Elena Udrea, între greii PDL și politicienii viitorului

După scandalul Prigoană-intelectuali, după plecarea șefului de campanie la adversari, în condițiile în care șeful de campanie era și membru de partid al adversarilor, și după ce încă nu a reușit să găsească un candidat pentru Primăria Generală, cu două luni înainte de alegeri, pentru Elena Udrea, singura șansă de a-și salva cariera politică e ca filiala PDL București să cîștige Primăria Capitalei.

Pe de altă parte, Videanu și Blaga, chiar dacă, încurajați de Frunzăverde, li s-a umflat tărîța-n ei zilele astea, n-ar trebui să uite că ei sînt cei care au pierdut Bucureștiul pentru PDL, în 2008. A fost o greșeală neprovocată, cum se spune în tenis. În primăvara și vara lui 2008 PDL încă era pe cai mari, devenea primul partid care bătea PSD-ul la alegerile locale la nivel național iar în toamnă avea să-l bată și la parlamentare. Cu toate acestea, Videanu, Blaga și Liviu Negoiță au reușit extraordinara performanță politică să facă Bucureștiul cadou lui Oprescu, și implicit PSD-ului. Dacă astăzi Bucureștiul este un fief politic al USL, Adriean Videanu, Vasile Blaga și Liviu Negoiță sînt singurii vinovați. Asta nu scuză degringolada și penibilul în care se scaldă azi PDL-ul în București însă spune ceva despre anvergura și meritele politice ale celor trei crai. Sau grei, sau spuneți-le cum vreți.

Iar soluția pentru București este evidentă: candidaturile Monicăi Macovei la Primăria Generală, a lui Toader Paleologu la Sectorul 1, a lui Cristian Preda la sectorul 4 și a lui Teodor Baconschi la sectorul 2 sau la sectorul 6, sectoare la care trebuie susținuți alți candidați decît Onțanu și Poteraș. Și dezicerea de UNPR.

Dacă nici Bucureștiul, centrul urban și intelectual al țării, dacă nici bucureștenii, românii cei mai informați și educați politic, cu venituri și studii mult peste media națională, nu aleg politicieni fără pată, politicieni ai viitorului, politicieni ai civilizației europene, așa cum sînt Monica Macovei, Toader Paleologu și Cristian Preda, atunci chiar că nu mai avem nicio speranță. Astfel de candidați n-ar avea nicio șansă în ruralul din Neamț sau din Teleorman însă Bucureștiul trebuie să redevină, așa cum a fost cîndva, fief-ul forțelor progresiste, democratice, pro-europene. Nu cu Prigoană, Onțanu sau Țiriac mergi înainte, nu ei sînt viitorul. Cu atît mai mult cu cît Prigoană și Țiriac au refuzat candidatura.

Dacă liderii PDL București au curaj politic, dacă Elena Udrea vrea să rămînă în continuare în politică, trebuie să ia decizii curajoase și drepte. Pentru a cîștiga capitala, e nevoie de o mutare-șoc, care să arată că liderii pedeliști înțeleg dorințele alegătorilor.

UPDATE. Apropo de șanse: tîmpitul ăla de Băsescu, care v-a făcut pe toți oameni politici, că mai bine nu vă făcea, în 2000 a plecat de la 4%, reprezentînd un partid mic, strivit între cele două mari forțe ale politicii de atunci, PDSR și CDR. Băsescu reprezenta în 2000 un ex-fesenism soft, era compromisul, era UNPR-ul de atunci. Nu avea nicio șansă în București între un PDSR pe cai mari, reprezentat de un campaigner ca Sorin Oprescu și un CDR pentru care Bucureștiul era fief tradițional. Băsescu a acceptat candidatura la prezidențiale în 2004 deși avea șanse minime să cîștige în fața lui Năstase și nu a cedat după primul tur, în care Năstase a avut 41%, al doilea tur fiind mai degrabă o formalitate. Dar politica nu-i obligatorie pentru nimeni, nici pentru Cristian Preda, nici pentru Elena Udrea, nici pentru Adriean Videanu, nici pentru Toader Paleologu, nici pentru Vasile Blaga, nici pentru Monica Macovei, nici pentru Silviu Prigoană, nici pentru Teodor Baconschi. Nu numai că nu e obligatorie, dar nu e nici indicată pentru personajele de mai sus. Cel mai înțelept lucru pe care l-ar face ar fi să meargă toți la partid și să-și depună demisiile. Nu au ce căuta în politică.

Facebook Comments

104 Comments Elena Udrea, între greii PDL și politicienii viitorului

  1. Nea

    Ca să nu spun ce gândesc despre Ţiriac, Piedone, Videanu şi alţii, prefer să-l  înjur pe geniul care a inventat livefyre. Întradevăr, font cenuşiu deschis pe fond gri pentru detalii ca orele care s-au scurs de la fiecare comentariu (de ce dracu nu chiar ora şi minutul?) constituie dovada unui rafinament extrem. Şi tot rafinament e că ora apare doar când nu apare Share/Flag,

    Reply
  2. Ivan Zubeldian

    Videanu era dispus sa candideze. Si ar fi castigat, era printre putinii care îl puteau rade pe Oprescu. Ar fi avut sprijin in partid, inclusiv din partea noilor. Nu mi-e prea simpatic dar a fost cel mai bun primar al Bucureștiului. Udrea e pe alătură, rău de tot, după plecarea lui Piedone ar fi fost mai bine sa dispară din peisaj o vreme. Din contra, a forțat candidatura lui Prigoana si l-a făcut pe videanu sa se retragă. Prigoana va pierde. Iar Udrea va fi catapultata in alta parte. La UNPR, e predictia mea.
    Ah, apropos, Blaga e in relații foarte bune cu MRU, nu știu de unde aveți voi ideea ca ar fi in tabere diferite. Udrea e in schimb la cutite cam cu toți. Dar mă rog, dac știți voi ca e altfel…

    Reply
    1. Bleen

       @Ivan Zubeldian Blaga e liderul frînarilor din PDL și principalul cap de pod al USL în PDL. Faptul că el e liderul BVB (din partea căruia a și candidat în 2011 la conducerea partidului) e de notorietate în PDL. O știu chiar și ăia de la echipa de pitici. Poți să întrebi știi tu pe cine, că ai lucrat foarte îndeaproape cu ei, și dacă nici ei nu știu…. Iar despre respectivii poți spune orice, numai că ar fi oamenii lui Udrea nu. Într-adevăr, nici oamenii lui Blaga nu sînt, ba dimpotrivă.

      Reply
    2. Bleen

       @Ivan Zubeldian Videanu e principalul responsabil pentru pierderea Bucureștiului (alături de Blaga). Cît despre șansele lui acum, mai mult de 2% nu ia. Nu s-a pus nicio secundă în discuție o eventuală candidatură a lui Videanu. Două nume au fost pe masă. Unul a refuzat. Celălalt e acum candidat.

      Reply
      1. Ivan Zubeldian

        @Bleen In mod evident ne luam informațiile din surse diferite:) Videanu vroia sa candideze si avea sprijin in partid. Doar nu crezi ca s-a dus la Basescu sa-i prezinte programe economice. Ce s-a întâmplat acolo, nu știu. Știu insa ca el era soluția, cel puțin pentru o parte a PDL-uLui. Acum, despre responsabilitatea in 2008. Da, e vinovat in măsura in care n-a vrut sa candideze. Probabil câștiga, deși uitam cam repede la ce presiuni antenistice uriașe era supus cu bordurile. Dar asta nu înseamnă nimic, decât ca e refuzat sa candideze. De ce a pierdut Blaga, e alta discuție. Pe care chiar cred ca e util s-o avem, am fost tot timpul de părere ca demonizarea lui Blaga e nedreapta si cred si acum la fel. Nu e deloc liderul franarilor. Asta e imaginea pe care Udrea vrea sa o impuna si, probabil, e unul din putinele lucruri pe care Udrea le-a reusit. Dar e alta discuție.

        En Passat, aici era multă Emiratele pro-Udrea, sunt curios dacă după plecarea lui Piedone va mai menținerea părerea ca Udrea e un reformist eventual in PDL

        Reply
        1. Ivan Zubeldian

          Nu sun Emiratele ci admiratie, si nu e Passat ci „en passant”, e autocorectorul care insista:)

          Reply
        2. Bleen

           @Ivan Zubeldian Dacă Udrea vrea să impună imaginea unui Blaga-frînar, atunci oamenii respectivi, pe care îi cunoști atît de bine, sînt manipulați de Udrea. Ceea ce, la anvergura politică și intelectuală a respectivilor, anvergură pe care o cunoști, este practic de neconceput. 

          Reply
        3. Bleen

           @Ivan Zubeldian  Și dincolo de surse, să nu mai vorbim de atitudinile publice ale lui Blaga, și vizavi de guvern, și de Frunzăverde, motivele plecării acestuia și criticile aduse PDL și guvernului. Frunzăverde are dreptate să-i dea o muie lui MRU, zice Blaga, prietenul lui MRU.

          Reply
        4. Ivan Zubeldian

          @Bleen Si, sincer, nu înțeleg la ce grup „cu care ai lucrat”, la ce ” oameni pe care ii cunosti” faci referire.

          Reply
  3. mac gregor

    Cristian Preda nu vrea sa se se bata pentru sectorul 4 cu Piedone, unde are putine sanse, da’ ar vrea sa-l puna partidul candidat la Primaria Generala.
     
     
    „…si cand a ajuns in fundul gropii, a pus mana pe lopata si-a inceput sa sape.”

    Reply
  4. Amelia New

    Lazaroiu ar fi zis ca „don’t panic, vom avea guvernare de dreapta multi ani de-acum inainte” (am auzit acum la TVR Info).

    Reply
    1. BarbuMateescu

       @Amelia New PDL poate face unul din patru lucruri după alegeri, indiferent de procentul de voturi obţinute: 1) opoziţie; 2) guvernare alături de PSD; 3) guvernare alături de PDL; 4) guvernare alături de PPDD.   Opţiunea 4) e urâtă, opţiunea 1) e dificilă. Sebastian vorbeşte din când în când de 2 („e nevoie de PSD pentru constituţie”) şi din când în când de 3 („partidele de dreapta se vor uni contra stângii”). Cam aşa citesc eu declaraţia.

      Reply
      1. Amelia New

         @BarbuMateescu Ii drept, acum am cautat declaratia pe net si zicea de „centru-dreapta” ceea ce ma duce cu gandul la marota lui cu guvernarea pdl-psd.

        Reply
        1. Florina

           @Amelia New  @BarbuMateescu 
           
          marota’i schimbarea Constituţiei. care trebuie făcută. 
           
          ia uitaţi ce frumos vorbim acu’ de parlamentare, nici n’a fost o problemă la PDL cu candidaţii la Bucureşti (generală şi sectoare, care încă nu se ştiu, nu?)… doar a trecut acceleratu’. 🙂

          Reply
        2. BarbuMateescu

           @Florina  @Amelia New Bucureştiul are o importanţă psihologică mai mare decât cea concretă. În genere se crede că „precum merge Bucureştiul, va merge şi România la parlamentare”. Nu e întotdeauna aşa.

          Reply
  5. Bleen

    Menajatroaurile:
    Prigoană-Oprescu-?
    Chiliman-Paleologu-?
    Onțanu-?-?
    L. Negoiță-R. Negoiță-?
    ?-?-?
    Vanghelie-?-?
    Poteraș-Florescu-?

    Reply
  6. Florina

    Oltean: „PDL-ul are un candidat surpriză pentru primăria Capitalei. Un candidat cu şanse reale care va face o figură frumoasă în bătălia cu Sorin Oprescu.”
     
    Prigoană: „Sunt frumos, destept, intreprinzator, devreme acasa si bogat.”
     
    Ar fi trebuit să ne dăm seama! 

    Reply
  7. Bleen

    Să vedem acum cu vine UNPR la capitală. Onțanu n-o să vrea să lase sectorul 2. Lui Diaconescu i-a ajuns o candidatură. Oprea a mai fost prefect de București (cînd primar era Băsescu – ce mui își dădeau atunci unul altuia!)… S-ar putea să candideze Oprea pentru UNPR. Sau pur și simplu, UNPR să nu-și pună candidat, să-l susțină pe Prigoană.

    Reply
  8. nedormitul

    also sprach ioan oltean http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11882544-ioan-oltean-pdl-are-nevoie-singura-voce-liderii-partid-trebui-vorbeasca-mai-putin-munceasca-mai-mult.htm

    Reply
  9. nedormitul

    am vaga senzaţie că pdl-ul nu-şi doreşte puterea. că nu mai doreşte nimic. că e un partid obosit. unpr-iştii, cît sînt ei de mici, se agită, dau din coate, se bagă în seamă – pdl-ul aşteaptă să pice de victimă. nici măcar ca să se autovictimizeze. pur şi simplu, e un partid obosit. vrea la nani. ăsta, de fapt, e semnalul cel mai prost pe care îl poţi da electoratului.

    Reply
    1. Bleen

       @nedormitul În PDL, toată lumea, cu greii în frunte, are un exit strategy. La grei, strategia presupune un armistițiu ca între „mafioți de onoare”

      Reply
      1. nedormitul

         @Bleen
         @BarbuMateescu sînt şocat cum plecarea unuia care te săpa din interior este tratată ca o pierdere grea, ca un moment de slăbiciune, în loc ca partidul să se revigoreze. pe bune, aş face chef.

        Reply
        1. Florina

           @nedormitul  @Bleen  @BarbuMateescu 
           
          e mult prea eterogen pentru chef. în loc de ce spui tu, e prilej de repoziţionări, eventual de plătit poliţe, de ce nu?

          Reply
    2. nedormitul

      chiar n-am glumit cînd am zis oprea. dacă tu nu poţi, lasă-l pe altul care vrea. obţinerea pmb-ului ţine mai mult de a vrea decît de a putea. dacă îl sună ăştia pe oprea să îi propună candidatura, pun pariu că ăla are într-o oră deja afișe, program și tot ce mai trebuie.

      Reply
  10. BarbuMateescu

    E căzut de câteva ore site-ul Autorităţii Electorale Permanente – cel cu baza de date care include toate rezultatele de la toate alegerile, la nivel de secţie, localitate, judeţ, oraş, tot, tot, tot. Cred că în clipa asta un partid merge pe Bucureşti secţie cu secţie şi se uită la tot.

    Reply
  11. Bleen

    „Bucureșteni, nu ieșiți din case! Încuiați-vă și nu răspundeți la nimeni, nici la ușă, nici la telefon. Pe străzi mișună pedeliști care vă vor răpi și pune candidați la Capitală!”

    Reply
    1. Amelia New

       @Bleen Pe urma o sa dea un anunt in Monitorul Oficial: pierdut candidat la PMB, il declaram nul. 

      Reply
  12. Florina

    Cine s-a certat cu Prigoană? Preda şi Paleologu. Cine-a tunat şi fulgerat împotriva UNPR? Preda. 
     
    So, fight, Cristian Preda, eu vă votez. Votez curajul! Allons habitans de la capitale… und so weiter. 

    Reply
  13. Bleen

    Ca să candideze la Primăria Generală, Cristian Preda trebuie să ia lecții de caterincă și de scuipat semințe a la Mărgelatu.

    Reply
  14. Bleen

    Ar mai fi o idee. Așa cum PSD a găsit un Negoiță pentru sectorul 3, și PDL ar putea găsi un Oprescu pentru capitală. Florin Oprescu. Dorin Oprescu. Lorin Oprescu. Corin Oprescu. Crin Oprescu. 

    Reply
      1. Amelia New

         @Bleen  Cristian Mateș Sa-si schimbe Preda sau Prigoana numele pe cale administrativa (vezi cazul Staicu/Nutu)

        Reply
        1. Bleen

           @Amelia New  Cristian Mateș „Avem și noi un Sorin Oprescu, da’ cu ochelari și mai intelectual. Bă, nu sta așa ca mocofanu’, zi și tu o glumă, ceva… Ne scuzați, e cam timid la început”

          Reply
      2. BarbuMateescu

         @Bleen @Amelia New Fug să cumpăr nişte ţigări. Vă rog, daca se poate, să aveţi grijă să nu mă pună nimeni candidat pe vreundeva cât timp sunt plecat. Mulţumesc.

        Reply
        1. Amelia New

           @BarbuMateescu  @Bleen Mi-o si imaginez pe Udrea pe tocuri alergand dupa Barbu cu candidatura in geanta (Vuitton) 😆

          Reply
        2. Amelia New

           @BarbuMateescu  @Florina  Ai scapat de data asta, dar ai grija…desi, daca stau sa ma gandesc mai bine, preferam sa te prinda. 

          Reply
        3. BarbuMateescu

           @Amelia New  @Florina Nu sunt material de candidat. Nu port ochelari (Preda da, Oprescu da, Prigoană da). Ţiriac nu purta nici el ochelari – s-a prins ce şi cum – şi nu a candidat. Blaga n-avea ochelari şi a pierdut. Ciorbea avea şi a câştigat. (excepţia e bineînţeles Traian Băsescu, dar excepţia confirmă regula).

          Reply
    1. Amelia New

       @Bleen La cat sunt de lipsiti de curaj si raspundere, eu cred ca o sa bage capul in nisip si o sa faca cum au facut la Buzau: o sa sustina un independent (Nicusor Dan) si daca acesta pierde o sa se spele pe maini (e vina candidatului), iar in caz ca o sa castige o sa se impauneze (e meritul pdl).  

      Reply
  15. Pingback: Născase ACHITAT pentru mită şi condamnat pentru santaj … « MANGALIA – POLITICA între realitate şi ipocrizie

    1. BarbuMateescu

       @Bleen Ioan Oltean, acum 2 zile: „Va fi o surpriza. O surpriza placuta. E o personalitate care, zic eu, va face o figura foarte frumoasa in campanie, ca si in batalia cu Sorin Oprescu, actualul primar general. S-ar putea sa fiti surprinsi si dumneavoastra ca acest candidat chiar are sanse reale la primaria municipiului Bucuresti”.   Păi nu??

      Reply
  16. BarbuMateescu

    Total de acord cu Bleen. Şi asta pentru că în afară de a câştiga sau a pierde, mai contează un lucru. Cu cine câştigi sau pierzi. Exemplul concret unu: PSD duce şi acum moştenirea candidaturilor şi mandatelor lui Iliescu, fiind limitat la 15% din populaţia cu drept de vot (30% din voturi la o prezenţă de 50%). Vi se pare că doar 15% dintre români sunt de stânga/pro-stat asistenţial/etc.? Exemplul concret doi: după candidatura eşuată a lui Vanghelie din 2005, PSD a renunţat două alegeri la rând să mai fie în prim-planul alegerilor (Diaconescu nesusţinut de fapt de organizaţie în 2008, la Oprescu s-a încercat ataşarea etichetei de independent şi acum, şi atunci.) Şi aş putea continua. Ceea ce partidele nu înţeleg întotdeauna este că alegerea candidatului face parte din actul de comunicare, că este un mijloc de identificare al partidului. Este muncă, nu culegerea roadelor de după muncă. Nu există doar 2012, ci şi 2013 (europarl), 2014 (prezidenţiale), 2016 sau mai devreme (parlamentare), iar toate partidele îşi definesc imaginea acum, în Bucureşti sau aiurea, şi pentru următorii ani. Nu se termină istoria omenirii cu următoarele alegeri parlamentare.

    Reply
      1. SimonaM

         @Bleen Dac-o țin în ritmul ăsta, chiar că ajung să aleagă candidatul prin tragere la sorți, tombolă sau mai știu eu ce. 

        Reply
    1. Florina

       @SimonaM 
       
      Da? Bun atunci, m-am lămurit definitiv. Deci critică permanent şi nu-i convine mai nimic, dar să-şi asume vreo responsabilitate, pas! Foarte convenabilă situaţia în care se plasează,  sigur că da. 
       
      Şi apropo, nu Boc l-a promovat şi susţinut în PDL? Eu aşa îmi amintesc. Ei bine, Boc e omul rău acum. 
       
      http://www.ziare.com/cristian-preda/pdl/cristi-preda-anunta-generatia-ungureanu-din-pdl-si-ii-ataca-pe-boc-si-tripleta-bvb-1159023
       
      Prefer să cred că nu are nici cel mic habar despre ce este acela un partid, despre disciplina dintr-un partid nu mai zic, decît să cred că asta-i e loialitatea şi că aşa se manifestă un caracter faţă de cel căruia îi datorează (aşa zisa) carieră politică.

      Reply
        1. Florina

           @SimonaM 
           
          Cu Monica Macovei stau cu totul şi cu totul altfel lucrurile. Chiar şi dacă ar fi să ţinem cont numai de faptul că nu se smiorcăie toată ziua şi că a rămas tenace. Rezultatul? Codul etic a fost adoptat şi aplicat în PDL: Macovei a adus ceva în PDL, Macovei este excelentă pe domeniul ei, pe Justiţie, nici nu cred că ar fi o idee bună o candidatură la primărie, fie capitală, fie sector. Dar Preda? Concret, ce altceva decît să critice face în PDL? Reprezentare în PE, OK. Not enough, sorry. Pînă la Bruxelles, avem nevoie de politicieni şi aici, în România. Iar politica de Dîmboviţa se pare că nu-i pentru el, din moment ce refuză. 
          Adevărul e că nu vă merităm, domnule Preda, foarte bine faceţi că nu aveţi curajul să daţi ochii cu noi. 

          Reply
        2. Bleen

           @Florina  @SimonaM Și Băsescu era un bun tehnocrat pe domeniul lui și a acceptat să candideze, deși nu-i convenea deloc candidatura. 

          Reply
  17. Bleen

    Și una bună de la Lucian Mindruta : Sa nu inchideti azi mobilul. Sunt convins ca dupa Piedone, Tiriac, Toader Paleologu si cati or mai fi fost in carti, PDL-ul o sa inceapa sa sune pe sarite pentru candidatul la primarie. Eu tresar la fiecare sonerie!

    Reply
    1. Dragos

      Cancelaria Sfântului Sinod: Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25RO – 040163, Bucureşti IV(tel) +40-21.337.08.30, (fax) +40-21.337.08.22, cancelaria@patriarhia.ro

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *