Regulile comentariilor

1. Comentariile off topic intră în trash (la off topic am inclus şi comentariile tîmpite, fie că sînt sau nu pe subiect)

2. Comentariile cu link-uri intră în spam

3. Comentariile mai lungi de 1000 de caractere intră în spam (imediat ce rezolvăm problema contorului – deocamdată îţi arată cîte caractere disponibile ai în total, nu cîte ţi-au mai rămas)

4. Comentatorii care înjură sau folosesc atacuri la persoană sînt banaţi timp de 7 zile (recidiviştii sînt banaţi permanent). Postacii veniţi din start la înjurat intră în spam şi nu mai ies de acolo niciodată.

5. Al treilea schimb de replici între doi comentatori intră în trash

6. După al cincilea comentariu la un articol, autorul intră în moderare (chiar şi autorul articolului, dacă am o zi proastă :))

7. Aceste reguli li se aplică tuturor, chiar şi autorilor Blogary

8. E posibil ca regulile 1, 2, 3, 5 şi 6 să fie eliminate la anumite articole mai light, de week-end.

PS. La un articol cu 345 de comentarii am numărat 43 de comentatori, adică o medie de 8 comentarii de fiecare. Iar dacă îi eliminăm pe cei cu doar un comentariu, media creşte. pentru ceilalţi. Şi uite aşa ajungem la 10 comentatori cu cîte 20 de comentarii de fiecare.

PS2. Ştiu că o să fie mai greu cu regulile astea la început, dar în timp ne învăţăm cu ele. Cei care chiar sînt interesaţi de articole şi care chiar au ceva de spus, vor rămîne, ceilalţi probabil vor pleca.

PS3. Regulile vor fi postate într-o pagină distinctă (acolo unde acum e „Promovează Blogary”). Astfel nimeni nu va avea scuza necunoaşterii lor şi nici noi nu ne vom mai considera obligaţi să dăm explicaţii de fiecare dată.

Facebook Comments

213 Comments Regulile comentariilor

  1. Adrian Stanciu

    @Bleen 🙂 Eu nu te cunosc personal dar e interesant (și reconfortant pentru mine) să te descopăr îndârjit. Am două lucruri de spus, referitor la observațiile tale.

    1. Zici că seriozitatea nu exclude umorul. E adevărat. Problema voastră, cel puțin din perspectiva de unde citesc eu, e că umorul era foarte, foarte des scopul intervențiilor nu mijlocul lor. Adeseori era, bașca, ușor elitist și sectar. Glume între inițiați. Asta nu e în regulă. Adică poate fi în regulă pentru Cațavencu, cel puțin pentru un Cațavencu care și-a abandonat vocația de conștiință publică, ca cel de acum, și și-a păstrat-o doar pe cea de pamfletar, dar nu pentru o platformă politică. Eu nu sunt contra umorului, sunt contra diluției obiectivelor. Din cauza asta și aveți opoziție. Pentru că ați început, brusc, să vă luați în serios, sau cel puțin așa pare din afară, și asta deranjează.

    2. Chestia cu calitatea articolelor nu ține de voi, de fondatori. Voi aveți condeiele voastre, opiniile voastre, calificările voastre. Nu puteți scrie orice. Vă trebuie colaboratori de calitate.

    Reply
  2. Adrian Stanciu

    Eu cred că motivul polemicii vine din neasumarea unui scop comun. Comentatorii spun că ei și comentariile lor fac blogul haios, citibil, relaxat, inteligent. Pe undeva e adevărat. Ce scapă din vedere e că scopul lui NU e să fie haios și relaxat ci credibil. Iar din perspectiva asta aberatul la liber nu-i dă credibilitate ci îi ia. Adăugarea unor reguli minimale de conduită va îndepărta pe unii, dar va atrage pe alții. Blogul va fi mai puțin haios, dar mai serios. O fi bine, o fi rău? E o decizie și aparține proprietarilor.

    Ce cred eu, însă, că e important de reținut din comentariile de la articolul ăsta e faptul că, într-adevăr, calitatea articolelor ar putea crește foarte mult, ca să mă exprim elegant. Acum blogul e un spațiu sectar în care o gașcă de inițiați se distrează între ei comunicând liber cu pretextul subțire al unui articol. Ca să devină relevant trebuie nu doar ordine în comentarii ci și mult mai multă calitate în articole. Nu știu exact cum se poate face asta, dar cred că următorul vostru obiectiv ar fi bine să fie despre asta.

    Reply
    1. Bleen

      @Adrian Stanciu

      Ai dreptate. Deşi umorul nu exclude credibilitatea, seriozitatea şi relevanţa. A joke is a very serious thing, vorba lui Churchill.
      Şi, cu cîteva excepţii, nu se poate spune că interminabilele schimburi de replici dintre comentatorii Blogary erau extrem de haioase.
      Nu ni se cere libertate, ni se cere gratuitate. Nu i-aş zice nici joacă, fiindcă şi joaca are scopurile ei precise în dezvoltare, atît la animale cît şi la oameni.
      Nu comentatorii sînt vinovaţi pentru calitatea articolelor Blogary (mă rog, cel puţin a unora dintre ele) însă e bine să despărţim apele, ca să ştim unde sîntem şi cum stăm.

      Reply
      1. Bleen

        Fără articole bine scrise, inteligente, relevante, Madame Blogary nu va reuşi să ajungă ceea ce şi-a propus. Nu e vina comentatorilor pentru un eventual eşec. Şi nu comentatorii ne opresc să fim inteligenţi şi relevanţi. Dacă scriem prost, nu putem da vina pe ei. Tocmai de-aia vrem să clarificăm lucrurile. Dacă Madame Blogary e asemeni unui angajat care e păstrat într-un job fiindcă e de gaşcă, face compromisuri, e maleabil şi jovial cu toată lumea şi nu pentru că e competent pentru job-ul respectiv? Dacă cititorii intră pe Madame Blogary doar pentru că aici e libertate şi găsesc o gaşcă simpatică, atunci e cazul ca Madame Blogary să se închidă. Fiindcă nu asta am dorit de la blogul ăsta. Repet, dacă e aşa e numai vina noastră. Dar măcar vrem să ştim unde stăm.

        Reply
  3. para

    Daca nu te bagi in seama, nimeni nu te baga-n seama. Daca te bagi, ceilalti te baga-n altceva. Cand te bagi in seama, iti asumi acest risc, sau mai bine zis certitudine.

    Reply
  4. Marian S

    Eu cred ca incepeti sa aveti probleme cu hostingul, zau asa !!! Si eu am avut, stiu cum e, uite ca am aterizat (temporar) pe domeniul cel gratuit.

    Daca va deranjeaza multimea comentariilor, va dau eu o solutie: puneti reclamele Google tot la doua comentarii odata. Vă va trece instant cheful de reguli, parol !

    A, apropo, vedeti ca m-am bagat si eu in seama.

    Multumesc ca m-ati lasat prima data, sa vedem pe aia cu „perseverare diabolicum„.

    Reply
  5. nedormitul

    Ciupi2

    atîta poți înțelege tu? că rostul nostru e să intrăm în blogrollurile celebrităților politice?

    Reply
  6. ciupi 2

    1. V-ati plictisit sa fiti dictatori si puneti un dictator automat?

    2. Deci daca sa va puna in blogroll Cristi Preda v-ati inventat?

    Reply
  7. Pingback: Încercarea moarte n-are | Mariana Ciutacu

  8. Hantzy

    Florine, iata o problema interesanta: estu e Badea al vostru, iar altii e ciutacu! Poate ca de fapt ciutacu e estu lor, iar Badea e altii, tot al lor!

    In logica daca A nu-i B, iar B nu-i C, nu rezulta ca A este C!

    Reply
  9. ciNicu

    In calitate de "junior cititor necomentator" am remarcat ca prin "octologul" lui Bleen se comite o nedreptate: toate regulile se refera la comentatori,in timp ce pentru cititori nu e nici una!

    Daca asta a avut la baza "principiul lui para" conform caruia "Nu te bagi în seamă, nu contezi" nu mai am nimic de zis,insa daca e doar o scapare a administratorilor,imi permit sa propun citeva reguli pentru cititori:

    1.Ca sa nu intre toti timpitii pe blog(vezi porunca nr. 1 din "octolog"),pe prima pagina va fi postat un test IQ.Doar cei care se incadreaza in limitele stabilite de admin vor avea acces la continutul blogului.

    1.1.Cine triseaza la testul IQ va fi banat.

    2.Cine acceseaza blogul prin Internet Explorer(daca,printr-o minune,a trecut de testul IQ) va primi "avertisment",cu recomandarea de a folosi un browser serios.Daca nu se conformeaza, va fi banat.

    3.Cine acceseaza de mai mult de 5 ori un articol va fi banat.Daca n-a priceput dupa 5 lecturi, inseamna ca a trisat la testul IQ.

    4.Cine ajunge pe blog urmind un link de pe alt site va fi banat(porunca nr.2:fara link-uri).

    5.Cine acceseaza blogul din Moldova va fi Banat.

    6.Cine acceseaza blogul din Banat va fi Ardeal,s.a.m.d. 🙂

    Reply
  10. Bleen

    Nu vă interesază Blogary sau ce s-ar putea face prin Blogary. E vorba doar de răsfăţ şi orgoliul vostru. E clar că în condiţiile astea nu se poate merge mai departe şi e cazul să ne despărţim. Cel puţin de cei ptr care unica miză e orgoliui.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Eu n-as generaliza. Sint unii pe care cred ca-i intereseaza realmente sa miste, sa schimbe ceva. estu si altii sint Dana Grecu, Ciutacu si Mircea Badea ai nostri. Precum Ciutacu si estu se crede genial. Precum Badea si altii au inteles ca agresivitatea la limita mirlaniei le da vizibilitate si putere. Ei ramin insa o minoritate. Sa-i lasam sa moara de grija noastra si sa ne cătăm de treabă, vorba cronicarului.

      Reply
  11. Hantzy

    PS3. Regulile vor fi postate într-o pagină distinctă (acolo unde acum e “Promovează Blogary”). Astfel nimeni nu va avea scuza necunoaşterii lor şi nici noi nu ne vom mai considera obligaţi să dăm explicaţii de fiecare dată.

    Asa cum se vede de la mine, e cam singura ratiune pentru regulamentul asta!

    Multe dintre reguli contin variabile ce pot fi oricand folosite in directii opuse, dar mai ales se bazeaza pe prima impresie a moderatorului, care n-ar vrea sa dea explicatii de fiecare data. Tipic romanesc: mai bagam o regula, in loc sa incercam o cointeresare.

    Stai, sa numar caracterele …

    Reply
  12. Bleen

    Aţi luat-o razna pe arătură si-mi jigniţi inteligenţa. Nu ştiu ce părere au nedo şi Florin dar mie nu-mi place asta. Eu sînt mult mai maleabil decit Florin dar limitele mele sînt mult mai abrupte. Psihologismele ieftine de genul atacului la Florin (care nu e prea cunoscut în blogosferă fiindcă nu de asta s-a ocupat pînă la Blngary) mie îmi jignesc inteligenţa. Eu părea eu mai flu-flu, mai funny-maleabil dar nu vă lăsaţi păcăliţi de aparenţe. Bleen e creaţia mea, Blogary e creaţia lui Florin aşa cun Nedormitul e creatia lui Bogdan. De la zero. Nu vă îmbătaţi cu apă rece, nu vă datorăm nimic, nici vouă nici ameţiţilor ăia din clasa poltică (alţi moftangii închipuiţi de genul "plec la mama"). Pe mine mă distrează să fac pe prostul dar nu-mi place să fiu luat de prost. Nu ştiu ce gîndesc Florin şi Nedo, dar din punctul meu de vedere, clubul s-a închis. Şi al comentatorilor, şi al celor care cred că pot folosi Blogary ca platformă de transmis mesaje politice. Eu m-am sâturat să fac pe prostul. Cît despre clasă, ştiu eu mai bine cîtă clasă au dat Bleen şi Blogary la momentele potrivite. Da, Blogary a mers la 20% din capacitate fiindcă a fost lăsat de izbelişte (Florin şi Nedo nu au timp iar eu am tras chiulul). Vreţi să vă retrageţi de pe Blogary? Foarte bine, chiar vă rog s-o faceţi. Fără s-o mai spuneţi. Faceţi-o'

    Reply
  13. estu

    nedo>faceti cum doriti. eu v-am zis ca sunt proaste. si oricum nu ma intereseaza ptr ca de maine revin la statutul de banat conform decretului initiat si promulgat de catre Luminatia Sa, Dictatorul Florin.

    Reply
  14. estu

    nedo>revenind la postare. Regulile astea sunt o tampenie.Aveti parte de cititori si de comentatori de care puteti fi mandri. Au ei grija sa se comporte decent.

    Daca vreti sa aveti succes in ceea ce v-ati propus cautati in alta parte, nu la comentarii. La ora asta ele va tin in viata. Ele va formeaza o comunitate care va poate ajuta sa cresteti in sensul dorit de voi, mai multe articole, mai multi colaboratori, mai multa relevanta.

    Mai incolo, cand veti fi o voce, puteti renunta la ele. Puteti incerca si acum, normal. E mai logic si mai eficient decat sa faceti politie. Asa nu reusiti decat sa enervati lumea si sa va pierdeti timpul.

    V-am dat exemplul cu antiwar. Aia merg f. bine fara comentarii. Dar sunteti la mare distanta in ceea ce priveste calitatea articolelor. Adica un argument in sensul celor spuese de mine.

    Reply
    1. nedormitul

      da, există bloguri, platforme, etc, fără comentarii. așa au decis ei. faptul că la această postare comentariile au rămas deschise este că ne interesează părerea voastră. ne asumăm riscul nervilor și reproșurilor. dar ce remarc, că noi putem fi mîndri de comentatorii noștri, în timp ce comentatorii noștri nu sînt mîndri de noi. dacă avem comentatorii pe care îi avem, i se datorează în primul rînd lui florin, cu care am avut și eu și bleen destule discuții la început. și eu și bleen am fost susținătorii comentariilor cît mai libere și asta pentru că am avut o viziune cu totul diferită (ca să nu zic că nu am avut deloc) față de a lui florin. comentatorii nu vin pentru că se gîndesc ei să vină. vin pentru că îi atrage ceva în locul respectiv, fie că e vorba de postări, fie de atmosferă sau plăcerea polemicii. regulile astea vin, cred, ca o etapă în evoluţia mb. poate nu erau bune la început, dar acum devin necesare. acum ne faceţi cu toţii reproşuri, dar nu ştiu cîţi dintre voi aţi încercat să fiţi în locul nostru. că postările sînt prea slabe, prea rare, că florin face militărie, că nu ştiu ce. din experienţa noastră şi din ce am văzut în alte locuri, cred că regulile sînt, în ansamblu, binevenite. ce nu putem face noi cu mîna, face maşina. maşina nu poate alege după valoare și relevanță, așa că și voi, comentatorii, ar trebui să vă ajustați un pic după mașină, așa cum am făcut și noi. iar loc de "negociere" există – după cum vezi, am dat drumul comentariilor care depășeau cu puțin cele 1000 de semne pe care le impune mașina.

      Reply
  15. estu

    nedo>am vazut ca imi intrase comentariul la moderare. Spuseserati ca pana luni nu e nici o moderare. Cum am vazut de atatea ori cat de repede banati, cum mi s-a intamplat si mie pe motive inchipuite cam la ce-as fi putut sa ma gandesc? petrica si lupu.

    Reply
  16. nedormitul

    estu

    habar n-ai despre ce discutăm. ca să îți amintesc, filtrul de 1000 de caractere e unul din subiecte. ceea ce trece peste 1000 de caractere, intră automat în moderare. devii paranoic acuzîndu-ne de paranoia, pentru că ești incapabil să înțelegi despre ce vorbim. și știi de ce? nu pentru că ai avea tu vreo limitare intelectuală, ci pentru că discuția, în afara acestui filtru, a fost 100% liberă. fiecare a putut abera despre ce a vrut. au comentat oameni care în mod normal ar fi fost banați. ceea ce se numea o discuție liberă pînă ieri, a fost dus la extrem chiar în acest articol, al regulilor şi cenzurii. s-a ajuns la dialogul surzilor. toată lumea acuză pe toată lumea de orice și nici măcar nu mai știm despre ce vorbim. motivul discuției s-a pierdut pe drum, pentru că toți am fost captivați de această ceartă. te-aș ruga să citești încă o dată postarea și toate comentariile, apoi spune-mi dacă înțelegi ceva din ea.

    Reply
  17. estu

    vai de capul vostru mai baieti daca puneti asa problema! cum va critica cineva putin, chiar daca o face cu cele mai bune intentii si complet dezinteresat, cum treceti la banare!

    sper ptr voi ca nu va pierdeti prea multi bani ptr hobby-ul asta. hai gata ca nu va mai deranjez, chiar sunteti penibili cu reactiile astea!

    Reply
  18. estu

    Uitati-va de pilda la bloomberg sau mai degraba la antiwar Ca asta din urma e facut tot de o mana de oameni animati de un crez comun.dar ei merg de ani de zile cu autofinantare.Strang prin donatii cam 50-100k dolari la trimestru ptr acoperirea costurilor si plata colaboratorilor.Voi?

    pai ia vedeti cam cate articole scot baietii pe zi si cam ce cantitate de informatii e pusa la dispozitia cititorului. Si nu, nu au comentarii si nici nu li se simte nevoie.

    Voi aveti articole prea putine si prea slabe. Traiti prin comentatori, nu prin ceea ce scrieti. Problema e la voi, nu la aia 20 de care aminteati.

    Ce imi aduceti mie in plus fata de Hotnews? sau fata de Theophylle? Sau fata de nu stiu cate ziare?

    Aduceti-va 20 de colaboratori care sa scrie fiecare de 2-3 ori pe saptamana si poate veti reusi sa deveniti un reper.Poate. In structura actuala nu sunteti in stare, nu aveti masa critica.

    Imi permit aceasta critica ptr ca stiu pe propria-mi piele cat de importanta e o parere din exterior despre afacerea pe care o conduci.Chiar daca parerea aia te enerveaza eu unul prefer sa o aud decat sa risc sa ma autoamagesc.

    Reply
  19. estu

    Bleen, incearcati sa priviti critic si obiectiv blogul asta al vostru. Ptr ca daca ti-ai lasat jobul nu te poti juca asa, nu tine de foame placerea de a fi mic dictator de blog.

    Din punctul meu de vedere ai al colegilor pe care i-am indrumat aici bilantul e cam slabut. Nu va comparati de pilda cu Theophylle care e cam pe acceasi nisa. Nu aveti expertiza nici pe partea economica, nici sociala, nici juridica. Altii, ca Florin de pilda, nu au nici macar talent si nici umor. Reporter Virtual va da si el clasa.

    Scrieti prea putin. Aveti prea putini colaboratori, desi unii valorosi, ca Paul Aligica. Sariti aiurea de la un subiect la altul. Articolele nu va sunt grupate pe categorii clare. si inca o suta de alte critici pe care va las insa sa vi le faceti singuri ptr ca e treaba voastra, nu a cititorilor ocazionali.

    Blogary nu va evalua in structura actuala.

    Bleen, get a job. Ai destule calitati.

    Reply
    1. nedormitul

      estu
      ai putea deschide o linie de finanțare pentru madame, iar în schimb poți primi colaboratori plătiți. chiar mercenari cu expertiză în orice domeniu e nevoie.

      Reply
  20. Futuyama

    nedormitul

    oare ce/cum să-ţi răspund?…

    (să nu spui că te ironizez, uite-ţi un comentariu on-topic):

    "la infrastructură importante sînt două-trei autostrăzi (ca artere principale) în special pentru transportul de mărfuri, precum şi centurile ocolitoare, cel puţin pentru marile oraşe. aeroporturi moderne (inclusiv legătura faţă de centrul oraşelor) în cele cîteva oraşe mari şi punerea la punct a magistralelor feroviare, pentru un transport cît mai rapid, tot pentru mărfuri şi modernizarea porturilor pe dunăre (incluzînd, iarăşi, legătura cu alte mijloace de transport). nu le-am pus pe puncte, dar vă prindeți voi. ceea ce iarăşi lipseşte în preajma principalelor noduri de transport – parcurile logistice mari. cine ştie cunoaşte."

    evident, toată lumea de p-aici crede(a) că nu e nevoie de 2-3 autostrăzi, centuri, aeroporturi, magistrale feroviare, porturi şi "alte mijloace de transport"

    dar ai adus, ce-i drept şi plusvaloare: "parcurile logistice mari":

    "hai, că m-am plictisit de tema asta. parcuri logistice, țineți minte?"

    ţii minte?

    Reply
    1. nedormitul

      despre ce era vorba? că așa, poți să pui 100 de comentarii de-ale mele, uitînd de contextul lor și să spui că sînt off-topic. da, am avut și eu comentarii off-topic. dar ai făcut cea mai nefericită alegere. o să te urmăresc îndeaproape, să știi.

      Reply
  21. Futuyama

    da' nu-nţeleg ce-nseamnă "relevant"

    cum ar trebui s-arate relevanţa MB: să-l citească Băse?

    Năstase?

    Stoica?

    Crin?

    Pleşu?

    Manolescu?

    Jeffrey Franks?

    Isărescu?

    Reply
  22. Futuyama

    e riscantă viaţa de dictator

    🙂

    acuma lăsînd gluma, nu regulile-s problema, ci duritatea lor

    cum mai spunea cineva, e de-ajuns "nice, clean, on-topic"

    fără să mergi la milimetru cu rigoarea

    Reply
  23. Bleen

    Reguli egal cenuşiu, militărie, fad, ISI, acrealâ. Cu asta nu sînt de acord, deşi de 9 luni mă cert cu Florin pe tema asta. Însă m-am înşelat (după 200 de palincă sînt dispus să recunosc cînd n-am dreptate). E frumos un club haios şi savuros, însă irelevant. Şi prea puţin. Nu ptr club am renunţat la job. Dc voiam doar un club nu renunţam. Eu mi-am lăsat serviciul ptr Blogary.

    Reply
  24. Richard

    …Disciplinati, si plini de credinta, fii respectuosi ai unei rase nobile si spirituale si depozitari ai virtutilor ei…Pare off topic, dar e Exupery.

    Reply
  25. Florina

    Bleen

    Uite un articol la care mie imi pare ca au mers bine comentariile. Ultimul al lui Dragos Paul Aligica. Off topicul-firesc, moartea mamei lui TB, doua linkuri on topic, criticatac si poweraxxel iar spre noapte, Florin cu agentia de carte, extrem de binevenit.

    Deci, se poate. Se va putea, cumva, si cu regulile cele noi. Mai degraba tonul e problema, nu regulile in sine, unde se mai poate discuta (s-a si facut asta deja).

    Reply
  26. Futuyama

    o mică contradicţie

    "Liftul" a ajuns postare, dar folosirea "liftului" de către comentatori e interzisă.

    Reply
  27. Futuyama

    Florina

    limba spune multe: tinereţea e ascensională (avînt, entuziasm, aripi etc.)… în jos, spre a ajunge la "adîncimea" bătrîneţilor

    Reply
  28. neamtul tiganu

    Se va institui premiu comentatorului, premiu primu comentator, premiu al doilea si al treilea, comentator de debut, comentator speranta, comentator incremenit in comentarii, cea mai feminina comentatoare, cea ma sexy, comentatoru cel mai tacut.

    Reply
  29. neamtu tiganu

    As propune ca pt. persoanele cu venituri mici, dizabilitati si pt. pensionari sa se ofere comentarii compensate.

    De asemenea cei sub 35 de ani, familisti vor avea prioritate in publicare.

    Politistii, profesorii, medicii nu vor avea acces la blog.

    De la intii se va introduce certificat de blogerist, acesta se va obtine in urma unui examen psihologic si test IQ, taxa de inscriere 100 Euroi.

    Reply
  30. Florina

    Nu, ma, nu, ca nu sintem voi! Vezi ca ai o scama pe haina. 🙂

    Serios acum, sunt subiecte la care nu poti fi haios sau savuros. Cel cu avortul, de exemplu.

    Reply
  31. Bleen

    Insist: on topic nu puteţi fi inteligenţi, haioşi şi savuroşi? Văd că nu se grăbeşte nimeni să răspundă. Majoritatea comentariilor la articolul ăsta au fost ba lamentări, ba "plec la mama!", ba atacuri la persoană şi tot felul de nervozităţi. Vreau să vă spun foarte clar: reacţiile de amanţi trădaţi sînt irelevante şi inutile. Iar ameninţările cu "plec la mama" sînt la fel de inutile. Util ar fi răspunsul la întrebarea despre inteligenţa on topic.

    Reply
  32. Yeba

    @Florin, trebuie să faceți ce credeți pentru a vă promova cât mai bine ideile. 🙂

    Bleen zice ”…cele mai bune posturi ale bloggerilor de dreapta”, ”un spațiu relevant”, „nu picnic” (deși Newton era in poziția picnic la momentul decisiv).

    Blogurile sunt în mare măsură clubulețe de comentatori fără ISI (pe scurt), ba chiar și fără timp. Astfel stînd lucrurile, voi cum vă imaginați „spațiul relevant”?

    Relevanța începe de la articole, nu de la comentatori.

    Dacă articolele sunt foarte bune și suficient de des schimbate (1-4 de mai sus, ca să nu mă repet), comentariile vor fi pe măsură, se autoreglează (+ discernământul moderatorului, Bleen era fb la el) și așa rezultă o ”interactivitate relevantă și fecundă”.

    Puține off topicuri știrbesc prestanța blogului, in schimb au hazul, diversitatea și informațiile lor, iar cine nu-i interesat, ca @Gina și @Adrian Stanciu, nu le citește. Zice bine @para la 4.00 pm.

    Pe scurt, cred că (1) tb definite mission & vision + ce înseamnă ”spațiul relevant”, ce este blogul, nu doar ce nu vrea să fie (2) tb articole neapărat cu miez, (3) regulile enunțate sunt prea rigide – minus alea cu injuraturile si cu 1000 de semne – ceea ce le va face greu de aplicat si cu rezultate incerte.

    Am consumat rația de semne pe luna asta.

    Reply
  33. nedormitul

    hai, pe bune! chiar nu mai sînt bloguri frecventabile? nici măcar unul mic mic mic? chiar blogary e singurul? uite, de chestia asta chiar mi-e frică.

    Reply
  34. Platon

    oricum acest blog este cel mai frecventabil din blosfera.

    Sa doresti ACUM un blog de arieni e imposibil (trebuia specificat la nasterea lui).

    Sa vrei o MAI frumoasa cu gatul lung punandu-i inele nu mai e "naturel" (moare la scoaterea inelelor).

    "Asa se strica o treaba la romani" si " Le va da satisfactie celor care abia asteapta sa o murdareasca pe madama" – comentariile sotiei care nu are timp de blogareala dar care primeste rezumate de la mine.

    Reply
  35. Bleen

    @yeba
    pînă luni, cînd ajung eu în Bucureşti, comentariile sînt la liber.
    @estu
    noi nu obligăm pe nimeni să ne citească. Nici dacă am dori, n-am avea cum.

    Reply
  36. nedormitul

    uit c aş fi fct eu în lcl ctrva dtre voi, mai cu chf de irnii. m-ş fi apct s scrw cmntrii cu prscrtri pn ajgeam la 1000 smne. ş tt bgam cmtrii. tt eu s.v. învţ? snt ff dzmgit, p bune!

    Reply
  37. estu

    Pe mine m-ati banat dar va vizitam zilnic sa va citesc.

    Ati gresit voi la banare dar si eu am gresit citindu-va in continuare.

    Sincer, dar sincer de tot, nu prea meritati atentie.

    Si tot sincer,dar sincer de tot, articolele voastre sunt cam slabute. Pretentiile de a fi reper, borna, stalp de tensiune ma fac sa zambesc.

    Numai bine va doresc!

    Reply
  38. Yeba

    Dictatoru' responsabil cu moderarea, veti avea o zi taiata din leafa de la dna Udrea sau AMP, ca mereu le confund.

    Pai care este mission & vision pe blogul asta??

    Care e "influenta", daca trec de moderare vulgaritati demne de commenturile Antenelor (ma scuzati de sindromul Stockholm) ca ale lui Im?

    Ma rog, poate port eu pălărie în lumea asta cu teneși.

    Reply
  39. Bleen

    Să înţeleg că nu puteţi comenta savuros, inteligent şi haios on topic şi fără linkuri? Să înţeleg că nu poţi fi savuros şi relevant decît de la 10 comentarii în sus? Sâ înţeleg că umorul vine de la 1000 de semne în sus? Păi dc nu poţi comenta on topic, atunci care mai e rostul comentariilor? Ne-aţi înţeles greşit. Noi dorim de la Blogary să devină un reper, o bornă, o zonă de influenţă, un spaţiu relevant, nu un spaţiu de simţit bine. Vrem ca Blogary să aducă valoare, nu relaxare. Nu e picnic şi nici nu va fi.

    Reply
  40. Yeba

    Necerutele-mi păreri:

    1. Bleen are ocazia să privească în ochii altor doamne, dar ochii din pixeli ai dnei Blogary îl atrag irezistibil.

    2. „Nu vrem să fim zoso sau MB, nu vrem trafic, vrem să fim luați în seamă și să schimbăm…” Păi pe calea blogurilor, cum să fiți luați în seamă fără trafic? Traficul nu e o condiție suficientă, dar necesară, da.

    Un blog distins, cu un articol la 3 zile, comentat în 1000 de semne, creme de la creme, de 6 visiting professors? Intreb, ca nu-mi dau seama cum arată manifestul inițial at work.

    3. Comentariile se reglează în general prin autocenzură, cazurile de batere a apei în piuă și/sau de trecere intenționată a bățului prin gard se pot bana punctual, pe 24 de ore, apoi pe 48 și pe 4800 de ore.

    @Florin Cojocariu: Nu zice nimeni ca-s mai importante decît articolul, dar uneori sunt mai interesante. Or, atmosfera de brainstorming e un succes pe orice blog.

    Comentariile – că am stabilit că traficul nu dăunează prestigiului, ci îi pune temelie – devin cu atît mai on topic și mai atractive, cu cât articolele sunt: (1) mai bine scrise și mai neînsăilate pe fond, (2) mai de actualitate (justificînd cît de cît 1 link si trimiteri la presa care ne mediază nouă actualitatea) (3) sunt schimbate la maximum 24 h și (4) au un profil.

    (Foametea din Africa o fi ea temă politică, de pro-life și Malthus ce să mai vorbim, dar nu sunt chiar on topic 🙂 , nu putem schimba tot ce nu ne place…)

    Dacă nu, nu ! Și atunci de ce să nu lăsați comentariile să fie delicioase, inclusiv involuntar, și pe lîngă subiect, cum zice val_one?

    4. @Para, bine ți-a făcut! Și așa „ești eliptic și oricum nu se înțelege nimic din ce scrii”. 😆

    5. Celor care scriu mult, eu le-as spune în clar că tasta Enter folosește la crearea de paragrafe in cadrul celor 1000 de semne. Paragrafele nu inseamnă că fragmentezi argumentația, ci, dimpotrivă, că o faci mai lizibilă.

    Reply
    1. nedormitul

      yeba
      îți răspund eu punctual, se pare că sînt singurul dictator de gardă.
      2. influenţa nu e dată de numărul de vizitatori sau de comentatori. sînt bloguri care nici măcar nu au comentarii, totuşi sînt foarte vizitate. pentru a fi luat în seamă contează cine te citeşte. faptul că nume grele ca monica macovei, cristian preda, tru, pătrăşconiu şi alţii ne au în blogroll-ul lor nu e doar un gest formal. ei chiar ne citesc. da, ne citesc şi amp, ctp, era să zic rgz, ei nu ne au în blogroll, dar nu ne pare rău. iar în seamă putem fi luaţi şi prin altele, nu numai prin nişte articole la care opinia cititorilor să se limiteze la "excepţional" şi "fantastic"
      tot aici mai atingi un punct sensibil: pe lîngă mb, mai avem şi alte lucruri de făcut, din care trăim. din cauza asta, sîntem nevoiți să trecem adesea mb pe planul doi. nu poate sta un om tot timpul de gardă.
      3. e plin de forumuri pe care nu există nici un fel de cenzură, iar rezultatele se văd. poate ar suna mai bine cod de conduită decît reguli. iar cu linkurile n-ar fi avut nimeni nimic, dacă erau puse cu măsură, unul-două la un articol. aşa, parcă sîntem nişte babe care se tot uită peste gard la vecini – ia uite ce-a mai făcut şi ce-a mai dres ăla. şi toate au ca efect diluarea discuţiei. dacă e un blog de comentarii, ok, nu contează despre ce discuţi, important e să pompezi. dacă pui în dezbatere o temă serioasă, oricît de neînsăilat ar fi articolul, măcar o discuţie cît de cît legată s-ar impune. bun, am mai avut și noi discuții mai libere, cum a fost la campionatul mondial, dar nu putem face asta tot timpul. și, repet, nimeni nu interzice umorul, ironia, chiar și off-topicul inteligent și cu măsură.
      5. ai suficientă experiență pe bloguri, deci sînt convins că ai întîlnit petiționari online, salvatori de națiune, etc., care îţi trîntesc un cîrnat de 7-8 pagini, care ar fi coerent, poate, în alte circumstanțe. așa, ei cred că dacă i se adresează lui băsescu, boc sau primarului din făurei pe, să zicem, tachepedia, vor primi automat un număr de înregistrare și termen de 30 de zile pentru răspuns.

      Reply
  41. Gina

    @ mirel, @ florin

    sunt cititor constant – necomentator ap la fel de constant.

    total de acord cu voi, de fapt va asteptam de ceva vreme o asemenea interventie

    pe scurt: va citesc pentru articole si pentru ideile inspirate din articole in egala masura, dar din lipsa de timp renunt sa le mai caut printre comentariile in afara temei

    asta nu inseamna ca multe comentarii nu sunt haioase sau interesante, dar bancurile mi le iau de la prieteni, agenda politica si sociala din alta parte, iar comentariile pe "stirea zilei" le fac tot in alta parte.

    sunt convinsa ca mai multa constrangere va aduce mai multa consistenta

    Reply
  42. nedormitul

    mă gîndesc dacă am fi închis de tot comentariile la această postare, cum ar fi arătat discuția muților despre cenzură

    Reply
  43. Bleen

    Cînd nu mai e nimic de comentat la un articol, nu se mai comenteazâ. Ce e aşa grav? De cînd comentatul e obligatoriu? De ce tb să comentăm cu orice preţ? Nu mai avem nimic de zis, nu mai zicem. Un articol rămîne un articol cu şi fără comentarii. E la fel de bun, prost, relevant sau irelevant şi dc are 2 comentarii, şi dc are 300. Reacţia comentatorilor (inclusiv nervozităţile şi atacurile la persoană) îmi confirmă şi întăreşte ideea că decizia instituirii regulilor e bună. E discutabilă regula cu limitarea nr de comentarii. Şi cred că ideea cu excepţia de week end ar tb scoasă. În rest, toate celelalte reguli rămîn în picioare.

    Reply
  44. Platon

    de ce nu introduceti o votare grafica (desht in sus/dest in jos) ? ati rezolva-o cu cititorii care nu vor sa comenteze dar au o "parere" despre topic.

    Reply
  45. skorpion

    banuiesc ca aceste reguli, de fapt, sint o gluma, desi nu este 1 aprilie, nu???

    🙂

    adeseori, fiind mereu in criza de timp, un link dat de cineva imi creeaza ocazia sa mai aflu ceva interesant.

    sa fiti iubiti!

    😛

    Reply
  46. Bleen

    Foarte bună ideea lui nedo. Pe de altă parte sînt bloguri care moderează orice comentariu sau chiar cer înregistrare. On topic egal dictatură egal pension elveţian???

    Reply
  47. Merechene

    de acord cu D.

    puteati sa stergeti comentariile sau sa banati comentatorii, apoi sa le trimiteti un e-mail standard cu motivul banarii. este adevarat ca si pe mine ma enerveaza cateodata off-topic-urile, ping-pongurile inutile, dar regulilele astea chiar sunt aiurea, pe bune!

    Reply
  48. val_one

    şi dacă tot e liber la off topic,îmi corectez şi eu o greşeală la 9:36.mă refeream la (aproape)toată lumea. 😉

    Reply
  49. nedormitul

    ar fi absurd să facem militărie aici. nu cred că vom ajunge să facem militărie. eu aş închide ochii la cîte un comentariu offtopic scăpat prin sită. dar ar trebui ca această înţelegere să vină din partea tuturor, şi a voastră.

    şi mai trebuie să înţelegeţi un lucru de care acum, probabil, nu vă daţi seama. madame blogary a evoluat foarte mult. îmi amintesc de discuţiile de la începutul proiectului şi ceea ce se întîmplă acum. florin a fost, poate, singurul dintre toţi care a avut în cap o imagine a acestui proiect, a ceea ce voia să fie. eu n-am avut, nici bleen. iar dacă proiectul a început să aibă coerenţă şi o identitate clară, i se datorează în primul şi în primul rînd lui florin. uitaţi-vă cum arăta blogul în ianuarie sau februarie, poate chiar mai recent, şi uitaţi-vă cum arată acum. treceţi peste faptul că despre reguli s-a tot vorbit. faceţi un pas înapoi şi încercaţi să priviţi totul un pic mai de la distanţă şi veţi remarca evoluţia şi veţi înţelege astfel în ce context a apărut postarea de azi. iar ceea ce vi se pare constrîngere la prima vedere s-ar putea să însemne mai mult în tot ansamblul. vă rog, deci, să fiţi un pic mai moderaţi atunci cînd lansaţi acuzaţii. mersi!

    Reply
  50. nedormitul

    oameni buni, nu vă place forumul? e prea complicat? vreți să facem un blog special de wordpress? că se poate în 5 minute. punem o postare la oha, după care libertate totală. blogarypentrubătutapaînpiuă.wordpress.com, dedicat certurilor, glumelor, aberatului și înjuratului. facem blogul ăsta, ni-l asumăm ca fiind al nostru și gata

    dar aș pune și eu o condiție: postările o să fie goale. doar data şi ora şi un titlu formal

    Reply
  51. val_one

    culmea e că toată (sau aproape) are dreptate.şi dictatura,şi comentatorii.eu înţleleg argumentele din ambele „tabere”.pe de altă parte,eu personal voi resimţi o mare pierdere ca unii comentatori fideli madamei să se retragă sau să comenteze doar on topic.asta deoarece eu pre mulţi i-am îndrăgit tocmai pentru că prin comentariile lor off topic i-am „citit” şi i-am evaluat ca persoane şi nu doar nişte identităţi virtuale.

    şi nu de puţine ori,flooding-urile de comentarii absolut delicioase şi total pe lîngă subiect au făcut atmosfera de pe MB atractivă şi deconectantă.

    relativ la link-uri,nu pot decît să spun că pentru cei lipsiţi de timp (ca mine) sînt de mare ajutor ca surse de informare.

    Reply
  52. Futuyama

    ia te uită, e prima postare (cred) care are ratingul negativ

    şi bănuiesc că n-au votat "cei 20"

    scorul e acum -11 la +8

    Reply
  53. Bleen

    Căutaţi sau faceţi un site de comentarii, dc asta vreţi. Faceţi schimb de linkuri pe mess. Pentru cine intră ptr linkuri, chat sau doar comentarii, îmi pare rău, a greşit adresa.

    Reply
  54. nocensorship

    Uite o supapa care ar face inutile regulile de mai sus si v-ar scapa de cosmarul moderarii: puneti un sticky post pe data de 1 a fiecarei luni (intitulat, de ex., CHAT OCTOMBRIE 2010) care sa stea in capul primei pagini. Fara moderare. Intra cine vrea, ramine cine suporta. V-ar inmulti rapid vizitatorii (821 pe zi dupa web.informer.com) si click-urile.

    Formatul ala de forum la care ii trimiteti pe cei care au chef de vorba e complet depasit, din alte vremuri. Si da, e un fel de a-i trimite pe copii sa se joace pe-afara, ca ii deranjeaza si enerveaza pe cei mari care pun tara la cale.

    Reply
  55. picus

    oare ce sa intelegem prin "comentatori de profesie"?

    eu nu sunt unul din ei, chiar daca ma aflu in treaba uneori; cei care nu scriu, nu scriu pentru ca nu simt nevoia sa se exprime,poate cred ca nu sunt destul de elocventi(ce-i rau in asta? cine-i de vina?) sau poate se regasesc in comentariile altora; eu cred ca daca asa-zisii "comentatori de profesie"(15, 20 citi or fi ei) nu vor mai scrie, acest blog va deveni mult mai putin viu si interesant; intru aici in fiecare zi si n-am avut inca sezatia de debandada si irespirabil; ce vor sa faca dictatorii pe mai departe nu sunt sigur ca am inteles ,

    dar mai binele este uneori dusmanul binelui.

    Reply
  56. mfg

    Dintre comentatori, il propun pe lucid – singurul nick care s-a remarcat prin aceea ca e competent la toate, absolut toate – sa decida interventiile care au suportul adecvat din punct de vedere economic, social, politic, istoric si artistic etcetera.

    Reply
  57. neamtul tiganu

    Bagati un sistem de "rate" a comentariilor, cele cu multe negative se vor sterge, astfel dati posibilitatea si necomentatorilor sa-si spuna parerea. Veti avea mari surprize.

    De fapt problema voastra principala e ca sunteti vazuti ca un blog de talibani portocalii. Va fi f. greu sa va eliberati de aceasta imagine. Incercati totusi. M-a impresionat mai de mult apelu lu Florin sa se caute un dialog cu "stinga". Apelu a fost frumos, din pacate practica a fost altfel.

    Fiti consecventi in actiunile voastre, ati avut mai multe initiative, ca de ex. asociatia platitorilor de impozite, urmariti ideile pin la capat.

    Bagati "editoriale" consistente, cea cu Foreign concil ar fi meritat sa fie adincita. Ar fi putut luata pe puncte. As fi avut multe lucruri dastapte de zis.

    Reply
  58. mfg

    "Si vine Bleen care ii urecheste"

    La reguli noi, cuvinte noi.

    Adevarul e ca bleen ne cam urechelniceste in ultima vreme.

    Si totusi, ii dorewc surorii familie fericita, sanatoasa si casa de piatra.

    Reply
  59. doina_de_jale

    Intervin si eu pentru prima oara si, probabil, pentru ultima, tocmai pentru ca s-a cerut expres si parerea miilor de cititori fideli care nu comenteaza.

    Intru zilnic pe Madama, chiar daca nu e vreun articol nou de citit. In schimb citesc comentariile postate de la ultima mea accesare. Ma bucur de fiecare data ca un copil ca discutia a continuat si recunosc ca ma amuz foarte tare. Cititul Madamei, cu tot cu comentariile ei ba sclipitoare, ba dezlanate, ba extrem de informative, imi produce aceeasi placere pe care mi-o provoca citirea, miercuri la prima ora (din liceu) a Academiei Catavencu. Alte vremuri!

    Madama e o placere vinovata, poate, pentru ca o fac uneori in timpul serviciului si de obicei am lucruri mai urgente si mai grave de citit. Si totusi, nu placerea de a sta pe shantz si a citi un du-te-vino de barfulitze ma atrage in povestea asta, ci faptul ca acele comentarii, asa off topic si uneori aiuristice cum pot fi ele, imi ofera informatii, opinii si relaxare – toate elemente pe care alta data le gaseam in presa traditionala, iar acum le mai gasesc doar pe bloguri.

    Bottom line: in conditiile in care nu apar noi articole zilnic, uneori nici la doua zile, daca in plus se reduce, se crispeaza si se (auto)cenzureaza comentariile, eu nu mai am motive sa va vizitez atat de des. A nu se interpreta ca o amenintare, ci ca enuntul unui fapt. Ne-ati intrebat ce credem si ce atitudine am avea in urma adoptarii regulilor, asta v-am raspuns.

    Reply
  60. Guta Yodda

    Florina, pe mine nu ma deranjeaza off topicul, ma consider un maestru al offtopicului, eu de cele mai multe ori comentez fara sa citesc. Aici faceam referire la regula propusa de Bleen care din punctul meu e vedere este deficitara pentru ca lasa foarte mult loc de interpretare.

    nu stiu de ce ai impresia ca daca se intampla ceva important noi nu stim, pentru ca, te asigur, intram si pe alte situri. uneori, cum a fost faza cu nastase, ma gandesc ,uite, a ajuns si ea la pagina la care am ajuns acum 10 minute. daca nu intra un articol pe masura, si nu are cum pentru ca oamenii au nevoie de inspiratie, atunci poti intoteauna sa le reprosezi ca nu au scris nimic despre asta. sau poti sa bagi tu ceva in bestiar. sau poti sa le trimiti un mail sa le atragi atentia ca ceva important se intampla.

    si in ultima instanta, daca nu apare articolul, asta e. respecti regula 1: comentarii on topic.

    in fine, sper ca m-ai inteles, eu ma refeream mai mult la regula aia. imi cer scuze ca am facut referire fix la commentul tau. 🙂

    Reply
  61. Florina

    @All

    Va propun sa respectam regulile, mai putin 5, daca se poate si sa vedem cum va fi. S-au creat artificial doua tabere care discuta de pe pozitii de forta. Nu e cazul. Nu sintem in razboi cu dictatorii. Uitam ca cei care ne impun astazi aceste reguli sint cei care ne-au adus si ne-au pastrat aici. Sa le respectam cererile, e o dovada de respect. Si sunt convinsa ca, daca nu va fi conform asteptarilor lor, lucrurile se vor schimba.

    Cred ca e mai inteligent decit sa ne imbufnam, sa ne luam jucariile si sa plecam.

    De fapt, nu va propun, va rog.

    Reply
  62. Futuyama

    de multe ori, după un articol nu poţi decît să exclami: "Excelent!", iar off-topicul nu înseamnă desconsiderarea articolului/autorului

    sigur, trebuie să ai şi simţul off-topicului: nu-l trîneşti din prima, nu abuzezi de el etc.

    Reply
  63. Futuyama

    oricît de bun ar fi un articol, nu poţi să-l comentezi a la long

    după o vreme îşi pierde interesul, discuţia poate aluneca în alte direcţii, mai intervine o noutate…

    dar s-o ţii gaia-gaia maţu' pînă la sfîrşit strict on-topic poate fi foarte… obositor 🙂

    Reply
  64. Florina

    Guta

    Ai perfecta dreptate. On topic mereu. Dar se iveste o problema. Avem un articol light, de weekend. In timpul acesta se petrece un eveniment important Nu intra un articol pe masura evenimentului. Noi ce facem? Discutam in subsolul cronicii de film, de exemplu,cu riscul de a te deranja pe tine dar pentru ca ni se permite off topicul sau nu abordam subiectul, pentru noi nu exista?

    Reply
  65. F.T.

    Daca tot solicitati opinii out of the box, permiteti-mi sa exprim opinia unui cititor constant al acestui blog. Am ajuns aici, via bleen, pe care-l citesc inca de cand posta pe blogurile Cotidianului. Aprecierea pentru stilul sau echilibrat m-au facut sa urmaresc si acest proiect. Recunosc ca arareori ma regasesc in opiniile comentatorilor de aici, in materie de preferinte politice. Cu toate astea, apreciez inteligenta si nivelul dialogului. Va citesc, asadar, in pofida opiniilor dvs si va apreciez pentru onestitate si spiritul civic, care va determina sa luptati, chiar daca-n pustie, pentru lucrurile in care credeti.

    Din capul locului, nu cred ca restrictiile dure impuse comentatorilor, care se vor materializa implicit in scaderea frecventei comentariilor va duce la aparitia unor comentatori noi (ma refer la cei dedicati, nu sporadici).

    Pe de alta parte, inteleg temerile administratorilor blogului. Comunitatile au la baza convergenta valorilor (in cazul MB a celor politice) si exista riscul ca orice abordare heterodoxa sa provoace indignare in randul forumistilor. Mai multe comunitati politice portocalii (din care cel mai rasunator este blogul lui Thor) au facut implozie sub greutatea propriei ultraordoxii.

    Si sa incheiem cu un case-study, cu mine "as lab rat". Desi uneori as avea chef sa opinez la o tema, nu o fac gandindu-ma la implacabilul ping pong de comentarii, care are tendinta de a se transforma intr-un bulgare de radicalism. Asa ca prefer sa tac. Poate nu-s singurul dar, cu siguranta, oferindu-mi mie, personal, mai mult breathing space, Madame Blogary pierde (plecand de la premisa ca intre mine si comentatorii fideli ar fi un joc de suma nula) mai mult decat castiga. Asa ca, indulciti restrictiile si lasati-i pe comentatori sa constientizeze ca autocenzura este, uneori, cea mai buna metoda de incurajare a dialogului.

    Va urez o seara buna si sper ca opinia mea sa fi adus un beneficiu discutiei.

    Reply
  66. Loda

    Bleen :

    Citesc, dar nu prea postez, deci nu ma voi impiedeca de reguli.Experienta (didactica ) m-a invatat ca ,regulile usor de respectat sunt bune, dar putine.Sunt usor de tinut minte daca sunt putine si, fara scuze pentru nerespectare.A fost doar o parere, a mea.(sper ca nu fi depasit numarul de caractere, nu-mi place sa stau sa numar).

    Reply
  67. Nea

    Bleen, casă de piatră sorei tale şi dă-ţi jos după nuntă cămaşa apretată. Poate de aici a pornit totul, ai probat-o prea de dimineaţă.

    Reply
  68. Nea

    Florin, uite o sugestie: dacă cuiva dintre cititori i se pare că un comentator sau altul e agasant, deplasat, etc., să dea o sesizare la voi. Verificaţi şi, dacă e cazul, banaţi sau moderaţi fără milă.

    Nu cred că cei de aici vrem să împărţim cu voi puterea.

    Nu vrem nici să cedaţi cu strângere de inimă sugestiilor noastre şi să ne acordaţi 6 comentarii.

    Vrem ceva mult mai greu: să vă bucuraţi de fiecare comentariu original, corect, just, amuzant, bine intenţionat, cel puţin cât ne bucurăm noi când le citim.

    Nu vă speriaţi de feedback.

    Şi nu ne arătaţi uşa de la forum. Vrem să fumăm în salon, nu în spatele casei.

    Reply
  69. Futuyama

    să presupunem că vreo 200 de cititori şi-ar lua inima-n dinţi şi-ar scrie… un comentariu-două 🙂

    nu s-ar mai înţelege om cu persoană

    (nu vreau nicidecum să spun că cei 20 de postatori obişnuiţi asigură ordinea şi coerenţa blogului 🙂 )

    Reply
  70. Florina

    Florin

    O rugaminte adresata atit tie, cit si lui Bleen: nu ne mai considerati captivii Antenelor sau ai RTV si nu mai comparati ce se intimpla aici cu ce se intimpla acolo.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Florina: eu nu consider ca sinteti captivi. Insa ca sint unii aici care au luat de la antene principiul putere=vizibilitate=ton agresiv, e incontestabil.

      Reply
  71. Bleen

    Am încercat regula bunului simţ timp de 9 luni. A fost un eşec. Şi nu confundaţi publicul cu comentatorii de profesie. Primul e de cîteva zeci de mii pe lună, ultimii sînt citeva zeci.

    Reply
  72. Guta Yodda

    nea are dreptate aici. poate doar la foarte tampit, dar si alea merita lasate pentru ca sunt cele mai savuroase. 🙂

    Reply
  73. Guta Yodda

    1. nu vor comenta niciodata mai mult de 10,15 oameni. si pe siturile serioase la care faceti referire e la fel. ( eu ma uit la economist si cam asa e, chiar mai putin)

    2. de schimbat ceva nu se va schimba niciodata prin comentariile de sub articole, chiar daca sunt sau nu sunt on topic.poate doar ti se schimba putin ziua, dar in rest mai nimic.

    eu nu sunt de acord cu regulile 5 si 8,toate in rest sunt acceptabile si firesti pentru MB,care nu e tocmai un blog personal.

    regula 5 : e posibil sa ai mai multe schimburi de replici cu o persoana, toate on topic, toate pertinente.

    regula 8 : nu inteleg ce inseamna subiecte "light". adica chiar daca e cronica unui film , ca e light, nu e politica, nu as vrea sa vina cineva sa-mi spuna ca a fost amanat dosarul lui Nastase. on topic mereu, altfel e posibil ca unii sa bage in categoria light tot felul de subiecte. cum ar fi si asta. sper ca nu am depasit 1000 de caractere.

    Reply
  74. Nea

    A, şi pentru că mai am dreptul la câteva litere conform Regulii nr. 3 coroborate cu Regula nr. 6, întreb şi eu:

    Oare chiar aveţi timp şi disponibilitate să verificaţi la fiecare comentariu dacă este off-topic, tâmpit (Regula nr. 1), al treilea (Regula nr. 5), al cincilea (Regula nr. 3), etc.?

    Reply
  75. Nea

    Florin, ideea ta de a elimina criteriile de moderare au avut-o şi autorităţile rutiere din Londra.

    Au eliminat semafoarele şi alte restricţii de circulaţie din anumite cartiere centrale unde aveau loc multe accidente.

    Urmarea: şoferii şi pietonii s-au auto-responsabilizat, iar numărul de accidente a scăzut.

    Valabil, nu ştiai că ce-i savuros face rău sau îngraşă?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Nea: in materie de bloguri, a avut-o si Cristian Preda. S-a lamurit destul de repede. In ce priveste discutia de astazi, nu libertatea si cenzura sint la mijloc. Priveste cu atentie si ai sa vezi ca e vorba de putere. Oamenii au impresia ca li se ia o putere pe care au cistigat-o singuri. Au raspuns la ceaiuri, au facut efortul sa vina. Isi pierd vremea ca si noi sa faca locul asta interesant. Sint implicati. Si vine Bleen care ii urecheste. Pe undeva ii inteleg. Pe de alta parte cred ca se confunda lucrurile. Vreti organism colectiv de conducere? Asumati-va responsabilitati. Altfel ce faceti arata ca o greva si, sincer, e ridicol. Adica "vrem putere fara raspundere, noi sintem poporul, nu te pune cu noi", cam asta e mesajul. Vreti sa va implicati? Propuneti un mecanism de decizie colectiva, discutati o alternativa in loc sa suduiti adminii. Eu n-am vazut nici o alternativa, am vazut jeliri si atacuri la persoana mea sau a lui Mirel. Cind am inceput sa facem Bestiarul, cei mai multi s-au recuzat. Ca n-au timp. Ca nu e pentru ei etc. Gabhryel insusi a declinat oferta. Da, e extraordinar de comod sa fii ironic fara sa ai dureri de cap. Voi credeti ca asta e directia pe care trebuie continuat? Sa dam putere celor care nu au nici o raspundere? Unde e propunerea voastra? Unde e diplomatia voastra? Unde e inteligenta iesire din impas? Asteptati doar de la noi?

      Reply
  76. Europa

    @dle Cojocariu

    Sincer. Dar sincer de tot. Acum o jumate de ora am hotarat sa nu iti mai citesc nici comentariile. (articolele scrise de d-ta am renuntat de mult sa le citesc)

    Dta esti liber sa iei masurile pe care le crezi adecvate in ceea ce ma priveste. Iti garantez ca nu o sa imi schimb nici IP si nici Nick-ul pt a intra aici sa scriu marlanii la adresa matale sau a oricarui alt admin.

    Cam asta ar fi totul.

    Reply
  77. Europa

    @para

    Ei vor succes la cu totul "alt public"

    Ei ar vrea sa fie plin aici numai de "politicieni de valoare" de "bloggeri renumiti" de personalitati de renume si alte acareturi.

    Dar pt ca somitatile refuza cu incapatanare sa intre pe aceasta pagina, ei au hotarat ca asta e vina "celor 20".

    Asa ca, "sa luam masuri (ca greutati avem)"

    Reply
  78. valabill

    Cred ca m-as putea incadra in noile reguli pentru ca nu sunt un comentator prolific si nici macar inspirat dar cred ca MB si-ar pierde mult din savoare. Pentru mine comentariile reprezinta cel putin atat cat articolul. Drept e ca sunt devorator de comentarii asa cum altii sunt devoratori de publicitate, iar comentatorii de aici sunt cei mai simpatici pe care i-am intalnit de cand hoinaresc pe net. De multe ori,nu am mai avut ce comenta pentru ca ma regaseam in comentariile deja postate(de obicei accesez mai tarziu). Si pe de alta parte cred ca cine are ceva de spus poate sa spuna atata timp cat nick-ul il ajuta sa nu isi dezvaluie adevarata identitate.By the way bibliotecarul a fost banat?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      valabil: apreciez ca poti sustine un punct de vedere contrar fara sa ajungi imediat la defectele personale ale adminilor.

      Reply
  79. Futuyama

    para

    ba s-avem pardon, Băse ştie cînd şi cît de dur/maleabil să fie

    are un foarte dezvoltat simţ social, ştie cum să pună problema, într-un cuvînt: să fie convingător

    (chiar dacă nu-i iese întotdeauna)

    Reply
  80. para

    @Europa

    pai, asta e, nu se urmareste succesul la public, aici. Eu asa am inteles, ca se pune accent pe continut, care se dilueaza pe masura ce vorbim, eu cu tine.

    Reply
  81. Europa

    @para

    Mai devreme sau mai tarziu, temele impuse plictisesc si la un moment dat agaseaza chiar.

    Zoso are succes ca schimba temele de la o ora la alta.

    Badea are succes pt ca are un fel de-a scrie care place multora.

    Vox publica e o arena in care analfabetii isi masoara intre ei brutalitatea cu care masacreaza exprimarea publica si gramatica.

    Ceva "deosebit" gasesti aproape in fiecare pagina de internet.

    Ramane de vazut daca Blogary va avea succes cu noua "formula magica".

    Personal, cred ca nu. Dar, ce stiu eu?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Europa: am spus de multa vreme, criteriul nostru de succes nu e traficul. Tocmai, daca vrem sa aducem ordine, fie si fara tact cum observa para, ne asumam riscul sa pierdem trafic. Nu vrem sa fim nici zoso nici Mircea Badea. Eu observ deja la cei care se pling de reguli, atacuri la persoana. Asta mi-a dat o idee, profit de faptul ca Mirel e la nunta lui sor'sa si am scos orice moderare. Sa-mi spuneti voi unde e limita si cine trebuie sa se ocupe de observarea ei. Discutam luni. (apropos, Europa, ai devenit foarte acru si prezumtios, continuind sa ne acuzi aiurea in timp ce aperi libertatea)

      Reply
      1. Florin Cojocariu

        Si mai am o observatie: daca comentariile sint mai importante decit articolele, ia sa facem noi o pauza de doua saptamini la articole. Sa vedem cu cit creste traficul. Va promit ca pun online graficele.

        Reply
  82. para

    @Europa

    Cred ca dictatorii vor sa fim mai aplicatzi pe subiecte, sa mai lasam chatul, sa fim mai ordonati.

    Poate au dreptate, se discuta mult off topic.

    Decat ca n-au tact, la fel ca marinelu.

    Reply
  83. costi

    e bine da' uite ca stau la trei noaptea pe MB.

    deci ….

    ar ma fi ceva ceva

    @florin

    am prezumat ca daca intrebarea e OK si raspunsul este

    multumesc

    costi

    Reply
  84. Europa

    @para

    Tocmai aici este punctul forte. In formarea unei comunitati. Se pare ca aici, in momentul in care comunitatea s-a format, se incearca tot posibilul pt destramarea ei.

    Sigur, toti isi doresc ca paginile lor sa devina un fel un fel de "facebook".

    Dar si acolo e vb de comunitati bine delimitate nicidecum de 1 miliard de oameni care comunica toti intre ei, fiecare cu fiecare.

    Deja de 50 de ani putem comunica cu aproape oricine din lume, odata cu intrarea telefonului in cotidian. Formezi un numar la intamplare si din 10 incercari, de 8 ori auzi la capatul celalalt o voce. Ei si?

    Parca intereseaza pe cineva din Bacau ce discuta Karin din Wiena cu sora ei din Dublin??

    Sau va imaginati ca intra Viorica din Cugir pe pagina lui Shin Ping Tzî sa-i ceara prietenia ca sa afle cat mai e kilul de orez in Wuhan?

    Totul se bazeaza pe mici comunitati.

    Unele rezista, altele nu.

    Reply
  85. Galeata cu pixeli

    Presupozitia de la care porniti e, ca noi, astia mai prezenti, vrem anarhie, dezmat si o neintrerupta caterinca. Intre disciplina de pension elvetian si dezmatul vulgar de pe VoxPublica, de pilda, exista nuante.

    Situatiile nu se aseamana nici daca esti un adept lesinat al rigorilor absolute.

    Pozitiile mai putin serioase, narcisiste chiar, dupa cum spunea deosebit de inteligentul si profundul domn Adrian Stanciu, faceau ca acest blog sa arate viu si creativ.

    Nu noi facem regulile, dar nici idioti nu suntem. Singurele reguli care ar trebui sa functioneze sunt discernamantul, aversiunea pentru obsesiile monomane, buna socoteala si absenta atacurilor de orice fel.

    Reply
  86. remrem

    Florin Cojocaru: Gresesti. Comentariile sunt deseori mai interesante decat articolul in sine si oricum il completeaza.

    Nu cred ca esti in stare sa-ti reconsideri pozitia, nu pari a avea flexibilitatea necesara. E mosia voastra insa, faceti dupa cum doriti. Eu nu mai recomand de mult locul asta, din cauza ta in principal si oarecum si a lui Bleen. Parerea mea.

    out.

    Reply
  87. para

    @Futuyama

    ar trebui vreo doua saptamani.

    Si ar fi putut face asta dandu-ne la toti mailuri, prin care ne anuntau ca suntem bannati. Suntem vreo 20, doar.

    Reply
  88. Europa

    Eu intru pe anumite pagini (si) pt ca acolo gasesc cele mai interesante linkuri postate de cititori.

    Iar daca Florina, Yeba, Power sau Para isi dau osteneala sa-mi indice niste linkuri fara sa fie nevoie ca eu sa mai pierd juma' de ora ca sa le gasesc, mi se pare un avantaj foarte mare pt mine.

    Dar e dreptul fiecaruia sa gandeasca dupa cum crede de cuviinta!

    Trebuie sa recunosc ca de multe ori am intrat aici doar pt comentariile cititorilor pt ca articolele in sine au prezentat (pt mine) mult mai putin interes decat comentariile aferente.

    Dar, fiecare cu ale sale.

    Reply
  89. Futuyama

    eu sunt curios cîţi comentatori noi ar apărea la următoarea postare dacă obişnuiţii casei s-ar abţine să scrie

    Reply
  90. costi

    buna ziua/seara/noaptea(NZ)

    citesc cu regularitatea MB si cred ca instituirea acestor reguli extrem de stricte sunt de natura sa ma izgoneasca de pe site pe mine ca cititor

    e drept ca se mai si bat campii in comentarii dar de multe ori adauga consistenta si/sau savoare vizitei mai ales in ultima peruioada destul de saraca in texte notabile.

    legat de idea ca ordinea si diciplina sunt egale cu succesul va marturisesc ca nu cunosc care ar fi acele obictive ale MB (altele decat ca ar fi ziarul blogerilor de dreapta) care sunt perclitate din cauza prea multei

    libertati pe blog

    exista o alta agenda pe care nu o stiu eu/noi?

    daca da, care?

    poate ca daca am cunoaste-o am renunta voluntar la trancaneala si ne-am tine de lucruri serioase.

    daca nu, care e problema?

    multumesc

    costi (cititor)

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Ii incurajez pe cei ca costi sa iasa si sa se exprime ce cred. Ei ne pot face intr-adevar sa ne reconsideram pozitia.

      Reply
    2. Florin Cojocariu

      @costi: exista o agenda si e specificata in citeva articole. Vrem sa fim luati in seama si sa putem schimba din lucrurile care nu ne plac. Altfel, sint de acord, daca asta nu ne iese, mai bine club, sa ne simtim bine. Deocamdata insa credem ca trebuie sa vrem mai mult decit club. Poate o sa ne schimbam parerea, cine stie.

      Reply
  91. Nea

    La fel ca poweraxxel, pot spune ca linkurile interesante gasite printe comentarii m-au făcut să tot revin aici. Nu să fug acolo.

    Nu ţin minte acum vreunul dintre comentatorii fideli să dea vreun link reclamă la propriile producţii.

    Doar Ceauşică avea impresia că dacă îţi taie accesul la cărţi şi reviste străine sau dreptul la vorbe în răspăr vei rămâne fidel blogului lui, supranumit şi R.S.R.-P.C.R.

    Sper din tot sufletul ca după aplicarea noilor reguli, acest blog să devină mai interesant, mai frecventabil, etc. ca să-mi dea impulsul necesar să continui să-l vizitez chiar şi după bobârnacele primite azi.

    Reply
  92. poweraxxel

    @Florin: n-am sa iti raspund pe masura radicalismului spre care te indrepti. De obicei eu sunt cel acuzat de radicalism … Oricum se pare ca vom vedea daca constrangerea poate naste idei. Vom avea cu totii de invatat ceva.

    Reply
  93. para

    ok.

    sanatate.

    multumesc pentru libertatea de a comenta pe care mi-ati oferit-o pana acum, aici.

    Am apreciat-o.

    Si imi cer scuze daca am intrat incaltat, insa asa sunt eu, un magar. Prefer sa spun drept ce gandesc.

    Reply
  94. Galeata cu pixeli

    @poweraxxel:

    nu exagerez deloc. Cand cineva se bate cu caramida in piept si impune reguli pe care a doua zi le incalca el insusi, discutam de aroganta si lipsa de respect. Sau, daca suna prea dur, discutam de bunul plac aplicat in dispretul celorlalti.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Galeata: regret, ai pierdut complet sensul argumentelor. Pentru ca eu am adus argumente, nu caramizi de batut in piept. In fine…

      Reply
    1. Florin Cojocariu

      @poweraxxel: sorry, nu cred in vot, nu aici. Cite initiative laudabile ruinate de vot am vazut, nici nu stii tu. Asta e un loc facut de noi, pentru cine ne impartaseste valorile si ne respecta regulile. E un loc la care ne dorim sa participe cit mai multi, dar e un loc cu care noi ne pierdem vremea (nici nu aveti idee) si pe care noi il controlam. Vreti vot? Uite, ii provoc pe altii revoltati de regulile comentariilor sa protesteze. Sint curios daca vor fi mai mult de 20, cu tot cu cei deja "revoltati". Daca nu, ar trebui ca voi sa va inclinati, nu sa ne acuzati in fel si chip. Am sa spun ceva ce nu convine dar e adevarat: unii v-ati molipsit de la antene, credeti ca cu cit vocea e mai ridicata, opinia e mai intemeiata. E gresit. Nu vorbesc ca nu va ginditi ca e stresant si pentru noi sa ne luam doar palme din toate directiile. Cu tot respectul, unii dintre voi vorbiti de parca fara voi noi nici n-am fi respirat. Sa avem pardon, e o grava eroare. Daca cereti respect, mai intii acordati-l.

      Reply
  95. Europa

    @Cojocariu

    Usurel cu pianul pe scari.

    Eu am reclamat cenzura doar dupa ce un comentariu de-al meu scris la ora 3:04 n-a aparut, in timp ce comentariile mele ulterioare(la 3:17 si la 3:49) aparusera fara probleme.

    Nu e cazul sa va victimizati.

    Aveti o pagina de internet pe care o administrati dupa bunul dvs plac. E dreptul dvs pe care nu vi-l contesta nimeni.

    Restul sunt doar opinii, mai mult sau mai putin relevante. Depinde cine-i la "botoane".

    Pe mine personal ma plictisesc lectiile astea de demagogie bloggerista.

    Culmea e ca cele doua persoane care m-au indrumat spre acest site nu mai scriu de mult aici. Din cauza dvs.

    Ma mai gandesc daca o sa le urmez exemplu.

    Dar aceasta hotarare imi apartine exclusiv mie, nicidecum dvs!

    Reply
  96. eu

    funny,

    pentru niste administratori care se vor liberali in gandire, de dreapta, ultrareglementarea dialogului virtual seamana a un serios derapaj spre regulile stufoase ale stangii.

    nu 🙂 ?

    dupa modesta mea parere, singurele reguli care ar trebui sa primeze e cea a bunului simt, postarilor la obiect si argumentate( de ce nu si cu linkuri) si a unui vocabular sanatos.

    nicaieri nu sunt specificate.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @poweraxxel (si restul revoltatilor): plecati de la premiza ca libertatea de a scrie orice in comentarii e esentiala pentru succes. Eu pot sa va aduc multe argumente cu exemple concrete din care rezulta ca abuzul de pareri si "libertate" produce doar zgomot si descompunere. Mai mult, e stiut si demonstrat ca constringerea creste creativitatea pe cind libertatea absoluta o dilueaza. Dar asta e alta discutie, ca ve ni vorba de meritele constringerilor. Nu am vorbit pina acum despre trafic, insa sa o luam altfel: Madame are intre 8oo-1200 unici pe zi. Calculele noastre arata ca avem in jur de 4-5000 de cititori stabili, car intra cel putin 1 data pe saptamina (analiza e facuta pe traficul din ultimele 6 luni). In schimb, luati orice articol si vedeti cui apartin majoritatea comentariilor. Eu as spune ca e lipsa de respect pentru cititorii care tac de obicei sa-i asaltam cu citeva sute de comentarii fara rost, absolut off-topic, la fiecare articol. Pai pentru ei ce rost mai au comentariile? E teritoriul luat cu forta de 20 de oameni? Asta apropos de respect. In ultima instanta as mai spune ca cei care echivaleaza regulile si constringerea cu cenzura comit un serios fault logic. Va repet, si nu e nici un fir de aroganta, daca niste biete reguli va oripileaza in asemenea hal, ne asumam riscul sa va pierdem. Nu pentru ca "avem de unde" ci pentru ca nu asta vrem sa facem, o secta.

      Reply
  97. poweraxxel

    @ Florin: Galeata cu pixeli exagereaza intr-adevar. Cu toate astea, nu sunt sigur ca noile reguli vor aduce mai multi cititori. Tare mi-e teama ca ii va rari! Inainte de a cauta solutii la aducerea de noi cititori, trebuie sa stim exact ce ii tine pe cei 20 aici. Si mai mult, daca ceilalti care citesc dar nu se implica vor scrie ceva atunci cand vad mai putine comentarii. Nici ideea cu interzicerea link-urilor nu stiu daca este buna. Faptul ca nu le mai poate gasi aici, nu inseamna ca cititorul nu le va cauta in alta parte … Multi dintr-e comentatorii de aici au o "vedere periferica" excelenta. Eu unul am aflat de aici locuri unde merita sa ma mai uit cateodata, dar nu inseamna ca nu voi mai veni aici.

    Reply
  98. para

    @Florin

    E absurd sa spui ca nu participa din cauza noastra, a comentatorilor.

    Oricine intra aici, si e nou, e bine tratat de catre comentatori. Nu noi i-am banat pe zexe, pe neamtu, pe bibliotecaru si pe altii.

    Voi aveti foarfeca, voi croiti modelul.

    Dar va spun ca daca simt ca nu exista libertate, eu unul, ma voi abtine sa mai comentez.

    Si ma voi duce pe forum, sau mai bine pe facebook.

    Reply
  99. para

    @Futuyama

    ar insemna sa treaca granita, sa intre in troaca porcilor, in zona in care se spurca lucruri sfinte, cu ajutorul libertatii cuvantului. ar insemna sa-si nege filozofia si sa inceapa cu vorbele de claca.

    Reply
  100. Futuyama

    poate îşi dă greaţa un cititor şi ne spune ce părere are,

    din perspectiva celui care nu comentează

    ar fi cea mai autorizată opinie

    Reply
  101. para

    On topic:

    Acesta este un produs, nu un loc in care se schimba pareri.

    Am priceput.

    Orice produs trebuie sa aiba o vitrina, si de aici, intram in zona marketingului, in care sunt specialisti proprietarii.

    In acest caz, eu aleg sa las vitrina asa cum au aranjat-o patronii.

    Dati-mi culorile inapoi, va rog.

    Reply
  102. Europa

    Vad ca dl Cojocariu mi-a cenzurat deja un comentariu!

    Nu prea inteleg motivul. Banuiesc ca nu e treaba mea. Scurt si la obiect.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Europa: iata o dovada de rea credinta. Afla ca dl. Cojocariu nu sta cu ochii numa in site sa aprobe comentarii. Iar Mirel e plecat. Eu cind cenzurez pe cineva, spun. Daca continuati sa ne trageti de urechi va spun de acum ca va moderez. N-am nici un chef de pierdut vremea cu revolutii intr-un pahar cu apa.

      Reply
  103. Futuyama

    Florina

    nici ieri, nici azi teveurile de ştiri n-au anunţat percheziţiile (18) şi reţinerea de către DIICOT a 7 persoane din conducerea Petromservice-ul

    sunt ocupate cu foamea şi frigul

    problema lor e că, indiferent că spun sau nu, aceste lucruri se întîmplă

    Reply
  104. Futuyama

    Europa

    dar nu trebuie să meargă în Europa pentru asta

    poate e prins cu treabă la Huşi sau, de ce nu?, are o activitate la Parlament (un deputat trebuie să participe la lucrările parlamentului şi să voteze, mă-nţelegi)

    Reply
  105. Europa

    @Florina

    Se pare ca este suficient sa pleci in strainatate in ziua procesuluii sau avocatul sa nu se prezinte la tribunal, ca totul sa fie amanat. Bineinteles ca nimeni nu va fi tras la raspundere.

    Procesul a fost amanat pt inca o luna.

    Ma intreb, cine-l opreste pe Nastase sa plece si luna viitoare in strainatate, exact in ziua procesului? Avocatul la fel.

    Reply
  106. Europa

    @Cojocariu

    "Asa ca va rog frumos, nu va mai vaicariti pe tema cenzurii"

    Laudabila formularea, penibila doleanta.

    Insasi esenta unui dialog deschis si neingradit presupune dreptul fiecaruia de a se "vaita" de ceea ce-l doare pe el, nicidecum de ceea ce-i doare pe altii.

    Modul in care oamenii "se vaita" poate fi bineinteles pus in discutie (injuraturile si alte jigniri gratuite)

    Dar in rest, nu e vb decat de o cenzura in cel mai crunt sens al cuvantului.

    La urma urmei pe voi va intereseaza ideile oamenilor, idei care difera de la individ la individ si care pot lua o multime de forme (textuale) chiar pornind de la acelasi individ.

    Nu prea vad cu ce va deranjeaza pe voi faptul ca un cititor scrie 10 comentarii iar altii doar cate unul?

    Ceea ce poate ca ar fi salutar ar fi posibilitatea simpla de a ignora un anumit cititor, adica de a-mi da mie posibilitatea sa nu mai vad comentariile scrise de x sau y, daca eu consider ca nu merita sa le mai citesc.

    In rest, asa cum am spus, indiferent cum incercati sa o impachetati, cenzura ramane cenzura.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @europa: simplu spus, daca nu-ti place e plin de siteuri "libere" pe net. ne asumam riscul si cred ca ar trebui sa fie laudat curajul de a nu fugi doar dupa trafic si afisari ci de a ramine fidel ideilor initiale. Voi tot amenintati ca o sa platim pentru ca voi plecati. Pai plecati. Deja e foarte neplacut sa fii in casa la om si sa-l tragi de urechi acuzindu-l ca el nu te lasa sa intri incaltat. Sa ramin la termenul de "neplacut", sa nu spun exact ce gindesc despre "amenintarile" astea. Ca sa nu mai spun ca exact cei care bat apa in piua se mai gasesc sa ne acuze ca batem apa in piua, ca se discuta aiurea.

      Reply
  107. Galeata cu pixeli

    @Florin:

    parerea mea e ca voi ati incalcat acum o cutuma care o sa va coste. Aroganta si lipsa de respect pentru cei mai activi dintre participanti va avea consecinte. Si nu cele pe care vi le doriti.

    Obsesia voastra pentru control n-are nici o legatura cu pericolul sectarismului, iluzorie de altfel. Fiecare site serios are comentatorii lui de forta, si cativa ocazionali. Cei care nu-si spun parerea n-o vor face nici daca ii picuri cu ceara. Si in nici un caz pentru ca n-au loc de guralivi.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Galeata cu pixeli: aroganta si obsesie pentru control??? pe bune ca nu pricep, mi se pare ca se arunca cu acuze si epitete cu prea mare usurinta. Uite, Stanciu tocmai a zis altceva. Nu te-ai gindit ca acuzatia asta de aroganta si lipsa de respect e valabila si invers? Am sa repet pina cas lat: disciplina si constringerea nu sint echivalente cu dezastrul ci cu succesul. Voi cereti anarhie si relaxare si sa ramineti stapini pe spatiul de aici. Noi vrem reguli si disciplina si sa facem un spatiu la care participa mai multi. Care e problema cu aroganta si respectul?

      Reply
  108. Adrian Stanciu

    @Florin Foarte bine spus. Eu, unul, nu citesc comentariile pentru că nu pot. Sunt multe, (ceea ce nu ar fi o problemă, neapărat), fără noimă, de regulă narcisice, în care comentatorul vrea să dea măsura propriului haz/cultură/curaj/ sau ce or mai vrea unii și alții să arate că au din plin. Cei care citesc sunt mereu mult mai mulți decât cei care comentează. Considerațiile de tip para, cum că cei care nu comentează suferă de complexe de superioritate, sunt și deplasate și foarte simpliste. Până la urmă, pe orice site din lume, mulțimea comentatorilor e o submulțime minusculă din mulțimea cititorilor. Să nu uităm, totuși, cui se adresează produsul. Cometariile la obiect, care dezbat ideea nu persoanele, adaugă valoare conținutului. Bătutul vesel al apei în piuă, nu.

    Reply
  109. Florina

    Florin

    ce crezi tu ca ii impiedica pe altii sa comenteze? cei 20 de sectari care sintem (care estem???)sau duritatea cu care interveniti si impuneti voi (mai ales el!)?

    Reply
  110. Bleen

    Rubrica de comentarii nu e independentă de articol. E fâcutâ ptr a le da posibilitatea cititorilor să comenteze articolul, nu viaţa şi lumea în general. De aici şi regula cu off topicul. Mi se pare logic şi de bun simţ. Si nu e nici rubrică de revistă a presei (de aici şi regula cu linkul). Despre chat-mess nici nu mai e nevoie să vorbesc. Nu vrem doar interactivitate, vrem interactivitate relevantă şi fecundă, nu tacla.

    Reply
  111. Europa

    Dupa o numaratoare la repezeala, din 30 de comentarii la acest "articol", 7 ii apartin lui Bleen. E drept ca n-am avut rabdare sa le citesc, sa vad daca "sunt la tema" sau daca sunt "mai mult de 3 replici" intre doua persoane. Nici nu ma intereseaza acest aspect. Doar asa, ca idee.

    ……

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Mai fratilor, e simplu: se comenteaza on-topic. Asta e regula de baza pe mii de siteuri serioase. Rabufnirile astea de revolutionari cenzurati sint pur si simplu deplasate. Toate siteurile "de nisa" de la noi au ramas pe veci de nisa si pentru ca au fost capturate de citiva comentatori zgomotosi care au sfirsit prin a da tonul. E plin de secte. Eu vad foarte clar riscul asta si aici. Vrem sa ne crestem audienta, nu vizind pur si simplu cifre, ci iesind din cercul nostru inchis. Vom deveni relevanti in momentul in care vom reusi sa nu mai fim sectari. Iar sectari devenim pentru ca sintem vreo 20 de persoane care discutam intre noi, de dimineata pina seara, cel mai des fara legatura cu subiectul. Discutiile astea, e drept relaxate, sfirsesc prin a seta tonul si pentru autori. Eu cred ca trbeuie sa fim mai ambitiosi decit sa ne bucuram ca ne-am infiintat o secta a noastra. Constringerea si disciplina nu sint ingredientele dezastrului ci ale succesului. Toti ar trebui sa fim interesati mai mult de modul in care putem deveni relevanti decit de comoditatile noastre zilnice. Asa ca va rog frumos, nu va mai vaicariti pe tema cenzurii. (Bleen e plecat din localitate pina luni, asa ca nu poate raspunde)

      Reply
  112. Simona

    Eu nu inteleg regula:

    2. Comentariile cu link-uri intră în spam

    Daca link-urile sunt la articole sau posturi on topic, de ce sa intre in spam?

    Reply
  113. para

    Dacă crezi că ai o idee bună, zi-o! Asumă-ţi-o! Argumenteaz-o!

    Ce vreţi să faceţi miroase a socialism. Vreţi să faceţi loc celor care au la dispoziţie exact aceleaşi mijloace de exprimare ca noi, inhibând competiţia.

    Reply
  114. para

    Băieţii(şi fetele) care nu comentează suferă de complexe de superioritate. Ei trăiesc doar pentru sine. Nu se bagă.

    Îl admir de zece ori pe Bibliotecaru' faţă de ei.

    Reply
  115. drakon

    am si eu o sugestie cu ajutorul careia ati putea scapa de problemele "targetate" de regulile astea.

    imediat dupa articol puneti un link "comenteaza aici" care trimite pe forum intr-un topic aferent articolului respectiv (care poate fi intr-o rubrica dedicata a forumului).

    ulterior (sau in cursul), daca chiar vreti, puteti "recupera" de acolo cele mai relevante comentarii referitoare la articol si sa le adaugati pe site (aici) ca o completare a articolului, sau ca si comentariile actuale etc, etc.

    Reply
  116. D

    Daca voi, astia cu preocupari intalte, nu intelegeti ca spatiul virtual si mai ales bloggingul se bazeaza pe inetractivitate, atunci ce sa mai zic de alde Felix…

    Reply
  117. Futuyama

    dacă nici Socrate n-a reuşit performanţa să spună totul/esenţialul în două replici, noi, muritorii de rînd, ce pretenţii să avem?

    Reply
  118. gupi

    Daca forumul e solutia, puneti si voi o coloana in dreapta cu "ultimele 10 mesaje". Creste vizibilitatea, parerea mea.

    Reply
  119. Futuyama

    sună a pension

    totul e să nu te iei (în general) prea în serios

    excesul de rigoare nu face atmosfera mai respirabilă: o rarefiază

    (de ex. epuizarea unor argumente – care pot genera altele – în două replici. sau îţi iei jucăriile şi te muţi pe forum. ca şi cum ai discuta la Universitate şi ca să-ţi continui discuţia trebuie să te muţi în Drumul Taberei. ca idee, că drumul virtual nu e lung)

    Reply
  120. Galeata cu pixeli

    Para are dreptate. Suntem temperamente diferite, toti avem idiosincrazii, toti ne scapam si spunem ineptii, dar pe langa asta, sensul principal al prezentei noastre aici e faptul ca ne preocupa. A fi vocal, a comenta, e o forma de activism.

    Trasul pe atza al comentatorilor, ca la scoala, e nefiresc si dauneaza. Asta e si rostul unei platforme.

    Sunt de acord ca cel care bate campii fara sa aiba simtul masurii, sa fie admonestat, fara sarcasm si fara plezneli.

    Remarca "fidelului" in varsta de 21 de ani e pur snobism adolescentin. Sunt prea putini aceia care (horribile dictu) vin "sa se bage in seama". Amai si glumi pe seama unor chestiuni serioase nu e claca in forma ei televizata. E o dovada ca in tot raul asta, mai gasim resurse sa nu ne vaicarim dandu-ne de ceasul mortii.

    In ce ma priveste, la prima incalcare a "regulamentului" a administratorilor, eu va iau in serios si am disparut de pe blogary. Nu numai cu comentarii, ci si cu accesarea paginilor blogului.

    Reply
  121. para

    al cincilea şi ultimul:

    Nu te bagi în seamă, nu contezi.

    Dar rămâi alb ca zăpada, în interior.

    E şi asta o variantă.

    Tăcut ca un monah.

    Reply
  122. Adrian Stanciu

    Cred, totuși, că regula 6 e excesivă. Restul sunt perfecte. Dacă se aplică celelalte, atunci comentariile vor fi la obiect și vor adăuga valoare, nu polemică. Ca atare limitarea numărului lor nu face decât să reducă valoarea conținutului.

    Cât despre observația cu forumul, e foarte justă. Nu merge nimeni acolo pentru că, nu-i așa, putem foarte bine bate câmpii aici, de ce să ne obosim. "Creativitatea iubește constrângerile" dixit Google.

    Reply
  123. Bleen

    Discutam ieri cu un vechi şi fidel cititor bleen şi blogary, care nu a comentat niciodată în 2 ani de cînd există bleen şi 1 an de cînd există Blogary.

    "…la fel cum nu-mi place sa vorbesc despre asemenea lucuri doar pentru a ma baga in seama. Asta e cea mai buna metoda de a transforma chestiuni serioase in vorbe de claca…adica tocmai ce fac televiziunile acum."

    Are 21 de ani.

    Reply
  124. Bleen

    @para

    Forumul este soluţia. D-aia şi există. De ce nu e bun forumul? Pînă acum n-am auzit nici o explicaţie validă. Dar am eu una: forumul pare ascuns, pare izolat de exterior, nu e vitrină, ca site-ul. Dar aici e o problemă: comunitatea se autoizolează pe site dar vrea şi vitrină. E ca şi cum te-ai duce în piaţa publică şi ai spune: "e o discuţie privată între noi doi, nu vă băgaţi" şi ai începe să te cerţi cu interlocutorul în gura mare. Nu se poate şi comunitate izolată şi vitrină.

    Reply
  125. para

    3. Colocvialitatea se pierde odată cu limitarea numărului de comentarii. Apropierea între oameni, spiritul comunitar, nu sunt pe listă, eu aşa înţeleg. Deja tonul din chiar comentariul meu îmi este străin faţă de cum ştiam eu că se discută pe aici. Impuneţi rigiditatea în locul lejerităţii care scoate ideile la suprafaţă.

    My two para.

    Reply
  126. para

    Cum funcţionez eu.

    1. În momentul în care se pune în discuţie o problemă, o idee, încerc să o înţeleg prin relaţionări cu ceea ce cunosc deja, încerc să fac asocieri care de multe ori pot părea off topic.

    2. O problemă se poate clarifica dintr-un singur răspuns, altele nu au o limită, de exemplu, la problema avortului se poate discuta la infinit, de pe poziţii contrare. Mai sunt câteva chestiuni de felul ăsta, în problema religiei, de exemplu. Linkurile pot lămuri o problemă, la primul meu dialog cu bleen, pe bleen.ro, Mirel mi-a răspuns cu un link pe wikipedia. Cred în găsirea sensului comun prin dialog.

    Reply
  127. Bleen

    Link-urile nu sînt comentarii. Nu poţi spune: "EU cred că http://www.blabla." Link-urile gonesc cititorii către alte site-uri şi încurajează spamul (Intraţi aici! Intraţi aici! Am scris şi eu despre asta!).

    Dacă după două zile nu mai e nimic de spus despre subiect, nu se mai spune nimic. Comentariile nu sînt o rubrică separată, sînt legate de articol. Ăsta e rostul, să se comenteze articolul x.

    Repet, pentru forum, avem forumul. Acolo se pot deschie topic-uri noi, se poate discuta la infinit, cu link-uri, youtube-uri, ping pong-uri, sute de comentarii etc. Acolo e locul comunităţii de comentatori, site-ul este dedicat cititorilor mai vechi sau mai noi, fideli sau casual, site-ul este legătura cu exteriorul. Pentru comunitate există forumul.

    Reply
  128. para

    Cum funcţionez eu.

    1. În momentul în care se pune în discuţie o problemă, o idee, încerc să o înţeleg prin relaţionări cu ceea ce cunosc deja, încerc să fac asocieri care de multe ori pot părea off topic.

    2. O problemă se poate clarifica dintr-un singur răspuns, altele nu au o limită, de exemplu, la problema avortului se poate discuta la infinit, de pe poziţii contrare. Mai sunt câteva chestiuni de felul ăsta, în problema religiei, de exemplu. Linkurile pot lămuri o problemă, la primul meu dialog cu bleen, pe bleen.ro, Mirel mi-a răspuns cu un link pe wikipedia. Cred în găsirea sensului comun prin dialog.

    3. Colocvialitatea se pierde odată cu limitarea numărului de comentarii. Apropierea între oameni, spiritul comunitar, nu sunt pe listă, eu aşa înţeleg. Deja tonul din chiar comentariul meu îmi este străin faţă de cum ştiam eu că se discută pe aici. Impuneţi rigiditatea în locul lejerităţii care scoate ideile la suprafaţă.

    My two para.

    Reply
  129. D

    Niste reguli de cacat.

    Daca m-as apuca in postul asta sa explic de ce sunt de cacat as depasi 1000 de caractere si as intra in spam.

    Daca as vrea sa explic mai tirziu de ce sunt de cacat as depasi 5 comentarii si as intra la moderare.

    Oh….c'est beau

    Reply
  130. Galeata cu pixeli

    Ar fi buna si o regula in care, daca un articol sta mai mult de o zi-doua in top, sa se poata comenta apoi pe langa subiect, ca sa nu ne plictisim. 🙂 Dupa doua zile cred ca oricine a avut ceva de spus despre subiect, a spus.

    Reply
  131. aka

    Un topic care merita dezbatut: tea partyul din america, iar in revista 22 un bun coment. poate il preluati. cred ca asta cu linkuri e prea drastica. poate ar fi mai bine daca ati lasa linkurile care dezvolta sau contribuie la topic (exceptand linkurile catre baieteii aia care se joaca de a marx si vardistii)

    Reply
  132. Barengott

    Pentru cei care injura, n-ar fi bine daca le-ati publica si IP-ul? Asa, ca sa aiba parte si de niste atacuri … 😀

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *