O idee pentru reformarea CCR

Citesc acum că Boc a scris CCR pentru a-i cere să constate „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de-o parte, şi Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, conflict generat de refuzul Parlamentului României de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, depuse ca urmare a angajării răspunderii Guvernului, conduită ce a determinat un blocaj instituţional referitor la moţiunea de cenzură”. Interesant. Vorbesc serios, nu m-aș fi gîndit că PDL ar putea bate Curtea Constituțională cu armele ei. În fond, de ce nu? Să o sesizeze Boc, PDl și Băsescu pînă cade lată și nu mai știu nici ei ce au spus și cînd. Pînă în momentul în care CCR va fi atît de decredibilizată de propriile bîlbe și fantezii juridice încît toți, dar absolut toți, să dorească altceva în locul ei. Își dorește să se substituie Guvernului? Nici o problemă! O sesizăm la fiecare hotărîre de Guvern și proiect de lege. O sufocăm cu cereri, să stea să dezbată 24 din 24. Dacă tot e blocaj, blocaj să fie!

Mai mult, cred că cireașa de pe tort ar suna cam așa: „Guvernul României cere CCR să constate că există un conflict juridic de natură constituțională între el și Curtea Constituțională a României, conflict generat de deciziile CCR care interferează flagrant cu atribuțiile puterii executive” Chiar vorbesc serios, CCR e o instituție a statului, guvernată de aceeași Constituție ca și Guvernul, nimic n-o exclude de la a fi propriul subiect de judecată. Asta ar trebui să lămurească lucrurile: fie CCR se recuză, cum e și normal, și cere arbitrajul altor instituții (existente sau viitoare), fie se judecă singură și se descalifică permanent și definitiv.

Nu sînt jurist și se poate să spun prostii (nu mai mari decît deciziile CCR, în orice caz), logica însă mă face să întreb: din moment ce CCR nu își îndeplinește cum trebuie atribuțiile constituționale, de ce nu poate fi sesizată asupra propriilor derapaje? Cine ar trebui să constate conflictul de interese în care se află profesorii universitari din CCR cînd judecă asupra asumării răspunderii pe legea învățămîntului?

Facebook Comments

8 Comments O idee pentru reformarea CCR

  1. mece

    "Parlamentul de la Budapesta a modificat atributiile Curtii Constitutionale, restrangand dreptul acesteia de a se pronunta pe legislatia fiscala." (hotnews)- Diferenţa e, bineînţeles, că partidul de guvernământ are în Ungaria majoritatea necesară pentru a opera asemenea modificări (2/3). Dar, chiar şi cu o asemenea măsură, în România tot nu s-ar ajunge departe, atât timp cât instanţele chemate fiind să încalce o lege, în loc să respingă asemenea acţiuni ca fiind absurde, le admit. Gândiţi-vă la soluţia Tribunalului Vâlcea: acolo, într-o cerere de chemare în judecată au fost nişte judecători care au cerut să fie încălcată o lege. Iar alţi judecători asta au făcut. Aici rămân blocat. Singura soluţie cred că ar fi o nerespectare a acestor hotărâri de către stat.

    Reply
  2. poweraxxel

    Asta este bestiala!!!

    "Guvernul României cere CCR să constate că există un conflict juridic de natură constituțională între el și Curtea Constituțională a României, conflict generat de deciziile CCR care interferează flagrant cu atribuțiile puterii executive"

    De acord si cu ideea de sesizare in orice problema!!!

    Reply
  3. Sare'n Ochi

    pai: am avut doua referendumuri aprobate majoritar cu "DA" de catre cei care au fost la vot. banuiesc ca pentru a pune in aplicare dorinta majoritara a cetatenilor care au votat trebuie modificata si Constitutia (Parlament unciameral, 300 de parlamentari – daca exista referiri la aceste aspecte in textul legii). cu un drum se poate explica/fixa prin lege mai bine care sunt atributiile fiecarei institutii a statului si ce inseamna exact separatia puterii in stat. dar cred ca visez la gauri negre pe firmament.

    Reply
  4. Nea

    În alte ţări europene o exista o curte constituţională?

    Oare cine apără acolo sfânta constituţiune?

    Cel puţin, în UK e mai simplu, nu au nici constituţie retrograzii ăia.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *