”.
          A, mai e si cealalta alternativa, care a functionat cu succes de fiecare data: inca un razboi mondial. Asta ar rezolva toate problemele omenirii pentru doua generatii.

          Reply
        10. Gramofonu

          crisuadi Gramofonu Si „pax romana”, si echivalentul contemporan „pax americana”, pe acelasi lucru se bazeaza: ofera civilizatie. Isi cumpara linistea.
          Un om care n-are nimic de pierdut e un potential infractor sau terorist.

          Reply
        11. crisuadi

          Gramofonu crisuadi Stii ce ? Eu cred ca cei bogati se vor imbogati si mai mult , iar cei saraci vor ramane asa sau vor saraci si mai mult !
          Si e foarte bine ca e asa . Nu vad nici o problema si nu simt nici un fel de compasiune pentru saraci si cei foarte saraci ! In toate tarile banii nu-i fac saracii sau foarte saracii . Ei traiesc , asa saraci , din banii firmelor private , adica a bogatilor pentru ca impozitele si taxele pe care le platesc exploatatorii bogati fac bugetul pe care statul il papa cu atata generozitate .
          Si sint linistit ca ai inteles foarte bine ce am vrut sa spun…  🙂

          Reply
      2. Alex Nicolin

        Gramofonu Canadiana Crearea unui serviciu public, cum ar fi invatamantul sau sanatatea este un „bulgare de zapada”. Odata deconectata decizia de proprietatea asupra resurselor, iar mijloacele economice, substituite de cele politice (vot, greva, lobby), situatia va degenera catre o socializare aproape completa a acestora, fie pe fata (totul va fi de stat), fie sub forma mascata a cadrasiei dintre stat si companii private privilegiate politic. Practic, politicienilor li se va deschide calea catre noi resurse care nu le apartin, pentru a cumpara voturi si viitoare posturi si contracte in companiile care beneficiaza de pe urma exproprierii contribuabilului. Cel mai trist e ca unii nici nu isi dau seama in ce hal sunt furati si batjocoriti.

        Reply
        1. Canadiana

          Gramofonu Alex Nicolin   o situatie tipic canadiana: sindicatul plateste 36.68 CAD pe ora unui muncitor necalificat. statul, care vrea sa faca dreptate fiindca e in permanenta campanie electorala, voteaza in parlament ca salariu minim pe economie sa fie 8 CAD pe ora. acu’ patronul cu sindicatul e strans de coaie sa plateasca 36.68 CAD pe ora, iar ala fara sindicat e strans de coaie de stat sa plateasca 8 CAD pe ora. drept care, amandoi patronii isi iau jucariile si se muta in mexic, china, india sau pakistan, unde platesc la toti 3 dolari pe ora. acu’ si muncitorul in sindicat si ala fara sindicat sunt someri. mai mult, din cauza inflatiei produse de cresterea artificiala a salariilor, o paine in canada ajunge sa coste 3 dolari, in loc de 99 de centi cat costa pana acu. patronul are el grija sa nu piarda profitul oricum, ca de aia e patron, nu stat.nu exista nici un fel de justificare sociala pentru interventia statului in reglementarea salariului.

          Reply
        2. Alex Nicolin

          Canadiana Gramofonu Alex Nicolin Pana la urma, daca unul isi asuma sindicalizarea muncitorilor, ar trebui sa fie adusi toti la acelasi nivel, ori impiedicate companiile sa plece? (nu vad cum ai putea face asta in practica, pastrand regimul proprietatii private). Nu am nimic cu sindicatele in sine, dupa cum nu am nici cu corporatiile. Problema e tocmai faptul ca sindicatele au privilegii legale, care le dau un avantaj fata de angajator. Pe termen scurt, totul e bine si frumos pentru cei deja angajati. Pot forta mana patronolui, pana cand, asa cum spuneai si tu, devine mai avantajos sa plece. Pentru cei care sunt insa someri, si nu au experienta, salariul minim e un prag greu de trecut daca vor sa se angajeze. Astia raman tot timpul someri. Salariul minim, precum si alte restrictii la angajarea, si mai ales la concedierea angajatilor sunt printre cauzele somajului cronic din unele tari, cum ar fi Spania. Nu cunosc exact situatia din Canada, insa banuiesc ca si acolo exista astfel de restrictii.

          Reply
        3. Canadiana

          Alex Nicolin Canadiana Gramofonu ba eu am ceva cu sindicatele: elimina competitia si incurajeaza coruptia. in canada, sindicatele sunt un stat in stat. colapsul economic din 2007-2008 este datorat in parte sindicatelor.

          Reply
  4. Bleen

    Apropo de criticii cei răi care papă șansele ARD am lăsat un comentariu la o postare a cuiva care trebuie reluat și aici:Da, să știi că criticii o să dărîme un partid de 200 mii de membri, condus de cel mai bun organizator din estul Europei. Adică vrei să spui că PDL eformat din 200 000 de nulități ale căror eforturi sînt anulate de cîteva critici? Care critici, că toată lumea e în genunchi și se face că plouă. Dacă USL cîștigă cu peste 50% (mă rog, acum, că nu ne aude nimeni, putem spune că nici nu se pune problema de ”dacă”) e numai vina mafioților și lașilor din fruntea ARD, al căror unic scop, așa cum declară Vasile Blaga însuși e să se alieze cu PNL, în condițiile impuse de PNL (premieri PNL, Crin președinte PNL), să pape un pic de contracte cu statul, niște funcții și impunitate penală. Că Antonescu nu dă doi bani pe labagii care îl imploră în genunchi e altceva și mi se pare normal, nimeni nu dă doi bani pe niște labagii care imploră în genunchi. Este aberant să faci legătura între critici de pe net și scorul electoral (mă refer la criticile oamenilor de dreapta de pe net, că în altă parte ”oamenii de dreapta” o sug ipocrit și laș, doar pe net se mai aud niște amărîte de critici la blatul USL-ARD). Eu zic să facem un calcul să vedem cîte voturi pierde ARD din cauza împărțirii colegiilor și al noncombatului ARD și să facem un calcul cîte voturi pierde ARD din criticile de pe net. Cristi, știu foarte bine ce e în interior. Știu că e blat în aproape toate județele, vorbesc cu oameni din interior care îmi spun că acolo e o catastrofă, că e o dezorganizare și o lipsă de interes totală, că s-a vîndut ce era de vîndut (detalii după alegeri), că liderii și-au aranjat colegiile și și-au băgat pula în restul lumii, că majoritatea candidaților sînt părăsiți de partid și că campania electorală e folosită pentru sifonat bani. Oamenii sînt turbați, dezamăgiți, scîrbiți și dau tot pe goarnă. Dacă USL ia peste 50% (și ia aproape 60% din mandate, posibil să avem aproape 600 de parlamentari) e vina lipsei de interes a liderilor PDL, a extrem de proastei organizări, a corupției din interiorul ARD și a faptului că unicul interes al ARD-iștilor sînt banii, funcțiile și impunitatea penală.

    Reply
  5. bilbofil

    Dacă pot să fiu pedant, există afaceri în care profitul brut crește prin realizarea de investiții de miliarde care desființează sute de locuri de muncă ineficiente. Vrea ARD să bage firma în faliment (pentru că investițiile se fac pe credit) obligînd-o să plătească salarii de cîteva ori mai mari angajaților?
    Invers, există o mulțime de afaceri unde singurul capital semnificativ este forța de muncă calificată, care trebuie formată și apoi motivată, și unde creșterea  salariilor cu doar jumătate din coeficientul de creștere al profitului ar fi descurajantă pentru salariați.

    Reply
  6. bilbofil

    PDL a ales această cale cînd a blocat schimbarea gărzii în 2010. Curiozitatea mea este dacă tu ai dat singur-singurel peste această enormitate (naționalizarea pieței muncii – în 1945-1946 comuniștii au început și ei cu majorarea generoasă a salariilor din sectorul privat) a trecut nu doar de politrucii feseniști, dar și de economiștii din Forța Civică, aripa liberală, consultanții din trecut. Dacă da, atunci e cazul să ne strîngem la Verona și să ne încolonăm pentru a ne depune cererile de imigrare în Noua Zeelandă.
    Dacă cel puțin o parte dintre experții din interiorul sau din jurul PDL (aripa liberală, ARD, „think-tankuri”) au fost șuntați ori li s-a închis gura, atunci a venit poate momentul ca Blogary să ridice drapelul revoluției non-violente împotriva regimului. (În fond Oltchimul se zvîrcolește la fel de tare ca și Șantierele Navale Gdansk în anii ’70, iar sectorul energetic stă să explodeze sub presiunea problemelor structurale.)
    Pe un plan mai practic acum. Blogary a fost cu un pas în urma evoluțiilor din PDL sau cu un pas prea în față (Florin, Ivan). Nu am priceput ce și cum ar mai fi putut schimba MRU în interiorul partidului după ce ușa de securitate dintre cock-pit și pasagerii partidului a fost închisă, încuiată și blocată la congresul din 2010. După cum, pe de altă parte, o plantă nu crește mai repede dacă o tragi de frunze. Nu este o critică este o constatare iar cele ce urmează se aplică mutatis mutandis oricărei organizații responsabile, cu sau fără personalitate juridică.
    Clasa politică (nu doar PDL și, ca să fim sinceri pînă la capăt, nu doar clasa politică) a funcționat și funcționează cu zvonuri și „surse” și Blogary a căzut aproape inevitabil în capcana acestui stil conspiraționist-bîrfitor de a „face politică”. A fost o problemă majoră de comunicare de ambele părți. Pe „feliile” lor de expertiză, Barbu Mateescu sau Elenina au arătat însă cum, analizînd acțiunile și efectele lor, se poate îndepărta ceața teoriilor psihologizant-ezoterice.
    Cum se pot evita erorile și defectele? Cine și cum apucă acest cartof fierbinte al combaterii doctrinei de fapt a ARD?
    Blogary deja se mișcă, totul este să continue în direcția bună și după șocul alegerilor. Important este apoi ca transparența deciziilor și direcțiilor strategice să fie impusă și partenerilor de dialog, respectiv să fie implantată în orice inițiativă viitoare (indiferent dacă va fi în România sau în Noua Zeelandă). Tismăneanu spune undeva că destalinizarea nu s-a produs în România (spre deosebire de țările de la Vișegrad) pentru că nici una dintre facțiunile din PCR nu a făcut apel la restul societății în lupta pentru putere. Este un păcat încă actual cu excepția (deocamdată) a lui Băsescu.

    Reply
  7. Alex Nicolin

    In Germania, negocierea salariilor nu este atat de libera pe cat e descrisa in articol. Desi nu exista un salariu minim la nivel de economie, sau o reglementare generala care sa forteze companiile sa imparta profitul cu angajatii, marile confederatii sindicale au, prin lege, o putere sporita de negociere in ramura respectiva. Practic, e vorba de contracte colective de munca, unde sunt specificate salariul minim, precum si alte conditii puse companiilor, iar intelegerile sunt obligatorii pentru toate companiile din sectorul respectiv, prin lege.De acord, e un sistem mult mai liberal decat cel propus de ARD, si chiar decat ce avem azi, insa in niciun caz nu e un etalon la care sa ne raportam pentru a masura gradul de liberalism sau de socialism al unei structuri institutionale, sau ale unor proiecte legislative. Singura varianta compatibila cu liberalismul e libertatea contractuala absoluta, adica minima interventie a statului in relatia contractuala, voluntara, intre angajat si angajator. Practic, singurul rol al statului e cel de aparator de ultima instanta ai termenilor contractuali, in cazul incalcarii acestora de catre una din parti. In practica, asta ar insemna abrogarea completa a legislatiei muncii, cum exista ea astazi, si trecerea relatiei dintre angajat si angajator in domeniul dreptului comercial.
    Oare ar sustine cineva o asemenea varianta?

    Reply
    1. Gramofonu

      Alex Nicolin Nu vrei sa vezi in practica „o asemenea varianta”. De asta se studiaza istoria in scoli, ca sa nu se repete greselile din trecut.

      Reply
      1. Alex Nicolin

        Gramofonu Alex Nicolin Istoria care se studiaza in scolile publice este in multe cazuri extrem de partinitoare, si deformeaza in mod vadit faptele. Indoctrinarea are multe forme. De exemplu, statul este prezentat ca un salvator al maselor exploatate de „burgheji”. Efectele benefice ale cresterii productivitatii economice datorita dezvoltarii stiintifice, a mobilitatii fortei de munca, si implicit a concurentei pe piata muncii sunt inlocuite de teoria ca statul a ridicat proletariatul din mizerie. Normal, multi dintre istoricii influenti sunt marxisti.

        Reply
    2. crisuadi

      Alex Nicolin Eu as sustine-o ! Singura reglementare ar trebui sa fie contractul dintre angajat si angajator , unde singurul drept al angajatului este sa primeasca banii pentru munca prestata , cum e consemnat in contract .

      Reply
  8. SimonaM

    N-am auzit pe nimeni de la ARD să dea vreo explicație pe tema asta.
    Mă rog, nici întrebări n-am prea văzut pe la alții. E greu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *