Ponta e urmarit penal si fuge opozitia

De acţiune, de hotărîre, de mobilizare, de electorat, de ea însăşi, de neputinţă, din dezinteres, din cauză de vară, mare, soare, weekend, vacanţe, din ce din nece, dar fuge.

Ultimele trei zile se constituie în primul test cu adevărat serios, într-o situaţie gravă pentru ţară, pe care opoziţia şi preşedintele l-au dat. Şi l-au picat. Nu ştiu ce vor face în următoarea perioadă, dar pînă acum l-au picat. Prim-ministrul în funcţie este urmărit penal, refuză să demisioneze, iar marii bărbaţi ai opoziţiei au fost puţin dispăruţi. Nu l-am mai văzut sau auzit măcar pe Cătălin Predoiu, prim-ministeriabilul PNL, care vineri îndemna lumea să li se alăture, după care nu a mai apărut două zile şi jumătate. Să li se alăture la ce? Cînd, unde, cum?  Nici un răspuns, vorbe şi atît.

Ori Victor Ponta, ori cetățenii români! Fiecare parlamentar are de făcut această alegere! Și noi, Partidul Național Liberal, îi chemăm să aleagă cetățenii români!

Chemăm societatea civilă să ni se alăture și să se alăture președintelui Klaus Iohannis în cererea sa de demisie a premierului Victor Ponta.

Cum spuneam: Victor Ponta a fost deja demis de două ori de către români. Îi rămâne gestul de demnitate și onoare de a formaliza plecarea sa. Dacă Victor Ponta are onoare, dacă se gândește la demnitatea României, pleacă astăzi din funcția de prim-ministru.

Faceți-o, domnule Ponta, și poate cândva românii vă vor ierta pentru ce le-ați cauzat!

Stupefiant nu este, cum spune Alina Gorghiu, faptul că Ponta nu demisionează, negîndindu-se la efectele rămînerii în funcţie pentru ţară, stupefiant este că opoziţia pare ori că nu ştie cu cine are de-a face, ori că nu ştie ce vorbeşte. Domnul Ponta? Domnia sa, domnul Ponta, cum l-am auzit tot pe Predoiu vineri? Domnia sa, urmăritul penal Ponta? De la el aşteptaţi onoare? De la el aşteptaţi demnitate? De la el aşteptaţi responsabilitate? Chiar nu ştiţi cine este şi de ce este în stare? Mai trebuie dovezi – să ne ferească Dumnezeu! – ca să înţelegeţi cu cine aveţi de-a face?

Preşedintele, după ce i-a solicitat vineri demisia şi după interviul de vineri seara, de la TVR – ambiguu, lipsit de substanţă, de  idei, de impresia de forţă care trebuie simţită într-un lider, şi-a continuat programul stabilit anterior. Nici o reacţie măcar la incalificabila declaraţie a lui Ponta:

Vineri am avut o discuție extrem de civilizată și instituțională cu domnul Iohannis. Îi înțeleg poziția politică și instituțională, dar în același timp mi-am făcut datoria să-l informez și îl voi informa în continuare, în baza cunoștințelor extrem de aprofundate pe care le am, despre ce sistem am moștenit de la Traian Băsescu și despre ce trebuie să facă acest președinte al tuturor românilor ca acest sistem să funcționeze mai bine, să nu mai producă abuzuri, să nu tot dea greșeli și rateuri care înseamnă viața unor oameni și sunt convins și îmi doresc să fac acest lucru” –realitatea.net

Un mesaj scurt măcar: nu, mulţumesc, nu primesc lecţii despre justiţie de la urmăriţi penal, nu s-a auzit dinspre Palatul Cotroceni. Atît! Ferm, nemţeşte, nu cu scandal, cum pretind în apărarea-i  că proceda fostul preşedinte obsedaţii şi/sau neputincioşii la minte sau alte categorii din hăul de potential.  Atît, ca reacţie imediată, şi era destul pentru a nu da de înţeles că se lasă mîncat.

O reacţie la cea mai gravă declaraţie, după cele ale lui Ponta, cea a ministrului de Justiţie, Robert Cazanciuc, nu s-a auzit.

Intrebat daca premierul ar trebui sa demisioneze, ministrul Justitiei a raspuns: „Nu, categoric, nu”. – Hotnews

S-a auzit, în schimb, Alina Gorghiu, spunînd că:

Este cea mai grava criza politica in Romania dupa anul 1989. – Hotnews

Nu, doamna Gorghiu, nu sîntem toţi amnezici, cea mai gravă criză politică s-a petrecut în 2012, tentativa de lovitură de stat, din fericire eşuată. Nu din fericire pentru toţi, ne amintim că PNL-ul (minus PDL) a cărei co-preşedintă sînteţi a fost atunci de partea puciştilor, dar asta nu vă dă dreptul să treceţi peste acel moment ca şi cum nu s-ar fi  întîmplat. V-ar fi util să vă cîntăriţi bine vorbele, măcar pentru că la anul ne veţi cere votul.

Ce urmează? Azi, preşedintele Iohannis are consultări cu partidele la Cotroceni. Tema iniţială, Strategia de Apărare a ţării, ulterior anunţîndu-se că va fi luată în discuţie şi situaţia premierului Ponta. Dar va participa acesta sau preşedintele îi va refuza prezenţa, aşa cum sugerează europarlamentarul Cristian Preda că ar trebui să facă?

„Poate că n-ar fi rău ca președintele Klaus Iohannis să refuze primirea lui Victor Ponta la negocierile cu partidele, anunțate pentru mâine. Dacă a declarat că punerea sub urmărire a premierului de către DNA împinge România într-o situație imposibilă, se cuvine ca șeful statului să tragă acum concluziile instituționale ale refuzului lui Ponta de a-și da demisia. Nu e nevoie de vreun pretext sau de explicații complicate. Klaus Iohannis poate spune foarte simplu că a negocia cu urmăriți penal e inacceptabil. Asta pricepe și un țânc.”

Iar marţi va avea loc chiar o şedinţă a CSAŢ, din care premierul face parte. Un premier urmărit penal, prezent la o şedinţă CSAŢ? Vom vedea ce va hotărî preşedintele.

Pînă atunci, să stăm liniştiţi. Vasile Blaga a anunţat o lovitură devastatoare pentru Ponta. În ziua dezbaterii moţiunii de cenzură, adică peste două săptămîni, sîntem invitaţi să participăm la lanţul viu din jurul clădirii Parlamentului. Dacă nici asta nu-l înspăimîntă pe Ponta şi azi la prima oră nu-şi dă demisia, atunci să mai sperăm doar în vorbele lui Vanghelie:

Victore, nu este prima dată când îţi atrag atenţia că, prin mezalianţa cu Generalul Oprea, îţi sacrifici destinul politic şi, odată cu al tău, al întregului partid. Atât eu, cât şi alţi lideri ai partidului suntem, acum, în arest pentru că l-ai lăsat pe Generalul Oprea să puna mâna pe Justiţia din România. Nu uita că oameni ca mine, care au construit partidul în ultimii 20 de ani, stau în puşcării, nevinovaţi, pentru că au vrut să se opună acestui gen de a face politică!

Altfel, de ăsta nu scăpăm decît scos din clădirea Guvernului cu cătuşe la mîini sau îmbrăcat în cămaşă cu mîneci lungi şi legate la spate. De la Ceauşescu încoace, va fi cea mai grea debarcare a unui demnitar român.

(Foto: agerpres.ro)

Facebook Comments

2 Comments Ponta e urmarit penal si fuge opozitia

  1. Yeba

    Ba să rămână Ponta. Este clar că asta îi avantajează pe peneliști în 2016, și ce poate fi mai util? Pentru noi nu știu, dar pentru ei și stateliții lor, e perfect. Cu cât cădem mai jos acuma, cu atât vor avea de unde să ne spună că ne scot mai abitir și vor câștiga 80%.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *