Despre AMP, cu detaşare

În cele ce urmează, doresc să explic de ce scrierile recente ale Alinei Mungiu-Pippidi (AMP), în ciuda refereririlor prea numeroase la propria persoană şi a atacurilor nedrepte, trebuie nu numai citite cu atenţie dar şi acceptate ca puncte de vedere solid ancorate într-un proiect pozitiv pentru societatea românească. Voi argumenta uitându-mă în special la activitatea publicistică recentă a AMP şi mai puţin la succesele trecute, deşi instituţii ca Societatea Academică Română şi Coaliţia pentru un Parlament Curat dau măsura adevărată a spiritului de iniţiativă, anvergurii şi contribuţiei pozitive la societatea românească ale persoanei în cauză. Nu avem chiar atât de multe figuri croite pe acest tipar în viaţa noastră publică încât să ne permitem tratarea lejeră a celor câtorva care au reuşit să se formeze în ultimele două decenii.
Realizez că AMP este greu de apărat în primul rând pentru că nu-şi ia nici cele mai elementare măsuri de precauţie în opiniile sale care ţintesc persoane. Năvalnică şi definitivă în sentinţe, are pretenţia de a surprinde în numai câteva cuvinte fie personalitatea fie poziţia şi rolul în societate ale bietului obiect al caracterizării sale. Prea deseori AMP dă senzaţia că priveşte viaţa publică din România ca un entomolog o poiană cu gâze: îl interesează numai în măsura în care gâzele respective îi amintesc de pasiunea din tinereţe, la acest moment entomologul nostru fiind ceva mai specializat şi orientat spre alte tipuri de habitate, dar nici nu ezită să înfigă bolduri în câteva selectate în grabă pentru a face o demonstraţie de manual unor studenţi ceva mai eco şi mai reticenţi spre astfel de metode.

Indiferent însă cât ne-ar nemulţumi diversele judecăţi punctuale sau atitudinea superioară generală, sunt cel puţin două caracteristici ale discursului structurat de AMP care-l scot din zona umorală şi îngust-interesată caracteristică mai degrabă speciilor televisaurus mogulopoden şi opinionidae stipendiata: prima este felul în care îmbină remarci privitoare la nevoia de expertiză cu discuţia punctuală despre oameni, a doua provine chiar din ambiţia ei de a-şi arăta autonomia intelectuală şi de acţiune relative la mediul public din România.
Nevoia de expertiză, specializare şi cunoaştere la faţa locului apare constant în articolele AMP, fie uneori şi numai pentru a-şi aroga o poziţie superioară intr-o dezbatere curentă. Într-un articol mai vechi, afirma chiar că ea-şi instruieşte studenţii să urmeze principii pragmatice şi nu ideologice în iniţiativele lor. Ar fi o discuţie întreagă de purtat aici, nu e locul, însă nu putem să nu constatăm că genul ăsta de pragmatism a dus la proiecte cât se poate de concrete nu numai în trecut cât şi în prezent, cel mai recent fiind România curată. Nu e aici retorica goală atat de prezentă în discursurile similare din spaţiul public (de ex. Crin Antonescu cerând guvern condus de un tehnocrat dar cu vedetă principală în propriul partid Mihai Voicu). Şi caracterizările ei punctuale recente par în general ghidate de aceleaşi valori: contează competenţa probată în timp, expertiza de specialitate şi moralitatea. Nu este întotdeauna clar la AMP dacă există o ierarhie între aceste principii, şi nu sunt sigur dacă se poate într-adevăr face un clasament al virtuţilor, dar ea în general pare că priveşte favorabil competenţa probată. Probabil se ghidează şi ea după principiul euristic destul de răspândit în societatea românească, după care reuşita în meserie dă o şansă în plus unei persoane să evite dependenţa clientelară.

Apare destul de evident că una dintre ideile principale ce ghidează activitatea AMP în România este tranziţia de la elite de tip clientelar la elite de tip meritocratic. Ne putem supăra pe ea că spune o vorbă de bine despre Năstase şi Geoană în timp ce-i veştejeşte pe Funeriu şi Baconschi, dar trebuie să avem în vedere şi dinamica elitelor atunci când luăm în considerare aceste caracterizări. Năstase şi Geoană sunt în scădere (pe moment, poate, dar asta este dinamica) pe când Funeriu şi Baconschi sunt în ascensiune. Este foarte probabil ca amândoi să câştige locuri în conducerea PDL datorită funcţiilor executive deţinute. AMP este mai îngrijorată de cei aflaţi în ascensiune. Deocamdată cel puţin, nu am auzit-o spunând de bine de elitele în ascensiune din PSD şi PNL (Ponta, Antonescu). Nu spun că nu ar putea să o facă, ea priveşte interesul general de o manieră foarte pragmatică, dar abia atunci s-ar putea realiza o comparaţie cu ce spune despre Funeriu şi Baconschi. Şi în mediul cultural putem observa că operează după un criteriu similar, dar aici cred că discuţia este mai complicată şi poate trebuie abordată separat. Mi se pare că mai contează aici atât o conştientizare destul de acută a poziţiei femeii în societatea romanească cât şi mai multe istorii personale, unele în mod sigur necunoscute nouă.

Mai rămâne chestiunea virulenţei AMP. În principal, deranjează verdictele prea categorice (pregătire nulă pentru Funeriu, înapoi „imediat”, dacă n-ar fi corupt, pentru Năstase). Felul în care AMP tranşează orice chestiune este corect perceput drept contribuţia ei personală la dinamica elitelor. Nu se mulţumeşte să comenteze de pe margine ci propteşte umărul. În fond, câţi dintre noi nu facem exact acelaşi lucru, la nivelul nostru? Bleen în mod special ar trebui să fie încântat, pentru că observăm la lucru revolta autentică. Dincolo de asta, ce mi se pare cu adevărat de admirat în felul în care AMP îşi exprimă părerile este riscul asumat fără rezerve. A scris în favoarea sindicatelor exact acum când par cele mai retrograde entităţi cu putinţă, a scris în favoarea judecătorilor exact atunci când luau cele mai controversate decizii (blocarea scăderii pensiilor), a scris împotriva faimoasei scrisori de susţinere a lui Băsescu de către intelectuali (2007 parcă), a scris o piesă provocatoare la adresa creştinismului în anii ’90, a scris despre Noica găsind dovezi despre reeducarea sa în „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru” (undeva în Românii după 1989. Istoria unei neînţelegeri). Esenţial pentru aceste luări de poziţie este că ele contraveneau opiniei majoritare din publicul căruia ea i se adresa la momentul respectiv. Îi place să nu ia lucrurile drept date, stabilite. Se plasează într-o dinamică a evenimentelor pe care încearcă permanent să le influenţeze şi îi place în mod deosebit să încalce tabuuri culturale şi sociale. Eu unul prefer să mă întreb de ce acţionează într-un fel sau altul, ce alt obstacol a mai descoperit, cum şi-a reevaluat propria poziţie prin prisma percepţiei publice că ar putea fi înregimentată în vreun fel. AMP, cu toate exagerările ei, de fapt importă în România modelul intelectualului clasic din Vest, permanent pus pe harţă, sensibil la viitorul societăţii şi aflat în căutarea ultimului scop nobil în slujba căruia să se implice.

Facebook Comments

32 Comments Despre AMP, cu detaşare

  1. Imperialistu'

    Normal, altfel nu ar mai fi Satana degeaba.

    Stanga si dreapta sunt altceva in Vest si in Est. Cat despre corectitudinea politica, s-au schimbat de mult lucrurile fata de momentul in care Horia Roman Patapievici lansa primele atacuri in Romania la adresa ei. De atunci s-a echilibrat practica. Mi se pare ca negrii sunt iarasi negri in SUA (dar nu negros, niggers sau mai stiu eu ce). Important este si noi sa dezbatem astfel de probleme, fara sa le expediem crezand ca daca nu discutam problema ea nu exista.

    Da si nu. Da pentru ca acolo exista atat stanga, cat si dreapta. Nu, pentru in Romania exista multi care-s de stanga fara sa-si dea seama. Un mare grup este cel liberal. Al doilea este cel al corectilor politic, dintre care AMP cu mandrie face parte. Nu cred ca are rost sa ii cautati scuze acestei "doamne".

    Reply
  2. zuzaconfuza

    @Florin:cred ca acolo e doar disperare din izolare.Toata lumea se face la un moment dat frate cu dracu' sa treaca puntea, atata doar ca de cele mai multe ori puntea e atat de slabita ca te duci in hau. Asa ca punctele le ia…'dracu'

    Reply
  3. zuzaconfuza

    Eu cred ca d-na Mungiu-Pippidi este 'vulpe batrana' si multi 'ursi' isi vor pierde coada in lacul inghetat.Apropierea de stanga este mai degraba o miscare de tipul 'calul troian' ( sa nu crezi in darurile 'grecului').O miscare de recrutare ( caci mai usor isi schimba ideile cei implicati politic si sunt mai usor de atras, a se vedea migratia intre partide, decat cei care nu vor sa se implice, mai ales ca doamna Pippidi nu e posesoarea vreunui sarm care sa prinda la mase).A slabi stanga prin atragerea cu 'miere' a 'varfurilor' care inca mai pot atrage procente de vot, a intelectualilor si a celor cu un discurs cat de cat coerent,cred ca a fost bine gandita si are sanse de materializare ,mai ales cand acestia au motive de nemultumire in propriul partid.

    Reply
  4. ElCucui

    "Marino se întreba just cum am ajuns noi cu Marina Constantinescu pe post de Iosif Sava, inamovibilă, deşi nu mai e de mult cu Manolescu şi alte calităţi nu a avut niciodată?"

    Simone de Budoar

    Reply
  5. emil b.

    Alex Rauta.

    Cat despre corectitudinea politica, s-au schimbat de mult lucrurile fata de momentul in care Horia Roman Patapievici lansa primele atacuri in Romania la adresa ei. De atunci s-a echilibrat practica. Mi se pare ca negrii sunt iarasi negri in SUA (dar nu negros, niggers sau mai stiu eu ce).

    Corectitudinea politica este bine mersi si e chiar ironic faptul ca foarte recent s-a manifestat exact in sensul exemplului dat de tine. Vezi propunerea orwelliana de a publica Huck Finn cu o discreta epurare a cuvantului "nigger" din original. Va fi inlocuit cu "sclave". Sper ca esti la curent. Ce zici de aceasta "echilibrare"? Negrii sunt iarasi negri in SUA, incepand cu purificarea trecutului.

    Reply
  6. alex rauta

    @ Yeba si gata, ma duc la culcare, recunosc insa ca ma simt bine argumentand in stanga si in dreapta. Tre' sa mai incercam iesiri din astea la iarba verde, cu permisiunea blogary.

    Parerea mea nu este ca AMP scrie pozitiv despre sindicate si justitie cu simplul scop de a fi contra curentului. Ii place sa fie contra curentului, fara discutie, dar argumentele aduse la momentul respectiv mie mi s-au parut pertinente. A zis ca atacam noi sindicatele, dar fara CNSLR-Fratia (parca) nu castiga niciun DA sau Basescu alegerile din 2004. A fost printre putinele brese majore in sistemul instituit de Nastase. La fel, despre justitie, argumentul este ca sunt ei naspa, dar mai bine cu niste judecatori naspa dar independenti decat cu niste judecatori in relatie cu politicul. Aia sunt naspa oricum, fara discutie, si fac si copii naspa. Profesional vorbind, desigur. Ambele argumente au in vedere distribuirea puterii in societate, deposedarea guvernului de parghii ilegitime si chiar legitime. Cu tot respectul, in astfel de cazuri, AMP este mai de dreapta decat multi.

    Despre nulitate am scris deja, dar as mai comenta un pic despre ce inseamna sa lasi loc si altora. In ultima joi (poate nu in fiecare) tocmai a pus pe teava cateva nume care ei i se par de viitor. Mie unuia imi pare rau ca nu discutam si noi mai des despre ce scriu si fac respectivii: Cristian Ghinea, Laura Stefan, Ligia Deca, Ghenadie Brega. Atentie, dintre ei, numai Laura Stefan are legatura cu SAR!!!

    Cat despre faptul ca ce face ea va fi luat in deradere prin asociere este ceva foarte pervers aici si tine de o spirala a neputintei alimentata de sentimentul de neputinta. Nu poti sa tratezi usor niste chestiuni pe motiv ca ele vor fi oricum aruncate in derizoriu de altii. Undeva trebuie sa se opreasca spirala asta. Hai sa luam noi in serios ce face ea si sa lasam naibii parerile interesate care … derizoriu etc.

    Reply
  7. alex rauta

    @ imperialistu'

    scuze, te-am sarit, dar nu prea stiu ce sa mai adaug la ce am zis deja. Stanga si dreapta sunt altceva in Vest si in Est. Cat despre corectitudinea politica, s-au schimbat de mult lucrurile fata de momentul in care Horia Roman Patapievici lansa primele atacuri in Romania la adresa ei. De atunci s-a echilibrat practica. Mi se pare ca negrii sunt iarasi negri in SUA (dar nu negros, niggers sau mai stiu eu ce). Important este si noi sa dezbatem astfel de probleme, fara sa le expediem crezand ca daca nu discutam problema ea nu exista.

    Reply
  8. Yeba

    "scrierile recente ale Alinei Mungiu-Pippidi… trebuie nu numai citite cu atenţie dar şi acceptate ca puncte de vedere solid ancorate într-un proiect pozitiv… "

    Nu tineeee!

    De ex., cind scrii in favoarea sindicatelor si a CCR (abjecte) doar ca sa contravii opiniei majoritare (in publicul-tinta) mie mi se pare imoral. Daca are agenda, la fel. Despre ce proiecte pozitive vorbim? Cind ceri expertiza si-i declari nuli pe respectivii, idem.

    Pacat de ea, devine nefrecventabila. A-ti lasa loc de buna ziua e fundamental si in asociatia de locatari, or ea ma convinge in fiecare joi ca n-are un proiect in care sa incapa o a doua persoana.

    SI VA DISCREDITA si ce a facut bun, ideea de Parla curat etc. va fi luata in batjocura, prin asociere.

    Super simpatic, fotbalistul! Tx, @mitica! Citesc ca e Robert Nita, de la Foresta Falticeni, merita mentionat in clar.

    Reply
  9. alex rauta

    @nemo, foarte de acord cu introducerea postarii tale, inclusiv cu titlul alternativ 🙂 . Da, este un drept la replica si trebuie inteles in relatie directa cu articolul precedent al lui Ivan Zubeldian.

    Cat despre visele de marire ale AMP in relatie cu reformele din Romania, eu cred ca trebuie sa fim foarte realisti in aprecieri si constienti de anvergura AMP. Citez din CV-ul de pe site-ul SAR: Dr. Alina Mungiu-Pippidi is a political scientist and a consultant in

    the field of state building. She has consulted for the European Commission (Tacis Programme, Forward Studies Unit, DG Enlargement), the Berteslmann Foundation, Carnegie Endowment, World Bank. She is currently consulting for United Nations Development Programme RBEC

    and country offices of Albania, Serbia and Kosovo (building survey capacity, early warning system and crisis prevention), and Freedom House (anticorruption).

    In fata unei asemenea enumerari, poti sa-ti dai seama foarte usor ca daca Romania nu vrea sa accepte expertiza AMP pe construirea statului si democratizare, mai sunt vreo 5-6 state si organisme internationale dispuse sa o asculte. Vrem nu vrem, femeia are ce face cu timpul ei liber, nu o obliga nimeni sa-si bata capul cu Baconschi si Geoana.

    Reply
  10. alex rauta

    @gabarelo, dupa cum am precizat si eu intr-un comentariu la articolul precedent (al lui Ivan Zubeldian), atacurile la Funeriu si Eugenia Voda mi se par deplasate. Vreau totusi sa spun ca un personaj de anvergura AMP nu poate fi expediata pur si simplu sub calificativul "magarita" ca pe urma sa mergem linistiti la culcare multumiti ca am mai rezolvat o dilema. Este mult mai productiv sa intelegem de ce a facut-o. Insist ca AMP este probabil pregatita sa-si sustina fiecare caracterizare cu o avalansa de argumente.

    In cazul specific al lui Funeriu, cred ca ea ar putea fi suparata pentru ca recomandarile coalitiei pentru universitati curate nu au fost luate in considerare. Nu stiu, speculez doar. Argumentul public adus de AMP a fost ca legi se fac si se vor mai face in domeniul invatamantului, dar practica predarii in preuniversitar ramane aceeasi de cateva decenii incoace. Orice lege dam este inecata de clientelism si cumetrii locale. Un al doilea motiv ar fi distrugerea consensului din jurul legii educatiei. Amintesc ca si Cristian Preda l-a criticat pe Funeriu pentru fortarea legii. Pot deduce cu usurinta ca legea are inca si mai putine sanse de a fi aplicata in lipsa unui consens al clasei politice. Se va trage de timp dupa metoda binecunoscuta, pana se schimba guvernul si Andronescu revine la o forma calduta a legii. Pregatirea nula a lui Funeriu se poate referi astfel la pregatirea sa politica si administrativa pentru functia sa executiva, nu profesionala.

    Reply
  11. alex rauta

    @ tucu, da, AMP demoleaza cu mare aplomb. Dar te rog sa-ti amintesti ca discutia publica despre cota unica in Romania a fost lansata de SAR. Abia pe urma a fost preluata de Nastase&co. Nu stiu ce grad de implicare mai avea ea la SAR la momentul respectiv, cred ca era inca in Romania pe vremea lui Nastase, esenta raspunsului meu este insa ca AMP stie si sa construiasca. Cred ca doar Dragos Paul Aligica mai contruieste acum ceva cu un grad de credibilitate similar cu SAR-ul. Ramane de vazut daca ce face el va supravietui distantei de fondator, la fel cum face SAR.

    @Florina,

    Sunt convins ca exista oameni mai bine pregatiti si mai competenti decat mine sa vorbeasca despre elite. Totusi, observatia ca Nastase si Geoana sunt pe o panta descendenta pe cand Baconschi si Funeriu merg in sensul opus nu e una care cere mari cunostinte de stiinte politice ci numai atentie. Cat despre conceptele de stanga si dreapta, as prefera sa le folosim ori incadrate istoric si cultural, ori in limitele unor valori asumate. Prin anii 90 cineva observa (nu mai stiu cine si in ce context dar cred ca era inainte de 96, cand toti se uitau la CDR) ca dreapta in Estul Europei este echivalentul stangii din Vest. Schimbarea elitelor in Vest se face la presiunea stangii, in Est la presiunea dreptei. Prin prisma acestei observatii mi-am permis si eu sa spun ca desi AMP merge pe modelul intelectualului clasic din Vest, de obicei afiliat stangii, ea de fapt nu poate fi catalogata acolo. Specializarea, expertiza, pragmatismul sunt foarte departe de valorile stangii romantice clasice.

    Reply
  12. alex rauta

    salut para! Da, asa e, exista o doza foarte mare de orgoliu la AMP, da, lucreaza la propria statuie, da! dar in mod sigur nu este numai atat. Asta este si argumentul meu. Ea chiar pune umarul, asa cum poate si asa cum stie: anticoruptie, integritate, profesionalizare. Are si instrumentarul sociologic si bagajul de cunostinte sa puna in evidenta cateva idei mari si late care trebuie urmarite. Poti sau nu sa fii de acord cu prioritatile ei, dar nu poti nega ca acele prioritati sunt benefice pentru Romania. Altfel, sper sa ne mai vedem pe la ISP 🙂

    @judex, putem fi suparati pana nu mai putem ca cei care reusesc in Romania sunt orgoliosi, dar cam asta este sistemul in care traim. Cei cinstiti sunt hartuiti pana la epuizare si numai cei cu adevarat tari razbesc. AMP este una dintre cei care au razbit sa-si faca un nume prin propriile puteri. Orgoliul ei a ajutat-o si mai nimeni altcineva.

    Reply
  13. Tio

    Hai s-o aruncam in mare pe AMP si sa facem un civism adevarat, independent, permanent.

    Naivi sint cei care inca mai cred ca normalizarea vine de la clasa politica. DE unde vine cumintenia asta? Nu se revolta dreapta niciodata impotiva "orindurii" existente?

    Cit despre PDL-stii unul singur merita, dupa anii astia de guvernare, respectul tuturor:D.Funeriu. Cite a mai incasat saracul…si a incasat de unul singur.

    Iata ca nici intr-o zona atit de importanta ca educatia nu exista o sustinere civica. La fel si MM…

    P.S.

    Hai sa reluam discutia asta in 20 de ani. Numele vor fi diferite dar situatia aceiasi.

    Reply
  14. Nemo

    articol corect, cu exceptia titlului :mrgreen: nu e "despre AMP cu detasare" e "Despre AMP: drept la replica", semnat de Alex 🙂

    ma enerveaza pana si ideea ca i se acorda acestui personaj atata importanta.

    Alex, cand spui despre nu stiu ce prezentatoare ca "este la TVR numai c-a fost amanta lui Manolescu", cand spui despre Eugenia Voda mizeriile alea, asta se cheama CALOMNIE, in nici caz "virulenta". Cand spui ca Baconschi sau Funeriu sunt "nulitati", in momentul in care persoanele respective stau mai bine academic decat tine, este iarasi o mizerie, -da' hai, ca intre "coledzi 'telectuali se permite". Cand spui "mai jos de atat nu se poate" este CALOMNIE. Ce inseamna acest "mai jos"? Si oamenii astia 2 nu sunt ultimii despre care AMP s-a exprimat vadimistico-intelectual, e o lista intreaga.

    Piese de teatru extrem de blasfemiatoare, nu inseamna "pozitionare impotriva tabuurilor", inseamna alte chestii…

    Problema nu e AMP, cat naivii gen Tio, care mai au impresia ca asta inseamna "civism". Asa cum remarca Ivan Z. in articolul precedent(postarea "supa reincalzita" imi apartine), "..AMP minte cu bună știință și nerușinare, calomniază și lingușește niște impostori. Că mai amestecă acolo și lucruri adevărate, e cu atît mai grav, asta arată o înclinare spre diversiune și manipulare, nu spre verticalitate și reformă!".

    Daca pana acum mai era vorba de "frustrari", parerea mea e ca la AMP a aparut un calcul rece(spre deosebire de articolul sofistic al lui Bleen, eu cred ca PSDNLPC il va suspenda pe Basescu imediat ce "UDMR va fi convinsa", Antonescu la presedintie, Ponta/Nastase PM), pt ca AlineiMP i s-a cam acrit de "cat a luptat pt societatea civila si tot magarii aia nulitati de Baconschi si Funeriu au ajuns sa faca reforma, in loc s-o faca ea, AMP" 😆 .

    Mi-am zis pt o perioada ca PDL/TB au gresit ca nu i-au dat un loc pe lista eligibil la europarlamentare(de acolo pleaca toata frustrarea AMP contra lui TB si-a tuturor "intelectualilor nulitati si fripturisti" 😆 care i s-au alaturat lui TB), insa pt cei care o cunosteau mai bine pe AMP, prb ca si-au dat seama ca AMP are oricum propria agenda bazata pe ego-ul hipertrofiat, dar si viziuni "ciudate", gen articole pro Rusia, de ex), asa ca mai bine "nu".

    AMP sa faca bine sa-si precizeze pozitia, nu s-o invarta gaia-matzu' cu civismul si sa-i pregateasca o intoarcere lui Nastase&Co. insotita de surlele, fanfarele si mai ales uralele asa numitei "societati civile" aflata sub distinsa patronare a AMP…

    Reply
  15. mitica

    Nu stiu de ce, dar dupa fiecare articol scris de AMP, am impresia ca substratul celor scrise de ea pare a fi acelasi cu sloganul afisat de un fotbalist: "Sint bun dar nu ma vede nimeni!"

    Reply
  16. Imperialistu'

    AMP este, domnule Rauta, un simplu demolator. Nimic din ceea ce scrie nu propune ceva, doar distruge.

    Cere studentilor ei sa fie "pragmatici", nu sa tina la "ideologie". Ce inseamna asta? Va traduc eu: renuntati la principii, baieti si fete, nu ne intereseaza. Recomandarea ei trebuie privita in context. AMP propune o solutie a-politica la o problema politica: clasa politica a ROmaniei este corupta, atunci tara se va vindeca printr-o infuzie de civism apolitic si pragmatic. Fals, tara nu se intrema astfel, dar si mincinos. De ce mincinos? Pentru ca desi recomanda altora sa lase deoparte "ideologia", propune in loc o alta ideologie.

    Florina a remarca, excelent, că AMP are structura unui intelectual de stanga. O alta dovada ar fi si modul in care isi intelege rolul "cultural". AMP nu are un cuvant bun de spus despre patriotism sau religie, dar scrie piese scandaloase (dvs. catalogati sexul oral cu Isus ca fiind o "provocare"?) si propune in loc o evanghelie corecta politic.

    Nu-mi place sa dau linkuri la ce scriu, dar cred ca este necesar sa se vada ce inseamna AMP, oamenii din jurul ei si organizaiile pe care le patroneaza. Femeia asta nu este un cruciat anticoruptie, ci un ideolog corect politic ce se ascunde in spatele civismului pentru a-i pacali pe naivi si a le inculca ideile "corecte".

    http://inliniedreapta.net/comisariatul-corect-pol

    Cat despre stil, este odios. AMP scrie ca o vadimista.

    Reply
  17. gabarelo

    "mai multe istorii personale, unele în mod sigur necunoscute nouă"

    Cred ca mai sus e o greseala de tipar, termenul corect era "isterie".

    sau alta:

    "deranjează verdictele prea categorice (pregătire nulă pentru Funeriu…)"

    Pai aici e pur si simplu o minciuna si o magarie. Astfel de "argumente" descalifica articolele (si pe cel "original" si pe cel de "sustinere") si le duce spre acea zona ideologica blamata.

    Sunt erori care nu pot fi scuzate nici la AMP, nici la Alex Rauta.

    AMP nu va construi niciodata nimic jignind inutil. Are "umoare" bogata. Cel mult isi va calma, temporar, frustarile.

    Reply
  18. Florina

    Mirel

    Mai merge acum un articol despre AMP? Nu de alta, dar am senzatia ca vorbim ca surzii cu orbii. Daca da, il scriu. Cu detasare.

    Alex Rauta

    Acum mi-e clar. Un sfat, daca-mi permiteti. Elitele reprezinta un subiect vast si controversat, nu-l abordati daca nu aveti notiuni macar la nivel mediu. Inteleg si de ce nu intelegeti, ca sa zic asa, 🙂 ce am scris mai sus.

    Apoi, dumneavoastra ii faceti o caracterizare care o plaseaza la stinga dar spuneti ca nu credeti ca asemanarea… ??? Zau daca pricep!

    Pragmatism la AMP, ziceti. Eu nu-l vad decit in interes personal. Sa-mi demonstreze cineva ca ma-nsel, va rog.

    Reply
  19. tucu

    Dle Rauta,

    Te ai gindit vre o data ca marele talent al a Alinei Mungiu este cel de demolator?

    Alina Mungiu demoleaza bine ,cu talent si daruire.

    Din nefericire pentru ea ,timpul demolarii (ca sa l parafrazez pe Emilica) a trecut si a venit timpul zidirii.

    Revolutia s a terminat.Oamenii au nevoie de pesrspectiva nu de ruine.

    Degeaba il darimi pe Baconschi,pe Boc sau pe Basescu daca nu ai ce pune in loc sau daca posibilii inlocuitori sunt fratii lui Crin ,Ponta sau Geoana.

    Dna Mungiu va deveni credibila si digerabila de abea atunci cind va avea ce oferi.

    Si slava Domnului ca in jurul dinsei exista destui oameni de mare calitate.

    Ar trebuyi sa invete sa i scoata in fata ,sa le ofere posibilitatea sa ne convinga ca exista inlocuitori pentru Baconschi,Boc sau Basescu.

    Pina atunci insa sa mi dai voie sa cred ca placerea de a i demola e mai mare decit dorinta de a avea ceva mai bun in loc.

    Reply
  20. judex

    Fiecare act al AMP este doar o noua treapta pe care ne-o ofera eminenta sa spre mantuire noua, prostilor de romani, incapabili sa ne ridicam la nivelul geniului german (…nici macar la ala chembrigean, de la tribuna caruia peroreaza personajul). Directia pe care ne-o indica cu obstinatie este acolo, la finalul scarii si este unica: Maria-sa Tatiana AMP !

    Ei bine, Tatiana, vezi ca ai construit scara in directie gresita, ne intoarce la grote si bate, in loc de argument si bun simt !

    Reply
  21. alex rauta

    multumesc echipei de serviciu blogary pentru ca a admis publicarea.

    @ Tio, multumesc de compliment. Mi se pare important ca-ti exprimi aprecierea chiar daca esti critica fata de ce ai citit. Altfel, nu as opune meritocratia democratiei. Si nici nu as caracteriza-o pe AMP drept defavorizand participarea publica la proiectele sale. Dimpotriva, mai ales Romania curata, asa cum a reiesit din articolul ei de lansare din RL, se bazeaza strict pe materialul clientului. A zis: daca vin 10 pelerini, plecam in pelerinaj, daca vin 50 de cavaleri, pornim la cruciada. Asta este participationism la firul ierbii, daca-mi permiti Tea Party-ul.

    @Rasvan Lalu, eh, or mai exista sperante!

    @Florina, si eu m-am gandit la acest lucru, ca modelul intelectualului vestic pus pe harta e de stanga. Sunt de acord ca trebuie discutat, multumesc pentru remarca, dar nu cred ca asemanarea asta o face pe AMP de stanga. O face pur si simplu pragmatica, nu cred ca cineva poate sa nege nevoia noastra de a lasa in urma elitele clientelare. Daca e nevoie, de ce sa mai ideologizam? Mai departe, atrag atentia cu umilinta ca am putine legaturi cu stiintele politice. Habar nu am de ce dinamica verticala a elitelor ar fi contrazisa de aprecierea mea privind AMP si meritocratia. Si, din cate imi amintesc, in articolele trecute AMP a fost chiar foarte critica la adresa lui Ponta. Ii dadea niste sarcini, cam in deradere, lasand sa se inteleaga ca e o distanta foarte mare intre discursul sau, intentiile sale, si puterea reala din partid.

    Reply
  22. para

    Intelectualul critic perpetuu al puterii, care şi dac-ar veni Cristos la putere, tot l-ar scuipa.(bine, AMP l-a scuipat şi fără să vină, în piesa aia de teatru)

    Ăla nu-i om, aia nu e credinţă sau doctrină sau ideologie sau dorinţă de mai bine pentru societate. Aia e doar ardere de grija curului propriu, sculptură a statuii proprii.

    Dacă are ceva de spus AMP, să critice măsurile, ideile, instituţiile, nu oamenii.

    Alex Răuţă, eu te consider un om de stînga.

    Reply
  23. Florina

    Intelectualul vestic, permanent pus pe harţă, sensibil la viitorul societăţii (din sensibilitatea aceasta s-a născut corectitudinea politică şi tot această sensibilitate o duce la forme aberante), şi aflat în căutarea ultimului scop nobil în slujba căruia să se implice este de stînga. Poate aceasta, căutarea ultimului scop nobil, este atitudinea care face ca intelectualitatea vestică să se izoleze în adevărate fortăreţe în care dezbate, dezbate dar nu produce nimic. Ruperea de cotidian a acestor intelectuali, de concret, mai bine zis, cui foloseşte? Scopurile nobile sînt seducătoare, mai ales acele ultime scopuri nobile, dar perioada romantică a trecut demult.

    Apoi, nu pricep ce are a face criticarea celor în ascensiune (numai a unora, atenţie!) cu dinamica elitelor în acest context şi subiectul dinamica elitelor nu îmi este străin. Adică înţeleg ce spuneţi dar poate de aceea nu sînt de acord cu dumneavoastră. Ca să nu mai zic, dar zic 🙂 că dacă susţii meritocraţia, o susţii indiferent de culoare politică şi atunci iese din ecuaţie exact dinamica pe verticală a elitelor, adică vă contraziceţi.

    Reply
  24. Tio

    O adevarata placere (mult prea rara) sa te citesc Alex Rauta 😉

    Din pacate AMP, cu toate meritele, e din acelasi aluat cu baietii numiti mai sus, e pro-meritocratie. Ori nu de si mai multa meritocratie are nevoie Romania ci de democratie adevarata, de o trezire a majoritatii, de o participare mai larga. Ce avem acum e meritocratie:o gramada de barbati care cred ca sa sint mai buni si mai capabili decit sint. Rezultatele se vad.

    Agresivitatea din articole poate fi doar o startegie de recrutare.

    Daca ar mai exista 10 SAR in Ro am sta f. bine

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *