Ce nu realizeaza luptatorii anti-ACTA

Zilele astea am auzit numai bazaconii dinspre supărații pe ACTA, pe copyright, pe guverne, pe prețuri, pe lăcomia caselor de producție, pe softurile corporațiilor și pe bogăția autorilor. Numai fariseism și ipocrizie. Numai egalitarism și anarhie. M-au și distrat câțiva interlocutori de-ai mei care își susțineau argumentele ‘zdrobitoare’ cu atâta convingere și abnegație, de parcă eu n-aș fi fost niciodată hoț ca ei!

N-am văzut însă pe nimeni supărat pe producătorii de device-uri electronice – de jucării fascinante sau de unelte de lucru super-rapide – care le scot din ce în ce mai des banii din buzunar. Că hard-ul nu îi mai ajută să ruleze ultimele versiuni de jocuri și softuri piratate, nu sunt deloc supărați. Dimpotrivă! Abia așteaptă să se lanseze noile ‘scule’, mai performante și mai rafinat-stilizate ca să devină cei mai fericiți oameni de pe planetă în momentul în care le vor vedea la ei în bătătură. Rachetă, frate! NASA! Dacă îi spun cuiva că în ’90, pentru o pagină, făceam cu “Ready-Set-Go” pe un Apple Classic cam tot ce fac astăzi document pe un iMac cu programe complexe, numai că RSG-ul ăsta încăpea, alături de sistemul de operare, pe un floppy de 5 țoli de 512K, se uită la mine ca la extratereștri. Își iubesc atât de mult hardul și îi urăsc așa de tare pe cei care le pretind bani pe soft, încât nici nu-și dau seama că ‘hardiștii’ îi jupoaie mână în mână cu ‘softiștii’, într-o cursă în care se accelerează fără precedent. Chit că “șmecherii” nu dau nici un șfanț pe soft. Pare că nimeni nu conștientizează că ochiul uman nu se va sătura niciodată de grafica tot mai frumoasă și nici că, în calitate de utilizatori bezmetici, cu cât vor fi mai update, cu atât vor avea nevoie mai devreme de un nouupgrade. Oftica mea e că, odată prinși în politica asta, virusații ăștia mă târăsc și pe mine după ei. Căci trebuie să fiu ‘compatibil’, nu?

Iarăși, n-am văzut nici un luptător antiactist, altfel enervat de averea lui Bill Gates și scârbit de rapacitatea lui Sony Music, să fie câtuși de puțin deranjat de dictatura distribuției cartelate. Poate de unde nici nu au habar că din prețul de copertă al unui DVD, doar 25% ia casa de producție și artistul (din care trebuie să plătească plasticul și publicitatea), 25% saltă importatorul și distribuitorul, iar grosul, ce 50%, îi revine detailistului, care face și riscă cel mai puțin pe tot acest lanț comercial. N-am pus la socoteală vama și TVA-ul. Ca chestie le șoptesc că familia Walton care deține doar 48% din retailerul Wal-Mart, unul din cei trei grei mondiali, alături de Tesco și Carrefour, are dublul averii lui Bill Gates, decât vreo 100 de miliarde de dolari.

Deci pe când și o demonstrație anti-hypermarket, copii? Poate mai pe seară, după ce ieșiți cu coșul plin de la casă? Ce ziceți? Unde ne adunăm? La KFC sau la Burger King? Undeva unde să aibe și Wi-Fi, ca să mărșăluim și să scandăm pe facebook.

CUCUI

Facebook Comments

138 Comments Ce nu realizeaza luptatorii anti-ACTA

  1. mariusmioc

    Ce înseamnă ACTA? Păţanie proprie: am pus pe youtube înregistrări din emisiunea TVR din decembrie 1989, cu tîmpeniile care le ziceau atunci: apă otrăvită, mii de terorişti care atacă etc. Eu zic că n-am încălcat legea, am dat “scurte citate în scop de analiză, comentariu sau critică sau cu scop de exemplificare” (art. 33 din legea 8/1996) dar TVR m-a reclamat la youtube şi o parte din înregistrările puse de mine au fost şterse. N-am resurse să mă judec cu TVR ca să arăt că totuşi m-am încadrat în lege (n-am încasat nici un ban de pe urma punerii la dispoziţia publicului a acelor înregistrări), şi nu sînt sigur de rezultatul unui asemenea presupus proces.

    Dacă intră în vigoare ACTA, TVR putea nu doar să mă reclame la youtube că am încălcat dreptul de autor şi să obţină ştergerea înregistrărilor, ci şi să mă dea în judecată şi să-mi ceară despăgubiri, ca să mă lase pe drumuri.
    http://mariusmioc.wordpress.com/2011/12/22/reclam

    Reply
  2. Bleen

    Uite un subiect ceva mai viu şi mai concret, apropo de dreptul la intimitate:

    Alin Fumurescu: "Despre porcăria făcută de Antene prin prezentarea filmuleţului cu Emil Boc la vestiar s-a scris – deşi nici pe departe într-atît de mult şi de aspru pe cît s-ar fi meritat. Te întrebi unde sînt indignaţii ACTA şi ai dreptului la o viaţă privată."

    Reply
  3. murfi

    sperietoarea cu preturile prohibitive pentru bietul consumator e o manevra tipic stingista de justificare a furtului; legea drepturilor de autor nu se refera la sugrumarea consumatorului, ci la drepturile materiale ale creatorului – de multe ori cele doua nu sint legate

    iris primeste niste banuti cind se difuzeaza melodiile lor, dar consumatorul de radio nu plateste nimic

    filme moka si legal pentru consumatorul final se difuzeaza pe protv in fiecare zi (iar consumatorul nu e impiedicat de lege sa si le inregistreze daca doreste); ziarele le puteti citi gratis pe net, etc

    biblioteci de filme moka se pot face cind capitalistul lacom va crede ca poate cistiga suficient din reclama; asta inseamna desigur suficienti vizitatori expusi la reclama, iar pentru asta l-ar ajuta mult lipsa concurentei neloiale din partea site-urilor ilegale cu torrente; site-uri care, departe de a fi societati de promovare a fraternitatii, cistiga binisor din reclama si nu binevoiesc sa share-uiasca nimic cu creatorii

    Reply
  4. nedormitul

    ba are. dacă tu pui o poză artistică pe site-ul tău cu o pădure cu copaci, iar eu îl ginesc printre pixeli pe vărul tău care braconează și fac un cerculeț ca să pun în evidență braconajul, scopul meu nu este nici pe departe artistic. nu prezint fotografia ca fiind a mea, nu particip cu ea la expoziţii, nu încerc să dobîndesc un prestigiu care nu îmi aparţine. ți-am alterat capodopera, dar îl incriminez pe vărul tău. e doar spiritul meu justiţiar, gen.

    mai dau un exemplu: o televiziune de știri plătește știrile venite "vrac" de la agenții de știri, dacă au contract cu ei, în schimb poate prezenta fără a încălca nici o lege, secvențe dintr-o producție artistică, eveniment sportiv, etc. în cadrul știrilor sale. materialul de știri nou produs este considerat material original și devine, astfel, protejat de legea drepturilor de autor.

    Reply
  5. MissTake

    nedormitul

    pai n-are nici o importanta ca le-ai pus mustata sau nu… ai folosit content original fara sa platest CR.

    Reply
  6. Hongse

    Asta nu e rău! Ba dimpotrivă!

    Tocmai ce văzusem pe uncovery channel un documentar care susţinea că aerul condiţionat a distrus socializarea de cartier. Logica era solidă, în zilele toride de vară oamenii în loc să iasă în prispă la şezătoare stau în casă unde-i răcoare şi bine. Iată cum ACTA şi legile anti-încălzire-globală-că-freonii-e-răi-de-tot sunt legi bune! 😀

    Reply
  7. nedormitul

    nu știu, dar tind să cred că google va fi mai sărac. oamenii se vor întîlni mai des ca să facă schimb de cd-uri sau dvd-uri, se vor duce unii în vizită la alții, vor vedea filmele pe ascuns, ca pe vremuri, la video. cu ocazia acestor întîlniri sau vizite, unii vor face și copii. gata, ştiu! acta va creşte natalitatea.

    Reply
  8. Hongse

    Uite întrebarea e bună. Tocmai am făcut un colaj din două fotografii. Tocmai făcui colajul în photoshop. Photoshop pe care l-am învăţat prin '90, era 5.0 pe atunci, şi o să râzi, dar chiar aveam licenţă deşi pe vremea aia nici măcar nu exista legea copyrigth-ului în România. Dar nu despre asta vreau să vorbesc acum. Întrebarea e pe bune, ambele imagini le-am luat de pe google-search-images. Am furat? Google a furat? Eu sunt complice? Vorbesc serios acum, nu la băşcălie.

    Reply
  9. nedormitul

    deci, să fie clar, nu am photoshop instalat pe calculator. nu am avut niciodată photoshop-ul instalat pe vreunul din calculatoarele pe care le-am deținut. nu am folosit niciodată, nu folosesc și nici nu știu să folosesc photoshopul. și nici nu am de gînd să-l instalez.

    Reply
  10. nedormitul

    ajungem la pictura din muzeu – marcel duchamp a creat o pictură, o mona lisa cu mustăţi pe care a denumit-o l.h.o.o.q. (joc de cuvinte, în traducere ar însemna "ei îi este cald la cur")

    a alterat lucrarea lui da vinci, creînd alta nouă. a te fotografia, dacă e voie într-un muzeu cu o lucrare nu reprezintă, prin prisma nici unei legi a drepturilor de autor din lume, intenţia de a reproduce acea lucrare. e doar un cocalar în faţa unei lucrări artistice şi atît. dacă domnul cocalar este, totuşi, nesigur, neavînd banii pentru a achiziţiona photoshop-ul, poate folosi o aplicaţie gratuită ca să şteargă urmele tabloului din fotografie. irfan view, de pildă.

    fraţii "petreuşi" ar fi greu să se pună de acord asupra melodiei, având în vedere că unul din ei este mort de cîţiva ani buni. însă şi aşa, atunci cînd faci un contract cu un dj, o formație, etc., ei sînt obligați să aibă un contract cu o societate de gestiune colectivă, altminteri n-ar avea voie să "performeze" legal. îi paște pușcăria! pușcăria! asta se întîmplă chiar în zilele noastre. iar dacă faci două sau zece copii ale filmării de la nuntă ca să le distribui gratuit rudelor şi prietenilor, nu intră sub incidenţa nici unei legi a drepturilor de autor.

    în ce priveşte tehnologia, toţi avem în casă un cuţit, un briceag sau un topor, dar asta nu înseamnă că trebuie să devenim criminali. mă rog, mai devin unii pe dealurile moldovei, da' nu toți.

    ca paranteză, dacă nu știai, chiar și în zilele noastre, legea îți permite să-ți faci copii de siguranță pentru software-ul pe care îl deții. cu alte cuvinte, dacă ai norocul să te calce bsa-ul, scapi basma curată.

    Reply
  11. Hongse

    Sunt sigur că aşa e! Asta nu înseamnă nicidecum că-i în regulă. Să-i prăjească pe ING-işti şi pe UBIsofţi sau Intactmedia de să le sară capacele.

    Reply
  12. MissTake

    Hotii de care vorbesti tu se gasesc cam prin toate companiile (capitaliste) din Romania zilei de azi, de la Ubisoft, la ING.

    nedormitule, tu fotosopu' il invatasi de pe la cursuri sau din trial? pt fotosoapele cu nastase/iliescu/basescu/irinel, platisi pozele originale cu respectivii? ca idee…

    Reply
  13. Hongse

    Şi eu care mă simţeam cu musca pe bască. Nu că i-aş lua apărarea lui Dragoş, pe care de altfel nu-l cunosc decât de pe blogary.ro dar n-a făcut nimic rău, altceva decât să le zic la hoţi pe nume. *shrug*

    Evident că nu e despre a învăţa e vorba, nu te-apuci aiurea-n tramvai să faci 3d modeling că aşa ţi s-a arătat de dimineaţă, tu care ai făcut toată viaţa fie foxpro (for DOS) sau tinichigerie! 😀 Eu eram generos. (În afară de learning versions mai există şi cursuri, care-s pe bani şi hoţii la drumu' mare, mai ales dacă-ţi promit o diplomă care are cam aceeaşi valoare ca una de la Spiru Haret. :D)

    Apropo, nici nu am văzut mesajul d-lui Discutabil.indiscutabil până acum, mă mir că mi-a scăpat:

    Dupa ACTA vei fi OBLIGAT sa ai originalul, indiferent de pret.

    NU E OK!!!!

    Nu prietene. Nu te obligă nimeni să ai originalul. Ai opţiunea să NU ai originalul. Mă opresc aici, că altfel mi-aduc aminte de îndemnul d-lui de Carvalho, cel cu datoria de a insulta şi mi-e să nu calc regulamentul. 😉

    Reply
  14. MissTake

    Hongse

    Ca idee (nu ca ar avea vreo importanta), sa stii si tu ca versiunile trial nu sunt niciodata pt a invata softul respectiv. Pt asta exista learning version (disponibil pt ff putine aplicatii). Desi e inutil sa-ti explic (pt ca imi inchipui ca tu stii mai bine), in Max spre exemplu, e posibil sa inveti sa modelezi cate ceva in 30 de zile, daca vine vorba de randare, atunci se complica treaba (o randare, in functie de complexitatea scenei, luminii si materialelor, poate dura si … 30 de zile 🙂 ).

    Reply
  15. MissTake

    Hongse

    nu despre tine era vorba ci despre dragos. Dar nu-i ni'c… oricum aparent, regulile se aplica pt cine trebuie, nu pt toata lumea.

    Reply
  16. Mih

    Continuare

    Adica protesteaza pe baze ideologice…pt libertate. Ei cam pt libertate au luptat intotdeauna…zeci de ani…

    Reply
  17. Mih

    Chestia cu citeste-o, interpreteaz-o si imagineaza-ti viitorul cum iti sugeram noi ca trebuie sa ti-l imaginezi, e foarte convingatoare…

    "Nu degeaba impotriva Actei s-a ridicat chiar raportorul european Kader Arif!"

    Da, si?

    In general astia de stanga nu fac ceva degeaba…

    Reply
  18. vexer

    @Bleen

    Eu am citit-o dar te rog sa incerci sa o si interpretezi, fiindca nu este de ajuns sa o citesti! Interpreteaz-o si vei vedea ca o sa imi dai dreptate!Doar nu te gandesti ca unul din cei care isi vor drepturile de autor il va gasipe ne-a Gheorghe in varful muntelui ca trage o melodie dupa net … O sa apara un organ de control probabil care o sa verifice tot! Si atunci cand o sa intre in calculator si o sa ai poze indiscrete pe acolo o sa vezi ce fain o sa fie!Doamne fereste sa ai vreun manifest impotriva puterii ca o sa vezi cum apare fosta securitate la poarta… asta daca ai prins pe nea nicu si stii ce insemna securitatea … Acta este varianta moderna ai ei! Doar nu iti imaginezi ca a fost infiintat doar pentru protejarea derpturilor de autor si a… este facut pentru a stapani masele!Nu degeaba impotriva Actei s-a ridicat chiar raportorul european Kader Arif! Uite ce zice el …."Vreau să transmit un puternic semnal de alarmă şi să alertez opinia publică de faptul că această situaţie e inacceptabilă. Nu voi lua parte la această mascaradă".Oare si el pirateaza jocuri? sau trage filme de pe net?

    Reply
  19. vexer

    Ma uit si ma minunez!Cum puteti fi de acord cu asa ceva stiind ca cineva va va putea trage la raspundere poate chiar nevinovati?Imaginati-va ca sunteti in aeroport si va suna tel, iar ca ton de apel o aveti pe Rihana… conform acestei legi puteti fi trasi la raspundere, vi se poate confisca sau distruge telefonul respectiv!Vi se pare ok?sau acum veniti si spuneti ca o sa folositi melodiile standard ale telefonului?dar daca aveti o poza facuta in fata unei picturi exponata intr-un muzeu?o veti prelucra in photoshop sa scoateti fundalul?in photoshopul ala care costa cat salariul pe un an pentru majoritatea romanilor?Ce se intampla daca ti-ai filmat nunta si apoi o trimiti unui amic prin intermediul internetului si este interceptata deoarece canta formatia o melodie a fratilor Petreusi si acestia nu sunt de acord?Cu asa ceva sunteti de acord?Sau traiti undeva in evul mediu unde inca nu a ajuns tehnologia ca sa nu o puteti folosi?fiindca si cu o banala camera foto a celui mai prost telefon puteti incalca regulile acta!Deci? Sus sau jos Acta?Hm?

    Reply
  20. Hongse

    Hmm, Misstake, bănui că la mine te refereai. N-a fost intenţia mea să te insult, nu mă refeream la tine ci vorbeam la modul general. Ceva ca „ ai carte ai parte. Îmi cer scuze dacă, involuntar, te-am jignit.

    În altă ordine de idei, îmi menţin părerea şi o reformulez într-o variantă mai puţin ofensatoare: 30 de zile sunt absolut suficiente fie să înveţi folosirea respectivului produs mijloc de producţie, fie să-ţi dai seama că nu ţi se potroveşte şi se impune o regândire asupra domeniului de activitate în care ai putea face o carieră de succes. „Trasul de pă net” de software/filme/muzică/etc în idea că după ce învăţ/văd că-mi place/etc o să le cumpăr este, ca să menţin tonul moderat, o ipocrizie.

    Reply
  21. discutabil.indiscuta

    daca reusiti sa reglementati cartelizarea pietelor si batalia cu trusturile astfel incat consumatorului sa-i oferiti sansa unor alternative viabile, iar producatorului produsului drepturile cuvenite, da, are sens sa discutam despre A.C.T.A. Pina cand acest lucru se va intampla, eu zis pas ACTA, dar nu se va intampla. Politicienii au nevoie de marile corporatii pentru a le finanta campaniile prin care prostesc multimile.

    Punand ACTA pe tapet acum, defapt veti avea doi sclavi. Pe cel care are o idee dar daca n-o cedeaza cartelului, nu va mai exista (asa se intampla acum si asa va ramane si dupa ACTA) si al doilea este consumatorul. Singurul beneficiar real este intermediarul, doar ca acesta pina la ACTA, putea sa aibe pierderi intrucat consumatorul final avea o alternativa daca produsele originale, depaseau disponibilitatile lui financiare.

    Toata lumea prefera originalul, dar depinde cu ce pret.

    Dupa ACTA vei fi OBLIGAT sa ai originalul, indiferent de pret.

    NU E OK!!!!

    Domnilor politicieni Internetul e pentru oameni la fel de important pe cat sunt drepturile omului. Prin internet oamenii reusesc sa se adune sa-si apere nevoile gandurile drepturile.

    As vrea sa-i intreb pe policiticienii care au votat ACTA, in forma actuala. Dumneavoastra vreti sa mai castigati alegerile?

    Abuzul pe care il fac punandu-va aceasta intrebare este infim pe linga abuzul care il faceti fata de noi.

    Mare majoritate care utilizeaza Internetul NU V-A DAT Dreptul sa ne abuzati!

    Retineti asta!

    Reply
  22. Manwe

    @Cucui – "Ai văzut Zorba? Fluturii sunt liberi? Siberiada? La strada? Prin cenușa Imperiului?"

    desigur sansa e mult mai mare ca lumea sa vada filmele astea daca e monitorizata si eventual bagata la bulau (ca le vede). O sa fie evident ca e mai bine sa platesti pentru filmele alea decat sa te uiti la OTV.

    Dupa ce se promulga ACTA, evident, ca pana atunci, "daca e gratis n-are valoare, fraticule"

    Reply
  23. MissTake

    Bleen

    S-a abolit prima regula?

    "Sînt interzise:

    Atacul la persoană,"

    Cucui

    Speram sa avem un dialog civilizat, nu sa coboram in Neanderthal, pt ca problema exista chiar daca fac unii pe Sfintii Justitiari! (nu te acuz pe tine 🙂 )

    Reply
  24. MissTake

    Cucui

    Eu ma refeream la cadrul legal pt a functiona asemenea site-uri, si se pare ca exista, itunes music exista, deci se poate.

    Mie mi se rupe ca de maine nu se mai poate torenta nimic in Romania, am incercat doar sa aduc in discutie si un alt punct de vedere despre eventualitatea unor pierderi pe partea discutata.

    Reply
  25. ElCucui

    MISSTAKE

    Ai dreptate! Netflix e de vină că nu vrea să ia bani și de la români. Ce? Banii noștri nu-s buni?

    _________________

    Ai văzut Zorba? Fluturii sunt liberi? Siberiada? La strada? Prin cenușa Imperiului?

    Reply
  26. filadel

    HONGSE

    BMW-ul are roți?

    Da roți dințate?

    Da bucșe?

    Da becuri?

    Da led-uri?

    Da calculator de bord?

    Le-a inventat BMW pe vre-una din astea sau le-a făcut din pilă și-un ciocan? Urmez doar "logica" de care pomenești.

    Reply
  27. Hongse

    Cu cea mai mare plăcere.

    http://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?produ

    180 de zile era pentru diversele produse de la capitalisto-sug-sângele-poporului-Microsoft. Adobe te lasă doar 30 de zile. Principiul rămâne, dacă eşti incapabil să pricepi în 30 (sau 180 zile) atunci eşti idiot şi rămâi la sapă.

    Pentru 3dmax n-ai decât să goagăleşti singur(ă)

    Reply
  28. MissTake

    Crezi c-ai putea sa-mi dai un link catre versiunile trial de 180 de zile ale 3dMax si Premiere? Merci anticipat! 🙂

    Reply
  29. MissTake

    1. itunes music exista si in Romania, acu' am vazut (deci electronii fuge mai tare).

    2. tu te pricepi la cate un soft d-asta sau vorbesti din carti? Eu nu vorbeam de windows (care are trial de 180 de zile) =)))).

    Reply
  30. Hongse

    1) Mai zi odată? "site-uri care ofera filme si muzica pe bani in Romania." De ce trebuie să fie neapărat în România, electronii fuge mai tare aici? Cine-i opreşte pe întreprinzătorii mioritici să-şi facă şi ei site-uri asemănătoare?

    2) Nu mai pomeni de download-urile ilegale care doar duc la creşterea productivităţii şi propăşirea spre omul nou multilateral dezvoltat. Toate firmele mari de software au versiuni "trial" şi înveţi tot ce vrea muşchii tăi. Inclusiv răii ăia de la Microsoft au versiuni trial de 180 de zile. Full functionality. 180 de zile. Dacă în 6 luni de zile n-ai învăţat ce şi cum atunci nici n-ai nevoie pentru că habar n-ai şi nici nu vei pricepe vreodată cu ce se mănâncă.

    Reply
  31. MissTake

    cucui

    1. daca vor sa nu se mai fure muzica si filme, sa puna la punct un cadru legal care va permite aparitia unor site-uri care ofera filme si muzica pe bani in Romania. Itunes (music) si Netflix sunt 2 exemple. O sa zici ca de ce sa-si bata capul guvernul cu cacaturi d'astea… pai d-aia, pt ca pt binele tuturor.

    2. nu ma intereseaza de ce protesteaza si cine protesteaza (in fond, nici nu traiesc in Romania), ci vorbeam dpdv teoretic. Cred ca mai mult de 90% din cunostintele de soft ale oamenilor cu loc de munca din tara, se bazeaza pe ceea ce au invatat din softuri downloadate ilegal. Si in Canada situatia e asemanatoare… intradevar, muzica, filmele si jocurile sunt cumparate legal (in general) dar cand vine vorba de un max (pe care trebuie sa-l cunosti pt un job) majoritatea cunoscutilor mei l-au downloadat.

    DAR… ok, poate ca ideea mea e gresita, se intampla, insa nu inteleg de ce trebuie sa ne dam palme peste bot??!! Se vrea unitate in idei, se doreste ca cei care nu-s de acord cu curentul sa se abtina din a posta? Puteti sa-mi spuneti, nu e nevoie sa ma faca bou unu' cu nervii la pamant.

    Reply
  32. ElCucui

    MISSTAKE

    Vezi, aici e ipocrizia. Mie mi s-ar rupe în 14 dacă dracii ar ieși pentru dreptul de a fura Photoshop, 3dMax, Zbrush, Premiere, AE, Maya, AutoCAD VStudio, UnrealEd, Illustrator, Mudbox ca să învețe și să facă business. Numai că raportul tău e răsturnat și deformat. Unul vrea soft și nouă vor filme la zi, jocuri la săptămână și, ca business, visează că într-o zi vor fi proprietarii unui site cu conținut de la useri, inclusiv de furat, care le va aduce bani în timp ce dorm.

    Și nu-mi spune că un meseriaș pe freeware nu zboară în două zile și pe softul corespunzător licențiat.

    Reply
  33. Hongse

    De ce-ar fi altă logică? Ok, nu-ti fur BMW-ul. Dar demontez unul, copiez la milimetru fieştece piesă, le reproduc (cu un ciocan şi-o pilă un meşter poate face orice) şi-mi construiesc unul.

    Dacă fac unul doar pentru mine, e furt sau nu? Dacă-mi deschid un atelier şi mai fac încă unul pentru vecinul Sile de la patru, e furt sau sau operă de binefacere?

    Reply
  34. Dragos

    Costurile de replicare a insulinei/focului/becului/centralei nucleare/ penicilinei/avionului/celularului/pc-ului/plasmei/lcd-ului/ simfoniei a x-a ….sunt ~0 pentru A/B/C/D/E/F.

    pentru care motiv INOVATORII si-ar mai fute creierele ?

    Reply
  35. MissTake

    Bleen

    E liber la jigniri, s-a abolit regulamentul? Sa stiu daca bag si eu.

    Dragos

    Daca tu compari un photoshop piratat cu furtul unui autovehicul inseamna ca ai IQ-ul mai mic decat numarul tenisului!

    Reply
  36. filadel

    Costurile de replicare a Photoshop-ului sînt zero pentru Adobe oricît ar fi de piratat. Nu este valabil pentru BMW.

    Cînd este furat un BMW proprietarul suferă o pierdere fiindcă a plătit pentru copia lui și n-o mai are. Diferit de cazul Photoshop-ului.

    Reply
  37. Dragos

    am citit undeva, nu-mi amintesc unde, parerea unui dobitoc care spunea cam asa "Pe langa 3 cocalari care downloadeaza guta, sunt 10 necocalari care downloadeaza Photoshop, 3dMax, Zbrush, Premiere, AE, Maya, AutoCAD VStudio, UnrealEd, Illustrator, Mudbox etc care, dupa ce invata softurile, devin utilizatori legali (prin afaceri proprii, sau angajati la firme). Daca le tai sansa de a invata aceste softuri, le tai sansa lor in viata"

    idiotul nu-si da seama ca exact pe aceeasi logica furaciosii de BMW-uri devin doctori docenti in motoare cautati de Mercedes, ca hotii de iPhone/iPad/iPod au sanse reale sa-l intreaca pe Bill Gates, ca sansa de a masacra porci alaturi de Tiriac a labagiilor ce fura Porsche nu trebuie taiata.

    Reply
  38. Manwe

    ACTA e o tampenie nu pentru ca pedepseste furtul, ci pentru ca permite, in baza unei "presupuneri" si a unei cereri din partea titularului "suficienta dpdv juridic" (atentie – nu e nevoie de nici o dovada) pentru ca ISP-ul sa dea cu rapiditate titularului dreptului datele mele de identificare.

    Articolul 27 este oricum cel mai imbecil, nu pentru ca pedepseste furtul ci pentru ca da drumul la abuzuri.

    Deturnarea discutiei spre "astia care sunt impotriva acta vor sa se fure" e o manipulare de-a dreptul jegoasa. Nu, nu suntem toti convinsi ca furtul e o chestie buna. Dar nici nu se poate ca, pornind de la o actiune anti-furt, sa ni se bage pe gat orice. Nu mai vorbesc ca apriori ISP-ul trebuie sa ma considere un posibil infractor si sa salveze toate "dovezile" infractiunii mele.

    Cum era aia: cine e gata sa cedeze putina libertate pentru niste siguranta, nu le va avea pe niciuna, nu?

    Reply
  39. Florina

    bun, mersi, aşa vreau să se dezbată, pe articole controversate şi cu precizarea clară a termenilor, că definiţi sînt în text.

    şi poate mă repet pe undeva 🙂 pe cazuri concrete. ce se poate întîmpla în situaţia x, cum se va proceda în situaţia y, cui îi dau în cap în cazul z. 🙂

    Reply
  40. MissTake

    cand s-o trezi nedormitu' ca baga un photoshop cu nastase la misto si-l salta baietii ca nu a respectat drepturile de autor atunci sa va vaz :).

    Reply
  41. ElCucui

    FLORINA

    Nu îi dă datele pentru că uite ce spune articolul încriminat de pyrații în blană luptători pt drepturile omului (de parcă autorii și proprietarii nu sunt și ei oameni!):

    Art.27, punctul 4:

    O parte poate să furnizeze, în conformitate cu actele sale cu putere de lege și cu normele sale administrative, autorităților sale competente autoritatea de a solicita unui furnizor de servicii online să divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informații pentru a identifica un abonat despre al cărui cont se presupune că a fost utilizat pentru încălcare, atunci când respectivul titular al dreptului a depus o cerere, suficientă din punct de vedere juridic, cu privire la contrafacerea mărcilor de comerț sau la încălcarea dreptului de autor sau a drepturilor conexe și atunci când astfel de informații sunt cerute pentru a proteja sau a aplica drepturile respective.
    http://www.scribd.com/doc/80093802/27/ARTICOLUL-2

    Încalci vreun drept de autor? Contrafaci vreo marcă de comerț? Dacă îmi zici că da, ești paranoia. 🙂

    Reply
  42. aka

    revin ca vad ca in alt post se pune proplema spinoasa a sarbatorii cu ocazia protestelor anti acta

    deci, nu-mi vine sa cred. stau si ma crucesc de cateva minte bune. hotnews imi baga ca prima stire un miting impotriva acta si scrie ca sunt 200 de oameni adunati acolo. evz, cu breaknews de toata frumusetea ma anunta ca sunt 2000. cand ma uit pe un webcam, ce vad? nici 10 indivizi zgribuliti, din care unu agita un steag nevinovat. eu, unul, nu ies de la caldura sa ma duc pana acolo sa vad care e adevarul. cine sta in apropiere, sa scoata capul si sa-mi spuna cati sunt. (va dat seama, daca la evz sunt 2000, la antenele lui felix au trecut de 20000, din care 25000 au murit impuscati de jandarmii dictatorului- nu dau nume ca nu vreau sa fiu arestat).

    Reply
  43. Selvyn

    @ razvan

    cum adica? Lipsesc din Piata Claudiu Doushcincidoispe si Remus (transpiratul) Cernea? Si e fara Jos basescu! ?! Ca nu dau nimic Realitatile… Si nici H3…

    Reply
  44. ElCucui

    FLORINA

    1. Chilian a câștigat cu o televiziune. Dacă se judeca cu un site de internet o lua în mână cu toată legea și tot mandatul de la judecător. Pentru că se ștergeau urmele rapid.

    2. De-abia aștept ca un procesoman să mă deranjeze fără temei și fără mandat de la judecător, doar pentru că e el țicnit. Pentru că îl las în curul gol și îmi va fi majordom toată viața. Și găsesc avocați care să se bage plătiți la obiectiv.

    Concret, ce mari informații îmi dă providerul despre ăla care m-a furat? Numele și adresa în esență. Că nu-i știu decât IP-ul. Și, la atenționarea mea (să nu-i șteargă urmele) și la cererea judecătorului, un backup la site-ul pe care tocmai l-a șters. Sau la jurnalul de activitate. Că de furat știu prea bine că m-a furat. Crezi că îți caută ție în mail? Sau îmi spune și că stai toată ziua pe blog la neamtu tiganu?

    3. Populiști sunt peste tot. Simte și Mustea, ca și europarlamentarii USL, că sunt mai multe voturi la pyrați decât la autori;

    4. Wiki are probleme rezolvabile. Youtube le și rezolvă în timp real. Google se alintă.

    _____________

    Una e să se dezbată ACTA, să se lămurească toate dilemele, să se elimine toate neînțelegerile și alta e să se strige "Jos ACTA!" Nu observi că se strigă "Jos ACTA!"

    Reply
    1. Florina

      eu nu strig "jos ACTA" şi-am dormit buştean în timpul protestului 🙂 ci tocmai, încerc să mă lămuresc. am şi zis că aşa gîndesc eu simplu, dar fiind mai complicat, atunci să se dezbată serios şi să se explice ce şi cum în amănunt şi pe situaţii concrete. ACTA e, în fond, un acord cadru şi dacă va fi adoptat, fiecare ţară va legifera conform lui, dar pot fi diferenţe, am înţeles, de la ţară la ţară. e, vreau să mi se spună ce va prevedea legea la noi în cazul adoptării. clar, fără ambiguităţi. cu normele de aplicare cu tot.

      şi cred că nu mai e nevoie să precizez că susţin fără discuţie garantarea drepturilor de autor şi nu sînt de acord cu furtul, de la portofel, potmoneu, portvizit şi pînă la softuri, cărţi, muzică, filme. dar tocmai asta-mi pare în neregulă la ACTA, că amestecă drepturile de autor cu altceva. e, asupra acelui altceva nu vreau să existe dubii. nu cred că cer prea mult.

      Reply
      1. Florina

        a, păi dacă providerul îţi dă ţie numele şi adresa ăluia de te fură, de ce nu i-ar da şi unuia care mă face pe mine postacă băsistă adresa mea? că numele mi-l ştie oricum. iar ăla nu vrea să mă dea în judecată, vrea să-mi dea în cap. şi nu e paranoia, crede-mă, există nebuni care ar face-o. şi nu-i vorba numai de mine aici, sper că-i clar. şi nu numai de politică.
        zău, cu riscul de a părea tare de cap, asta vreau să se lămurească. nu că mă caută prin mail sau pe la neamţu ţiganu 😆

        Reply
  45. Nemo

    Florina, impotriva SOPA&PIPA au fost extrem de multe site-uri americane, nu numai alea pe care le mentionezi tu. efectul a fost considerabil asupra congresmenilor.

    Reply
  46. Nemo

    "This video has been removed as a violation of YouTube's policy against spam, scams, and commercially deceptive content.

    Sorry about that."

    Reply
  47. MissTake

    Pai cred ca Bleen pica in capcana aici, pt ca simpul fapt ca psd-ul este impotriva acta, l-a facut sa-si schimbe opinia. Seara zicea ca acta inseamna sfarsitul internetului, iar dimineata acta era ok-ish.

    Reply
  48. ElCucui

    ANARCHIX

    1. Lasă, că pe lângă ăia mari dăm și noi cu pumnul.

    2. Michael Dell e 'hardist' cumva? Cu marfa DELL Inc.? Normal că e împotriva ACTA. Am scris în articol de ce. Pyrații îi trag vânzările în sus. Oamenii din business sunt agasați de tot mai desele upgrade-uri.

    Reply
  49. anarchix

    Si in Panama/Columbia/China/India ai law enforcement?!

    Adica banii si timpul tau cheltuiti pe toata batalia legala internationala justifica legea asta in vreun fel?! Ajungem din nou la ce-am spus mai sus: numai companiile mari cu putere financiara enorma isi vor permite sa "nimiceasca" abroad.

    Si incetati sa-i mai bagati pe toti tembelii semi-retardati de stanga in discutia asta. AStia sunt nemultumitii de profesie care indiferent de ce se intampla vor avea intotdeauna ceva de comentat.

    De ce nu-i aduce nimeni in discutie pe Michael Dell si pe sefii din high tech care sunt impotriva SOPA/PIPA/ACTA?

    Reply
  50. anarchix

    Aia cu pretul era ceva de genul: "taci si inghite ca-ti scoti parleala de la prosti oricum".

    Devine obositor si am ceva treaba azi, asa ca:

    1. ACTA nu e facuta pentru al mic.

    2. ACTA e facuta numai pentru lobby-urile media americane

    3. tu sau orice non-american nu vei avea niciodata acces la "justitia" oferita de ACTA si prin urmare nu esti decat un peon in jocul asta.

    Reply
    1. Florina

      eu am citit documentul şi o grămadă de păreri pro şi contra cît se poate de înverşunate şi mă gîndesc aşa, simplu:
      1. – există legea drepturilor de autor, Chilian a cîştigat conform ei, un exemplu; ce ne trebuie mai mult?
      2. – fără mandat judecătoresc nu voi fi în veci de acord ca providerul să furnizeze informaţii despre activităţile mele cuiva, pentru că nu ştiu cărui ţicnt i se pune pata că nu ştiu ce-am făcut, procesomani sînt şi acum destui, nu mai zic de alţi tîmpiţi; deci, ElCucui, concret, îţi trebuie sau nu mandat ca să obţii informaţii de la providerul ăluia de te fură? sînt întru totul de partea ta în situaţia pe care o povesteşti, dar nu, dacă e vorba de furnizat informaţii fără mandat, nu voi fi de acord nici pentru tine măcar 🙂 pentru că asta s-ar putea întoarce împotriva mea complet nevinovată;
      3. – Polonia şi Slovenia nu s-or fi sucit de nebune şi nici Mustea nu cred că vorbeşte aiurea;
      4. – spune băiatu' ăla din link-ul de mai sus, cel care susţine ACTA, că el a susţinut şi SOPA şi PIPA. e, împotriva SOPA şi PIPA a fost inclusiv Wikipedia, o întreprindere clar capitalistă, o zice un amic comun, Răzvan 🙂 şi au mai fost şi WordPress şi Google şi alţii care, zic eu că or fi ştiind mai bine ce şi cum decît omul ăsta.

      nu mă poziţionez automat de cealaltă parte a baricadei faţă de stîngiştii protestatari de profesie. de fapt nici nu mă interesează ce fac, tocmai ca să evit tentaţia de a fi contra dintru început, fără documentare serioasă. şi tentaţia există, am observat-o şi la mine, tocmai de aceea nu ţin seamă de ei.

      Reply
  51. ElCucui

    ANRCHIX

    Te înșeli, eu încurajez cârciumarii să gătească după Bpt. Dau și premii pentru asta. Sunt școli de bucătari care gătesc după rețetele din Bpt. Sunt autori celebri și profesioniști care mi-au cerut rețete pentru cărțile lor. Ai înțeles dar mai faci tu niște piruete. Vreau să-l lovesc mortal pe idiotul care fură copy-paste sistematic de la mine și se duce apoi la sponsorii mei să ceară buget de publicitate. Abia Art. 24, pct 2 mă face nimicitor. Când providerul lui îmi produce proba incontestabilă. Altfel, cu legea existentă, hoțul poate da cu degetul mic delete chiar în timp ce mascații îi sparg ușa cu berbecele. Și după o săptămână apare pe alt host, în Pananma și-mi dă cu tifla. Cu ce probe mă duc la tribunal? Cu lista de nicknameuri pentru a fi citați ca martori? Cu capturi de ecran? Cine mă crede că n-am fotoșopat imagini fotoșopate? Mă lași cu legea existentă? Te rog frumos!

    Reply
  52. ElCucui

    ANARCHIX

    Io prin '95 vindeam soft românesc. Cumpăram juma de pagină în Capital și vindeam în doi pași cu demo. Ca să-ți fac o aroganță, plăteam 2500 $ și scoateam între 10k și 20k vânzare. Nimeni nu-și permitea asta. Sunt pionier. Același soft îl vindeam cu 197, 297 și 397 $. De ce? Uite-așa! Dacă vroiam îl dădeam pe gratis. L-am și dat la prieteni și guvernului Moldovean. Când m-a întrebat la telefon SIDEX de ce lor le-am dat cu 297 și unui avocat din Galați cu 197 le-am răspuns: "Pentru că voi sunteți SIDEX!" Au înțeles oamenii. Bine că n-am dat invers ofertele! 🙂

    Deci, ce vorbă e asta cu prețul, că n-am înțeles? Îmi maximizez profitul cât îmi permite piața! Păi, ori suntem capitaliști ori nu mai suntem!

    Reply
  53. anarchix

    "În încheiere, să vedem în câteva rânduri ce va aduce în realitate ACTA: dreptate pentru artiști și jurnaliști, dispariția unor site-uri-clonă care tot ce fac este să preia papagalicește conținut și, până la urmă, accesul mai ușor la informație. Peste doi ani, când voi căuta o informație pe internet, sper să nu pierd minute bune până să găsesc sursa originală din cauză că Goolge indexează la grămadă site-uri care se ocupă nu doar cu copiatul informațiilor, ci și cu denaturarea lor."

    yeah, right! 😀

    Deja il vad pe individ dand in judecata alte bloguri romanesti ca i-au preluat portiuni din blogroll.

    Reply
  54. anarchix

    Dar daca e s-o iau la nivel personal, scriu ceva software pentru platforme industriale si instrumentatie de laborator, software a carui utilitate e testata de numarul de download-uri de prin toata lumea.

    Totul e livrat cu tot cu cod sursa si nu cer nici macar un dolar donatie.

    Dislcaimer: sunt anarcho-capitalist si adept al Wild West rules of engagement.

    Reply
  55. anarchix

    @ Oglinda

    >ţie ţi-ar conveni să se folosească cineva gratis de ceea ce este al tău (fie că vrei, fie că nu)? […]

    ?!?!

    Mere cu pere.

    Reply
  56. oglinda-oglinjoara

    anarchix

    ţie ţi-ar conveni să se folosească cineva gratis de ceea ce este al tău (fie că vrei, fie că nu)?

    de pildă, de computerul la care eşti acum

    (nu mai vorbesc de nevastă… 😀 )

    Reply
  57. MissTake

    Pe aceeasi idee, daca nu as fi putut folosi o versiune pirat a avastului nu l-as fi cumparat niciodata, la fel ca multe alte softuri pt care ai nevoie de mai mult de 30 de zile sa vezi daca-ti sunt cu adevarat folositoare sau daca sunt performante.

    Dar nu asta e ideea in final, ci ceva de genul a ce a zis bleen (cred) acu' cateva sapt. E ca si cum cand intrii in taxi, taximetristul are obligatia de a te verifica pana la piele daca ai droguri! Daca n-ai, de ce sa-ti fie frica nu, ce mai conteaza ca te dezbraca pana la piele?!

    Reply
  58. anarchix

    Si ultima chestie pe thread-ul asta. Cand auzi de careva din Amerika ca ti-a furat retetele si le foloseste in restaurantul lui, anunta-ma cum merg procedurile legale initiate de un roman (cu headquarters in RO) impotriva unui american (cu HQ in Amerikuh).

    Reply
  59. filadel

    Cu cîțiva ani în urmă (vreo 2) o firmă de soft care producea un antivirus s-a confruntat cu o problemă: scăderea bruscă a vînzărilor pe acest produs.

    Antivirusul era piratat la greu dar ritmul vînzărilor era constant, completat și de o campanie de legalizare.

    Compania respectivă introdusese odată cu ultimul update și un lacăt cu care a blocat toate instanțele pirat (pe care le știa de altfel cu precizie dar le tolera).

    După o lună de încercări disperate de a repera cauza scăderii dramatice a vînzărilor firma respectivă a produs și a livrat discret pe internet un program de crack al propriului antivirus. Problemă rezolvată.

    Aceasta nu este o poveste. 😆

    Reply
  60. anarchix

    @ ElCucui

    n-ai inteles. Chestia asta este atat de complicata (in special cand vine vorba de patente software), incat e aberant sa incerci sa faci ditamai legea cu aplicabilitate globala. Singurii care vor avea de castigat din treaba asta vor fi avocatii.

    Alta chestie:

    Exista BSA? Exista.

    Au dat in judecata firme in RO si au castigat? Au dat si au castigat.

    Ce vrei mai mult de atat?

    Sa aplice legea copyright-ului si cu asta basta.

    Reply
  61. anarchix

    Vis-a-vis de valoarea softului vandut de corporatii. Este muuuuuult mai ieftin decat vor ei sa stii.

    La college-ul unde studiez, MSFT ofera gratis office, winbloze si ce naiba mai vand. Exact, la 25000 de suflete dau softul moca (Oh well, nu chiar moca. Platesc vreo 25 de centi pe semstru pentru partea de software :-)). Cam asta e valoarea at the end of the day.

    Reply
  62. ElCucui

    Știam că e UNIX, și? Să-i judece muncitorii de la Unix. E vreun proces pe rol? Oricum mă enervează OSX. A venit cu prostii gen MS. Am fost fan Apple până la OS 7.1. Ala a fost sistem de operare, nu gunoaiele astea! Și da, mi-ajungea multi-taskingul ăla simulat. Și toate softurile de până atunci.

    Reply
  63. anarchix

    @ ElCucui

    Hai s-o dau pe overdrive. Stiai ca MacOS e de fapt la baza o furaciune cu sursa BSD (o varianta UNIX)?

    Si mai stiai ca licentele BSD sunt cele mai liberale licente software in sensul ca faci ce vrei cu ele atata timp cat pastrezi copyright-ul initial?

    Prin urmare, fara sa ai idee de asta, folosesti o furaciune. Ma rog, 50% furaciune din moment ce BSD au fost asa de marinimosi si au lasat pana si un papagal ipocrit ca Steve Jobs sa le ia codul si sa-l wrappuiasca in closed source.

    Just saying. Realitatea nu e asa de alba/neagra cum o portretizezi tu si/sau ACTA minions.

    Insist sa ne spui daca vei renunta la Mac in urmatoarele zile!

    Reply
  64. anarchix

    @ ElCucui

    a mia oara spun: exista deja legi de protectia copyright-ului. Si asta e sfarsitul discutiei. Las-o moarta.

    Ai cazut in urmatoarea capcana: cei de stanga sunt anti-whatever dar din acelasi motiv pentru care un ceas defect arata de douri ori pe zi ora exacta. Din reflex, te plasezi orbeste la polul opus.

    Fii rational, ce dracu?!?!

    Reply
  65. Selvyn

    Azi nu e demonstratie anti ACTA? Cica vin 40,000 in Piata Universitatii.. punem pariu ca se termina tot cu "Jos Basescu!"? si nu vor fi mai mult de 400 ? poate vor fi 40,000 in Piata Universitatii din SL sau de pe FB….

    Reply
  66. ElCucui

    MISSTAKE

    De vreo 10 ani toate add-on-urile pe care mi le-a le-a adus Photoshopul, QuarkXPressul sau Office-ul nu-mi folosesc la nimic. Ba chiar mă enervează că au renunțat la altele cu care mă obișnuisem. Ca să nu îți mai zic că pentru toate îți trebuie o zi ca să le prinzi.

    De acord cu Bleen, dacă le scad vânzările, vor apărea mai multe versiuni learning. Va lua avânt industria cărților cu DVD cu demo.

    Reply
  67. Bleen

    La Photoshop poţi să înveţi şi pe un 6, nu e neapărat nevoie să înveţi pe 12 (sau cît înseamnă CS5). Dacă e să vorbim de învăţat.

    Dacă vrei să-ţi cîştigi existenţa cu el, să pretinzi bani pentru ceea ce faci cu ajutorul softului respectiv, atunci nu ai nici cea mai mică acoperire legală sau morală.

    Piaţa se adaptează. Dacă cetăţenii nu mai au cum învăţa Photoshop, Autocad sau Illustrator, atunci se va naşte o industrie a învăţămîntului de Photoshop, Autocad sau Illustrator. Se fac cursuri, organizate de firme specializate sau chiar de firmele care au nevoie de cetăţeni care să cunoască Photoshop, Autocad sau Illustrator. Nevoia te învaţă.

    Reply
  68. ribelalu

    La serviciu inca exista niste Pentium 1 care isi fac treaba excelent. Pentru cateva pagini in word sau in excel nu iti trebuie nava cosmica.

    Reply
  69. mariusmioc

    Da, există oameni care sînt supăraţi pe legile copyright-ului. Fac parte dintre ei, chiar înainte de ACTA. Drepturile de autor, alături de lupta contra pornografiei sau a extremismului sînt acum unul din pretextele principale prin care se încearcă controlul societăţii.

    Pe plan mondial există o legislaţie a drepturilor de autor făcută în folosul băieţilor deştepţi şi împotriva intereselor societăţii.

    De pildă, din punctul meu de vedere, taxa pe care oamenii o plătesc (şi o colectează băieţii deştepţi) la orice vînzare de casetofon, aparat xerox sau imprimantă, se numeşte furt. Nimeni nu are cum să ştie ce voi copia cu aparatul xerox pe care l-am cumpărat. Poate nu copiez decît cartea mea de identitate.
    http://mariusmioc.wordpress.com/2010/01/25/manipu

    Reply
  70. Mih

    "Protestam impotriva masurilor anti-piraterie informationala", seamana cu "bietii elevi, terorizati ca nu sunt lasati sa copieze la bac".

    Reply
  71. MissTake

    Cucui

    In afara de maya (care are versiune de learning), restul au versiuni trial de 30 de zile.

    Cine are deja 10 versiuni? Ala care deja il stie. Cei care vor sa inceapa sa-l invete ce vor face?

    Da trebuie sa-si faca mana pe ultima versiune pt ca aia aduce chestii noi care ti se vor cere sau iti simplifica munca!

    Reply
  72. ElCucui

    MISSTAKE

    Are deja 10 versiuni piratate pe care pot să-și facă mâna. Trebuie să-și facă mâna pe ultima versiune? Eu am primit un pipecad în '92 fără modulul de print pentru demo/invățare. Avea și ceva biblioteci. Am mai avut ceva de paginat care îți băga pe print un watermark. Nu mai există versiuni din ăstea de învățare?

    Reply
  73. MissTake

    Cucui

    In momentul de fata, Romania nu are nevoie de acta! Pe langa 3 cocalari care downloadeaza guta, sunt 10 necocalari care downloadeaza Photoshop, 3dMax, Zbrush, Premiere, AE, Maya, AutoCAD VStudio, UnrealEd, Illustrator, Mudbox etc care, dupa ce invata softurile, devin utilizatori legali (prin afaceri proprii, sau angajati la firme). Daca le tai sansa de a invata aceste softuri, le tai sansa lor in viata. Din toti utilizatorii softurilor de mai sus de pe piata muncii din Romania, cred ca MAXIM 10% au luat cursuri pt ele (zic 10 de florile marului, nu cred ca-s mai mult de 2%). Iar pt un job, trebuie sa cunosti cel putin 2-3 softuri.

    Daca elimini posibilitatea asta, in nici un caz nu cresc vanzarile softurilor respective, pt ca nu-s prea multi care sa-si permita sa dea 3500$ pt un soft pt a-l invata; insa, in mod cert, vei pierde viitori utilizatori ai softului cumparat legal si poate vei pierde chiar investitiile unor companii in Romania, pt ca mana de lucru nu va mai fi atat de calificata cum este acum (ia de exemplu Ubisoft).

    Bleen

    folosesti autocad/max la firma? daca da, persoana care il foloseste a luat cursuri pt el sau l-a invatat singur?

    Reply
  74. Hongse

    Oglindă-oglinjoară, ai pus punctul pe i. Ceea ce mă nedumireşte pe mine e că cretinii nu şi-au dat încă seama că hardul nu creşte-n pomi, ci vine din soft (respectiv idei).

    Reply
  75. oglinda-oglinjoara

    pusă aşa problema – hard vs. soft – reiese şi mai clar mentalitatea revoluţionarilor anti-ACTA

    lucrurile (hardul) nu pot fi furate (fără să fii sancţionat), ideile (softul) – da

    deci lucrurile sunt mai importante decât ideile: dacă ideile nu se văd – nu există

    oamenii înţeleg prin proprietate ceva concret, nu-şi pot reprezenta un proprietar de idei (şi chiar dacă pot devine la fel de detestat ca proprietarul de obiecte)

    softul e un moft, ca proprietatea privată

    Reply
    1. Florina

      apropo de cretini, idioţi şi alte categorii favorizate de internet.

      Regula numărul unu e că orice tembel poate avea un fan club, deci merită efortul. Frecvenţa cu care baţi câmpii se transformă cu timpul în reputaţie, indiferent de mediul în care activezi. Iar seriozitatea tonului te va ajuta să ajungi şi mai repede la consacrare.
      Regula numărul doi: nu râde la poantele altora, ci foloseşte-le ca să dovedeşti câtă dreptate ai şi cât sunt ei de superficiali. Toţi amatorii au întotdeauna la îndemână o cauză înaltă.
      Regula numărul trei: Nu îţi schimba părerea chiar dacă cineva îţi demonstrează că nu ai nicio urmă de dreptate. Şi fii convins că toţi cei din jurul tău sunt nişte amatori nenorociţi.

      Citiţi mai mult: SENATUL EVZ: Ofensiva amatorilor – Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-ofens
      EVZ.ro

      Reply
  76. Hongse

    Nu sunt chiar de acord că omul e cretin din fire. Mă rog, e, dar cel spălat pe creier de televizor sau bookface e mai cretin decât Tarzan omul junglei, chiar dacă au pornit de la aceelaşi start.

    Reply
  77. oglinda-oglinjoara

    dacă sunt atât de mulţi cretini pe FB, vă daţi seama câţi sunt în total, împreună cu cei care n-au acces la internet

    de fapt, cretinii de pe FB, din realitatea virtuală, nu pot proveni decât din realitatea "reală"

    Reply
  78. Hongse

    Valentin, ai un ifon? Dacă da, atunci tu susţii corporaţiile mai abitir decât mine.

    Eu nu susţin "corporaţii". Eu susţin idea de drept la proprietate. Şi da, mintea omului şi tot ce iese din ea este proprietatea ăluia de-a gândit-o. Inclusiv gadget-urile total inutile, da' dă mişto să ai unu'!

    PS: Elcucui, deşi sunt fan Sony (numa' ce mi-am cumpărat un BD player de la ei) nu folosesc nici Playstation nici Sony Entertainment Network, aşa că nu sunt chiar la curent cu scandalul(rile). Nu pot să mă pronunţ.

    Reply
  79. ElCucui

    HONGSE,

    Dar ce interes ar avea Sony să-ți facă mizerii dacă tu nu ai furat nimic de la ei? Doar așa ca să-i dai în judecată la Haga și să le iei două-trei milioane de euro? Și să se bată vreo 10 cabinete de avocatură ca să te reprezinte?

    Reply
  80. ElCucui

    BLEEN,

    Aia e nimic! Uite ce spune băiatul ăsta pe voxpublica:

    «E abolirea copyright-ului o utopie? E mai degrabă recursul la normalitate. Fără încălcarea constantă (conștientă sau nu) a drepturilor de autor, fără file-sharing, cultura occidentală actuală ar fi arătat cu totul altfel. Imaginați-vă bunăoară cum ar fi arătat grafica românească (de la advertising, la ilustrațiile de carte, la filmele românești de animație) dacă art-directorii s-ar fi școlit pe softuri licențiate (MS Paint?). Ce ar fi fost cercetarea românească dacă s-ar fi lucrat pe cărțile din bibliotecă în 2012? Din 200 de euro cât este salariul unui cercetător debutant cam ce ar putea să cumpere în plus de pe Amazon?

    Câte denaturări ale realității trebuie acceptate pentru a păstra o reglementare ce tratează tehnologia actuală ca pe mașinăriile secolului XIX? Și câte restricții ale drepturilor fundamentale umane?»

    Rogozanu e mic copil pe lângă el!
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societa

    Reply
  81. valentin

    Aparati corporatiile dar sunteti in eroare. Corporatiile sunt pentru capitalism si libertatea individuala un pericol la fel de mare ca si comunistii. Corporatiile nu sunt institutii ale economiei de piata,sunt institutii feudale. Cat despre teoria banilor,nimic nou sub soare.

    Reply
  82. Hongse

    Ăsta e avansat. Propune totuşi barter, adică să dai ceva la schimb. Mere, scoici, bani nu contează, dar primeşti ceva dai ceva. E comerciant, la urma urmei. Eu mă aşteptam la omul nou: am nevoie de ceva, apăi să mi se dea! Ce-i deja al meu e pus deoparte.

    Reply
  83. Bleen

    Nu credeam că trebuie s-o luăm de la zero, să facem şi teoria banilor. Ana are mere pentru toţi cretinii de pe Facebook şi de aiurea. E de neimaginat.

    Reply
  84. Dragos

    Simona,

    1. e normal ca FURTUL sa duca la limitarea libertatii.

    2. pagubitul nu-i "oricine altcineva", e ala de la care ai furat, si e logic sa fii pasibil de inchisoare.

    3. cu sau fara ACTA, nici acum nu am libertatea sa spun orice despre oricine. de ex.: nu am voie sa spun ca esti asa si pe dincolo ptr. ca ma cenzureaza regulamentul blogary si bunul-simt.

    Reply
  85. Bleen

    @Simona

    Ce legătură are ACTA cu spusul a orice despre orice?

    @Răzvan

    Uite ce propune un cetăţean de pe FB;

    "Madame Blogary: Păi nu ştiu… Că dacă nu dai bani pe soft, nu prea te jupoaie softiştii, nu? Problema e:de ce să dăm bani pe hard? Şi, în general, de ce să dăm bani?

    VB: Întrebarea Dumneavoastră mi se pare ironică. Oricum dacă s-ar mediatiza și s-ar folosi sistem de ge nhttps://www.facebook.com/groups/Barter.Timisoara/, atunci nu ar fi nevoie de bani. Dar atunci ce s-ar face băncile?

    Barter-Timisoara

    Bine ati venit. Acesta este grupul de Barter pentru persoanele din Timisoara sau… See more"

    E senzaţional! Trăim în plină imbecilitate de cea mai joasă speţă.

    Reply
  86. Hongse

    Ce interes ar avea RDS sau Romtelecom să-şi şicaneze aiurea'n tramvai clienţii, mai ales că ambii furnizori abia aşteaptă un motiv să-şi fure clienţii unul altuia?

    Nu ştiu de unde a apărut paranoia asta cu cenzura, big brother, gestapo, kgb, stasi. Bloggerul incomod o să fie bine mersi în continuare dacă respectă nişte reguli elementare, reguli care sunt de fapt de bun simţ. Aha, dacă e un blogger, chiar şi "comod" dar care-şi susţine punctele de vedere cu fotografii furate de la Agerpres şi ştiri de la Mediafax de exemplu, pentru care nu a plătit un sfanţ, o să aibe probleme. Dar nu cu RDS ci cu susmenţionatele agenţii de presă. Ceea ce mi se pare un câştig.

    Reply
  87. Simona

    Se refera la limitarea libertatii. Una e un mare magnat care decide pentru el ce face sa castige noi clienti si alta e sa fii pasibil de inchisoare daca asa cere oricine altcineva. Ca si consumator poti sa alegi de unde cumperi ceva si daca nu-ti convine bati la alta usa. Esti in continuare liber sa faci ce vrei. Cu ACTA nu mai devii atat de liber ca acum sa spui orice despre orice.

    Reply
  88. valentin

    Pe mine nu ma enerveaza ACTA din perspectiva faptului ca nu mai pot folosi produse soft piratate.De altfel desktop-ul meu nu e conectat la Internet.Pe mine ma agaseaza ACTA doar dpdv politic. In mainile cui trebuie se poate transforma intr-o arma fie si prin capacitarea "organelor" de a te sicana suficient daca devii periculos pentru ele. Oricand un blogger incomod se poate imbolnavi de sindromul Ciuvica. Asta pe langa puterile nemasurate pe care le capata un RDS sau un Romtelecom.Cei care au de piratat o vor face in continuare, problema este doar a utilizatorilor de internet, nu a celor care vor sa asculte muzica moca. "Baietii" se vor adapta,au facut-o de cand a aparut magnetofonul.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *