Despre reguli

După ce Bleen a prezentat regulile comentariilor în postarea precedentă, aproape toată lumea a sărit să ne acuze că sînt proaste. Concluzia este că noi sîntem răi, iar comentatorii sînt buni, postările, în afară de cîteva, nu ajung la valoarea comentariilor şi că, în general, ar trebui să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru comentarii și autorii lor.

Imaginați-vă o țară fără reguli. Imaginați-vă că în orașele și satele patriei nu ar fi restricții de viteză. Regulile şi normele sînt cadrul moral și tehnic în care niște oameni pot conviețui astfel încît să aibă drepturi şi libertăţi, dar să nu şi le încalce reciproc. Dacă ele sînt posibile la nivelul unei țări, de ce nu putem încerca la nivelul unui blog? Dacă o țară are nevoie de acele reguli, mai mult, dacă o ţară nu ar putea exista fără ele, de ce nu credeți că un blog cum este Madame Blogary ar putea trăi fără ele?

Așa stînd lucrurile, am fost un pic dezamăgit de reacția multora dintre voi. Am tot povestit de-a lungul timpului despre legislație, despre implementarea ei, despre cît de greu este să adopți o legislație corectă și morală, despre necesitatea ei, despre aplicarea ei, dar cînd e vorba de cîteva reguli, cinci sau șase, nimeni nu vrea să se supună. Mi se pare mie, sau e o mică formă de ipocrizie aici? Revolta unora dintre voi seamănă, păstrînd proporțiile, cu revoltele sindicaliștilor din ultima perioadă. Cîțiva ați ajuns să negați, în furia voastră, principii ca buna conviețuire, libertatea, ordinea, respectul față de ceilalți.

Ce vă propun acum, să discutăm aceste reguli și să găsim împreună niște soluții viabile pentru a le înlocui, în cazul în care reuşiţi să demonstraţi că una dintre ele sau toate la un loc reprezintă un abuz. Dar aș dori ca, o dată cu propunerile voastre, să vă asumați și responsabilități și nu doar formal.

Un lucru trebuie, să ţinem însă minte: avem nevoie de aceste reguli.

Numărul de cititori este de circa 1000, în timp ce numărul comentatorilor permanenţi este de aproximativ 20. Faptul că nu se postează două sau trei zile la rînd nu impune nimănui obligativitatea de a comenta doar ca să se afle în treabă. Ţin să vă reamintesc principiile noastre. Mai presus de reguli, principiile noastre au rămas aceleaşi, dar se pare că unii le-au uitat. Ţineţi minte, înainte de a veni cu reproşuri sau propuneri, aceste principii. S-ar putea ca multe dintre reproșurile voastre să cadă ca popicele.

Update 1: am făcut o propunere la postarea precedentă. Dacă forumul vi se pare inacceptabil, putem crea un blog special pe wordpress.com pentru chat. Spuneam acolo că postările vor fi goale, doar data, ceva în genul unui jurnal, în care fiecare să spună ce vrea. Supralicitez – sînteți capabili și vă asumați să puneți zilnic o postare sau două?

Update 2: aștept reacții responsabile din partea voastră, orice comentarii tîmpite vor fi șterse. Deja am șters unul. Aveți timp pînă mîine seară, cînd voi închide comentariile aici. Dacă apare ceva viabil, mai discutăm, dacă nu, adio!

Facebook Comments

144 Comments Despre reguli

  1. Leon cel Treaz

    @

    Draga Madam, n-ai vrea sa iesi din starea de autocontemplare in care te-ai prabusit si sa postezi o analiza ca-n vremurile bune? Mi-e dor de Blogary, ca de mama.

    Reply
  2. Yeba

    Nu, coană Joiţico, nu e nimica, nu e nimica publicat…

    "Răcnetul" nici n-a apărut astăzi…

    După ce a fugit Caţavencu, dăscălimea s-a apucat la ceartă, s-au bătut, l-au bătut pe popa Pripici, şi nici vorbă să mai scoaţă gazeta…

    Reply
  3. para

    E frustrant.

    Scrii ceva la criticatac, şi intri automat în moderare. Mai treci peste o săptămână şi vezi că ce ai scris a fost aprobat, şi trebuie să-ti reintri în stare.

    Totuşi, când se întâmplă aşa, nu-ti mai vine să consumi picşelii de pomană.

    Reply
  4. D

    Ma simt neputincios in fata unui astfel de post. Nu pot sa spun decit vai de voi.

    In loc sa postati chestii interesante faceti debateuri despre reguli si dati explicatii (majoritatea penibile) pentru deciziile pe care le luati. Ma enerveaza ca niste neofiti, in loc sa fie preocupati de calitatea propriilor scriituri, abereaza despre reguli, morala, principii…

    Eventual puneti in descrierea blogului "Blogary: blog de propaganda"

    Reply
    1. nedormitul

      nu-i putem da drumul aşa de repede. ursul e în turneu, iar femeia cu barbă are probleme în căsnicie. din cîte am înţeles, o înşeală soţia. deocamdată îl aşteptăm pe neamţ cu primul articol.

      Reply
  5. nedormitul

    poweraxell

    nu știu dacă ai remarcat, dar am dat un link în articol, către principiile noastre. era vorba acolo de cantitate/vs calitate, opinomanie și alte lucruri, principii explicate de-a lungul timpului. le-ai citit? te-ai mai uitat peste ele din cînd în cînd? de asta le-am pus acolo, ca să le vedeţi, să raportaţi acest set de reguli la principii.

    am mai remarcat un lucru. un cadru de reguli nu înseamnă neapărat pedeapsă. aţi remarcat mai mult aspectul punitiv (poate şi din cauza formulării), în detrimentul intenţiei de a crea un cadru, un mediu propice ideilor. mai gîndiţi-vă 🙂

    Reply
  6. poweraxxel

    @dictatori: ma bucur daca acest experiment v-a ajutat cu ceva. Pana una alta, observ ca disponibilitatea vizitatorilor blogului este mult mai mare decat capacitatea detinatorilor de a adauga articole.

    Lucrurile deja se misca, iar noi dezbatem chestii "sublime" …

    Reply
  7. costi

    va rog sa analizati urmatoarea propunere:

    una din zile sa ramana nealocate nimanui si sa fie disponibila ptr. "wanabes", tinere sperante, timizi, ocazionali, etc

    acestia ar putea trimite textele dictatorilor care sa le dea ok spre publicare sau refuza fara drept de apel.

    multumesc

    costi

    Reply
  8. Yeba

    @Nedo, iti dau eu din comentariile mele on topic, dezvolta off topicul, nu ne lua cu "poate voi reveni". Sau zi cum sa te conving sa revii. Spun o poezie. Iti trimit niste banane confiate, sa ai de schimb.

    Reply
  9. nedormitul

    off-topic

    azi am auzit pentru prima oară un discurs antibăsescu cît de cît articulat. interesant de ascultat, poate voi reveni într-o postare.

    on-topic

    nu voi închide în seara asta comentariile, deși deja, în mare, s-au conturat niște propuneri, ceea ce mă face să consider că e un mare pas înainte și mă declar chiar fericit. îl așteptăm și pe mirel, pentru a decide dacă și în ce mod pot fi concretizate aceste propuneri. nu vă grăbiți, o să fiți primii care veți afla 😀

    Reply
  10. Anon

    Florin, eu vreau ca blogary sa reuseasca. Vreau sa citesc bloguri ca asta si nu ca cele pe care le criticati si voi.

    Formularea e relevanta in cazul asta. Pentru ca ea face ca propunerea asta sa fie vazuta ca un apel transparent la participare in favoarea blogary (ceea ce e ok), sau ca o manevra de business ambalata intr-o concesie facuta utilizatorilor (ceea ce nu e ok).

    Gata, am terminat cu criticile, voi privi traficul fara reactie 🙂

    Altfel, rock on si mult succes!

    Reply
  11. Anon

    @ Florin Cojocaru

    1. Ciocoism pentru mine defineste tentatia unor admini de a se deda arbitrariului. In cazul asta lipsa de flexibilitate a regulilor (care, nu-i asa, trebuie sa starpeasca spamul chiar daca fac victime colaterale) echivaleaza in anumite cazuri o decizie arbitrara.

    Dar daca vrei un exemplu, iata unul din acest post:

    "al doilea comentariu nu ți-l mai aprob. bați apa în piuă. eu cer una, tu înțelegi alta. să fii sănătos." Poate "ciocoism" e exagerat, daca te deranjeaza il inlocuiesc cu "lipsa de interes pentru penalizarile nedrepte care vin dintr-un sistem de reguli prea rigid".

    2. E dreptul celor care administreaza acest blog sa creeze reguli pentru comentarii. Cine se supara ca s-a facut "peste capul lui" nu cred ca are dreptate.

    In acelasi timp, insa, regulile pot fi comentate, corectitudinea lor poate fi dezbatuta, refutata.

    Totusi ideea asta nu e o solutie la problema gestionarii comentariilor, ci o modalitate de a externaliza o mica parte din costurile pe care le presupune creatia continutului pe acest blog.

    3. Eu nu am o problema in sine cu ideea contributiei. Nu e ca si cum ati inventat voi conceptul de user content. E o modalitate prin care utilizatorii preiau o parte din costurile de intretinere a unui site. Si sunt multi oameni dispusi sa o faca daca sunt motivati (nu neaparat material). Mi se pare doar ca propunerea asta e corect sa fie prezentata asa cum e: o solicitare de ajutor si nu un cadou care este facut cititorilor. Din descrierea voastra se intelege ca propunerea asta e o oferta foarte avantajoasa pentru cei care nu sunt multumiti de noul sistem de reguli: vreti off-topic, avem o solutie care sa va satisfaca. Eu cred ca asta nu are nici o legatura cu igiena comentariilor. Solutia e bun simt si moderare competenta.

    Nu cred ca va imbogatiti cu acest blog (desi, daca va jucati cartile corect, nu e exclus pe viitor). Nu asta am vrut sa spun, am descris mai sus ce am avut in minte.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Anon:
      1. arbitrarul nu are nici o legatura cu dreptul de a refuza. Eu am explicat de ce, nu e vorba de arbitrar. (apropos, cred ca e fara i)
      2. fiecare e liber sa creada ce vrea. noi sintem obligati sa alegem o solutie pe care tot noi vom fi obligati sa o implementam.
      3. nu ai nici o problema dar nu-ti convine cum e formulat, nu?
      Trebuie sa constat inca odata ca daca românii au geniu, au geniu critic. De la muncitorul care sta rezemat in lopata linga viitorul sant privind critic la trafic, pina la comentatorul ocazional de blog care, daca ar face el un blog le-ar arata tuturor cum se face. De aia nu facem nimic, ne epuizam in critici de geniu.

      Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Platon: eu ma gindeam de ceva vreme si am si vorbit cu Mirel sa facem o rubrica in care un personaj mai inclinat spre stinga sa scrie saptaminal. In discutia asta cu comentariile s-a uitat ceva important: riscul sectei. Majoritatea au trecut peste observatiile mele referitor la riscul de a deveni o secta si au preferat sa se burzuluiasca, supere, enerveze sau sa ma injure si sa ma acuze de toate relele. Trebuie sa ne putem deschide catre oameni care nu-l iubesc pe Basescu dar pot avea un discurs rational. Nu stiu daca neamtu e asa, pot insa banui. Sint satul de cuiburile de "puritani" care se admira si se gratuleaza reciproc in timp ce scuipa pe cei dinafara. E un semn al mediocritatii si sterilitatii, nu al inteligentei si imaginatiei. Raspundem lui Ciutacu si Badea facind ce fac ei? Devenind lideri ai unei secte extremiste al carei unic motiv de existenta e critica dusmanului? Miza "tehnica" a moderarii comentariilor e de fapt mult mai mare decit simpla procedura si, in mod paradoxal, e o premiza pentru deschidere catre altii.

      Reply
  12. Anon

    Stim ca asta e un business si ca cel care plateste banda are dreptul sa faca regulile. Dar poate ar fi in avantajul vostru sa evaluati corect relatia cu propriii cititori. Ciocoisme de genul “te banez ca asa vreau eu” merg pe un blog personal despre filatelie. Sunt foarte contraproductive pe un blog care se presupune ca traieste din trafic. Cititorii sunt factori de care depinde succesul businessului vostru. In acelasi timp ei sunt fiinte umane, cu sensibilitati proprii, idei, tendinte si liber arbitru, care le permite sa mearga sa faca trafic unui blog cu admini mai toleranti.

    In aceeasi ordine de idei, contributia cititorului este sa faca trafic, nu sa va produca continutul. Asta este recompensa lui pentru continutul de calitate pe care i-l oferiti. De aceea gasesc ca aluziile stravezii la "asumarea de responsabilitati (cuantificabile, nu doar formale)" sunt putin jenante. Cititorii nu sunt actionari, ca sa imparta cu voi responsabilitatea continutului. E ok daca faceti aceasta cerere transparent si sunt oameni dispusi sa ajute. Sau daca produceti un sistem care sa si recompenseze contributiile. Dar nu mascati schema asta intr-o solutie care ar fi acolo in beneficiul cititorilor, ca miroase destul de urat.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Anon: si tu critici de dragul criticii:
      1. "Ciocoisme de genul “te banez ca asa vreau eu” merg pe un blog personal despre filatelie" – unde ai vazut tu ideea asta aici? Te intreb unde ai vazut, nu ca ai dedus sau banuiesti. Ciocoisme?
      2. "De aceea gasesc ca aluziile stravezii la “asumarea de responsabilitati (cuantificabile, nu doar formale)” sunt putin jenante. Cititorii nu sunt actionari, ca sa imparta cu voi responsabilitatea continutului." Pai sa nu aiba nici pretentia sa participe la decizie. Aici sint destui care s-au suparat efectiv pentru ca Mirel a propus un set de reguli "peste capul lor".
      3. "E ok daca faceti aceasta cerere transparent si sunt oameni dispusi sa ajute. Sau daca produceti un sistem care sa si recompenseze contributiile. Dar nu mascati schema asta intr-o solutie care ar fi acolo in beneficiul cititorilor, ca miroase destul de urat." Mascatul e doar in capul tau. Eu am facut o propunere cit se poate de transparenta. Deduc insa ca ai si tu impresia ca ne imbogatim pe seama cititorilor si ca ar fi cazul sa impartim aceasta avere. Uite, scrie un articol pe zi si iti promit ca-ti dau jumate din incasarile noastre din publicitate, donatii si sponsorizari.

      Reply
  13. Anon

    Stimabililor, moderati cu competenta si nu vor fi probleme. Sunt pe net atat de multe bloguri unde se comenteaza decent incat aceasta mica drama de pe blogary pare aproape fabricata. Regulile trebuie sa ofere niste indicii de conduita celor care vor sa participe, nu sa acopere in mod explicit si exhaustiv toate formele de comportament deviant. Un sistem de reguli suficient de apt sa omoare spamul si off-topicul si trollingul ar anihila orice contributie decenta prin comentarii.

    Moderati baieti, numai moderati. E calea cea mai dreapta. Nu orice link e spam si nu orice off-topic e lipsit de merit sau de creativitate. Simtul comun e suficient de cele mai multe ori daca e aplicat individual. Nu merge sa aruncati un sistem de reguli cat mai cuprinzator si apoi sa va retrageti si sa lasati fabrica sa produca singura. Adica merge la pantofi, suruburi, dar mai putin la oameni.

    Reply
  14. Nea

    Eu sunt pacifist, prefer oricând o plăcintă cu spanac sau brânză unui război cu carne.

    Lipsă de responsabilitate şi implicare, to'arăşi!

    Reply
  15. Nea

    O sugestie tehnică: Faceţi o bancă de posturi tampon, să aveţi de unde alege dacă vine ziua de luni şi omul Luni nu a scris ce promisese.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Nea: Daca nu a scris, nu apare nimic. E inutil sa facem un sistem din care rezulta ca adminii au mai multa munca de facut. In plus, vorbeam de responsabilitate. Vorba aia, la placinte inainte, la razboi inapoi, nu?

      Reply
  16. para

    @Florin

    Avand in vedere faptul ca vor fi la liber comentariile offtopic, obligatia ca articolul sa fie de actualitate nu mi se pare relevanta.

    Reply
  17. para

    @Florin

    Si eu la fel vad, ca pe pagina principala fiecare comentariu sa fie moderat separat de catre admin. Administratorul aplica grila lui subiectiva de apreciere a offtopicului, de apreciere a jignirii, de apreciere a calitatii comentariului. El selecteaza comentariile dupa cum crede el de cuviinta, fara obligatia de a da explicatii.

    Nu cred ca e realist ca adminii sa respecte regulile comentatorilor. Niciodata nu se va intampla asta, pentru ca adminii au foarfeca, noi nu; e o diferenta de statut intre noi, nu suntem egali aici, decat ca oameni. Daca e omenos si raspunde fiecaruia cu un zambet, sau daca e fiara, depinde de umorile de moment.

    Reply
  18. Hantzy

    Cu imaginatia?! Nu prea inteleg unde bati, nedormitule! Adica vrei, in lumea asta mult prea complexa, in care unealta pingelarului sta pe masa primariei, sa speri ca io n-o sa deviez nitelus de la subect si sa-i spun neamtului ca e nebarbierit?! De ce, daca imi altoiesc nuiaua pe trunchiul sadit de v'un dictator?!

    Reply
  19. Hantzy

    Neamtule, e foarte probabil ca la comment-urile 'mneatale doar io sa dau plus. Si poate mi-oi intoarce si 'mneata poolitietea! Dar chiar de ramanem ultimii … riscu aloolismului nu ne mai paste!

    Reply
  20. neamtu tiganu

    Hantzy are dreptate, asta ar fi un sistem de dreapta se stimuleaza concurenta, trebe sa vezi sistmu in timp, cei care ajung repetat pe ultimele locuri si la lada de gunoi se vor descuraja, unii se vor sinucide, vor deveni alcoolici.

    Desigur exista riscu ca si unii dictatori sa cada pe bec, da asta-i viata, cruda.

    Reply
  21. Hantzy

    @Florine,

    eu n-am dorit decat sa pun un cadru initial, evolutiv, perfectibil, exact ca regulile din fotbal … la cele initiale s-au adaugat unele, s-au scos altele, majoritatea cu scopuri profilactice.

    Nasol e ca profilaxia asta, desi e numita profilaxie, e mai degraba o reactie postponed, pur si simplu pentru ca nu poti preveni un defect, de care inca nu stii ca exista.

    Reply
  22. Bleen

    Nu am timp să citesc comentariile. M-am uitat în diagonală. Sper ca luni seară să ajungem la o variantă finală. Totuşi, cred, indiferent care ar fi regulile, că ar trebui să evităm excepţiile.

    Reply
  23. Hantzy

    Daca e sa vb despre necesitatea regulilor, nu prea avem multe de spus. Nedormitul formuleaza insa o ipoteza pentru un postulat: oriunde exista regului, pana si acolo unde nu exista! Paradoxul asta nu mai trebuie intors pe toante fetele!

    De discutat ramane calitatea acestor reguli, iar ele nu pot fi definite decat in stransa legatura cu asteptarile dictatorilor. E privilegiul lor inalienabil, iar din cate rezulta din cele afirmate, si-ar dori mai putine comentarii si mai multi comentatori, mai putine comentarii, dar mai de calitate.

    Ori impresia mea e ca tocmai noile reguli ar goni mai multi dintre actualii vizitatori activi si i-ar speria de tot pe chibitii ce inca nu indraznesc.

    Un numar limitat de comentarii pentru o persoana il obliga pe acesta sa-si elaboreze interventia, insa sub presiunea celor 1000 de caractere e cam greu! Iar in plus exista totusi perpetua amenintare a liberului arbitraj al tartorilor, a i perspectiva investirii timpului intr-un spam spectaculos nu prea atrage. Pe de alta parte, tocmai polemica atrage si stimuleaza cel mai mult intelectul si curajul celui dinj tribuna. Sa dea si el macar o data un gol! Ce-l opreste este tocmai suita de comentarii aprobative, de autoamplificare a ideii initiale, care devine astfel inflexibila si stearpa, incapabila de ramificatii si altoiri.

    Avand in vedere acestea, propun:

    – un sistem de notare a comentariilor, in urma caruia acestea ar putea fi chiar ordonate nu doar temporal, ci si dpdv al rezonantei induse, cele de pe ultimele locuri putand fi chiar anulate

    – eliminarea din start comentariilor de genul "asa, ba, ai dreptate!" sau "ba pe-a ma-tii!"

    – invitarea periodica a tuturor la cate un vot, un sondaj de opinie, insotit de un scurt comment, a.i. si cei de pe margine sa simta ca sunt bineveniti.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Hantzy: sint de acord cu propunerile tale. Doar ca avem nevoie si de reguli profilactice, de igiena, nu numai curative, de curatire.

      Reply
  24. nocensorship

    Florin Cojocariu: "asadar ne propui ca model AT, care are nu mai putin de 16 reguli, apoi ne acuzi de birocratie kafkiana."

    Am fost curios sa numar cuvintele si caracterele celor 16 reguli ale AT si ale celor 8 ale voastre. Rezultatul e foarte interesant:

    AT: 161 cuvinte, 921 caractere (inclusiv asteriscurile)

    voi:161 cuvinte, 962 caractere

    Pentru mine, kafkian e un atribut calitativ, nu cantitativ si vad ca dictionarul zice la fel: characterized by surreal distortion and a sense of impending danger; unrealistic.

    Nu mai comentez faptul ca maturi cu un dos de palma regulile unora care au 43290 vizitatori pe zi in timp ce te lupti vitejeste cu patrupezii celor 44 de clienti pe zi.

    Bon, acu poti sa ma banezi. :mrgreen:

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      nocensorship: in afara de faptul ca vrei sa ne arati ce destept esti tu, ce vrei sa spui? ca nu prea inteleg.

      Reply
  25. Nea

    Uite, Neamţu oferă un post pe săptămână. Să fie primit! Dacă aveţi zile neacoperite, puteţi pune câte o imagine din Găleata cu pixeli, dacă autorul e de acord.

    Se ştie că o imagine face cât o mie de cuvinte. Ale lui fac chiar cât 10 000 de cuvinte.

    Reply
  26. Yeba

    @Florina, uite ca vad comentariul tau. Multumesc. Aparind Mariana Ciutacu la comentarii recente, am crezut ca a intrat sa comenteze pe blogary si ma miram. Dar e un ping (sau cum ii zice) spre blogul ei, care s-a ales astfel cu o accesare nemeritata.

    Reply
  27. Yeba

    Ce se intimpla? Nu inteleeeeg.

    Nu mai vad comentariile, nu stiu sa ma abonez prin RSS si daca am Yahoo Messenger pe alta adresa decit cea de aici nu stiu daca nu ies incurcaturi etc.

    Ma rog, sper sa aveti tot succesul pe care vi-l doriti si sa reustiti sa schimbati tot ce nu va place…

    Daca Mariana Ciutacu este sotia aceluia, ma bucur ca a avut curaj sa intre aici, inseamna ca a aflat ca exista si bloguri cu oamenii de bun simt, care, lipsiti de caracterul sotului, nu ar spune niciodata, printre altele, ca "acum m-am lamurit de ce spune Boc timpeniile [pe] care le spune, asa sunt toti la el acasa, e din familie".

    Reply
  28. neamtul tiganu

    Sunt gata sa scriu un articol de "cafenea" sau mai bine zis de tuica, intitulat "La un pahar de vorba", pe saptamina. Teme "de la lume adunate si-napoi la lume date". Am o multime de idei sclipitoare, da nu le spun ca le furati. Cit e onorariu?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @neamtu: Eu sint de acord cu conditia sa nu fie nimic politic. Onorariul e o sticla de tuica, cindva. Sub rezerva ca ok-ul final il da doar Mirel.

      Reply
  29. Florina

    Cred ca ElCucui, la 1.46, a avut o interventie extrem de binevenita de care ar trebui sa tinem toti seama. Si am mai remarcat comentariul lui Merechene (5.31). Apoi, tinind cont de cititorii pe care i-ati solicitat sa-si spuna parerea si care, cu doua exceptii, au fost pentru statu quo,cit si de ceea ce spune Florin in penultimul comentariu,referitor la grupul mic care prin calitate si cantitate se manifesta agresiv, ajung la concluzia ca mai este o solutie. (Tin cont si de faptul ca lui Mirel s-ar putea sa-i fie greu sa modereze tot, imi pare dificila pentru el solutia asta.))

    Solutia ar fi aceasta: cei din grupul respectiv sa fie atentionati, iar in rest, pe baza regulilor prezentate sa ne dati posibilitatea autoreglarii. Daca nu i se va raspunde cuiva care comenteaza neinteresant sau nu prezinta un link semnificativ, va intelege, sper, si nu va recidiva. Daca cineva va fi agresiv intr-un comentariu,alt comentator poate interveni calm si poate rezolva situatia. sa nu se sara imediat la gitul cuiva, sa fie combatut prin contraargumente, in fine, se intelege ce vreau sa spun, ma opresc aici pentru ca nu stiu cum stau cu numarul de caractere. 🙂

    Reply
  30. Pingback: Încercarea moarte n-are | Mariana Ciutacu

  31. Amelia

    Cred ca putem toti accepta ca fara reguli nu se poate si sa recunoastem dreptul "proprietarilor" de a-si impune regulile. Prin urmare, eu propun sa pornim de aici si sa le aplicam/respectam. In afara de asta, daca unele reguli se dovedesc inadecvate sau excesive, eu ii creditez (inca) pe dictatori ca vor fi capabili sa aduca amendamentele/corectiile necesare.

    In ce priveste cele 8 reguli, eu vad niste probleme cu:

    *nr. 5: daca prin "schimb de replici" se intelege si schimbul de argumente-contrargumente pe tema data, regula mi se pare excesiva si neproductiva;

    * nr.6: limitarea la 5 comentarii mi se pare iarasi excesiva. Unii dintre comentatori pot fi mai "connaisseurs" pe topicul respectiv si, in consecinta, sa aiba mai multe chestiuni relevante de spus decat altii.

    * nr. 7: este ridicola sau macar inutila. Mi se pare de la sine inteles ca autorii sa fie primii care se conformeaza regulilor (sper ca nu sunt edictate numai pentru catei :lol:)

    Reply
  32. para

    On topic:

    Am frunzarit niste reguli generale pentru comentatori, pe net.

    Ce am retinut:

    1. se comenteaza NUMAI cu un singur nickname.

    2. Nu se face flooding, nu se posteaza comentarii multiple cu acelasi subiect.

    3. nu se face misto de alta persoana care participa la discutie. Nu se alege un nickname care sa aduca atingere unui alt personaj, de exemplu este interzis sa se posteze sub pseudonime ca Criz Antonescu, Crinela, Poanta.

    4. nu se vor publica comentarii care pot aduce atingere unor institutii, organizatii, partide.

    5. se va publica numai in limba romana.

    Nu se specifica nimic despre numar maxim de comentarii, sau despre nerespectarea regulilor in zi de sabat.

    Reply
  33. Nea

    Dădusem şi eu o propunere concretă (să se facă un fel de condică de sugestii şi reclamaţii, în care cititorii nemulţumiţi de un comentariu să spună părerea către admini. Şi apoi să analizaţi obiecţiile şi să banaţi dacă e cazul)

    Dăduse şi Neamţu una: să plasaţi un sistem de rating al comentariilor şi să eliminaţi cele cu multe minusuri.

    Au mai dat şi alţii, dar toate văd că au fost încadrate la categoria bătut apa în piuă sau reacţii de amanţi jigniţi.

    Poate suntem amanţi, dar nu jigniţi.

    Tocmai fiindcă vă "iubim" vă acordăm privilegiul sincerităţii şi al criticilor bine intenţionate.

    Când intru într-un local care îmi place, dar am o mică obiecţie, îi spun patronului, în speranţa că va lua măsurile care vor fi tot în favoarea lui.

    Dacă însă e un patron arogant, cu lanţ de aur la gât şi priviri dispreţuitoare, îmi spun: ce rost are să-l învăţ de bine. Mai bine tac, mă arăt mulţumit şi îl las să-şi rupă gâtul.

    Aşa că vă rog, luaţi în sensul cel mai bun criticile noastre. Nu sunt ameninţări, nu sunt înjurături, sunt ajutorul (necerut de voi, e drept) pe care putem să vi-l oferim. Nu o să ne vedeţi cu sfaturi sau critici pe blogul lui Năstase.

    Eu pot uşor să respect acele câteva reguli. Dar poate alţii nu, şi aş vrea totuşi să mă pot întâlni cu ei în continuare în localul vostru.

    Reply
  34. nocensorship

    Pfff…, am bagat si eu doua propuneri CONCRETE si s-au dus in balarii. E drept ca nu am numarat caracterele si nici nu mai stiu in ce relatie ma aflu cu celelalte constraints. 🙂

    Totul se misca greu in Romania, totul e complicat, totul esueaza in birocratie kafkiana. De la Vladica la opinca toti se inghesuie sa bage betze in roate. Asta e, traim cum gindim.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @nocensorship: asadar ne propui ca model AT, care are nu mai putin de 16 reguli, apoi ne acuzi de birocratie kafkiana. Uite cum se misca lucrurile in Romania: nu se poate face o propunere fara sa acuzi pe celalalt de ceva.
      @Nea: Nu cred ca vreunul din noi va pune la indoiala sinceritatea si bunele intentii celor care au comentat aici (cu citeva exceptii minore). Propunerea ta si a lui Neamtu au o deficienta: se aplica dupa publicarea comentariilor. Asadar nu rezolva problema de la care am plecat cind Mirel a propus regulile – saturarea comentariilor cu remarci off-topic. Apropos, au fost comentatori care au remarcat si ei asta, precum Stanciu, si tot ce au putut raspunde "razvratitii" au fost ironii destul de grosiere. Exista evident un comportament agresiv (prin calitate sau cantitate) al unui numar mic de comentatori, situatie pe care vrem s-o reglam.

      @all: Eu cred ca cea mai rezonabila solutie e sa avem in fiecare zi un articol de "cafenea", la care comentariile sa fie la liber (cu o singura aprobare initiala de catre admini) iar pentru restul articolelor sa aplicam regulile lui Mirel, pe principiul toata lumea e moderata si fiecare comentariu trebuie aprobat de el.

      Va propun ca acest articol de "cafenea" sa aiba numele zilei saptaminii pentru care e publicat (de pilda azi se publica articolul care se cheama "Luni") si sa fie scris prin rotatie de 7 dintre voi. Probabil continutul ar trebui sa fie legat de actualitate, de ce urmeaza sa se intimple in ziua cu pricina in Ro sau in lume. Spun asta pentru ca am observat ca off-topic-urile apar deseori din motive de lipsa a unui loc pentru comentarea actualitatii. Avem 7 amatori care sa scrie un articol pe saptamina, in spiritul de mai sus, fie si de 5 rinduri? Cine vrea sa raspunda aici in comentarii cu ziua din saptamina pe care si-o alege.

      Urmeaza sa vedem ce raspuns avem si Mirel sa ia o decizie miine.

      Reply
  35. nocensorship

    Regulile lui Bleen amintesc de patul lui Procust. Mai lipseste doar constringerea de a posta un anumit numar minim de comentarii pe saptamina, cu un anumit numar minim de caractere/comentariu pentru a nu fi banat.

    Uitati-va la altii cu mai multa vechime decit voi in afacerea asta, nu va mai chinuiti sa reinventati roata. Ca se gasesc roti pentru toate gusturile si aveti de unde alege.

    Reply
  36. nocensorship

    Imi plac si regulile unui alt site pe care il citesc in fiecare seara, American Thinker.

    americanthinker.com/static/american_thinker_rules_join_th.html

    Cred ca astea sint mai potrivite pentru voi decit cele ale Microsoft Communities.

    American Thinker Rules: Join the Discussion

    The purpose of the comments section is the discussion of the particular article or blog posted on American Thinker. We welcome open, honest, thoughtful, and vigorous discussion in the comments threads, on the subject at hand. Comments must be 350 words or less in length.

    Comment Criteria:

    * Civil

    * On topic

    * No profanity

    * Adds to the discussion

    * No threats or personal attacks

    * No racist or ethnic attacks

    * No advocacy of illegal activity

    * Comment written in English

    * No links to personal blogs, personal YouTube or other videos, or product sales

    * No embedded formatting commands

    * Comment suitable for general public reading

    * No republication of material from other blogs (Short quotations from and links to outside sources that support an argument are allowed.)

    * No posting under the name of another real person, including public figures

    * No mention or discussion of revolution or violence or arming to prepare for same, of any sort. American Thinker is absolutely committed to constitutional redress of political grievances.

    * Short sacred text and other quotes permitted when combined with and relevant to topic discussion.

    * AT is a secular publication, so comments aimed at witnessing or proselytizing for a faith are not permitted.

    We reserve the right to delete any post for any reason at any time. American Thinker is a real-time website. The American Thinker staff monitors the site. If an individual poster violates the rules, that poster may be removed from the registry and posting privileges may be revoked.

    AmericanThinker.com is a privately owned publication. Publishing a comment on American Thinker is a privilege, not a right.

    Reply
  37. nocensorship

    Mie-mi plac regulile de la

    microsoft.com/communities/conduct/default.mspx

    Sint doar 4. Astea:

    Rules of Conduct

    Appropriate Language: The purpose of our communities is to exchange technical information and expertise about Microsoft products. Please avoid personal attacks, slurs, and profanity in your interactions.

    Relevance to Topics: Please make sure that your postings in newsgroups and chats are relevant to the subject at hand. It is normal for some topics to drift from the stated subject. However, to ensure maximum benefit for everyone, we encourage you to keep your postings as close to the subject as possible.

    Advertising/Solicitation: These communities were created as a forum for providing peer-to-peer assistance related to using Microsoft products and services. We ask that you refrain from posting unsolicited advertisements that do not pertain directly to the intended use and purpose of the newsgroup or chat.

    Confidentiality: Please keep in mind that our communities are public spaces, so don't post anything that you don't want the world to see. Credit card numbers, product keys, and other confidential information, including anything covered under a non-disclosure agreement (NDA), should not be posted to a newsgroup, chat, or other community.

    P.S. Observati, va rog, prezenta neromanescului "please" in 3 din cele 4 reguli. 🙂

    Reply
  38. Merechene

    nedo, dar nu este nevoie de nicio solutie. gata, regulile sunt facute "rules are rules, without rules there's chaos! " dupa cum zicea amicul Kramer. 🙂 si ce daca nu suntem de acord cu ele? (cel putin cu unele dintre ele.) ultimele doua postari au fost ca toate celelalte, cu puncte de vedere pro si contra 🙂 , nu s-a injurat nimeni, nu s-a comentat pe langa subiect, bascalie nu, linkuri nu, doar voi parca ati avut un batz undeva.

    ei, uite ce se intampla cand Ponta este, in sfarsit, de acord cu Basescu … voi va certati comentatorii. 😀

    Reply
  39. Nemo

    finally, about the rules(postul anterior):

    1. definitely wrong.

    2. so-so. cine n-are chef de link-uril le poate sari lejer. io dau f rar click pe link-uri, de ex.

    3. so-so. eu nu citesc/citeam din start comentarii prea lungi; pe de alta parte, eu prefer sa comentez o data si bine. deci, 2000 de caractere mi se pare mai bine.

    4.absolut de acord. vi-l semnalez pe "andrei p", pe care dupa tipul de umor "ady nastase" , plus atacurile la persoana pseudonevinovate…, asa.

    5. wrong.

    6.wtf?! 😆

    7. really?!

    8. whatever.

    astia au fost my 2 cents, ca oricum va zic sayonara, sunt pur si simplu ocupat, plus ca e obositor sa te obligi regulilor alora. btw, de aia mi se pare fara succes ideea de forum; oamenii care mai comenteaza pe aici, sunt poate prea ocupati sa frece menta si pe acolo.

    Reply
  40. Nemo

    de fapt asta era “prima parte”, dar avea un link(si cre'ca m-am imbatat si io!)etc

    io nu mai citesc stiri romanesti si nici blogary; azi am ajuns cu totul intamplator, intr-o pauza de frecare de menta, care s-a transformat intr-o pierdere de timp de vreo 2-3 ore; mdeh, ca sa citesc tot si sa fiu informat.

    @para, mersi de mentionare

    1. on topic la nedormitu’, ca asa-i frumos: pai poate ca daca toti comentatorii zice ca e nu stiu cum, poate o fi nu stiu cum; ca-n bancul popular, “daca doi zic ca esti beat..”

    2. on topic mai janeral: am fost intotdeauna de parerea ca daca niste oameni fac o chestie voluntar, merita respect si “lasat mai moale cu critica”, pentru ca e timpul lor si vorba aia, time is money; si cand te tot critica si injura unii, parca-ti vine “si atunci i-am trimis pe toti la moarte”. uite asa ajunge Florin sa inceapa cate un dialog cu un “critic”, care se transforma in cearta, care se termina cu “I kill you!”

    Reply
  41. Nemo

    *de fapt asta era "prima parte", dar avea un link, etc

    io nu mai citesc stiri romanesti si nici blogary; azi am ajuns cu totul intamplator, intr-o pauza de frecare de menta, care s-a transformat intr-o pierdere de timp de vreo 2-3 ore; mdeh, ca sa citesc tot si sa fiu informat.

    @para, mersi de mentionare

    1. on topic la nedormitu’, ca asa-i frumos: pai poate ca daca toti comentatorii zice ca e nu stiu cum, poate o fi nu stiu cum; ca-n bancul popular, “daca doi zic ca esti beat..”

    2. on topic mai janeral: am fost intotdeauna de parerea ca daca niste oameni fac o chestie voluntar, merita respect si “lasat mai moale cu critica”, pentru ca e timpul lor si vorba aia, time is money; si cand te tot critica si injura unii, parca-ti vine “si atunci i-am trimis pe toti la moarte”. uite asa ajunge Florin sa inceapa cate un dialog cu un “critic”, care se transforma in cearta, care se termina cu “I kill you!”. empiric: “te-am banat, bai Europa!”

    E cam ironic-hazos, da’ ma rog.

    Editat admin

    Reply
  42. Nemo

    3. on topic la Bleen, care-a bagat niste postari usor patetice, (prb via palinca):

    -pai cred ca sunt 2 chestii diferite. ce vrea sa fie blogary in spatiul virtual, opus fata de ceaiuri, etc.

    Proiectul Blogary virtual a avut baza de pornire blogul "Bleen", care era un blog relaxat, in care mai comenta unu', una-alta, in general mai inteligent ca prin alte parti, cu mult umor.

    Internetul inseamna mai multa libertate si comunicare, iar voi, la blogary, cred ca aveti rolul de liant, in primul rand. Sa "controlati" asta, e precum facea misto Isarescu apropo de Curtea Constitutionala, cand au interzis aia micsorarea pensiilor: "CC ar trebuie sa dea o lege ca legea gravitatiei e neconstutionala".

    4. la postul precedent, am remarcat postarile lui F.T. la 7:11 pm, doina_de_jale 7:43, picus 8:40, yeba 11:03 pm, yeba 10:53 am. mai recititi-le si voi.

    Reply
  43. nedormitul

    mă încrîncenez să că cer un lucru, voi faceţi tot pe dos. cunosc foarte bine reproşurile, ştiu, regulile sînt proaste, însă pînă acum nu am citit nici o soluţie viabilă. una măcar. parcă vorbim altă limbă, pe cuvîntul meu!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Pataphyl: Nu mai vizitez bipezii, mi se pare ca obsesia pe care unii au facut-o pentru persoana mea frizeaza patologicul si dialogul de orice fel e absolut inutil. Stiu, e pacat ca mai sint autori acolo care au lucruri de spus. Pe de alta parte e evident ca temele de acolo sint cel mai des relevante din perspectiva americana/internationala, iar perspectiva asta nu ma captiveaza acum. In plus, mi se pare ridicol sa te transformi in instanta care judeca puritatea ideologica a unui individ sau a altuia si sa cheltui atita energie sa-l demasti. Am incercat o ironie (nereusita poate) intr-un comentariu pe subiect si am fost luat la suturi. Unii pe-acolo se chinuie serios sa ma desconspire ca "stingist". Asa cum vad eu lucrurile e vorba de frustrari uriase care se devarsa intr-un comportament artagos si irational. Subiectul e, pentru mine, inchis.

      Reply
  44. Pataphyl

    Citesc (și) MB zilnic (inclusiv comentariile), cred că dinainte de a se naște. Voi continua, cînd voi avea timp și mai ales ceva de spus poate voi interveni în discuții. N-am nimic de spus pro sau contra vreunei reguli – e treaba părinților naturali. Care sînt, desigur responsabili de cariera copilului. Discuțiile de pe ultimele două topicuri îmi amintesc de povestea aia cu drobul de sare – o mai știți? Blogary va avea parte și de laude și de critici, cum e și normal. Important e să… știm cu toții ce e important, nu? Succes!

    Reply
  45. andrei p

    Ajung la blogary, citesc articolul. Arunc ochii pe comentarii, sar aproape fara exceptie Europa si Futerama. Ceea ce inseamna ca deseorai sar in disperare, sar, sar. Citesc insa tot lucid, e cel mai distractiv.

    Daca vreau scriu, daca nu, nu. Daca vreti imi afisati comentariul, daca nu, nu.

    E casa voastra.

    Reply
  46. Platon

    ” gata de acu’ nu discutam decit despre tablouri, cite 2-3 impresii de fiecare si fara referinte la alte curente/artisti,… si va rog de acu sa veniti in fiecare vineri cu cite o schita in acuarela daca aveti pretentia sa va intreb ce va mai face catelu’, sau sa va bag in seama”

    punct ochit, nu stiu daca lovit.

    Reply
  47. drakon

    1. regulile SUNT proaste. pentru ca nu sunt clare, pentru ca sunt interpretabile, vagi sau abuzabile (cu exceptia regulii 2 si 3).

    2. cind declari o regula primul lucru pe care-l faci este sa i te supui. la modul absolut, altfel regula nu-si are rostul. altfel nu sunt reguli ci doar pretexte. (mai sus se calca o gasca de reguli de catre o gasca de lume… da' doar unii sunt banati, doar de la unii se astepta ceva, etc)

    on-topic:

    "Un lucru trebuie, să ţinem însă minte: avem nevoie de aceste reguli."

    huh??!! defineste nevoia. sa-mi sara ochii daca am vazut pe undeva o cit de vaga indicatie catre nevoia asta. m-am dus la principii (poate am uitat de cind am luat site-ul asta rind prima data…. ) nu am gasit mare lucru. poate ultimele, dar cind vorbesti de "principii" si le aplici la … numarul de comentarii al celor care ti le impartasesc…lol. devine trist. trist si acru.

    asumare de responsabilitati… come on. deschizi o expozitie postmodernista, speri sa vina lume ca sa-ti impartasesca valorile, intri in vorba cu cei care vin si te felicita, discutati despre tablouri, despre copii fiecaruia, iubite, iubiti, etc, si la un moment dat, brusc, zici… " gata de acu' nu discutam decit despre tablouri, cite 2-3 impresii de fiecare si fara referinte la alte curente/artisti,… si va rog de acu sa veniti in fiecare vineri cu cite o schita in acuarela daca aveti pretentia sa va intreb ce va mai face catelu', sau sa va bag in seama"

    cred ca am depasit 1000… daca nu intra….asta este. oricum ar fi va urez bafta!! obisnuiam sa intru pe aci de cel putin 2 ori pe zi, fara sa fiu un comentator (cred ca asta cu asta sunt inca sub 10).

    ma semnez in clar ca sa-mi asum cumva ceea ce am scris mai sus.

    mircea gheorghiu

    Reply
    1. nedormitul

      drakon

      nici tu nu ne oferi nimic (apropo, ce drac de valori ai de împărtășit la o expoziție post-modernistă???)

      regulile nu sînt clare pentru că nici încălcările lor nu sînt clare. ai putea defini un comentariu tîmpit? nu. aprecierea lui va deveni, inevitabil, subiectivă. se bazează pe bunul simț și experiența noastră în blogosferă. dacă e să o luăm așa, dacă legile ar fi 100% clare, atunci nu ar mai trebui să existe justiţie. introduci datele unei infracţiuni într-un computer, dovezile, tot tacîmul, iar computerul îţi serveşte o sentinţă. ajungem, deci, la definiţia nevoii. dacă ai intra pe blog atît de des cum te lauzi, ai defini singur nevoia, și fără ajutorul meu. iar principiile nu se aplică la numărul de comentarii. dacă nu înţelegi atîta lucru, ori eşti rău intenţionat, ori, pur şi simplu, prost.

      problema responsabilităţilor vine într-un context mai vechi, comentatorii constanţi ştiu foarte bine despre ce este vorba. vii la mine în casă zilnic (chiar de două ori pe zi), te chem la masă, iar tu începi să îmi critici mîncarea că e proastă, pe mine că servirea e mizerabilă, dar cînd te rog să mă ajuţi să gătesc sau să pun masa, te fofilezi.

      și parcă am spus că m-am săturat să criticați regulile ăstea. știu, am citit tot. propuneri. ai vreo propunere? n-ai!

      Reply
  48. nedormitul

    dacă unul din dictatori banează un comentator, fiţi convinşi că are acceptul celorlaţi doi. eu speram să treceți peste faza cu certurile și să veniți cu propuneri. au trecut cîteva ore și pînă acum subțirel. n-aș vrea să transform postarea asta într-un nou prilej de dispută autori-comentatori. noi am pus pe tapet un regulament. înțeleg că vouă nu vă place. la postarea trecută au fost aproximativ 200 de comentarii (aprobate) de băut apa în piuă, aici văd că o țineți în același stil. puteți sau nu puteți să oferiți niște soluții viabile, însoțite, cum am spus mai sus, de niște responsabilități ale voastre? aștept, v-am dat termen pînă mîine seară, cînd vom trage cîteva concluzii

    Reply
  49. Europa

    @Cojocariu (fac o exceptie si-ti raspund la comentariu)

    Fii sigur ca pe blogul tau personal (in cazul in care ai asa ceva) n-o sa te deranjez niciodata!

    Dar atat timp cat aceasta pagina apartine (si) altora, nu vad sensul "indicatiilor pretioase" pe care mi le dai.

    Atata vreme cat umorul lui Nedo sau sarcasmul lui Bleen ma atrag pe aceasta pagina, nu prea vad sensul reactiilor, de-a dreptul agresive, de care dai dovada. Sau n-am voie sa mai deschid aceasta pagina daca tu nu esti pe lista mea de "favoriti"?

    Nu ma intereseaza oferta la pachet. Iau doar ceea ce-mi place.

    Reply
  50. Europa

    Ce fac eu, ca simplu consumator de internet!?

    Ma duc zilnic la coloana mea cu adrese si le iau pe rand.

    Ajung la Blogary.

    Ma uit repede care este articolul discutat, il citesc sau nu (in functie de autorul sau), apoi parcurg primele 3-4 comentarii.

    Daca acele comentarii reusesc sa-mi starneasca interesul, revin asupra articolului.

    Daca nu, ma uit peste link-urile date de cititori.

    Si in cateva minute ma lamuresc daca merita sau nu sa mai stau pe pagina respectiva.

    Cu tot respectul, dar nu ma intereseaza deloc parerile lui Bleen sau Nedo despre sistemul medical sau parerile lui Cojocariu despre cat sunt de bune sau nu avioanele de vanatoare.

    Daca am nevoie de asemenea informatii gasesc pe internet parerile adevaratilor specialisti in domeniu.

    Banuiesc ca toti facem la fel si nu cred ca pt un asemenea comportament este nevoie de reguli batute in cuie sau de cine stie ce "politie" a moravurilor.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Europa, eu zic sa scoti Blogary din "coloana ta cu adrese". Deocamdata esti perfect incoerent: pierzi o groaza de timp aici sa ne explici ce blog prost sintem. Am inteles, sintem prosti si lipsiti de talent. Acuma fii consecvent si mergi in alta parte, te rog.

      Reply
  51. Europa

    Eu zic sa transformati acest blog intr-unul care se ocupa numai cu "neticheta".

    Daca in aceste 2-3 zile ati fi scris 4-5 articole interesante (in loc sa despicati firul in 4 pe teme de deontologie de internet) ati fi fost mult mai castigati.

    Vorba unuia,(Juvenal parca):

    "cand n-ai harul poeziei, indignarea-ti scrie versul"

    Reply
  52. para

    @Nedormitul

    Eu sunt ferm pentru:

    1. orice regula doriti aici pentru ca am incredere in voi, plus 2. blogul liber de care zici.

    Reply
  53. nedormitul

    vă rog să vă concentraţi pe idei, nu pe reproşuri. reproşurile le cunoaştem de la postarea precedentă. hai să nu batem apa în piuă. aveţi propuneri, sau nu? mulţumesc

    Reply
  54. neamtu tiganu

    nedo, ma impresioneaza seriozitatea si tenacitatea ta, nu ma asteptam.

    Despre reguli: eu ma supun, in viata reala, multor reguli, in timpu liber sunt liber. Comentez si pe ITM si pe Dorin Tudoran si n-am fost niciodata banat sau sters, din contra ei au postat la mine.

    Nu fac parte din comunitatea voastra si nici nu doresc sa fac parte dintr-o comunitate sau alta, sunt un om liber, cum spuneam mai sus.

    Comentariile mele sunt, functie de toane, subiect, inspiratie, fie briliant de inteligente, fie voit prostesti, fie doar amuzante.

    Promit ca nu voi scrie niciodata 1000 de caractere.

    Va doresc mult succes, ar fi bine insa sa va concentrati la continut si mai putin la reguli.

    Reply
  55. Florina

    Perfect, Florin, abia acum ne intelegem. E simplu, atunci. Precizati acest lucru,tocmai pentru a nu se intimpla ce am spus mai sus. Pentru ca, din pacate, nu se suintelege. Si chiar daca se subintelege, este foarte mare tentatia de a urma comentarii off topic dupa unul de-al vostru.

    De fapt, cred ca de aici porneste neintelegerea sau/si nervozitatea. Voi ati fost foarte apropiati de noi. Dupa care a venit aceasta punere la punct in termeni duri, nu prin aparitia regulilor, neaparat, ci prin tonul si continutul unor comentarii. Nu a fost cazul tau pina acum, hai sa nu fie nici de acum incolo. Eu am inteles ce vreti sa faceti. Haideti, macar acum sa discutam mai relaxat. Bleen, care tuna si fulgera pina mai devreme, pare foarte calm acum. Ceea ce mi se pare excelent, pentru ca nu rezolvam nimic altfel.

    Si uite cum am depasit numarul de comentarii si nu voiam asta…

    Reply
  56. para

    @Florin

    Am auzit textul acesta de o mie de ori, cand doream sa fac si eu ce face vecinul, si sustineam ca de ce s-a putut la el, si la mine nu, iar raspunsul era la fel cu al tau. Daca cineva a incalcat legea, inseamna ca toti trebuie s-o incalce?

    Nu sunt de acord cu acest relativism.

    Mai bine pe sleau: e blogul meu, fac ce vreau eu, iar voi restul, va incadrati in regulile astea, pe care le stabilesc eu. Asumati-va acest lucru, si atunci si noi stim cum stam. Dar prietenia se strica, sau se muta pe blogul de care zice nedo.

    Reply
  57. Florina

    Para,

    In nici un caz nu sint acum nervoasa. Foarte serios. Am fost ieri. Foarte nervoasa, chiar daca nu s-a vazut (chiar nu s-a vazut?). Si eu am fost nauca, se intelege din primul comentariu de aici de ce. M-am dezmeticit. Acum am vorbit strict ontopic.

    Reply
  58. morris

    De acord cu moderarea, banarea, spamul si lichidarea fizica. Deunazi un tip cunocut pe aici, injura Madame B pe la Dan Andronic pe blog; l-am rugat pe Dan sa faca ceva si i-a sters comentariul direct. Dar oare nu era mai bine daca-l modera in prealabil? Asta imi place aici./vorbesti urat?spam,banat, impuscat. De asta intru aici si nu voxpublica,realitateanet,ctp-uri si alte iliescu/nastase/antonescu-blog, unde citesti tot felul de invective. Iar lichidarea fizica se face prin demascare (spune-mi pe ce bloguri te plimbi,sa-ti spun cat de ipocrit esti).

    Reply
  59. Florina

    Florin

    Daca unul dintre voi nu respecta una dintre reguli, da un semnal ca regula nu mai este aplicabila. Asa s-a intimplat cu precedentul set de reguli si asa s-a ajuns aici. Ieri am facut un test. Am intrebat, intr-un comentariu, daca acela este un articol light, de weekend, pentru a putea anunta ca dosarul Zambaccian al lui Nastase a fost din nou aminat. Imediat au aparut 3 sau 4 comentarii in care s-a vorbit de Nastase. Exact asa se va intimpla daca unul dintre voi nu respecta regulile. Repet,cu toate ca stiti foarte bine, asa s-a intimplat data trecuta.

    Reply
  60. para

    Ma irita, recunosc, tonul superior din postarile recente. Atitudinea superioara si tafna la adresa comentatorilor. Ma simt, cumva, tradat.

    Am impresia ca cineva mare v-a citit si v-a dat cu blogul in cap.

    Bineinteles, pot fi in eroare.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: "Am impresia ca cineva mare v-a citit si v-a dat cu blogul in cap." Esti intr-adevar in mare eroare, cam la fel cu cei care spun ca ne finanteaza Udrea sau ca sintem vocea Cotroceniului. Povestea cu tradarea e comica. Mai gindeste-te ce inseamna de fapt tradare.
      @Florina: niciodata regulile nu pot fi aplicate "la singe" dupa cum si legea are, intotdeauna, interpretari care tin de context. Cel care se blocheaza in formalismul extern (da' Ionel a incalcat legea, doamna!) nu intelege de fapt sensul legii. Daca sint oprit in trafic de un politist baut, ma apuc sa conduc beat de a doua zi? In al doilea rind, regret, dar nu avem puteri egale. Fondatorii acestui blog vor avea pe veci mai multe drepturi decit si cel mai devotat colaborator sau admirator. Asa au fost gindite lucrurile de la inceput. Eu unul, ma repet, am vazut prea multe intreprinderi cu potential formidabil care au esuat din cauza de "democratie" interna. Oricine adera la ideile noastre poate intra in proiecte pe care le sprijinim si in care vor avea toata libertatea sa faca cum cred ei mai bine. (stii bine ca in materie de bestiar, de pilda, mi-am dat cu parerea dar n-am impus nimic niciodata) Va ascultam si ne bucuram sincer de participarea voastra, de ideile care poate noua nu ne-ar fi venit niciodata. Vom face Asociatia si sper sa avem multe motive sa lucram impreuna. Dar nu ne cereti sa fim egali aici, pe Blogary. Pentru ca nu sintem.

      Reply
  61. para

    "Dacă forumul vi se pare inacceptabil, putem crea un blog special pe wordpress.com pentru chat. Spuneam acolo că postările vor fi goale, doar data, ceva în genul unui jurnal, în care fiecare să spună ce vrea. Supralicitez – sînteți capabili și vă asumați să puneți zilnic o postare sau două?"

    Asta ar fi un alt blog, mai mare.

    Ma bag la o postare, zilnic.

    Reply
  62. alex rauta

    @nedormitul,

    multumesc de raspuns. As fi vrut doar sa remarc ca oricat de 'functional' ati incerca voi sa devina schimbul de idei, el se mentine tot datorita manifestarilor de simpatie si respect reciproc. Reductionismul bazat pe utilitarism nu ajuta. De aceea v-as ruga pe toti sa reconsiderati propunerea de a adauga setului vostru de reguli un standard intern de conduita al autorilor. Respectul pentru comentatori nu se subintelege si nici nu se castiga. In dialogul public se acorda neconditionat. Altfel nu e dialog. Iar o manifestare a acestui respect este raspunsul.

    Reply
  63. Florina

    Acum am vazut propunerea lui Bleen de la 6.55 si da, ar fi cea mai buna solutie. Pacat ca nu a aparut inaintea regulilor. Acum poate intelegeti si la ce m-am referit cind am spus despre momentul aparitiei lor.

    Dar voi continua, totusi, cu cele expuse anterior.

    6. Da, cu exceptia autorului articolului;

    7. Categoric, am spus deja in comentariul precedent;

    8. Nu. Guta are perfecta dreptate. Nu exista light, de weekend, in aceste conditii. Ori, ori.

    Asadar, ori reguli stricte, aplicabile tuturor, ori flexibilitatea propusa de Bleen mai sus si, evident, de preferat.

    Reply
  64. para

    Acest proiect ne ocupa prea mult timp. Timpul costa.

    Inclusiv eu, ca si comentator, pierd timp.

    Pierd timp pentru ca cred in acest proiect, care este al vostru, si il sustin. Sunt atasat de el.

    Intr-o lume dominata de spiritul etatist, am fost bucuros sa va gasesc, si m-am apropiat omeneste de voi trei, si i-am apreciat dintre comentatori, pe Nemo, pe Aurelian, pe bilbofil, pe lucid, pe uhitto, pe Accesdirect, pe poweraxxel, si chiar pe cei cu care nu eram de acord, ca neamtu tiganu si bibliotecaru si estu.

    Cred ca regulile sunt bune daca au ca rezultat un lucru benefic pentru absolut toata lumea.

    Personal, am ignorat mereu atacurile la adresa mea, si m-am ferit sa raspund la persoana, spre deosebire de Nedo, de exemplu.

    Reply
  65. Florina

    1.Comentariile off topic intra in trash. Punct. Paranteza nu-si are rostul;

    2.Comentariile cu linkuri se modereaza;

    3 si 4, nici o obiectie;

    5.Problematic, fiind on topic schimbul de replici, poate merita lasat pina la 5 schimburi.

    Revin.

    Reply
  66. MicutzaCeKurai

    in plus – daca hotaritzi moderare ca la ITM – nu vad de ce nu atzi crea categorii de cititori ai blogului si pe cei cu idei sa-i lasatzi la liber pina calca-n strachini si-i trecetzi in rind cu cei proaspat venitzi))))?

    Reply
  67. MicutzaCeKurai

    dorintza de-a mizgali ceva "inteligent" pe cite un monument, perete samd, este fireasca – dateaza din antichitate. "Keops love Hamurabi" vetzi gasi inscriptzionat si peste pictograme egiptene (samd). totzi vor sa lase un semn ca au fost "p-aici" ("killroy was here)))). s-ar rezolva problema daca ar exista o mica iconitza, vizibila si usor accesibila, care sa deplaseze comentatorii pe forum. sau un motoras care, in momentul in care se infiripa un dialog intre 2-3 utilizatori sa le deschida automat o fereastra de chat (sau cam asa ceva). daca as fi mai priceput intr-ale IT-ului…!))))

    o idee ar trebui lasata sa se dezvolte in 2000 de semne (cam atata are si un editorial solid, bine argumentat). dupa ce tzi-ai expus ideea de baza (on-topic), daca este comentata, combatuta corect, trebuie lasat omul sa argumenteze in max 600-800 semne ceea ce n-a fost capabil (sau au fost comentatorii rautaciosi) sa argumentze de la inceput. macar 1 data. si inca 1 data de macar o injuratura sanatoasa (daca unii sunt numai rautaciosi)))). eu p-aia rautaciosi din vocatzie (si fara argumente) i-as trece in moderare. in rest, discutziile de dragul discutziilor trebuiesc tolerate (cit timp nu se derapeaza) – ele dau idei si se dezvolta una din alta.

    Reply
  68. Florina

    Nu plec la mama, nu ma simt amanta tradata, nu renunt cu usurinta. Ce m-a deranjat: momentul aparitiei regulilor, tonul si duritatea comentariilor unuia dintre voi care nu ne-a urecheat, ar fi fost bine, ci a manifestat o nervozitate care poate dauna, dupa parerea mea, proiectelor voastre. Comunicarea, asadar, a fost extrem de defectuoasa. Si faceti distinctia intre cei care au avut obiectii in sensul in care doresc binele Madamei si cei care doar se vaita. E foarte important. In special in perspectiva a ceea ce doriti sa faceti.

    Regulile.

    Sunt redactate precum legile la noi, lasa loc de interpretari sau au norme de aplicare confuze.

    Fiti primii care le respecta, Steve Jobs nu are telefon Nokia.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Florina, chestia asta cu "fiti primii car ele respecta" e ipocrita. Am mai auzit-o, daca Bleen incalca regula, noi de ce am respecta-o? Pai regulile se respecta de dragul lor sau pentru ca au un sens?
      @Bleen: eu sint de acord insa te ocupi tu de moderare.

      Reply
  69. Bleen

    Eu propun moderarea (cum e la ITM pe blog). Şi atunci, dc adminul consideră, pot trece chiar şi link-uri, chiar şi, în cazuri excepţionale, off-topicuri. Eu sînt dispus să-mi asum misia de moderator în timp (aproape) real. Florin? Nedo? E culmea, adminii decid asupra articolelor dar nu au dreptul să decidă asupra comentariilor. Hai, s-o luăm aşa: dc primim 20 articole pe zi şi nu publicăm decît cîteva, e cenzură, e dictatură?

    Reply
  70. Mycroft

    Daca 1. si 4. nu elimina comentarii de tip 3, 5 sau 6, atunci poate merita lasate. Adica daca sunt on-topic si decent poate n-ar trebui elimintate. Puteti face o regula care sa interzica repetarea aceleiasi idei, pe langa 1 si 4, si poate ca ar fi suficient. Parerea mea 😉

    Reply
  71. nedormitul

    chriscross

    eu cer ca aceia care au reproșuri să vină cu propuneri viabile, dar și cu responsabilități la fel de viabile, asumate în paralel. ăsta este şi motivul pentru care am dat un deadline. deocamdată două comentarii, nici o sugestie care să poată fi discutată. am pornit de la o prejudecată cînd am scris postarea asta, nu spun care, dar îmi doresc din tot sufletul ca ea să fie infirmată. pînă mîine seară am timp.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Sint de acord cu zoso. Problema noastra nu e sa multumim pe toata lumea ci sa facem blogul in care credem. Asa ca mi-as bate capul mai putin cu plingerile si mai mult cu ideile pentru viitor.

      Reply
  72. nedormitul

    @alex rauta

    autorii răspund în măsura posibilităților, a timpului, sau dacă se impune un răpsuns. scopul articolelor nu este de a întreţine un dialog, ci de a transmite nişte idei. asta nu înseamnă că nu acceptăm schimbul de idei şi de păreri. îţi reamintesc propunerea din update, un blog pentru dialog care să aibă o interfață mai familiară decît forumul, în care cititorii să lanseze o temă de dezbatere și ceilalți să comenteze mai mult sau mai puţin on-topic, să pună linkuri, să fie un blog al lor, în care ei să facă regulile şi să le respecte dacă au chef, iar noi să ne asumăm doar partea de administrare (dacă nu se oferă vreunul dintre cititori), nu şi conţinutul. toate regulile de acolo să fie stabilite de cititorii-autori, nu de noi. e o sugestie care poate fi acceptată sau nu, iar în cazul în care este acceptată, poate fi îmbunătățită.

    Reply
  73. alex rauta

    sunt dintre cei care au renuntat sa mai posteze comentarii pe blogul asta din cauza senzatiei ca se pierd intr-un neant de discutii amicale intre forumistii permanenti. Dar nici nu pot sa spun ca am avut ce comenta la fiecare articol, poate chiar nici la jumatate dintre articole.

    Limitarea numarului de comentarii de persoana, la fel ca si lungimea comentariului, suna bine. Pe de alta parte, mi-as dori ca autorii articolelor sa-si asume responsabilitatea sa raspunda pe bune la comentariile nemoderabile. Sa ai senzatia unui dialog. Poate si de-aia cei cateva zeci de comentatori zilnici simt nevoia sa revina mereu, pentru a mentine o forma de interactiune continua.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *