Orice discutie e contraproductiva

Asta e declaraţia lui Theodor Stolojan vis-a-vis de criticile lui Preda la adresa PDL-ului. Mai exact, Stolojan zice: „Dînsul a fost duminică la Colegiul Director şi a spus ce avea de spus. După ce partidul a luat o decizie, aceasta trebuie respectată. Orice discuţie e contraproductivă. Asta e lecţia pe care trebuie să o înveţe. Dînsul va avea posibilitatea şi la Convenţia Naţională din iunie să-şi susţină punctele de vedere şi atunci se va decide prin vot” (Realitatea)

Sînt cîteva mici probleme aici. Din cîte am înţeles modificările aduse Statutului PDL au fost adoptate în Consiliul Director urmînd a fi aprobate (sau nu) pe 9 aprilie, la Consiliul Naţional de Coordonare. Pînă atunci, Cristian Preda nu numai că are dreptul dar este de datoria lui să-şi susţină punctele de vedere, inclusiv public. Pe de altă parte, dacă e să ne luăm după Theodor Stolojan, nici o organizaţie nu s-ar putea reforma niciodată. Nici o modificare nu ar fi acceptată, atîta timp cît nimeni nu ar avea dreptul să pună în discuţie regulile şi structurile după care funcţionează respectiva organizaţie. Fiindcă, nu-i aşa, aceste reguli şi structuri sînt deja decise (acum trei zile, acum opt ani, acum două secole). În opinia lui Stolojan nicio lege nu poate fi modificată sau abrogată.

Cu alte cuvinte, Stolojan ne spune că Băsescu nu trebuia să facă referendum anul trecut, fiindcă prin acel referendum punea în discuţie bicameralismul şi Constituţia adoptată în 2003. Am adoptat Constituţia? Ok, am adoptat-o, asta e decizia finală, orice discuţie pe marginea Constituţiei, de acum încolo este contraproductivă.

Adică Băsescu pune în discuţie Statul, aşa cum există el din 1989, sistemul educaţiei (aşa cum e el de vreo sută şi ceva de ani), sistemul de sănătate, Constituţia, pune în discuţie un întreg eşafodaj, un întreg establishment şi pedeliştilor le e teamă de punerea în discuţie a unui amărît de statut al unui rahat de partid care azi e, mîine nu mai e? Cum dracu să reformezi un stat fără să pui nimic în discuţie, fără să conteşti status quo-ul, deciziile finale luate acum zece ani sau acum cincizeci de ani? Cum să reformezi o întreagă societate cu o adunătură de paralizaţi, de speriaţi de bombe, de plictisiţi cu mintea anchilozată?

E penibil ceea ce face PDL-ul. Vorbeşte de reformă, de schimbări radicale, de punerea în discuţie a întregului sistem dar nu acceptă, referitor la propria reformă, nici măcar discuţiile? Ca fiind contraproductive??? Cum poţi să creezi ceva nou, cum poţi să schimbi, fără să pui în discuţie ceea ce există acum?

Facebook Comments

178 Comments Orice discutie e contraproductiva

  1. Leon cel Treaz

    @

    o sa-mi ia cateva zile sa ma obisnuiesc. Probabil ca de la conservatorismul de pe Rive Gauche mi se trage. Verdele e foarte afgan. Ceva mai kosovar nu se poate?

    Reply
  2. Merechene

    para, maine dimineata, cand lumina soarelui se va revarsa peste pixelii laptopului, poate o sa mi se para mai frumos site-ul…acum arata ca un drag queen Madama 🙁

    Reply
  3. val_one

    @Florin,

    Eu votez "da" pentru acest make-up al Madamei.Cu verde e

    perfect(fii-mea e si ea de acord 🙂 )

    Reply
  4. Merechene

    parca imi placea mai mult varianta cealalta a site-ului, desi acum pare mai bine organizat, iar avatarurile chiar se vad. verdele ala este cam agasant … 🙂

    Reply
  5. Leon cel Treaz

    gabhry_el,

    ouale de bunicuta sunt limpezi. Bunicuta a fiost iradiata de lumina de la rasarit.

    Reply
  6. mece

    Zexe, răspund cu întârziere. Scuze.

    Spui că “nu este suficient sa critici celelalte solutii”.

    CP. nu doar critică, ci şi oferă soluţii. Nu 2-3, ci 8. Nu face o simplă enumerare, ci fiecare dintre propunerile sale sunt susţinute de argumente (vezi în acest sens „Opt propuneri” şi „Echilibrul puterilor”). Pe de altă parte diferenţa de exprimare dintre discursul practicat de CP şi TB, cel de care vorbeşti tu (” Este bine sa se faca”, sau ” ar trebui sa se schimbe”, etc. vs “voi face”, “voi schimba”, “vom construi”, “vom reforma”) vine din tipul de demers în care înţelege să se înscrie CP (unul care se situează, momentan, în afara competiţei pentru funcţii şi care viezează reformarea prin acceptarea, în primă fază, a necesităţii dezbaterii de idei) şi cel al preşedintelui (care, începând cu 2000, a fost unul orientat exclusiv către obţinerea de funcţii, de tip electoral). Targeturile celor 2 tipuri de discursuri sunt diferite, exprimarea este diferită.

    Pe de altă parte, o parte importantă a demersului său vizează chestiuni de doctrină, adică teorie. Aşadar, zic eu, este inevitabilă chestiunea conceptelor (autonomie, egalitate, libertate).

    Chestiunea e că într-o democraţie, în politică, punerea în practică a unor idei trebuie întotdeauna să fie precedată de discuţie. Democraţia crede, printre altele, în valoarea bună a soluţiilor divergente şi a faptului de a le discuta (vezi nu doar Parlamentul, dar şi punerea în dezbatere publică a feluritelor proiecte de legi pe siturile ministerelor de profil). În practică este pusă, aşa cum observi şi tu, soluţia care adună susţinerea – care se măsoară în voturi – cea mai mare. CP se află în faza asta: aduce o soluţie alternativă la cea existentă deja şi o susţine constant pentru a câştiga sprijin. E adevărat, nu întodeaun alege cele mai bune cuvinte, dar e, totuşi, consecvent. Alfel spus CP e într-un soi de campanie –pentru că a precizat-o deja, nu vrea funcţii. Dacă accepţi aceste condiţii este greu de digerat că susţinătorii celeilalte soluţii ies doar cu declaraţii prin care se cere renunţarea la discuţie. Dacă accepţi aceste condiţii CP trebuie să îşi susţină ideile (al căror fond înţeleg că nu îl conteşti, neapărat, nici tu) pentru că doar asta poate face. Aceasta e una dintre soluţiile sale. El propune să nu se mai câştige susţinere – şi în felul ăsta să se ajungă la o variantă câştigătoare respectând regulile jocului democratic– prin tranzacţionarea votului (în toate formele lui) oferind la schimb putere de orice fel: politică, financiară, de imagine, locală, regională, linişte, etc. …Aici nu mă pot împiedica să observ, încă o dată, cât de mult se înşeală cei care au văzut/văd în alegerile PSD un extraordinar exerciţiu de democraţie. Doar matematica votului nu înseamnă democraţie.

    p.s. merci de replică. Am scos mai mult decât credeam. Vezi, avantajele dialogului. 🙂

    Reply
  7. para

    Culorile de pe coloana din dreapta sunt moderne, dau bine in contrast pe alb, maroul e aiurea. Ori, ori.

    Reply
  8. gabhry_el

    ouăle de bunicuţă nu sunt spînzurate de zenit sau de nadir

    ele atîrnă de o gaură neagră

    aicea-i problema ajungerii la ele…

    nici un meseriaş nu poate ajunge la ele fără să fie turtit

    Reply
  9. para

    @Florin

    M-ai pierdut. Mă refeream la votul documentaţiilor în consiliile locale. Deşi nu e exclus ca la fel să fie şi la scară macro.

    Reply
  10. Leon cel Treaz

    @nedo,

    asta cu cocotatul e o momeala. Cine se catara acolo sus are mai multe sanse sa nu se poata da jos niciodata.

    Reply
  11. MicutzaCeKurai

    cutia Pandorei se deschide cu Avatar-ul. ma vad silit sa constat ca habar nu avetzi de nimic si sa va trimit la coltz/coltzi pe coji de nuca.

    in ce priveste somatziile regulamentare, conform RSGG (regulamentul serviciului de garda so garnizoana), art. nu conteaza, par. al doilea sau poate chiar primul si restul (regimul armelor si munitziilor) se someaza: deschide-te!, deschide-te ca trag!, lumineaza-tzi fatza! ah! esti chiar tu?! la loc comanda!

    mai bine va transmit un banc despre atitudine. un ins isi gaseste sotzia in pat cu un bun amic. rapid pune mina pe pusca/pistol/cosor si-l impusca/injunghie mortal. la care sotzia, cu mainile in sold, ii zice: cu o atitudine ca aceasta in curind ai sa ramai fara nici un prieten.

    cred ca si pesedeaua isi cam pierde din prieteni.

    Reply
  12. val_one

    @

    Cica eu,cap de locuitor,am pierdut anul trecut peste o mie de euro! 🙄

    Tocmai m-a anuntat "meseriasul" Razvan Dumitrescu.

    Reply
  13. Leon cel Treaz

    @

    io sunt de acord. A venit la mine o lobbysta de la Grippen si mi-a promis ca-mi da un Saab nou, daca scriu urat de avioanele americane. A avut saraca ghinion. Nu sofez.

    Reply
  14. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    mai tii minte vulturul din reclama FNI-Gelsor? La vulturul ala ma refeream. Clipul a costat la vremea aceea 300.000 de dolari, fiind vorba de mai multe filmari din elicopter, facute in Carpatii Slovaciei sau Tatra.

    "Dormi linistit, Bogdane. Gelsor gandeste pentru tine" (Tata)

    Reply
  15. Leon cel Treaz

    @gabhry_el,

    aproape sigur mercenar, santieristul Razvan Dumitrescu. Tot un soi de cautator de oua de vultur.

    Reply
  16. gabhry_el

    Florin

    Completul de judecată de la Curtea de Apel din Cluj care l-a condamnat pe primarul din Baia Mare la 2 ani jumate cu executare se numeşte "Completul 3R".

    Reply
  17. gabhry_el

    Răzan Dumitrescu e fericit: "SALARIILE ZBOARĂ CU F16"

    😆

    Are ce mesteca 10 zile de-acum încolo.

    Fără să-şi pună hîrtia A4 pe dosul palmelor de şantierist la Vîntu.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      nedo: corect e: orice discutie e proproductiva. Proproductivismul ca si rururbanismul sint ideologiile fundatiei "Mai mult R"

      Reply
  18. para

    ALCÓR s. (ASTRON.) (pop.) cărăușul (art.), cățelușa (art.), (reg.) paloschița (art.), văcarul (art.), ucigă-l-crucea, ucigă-l-toaca.

    Reply
  19. Leon cel Treaz

    @

    dom'le, cand n-are treaba, Cutia Pandorei spanzura in cui de zenit sau de nadir?

    (ce oroare de cuvinte de origine araba: zenit si nadir; oare si cuvintele arabe au potential terorist? Chimie, algebra, alidada, talc, Aldebaran, Altair, Mizar, Alcoor, alcool, fenol, anilina?)

    Reply
  20. Leon cel Treaz

    @

    Intreb si eu ca o persoana care nu intereseaza pe nimeni:

    Cutia Pandorei se deschide cu:

    a. binisorul;

    b. deschide-te ca trag fara somatie, fai, cutio;

    c. baioneta de sergent roman cu contract in Afganistan.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Cutia Pandorei se deschide cu cheia. In ea ar trebui sa fie speranta. E un mesaj pozitiv pe care Voicu il da natiunii române.

      Reply
  21. zexe

    Sistemul imunitar al senatorului PSD, Catalin Voicu, sufera grav. Comisia Juridica din Senat e recomandat "internarea" acestuia in vederea unor investigatii amanuntite. Spitalele nu mai primesc "medicamente" din cauza "retelei" de distributie, iar Voicu delireaza despre o epidemie:"se deschide Cutia Pandorei si vor urma si altii dupa mine", " simt asa, si intuitia si flerul rareori m-au inselat"

    Vine sfarsitul lumii?

    Reply
  22. MicutzaCeKurai

    da' care-i ferma animalelor? – sa ma bag si eu in seama p-acolo. poate ajut si eu la dialogurile neproductive))))

    Reply
  23. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    totul e sa nu aterizezi cu parapanta intr-un cacat si mai mare, decat veceul de pe care ai sarit cu parapanta.

    Meseria de parapantist ar trebui reconsiderata. La sporul de parapanta nu se gandeste nimeni?

    Reply
  24. Dan MAȘCA

    Stolojan, la fel ca ceilalti fosti si actuali sefi ai PNL nu a reusit sa reformeze nimic.

    A avut o tentativa de deschidere a PNL datorata in exclusivitate lui Nicolai "Cuki" Gamulea un om foarte bun pe IT si fost ITist sef al PNL CENTRAL.

    Cuki a plecat in UK de ceva ani cu familia, dupa ce acesti sefi de partid , printre care si nea Stolojan si-au batut joc de munca lui si a multor altora din PNL.

    Nu poti sa te astepti mai mult de la el. Nu are educatia liberalismului si comunicarii.

    Daca s-ar fi uitat putin la acest video :
    http://www.youtube.com/watch?v=8CdfCcUZKnA
    ar fi invatat si el si Antonescu si alti loseri penelisti sau fost penelisti ca PNLul s-a format din unirea mai multor curente/gasti si ca asa ar fi trebuit sa continue traditia.

    Dar de unde nu este nici Dumnezeu nu cere.

    Reply
  25. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    ba sunt diferente notabile. Lia Olguta Vasilescu este o parapantista desantata de la PRM la PSD. Gadea este realizator tv de ziua a saptea. TRU n-a sarit cu parapanta in ziua a saptea, pe care Dumnezeu a lasat-o ca zi de odihna. Asta e cea mai mare diferenta.

    Reply
  26. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    este foarte bine. Cu condamnarea comunismului, Basescu a ajuns personaj istoric. L-am laudat, il laud si-l voi lauda si eu pentru ce vrea sa faca. Noroc ca nu sunt editorialist.

    Reply
  27. gabhry_el

    Leon

    Ai dreptate. Nu poţi lăuda ceva ce nu este (încă).

    Dar tu ai spus că l-a lăudat pe Băsescu.

    Atunci trebuie să spunem că l-a lăudat pentru ce a făcut (condamnarea comunismului etc.), şi l-a susţinut pentru ceea ce voia să facă în continuare.

    E bine aşa?

    Reply
  28. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    am delimitat specializarile, deoarece gazetarii ajung rar in Parlament. Editorialistii da, ajung repede.

    E buna asta, cu a lauda ceva in avans. Ce-ai spune tu despre mine, sa ma apuc sa laud mandretea de autostrada, pe care o s-o faca Berceanu in 2025? De fapt, nu autostrada s-o laud, ci intentia lui Berceanu de-a o face?

    Slava tie, oh, pontifex Berceanus, vedea-te-as lipit de al meu anus.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para si restul: recomand calduros tuturor sa se abtina de la a intra in jocul provocarilor de pe patrupedbun. Imi fac mea cupla ca Postelnicu, am fost un prost ca le-am raspuns. Invatati din greselile altora:)

      Reply
  29. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    TRU n-a fost gazetar, ci editorialist. Unul din cei mai buni editorialisti romani din ultimii 100 de ani. Care l-au laudat neincetat pe Basescu.

    Reply
  30. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    vorbim despre membrul de partid TRU si despre ce nu face TRU pentru modernizarea partidului.

    Chestia cu suta de ani o interpretezi cum vrei: si Ciccolina a fost cea mai buna prostituata din ultimii 100 de ani. Ajunsa in Parlamentul Italiei a ramas pana azi in dogystile.

    Si Vosganian a fost cel mai bun lider al armenilor din ultimii 100 de ani. Vosganian: cu matematicienii se da economist, printre ecomomisti zice ca e parlamentar, ajuns la tribuna Parlamentului se lauda cat e de scriitor, iar cand scriitorii il iau la bani marunti se scuza candid: stiti, eu sunt armean.

    Reply
  31. MicutzaCeKurai

    @Leon,

    nu asta ziceam mai sus – mai inainte de a-mi transmite intreaga simpatie?)))

    oboseala Aliantzei Civice tirita de par de catre un Manolescu in PAC. oboseala de a zdrangani, in van, cheile doar sa vina sa-tzi deschida usa Emil Constantinescu. oboseala Regelui Mihai – presedinte. oboseala votului dat lui Ion Ilici Iliescu, doar sa nu iasa Vadimac-mac-mac presedinte (si Mitzura Arghezi prim-ministru). oboseala de a numara ouale lui A. Nastase, mitocaniile lebero-cuplului subOrban-Crinela, tradarile lui Tariceanu. si (nici macar nu-i ultima) oboseala de-a Sterlinge avutzia natzionala in buzunarele tuturor securistilor de bine (de la Felix la Paturiciu, cu Vantu lucrind pentru linistea somnului nostru).

    cine sa fie domnul TRU? un foarte talentat domn. dar, cind ai primit sa fii rasplatit pentru convingerile tale, nu mai ai voie sa te disimulezi in peisaj, sa te prefaci ca ai de lucru la nivel european si Patria nu mai exista – este prea departe si mult prea guraliva/peizana. numai capra nu behaie cind are in jurul ei iarba din belsug – dar ea este scuzata: nu stie daca este animal sau pozitzie. deci: cine e, dumnealui, domnul TRU?

    Reply
  32. Leon cel Treaz

    @MicutzaCeKurai,

    citind integral interviul lui Fumurescu cu Preda, am stat la cotitura sa vad cand o sa-l intrebe Alin F. pe Cristian P. dspre relatia lui TRU si evolutia lui TRU, si:

    AF: "Care mai e relatia ta cu TRU (Traian Razvan – Radu n.n. – Ungureanu) si cu Sever Voinescu? (2) Cam cata influenta aveti pentru a “reforma partidul (stiu, “suna ca dracu’”)?

    CP: Sever si TRU sunt foarte diferiti, dar amndoi imi sunt foarte simpatici. Pe Traian il vad mult mai des. Cu Sever exista o compensatie pe blog…Chiar daca la un moment dat vorbea ca Ioan Oltean.

    AF: Dar de ce crezi ca Traian, odinioara atat de vocal, a devenit atat de tacut?

    CP: Influenta publica e mai importanta decat cea din organizatie. Discretia nu inseamna lipsa de solidaritate. Negocierea intr-un partid a lucru greu. Faptul ca avem partituri diferite, moduri de a reactiona care nu sunt intotdeauna aceleasi, e un avantaj pentru noi. Ambitia noastra e mare, dar e calculata.

    AF: Stai putin! Adica TRU a suferit o metanoia precum Saul pe Drumul Damascului?

    CP: Nu stiu daca e Saul. PDL are nevoie de multe. Le dam o mana de ajutor. Dar nu se lasa toti ajutati. Unii nu vad problemele. … Am cam obosit. E, oricum, cel mai lung interviu facut vreodata – dar si cel mai simpatic. Facem un final glorios sau mai sunt intrebari?"

    Concluzie? Obosesti instantaneu in momentul in care iti aduci aminte ca esti singur in lupta asta cu strigoii din partid. Ca langa tine nu e niciun TRU. Ca lumea doar il vede pe TRU, acolo unde stie ca trebuie sa fie Preda. Ca TRU este o fictiune inventata de societatea civila. Ca TRU exista numai in capul nostru.

    Cine esti, dumneata, domnule TRU?

    Reply
  33. MicutzaCeKurai

    @

    cu simpatie am raspuns si eu (si nu de musai))). de unde se vede ca orice dialog poate fi si productiv. chiar daca nu in sensul planificat cu acuratetze contabila/contabiliceasca de catre Stolojan, hai sa crestem productivitatea dialogului))).

    Reply
  34. Leon cel Treaz

    @MicutzaCeKurai,

    sunt de acord cu tine in multe privinte. Am scris cu simpatie inclusiv despre alegoria Judecatii de Apoi.

    Reply
  35. zexe

    @mece, poate ai dreptate, nu stiu. Pana la urma, daca simplificam ecuatia la maxim, tot acolo ajungem. Anume, ca sa convingi ca ai solutia unei probleme nu este suficient sa critici celelalte solutii. Ca sa convingi trebuie sa construiesti ceva in locul unde doresti sa demolezi o constructie mai veche. Preda, cu tota aprecierea de care se bucura printre autorii acestei publicatii virtuale, foloseste formule de genul: "Cred, de pildă, că dreapta în România ar trebui să se definească într-o formulă laică…", sau "… ne trebuie o scoală construită pe ideile libertătii si egalitătii", formulari corecte pentru un jurnalist dar improprii pentru un politician. Dreptul de a critica il avem cu totii, e adevarat, dar eu privesc spre clasa politica ca spre o echipa de constructori. Preda ar trebui sa isi schimbe atat retorica discursului cat si atitudinea fata de echipa sa. Ar trebui sa incerce sa puncteze propriile realizari si sa isi fixeze obiective concrete pe care sa le si finalizeze. Altfel, credibilitatea pe care a obtinut-o inainte sa intre in politica se va spulbera extrem de rapid.

    Il voi da exemplu pe Emil Constantinescu, cea mai mare deceptie a mea, mai mare decat cea furnizata de Iliescu si toata echipa lui la un loc. Teoretic, Emil Constantinescu ar fi fost pesedintele care ar fi schimbat fata Romaniei. Practic, Constantinescu a fost mai impotent decat orice alta personalitate politica. De ce? Pentru ca si Constantinescu, si Preda, pot localiza cu precizie problemele, pot sugera solutii pertinente, dar isi incep discursul cu " Este bine sa se faca", sau " ar trebui sa se schimbe", etc. Basescu a inteles inaintea acestora ca un politician care doreste sa schimbe ceva va trebui sa inceapa cu propria persoana, iar retorica folosita sa contina fraze de genul "voi face", "voi schimba", "vom construi", "vom reforma". Mesajul de "constructor" este cel care aduna societatea civila si o polarizeaza in mod corect. Nu stiu ce idiot il consiliaza pe Crin Antonescu, dar e clar ca nu pricepe o iota din politica din moment ce i-a pus acestuia in gura mesaje de genul " Voi desfiinta PDL-ul", " Il voi da jos pe Basescu" etc. Bag de seama ca nici Ponta nu are consilieri mai inteligenti, dar nu e treaba mea.

    Reply
  36. MicutzaCeKurai

    citind integral si interviul luat de A. Fumurescu lui C. Preda si postat pe Vox Publica, constat ca exista similitudini/afinitatzi/empatii intre Preda si Boc. Preda are exact aceiasi dusmani in interiorul PDL ca si Boc – vamesul Blaga, din-topor-ul de Olteanu, sclifositul Videanu, "cercetatorul" (dar mai mult drumarul) Berceanu (care se credea continuatorul lui Basescu), incrincenatul Stolojan, imbatrinitul-in-platforme Stoica samd. acestia vor sti sa-l intoarca pe Boc impotriva lui Preda (si vitzavercea). unde o fi fiind locul Elenei Udrea (si al femeilor ambitzioase din PDL) in toata aceasta asa-zisa re-pozitzionare de partid?

    Reply
  37. MicutzaCeKurai

    @nedormitu, sa se lupte – este visceral normal sa se lupte (asta-i politica). dar, fara sprijin (numai de pe bloguri), nu risca decit iritarea trambulinei pe care sare (partidul) si eliminarea plasei de sustzinere (acei politicieni care i-au facut oferta sa intre in partid, i-au facut-o doar pentru a profita la momentul respectiv de notorietatea lui – aceiasi, daca considera ca sunt impiedicatzi la mers [de Preda], au sa-l elimine).

    @leon, cind aprinzi o luminare pentru mine ai grija sa fii treaz. vezi ca exista o actziune-reactziune in toate: cu cit ma vezi mai iertabil si mai din Cluj, cu atit te vaz/vad si eu pe tine.

    Reply
  38. val_one

    @Leonn,

    Lasati-ma,fratilor,sa ma culc,e tarziu!De doua ori mai lunga? 😆

    Uite cum ma tine treaz Madam la ora asta… 🙄

    Reply
  39. Leon cel Treaz

    @gabhry_el

    nu ma ispiti: o spånzuratoare agatzata de nadir e de doua ori ma lunga decåt cea atårnata de zenit.

    Reply
  40. gabhry_el

    aşa voiau să-i spînzure de nadir: cu măştile de gaze pe faţă

    de fapt, voiau să protesteze împotriva poluării globale cu droguri din Afganistan

    Reply
  41. Leon cel Treaz

    @

    dupa care fratii Roncea s-au uitat descumpaniti unul la altul si nu mai stiau care e Roncea 1 si Roncea 2. Ii lovise Alzheimeru' pa amandoi deodata. Ce ti-e si cu viata asta: cand crezi ca ai dat lovitura, te loveste boala.

    Reply
  42. Bleen

    Se lasă cu bătaie pe ideologii, gîndi barmanul şi se adăposti sub tejghea. Femeile începură să ţipe şi să leşine, Cucui să-şi strîngă bicicleta şi Ivanciuc să-şi amorseze competent focoasele (cei doi arabi erau doi arabi doar la prima vedere, la a doua vedere era Ivanciuc).

    Reply
  43. mece

    Zexe,

    Comparaţia cu echipa de fotbal nu este tocmai potrivită pentru că modul de organizare şi funcţionare al acesteia este cu totul diferită faţă de cea a unui partid. În cazul echipei de fotbal, fotbaliştii sunt angajaţii unui patron. Ca salariaţi de acest tip, ei au obligaţia de a asculta de ceea ce spune antrenorul, să urmeze strategia pe care acesta o gândeşte. Fotbalişitii nu sunt angajaţi să gândească prea tare. În schimb un partid politic este o asociaţie liberă de oameni. Ca atare, cel puţin dreptul de a critica, îl au toţi. Pe de altă parte fobalul e competiţie în timpul jocurilor şi în rest antrenament. Chiar dacă în ceea ce priveşte competiţia se poate găsi un corespondent în alegerile locale, parlamentare, prezindenţiale şi europarlamentare, partidele nu au un corespondent pentru ceea ce înseamnă antrenamentul.

    Mai de grabă, dacă tot e să facem asemănări, aş zice că modul de funcţionare al partidelor politice se aseamănă mult cu cel în care funcţionează firmele de armament, să zicem. Armata statului X anunţă că intenţionează să achiziţioneze la data Y (care e, tradusă, data alegerilor) un nou tip de armament care să realizeze mai bine scopul respectivei armate: protejarea mai bună a cetăţenilor statului în cauză. Câştigă firma care vine cu soluţia cea mai bună (adică firma care vine cu produsul care e rezultatul cel mai bun al fracţiei costuri/funcţionalitate). Pentru partide asta s-ar traduce aşa: va avea şanse să câştige alegerile (totuşi nici asta nu-i o comparaţie perfectă) partidul care vine cu cea mai bună soluţie pentru realizarea scopului exercitării puterii în stat: binele public (nu râdeţi!). Acum în ceea ce priveşte firmele care se hotărăsc să participe la licitaţie, a interzice unui angajat – oricărui angajat, chiar, să propună soluţii pentru atingerea scopului – câştigarea licitaţiei, mai ales atât timp cât încă nici nu s-a optat pentru o soluţie în cadrul firmei, la care să lucreze toată lumea, e pur şi simplu o mare greşeală. Pe măsură ce se aproprie data licitaţiei, libertatea de propune soluţii radical diferite de cea deja aleasă e, abia acum, tot mai redusă. Şi nu doar tot mai redusă, dar, şi în termenii unei firme, şi în cei ai unui partid, inutilă. Dar încă de pe acum să decretezi că orice propunere alternativă (alternativă la ce, până la urmă???) este contraproductivă, este o greşeală. În termenii partidelor, a crede că poţi câştiga permanent cu aceeaşi soluţie, este o iluzie. Cu atât mai mult cu cât acum sunt semnale clare că vechile soluţii sunt pe cale să devină depăşite.

    Reply
  44. Bleen

    Cei doi (doipezi), pregătiţi să riposteze în caz că se îndrepta spre Masa Lor, scoaseră din teacă (deşi erau doi, aveau o singură teacă) Cartea Sfîntă a Micului Maestru Cu Pieptul Fără De Prihană şi De Îndoieli (era un nume tîmpit dar îl acceptaseră după ce vechiul nume, Românul Veşnic Verde şi Încruntat, devenise desuet după ce i-a luat tot caimacul Bucurenci cu Mai Mult Verde).

    Reply
  45. Bleen

    În momentul ăla intră pe uşă Florin. Cu Cărticica Micului Marxist în mînă. Semăna un pic cu Lenin. Cu un Lenin elveţian. Asta fiindcă apărea întotdeauna la fix, cu Cărticica în Mînă.

    Reply
  46. Bleen

    Era….deci nu ştiu cum să-ţi zic, frate Roncea…adică Frate Roncea…stătea cu ochii-n tavan şi visa. Fără folos!!! Avea îndoieli! Era…plm…parcă era Ivanciuc, nu alta! Doamne Ferească-Mă, îşi făcu cruce celălalt.

    Reply
  47. Bleen

    Celălalt Roncea (evident, nu se ştie care), zicea la fel ca frasu dar mai nuanţat. Madame Bovary era de stînga dar nu din motive carnale ci de defetism. Era defetistă. Era….şi aici Roncea (unul dintre ei) avu momentul de geniu şi cele 15 minute de celebritate intelectuală: era bovarică! Plm, de unde ai scos-o? îl întrebă celălalt Roncea.

    Reply
  48. Bleen

    Aşa…. Unde rămăsesem? A! La Cărticica Micului Marxist. Aşa… Ăştia, cum v-am mai zis, dă-i cu bere, dă-i cu mici, stabileau orientarea platformei sau ziarului sau ce pula lor avea să fie că nu se hotărîseră. Discuţia ajunsese la Madame Bovary: era de dreapta sau de stînga? Roncea (unul dintre ei – nici pînă în ziua de azi nu se ştia care) zicea că-i de stînga, că-şi înşela bărbatul şi nu credea în valorile familiei şi era o curvă.

    Reply
  49. Bleen

    Iniţial s-a întîlnit Roncea cu fra-su la Cărtureşti, unde se refugiaseră de frica unor arabi care-i alergau cu două focoase de la IFA. Focoasele, fiind de la IFA, aveau un defect: erau fascinate şi voiau să refacă experimentul de zece ori. Aşa că i-au convins pe arabi să nu-i lase p-ăştia şi să intre după ei la o berică. Zis şi făcut. Zis în arabă şi făcut româneşte. Dă-i cu bere, dă-i cu mici, pînă se făcu seară. Şi…plm…mă pune Florin acu să-i caut Cărticica Micului Marxist. Va urma.

    Reply
  50. nedormitul

    micurzacekurai

    la un moment dat, toţi, sau aproape toţi politicienii au crezut că-i cheamă băsescu. şi cred că preda ştie bine asta. repet, el duce o altă bătălie, într-un context diferit. iar lupta pentru putere, ce e rău în asta? de-aia a intrat în partid, ca să se lupte pentru putere.

    Reply
  51. nedormitul

    florine, tu îţi dai seama că ăştia merg pe presupuse? cică alexandru hîncu şi bleen s-au întîlnit ei, aşa, la ceas de seară, să facă blogary. tu nu exişti, eşti un oarecare acolo. apoi, mai apare un deştept care se întreabă de ce nu mai scrie hîncu. precis că tre' musai mai mult ca sigur să existe nişte disensiuni. cîţi sînt ei? patru? for futăn? patru lăbuţe? dă-i încolo, nu mor caii cînd vor cîinii.

    Reply
  52. Bleen

    Sînt ingineri şi vor să-i ispitească pe fizicieni. Noroc că am făcut facultatea la terasă la 290 şi n-am ajuns fizician.

    Reply
  53. Leon cel Treaz

    @Florin,

    a). sunt ingeri si ne ispitesc sa ne vada limitele;

    b). este aripa romaneasca a Ku-Klux-Klanului;

    c). sunt atomi liberi evadati in timpul unui experiment nuclear facut la Los Alamos sau Palo Alto.

    Reply
  54. Leon cel Treaz

    @MicutzaCeKurai,

    mersi. O sa-mi aduc aminte de tine la Sfanta Judecata de Apoi. O sa-i zic lui Dumnezeu: Doamne, fii indulgent cu MikutzaCeKurai. E din Cluj, Doamne. Asta-i neamu' nost.

    Reply
  55. Leon cel Treaz

    @MicutzaCeKurai,

    "mi-e cam mila de Preda – seamana din ce in ce mai mult cu Ana Blandiana".

    Iar Ana Blandiana seamana din ce in ce mai mult cu Romulus Rusan.

    Cat despre Romulus Rusan, el seamana dintotdeauna cu un ogar cenusiu.

    Ogarul se invarte in jurul cozii in sensul acelor de ceasornic.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      da, leoane, am gresit. Sint fascinat de ce nu inteleg, deformatie de fizician: refac experimentul de zece ori chiar daca intre timp risc sa arunc in aer laboratorul. E ceva ce nu inteleg, toata povestea asta nu e din senin. E energie serioasa pusa in lupta. Ce motivatie au? Cine le-a ghidat sau ghideaza resentimentele? De ce nu stim cine sint, de fapt, patrupezii?

      Reply
  56. MicutzaCeKurai

    @nedormitul

    Preda este profesor. dar s-a remarcat ca vorbitor/scriitor de presa scrisa)))) – si a fost invitat sa achieseze la europarlamentarismul pe care chiar el il minimalizeaza (de unde vin si frustrarile – eu sunt mic, tu fa-ma mare).

    despre "juramintul de credintza" – parerea mea este ca ar fi unul de neputintza. este o greseala sa ceri cuiva care doreste sa cistige din vorbe (sa arda etapele))), ceea ce nu poate cistiga altfel. intreb: nu-i era cald cu dintzii in gura acolo la el la facultate? sau, sa citez un amic: de ce da din fund daca nu-l reguleaza (regularizeaza?) nimeni?

    ok. ceea ce pune el in discutzie sunt lucruri bine venite. Romania noastra nu are (macar in ultimii 20 de ani care conteaza) un spatziu ideologic. partidele noastre se conduc dupa platforme-program – ca asa au fost educatzi scriitorii/initziatorii lor de catre vasnicul Partid. din CSP-isti – capitalisti; din socialisti-stiintzifici: conservatori, liberali, ecologisti, socialisti, liber-schimbisti samd. nici unul nu ar recunoaste ca ma-sa-i curva – ca habar nu are cum sa transforme teoria in practica – si-atunci trag spuza neputintzei pe turta dezbaterii publice (mai ales cind nu sunt in stare sa defineasca disciplina de partid). nici nu este greu sa "arzi etape" de la "Partidul e-n toate / in cele ce sunt" pina la "avem nevoie de dezbatere, tovarasi". Preda nu este cu nimic mai marcant decit oricare alt eurodeputat al PDL (de un exemplu). in schimb, as zicve, este mai marcat de dorintza de a sari peste citeva etape in ierarhia de partid. cred ca se crede (si posibil are si de ce) mult mai destept/eficient/om al momentului decit o seama (imensa, din pacate) dintre membri de conjunctura ai PDL. ce uita el este ca nu-l cheama Basescu si ca in politica de partid "deviatzionistii" (si am pus ghilimele) ajung repede sa plictiseasca/deranjeze – motiv pentru care devin indezirabili/debarasabili. cunosc PDL (si nu m-am facut membru/n-am profitat) de pe vremea in care, cu tot cu mine, in sediul din Clujul napoc nu numarai mai mult de 5 persoane. intre timp, putzini am fost, multzi am ramas.

    mi-e cam mila de Preda – seamana din ce in ce mai mult cu Ana Blandiana.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Patruped:bun Blogary:rau
      Poate cineva sa-mi explice de ce au facut oamenii aia o fixatie pe mine, Ivanciuc si Blogary? Tocmai am facut greseala sa raspund imperialistului si parca s-a revigorat tot, a pornit la atac cu si mai multa ura.
      Nu inteleg, pe cuvint ca nu inteleg, lamuriti-ma si pe mine. Chiar sint perplex. Ce-i motiveaza?

      Reply
  57. Merechene

    Asa este, pentru multi , juramantul de credinta in politica este o idiotie – exemplu bun Dragnea – , dar pentru mine, ca alegator, este foarte important ca partidul pe care-l votez sa fie puternic (implicit o strategie de lupta impotriva celorlalte partide), sa aiba o doctrina clara (de dreapta) si cat mai putine jigodii. Preda este liber sa isi urmeze constiinta si convingerile, dar ce ne facem, ca nu vrea sa plece din partid! ii luam gatul? ii dam niste pastile de calmare? electrosocuri? nu. in cel mai rau caz, sa se gaseasca unul cel putin la fel de destept ca el, care sa-i explice ca nu are dreptate. Altfel, nu inteleg de unde atata opunere din partea colegilor sai de partid – ok, nu e un tip diplomat, nicidecum nu este Keanu Reeves, dar este smart and that's all that matters to me.

    Reply
  58. nedormitul

    şi nu îi dau şanse prea mari de reuşită acum lui preda. cred că şi el loveşte cu bătaie lungă. o aparentă înfrîngere acum, cu voturi şi cu cifre, s-ar putea transforma într-un proiect solid mai tîrziu. să fim serioşi, pe pdl-işti nu i-a interesat doi ani de zile problema doctrinei. fie că au fost campanii electorale, fie că au guvernat, nu au avut vreme să discute de viitor la modul doctrinar, pentru că, în primul rînd, electoratul nu a fost pregătit pentru aşa ceva. şi nici nu cred că va fi pregătit o bună bucată de vreme. românii nu prea ştiu ce e aia fidelitate faţă de brand, faţă de anumite valori. pînă nu se maturizează, la fiecare ciclu electoral se va vorbi la modul cel mai populist tot de şomaj, subvenţii, şcoli, autostrăzi, spitale, pensii, etc., cu mici variaţiuni pe corupţie, justiţie, dictatură, ultimele trei în acelaşi context.

    Reply
  59. nedormitul

    păi, vezi, măi, zexe? fotbal vrei? fotbal să fie. uite ce intermercato e acum în parlament.

    acuma, între noi fie vorba, băsescu a pornit o mică dizidenţă în fostul pd, înainte de alegerile interne. nu l-a dat prea uşor jos pe petre roman. sigur, se baza pe cai mari, electorali, dar ce face preda acum nu se compară cu ce făcea băsescu acum 10 ani. nici obiectivul nu e acelaşi şi nici strategia nu e aceeaşi. dacă te uiţi atent, nici oamenii nu mai sînt chiar aceiaşi.

    Reply
  60. zexe

    @Nedo, 🙂

    Eu spun cu totul altceva. Spun ca daca iti doresti sa si faci ceea ce spui trebuie sa ai strategia potrivita cu obiectivul pe care ti l-ai ales. Sa luam exemplul de succes al lui Basescu. Nu si-a fixat niciodata obiective pe care nu le putea atinge si a reusit sa adune in jurul sau pe toti cei care vedeau ca el. Dupa fiecare pas facut mai punea o pancarta cu "Aici sunt banii dumneavoastra". In politica, si nu numai in politica, ascensiunile rapide atrag dupa sine si caderi violente.

    Reply
  61. zexe

    @Merechene,

    Nu prea stiu cum este in armata dar consider ca exemplul cu echipa de fotbal este mai apropiat de scena politica. Juramantul de credinta, in politica, este o idiotenie. Liviu Dragnea, spre exemplu, este un lider de necontestat al PSD, desi provine din PD, iar Stolojan, si el, este liberal la origine. Cine si cum sa pedepseasca o persoana libera sa isi urmeze constiinta si convingerile?

    Reply
  62. nedormitul

    @MicutzaCeKurai

    preda e jurnalist? nu ştiam. în fine, că tot vorbim de purtători de cuvînt, acolo cred că e vorba de altceva. una e să fii parlamentar, voce în partid, membru mai vechi sau mai nou al partidului, alta e să fii purtător de cuvînt, fără nici cea mai mică capacitate de decizie, şi să sintetizezi pentru public/presă ce spune demnitarul/funcţionarul pe care îl reprezinţi. cristian preda nu este purtător de cuvînt. preda este europarlamantar, membru marcant al pdl. e o mică diferenţă.

    Reply
  63. Merechene

    zexe – in armata, ordinele pornesc de sus in jos: de la Statul Major – unde se iau cam toate deciziile, la comandantii unitatilor, loctiitori, apoi la soldati. daca liderii armatei sunt dezorientati, lasi, incapabili sa organizeze trupele, razboiul este pierdut. la fel se va intampla si cu PDL daca in continuare va pune mana la gura unora din partid. in momentul asta, PDL=ul este un partid foarte slab si am vazut ca Boc nu poate mai mult. Nu sunt de acord cu practica " Taci si-nghite!" atata timp cat CP are dreptul si puterea sa mai schimbe ceva in pdl. Dezertarea este pedepsita, asa ca, parasirea echipei nu este o solutie!

    Reply
  64. MicutzaCeKurai

    prin 2004 am avut urmatoarea discutzie cu Emil Boc (putetzi sa vi-o traducetzi cum doritzi – eu admir sinceritatea): "maestre, zice lumea ca trebuie sa ma predau si sa vin la tine purtator de cuvint la primarie". "maestre, nu pot sa te iau, daca tzi se pune pata pe vreo decizie de-a mea, maine faci conferintza de presa si dai cu mine de pamint".

    bun. jurnalistul este o specie aparte care se crede/considera cainele de paza al democratziei. daca se face politician (respectiv, purtator de cuvint/consilier) este bine sa uite ca este/a fost jurnalist si sa se comporte ca atare. glumeam mai sus, dar zexe are dreptate la modul complet/competent. ori esti politician, ori esti jurnalist. mincatul de kkt se face in portzii si cu ustensile totatl diferite. Preda se da singur de pamint, nu trebuie sa vina nimeni sa-l ajute. daca cineva tzine la el, sa-i zica sa dea de pamint cu purtatorul sau de cuvint (aka jurnalistul din el – acela este o istorie din momentul in care s-a hotarit sa devina politician; altfel este isterie).

    Reply
  65. MicutzaCeKurai

    de ce nu-l lasatzi pe Stolo sa-si consume/arda uleiul ramas? sa se reseteze si el cu domnitza aia a lui cu care se tzine de minutza pe la Bruxelesses (sa se faca varza), sa putem si noi varsa o lacrima.

    Reply
  66. zexe

    Nedo, chiar daca ti se pare nedrept, acesta este adevarul. Preda se izoleaza de grupul sau prin atitudine. Retine, nu discut pe fondul problematicii puse in discutie de Preda, discut despre modalitatea aleasa. Politica este altceva decat bloguiala. In politica trebuie sa reprezinti opinii si interesele economice ale unei multimi. Daca stam sa judecam la rece, judecand dupa atitudine si capacitatea lui de a reprezenta anumite interese, Preda este mai mult de stanga. Nu este nimic rau sa fii de stanga, dar si acolo poti avea surprizele neadaptarii daca nu reusesti sa ai o retorica adecvata, indiferent de justetea opiniilor.

    Reply
  67. nedormitul

    zexe

    dar la antrenamente are voie să comenteze? că, din cîte am văzut, în toamnă, în timpul jocului, a fost foarte disciplinat, a dat totul pă teren. şi, să fim serioşi, îmi vine greu să cred că preda este chiar singur. de ce nu reuşeşte să-şi polarizeze viziunea? vechile metehne ale pdl-ului (ca şi ale altor partide), de care s-a mai discutat pe-aici: nu ne interesează viziuni şi strategii – acum sîntem la putere; oameni atraşi de putere, "importaţi" din alte partide, oameni care tac, fie din precauţie, fie pentru că nu au "competenţa" să se bage în discuţii atît de înalte, cu alte cuvinte, pentru ei este mai important cine exercită puterea decît de ideile sau viziunile celor "mari". noi ne strufocăm aici, dar mă întreb cîţi membri de rang înalt, ca să nu vorbesc de cei din eşaloanele 2 şi 3 nu dorm noaptea din cauza viziunii politice şi a clarificării doctrinare.

    Reply
  68. zexe

    Sa ne inchipuim ca Preda face parte dintr-o echipa de fotbal. Ce ne facem daca jucatorul Preda intra in teren si, in timpul meciului, se trezeste sa conteste deciziile tactice ale antrenorului, culoarea echipamentului, sigla clubului de fotbal, si intra in conflict cu coechipierii sai? Preda isi doreste sa antreneze dar sa nu fie antrenor si in acelasi timp sa joace dar sa nu fie jucator. E greu cu Preda in echipa atat timp cat nu se considera parte a echipei. Plus de asta, politica se face respectand cateva elemente teoria multimilor. Atat timp cat Preda nu se identifica cu o multime in care sa se si includa, nu poate reprezenta pe nimeni. Nu spun ca "viziunea" sa este eronata, spun ca nu reuseste sa o polarizeze astfel incat sa fie reprezentativa pentru o multime considerabil de mare astfel incat sa fie luata in seama. Pentru ca asa se face politica intr-o democratie. Altfel, odata intrat in terenul de joc, Preda nu are alta varianata decat sa respecte indicatiile antrenorului ori sa paraseasca echipa in care nu se simte implinit. Simplu.

    Reply
  69. Pataphyl

    „Distinşi concetăţeni spirituali ai Bucureştiului, Organizaţia PSD Bucureşti, unic partid social democrat de stånga din Romånia, fidelă principiilor de comunicare şi apropiere faţă de concetăţenii Capitalei, a urmărit cu satisfacţie evoluţia, predispoziţia şi locul MISA în viaţa spirituală şi formativă a Eului uman. Sinceri să fim, iniţial, datorită unor factori socio-umani şi nu numai, Noi, am stat deoparte şi nu v-am deschis porţile spre a ne cunoaşte şi a ne sfătui asupra ceea ce ne uneşte spre binele celor care Vă urmează. Organizaţia PSD Bucureşti a fost mandatată să vă transmită anexat două Chestionare, cu rugămintea ca Înţelepţii Domniilor Voastre să le analizeze şi să dispună completarea lor spre a vă cunoaşte poziţiile şi interesele. Printre cei care Vă urmează, avem şi în råndurile Organizaţiei PSD Bucureşti, iar aceştia s-au dovedit a fi printre cei mai oneşti şi curaţi sufleteşte. Ca urmare, ne exprimăm convingerea că vom găsi în Domniile Voastre expresiile înţelepciunii şi spiritului uman, aducătoare de speranţă şi voie bună. Vă asigurăm de întreaga noastră consideraţiune şi aşteptăm cu nerăbdare să statuăm un contact direct şi coerent cu factorii de decizie ai Înţelepciunii Domniilor Voastre. Cu devotaţiune şi respect mutual, Vă salutăm. P.S.D. Bucureşti, Preşedinte Marian Vanghelie“.

    Reply
  70. para

    Merge sau nu merge?

    Dacă scopul a fost să ajungă la putere, merge, şi nu schimbă. Au ajuns la putere spunând că schimbă? Am uitat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *