Misionar

Moto: “Eu nu-s moşier. Eu sunt capitalist”. (Un mogul malefic)

Am primit un telefon de la un prieten dintr-o ţară îndepărtată, care a încercat să mă consoleze că mi-a murit ziarul la care mă exilasem la un moment dat, Gutenberg să-l ierte şi să-i legene amintirea pe braţele sale galactice. Nu se mai putea face nimic pentru cotidianul G.?, m-a tras el de limbă. Ba da, i-am răspuns, era un brand în curs de consacrare, avea o datorie mult prea mică pentru a-i pune perna pe faţă, lucra în condiţii de avarie, cu o redacţie economică redusă la 25 de oameni, la care visează orice manager cu proiecte de dezvoltare. E adevărat că G. a exagerat uneori, că şi-a turat motoarele excesiv în campania pentru alegerile prezidenţiale, dar şi cei cu instincte de clasificator au exagerat atunci cånd au pus fără discernămånt cotidianul G. pe axa răului, împreună cu cotidianele C., şi Z., aşa cum a procedat caidul direcţiei culturii, H.-R.P. Nu există presă bună sau rea, ci doar presă care declamă sau tălmăceşte adevărul din motive ideologice. Caidul direcţiei culturii nu este pregătit să facă nicio concesie. Triada G–C–Z reprezintă esenţa presei rele, corupte din interior, care a maculat ideea de presă, care a pervertit societatea. L-am citat mereu pe H.-R.P., am făcut-o recent, am solidarizat cu ideile lui, dar n-a mai contat. Am fost luat la grămada, pe făraş, cu tot cu citatele din el. Şi atunci? Vina trebuie dată ca de obicei, pe mogul, după măsura omenească a alinării suferinţelor.

Am enunţat în auzul uimit al prietenului meu din străinătate: presa a fost ucisă de un mogul malefic cu zile. Presa asta ori n-a declamat destul adevărul, ori l-a tălmăcit îndeajuns, pentru a-şi fi încheiat socotelile cu cititorii. Cel mai perfid dintre moguli joacă acum cartea misionarului american, trimis în Moldova să democratizeze presa autohtonă. Îşi face imaginea asta prin nişte voci din Romånia, pe care le suspectez de mai multă vreme că vor să-i intre în graţii, că fac sluj pentru a fi băgate în seamă şi trecute pe o listă de aşteptare, care s-a scurtat dramatic în ultimele luni. Cică, mogulul malefic are mandat american pentru a dezvirgina media basarabeană. Îţi trebuie aşa ceva, într-o afacere privată? Mandat de la americani? Cine e atåt de naiv, să-şi imagineze că mogulul malefic a democratizat presa din Romånia, după ce a ajutat-o să se compromită, dacă e să-i dau crezare caidului direcţiei culturii? Mogulii nu au probleme financiare. Nu criza economică a pus pe butuci presa romånească. 8 decembrie 2009: “Din punct de vedere financiar, cred că eu sunt cel care poate să-l cumpere pe D.P., şi nu invers”.  (…) “Anul viitor sper să mai deschid televiziuni şi în Budapesta şi în Serbia”. “Eu nu-s moşier. Eu sunt capitalist”, a declarat un mogul malefic.

Facebook Comments

8 Comments Misionar

  1. MicutzaCeKurai

    @

    pe dracu – a facut puscarie pentru DELAPIDARE. dar numai la noi in Romania se uita asa de usor ca mogulul a facut puscarie pentru DELAPIDARE pe cind era doar un mic gestionar – nu un mare bisnitzar ca azi. traiasca Securitatea! ('tui biiiiiip ma-sa-n pbiiiiiipzda!)

    Reply
  2. Leon cel Treaz

    @

    caid vine din arabul "qadi", care inseamna "cel care judeca; cel care face judecati; judecator". Cuvantul a intrat din araba in turca, iar din turca in romana, sub forma "cadiu". DEX: cadíu (cadíi), s.m. – Primar turc. – Mr. cati, megl. cadiia. Tc. kadi, din arab. al cadi (› sp. alcalde); cf. alb. kadi, bg. kadiĭa (Șeineanu, III, 24; Meyer 164; Lokotsch 984). – Der. cadiascher, s.m. (judecător militar turc), din tc. kadiasker, înv.

    Reply
  3. bilbofil

    Dupa <a href="http://dexonline.ro” target=”_blank”>http://dexonline.ro

    CAÍD s. m. 1. titlu în trecut al guvernatorului unei provincii, al unui oraș din statele musulmane din Africa de Nord, cu atribuții judecătorești. 2. (fam.) persoană tiranică într-un anturaj; șef de bandă criminală. (< fr. caïd)

    Sursa: MDN

    Spre comparatie:

    BARÓN s. m. senior feudal care avea pe pământurile sale drepturi absolute. titlu de noblețe între cavaler și viconte. (< fr. baron, germ. Baron)

    Sursa: MDN

    Reply
  4. Leon cel Treaz

    @

    a creat taxa pe valoare adaugata. Dupa care a extras adaugata si a listat-o la bursa, unde a speculat cresterea adaugirii ulterioare.

    Reply
  5. gabhry_el

    "Eu nu-s moşier. Eu sunt capitalist", spuse bişniţarul.

    Ce a produs "capitalistul" înainte de a produce "ştiri", înainte de a-şi "trage" Fabrică – cum bine şi inspirat se autointitulează – de informaţii?

    A făcut un ac de gămălie, un cornet de îngheţată, ceva?

    Ce valoare a adăugat lumii ăsteia?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *