De ce cred în viitorul politic al lui Teodor Baconschi

Am asistat joi la conferința „Rolul democrației creștine în reconstrucția dreptei românești„, susținută de Teodor Baconschi. Despre conținut am să spun doar cteva lucruri. În primul rînd am simțit o mare bucurie pentru inteligența, pragmatismul și curajul  celor spuse de Baconschi.  Parcă asistam la o ședință de terapie pentru scîrba patologică pe care mi-au băgat-o în suflet cretinii, ipocriții și nerușinații politicii românești. Mai cred că această lansare discretă a mișcării democrat-creștine din PDL a avut 3 mize:

– diferențierea clară de PNȚCD și semnalul ne-echivoc că noua grupare nu e un continuator ci o alternativă. Subiectul e delicat și discursul merită urmărit doar pentru asta. E interesant de notat și că Baconschi a lansat un atac dur (in termeni diplomatici, totuși) la adresa BOR și a intereselor sale financiare nemăsurate. Venită dinspre un teolog, o astfel de critică are o oarecare greutate. Din punctul meu de vedere diferențierea de „țărănism” a reușit. Asta e important pentru ca noua mișcare să nu plece la drum cu bagajul greu al istoriei recente a PNȚCD. (pînă și „democrație creștină” în loc de „creștin-democrație” pare a nu fi o alegere întîmplătoare)

– lămurirea poziționării interne a grupării democrat-creștine în interiorul PDL ca partener și complement al grupării liberale. Asta îi lasă pe PD-iștii din vechea gardă în offside: fie aderă la una din mișcări, fie crează una nouă. Însă a-ideologii BVB sînt obligați să-și definească poziția. Împreună cu anunțul intempestiv al reformei statului pe principiile dreptei făcut de Băsescu, sistemul bipolar creat de Stoica  în interiorul PDL devine o amenințare reală pentru bătrînii bișnițari. Eu m-am întrebat unde intră Berceanu în această ecuație și sincer n-am reușit să înțeleg. De aici, poate, și recenta nervozitate a ministrului transporturilor, și contraatacurile vechii gărzi care vizează slăbirea lui Boc.

– schițarea programului noii grupări în materie de guvernare.  Am reținut o excelentă pledoarie naționalistă, moderată și inteligentă, sceptică vis a vis de interesele marilor corporații și în sprijinul clasei mijlocii locale, precum și ideea de a face din noua grupare pepiniera de cadre inteligente pentru politica anilor 2020 pe care ministrul Baconschi o dorește, ca și noi, de un nivel cu mult mai ridicat decît țigăneala de astăzi.

Însă nu de asta cred în viitorul politic al lui Teodor Baconschi. Motivele sînt în stil și cîteva detalii din timpul conferinței. Ministrul vorbește monoton și nu are carismă, dacă prin carismă înțelegem scîrba cinică a lui  Berceanu sau zîmbetele săltărețului Iliescu. Mirel mi-a răspuns aproape violent laudelor pe care i le aduceam lui Baconschi joi seara, la o bere. Și-a reluat tiradele cu „intelectualii nu au ce căuta în politică” și remarcile ironice față de cei care se entuziasmează în fața unui discurs. M-am tot gîndit de joi, Mirel are, pe fond, dreptate. Însă avem și exemple de intelectuali veritabili, precum Stoica și Preda, care par să demonstreze o adevărată voluptate pentru jocul politic. Și care sînt departe de a fi ineficienți. E Baconschi un viitor Stoica? Eu cred că da și iată de ce:

1. E vorba de un om viu care pe lîngă cultură și inteligență are o surprinzătoare calitate de a nu se lua prea în serios. În fața mea stătea Paleologu și am observat cu ușurință privirile ștrengărești pe care Baconschi i le arunca din cînd în cînd („Ai văzut ce le-am zis-o?”). Era ceva copilăros în aceste încurajări din priviri și gesturile de aprobare ale lui Paleologu dar și ceva care promite că nu vom avea in ministrul de externe o altă voce constipată a eseurilor gomoase. (voce care cotropește pe zi ce trece discursul lui Sever Voinescu, de pildă). Să nu uităm însă că nu e vorba de un adolescent. Un fost ambasador la Sfântul Scaun nu poate fi un naiv. Poate însă cîștiga rarele atribute ale umilității și detașării, esențiale după mine pentru orice om politic veritabil. Întreaga atitudine a ministrului, mai ales cea de după discurs, demonstrează acest lucru.

2. Tonul vocii e monoton, e drept, insă discursul e extrem de viu și surprinzător, cu metafore puternice și ironii usturătoare. Dincolo de deformația inevitabilă indusă de activitatea în mediul academic, eu găsesc în discursul lui ceva din Stoica, din sofismele lui ironice. Discursul viu trădează, din nou, pe omul viu, cel care nu evită confruntarea, care e gata să atace, care nu se dă în lături de la a rămîne cu dinții încleștați în gîtul adversarului. Cu multă eleganță, se-nțelege, dar nu mai puțin încleștați.

Eu cred că cei care iau eleganța și umilitatea lui Baconschi drept slăbiciuni politice, ar trebui să se gîndească de două ori. Aș fi gata să pun pariu  că unii din adversarii care îl iau în rîs acum se vor căi amarnic pentru greșeala de-al fi subestimat. Și, așa cum v-am spus la ieșire domnule ministru, eu vă votez!

PS: Vă amintiți cum rîdea Oltean de Preda prin ianuarie?

Facebook Comments

100 Comments De ce cred în viitorul politic al lui Teodor Baconschi

  1. cornelius

    @Florin: Eu aveam niste probleme cu "statul solidar", cu "economia sociala de piata", cu "piata dirijata spre binele ei".

    Eu am incercat sa explic. Poate am folosit un cuvant ofensator… Suntem pe un blog, ne mai aprindem… asta e.

    Tu cum explici chestiile astea? De unde crezi ca vin? Care-i miezul acestei "democratii crestine", a lui Baconschi?

    Reply
  2. para

    La mine la biserică a venit un popă tânăr, a deschis curtea bisericii şi a pus leagăne, copii intră şi se joacă, iar mamele, bunicile, intră la icoane.

    Popa cu bmw-ul e scos din context. Nu zic că mulţi sunt ca el, că aşa e. Dar nu e treaba mea ca creştin să mă uit la popă când merg la biserică. A, când iese de la slujbă şi emite păreri în piaţa publică, cere bani, etc., e altceva.

    De mult prea multe ori, lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.

    Reply
  3. cornelius

    @Florin: Tocmai, vorbeam de principii, de dogme, de adevaruri de credinta. Ca mie imi put fasoanele catolice… poate sunt eu mai sensibil… Dar ce treaba are asta cu popa ala al tau cu bmw-ul?

    Hai, nu te mai aprinde, catolicii nu patesc nimic, Baconschi e la post.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cornelius: popa ala cu bmw-ul nu e un caz izolat, e o regula de atitudine si comportament. Iar rostul e asta: mai intii sa ne facem curat in casa noastra inainte de a cere altora sa-si faca curat in a lor. Poate ca-ti put catolicii, e dreptul tau. Pina una alta un Papa catolic a fost esential in prabusirea comunismului. In timp ce Patriarhii ortodocsi au fost esentiali in conservarea lui. In rest, de acord, mai bine schimbam subiectul.

      Reply
  4. para

    “economie sociala de piata” si piata dirijata “spre binele ei” nu-mi sună nici mie prea bine.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: niste cuvinte scoase din context nu spun nimic. Baconschi vorbea de ce vorbesc pina si cei mai aprigi liberali acum: auto-reglementarea nu tine. Libertatea trebuie protejata, da, exact, spre binele ei. Social nu inseamna socialism. E mult de discutat, mai mult decit "cum ne suna" un cuvint sau altul.

      Reply
  5. cornelius

    Imi pare rau ca dezbaterea a luat-o razna complet. Eu doar vroiam sa inteleg ce inseamna acel "stat solidar" al lui Baconschi. Si de ce solidaritate si nu comuniune. Si de ce "economie sociala de piata" si piata dirijata "spre binele ei" (vai!).

    Am mers la concepte, la dogme. Eu consider ca de acolo, de unde am spus, vin ideile lui Baconschi.

    In rest, atacuri la nu stiu ce popa… nu ma intereseaza.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cornelius: Nici usturoi n-ai mincat, nici gura nu-ti miroase. Citez din comentariul tau: "Pe urma ce observ e ca toate conceptiile lui Baconschi put a catolicism. E si normal sa vorbesti de stat solidar, adica stat care se apleaca binevoitor asupra bietilor cetateni (supusi?), fiindca la catolici teologia Sfintei Treimi presupune ca Spiritul Sfant e pe un nivel inferior fata de Tatal si Fiul, intrucat purcede “si de la Fiul”. Exista o ierarhie clara in Sfanta Treime, la nivelul persoanelor. De aici a derivat si organizarea montanista a Bisericii Catolice, cu un cap (papa) care “nu poate sa greseasca” (asta e statul solidar?) si o ierarhie sub el, supusa. La ortodocsi, Sfanta Treime e o comuniune de trei persoane perfect egale, ierarhia existand doar la nivel de principii." Astea nu sint concepte si dogme ci atacuri la adresa catolicismului. Iar eu ti-am aratat ce frumosi sintem noi, ortodocsii. Si tu zici ca nu te intereseaza. Mi se pare normal.

      Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: auzi, asa il iertam si pe Iliescu si pe Stalin si pe oricine. Hai sa fim seriosi, eu nu spun ca altii sint fara pacat. Pilda ridicarii pietrei se adresa celor care vor sa dea cu piatra. Pina una alta asta fac militantii ortodocsi, nu cei catolici. Dar nu merge cum critici pe unul sa invoci pacatele tuturor. In loc sa construim o etica crestina o dizolvam in constatari ambigue. Plesu le-a zis-o foarte bine, ar trebui mai multe voci care sa le dea peste nas. (Scena de anul asta de Inviere, la minastirea Sf Ioan din Suceava: inainte de slujba, pe la 11.30, in curtea ticsita de popor, intra un popa cu un bmw de fitze, nou. Forteaza trecerea printre oameni si lumea sa se dea la o parte sa ajunga el in fundul curtii. E o curte mare, cel putin 100m, plina de lume, aproape om in om. Fata si mimica de manelist scirbit, gras, cu o cruce mare aurie pe piept, lasat pe spate, cu o mina aruncata lenes pe schimbator. A trecut chiar pe linga mine. Toata lumea se uita la el ca la o aratare. Popa asta imi tine mie predici? Intreb si eu, ce era daca-si lasa bmw-ul de fitze afara? Va rog sa nu-mi spuneti ca e exceptie, ca nu e)

      Reply
  6. para

    Cine il primeste, bine, cine nu… sa fie sanatos.

    Ba nu.

    Îl mai spui o dată, şi încă o dată, şi, dacă se poate, iubindu-ţi aproapele care se înşeală.

    Dar astea nu sunt discuţii de mireni.

    Reply
  7. para

    Nimeni n-a zis de vreo negociere interconfesională. Dialogul între confesiuni e treaba anahoreţilor, a bisericilor. Aici se negocia o anume politică, chestiuni lumeşti, omeneşti, murdare, vagi.

    Reply
  8. para

    @Momârlanu

    Vezi, d-aia ziceam de Iona. Cine are Adevărul şi nu-l spune altora ajunge în pântecul Chitului.

    Reply
  9. Bleen

    @Momarlanu

    Am înţeles. Personalităţile conservatoare de la noi sînt trei frustraţi, doi săriţi de pe fix, trei păşunişti, un poporanist, doi legionaroizi şi alte rebuturi.

    Reply
  10. Momarlanu

    Nu exista o miscare crestin-democrata/conservatoare in Romania. Exista insa personalitati care intruchipeaza spiritul unei drepte crestine si nici unul din ei nu este la PDL: Mircea Platon, Ovidiu Hurduzeu, Claudiu Tarziu, Sorin Dumitrescu etc.

    PDL propune "un fel de liberalism" (Stolo, Udrea, Boureanu, Cristian Preda)+ "un fel de crestin-democratie" (Baconschi, Neamtu) + de toate pentru toti (restul partidului in frunte cu B.V.B.).

    @para "Nu ţi se pare ciudat că ortodoxia, deşi cea mai aproape de adevăr, este cea mai puţin dornică de dialog?"

    Cand ai Adevarul ce poti discuta cu cei care nu il au sau au doar franturi din el? Le comunici celorlalti Adevarul. Cine il primeste, bine, cine nu… sa fie sanatos. Ce e de discutat? Adevarul nu se negociaza, nu e ceva de genul "mai las eu, mai lasi si tu".

    Reply
  11. para

    Nu cred, însă, în "atacurile" cu care se luptă BOR, ale protestanţilor, ale catolicilor. Lupta creştinului este înăuntru, lupa la fel.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @para: cornel adauga mult de la el iar parintele Cleopa trece dincolo de inventariere si intra in argumentatie. Si greseste. Spune de pilda : "Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura." Problema e ca si multe din cele predicate de ortodocsi nu sint in Scriptura. Asadar, pe acest argument, desfiintam si practica ortodoxa. Apoi, de la enumerarea diferentelor pina la a-l face pe Papa lucru dracesc, e un drum cam mare. Adica Teoctist tacea in fata ororii comuniste cu voia lui Dumnezeu si Papa e de la Necuratu'? Asta e vesnica problema a BOR, acuza in stinga si in dreapta si cere supunere orbeasca fara sa-si scoata proprii draci mai intii. As spune ca aici e mindria draceasca, nu la Papa. Eu m-am saturat de ipocrizia asta care n-are nimic de-a face nici cu credinta, nici cu crestinismul, nici cu Scriptura. M-am saturat de BOR si fanatismul ei alienant, nu de Iisus.

      Reply
  12. gabhry_el

    "la catolici teologia Sfintei Treimi presupune ca Spiritul Sfant e pe un nivel inferior fata de Tatal si Fiul, intrucat purcede “si de la Fiul”. Exista o ierarhie clara in Sfanta Treime, la nivelul persoanelor. De aici a derivat si organizarea montanista a Bisericii Catolice, cu un cap (papa) care “nu poate sa greseasca” (asta e statul solidar?) si o ierarhie sub el, supusa. La ortodocsi, Sfanta Treime e o comuniune de trei persoane perfect egale, ierarhia existand doar la nivel de principii"

    de unde le scoţi, cornelevici?

    Reply
  13. para

    @cornelius

    Nu ţi se pare ciudat că ortodoxia, deşi cea mai aproape de adevăr, este cea mai puţin dornică de dialog?

    Reply
  14. para

    dar acestea sunt doar opiniile mele, nimic mai mult, cornelius. S-ar putea ca ceea ce cred eu să fie greşit, din punctul tău de vedere.

    Reply
  15. para

    când ziceam "credinţă vagă" mă gândeam la doctrina democraţiei creştine.

    Despre creştinism, din ce am citit până acum, consider că ortodoxia este cea mai aproape de adevăr.

    Reply
  16. para

    @cornelius

    Nu cred că există lucruri întregi şi perfecte, cel puţin nu în această realitate.

    Relaţia vagă pe care o avem pe acest blog este foarte bună, de exemplu, tu nu poţi să simţi mirosul transpiraţiei mele. E bine, nu e bine?

    Reply
  17. cornelius

    @para: Hai ca esti simpatica cu "credinta vaga" asta, a ta… Si ideile tale tot vagi sunt? Si relatiile, tot vagi? Si orientarea sexuala, tot vaga? Ia zi, ce mai ai, asa…, "vag"?

    Reply
  18. para

    Nu a fost slujbă mai plăcută pentru mine ca cea din parcul Izvor, în care Papa Ioan Paul al doilea a slujit lui Dumnezeu alaturi de Patriarhul nostru.

    Reply
  19. para

    biserica trebuie să aibă un discurs adresat sufletului fiecăruia. Nu agreez amestecul ei în administrarea cetăţii. Ce poate să facă credinţa, este să schimbe modul de a gândi al oamenilor. Mai departe, oamenii pot să dea formă unei "credinţe vagi" care poate să se bazeze pe ceea ce au ÎN COMUN atât ortodoxia, cât şi catolicismul, sau protestanţii, sau chiar şi neo-protestanţii. Controversele între culte, puritatea credinţei, nu cred că contează la nivel politic.

    Reply
  20. cornelius

    @Florin: Eu vorbesc de conceptia ortodoxa si de conceptia catolica asupra lumii si vietii. Am vorbit eu de pedofilii catolici?

    Florin, sincer iti spun. Nu va pacali pe nimeni ciorba asta catolicizanta. Ma rog, puteti sa va luptati…

    Reply
  21. cornelius

    @Florin: Ba am ascultat. Nu toate fisierele din conferinta in discutie, ca au suntet prost si e destul de obositor, dar am derulat cateva.

    Am prins chestia cu economia sociala de piata, cu statul care regleaza piata "spre binele ei" (hai, sa mori tu?), chestia cu solidaritatea sociala (concept strecurat in contrapartida la comunism – de parca de asta ne mai arde acum). Am prins chiar notiunea de "stat solidar", care are grija de cetateni. Mie nu-mi plac siropurile astea.

    In primul rand ca Baconschi emite niste teorii parca dintr-o frica teribila sa nu revena comunismul, si aduce niste concepte asemanatoare, similare ca sa-i pacaleasca pe votaci. Pai dreapta nu trebuie sa creeze un stat solidar, adica un stat cu fata umana, ci trebuie sa dea pozibilitatea persoanelor si comunitatilor sa se apere impotriva statului.

    Pe urma ce observ e ca toate conceptiile lui Baconschi put a catolicism. E si normal sa vorbesti de stat solidar, adica stat care se apleaca binevoitor asupra bietilor cetateni (supusi?), fiindca la catolici teologia Sfintei Treimi presupune ca Spiritul Sfant e pe un nivel inferior fata de Tatal si Fiul, intrucat purcede "si de la Fiul". Exista o ierarhie clara in Sfanta Treime, la nivelul persoanelor. De aici a derivat si organizarea montanista a Bisericii Catolice, cu un cap (papa) care "nu poate sa greseasca" (asta e statul solidar?) si o ierarhie sub el, supusa. La ortodocsi, Sfanta Treime e o comuniune de trei persoane perfect egale, ierarhia existand doar la nivel de principii.

    Comuniunea asta interpersonala ortodoxa ar fi bine de valorificat la nivel social si chiar politic, solidaritatea lui Baconschi fiind doar o castrare pe rit catolic a ei.

    Daca plecam de la comuniune si dam putere comunitatilor sa se apere (de monopoluri, corporatii si chiar de stat) si sa-si conserve valorile (pe care doar ele le inteleg deplin, nu un stat solidar cu ele) si sa isi valorifice propriul potential… noi avem in ADN chestia asta, trebuie doar s-o punem la lucru.

    Chiar nu avem nevoie de ideologii de imprumut, toate astea vor esua.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cornelius: eu am ascultat-o toata la fata locului si nu am gasit nimic din ce spui tu. "Pai dreapta nu trebuie sa creeze un stat solidar, adica un stat cu fata umana, ci trebuie sa dea pozibilitatea persoanelor si comunitatilor sa se apere impotriva statului" – pai exact asta spune si Baconschi. Spune la fel de clar ca marile corporatii sint delocalizabile asadar nu sint o investitie in viitor, ca investitia sigura in viitor e intr-o clasa mijlocie prospera. Eu bag insa de seama ca ai o problema cu catolicii. Eu sint ortodox si incep sa am o problema foarte serioasa cu BOR. Incep sa ma ingrozesc cind aud de nationalism ortodox si stiu ca toate barbile alea sfinte conduc cea mai bogata corporatie din România; cind stiu din discutiile cu calugari adevarati ca nici o numire in BOR nu se face fara spaga; cind ii aud cum cer sa continue investitiile nemasurate in biserici si catedrale chiar daca e criza; cind popa mi-a cerut la ultima spovedanie sa nu mai critic parlamentarii ca e pacat; cind tin cu dintii sa nu li se publice dosarele de informatori. Si, mai presus de toate, cind fac asta cu nerusinare, cerind supunere si credinta de la ceilalti!
      Ortodocsii sa vina cu un discurs onest si moderat, asa cum le cere Scriptura, cu o doctrina sociala limpede si apoi mai vorbim de catolicism si ortodoxism in democratia crestina.

      Reply
  22. Bleen

    @Cornelius

    De ce trebuie să aştepţi ceva de la ei? O mişcare creştin demcorată (eu prefer termenul conservator, deşi, din păcate, a fost adjudecat abuziv de Felix) poate porni şi de jos în sus.

    Sever Voinescu a intratîntr-o fundătură din care nu cred că mai iese.

    Reply
  23. cornelius

    @Bleen: Eu am ascultat ce spunea Sever Voinescu pe la ISP, din ce e pe youtube. Astept cam demult sa emita ceva dezvoltat, e posibil sa astept degeaba. Daca nu misca ceva Sever, curand, si daca in partid nu se intelege ca liberalismul e pe nasalie, dupa criza asta, atunci PDL e ca si epuizat. Lumea nu va mai avea rabdare sa asculte ciorbe reincalzite cu piata care rezolva totul… (care piata, mosule, aia manipulata? aia falsificata?), sau cu statul care rezolva totul… Sau economia sociala de piata a lui Bakonski, si ea care rezolva totul… hmmm…

    Oamenii trebuie sa revina in comunitati, sa mai coboare cu picioarele pe pamant. Sa-si apere drepturile in fata statului si a monopolurilor si a corporatiilor. Sa-si rezolve ei problemele, in mod foarte direct, ca nu li le poate rezolva nimeni altcineva.

    Una peste alta, nu am cine stie ce sperante, nici la Sever, dar era o idee.

    Reply
  24. Bleen

    @Ornelius

    Care-s reprezentanţii nuanţei conservatoare care se tuşează în PDL? Trei nume. Sau două. Sau măcar unul.

    Reply
  25. Blegoo

    … ah, uitasem…

    Florine… dă și mie ce fumezi tu, nu fi egoist… apropo de salvarea României prin convertirea la democrația creștină, de rit vaticanez, zic.

    Hai, că la voi e ieftin, zic.

    Reply
  26. Blegoo

    @Marius Delaepicentru:

    Bre… ți-am zis și la tine acasă că ești prost [ 🙂 ] – nu pricepi aplicarea economiei de piață, zic… dar o mai spun și aici:

    Cităm, deci:

    "…Nu contează valoarea absolută, pentru că nu valoarea absolută dă caracterul moral, ci echitatea la aplicarea taxei. Din partea mea, taxa poate fi de 1000 de euro în ambele sensuri. Dar e imoral ca ea să fie de 10 ori mai mare pentru cei ce vor descetăţenirea…"

    Ete ștoiul!

    Moralitate… imoralitate… amoralitate… la toți ne plac ȚÂȚE!…

    E simplu:

    Legea cererii și ofertii (care este ea, legea):

    Sunt prea mulți care nu vor să mai fie "români"… și prea puțini care vor să devină mioritici.

    Costurile de procesare nu sunt calculate aritmetic, zic.

    Mai lasă-mă cu moralitatea… că mă ucide alde Florin cu creștinismu' lui economic.

    Nu vreți să mai fiți români?

    Ieșiți cu portofelu', zic, că e criză ce mama dreaq'!

    Reply
  27. Momarlanu

    intr-o vreme se spunea despre PD/PDL ca e un partid fara ideologie. Baietii s-au sesizat ai au inceput sa lucreze. Acum vor sa fie si populari si liberali si crestin-demcorati. Aaa, uitasem de doctrina "pragmatismului" si a "interesului national". Pentru partea stanga au scos din joben un partid clona la PSD, un soi de vagon cu bagaje la trenul PDL/Basescu. Mai e ceva neacoperit? Partidul asta pare o femeie cu probleme de personalitate care incearca in fiecare saptamana o alta vopsea de par.

    Cat despre d-ul Baconchi si crestinismul sau de mucava, un soi de erzat euroconform, poate ca da bine pe la Bruxelles, dar ma indoiesc ca va pacali vreun ortodox care are cat de cat habar despre religia lui. Poate prinde la unii intelectuali asa rupti de credinta poporului. Cat va folosi asta PDL, ramane de vazut.

    Reply
  28. Pingback: România e ca o echipă de fotbal care reuşeşte să fie prinsă în offside deşi nu iese niciodată din propriul careu | Madame Blogary

  29. DespinaVestea

    @Cornelius

    Daca ceea ce spui tu mai jos e adevarat atunci este foarte grav…

    "Eu, sincer, cred ca Bakonski e infiltrat cu scopul clar ca sa dilueze nuanta conservatoare care incepuse sa se tuseze in PDL. Daca vor accepta ratati (doctrinar, cel putin) ca Bakonski, atunci sa se spele pe cap cu doctrinele, ca vor avea ca doctrina doar fasoane sforaitoare."

    Reply
  30. cornelius

    Citez din elogiul tau, Florin.

    1. E vorba de un om viu care pe lîngă cultură și inteligență are o surprinzătoare calitate de a nu se lua prea în serios.

    2. Tonul vocii e monoton, e drept, insă discursul e extrem de viu și surprinzător, cu metafore puternice și ironii usturătoare.

    ***

    Brrr, ma ia cu fiori pe sira spinarii. E ca pe timpul lui Ceausescu, imi e frica…

    Va rog frumos, sa-mi dea si mie cineva niste palme, sa ma trezesc. Adica ciorba aia fada citita de Bakonski si acceptata cu enorma, enorma bunavointa de Stoica, poate fi numita platforma politica? Adica asta e crestin-democratia, recursul la "bunul-simt" si la "sa nu facem rau oamenilor, sa nu supararam pe nimeni"?

    Eu, sincer, cred ca Bakonski e infiltrat cu scopul clar ca sa dilueze nuanta conservatoare care incepuse sa se tuseze in PDL. Daca vor accepta ratati (doctrinar, cel putin) ca Bakonski, atunci sa se spele pe cap cu doctrinele, ca vor avea ca doctrina doar fasoane sforaitoare.

    Reply
  31. Pingback: Pentru o dreapta populara europeana in Romania « Persona

  32. omen

    lol, da, era Florina, nu Florin, cititul in diagonala naste monstri 😀

    @Marius: sa zicem ca daca mi-as pune problema sa renunt la cetatenie, as fi de acord. altfel, nu pot decat sa fiu de acord "teoretic", adica e o marlanie ce face statul roman. pare o chestie comunista, in care faceau ei un profit de pe urma…si care a ramas acolo. prb ca daca e vreun roman din statele care accepta o singura cetatenie, plateste si gata, pe asta s-au bazat si ei :mrgreen: , nu s-au gandit ca dau de cineva care se baga in sofisme despre cetatenie 😉

    Reply
  33. Marius Delaepicentru

    @omen

    Scuze pentru răspunsul în rate. La Externe întotdeauna sunt priorităţi. Însă de pentru aia sunt atîţia consilieri şi compartimente. Pentru a merge totul în paralel. Orice minister e o maşinărie multitask. Nu are magistrala pe doi biţi. Proiectul de ordin îl poate scrie orice conţopist de la Externe. Ministrului îi ia doar patru secunde. Aşa că nu am de ce să fiu "înţelegător". Am fost înţelegător un an. Ţi se pare puţin, pentru schimbat două numere într-o rubrică?

    Reply
  34. Marius Delaepicentru

    @omen (la 8:35 pm)

    Acum, nu prea inteleg eu de ce vrei tu neaparat sa renunti la cetatenia romaneasca, sincer.

    Mulţumesc pentru susţinere, @omen. De ce vreau? Nu vreau. Însă dacă e să nu-mi ating scopurile punctuale de îndreptare a lucrurilor (în folosul tuturor) păstrez opţiunea ca gest suprem de demnitate. Din raţiuni strategice, îmi netezesc întîi calea de retragere, ca să pot fi mai ofensiv. Cel puţin cei ce vor copia tactica mea, să nu iasă din scenă cu resentimente faţă de România, pentru zmetia de 600 de euro pe care le-o găbjeşte statul după ce îi nedreptăţeşte sistematic.

    Reply
  35. ela

    @Marius Delaepicentru :le-am citit pe ambele mai de mult,dar nu pe link-ul asta.Nu mai tin minte unde.

    Reply
  36. omen

    @Marius, da, o idee practica camuflata intr-un conceput teoretic 🙂 au nu asa merge treaba? 😈

    -stiu despre ce-i vorba in toate link-urile alea(noi 2 suntem cunostinte vechi de pe la Coti, pe vremea aia aveam un nick cu underscore si away; la o postare a lui Fumurescu care iti sustinea cauza, a innebunit Bibi Cucernicu de cat l-am tinut in fata calculatorului, naucit de fusul orar :mrgreeen:).

    subscriu la chestia cu "votul prin corespondenta" sau electronic, pt ca de aici pleaca toata povestea asta; in plus, statul ar trebui sa fie mai receptiv la pastrarea valabilitatii pasaportului/cetateniei[cand cu suspendarea lui Basescu din 2007, erau cateva cupluri de batranei in jurul consulatului din NYC, care ar fi votat si ei saracii, dar nu mai aveau cetatenie de vreo 20 de ani).

    Insa, nu poti sa-i ceri lui Baconschi sa considere asta o prioritate; pana una alta, e dobitocul ala din Singapore si multe alte chestii "prioritate".

    Despre cum se comporta functionarii romani pe la consulate si ambasade, e mai mult o chestie care tine de "romani", decat de altceva; recent, citeam ca nu stiu ce consulat "mobil" de pe West Coast, le cerea o donatie de $20 alora, pe motive obscure, "cheltuieli cu deplasarea", etc.

    Acum, nu prea inteleg eu de ce vrei tu neaparat sa renunti la cetatenia romaneasca, sincer 🙂

    Pe alta parte, da, statu' roman e cam pork, pt ca de fapt face din asta o mica afacere si la un moment dat, cineva trebuie sa faca o reforma si pe acolo.

    @Florin, cu placere 🙂

    @para: ia de aici, ca tot esti tu arhitect 😉

    http://www.youtube.com/watch?v=lTTwgwuBDto

    Reply
  37. Marius Delaepicentru

    @ela (la 8:15 pm) Iartă-mă pentru confuzie. Cît despre taxa aia nesimţită, ea datează încă de pe vremea lui Pelticle, şi a apărut ca urmare a unui afect vîrît acolo de legiuitor. Este prelungirea statului totalitar în normele curente, şi nicio criză din lume, niciun fost ministru de externe de pînă acum nu o poate justifica raţional. Dacă ai avut răbdarea să parcurgi şi textul destinat Avocatului Poporului (mă îndoiesc. în statistica mea nu figurezi) ai fi descoperit că eu nu cer abolirea taxei, ci doar egalizarea ei. Nu contează valoarea absolută, pentru că nu valoarea absolută dă caracterul moral, ci echitatea la aplicarea taxei. Din partea mea, taxa poate fi de 1000 de euro în ambele sensuri. Dar e imoral ca ea să fie de 10 ori mai mare pentru cei ce vor descetăţenirea.

    Reply
  38. ela

    @Marius Delaepicentru: ma refeream strict la textul lui Florin.Imi place,si ma bucur ca incep sa apara politicieni normali,nu isterici.

    V-am citit textul de la Hiroshima,si vad ca sunteti suparata pe el.Sper ca d-l Baconschi va incerca sa remedieze situatia,daca ii sta in putere .Deocamdata finantele cauta ,nu reduc taxe.

    Eu cred in domnia sa.

    Reply
  39. Marius Delaepicentru

    @omen (7:49 pm)

    …adaugand deci si o componenta ~morala “liberalismului economic”(…) desi, cam abstract conceptul asta, poate doar in opozotie cu Islamul sa aiba un contur palpabil.

    Corect! Identitatea ca ananghie. Apropo de atributul moral, tocmai dimensiunea morală i-am cerut-o respectată, atît amicului Baconschi (în dimineaţa dinaintea conferinţei) cît şi predecesorului său la minister, după două sesizări la Avocatul Poporului.

    Reply
  40. MicutzaCeKurai

    @ domnule marius,

    esti tare dom'le daca vorbesti toata matematica aia atit la felul unu cit si la felul doi si la desert. cum se cere o bere? mi-ar trebui doar sa-mi revin)))))).

    Reply
  41. omen

    @Florin, misto 🙂

    btw, sa inteleg ca tu si Mirel reprezentati in mic 😀 doctrinele incipiente ale PDL-ului? lol: (intre noi fie vorba, PDL-ul n-a prea avut doctrina/e, doar daca nu socotesti si oportunismul tot o doctrina).

    -adica, tu cu democratia crestina, Mirel cu liberalismul economic(ala clasic) 🙂

    intr-un fel ar fi OK, daca "democratia asta crestina" ar aduce in prim plan ceea ce am vazut ca incerca sa spuna Baconschi intr-un interviu: "fundamentul comun european", etc, si mai putin chestia religioasa[eu as prefera un rol mai mult traditional/istoric pt religie, decat unul "activ" 🙂 ]

    e nevoie si de un alt fel de "liant european", altfel se duce draq "constructia europeana", cand unii trag hais si unii cea(gretzii vs nemtzii, de ex).

    din aceasta perspectiva, da, "democratia crestina" poate fi ceva de genul asta, adaugand deci si o componenta ~morala "liberalismului economic"; care "piata libera" e singura chestie care functioneaza pana acum. desi, cam abstract conceptul asta, poate doar in opozotie cu Islamul sa aiba un contur palpabil 💡

    la "identitatea europeana" mai e de lucrat, iar "popoarele europene" isi baga imediat ceva in identitate, cand e vorba de parale(iar nemtzii vs iar gretzii).

    si ceva medieval (european, fireste 😀 )
    http://www.youtube.com/watch?v=eabYcHMx-u8

    Reply
  42. ela

    Imi plac nuantele lui Baconschi. Nu prea seamana cu altul de pe aici.Si pare ca nimic nu-l scoate din apele lui.

    Reply
  43. Marius Delaepicentru

    @Nea (7:33 pm) Păi, l-am bombardat tocmai pentru a fi un vot. Pe semne, pentru votul meu ar fi trebuit să muncească mai mult decît pentru o şpagă electorală. Pragmatic băiat!

    Reply
  44. Nea

    Marius, păi de ce să-ţi răspundă, înţeleg că te-ai dat cu liftele de la epicentru, eşti un non-vot.

    Reply
  45. Marius Delaepicentru

    Bravo, @Nea! Se vede că Anca Boagiu merită să fie acolo, chiar dacă dă chix. Deputatul Sever Voinescu nu mi-a răspuns decît atunci cînd i-am făcut observaţia că umblă descheiat la cămaşă şi fără cravată în prezidiul Camerei. În rest, parcă nici nu i-aş fi scris de şpe ori. De unde se vede că nu femeile sunt cele promovate în Parlament pentru a-şi etala părul de pe piept.

    Reply
  46. Florina

    Eu am trimis mesajul grupului parlamentar si n-am primit pina acum raspuns.

    @Micutza,

    Marius vad ca nu raspunde. Si eu sunt curioasa cum e sa traiesti acolo.

    Dar are site, daca-mi e permis sa dau link-ul, ca sa-ti faci o idee.

    Imi e permis?

    Reply
  47. MicutzaCeKurai

    @domnu' Marius,

    cum este sa fii circiumar in Hiroshima, chiar la epicentru? cred/banuiesc ca-i fascinant.

    Reply
  48. Marius Delaepicentru

    Florine, îţi înţeleg entuziasmul, dar nu ţi-l împărtăşesc. Bănuiesc că şi ştii de ce. Sunt mai circumspect cînd aud discursuri pe teme doctrinare. Este o prăpastie atît de adîncă între spusele şi faptele aceloraşi persoane, încît mă uit chiorîş la toate. Dacă nu aş fi avut prilejul să compar, ţi-aş fi acceptat orice acuzaţie de paranoia pe care ai fi tentat să mi-o adresezi. Din toţi proieminenţii, doar unuia îi acord încă oarece credit, iar acela nu e Preşedintele. Nici chiar Voinescu, ce m-a dezamăgit crunt prin neacţiunea şi mîlcul sistematic cu care m-a tratat atunci cînd i-am cerut sprijinul.

    Lui Baconschi i-am alocat 5 luni de aşteptare tăcută pentru rezolvarea unor chestiuni punctuale la direcţia consulară. Îi mai acord 28 de zile pentru o chestie minoră, ce depinde de semnătura sa pe un ordin ministerial contrasemnat de ministrul finanţelor. Dincolo de termenul ăsta, adio! Schimb radical tactica.

    Reply
  49. cornelius

    N-are nici o treaba Bakonski cu crestinismul. Hai, sper ca nu sunteti chiar asa de naivi. Aaaa, imbarligat cu organizatiile catolicilor, mai mult sau mai putin vizibile… Aia e altceva.

    Nu va mai lasati pacaliti de politicieni verosi. Cand va spune Baconski ca e impotriva propagandei pro-homosexualitate, sa ma chemati sa dau beri gratis, ok?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @cornelius: daca un teolog crestin fost ambasador la Vatican nu are treaba cu crestinismul, cine are? Da-ne si noua nume. Inafara de tine.

      Reply
  50. Nea

    BUUUEEEIIII!!!

    Mi-a răspuns un senator. Pentru mine e o premieră personală.

    Am aplicat îndemnul lui Bleen (http://blogary.ro/2010/05/numele-parlamentarilor-care-au-castrat-legea-ani/)
    şi iată ce am primit:

    Va multumesc pentru mesaj. Ca sa intelegeti votul va rog sa vedeti si cum am votat articolele prin care s-a "castrat" legea. Din pacate majoritatea decide. Votul final "pentru" l-am dat ptr ca avem nevoie de lege in contextul mecanismului de cooperare si verificare al Comisiei Europene chiar si asa ciuntita. Din pacate 30-40 de senatori nu pot bate diferenta pana la 91 cat eram la un moment dat in sala! Aceasta e Romania pe care, din pacate pentru mine, constat ca o putem schimba mult prea greu pentru ambitiile pe care le-am avut cand am decis sa intru in politica.

    Multumesc inca o data pentru mesaj si pentru votul acordat acum doi ani. Personal cred ca nu ati gresit.

    PS. Nu sunt o persoana care de dragul imaginii proprii sa sacrifice angajamente internationale si asa mult prea dure pentru noi uneori. Prefer sa ma certati si sa dau explicatii decat sa distrug complet un proiect la care am fost parte: integrarea noastra in UE. De aceea am votat pentru, sperand ca se va intoarce de la promulgare si va mai fi ajustata.

    Cu stima,

    Anca Boagiu

    Reply
  51. Pingback: Anca Boagiu răspunde | Madame Blogary

  52. DespinaVestea

    Este foarte important sa ne explice dl Baconschi de ce doreste liberalizarea vizelor pentru rusi.

    Poate curand ii vedem si in UE?

    Are o viziune pe termen lung ,sa zicem 20-30 de ani privind viitorul Romaniei ?

    Reply
  53. MicutzaCeKurai

    sa ma trezitzi si pe mine cind se termina razboiul celor doua roze si sa-mi soptzitzi cine a ajuns la conducere sa pot cinta si eu: "sa ne traitzi, iubit conducator" (normal, am vrut sa tastez cu "c" mare – dar mi-a furat careva "shift"-ul in timp ce dormeam; "caps lock"-ul mai de demult).

    Reply
  54. Bleen

    @Florin

    E, vezi?

    mirelvalentin_axinte: au început să se reorienteze

    nedormitul: bă, şi eu

    nedormitul: a crezut florin în viitorul politic al lui baconschi, am crezut şi eu, deşi n-am înţeles nimic. da' am dat like

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      nedo nu stie ca s-a schimbat regimu'. E ca aia care mai cred ca Ceausescu e presedinte, crede ca tot eu sint dictator. M-am perimat, nedormitule!:)

      Reply
  55. a_na

    Foarte bune observatiile dlui Cojocariu! Si eu cred ca Baconschi are un viitor. Imaginea poate fi usor prelucrata, orice om cu inteligenta lui e spontan si are culoare in interactiunea face-to-face. Nu e imatur si frivol ca Paleologu Jr, care alearga dupa metafore facile si imagini pitoresti, dar nimic mai mult. Baconschi are caramizi puternice in spate, carti, studii, experienta diplomatica reala (Roma, Paris, Lisabona), apoi sustinerea politica a lui Basescu.

    Sper sa intre in PDL, dar nu singur, ci cu o mica garnitura de tineri care sa faca bresa crestin-democrata, in alianta cu Stoica.

    Va putea electriza multimile, dl Baconschi? Improbabil, fara un alt make-up. E sigur ca poate insa coordona un proiect, ii poate gindi pasi, ii poate finisa. Sa nu uitam insa ca si un anticarismatic gen Stolojan a putut stringe solidaritati. Si altii. Ideea este ca TBaconschi sa gaseasca in PDL un partener loial.

    Din pacate, baronii vor avea un cuvint decisiv. Se vor complexa in fata ministrului MAE sau il vor infrunta obraznic, ca niste mafioti eliberati de jugul Basescu? Greu de spus. Se va da o lupta decisiva in PDL pentru urmatorii 3 ani.

    Reply
  56. Florina

    Din ce spune TRU, treaba cu vizele pleaca de la UE.

    SI e ingrijoratoare apropierea Germania-Rusia.

    Baconschi e o piesa grea in sine, sper si eu sa devina la fel si pentru noi. Dar nu cred ca in 2014. Pentru atunci eu tot pe Voinescu il vad.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      ba eu cred ca apropierea de nemti e foarte buna. Nimeni nu impiedica un curent conservator in PDL. Problema e cu oamenii. Poate Voinescu, cine stie… Cit despre vize, sint de acord cu tine, a pune insa in capul lui Bacosnchi decizia e cel putin naiv. Daca e sa ridem de weekend, as zice ca polul conservator e ce-a mai ramas de ales pentru Videanu si Berceanu. Ei au si ce conserva.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *