Vin Congresele

Gata ! Toate cele trei partide importante sunt pregătite de luptă. Dacă ne gândim bine este normal să fie aşa.În definitiv, încăierarea electorală a luat sfârşit şi pentru toată lumea urmează momentul analizelor şi mai ales al concluziilor.

Chiar dacă PDL este cel mai important partid, pare să fie şi cel mai ezitant. Într-adevăr, mizele sunt mari pentru că noul congres ar trebui să lămurească probleme sensibile legate de reforma internă, dar şi de noile ierarhii care încercă a fi stabilite. Deocamdată taberele abia au început să se profileze. Sunt încă la faza în care Blaga îi arată muşchii lui Cristian Preda. Desigur, ştim cu toţii că în spatele lui Blaga stau Berceanu şi Videanu, după cum ştim că nici Cristian Preda nu vorbeşte fără voie de la Cotroceni. Dar toate astea vor face disputele şi mai interesante, mai ales că aşa-zişii-liberali grupaţi în poală la Stolojan vorbesc din ce în ce mai puţin şi au devenit din ce în ce mai sfioşi. E drept că Şeful cel Mare face naveta la Bruxelles, Flutur a fost surghiunit într-un judeţ din nordul ţării iar Stoica s-a plictisit şi el să propovăduiască unitatea dreptei printre atâţia adepţi ai stângii.

Pe de altă parte, Congresul PDL nu va avea de tranşat doar problemele de ierarhie, ci şi cele legate de o identitate politică dubioasă. Nu vreau să fiu maliţios, dar partidul lui Băsescu s-a afirmat ca partid de stânga, ba chiar pretendent în a fi membru al Internaţionalei Socialiste, pentru ca după succesul din 2004 să se revendice a fi un partid popular, deci de dreapta. În fine, după fuziunea cu PLD-ul lui Stolojan a devenit şi liberal. E drept că atunci nu a fost o chiar o fuziune ci mai degrabă o vulcanizare, însă prin această plimbare doctrinară, fostul Partid Democrat a dovedit că poate schimba doctrinele mai ceva decât Elena Udrea poşetele.

Probabil că tocmai pentru a mai reduce din confuzia susţinătorilor, în tot acest periplu doctrinar a existat şi o constantă, respectiv trandafirul socialist de pe siglă. Oricum, dacă era vorba de o persoană şi nu de un partid, PDL-ul de azi ar fi fost de mult calificat drept traseist politic.

Aşadar prognoza pentru Congres rămâne deocamdată în studiu. Îl vor mai accepta alde Blaga, Videanu, Berceanu pe Boc Preşedinte sau vor încerca să-şi impună omul lor, eventual chiar unul dintre ei ? Greu de spus acum.

Mergem mai departe la PSD şi constatăm că aici lucrurile sunt mai simple. Majoritatea liderilor importanţi, cu excepţia lui Geoană (dar acesta nu mai este un lider important ci doar un lider) sunt de acord că actualul preşedinte trebuie schimbat. Din această perspectivă, mai interesant este cum vor reuşi taberele din PSD să-şi producă şi să promoveze candidaţii. Povestea cu cele trei-zeci-şi-nu-ştiu-câte filiale care l-ar susţine pe Geoană nu minte pe nimeni, nici măcar pe Geoană însuşi care simte că pierde teren şi cere partidului dovezi de iubire.

Nici Miron Mitrea nu cred că poate convinge prea mulţi. Cu excepţia ieşirilor sale belicoase la adresa lui Geoană, fostul lider sindical nu s-a făcut remarcat prin ceva anume. Programul său este simplu: “Jos Geoană, sus Mitrea !” amintind de celebrul slogan vadimist. Acolo s-a văzut că nu este destul şi cred că aici se va întâmpla acelaşi lucru.

În schimb, gruparea lui Diaconescu pare să abordeze congresul cu maxim de calm. În plus Diaconescu a intrat în partid abia în anul 2002 fiind astfel genul de pesedist care nu mai are nimic comun cu generaţia anilor 90 şi care va fi intens sprijinit de curentul progresist din partid. Desigur şi la PSD este greu de dat un pronostic, dar fiind singurii care au anunţat o dată certă pentru congres, deznodământul va veni mai repede.

Spre deosebire de vâltoarea de la PDL sau de scandalul iminent de la PSD, la PNL este ceva mai linişte, chiar dacă şi aici toată lumea este de acord cu organizarea Congresului, mai ales că Statutul însuşi obligă la organizarea unui Congres în termen de şase luni de la Alegerile Prezidenţiale. Dar, în afară de chestiunile de procedură, la PNL mai este un motiv de linişte: puţini cred că este necesară schimbarea lui Crin Antonescu şi asta pentru că majoritatea sunt de acord că PNL a dovedit că are un candidat bun. Eu unul, sunt convins că dacă turul II se disputa de Antonescu şi nu de Geoană, Băsescu ar fi pierdut alegerile, aşa cum şi merita de altfel. Fără îndoială, alegerile prezidenţiale au fost un eşec pentru Geoană, dar un succes pentru Antonescu.

Pe de altă parte, oricât de bun ar fi un candidat, este nevoie şi de aparatul de partid fără de care o victorie de o asemenea anvergură este imposibilă. Aşadar, miza viitorului congres PNL va fi reforma şi organizarea partidului, astfel încât în următoarea rundă electorală potenţialul de dreapta din România să poată fi valorificat corect, de liberali.

Facebook Comments

21 Comments Vin Congresele

  1. alex

    @gabarelo. bine punctat capitolul cu scarba. way to go. imi place sinteza domnului admin cu puritatea stilului. funny. la capitolul udrea ne deosebim putin. la un moment dat basescu a fost intrebat de ce anume a pus-o consilier sau nush mai ce pe la cotroceni. raspunsul a fost ca elena udrea reprezenta o pata de culoare printre multe figuri triste. io am o impresie buna despre ea. astept sa faca ceea ce a promis (parca primul proiect era o chestie cu bai termale la bucuresti). daca nu va face, atunci sunt dispus sa reconsider pozitia. uite, pe parcursul verii la rtv era o emisiune facuta cu sprijinul ministerului turismului in care era prezentata romania din punct de vedere turistic. printre atatea mormane de emisiuni triste din periaoda respective emisiunea respectiva chiar mi s-a parut ceva reusit. asa cum a zis si basescu, o pata de culoare.

    Reply
  2. Horatiu Buzatu

    @ mece – nu doar Ponta ar fi fericit cu Antonescu la PSD ci şi Iliescu. Cel puţin aşa a declarat anul trecut. Şi unul şi altul sunt nişte neisprăviţi.

    @ gabarelo – care este problema cu Buzatu ? Lasă-l pe admin, spune-mi mie.

    Reply
  3. MicutzaCeKurai

    mda. suntetzi cam varza in argumente. dar alea pro-paturiciu sunt extrem de pertinente. foarte bine, sa trecetzi pe la casierie.

    Reply
  4. gabarelo

    Intre antipatia pentru Udrea si scarba fata de Chiuariu, imi e foarte clar ce sa aleg.

    Adminule,

    Problema D-lui Buzatui nu e ca e PNL-ist (si noi am votat PNL si variantele lui, de ni s-a acrit) . Chestiunea e alta, dar daca nu te-ai prins singur, noi nu prea avem cum sa te te ajutam. O sa incercam sa ii evitam postarile, doar.

    Reply
    1. admin

      @gabarelo: S-a facut cumva vreun comitet pentru puritatea stilului si n-am aflat de el? Ce nu-ti place, nu citesti, ce-o fi asa de complicat…

      Reply
  5. mece

    commentul de ceva mai sus era pus la un alt articol. îl aduc aici ca să îneţlegeţi la ce mă refereream:

    1. Ponta:„Aş fi fericit dacă Antonescu ar trece la PSD” (în interviul pt evz)

    2.Morega sustine ca Ludovic Orban i-ar fi cerut intr-o convorbire telefonica sa pastreze colaborarea cu PSD pentru ca asa s-a inteles cu deputatul PSD de Gorj, Victor Ponta.
    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6853757-audio….

    Reply
  6. mece

    @Horatiu Buzatu

    ei, nici eu nu imi imaginam că de mâine, gata: PNL se ia de mânuţă cu PSD şi fuguţa la ofiţerul stării civile. numai că, în ciuda dorinţei dvs. contrare (dacă am citit eu bine postul către care m-aţi trimis), aşa cum am idicat într-un comment ceva mai sus, există semnale din ce in ce mai clare că şoferul Papa va alege de data asta cumva. Şi cum dispoziţia şefului dvs. este de opoziţie totală la PDL, mai rămâne, aparent, o opţiune. Propria cale, pare a nu intra în discuţie.

    p.s. Filme bune am văzut şi eu la Central şi apoi la Jean Negulesco până când s-a închis. 🙂 Înţeleg de la dvs. că decizia de vânzare nu aparţine Regiei Autonome de Difuzare si Exploatare a Filmului, ci noilor proprietari. Păcat… 🙁

    Reply
  7. Horatiu Buzatu

    @ alex: sper că nu vezi blogary ca pe un fan-club Băsescu unde toată lumea este de acord cu toată lumea, iar membrii vin şi îşi dau dreptate unii altora. Dacă ar fi aşa, într-adevăr, prezenţa mea ar fi inutilă. Oricum eu cred că profesia de muzeograf (sau de bibliotecar cum l-a categorisit Băselu) este mai aproape de statutul de preşedinte al ţării, decât profesia de marinar cu aplicaţie către colaborarea cu Securitatea. Cât despre Tudor Chiuariu, înainte de altceva, vă invit să faceţi o comparaţie onestă cu Elena Udrea, şi să-mi spuneţi, cu sinceritate, ce v-a ieşit.

    @ mece: este o părere exprimată de Haşotti. Nu cred că va căpăta prea multă susţinere. Am mai scris despre asta: http://horatiubuzatu.wordpress.com/2010/01/12/pnl

    Reply
  8. mece

    @Piei drace …

    liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti (azi la RFI)

    "Avem obligaţia să ne aplecăm cu maximă atenţie asupra acestei propuneri (a lui Felix, the rat, n.m.), care poate fi interesantă. Ar trebui să mai spunem că în situaţia în care se va concretiza – nu mă refer numai la o colaborare parlamentară – această materializare, această concretizare a propunerii lui Dan Voiculescu trebuie să însemne un pact politic, o alianţă politică înscrisă la Tribunal, care să funcţioneze la nivelul tuturor judeţelor şi să puncteze ca alianţă politică şi electorală inclusiv la alegerile parlamentare din 2012",

    http://www.rfi.ro/stiri/politica/Hasotti-la-RFI-A

    Reply
  9. alex

    si eu stiam ca domnul aici in cauza este de la pnl. ce-o fi cautand pe blogary? io tot nu pot intelege cum un adolescent precum crin poate sa faca o impresie atat de buna. omul asta a fost muzeograf si dupa aceea parlamentar. asta e cv de presedinte?Tariceanu, desi a pus guvernul ala de incompetenti in 2006 si l-a pus pe chiuariu sa-i faca manarii pe la justitie eu tot pot sa ii recunosc cunostintele economice, experienta si o atitudine liberala(locurile de munca la stat si marirea pensiilor a facut-o pentru a-si ajuta partidul). chiar nu ii inteleg de loc pe aia care voteaza cu crin. si eu am mai multa experienta in cv decat crin. decat tariceanu nu.

    Reply
  10. Turnofftheglory

    Ha, ha, ha! Domnule Buzatu, faceti abstractie ca sunteti membru PNL. Imi jigniti bunul simt. Deci cele doua proaste mari se dau cu capul de pereti si PNL abordeaza cu mult calm si succes problema. Va ciripesc malitios doar asta, Alianta Social Liberala, de la colegul din ALDE. 🙂

    Reply
  11. nedormitul

    eu nu aş reproşa "reprofilarea" doctrinară a partidelor, atîta vreme cît oamenii o fac mult mai bine "pă persoană fizică". pnl-ul are oameni iniţial autodeclaraţi de stînga, acum autodeclaraţi de dreapta. în primul rînd, din cauza migraţiei politice. de fapt, nu a contat orientarea politică, au contat conjuncturile prin care diverşi oameni au trecut dintr-o partea în alta. iar o clarificare doctrinară a partidelor este, deci, în acest moment, de salutat. să sperăm că ea se va şi produce, nu se va lăsa cu dizidenţe şi rupturi, ca de obicei.

    Reply
  12. Horatiu Buzatu

    Observ că trageţi din toate poziţiile … Totuşi, aşa ciuruit cum sunt, mai găsesc puterea să răspund.

    Aşadar, identitatea politica a PDL-ului este dubioasă, deoarece în mai puţin de un mandat prezidenţial au parcurs aproape tot spectrul politic: de la socialişti, populari, liberali. Hm, "adevăraţii liberali" după cum ar spune unii dintre ei. Totuşi, conform dicţionarului, "dubios" înseamnă îndoielnic, suspect, nesigur, suspect. Adică la fel ca traseul PD.

    Pe de altă parte, o dezbatere despre ce este stânga şi ce este dreapta, vă asigur că nu contează pentru marea majoritate a membrilor PDL. Interesul lor este către funcţii, către administrarea resurselor, către obţinerea de contracte, etc.

    Cât despre diferenţele între Antonescu şi Băsescu … Îmi aduc aminte că prin 90 nu convingeam pe nimeni că Iliescu nu e bun. A trebuit să treacă mult timp şi trei mandate ca să ne convingem de asta. O să treacă timpul şi pentru Băsescu. Necazul cel mare este că timpul trece şi pentru noi, ceilalţi

    Reply
  13. Eugeni

    Cuvinte grele neica, Valtoarea de la PDL (Taifun, viscol etc…) kkia valtoare?

    Ametitor de argumentat (si surpriza, foarte romaneste – vezi sarcasmul):

    "….sunt convins că dacă turul II se disputa de Antonescu şi nu de Geoană…"

    Chestii d'astea citesc si la Roxania, IR, A3 cu aceeasi argumentatie si acelasi stil. Penibil

    Nu ma deranjeaza ca CA ar fi fost mai bun, da' spune omule de ce.(De fapt NU ma spune, nu meriti sa te citesc daca atata repect ai avut fata de mine si inteligenta mea)

    Madame,

    Parte din inocenta (da' nu toata), se duce cu acest articol. Sper sa nu va vad pe centura

    Reply
  14. gabarelo

    "ba chiar pretendent în a fi membru al Internaţionalei Socialiste"

    O minima documentare l-ar fi facut pe D-l Buzatu sa stie ca PD a fost membru plin al Socialistilor. Acestia din urma au decis sa il sprijine pe Nastase si PD ul s-a simtit tradat si s-a retras. Oricum ideologiile, azi, sunt foarte laxe, Dovada: PNL care e mai de stanga decat PSD. De fapt in PNL nu stiu sa fie decat 2 (doi) oameni de valoare si ambii sunt marginali. Nu discut ce s-a intamplat mai apoi ca sa nu il derutez si mai mult pe autor, ca e si asa destul de confuz. Nici stilul nu e impecabil, ca sa nu zic mai mult..

    Comentariile celor de mai inainte mi se par, toate, indreptatite.

    Opinia mea : Out!

    Reply
  15. victor L

    Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar ati cazut la examen:

    "Eu unul, sunt convins că dacă turul II se disputa de Antonescu şi nu de Geoană, Băsescu ar fi pierdut alegerile, aşa cum şi merita de altfel. Fără îndoială, alegerile prezidenţiale au fost un eşec pentru Geoană, dar un succes pentru Antonescu."

    Reply
  16. Dan Canada

    Auzi cica: "potenţialul de dreapta din România să poată fi valorificat corect de liberali". Glumiti nu-i asa? PNL din Romania e de stinga, chiar de extrema stinga de vreme ce s-a aliat cu PSD, care intr-o tara normala ar trebui sa fie falimentar. Chiar si fara aceasta greseala electorala, PNL tot de stinga este. E vorba de stinga aceea vest europeana, de tip "nou-socialist".

    In ce priveste Crin Antonescu, sorry! dar e un papagal. Poate mai sofisticat decit Geoana, dar tot un papagal.

    Reply
  17. gabhry_el

    nu pot să-mi explic decît printr-un partizanat vulgar faptul că vedeţi "identitate politică dubioasă" numai la PDL

    nu e cazul să vă amintesc stîngismul guvernării Tăriceanu…

    sau e?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *