Elena Udrea va fi presedinte PDL. Blaga va ajunge probabil in PNL.

La prima vedere, Vasile Blaga e pe cai mari. Și-a aranjat Convenția, i-a ”iertat” pe toți liderii de filiale care au avut rezultate catastrofale, a făcut turul teritoriului, i-a înjurat pe Băsescu și Boc cît a putut, a promis liniște și un rolișor de partid-balama (cu PNL, nu cu PSD – o dovedește reacția Antenei 3 supărarea lui Blaga pe relația Băsescu-Dragnea/Ponta) care să asigure firimiturile bugetare și impunitatea necesare supraviețuirii pe persoană fizică. Blaga a ajuns pînă acolo încît, printre înjurăturile la Boc (de trei victorios la primăria unuia dintre cele mai mari orașe din țară iar sub conducerea sa PDL a fost partidul care a luat cele mai multe mandate parlamentare în 2008) și pe Băsescu (nu mai e nevoie să vorbim de faptele de arme electorale ale personajului) l-a ridicat pe Gigi Chiru la rangul de dumnezeu local (sub conducerea sa PDL Constanța a luat 14.5%, fiind depășit de USL și PPDD). Asta ca să vedem pînă unde duce disperarea lui Blaga de a rămîne șef PDL.

Și totuși, Traian Băsescu îi va sufla președinția PDL pentru a doua oară. Și cheia înfrîngerii lui Blaga nu stă în susținerea lui Băsescu pentru Elena Udrea. Băsescu a admis că există posibilitatea să se întoarcă în PDL  și s-a declarat decis să se  lupte în eventualitatea unei noi suspendări. Cu alte cuvinte, Băsescu poate reveni în PDL la finalul lui 2014 sau chiar mai devreme.  Adică peste aproape doi ani, cel tîrziu. Elena Udrea doar încălzește locul. Aici este e cheia înfrîngerii lui Blaga.

Mulți pedeliști erau dispuși să-l voteze pe Blaga din lipsă de alternativă, de frică sau din recunoștință, cei mai incapabili dintre ei. Cum să nu fie Gigi Chiru sau Cezar Preda mari fani Blaga cînd ei, niște învinși de serviciu, bătuți chiar și de PPDD și pentru care și 16% e un scor de neatins, sînt prim-vicepreședinți PDL sau dumnezei locali? Blaga ar fi fost votat și de mulți băsiști din PDL. Însă acum există o alternativă. Și ea nu se numește Elena Udrea, ci Traian Băsescu. Și mai e ceva, un război Băsescu-Blaga, în care pedeliștii sînt obligați să aleagă. Acesta este și motivul pentru care Băsescu a fost atît de dur și de virulent împotriva lui Blaga. Cei care merg acum cu Blaga îi declară implicit război lui Băsescu.

Pedeliștii nu sînt deloc entuziasmați de Blaga  iar acesta nu le oferă nicio perspectivă. Pentru un partid care a guvernat 6 ani la nivel central și 8 ani la nivel local, viitorul de partiduleț-balama, la fel de luminos ca inteligența lui Blaga, nu sună deloc bine. Mai ales că situația de partid-balama nu asigură acces la resurse decît lui Blaga și cîtorva din jurul său. Majoritatea pedeliștilor știu că Blaga nu are viitor la conducerea PDL și îl văd doar ca o variantă temporară, pînă cînd partidul iese din paralizie. Blaga e tragere de timp (așa cum Voiculescu e tragere de vînturi). Blaga a varianta lipsei de variante. E ca la un examen la care ai un moment de blocaj, și, fiindcă se uită profesorul la tine, te faci că scrii, pînă cînd îeși din blocaj și îți aduci aminte materia. Blaga e atunci cînd repeți întrebarea care ți s-a pus ca să tragi de timp pînă îți vine răspunsul. Electoratul PDL: ”Care este viitorul PDL? Ce veți face în continuare?” PDL: ”Care e viitorul PDL? Ce vom face în continuare? Păi…” Aceasta e soluția Blaga.

Azi PDL e o femeie măritată cu unul mic, urît, prost și cu chelie. Să-i zicem Vasile. Celălalt, să-i zicem Rambo sau Traian, e încă plecat la datorie și nu se știe dacă se mai întoarce sau nu. Dacă femeia din povestea noastră e convinsă că Rambo nu se mai întoarce, se resemnează și rămîne cu ăsta mic, prost și cu bube-n cap. Dacă însă primește o scrisoare de la Rambo în care acesta nu exclude varianta reîntoarcerii între sînii familiei, cu condiția ca la întoarcere să nu vadă urmă de Vasile, atunci femeia noastră începe din nou să viseze cu ochii deschiși și, în consecință, îl dă afară în șuturi pe Vasile. Interviul lui Băsescu de acum cîteva zile e scrisoarea de la Rambo.

În aceste condiții, în care pedeliștii știu că Blaga nu face mulți purici la conducerea PDL, e un semn de inconștiență să te pui rău cu Băsescu, cel care va prelua din nou PDL. Poate nu formal. Poate că Băsescu nu va mai avea funcții executive în PDL (va fi probabil președinte de onoare), însă va conduce în continuare PDL, prin ”generația tînără, de 40 de ani”.

Băsescu i-a provocat pe pedeliști să-l sprijine sau să-l înfrunte. Cale de mijloc nu mai există. Dacă pînă acum cîteva zile, ca pedelist puteai spune: ”Sînt băsist și votez cu Blaga la Convenție”, astăzi acest lucru nu mai e posibil. Cele două se exclud reciproc. Dacă ești băsist, votezi împotriva lui Blaga la Convenție, dacă votezi pentru Blaga la Convenție ești anti-băsist și vei suporta consecințele după ce Băsescu va reveni la conducerea PDL (la finalul lui 2014 sau după o eventuală demitere).

Între lipsa de perspective și riscul de a fi executat după preluarea partidului de Băsescu, pe de o parte, și susținerea reprezentantului lui Băsescu și situarea de partea unei vitoare echipe conduse de Băsescu, pe de altă parte, sînt convins că majoritatea pedeliștilor vpr prefera cea de-a doua variantă.

În acest moment, după preluarea inițiativei de către Băsescu, scorul Udrea-Blaga la șanse e de 90%-10%. Cele 10% șanse ale lui Blaga constau în organizarea alegerilor. Blaga știe cum se face treaba. Cînd s-a rupt FSN în două și cînd aripa Roman (Blaga including ) a cîștigat în fața lui Băsescu, eram în liceu. Țin minte că dirigintele nostru (profesor de filozofie, bucureștean trimis la Giurgiu după Revoluție – era probabil vreun propagandist comunist exilat) și directorul școlii (profesorul nostru de istorie) a luat mai mulți elevi din clasă (nu m-am număr at printre ei, că eram cu Piața Universității, cu peneleu’, cu Căposu și eram și guraliv pe temă) și i-a dus la alegerile FSN Giurgiu, să voteze. Și au votat pentru una dintre cele două tabere (nu mai țin minte pentru care, dar cred că pentru tabăra învinsă, tabăra Iliescu). Cu puțin noroc și ajutor de la partid, Blaga poate inventa 5000 de delegați, în condițiile în situația membrilor de partid e foarte fluidă. Nu trebuie să inventeze 5000, sînt suficienți 3000, ca să fie sigur că are peste 50%. La asta se adaugă controlul asupra liderilor de filiale și susținerea mediatică din partea Trustului Intact (unde Blaga tinde momentan să-l detroneze pe Năstase din poziția de Erou Național Martir AntiBăsescu). Toate acestea se traduc în acele 10% șanse pentru Blaga.

După înfrîngerea de la Convenție, Blaga și o parte din echipa sa se vor retrage cel mai probabil în PNL, alături de foștii aghiotanți, Frunzăverde și Mihaela Popa.

Facebook Comments

23 Comments Elena Udrea va fi presedinte PDL. Blaga va ajunge probabil in PNL.

  1. Augustin

    O observatie. In sfarsit il vad si eu pe Blaga ca e activ politic in fiecare zi ca un politician adevarat. Pacat ca se lupta doar cu trecutul pentru al nostru viitor.

    Reply
  2. Pingback: Marea epurare | Jurnal de bord

  3. CiprianNicolae

    Este o analiza careia nu-i gasesc nici un cusur. E clar nu numai ca Basescu se va intoarce la PDL, dar chiar a si anuntat-o („am mai zis eu ca demisionez in 5 minute si nu am facut-o”, a propos de faptul ca a mai zis ca nu se intoarce la PDL). La 63 de ani va fi inca tanar, este un om invatat cu activitatea. Il vedeti stand si plambandu-si nepoteii prin parc (ca activitate principala)? Poate daca in 2014 PDL era la guvernare ca partid principal, justitia era consolidata, s-ar fi retras. Dar asa, cred ca ar avea un sentiment de neimplinire, si nu e omul sa lase ceva neimplinit in urma lui.

    Reply
  4. Pingback: Strategia partid balama nu este funcțonală in cazul PDL | Blogary

  5. Beavix

    De ce ar vota PDL-iștii cu Udrea? Ce le oferă Udrea? Opoziție eternă? Blaga măcar le dă speranța că, dacă lucrurile nu merg bine în USL, ar putea primi fiecare câte o porție de fasole cu ciolan de la PNL.

    Reply
    1. Bleen

      Beavix Porția n-o poate primi decît Blaga. Plus 2-3 de lîngă el. Udrea nu le oferă opoziție eternă, le oferă șansa revenirii în 2014 și 2016. Sub Băsescu.
      Apropo, PSD poate guverna pînă în 2016 fără PNL și fără PSD. Așa că balamaua deocamdată nu funcționează.

      Reply
      1. Yeba

        Bleen, deci 1) Blaga nu e în stare să conceapă o balama funcțională. Balamaua funcțională este aia funcțională la momentul oportun, timingul e inclus, nu opțional sau 2) asta e chiar dovada că nu e balama, ci doar gând curat și opoziție civilizată.

        Reply
    1. Canadiana

      Beavix Are prea multa vana ca sa se retraga. Ultimul discurs nu da nici un indiciu ca ar vrea sa depuna armele. Ba din contra.

      Reply
      1. Beavix

        Canadiana Nu e vorba de vână, dar… la 63 de ani (cât va avea Băsescu în 2014), să o iei iar de la capăt cu un partid de 10-15% ca PDL-ul, într-o țară ca România, după toate experiențele anterioare…? La ce bun?

        Reply
        1. Canadiana

          Beavix Canadiana Varsta nu e un argument. In plus, PDL este proiectul/corabia lui Base. Pentru mine, discursul lui ultim, a fost extrem de linistitor.  Piesele puzzle-ului cad fix in pozitie.

          Reply
    1. Yeba

      Bleen și dacă Blaga are vreo revelație strategică și face pasul înapoi? „Na, poftim, nu mai candidez/nu mă mai aleg, că în fond de binele partidului atârnă binele nostru, să preia Madam frâiele și să construiască dreapta, eu o s-o ajut cu toate forțele mele.” Numai așa, de-al dracului, să le duhnească băsiștilor în nas și să saboteze.

      Reply
        1. adina

          meioza Bleen Yeba depinde de moneda in care se exprima acquis-ul. Una e un pricajit de euro, si alta e un leu fioros.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *