Marketing americano-balcanic

Do you know mr. Tony Grecu? „Tony Grecu, from ProTV? You know ProTV! Toni bought two leather jakets from me” mi-a aruncat negustorul turc din bazarul de la Kusadasî, în ciudă, că nu vreau să-mi cumpăr o geacă de maradonist de la el. Nu una, ci două, cumpărase Toni! M-a uluit pe moment creativitatea individului care sălta din marea de furnizori, de peste Bosfor, ai familiei regale Hagi.

Câțiva ani mai târziu, când l-am cunoscut personal pe Toni Grecu în calitate de vecin de stradă și insurgent pe aceeași baricadă, m-am distrat copios să aflu că, la acea dată, celebrul teleast nici nu călcase prin Kusadasî. Între timp, din metrul liniar de cotoare de cărți de marketing anglo-americane îngurgitat de nevoie, am aflat ceea ce turcul avea în sânge – dacă apari la televizor ești considerat om serios. Și în Somalia și în SUA. Iar dacă un astfel de „om serios” recomandă un anumit produs, despre care „mărturisește” că i-a rezolvat o problemă de viață și de moarte, acel produs va înregistra vânzări sporite. Chit că povestea de succes pute de la o poștă a regie ieftină, nesperat de mulți indivizi, unii la care nici nu te așteptai, cum se spune în limbaj de penitenciar, vor pune botul la vrăjeală.

Aduceți-vă aminte de „Piatra lui Dagon”, promovată de o distinsă actriță din trecut, sau de ușile metalice cărate în cărcă de maestrul Papaiani pe la OTV, precum o făcea în tinerețe personajul Păcală, de perlanurile cu miros de micșunele recomandate de Magda Catone sau, mai încoace, de reclama la magazinul Cocor de unde costumiera de film, Doina Levinza, îi cumpăra straie haiducului Mărgelatu, fost „7 cai” frumoși. Nu v-au trezit măcar în sine întrebarea: „Și dacă totuși…?”

Am avut ocazia, nu o dată, să scriu publicitate în stil testimonial și să verific ceea cee părinții marketingului propovăduiau în tomuri groase (pe care sigur turcul din bazar nu le citise) – oamenii au mai mare încredere în opțiunea persoanelor publice indiferent de polaritatea în care le percep, fiind tentați să le urmeze exemplul. Astfel „Recomandat de Vanghelie” devine mult mai credibil pentru oricine decât „Recomandat de Nimeni” sau „Recomandat de PSD”. Apogeul cunoașterii acestui bine păzit secret de marketing l-am atins când, a doua zi după ce mă văzuse la ProTV, o vecină de pe scară mi-a pus în palmă 4 napoleoni din aur masiv ca sa-i arat vreunui specialist spre evaluare și, eventual, întru vânzare. Fără nici o hărtie, fără nici un martor, fără nimic! Devenisem peste noapte, după cum mi-a declarat, un „om serios și cu relații”. „You’ve seen me on TV”, ce naiba!? Prezentam o enormă încredere atât pentru furnizor cât și pentru potențialii mușterii.

Probabil că marketerii americani, consilieri pe lângă Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, entitatea care finanțează proiectul „Alianța pentru o Românie curată”, sunt cei care i-au obligat sfătuit pe organizatorii evenimentului de lansare să încludă în comunicare, ca inițiatori ai demersului, cel puțin două persoane „proaspete” și „curate” care apar frecvent la TV. Și mai bine, la ProTV, dacă se poate. Și uite așa, prietenul meu, sub al cărui brand se vindeau gecile ca pîinea caldă, în bazar la Kusadasî, acum 15 ani, a ajuns să „vîndă” și curățenie morală în fața sediului GDS de pe Calea Victoriei. Pasajul în care apare Toni Grecu este cel pe care l-am postat joi pe Blogary. Recitiți-l, vă rog, cu atenție.

“Ca sa invatati cum sa expuneti impostura si jaful public, ca sa intalniti oameni care gandesc la fel, ca sa va alaturati unui grup si sa nu mai fiti singuri in furia voastra neputincioasa, va invitam de maine sa va alaturati Aliantei pentru o Romanie Curata. Daca sunteti in Bucuresti, veniti la ora 11.30 pe Calea Victoriei 120, unde impreuna cu Catalin Tolontan, Toni Grecu si alti prieteni o sa prezentam noul site http://www.romaniacurata.ro si primul clasament al bunei guvernari.”

Nu vi se pare cam vetust-radical pentru 2010? Mie, da. Cred că, mai degrabă, ar fi fost pe gustul Căpitanului. Sau al Tribunului.

DEZNODĂMÂNT

Toni Grecu nu a fost prezent, vineri, la eveniment. Și bine a făcut. Și nu pentru că nu ar fi de acord cu cineva care și-a propus să se războiască cu corupția. Ba dimpotrivă, este unul dintre acei combatanții care nu a pus niciodată arma satirei „la picior” și, dacă a venit vorba de „impostură și jaf public”, a tras în toate direcțiile, spre deosebire de Tolontan. Pur și simplu organizatorii au scăpat din vedere un lucru – Toni Grecu combate sub un angajament agreeat cu alți americani, patronii ProTV-ului, care știu, cel puțin la fel de bine ca americanii sau americanizații Alinei Mungiu, cu ce se mănâncă marketingul. Știu și ei că Toni Grecu este o „locomotivă” căreia nu-i poate fi atașată nici o „garnitură” externă postului. Punct.

EPILOG

Cel mai câștigat din toată această afacere rămâne tot turcul meu din bazar care, la peste 1.000 km distanță, nu are probleme cu exclusivități, royalties, loyalties și alte farfaslâcuri americano-ghiaurești. Sunt sigur că la ora asta nu se laudă cu Patapievici și Liiceanu din portofoliul de clienți. Cu Tolontan ar face treabă, dar e cu două tăișuri. La dinamoviști mă refer…

Yes, Ali(n.a.), I know Toni Grecu. He’s a good friend of mine. And you are lying!

Facebook Comments

15 Comments Marketing americano-balcanic

  1. Florina

    tio

    nu cred ca ai inteles despre ce vorbim. nu e nici o problema daca AMP reuseste, problema e CUM reuseste, astfel incit sa nu-si decredibilizeze singura campania.

    ca sa-ti folosesc metafora, daca in fluviu apar peturi, chiloti, pampersi folositi,prezervative, benzina, obiecte de gospodarie, deseuri menajere, venite din riurile mici, mai consideri apa curata?

    reciteste comentariile. daca nici asa nu intelegi care-i problema…

    Reply
  2. Tio

    Imi explica si mie cineva care ar fi de fapt problema daca AMP ar reusi sa demareze ceva? Fara mistoul sau ironia de mai sus daca se poate… sint alergic 😉

    Cu sau fara TG (programul lor e cel mai bun program de analiza politica din RO)?

    Care e baiul? Ajutati-ma si pe mine sa inteleg.

    Exista o expresie cum ca fluviile sint facute de tot felul de izvoare mai mici…

    Pe cine il doare daca reuseste?

    AMP e suficient de calificata ca aiba o slujba undeva in Europa, a mai fost in jocul asta, e cunoscuta.

    Ce a facut sau nu a facut AMP? Trebuia sa faca ea ce era de datoria romanilor?

    Soc civila nu se duce in spinare de un om singur om cu bani de la straini.

    De ce nu face cineva mai bun? De ce nu se face ceva?

    Altceva decit sampanie la Ateneu daca se poate….

    Reply
  3. geefo

    IT Morar sesizase pe blogul sau inca de vineri, ca Alianta pentru curatenie isi incepe activitatea cu o mica "necuratenie".

    Reply
  4. Yeba

    Sunt la un training despre concizia textului, Nea, nu ma pot desfasura.

    Ce cauta Cartel Alfa, ElCucuy et alli, mi se pare chiar prea in concordanta cu ce zice Florin despre motivatiile lumesti ale tuturor si tot trag nadejde sa deslusesc altceva.

    Reply
  5. Nea

    Putea şi AMP să anunţe că vin Femeia Şarpe sau Stamate şi Stoian, atunci să vezi afluenţă. Yeba venea din zori.

    Reply
  6. Florina

    mece

    ceea ce spui tu suna a scopul scuza mijloacele. ori nu-i asa, mai ales tinind cont de ceea ce isi propun.

    hai sa o luam altfel. daca tu ti-ai gasi numele asociat unei campanii, fara sa-ti fi confirmat prezenta, cum te-ai simti? indiferent de scopul campaniei respective. ai fi, sa zicem, mindru ca te-au asociat lor sau ti s-ar parea ca ai fost folosit? si mai e ceva. unii oameni pot sa aiba incredere intr-o singura figura de acolo, iar aceea sa fie, intimplator, tocmai cea care nu a confirmat participarea ( da,eu il cred pe cuvint pe Cucui, de altfel, aveam rezerve mari exprimate in primul comentariu). deci, promotorii campaniei se folosesc, fara acordul tau, de credibilitatea ta. ti se pare corect? mie nu.

    acum, avind in vedere scopul Romaniei curate, e si mai grav. pentru ca nu incepi curatenia folosindu-te de mijloace necurate. si e cu atit mai grav cu cit, avind in vedere scopul campaniei, nu cred ca TG va avea o reactie publica. dar daca nu a fost eroare de marketing si chiar pe asta s-a mizat?

    Reply
  7. mece

    Florin,

    Cred că mă repet. Important e ce vor să facă: o monitorizare a "afacerilor publice". Asta rezultă din articolele deja postate. Dacă vor reuşi să însemne ceva, e de văzut. Atât timp cât nu există o dovadă clară – de ex. ceva de la TG – eu nu merg pe ideea cine ştie cărei cabale. Eu nu ştiu care-i povestea cu anunţarea lui TG, dar nu cred că-i ceva de natură să aducă semnul – ideii.

    Paralela cu SOV – poate e greşită – dar eu o văd aşa: să spui/insinuezi despre ceva că e greşit, fără a te lega de substanţa acelui ceva (în cazul ăsta ne legăm de soluţia de marketing aleasă; la SOV se legau de prezenţa nejustificată a unora dintre interceptări, nu de conţinutul lor)

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      mece, doar nu crezi ca Cucui inventeaza si si-ar permite sa scrie fara minime verificari. Cit despre monitorizarea afacerilor publice, exista deja SAR-ul si face treaba, impreuna cu altii. Nu asta vor oamenii astia. Nu uita care e titlul articolului: "Partida societatii civile". Iar despre substanta acestui ceva, chiar asa, revin si intreb, care e ea ca nu m-am prins. Deci sa venim toti revoltatii fata de impostura alaturi de ei ca sa ce? Concret? E evident ca viseaza si ei la Alba ca Zapada Tea Party. Ceea ce e ok, atita vreme cit esti clar in scopuri si doctrina. Nu mai spun ca "solutia de marketing aleasa", adica minciuna, le pune sub semnul intrebarii onestitatea.

      Reply
  8. ElCucui

    @Florina, TG nu a confirmat că vine și nu a venit. Nu e genul. Crede-mă pe cuvânt. De afișele maneliștilor în care apar, la mișto, Stela, Arșinel și Piersic uitasem.

    @Yeba, mersi de apreciere.

    Reply
  9. mece

    Îmi scapă, totuşi, de ce este atât de deranjant public pentru oricine decât chiar Tony Grecu că numele său a fost anunţat în titulatura evenimentului. Contează ce îşi propun să facă şi ce vor reuşi din asta. Ca să vorbeşti de eveniment, e prea punţin să te legi de asta şi, cel puţin asta e impresia mea, e simillar cu cei care citesc interceptările celebre legându-se de faptul că unele convorbiri nu ar fi trebuit incluse la dosarul SOV.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      mece, marturisesc ca nu inteleg deloc paralela ta cu SOV. Adica tie nu ti se pare in neregula sa anunti o intilnire publica folosindu-te de numele unor persoane despre care stii ca nu vor participa? (sursele mele imi spun ca TG a spus organizatorilor in clar ca nu va participa) Sa zicem ca scria acolo ca vine si Bill Clinton si cu Papa. Era ok? In al doilea rind, vorbesti despre ce isi propun sa faca. Chiar asa, ce isi propun? Ca eu din articolul AMP n-am inteles mare lucru, inafara de faptul ca trebuie sa tinem cont de ISI in mediul academic si ca nu mai suportam impostura. Bine, bine, n-o mai suportam. Care e propunerea?

      Apropos. De cind Tea Party i-a lovit in plex pe democrati la ultimele alegeri, tot analistu' se viseaza fondator de miscare civica. Uitind ca e vorba de o miscare civica politica, cu simpatii declarate si cu agenda politica. AMP si altii nu vor reusi decit sa compromita ideea, castrind-o doctrinar. La noi civismul inseamna sa spui "Piei Drace!" cind iti vorbeste cineva de politica. Un Tea Party autohton ar fi posibil daca lumea cu simpatii de dreapta s-ar dezmetici si s-ar organiza sa sprijine reformatorii din PDL (Macovei, TRU, Voinescu, Baconschi) in lupta cu vechii. Videanu si Oltean nu dau doi bani pe reformatori pentru ca ei nu sint sustinuti de nimeni si nici nu au averi consistente. Daca ar exista o miscare civica solida care sa stringa zeci de mii de simpatizanti si care sa puna presiune pe PDL, altfel ar sta lucrurile.
      Dar nu, AMP are razboiul ei personal, nu credintele ci orgoliile o mina in lupta. Si pentru asta e gata sa se alieze cu oricine (Tolontan???) si sa minta (TG).

      Reply
  10. Florina

    Yeba

    Si daca TG a dat un semnal discret dar pentru public a ramas cum s-a stabilit? Si daca n-a dat, nu-i bai, ei trebuia sa se intereseze daca participarea lui e posibila, inainte de a o anunta. Asadar, se cer clarificari. Din partea lor.

    Reply
  11. Yeba

    Situaţia e de o tristeţe suprarealistă, noroc cu articolul bine scris, că mă mai alină.

    Numele lui Toni Grecu a fost vânturat încă de la început, imposibil să nu fi aflat şi el, dacă nu putea să se implice putea să dea organizatorilor un semnal discret etc.

    Pe de altă parte mă întreb de ce s-ar fi apelat la numele cuiva reticent sau aflat sub contract? Concluzia mea ar fi că s-a epuizat/e în curs de epuizare bazinul persoanelor stimabile, appealing şi, în acelaşi timp, active civic (plus apte să colaboreze cu Dumneaei).

    Iar de prezentat, s-au prezentat categoric slab la tv.

    Reply
  12. Nea

    Se confirmă: am văzut şi eu o tanti filmată în timp ce-i punea în palmă Domnului Geoană 4000 de napoleoni din parai masiv. Probabil, îl văzuse la TV şi îl considera om serios.

    Reply
  13. Florina

    Povestea seamana cu spectacolele acelea la care esti invitat, pe afis aparind anumite nume care sa faca vinzare de bilete, dupa care totul se dovedeste a fi o minciuna. Si atunci problema se pune in urmatorii termeni. A fost invitat/contactat Toni Grecu? Daca da, ce raspuns a dat? In paranteza fie spus, mi-e greu sa cred ca TG a zis "da" si a facut "ba". Daca nu, atunci e grav. Sa te folosesti de un nume pentru a-ti promova marfa, in aceste conditii, numai o treaba curata nu e.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *