Dictatura luminată

Unul din pilonii înțelepciunii populare este acel Făt-Frumos care la preluarea domniei va pedepsi pe cei răi și ne va da lapte carne unt și miere. Ouă nu mai spun că nu voi vorbi de Năstase. Mai nimeni nu se întreabă de unde acest potop economic, în schimb mulți din cei tineri sau foarte tineri și nu puțini dintrte bătrîni îl regretă sincer pe Ceaușescu. De unde aplecarea aceasta spre fabulație incantatorie nu știu, iar bucuria acelui Crăciun și acelei primăveri de optzeci și ceva la sută pentru Iliescu sunt mult în urmă. Desigur bătrînul lup de la PSD are în continuare adepți, destui zic eu, prea mulți spun alții, și cota lui Ceaușescu e în plină creștere. Toate acestea doar în cîteva luni de la alegerile prezidențiale unde Băsescu a cîștigat, la limită n.b., a doua oară. Nimeni nu se întreabă acum cum am fi fost sub Geoană, cel pus la colț de propriul partid și de cîrlanul său de președinte, și nici măcar nu-și aduc aminte de această posibilitate.

Privind partidele politice, găștile ce-și spun așa mai corect spus, ai uneori senzația de finitudine a unei așteptări de peste douăzeci de ani. Dacă în 89 așteptam doar dispariția funambulescă a cuplului dictatorial, în 2010 o parte destul de mare a nației condusă de ceva ”tribunale” mediatice așteaptă o execuție a cuplului Băsescu – Boc, eventual asezonat cu Udrea, Videanu și Berceanu, dacă nu și Blaga. Suntem mai sîngeroși acum sau pur și simplu libertatea ne îngrădește spiritul democratic? Eu mă gîndesc că a doua variantă e mai apropiată de adevăr. Cu o mass-medie vindicativă, suficient de șpagabilă și cu lideri de presă plini de importanța misiunii lor istorice asupra nației, cu o clasă politică de nivelul șmecherilor, ce vînd marfă de contrabandă, și cu un analfabetism politic, ce bate cîteodată, dacă nu de mai multe ori, Bulgaria sau Albania, avem toate șansele ca nici în următorii douăzeci de ani să nu ne facem bine.

Nimeni din cei de pe stradă nu se gîndește că o dictatură luminată presupune restricții inexistente în momentul de față. Zvonurile că marele dictator Băsescu pune la cale o dictatură, desigur, întunecă mințile multora, inclusiv cu multe clase sau ceva facultăți. Argumentele puerile ne conduc mai degrabă spre o literatură fantastică, decîte spre o logică inerentă a faptelor. Cinstit să fiu, votarea lui Băsescu e doar un rău mai mic decît venirea lui Geoană, dar orbirea e infinit mai acută decît ”ai avut dreptate cu prostănacul”. Cu toate acestea liderii opoziției unite atacă in continuu și pe fondul unei crize prost gestionate de PNL, PDL+PSD și PDL (am numit guvernările doar) cererea de plecare a lui Băsescu e din ce în ce mai mare. Nu are rost să spun că oricine guverna la fel, la fel pățea indiferent de gașcă. Mie mi se pare evident, altora nu.

Cum posibilitatea de a veni vreun dictator de orice fel e infinitezimală, mă întreb ce se va întîmpla într-un rest de mandat prezidențial unde e de presupus ca actualul va trebui să joace friptea cu PSD-ul conjugat sau nu cu PNL-ul. Presupun că UDMR-ul și ”indiferenții”, mă rog independenții, sunt veșnici. Suntem în 2010 încă. mai presupunem un an 2011 semiprost si un 2012 bun cu o grămadă ce binefaceri date națiunii. Se va mai uita cineva la cererea mărită de dictatură luminată? Nu cred. Orice altă variantă nu va produce vreo dictatură desigur, dar va face ca un partid de tip mafiot, respectiv PSD, să revină în forță. De aici și bîjbîielile boculiene, desigur. Băsescu nu are ce pierde. El nu va mai fi președinte, iar povestea cu a fi prim ministru cu un președinte ca Medvedev, mi se pare puțin probabilă. România nu e totuși Rusia.

De aici și o anumită cerere făcută PDL-ului de la această guvernare. Mă gîndesc că prețul unor modificări letale pentru corupție este mult prea mic în comparație cu tîmpeniile făcute deja. Nu promit că astfel PDL-ul va cîștiga alegerile, dar cred că nu va pieri strivit sub un PNL lipsit de responsabilitate, dar negrevat de vreo urmă a guvernării Johannis. Aceste modificări pot fi în principal aduse la legea electorală. Votul prin corespondeță sau chiar cel electronic într-o fază mai tîrzie, votul prin pret-a-voter și o informatizare normală a indentificărilor de persoane. Nu este un moft, ci o cerință inevitabilă mai ales acum. Împiedicarea unor fraudări masive presupun că nu va fi decît o cerință a tuturor partidelor ce au urlat despre așa ceva la ultimile electorale. O lege directă și simplă nu este un moft, dar poate fi o dovadă a unor discuții interminabile pentru că nu cred că majoritatea lichelelor politice vor vreo schimbare în fond. Uitați-vă la legea numită a ”uninominalului”. Penibilă. Conform algoritmilor trași de păr au fost calificați oameni care n-au nicio ”vină” și care sigur pierdeau. Un uninominal banal, ceva mai scump e adevărat, nu e pentru alde dinozauri.

Tot ce se poate ca noile de modalități de votare să fie ceva mai scumpe. În ani de criză veți crîcni. Perfect adevărat, dar nu cumva vrem alegeri corecte? Dacă da, atunci ăsta e prețul pentru supranumele de hoți cu care defilăm prin lume. Mai e ceva. Spunea cineva că dacă nu te înscrii să votezi, nu exiști. Corect spun eu. Poate doar pentru diasporă, dar poate ar fi bine și aici. De plasarea la biroul electoral înainte de ziua alegerilor poate fi un pas înainte spre o conștientizare a populației. Poate, nu e nici asta sigur, dar poate. Oricum ar fi, trebuie mișcată această nație să gîndescă înainte de a vota, pentru că va putea să ceară sau să facă și altceva decît simpla alegere a răului mai mic.

Facebook Comments

49 Comments Dictatura luminată

  1. christi

    Ar mai fi și posibilitatea de a nu permite votul analfabeților și a bolnavilor mintal. Credeți că asta încalcă normele democrației? La precedentele alegeri, unde trebuiau completate acele cereri, am văzut cîți oameni (și nu dintre cei bătrîni) erau în imposibilitate de a le completa, chiar dacă puteau semna cu niște scrijelituri borderoul de vot. Asta e o mare problemă.

    Reply
  2. Marius Delaepicentru

    Mai sunt două obiective:

    1) Relaxarea legii partidelor, prin reducerea la 3(!), a numărului minim de membri

    2) Abolirea pragului electoral.

    Ambele obiective sunt menite a elimina arbitrariul din promovarea formaţiunilor politice în Parlament. Doar n-o să-mi spuneţi că cifrele (pragul de 5%, şi 25.000 de membri la fondarea partidelor) au rezultat din vreo nomogramă ştiinţific întocmită.

    Reply
  3. Merechene

    aurelian, nu cred ca idioti, dar tot asteapta sa traga lozul castigator … dupa o saptamana in care am citit numai stiri cu bebelusi arsi, a venit momentul ca "Aron Pumnul" sa strike again…

    Reply
  4. Yeba

    Retrag "meserias", iar au insailat, ca e partener de afaceri cu SRS, cu acte. Unu fara acte n-au gasit, nț, nț…

    Reply
  5. mac gregor

    @uhitto

    sa n-o luam ca pierdem timpul. Dar ce face acum Berceanu, care ii ia la suturi pe CFR-isti, este castigator politic, pe cand ezitarea din motive umanitare a atras huiduielile generale, Antenele chemau la greva – CULMEA!

    Reply
  6. uhitto

    Thatcher… mda… a nu capota la santaje inseamna deci mina forte… bun. pai s-o luam cu ce a facut acest guvern… sau sa nu o luam? n-o luam ca pierdem timpul.

    democratic guvernul britanic nu a sarit calul si nu despre asta e vorba. romanul nu vrea mina forte pentru ca daca pdl-ul nu accepta guvernarea cu bolsevicii lui ilici si avea un program ferm basescu nu ar mai fi fost votat. de altfel nici nu era votat daca geoana nu mergea la sef in noaptea de dinainte de alegeri. romanul nu voteaza direct si logic, ci indirect si sentimental. si altii, a se vedea americanii acum, dar nu atit de legat de sentimente. problema electorala tine clar de mentalitatea partidelor si a alegatorului de a judeca. corect (am spus gasti) niciun partid nu ar ajunge la guvernare.

    Reply
  7. mac gregor

    neamtule, foarte comic ca tu ceri mereu comentarii economice pe blogary care e politic/civic, da' nu te-am vazut pe capitalismpepaine.wordpress.com care e capitalist, sa-ti dai acolo cu parerea.

    Reply
  8. mac gregor

    @neamtu tiganu'

    pai aia-i problema principala, clar. Tot ce am expus eu sunt chestiuni de tactica.

    Ultimul pas micut-micut facut de guvern este flexibilizarea contractelor de munca, ceruta de capitalisti.

    Dar e clar ca Ro are nevoie maxima de inca 2 uzine Dacia si de vreo 3 Nokia, ca sa-si revina, iar Guv tb sa faca pe dracu-n patru sa le atraga.

    Reply
  9. uhitto

    anar chix,

    le-a mers bine… mda… asa stii tu ca din cauza lui pinochet le-a mers bine? ca prietenii lui scoliti la chicago… aha… de aia au ars registrele de inrtegistrare a alegatorilor… de aia il urmareau unii pe la londra sa-i ia gitul… mda… mina forte… aha… cam ce o fi asta, daca nu e dictatura… instructiv.

    are dreptate tiganul, ce folos, ce reforma…

    Reply
  10. mac gregor

    @neamtu tiganu

    eu sunt membru pdl (simplu membru). La ultima campanie le-am facut vecinilor cateva promisiuni privitor la ce cred eu ca va face PDL-ul la guvernare.

    Si PDL a indeplinit acele 2 promisiuni, asa ca ii pot privi linistit in ochi pe oamenii respectivi, si nu am nici o remuscare.

    Reply
  11. mac gregor

    Deci eu nu vb despre dictatura, ci despre mana forte.

    Care poate exista bine-mersi si in democratie, si ar fi timpul sa isi faca aparitia.

    Reply
  12. mac gregor

    si mai ceva: Base a fost votat de catre ceferisti PENTRU CA a spus in privat: "Stiti ce le-am dat ceferistilor cand au facut greva? Mue le-am dat!"

    Paradoxal? Da, pana te prinzi despre ce vorbim!

    Reply
  13. anarchix

    @ Bleen (despre dictatura ineficienta)

    pai uite ca s-a putut in Chile. Dupa ce i-a matrasit in mod sistematic pe socialisti/marxisti/comunisti, Pinochet si-a plasat in aparatul de stat toti prietenii scoliti la University of Chicago (School of Business – educatie in spiritul scolii austriece). Si le-a mers bine.

    Sa amintesc si de Franco al Spaniei?

    Reply
  14. DanCanada

    Ideea d-nei Merkel e buna, probabil ar fi un fel de dictatura a UE 🙂 numai ca nu vad cum s-ar putea aplica efectiv in Romania. Plus toata lumea ar urla iarasi "nu ne vindem tara".

    Iar cu votul prin corespondenta, da ar fi mai bine, dar in Romania actuala orice vot public e frectie la picior de lemn: n-ai ce alege. Ori daca se alege ceva (vezi micsorarea numarului de parlamentari), o mina de relicve comuniste/PSDiste (CCR) decide ca de fapt nu e constitutional.

    Reply
  15. neamtu tiganu

    @uhitto e bucuros ca acum s-a schimbat mai mult decit sub ceilalti presedinti. Nu stiu la ce se refera, probabil la timpu probabil. Bravooo, aplauze puternice, Bula mai in fundu salii, oare scopu nostru e schimbarea de dragu schimbarii? Nu cumva ar fi mai bine o IMBUNATATIRE decit o schimbare?

    Ptiu drace, era sa uit, reforme, reforme, de ce draq de reforme e vorba?

    Reply
  16. neamtu tiganu

    Motto "hai sa vorbim discutii"

    Vine unu si zice ceva de dictatura, buuun, apar citiva baieti dastapti si spun apasat si cu gura inclestata ca dictatura e rea, buuun, conform principiului io va ofer o solutie, voi spuneti-mi ce probleme aveti.

    Am ajuns la o concluzie unanima, dictatura e rea.

    Reply
  17. uhitto

    pt neamtu tiganu.

    sa schimbam acest guvern. da, dar cu cine? asta e una. apoi derizoriul de care vorbesti e anapoda pentru ca totusi s-a schimbat mai mult acum decit in restul presedentiilor la un loc. in rest vezi ca citesti doar ce-ti place.

    p.s. de salata de boeuf mai bine nu vorbi. nu te pricepi.

    Reply
  18. uhitto

    poporul roman o sa invete cum e si cu democratia daca ne straduim. daca nu si o dam de gard cu dictaturile tot aia o sa reusim. niciun popor nu vrea asta dictatura si democratia se invata greu, dar prin democratie nu aiurea.

    Reply
  19. mac gregor

    Poporul roman vrea autoritate si directie!

    Discuta un prof univ cu un student. Proful, ca sa-si dea aere:

    – Daca ai gasi in drum un milion de euro si intelepciune, ce ai alege?

    – Milionul.

    – E, eu as alege intelepciunea, spuse profesorul.

    – Dom' profesor: si dv, si eu, vrem ce nu avem.

    Reply
  20. mac gregor

    @Bleen

    Nici reforma asta nu o faci fara o mana forte 🙂 ! Intreaba-l pe Funeriu cum a spart greva profesorilor la bac.

    Ai mai auzit voci impotriva lui de atunci?

    Reply
  21. Nea

    Mai e şi soluţia menţionată de Angela Merkel: ţările falite de corupţie să fie puse sub gestionarea creditorilor. Parcă s-a mai vazut asta, l-au adus pe Carol I şi echipa lui, care încet, încet au început să facă treabă. Deci: reviriment prin faliment!

    Reply
  22. neamtu tiganu

    Talentu de a transforma alb in negru sau invers.

    Multi antevorbitori conjuga verbu a da si a lua, parca asta ar fi problema. Multi considera ca daca se ia de la pensionari, ceferisti, profesori, medici, bugetari asta ar fi „reforma statutlui”, asta ar fi secretu catre prosperitate.

    Evident ca de problema de baza, structurala, a economiei romanesti nu trebe vorbit, ca vezi Doamne, sintem intelectuali si ne situam la nivelu superior, filozofic, adica, altfel spus, desi corabia e pe scufundare vom discuta in ce culoare vom vopsi catargu.

    Dupa mintea mea ar trbui dezbatut ce masuri ar fi necesare pt. a mari considerabil nr. contribuabililor, de fapt asta e problema pricncipala a Romaniei.

    Reply
  23. Bleen

    Tocmai de aia este necesară reforma statului, pentru a cîştiga încrederea cetăţenilor în justiţie, în instituţiile statului, în democraţie. Cu cît întîrziem reforma constituţională, reforma CSM-ului, a CCR-ului, reforma electorală, a partidelor, a sănătăţii, a educaţiei, a administraţiei locale, cu atît şansele ca populaţia să respingă democraţia în favoarea dictaturii cresc.

    Reply
  24. AccesDirect

    Conform traditiei, poporul nostru nu rezista fara dictatura mai mult de 20-25 de ani. Deci n-ar fi exclusa una. Asta a lui Basescu nu se pune, ca e cusuta cu ata alba. 🙂

    Reply
  25. mac gregor

    Uite, stiu pe un tip care lucreaza la privat – bani multi, munca multa – si care cand i se plangea vreo bugetara/vreun bugetar ca nu poate trai cu salarul si uite cat munceste ii zicea in fata "Pentru cat lucrezi, si cat primesti e prea mult!"

    "Bomba" este ca niciodata nu a fost atacat – nici verbal – pt asta. Ce avem noi cel mai mult nevoie in Romania este de CLARITATE. Sa stim ce legi tb sa respectam, DAR si ca aceste legi vor fi aplicate. Pentru ca ro e la ora asta curca pe valuri – vb catavencilor.

    Reply
  26. mac gregor

    Bineinteles ca tb legi pe care toti sa le cunoasca, si nu tb aplicate sanctiuni discretionare.

    Da. e ok, dar cea mai mare problema acum este ca nu exista o mana forte care – paradoxal – ar linisti poporul.

    Reply
  27. mac gregor

    Cat timp a fost indecis, guvernul Boc a fost insultat de sindicate. Din clipa in care guv Boc a decis final ca taie 25%, nu a mai fost huiduit si nici nu au mai existat proteste sindicale.

    Reply
  28. mac gregor

    Stiu un caz concret, un tanar patron care a oferit primului sau angajat un salar f. mare si libertate deplina. Ceea ce noul angajat a considerat ca e o invitatie la frecat menta.

    Reply
  29. mac gregor

    @Bleen

    sau dictatura legii, aia ar fi cea mai buna.

    Dar ideea ca se poate fara limite si sanctiuni e gresita. Intreaba-l pe neamtu tiganu, cum e in Germania.

    Reply
  30. mac gregor

    @Bleen

    eu spre asta simt ca se indreapta lucrurile.

    Ori PDL va forma un guvern puternic, care stie sa manuiasca biciul, ori poporul va cauta un tatuc atotputernic in alta parte.

    Reply
  31. mac gregor

    A, si sa nu uit, judecatoarea de la Curtea Suprema care a refuzat sa masluiasca un proces DE FRICA ascultarii telefoanelor de catre SRI.

    Ce probitate profesionala, ce onoare, ce statut profesional, ce faptul ca avea bani cacalau si imovabilitate… Vax. Frica.

    Reply
  32. Bleen

    Da, aşa cum soluţii bune au fost şi dictatura lui Carol al II lea, cea a lui Antonescu (Ion, nu Crin) şi cea comunistă.

    Dictatura este cea mai sinistră soluţie, indiferent de problemele ce se doreşte a fi rezolvate şi indiferent de conjunctura istorică. Se porneşte de la premisa că dictatura, în comparaţie cu democraţia, ar fi mai eficientă (o eficienţă care ar justifica suprimarea libertăţii). E o premisă falsă. Dictatura e profund ineficientă. Nu reuşeşte decît să împiedice, să distrugă, să usuce.

    Reply
  33. mac gregor

    Exemple:

    – asistentele din Giulesti petreceau o onomastica in timp ce pruncii ardeau la 200 grade.

    – personalul din primarii a devenit serviabil dupa ce li s-a taiat 25% din salariu

    – judecatorii au salarii imense pt Ro, isi baga pu a in ea de lege si doar cer mai multi bani

    Ba, avem nevoie de sanctiuni!

    Reply
  34. mac gregor

    ba eu sa fiu sincer nu vad o varianta mai buna pentru romania decat o dictatura. Toata tara tipa "vrem sa ni se impuna cu forta ce sa facem, pentru ca altfel nu facem nimic."

    Ca si atunci cand tipau dupa domn strain.

    Reply
  35. neamtu tiganu

    Un articol din categoria "salata de boef", se baga de toate, se critica pe undeva ceva, da totusi asa e mai bine asa, daca n-ar fi rau, ar fi exceptional.

    1. Diaspora si votu diasporei nu ar trebui sa joace nici un rol, daca diaspora ar fi fost interesata si multumita de situatia din Ro nu ar fi fost diaspora.

    2. Coruptia e, desigur, o problema, nasoala e ca Basescu a reusit sa duca in derizoriu acest concept "de lupta impotriva acesteia", asa cum Vadim sau altii au dus in derizoriu alte notiuni, precum patriotism, nationalism, etc.

    3. Se mai spune cite ceva de Ceausescu, prinde bine la mujici, "sa nu uiti Darie".

    4. Pledoaria pt. actuala guvernare e nu mai putin hilara, se arunca in discutie chiar si termenu "singeros" ca si cum schimbarea sau dorinta de schimbare a unui guvern absolut incapabil ar avea ceva cu niste tendinte criminale.

    Concluzie, hai sa vorbim despre ceva, vom da ocazia unor "oameni de bine" sa infiereze opozitia, ca ai nostrii sunt cei mai buni.

    Reply
  36. Bleen

    Oricum, ne tot plîngem că e rău şi că votul nu contează, că toţi sînt la fel. Un motiv pentru care toţi sînt la fel e şi sistemul de vot, care transformă partidele în prizoniere ale reţelelor clientelare. Un prim pas în demantelarea acestor reţele sau, mai bine zis, în diminuarea influenţei lor ar fi reforma electorală. Nu este suficientă dar este necesară.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *