Pescuitorii în ape tulburi

De obicei curbele de sacrificiu obligă actorii colectivi din societate să se poziţioneze. Actorii ştiu că nefericiţii vor sânge, nu pentru că asta i-ar face mai fericiţi, ci pentru că le răcoreşte frustrările. În plus, actorii au mai multe agende. Joacă în mai multe arene şi pentru publicuri diferite.

Situaţia de acum e una crucială pentru viitorul României. Mulţi înţeleg asta. Chiar şi cei nefericiţi. Mai rău decât pachetul de măsuri convenit cu finanţatorii internaţionali este dezordinea socială. Pentru că prezentul nu e deloc roz şi tulburările sociale nu vor face decât să agraveze situaţia.

Şi totuşi, cine este interesat de dezordine socială? Să-i luăm pe rând:

Sindicatele? –Mă îndoiesc. Liderii de sindicat trăiesc din disciplinarea membrilor. Aceştia plătesc cotizaţii şi se încolonează disciplinat la autobuze când partidele de opoziţie au nevoie. Liderii de sindicat au propriile interese de afaceri. O explozie a cursului de schimb sau o creştere a inflaţiei i-ar afecta mai mult decât ne imaginăm.

Bugetarii? – De ce tocmai ei? Profesori, medici, funcţionari publici, toţi cei un milion şi patru sute de mii, care se văd acum ameninţaţi de o scădere dramatică a salariului, ar putea prospera într-un haos social şi instituţional? Dacă ne uităm mai cu atenţie la chipurile lor par oameni aşezaţi, cu credite la bancă şi familii. Ordinea le dă predictibilitate şi sens vieţii.

Pensionarii? – Mi-e greu să cred. Mulţi dintre cei care au muncit o viaţă să stea liniştiţi la bătrâneţe sunt brusc bântuiţi de o aventură în care autobuzele nu mai circulă, ghişeele sunt închise, lacătele sunt puse pe uşile spitalelor? Sună fals.

Presa? – Poate. Depinde de presă. În general violenţele de stradă arată bine „pe sticlă” sau pe prima pagină. Pe de altă parte şi presa e o afacere.  Afacerile au nevoie de un climat stabil şi ordonat de reguli. Dar când presa nu e nici serviciu public, nici afacere, ci braţul înarmat al unor potentaţi, atunci dezordinea socială e mediul propice de manifestare.

Mediul de afaceri? – Sigur, nu. Mai are rost să detaliez? Doar dacă eşti într-un business cu sticle şi pancarde.

Partidele la putere? – Sigur, nu. Responsabilitatea lor este să menţină ordinea, iar dorinţa sinceră este să rămână la putere.

Partidele din opoziţie? – Nu aş fi aşa sigur. Dacă ajungi la putere pe fond de dezordine socială îţi asumi o mare responsabilitate. Unde mai pui că te confrunţi cu aceleaşi constrângeri ca şi cei dinainte. La prima vedere, fiind în opoziţie, ai avea interes să capitalizezi nemulţumirile oamenilor, dar nu şi efectele dezordinii sociale.

Pescuitorii în ape tulburi? Ei, da, întotdeauna. Ei sunt cei care au profitat de panică, dezordine, lipsa reglementărilor, etc. Mai pe scurt. Ei sunt cei care au profitat de tranziţie. Când lumea îşi cerea drepturile sau libertăţile în stradă, ei rotunjeau zerourile pe cecuri. Acum sunt trişti. De câţiva ani, prea multă ordine şi stabilitate. Prea multă „uniunea-europeană”, prea mult „nato”. Au tot încercat să păcălească lumea fluturând pericole imaginare: colaps, dictatură, haos. Dar nu le-a ieşit. Acum le-ar putea ieşi. Dar au nevoie de oameni nervoşi în stradă, de guverne prăbuşite, de un stat dezorientat. Dacă voi ştiţi şi cum îi cheamă înseamnă că avem şi nume.

P.S.  Mulţumesc autorilor blogary.ro pentru găzduirea pe care mi-au acordat-o până acum. Sincer, cred că avem nevoie de un asemenea forum online. Avem nevoie de dezbatere şi de echilibru. De o diversitate cât mai mare a opiniilor şi poziţiilor. Mă bate gândul serios însă să îmi construiesc propriul blog. Nu ştiu de ce. Poate că am mai multe de spus decât ar putea publica acest blog. Şi, într-un fel, ştiu că astfel protejez şi identitatea lor. Mi s-a părut că s-a pus semnul egal între blogary şi Sebastian Lăzăroiu. Dar blogary.ro e mai mult decât Sebastian Lăzăroiu. Aşa că o să ne revedem curând în alte spaţii virtuale.

Facebook Comments

58 Comments Pescuitorii în ape tulburi

  1. jan dinu

    D-le Sebastian Lazaroiu:

    Daca Presedintele Basescu da

    certificat de autenticitate shi legalitate ANEI …,

    eu care am "lucrat "pentru 3 prezidentiale pe

    gratis ( neuroalgiile nu le pun la socoteala ) ..

    declar :

    Fac tot ce-mi sta in cale sa-i distrug soclu

    spre a nu mai avea ..statuie pentru viitor !

    La inceput – pornesc cu "semipoezii ) unde

    stimatul nostru presedinte le citeste pentru

    momente de gluma shi relaxare !

    PS- In Portland Oregon cind a venit o delegatie ce

    faceau parte dintre cei 322 – m-am "batut " la cutite

    cu "nealeshi – nelegiuitii – conspirantii !

    Printre ei era shi ministru de Interne (ieshianul …)

    care cit pe aci sa-l arestez ca doar era pe

    teritoriul meu …cu "multe forte "

    dar am fost marinimos ..stiind caKade ..repede

    shi asha a shi fost …!

    Jan Dinu Porland USA

    Reply
  2. ela

    @Dan Lee:daca ai avea informatiile si prognozele pe care le au bancile,tu personal,mi-ai imprumuta bani sa-mi iau o plasma? Azi,sau maine? Iti dau un indiciu:am un credit ipotecar.

    Reply
  3. Dan Lee

    @RobinRyan: Dacă mă mulţumeau acele explicaţii nu mai întrebam.

    Cred că pot şi fără doctorate în economie la Harvard să afirm că singurul mod de a crea plus-valoare este producţia de bunuri. Nu cred că BNR produce bunuri, ci doar face diverse speculaţii. Singurul mod de a crea indirect plus-valoare de către o bancă este prin acordarea de credite. Şi cui acordă credite BNR? Corporaţiilor străine? Nu cred! Băncilor comerciale din România? Dacă este aşa, atunci acestea cum rambursează creditul? Nu cumva din împrumuturile pe care le acordă populaţiei şi companiilor româneşti?! Şi uite aşa ne-am întors la "cetăţeanul obişnuit"! 🙂

    Reply
  4. Pingback: Lazaroiu: “Mă bate gândul serios însă să îmi construiesc propriul blog” | CRISTIAN PATRASCONIU

  5. Mihai

    @Sebastian Lazaroiu: Ok. Am inteles ce vreti sa spuneti cu dobanda (in teorie. in practica tot contribuabilii platesc).

    Dar principalul creditului cine il plateste?

    O rata este compusa din dobanda+principal.

    @nedormitul: prietene, in timp ce eu scriam un raspuns, mai scriau si altii. eu nu aveam cum sa vad ce scriu altii in acelasi timp cu mine. asa ca mai usor cu aruncatul pietrelor.

    armistitiu? 🙂

    Reply
  6. Florin

    Domnule Lazaroiu, ca si altii care lucrati cu/in imaginea politicienilor pacatuiti prin a considera ca totul se reduce la imaginea reflectata in media. Banuiesc ca dvs. considerati ca oamenii sunt competenti,cinsititi, imaculati si bine intentionati dar presa si tv-ul ii prezinta negativ.

    Dincolo de diferitele campanii de presa pe care nu le neg ramane stirea goala.

    De exemplu : dl. Boc declara acum cateva saptamani ca a aflat de la un om de afaceri pe cand se afla la o sala de fitness, ca ar intra in vigoare un impozit anticipat pe profitul firmelor. Dl. Boc, cu gura domniei sale a spus ca l-a chemat la ordine pe dl. Vladescu si i-a spus sa se rezolve problema. Dl. Vladescu a rezolvat-o in sensul ca a amant pentru 2011 acest mod de a plati impozitul pe profit.

    Intreb : oare dl. Boc dormea la sedinta de guvern din 2008 cand s-a prezentat OUG de modificare a codului fiscal prin care se introducea aceasta modificare fiscala ?

    Din fapte simple se face imaginea aia care conteaza. Si dl. Boc se pare ca nu are nici o treaba cu ceea ce se intimpla sub el.

    Reply
  7. coma

    In fine, mai am o mica glosa asupra cuvintului nefericiti, pe care i-o pot pune la dispozitie domnului Lazaroiu, la cerere.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @coma: sint sigur ca domnul Lazaroiu arde de nerabdare sa citeasca glosa ta. Ii dam mailul tau negresit.

      Reply
  8. coma

    E interesanta folosirea cuvintului "nefericiti" de catre domnul Lazaroiu: scufundarea acestora in propria genune de nefericire pare iremediabila, iar domnul Lazaroiu, de la inaltimea milei sale si a superioritatii morale si sociale, le adreseaza un epitaf, si le face o concesie inainte de a stinge lumina: pina si nefericitii pot intelege ca va trebui in continuare sa ramina unde sunt. Multumim, domnule Lazaroiu, pentru clarificare.

    Reply
  9. coma

    Din categoria: copii, sa repetam frumos ce-a spus domnul presedinte.

    Il vad pe domnul Lazaroiu (la TV) tot mai obosit de acest exercitiu.

    Reply
  10. Dan Lee

    Ce spunea Băsescu pe 24 octombrie 2008, când lupta împotriva mogulilor şi a lui Tăriceanu:

    "Ideea că nu sunt bani… nu… este o realitate. Bugetul poate fi aşezat pe priorităţi. Ori din acest punct de vedere este doar o chestiune de voinţă, dacă vrei să asiguri finanţarea sistemului de educaţie sau nu."

    Alte minciuni în clipul de aici: http://dantanasescu.ro/2010/05/04/minciuni-marca-

    După care a promulgat legea salarizării majorate cu 50% a profesorilor. Acum dă vina pe Tăriceanu pentru deficitul bugetar moştenit.

    @Sebastian Lăzăroiu: Dacă nu plăteşte cetăţeanul român dobânda la împrumutul FMI, atunci cine o plăteşte, mă rog?!

    Reply
  11. omen

    d-le Lazaroiu,

    ma tem ca nu aveti dreptate; sunt vreo cativa "politicieni" direct interesati in tulburarea si mai tare cu orice pretz a acestor ape tulburi.

    http://www.ziare.com/crin-antonescu/presedinte-pn

    genul asta de declaratii ma face sa cred ca vor incerca o noua suspendare. nu mai au majoritatea "odioasa" in parlament, dar vor scoate lumea pe strada.

    Reply
  12. omen

    @corson: pe de alta parte, tre' sa transpiri mai mult, ca sa nu fii postac ieftin; cam slabutz, pana acum 🙂 . btw, nu confunda nu'sh ce partid, cu lumea care posteaza pe aici.

    daca prin asta se intelege "aia care n-au chef sa mai dea la stat", da, sunt cativa ideologi in zona…insa pe argumente, nu pe mumu.

    Reply
  13. Pingback: Generatia web 2.0 si revoltele sociale | FocusBlog

  14. omen

    "corson" e un nick vechi de pe la defunctul Cotidianul. tine la caterinca mai bine ca aia de pe voxpublica 🙂 desi o fi ajuns pe aici tot via.., following the white rabbit 😆

    Reply
  15. aurelian

    @mihai:

    mihaita tata, observ, de la postul celalalt, ca ai o lipsa maaaaare in domeniul dreptului administrativ: Basescu, oricat de coios ar fi el, nu poate demite Guvernul… scrie in fituica numita Constitutie, s-a intamplat in trecutul apropiat…

    Reply
  16. Alex

    BauBau,

    Imi place ce spui. Dintr-o data, nu mi se mai pare ca ar trebui sa-mi fie teama de tine :)Mai ales, ca eu sunt foarte cuminte si urmaresc cu atentie dezbaterea, argumentele…

    Reply
  17. Corson

    @nedo

    Mi-a dat lacramili. De emotie, nu de la vreo musculita.

    Secundo, sa inteleg ca sint si postaci scumpi prin zona? Sau doar ideologi?

    Reply
  18. aurelian

    @baubau: ai uitat sa pui inflatia de 6% si se duce dracu' toata cresterea economica 🙂 … daca tai apoi intrarile de capital, transferurile capsunarilor si mai adaugi inghetarea liniilor de credit extern, vedem de fapt, adevarata dimensiune a "cresterii economice"

    dar pentru unii matematica si analiza rece e grele taica… vaicareala e sport national

    Reply
  19. aurelian

    @Mihai

    ca sa iti fie si mai clar urmareste in rapoartele anuale structura veniturilor BNR si ai sa vezi ca acestea sunt generate de operatiuni pe piata monetara, administrarea rezervei internationale, politica monetara etc. Pe nicaieri nu ai sa vezi intrari sub forma de subventii sau contributii de la bugetul de stat (adica din banii "nostri") ba, mai mult, ai sa observi ca BNR este contributor net cu 80% din profit la bugetul de stat (adica vreo 610 milioane de lei in 2008).

    Deci dobanzile aferente transelor FMI virate la BNR sunt platite de catre BNR din bani obtinuti de catre BNR de pe urma propriilor activitati…

    Reply
  20. nedormitul

    @mihai
    una e să urmăreşti dezbaterea publică, alta e să răstălmăceşti ce se spune în dezbaterea publică. nici măcar nu eşti în stare să aduci citate. că sebastian lăzăroiu a depus efortul să-ţi răspundă, te invit să depui, la rîndul tău, efortul de a-mi cere scuze.

    Reply
  21. BauBau

    Draga Mihai,

    Fa un exercitiu de imaginatie si inainte de a cere atat de obsesiv raspunsuri la intrebarile tale incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

    – De ce a fost necesara contractarea unui imprumut de la FMI la aprox. 6 luni de la instalarea unui nou guvern? Oare pentru ca fostul guvern lasase un deficit de 5% in conditiile unei "cresteri" de vreo 7%?

    – De ce a fost nevoie ca banii contractati sa se duca la plata salariilor begetarilor si a pensiilor? De ce nu avea statul bani pentru asta? Oare pentru ca faimoasa crestere economica a domnului Tariceanu nu s-a concretizat intr-o crestere a economiei reale, aia care produce si de la care ai ce taxe lua, oare pentru ca brusc aveai cu 30% mai multi nepotei bine lipiti de niste scaune pe care trebuia sa-i hranesti de la buget, oare pentru ca fostul guvern crescuse pensiile cu 50% desi bugetul pensiilor era pe deficit?

    Si acum spune-mi te rog cum faci tu ordine in debandada asta? Nu-i asa ca-i foarte simplu sa azvarli vreo 400000 de aciuati la tzatza bugetului direct in strada si sa zici: descurcati-va, bai! Nu trebuie sa le dai plati compensatorii, ajutoare de somaj, nu te vor da in judecata. Si mai ales vei primi felicitari si sprijinul neprecupetit al intregii clici de directorasi pititi prin ministere, parlamentari si pseudoanalisti ai apocalipsei televizate. Toti astia abia asteapta sa se sinucida, nu-i asa?

    Reply
  22. nedormitul

    Mihai :
    Marti, 11 Mai 2010 la 7:37 pm

    @nedormitul: unde este lipsa de decenta la care faci apel?

    o vei găsi în spam. deocamdată aştepţi în moderare. trebuie să dai examen în faţa unei comisii şi ca să ajungi în spam, prietene.

    Reply
  23. Corson

    Ne-am mai linistit. Dobinzile le va plati cetateanul neobisnuit. (Eventual nedormit?) Oricum, nu e de ici-colea sa garanteze premierul Boc asta.

    Sa refrazam, deci. Cit timp va fi premier domnul Boc, cetatenii obisnuiti nu vor plati dobinzi la creditele, trecute, prezente si viitoare, luate de la FMI.

    Cind n-o mai fi premier domnul Boc…

    Reply
  24. Sebastian Lăzăroiu

    premierul nu a spus ca nu se platesc dobanzi la imprumutul de la FMI catre BNR. A spus doar ca nu le va plati cetateanul obisnuit.

    Un an mai tarziu se constata ca nu e alta solutie mai buna pentru reducerea cheltuielilor. Asta nu are legatura cu imprumutul deja luat.Ci cu imprumuturile care vor urma.

    Mi se pare ca in general nu urmariti dezbaterea publica si argumentele prezentate pana acum.

    Reply
  25. nedormitul

    mihai, devii plictisitor. ţi-a răspuns o dată, de două ori, nu încerca să monopolizezi discuţia pentru că eşti greu de cap. cer prea mult dacă fac apel la decenţă?

    Reply
  26. Mihai

    Uf!

    D-le Lazaroiu, nu ma intereseaza unde merg banii de la FMI, la BNR sau la ministerul finantelor. Nu asta era problema mea.

    Mie mi se pare aberant insa ca primul ministru sa anunte ca: 1. nu se vor plati dobanzi pentru acest imprumut;

    2. nu romanii vor plati imprumutul (dar cine? americanii?)

    3. un an mai tarziu sa le tai pensiile si salariile.

    Ce fel de prim ministru este asta? chiar ne ia de prosti pe toti?

    Si daca nu suntem in picaj dramatic, atunci avem tot timpul sa schimbam pilotul dovedit incompetent. Pentru ca sa dovedit incompetent. Pentru asta ma intorc la afirmatia lui cu cine plateste imprumutul FMI: credeti ca poate pm-ul sa ne explice astazi cum nu romanii sunt cei care vor plati "nici un cent, nici un leut"? Crap de curiozitate, pe bune :)!

    Reply
  27. Pingback: Paranoia – faza a III-a: discursul luptei de clasă « Dan Mihalache

  28. Sebastian Lăzăroiu

    Omen

    Imi va face placere sa fiu preluat pe aceasta platforma cand voi avea propriul blog

    Reply
  29. Sebastian Lăzăroiu

    Mihai,

    o parte din imprumutul dela FMI merge la BNR si intra in rezerva (mentinerea cursului, eliberarea unei parti din rezervele bancilor comerciale, etc.), o alta parte merge la MF si banii aia intr-adevar au mers anul trecut in salarii si pensii.Pentru ei sigur ca romanii platesc dobanda.Noi trebuie sa evitam sa imprumutam bani cu care sa platim salarii si pensii. de aici si ajustarea.

    Analogia ta e deaprte de adevar. Sau in orice caz avionul respectiv mai are mult pana la picajul dramatic. Ce urmeaza e mai degraba o faza finala din lupta cu inertia. Dar suntem in momentul in care putem preveni. Orice intarziere e costisitoare. O criza politica nu face decat sa intarzie lucrurile.

    Impulsiv e doar perceptie din exterior. Crede ma ca il cunosc mai bine…Iar norocos, nu stiu… toti avem un dram de noroc in viata.

    Reply
  30. nick_d

    @Mihai

    "Atunci de ce trebuiesc taiate salariile si pensiile daca tot nu platim dobanda FMI-ului?"

    Daca-mi permiti. Ele trebuiesc taiate pentru ca un imp… de bugetar sau pensionar, sa nu huzureasca pe munca mea de privat. In 2008, eu am platit imporit pe profit. In 2009, pe pierdere, am mai platit inca o data impozit pe profitul din 2008. In 2010 la fel. Pai, pana cand? mama voastra de imbuibati!

    Reply
  31. crin

    Formidabila strategie! Efectele dusmanului intruchipat de mogulii cei rai, care doreau sa fure acestui popor doua dintre bunurile lor cele mai de pret, Posta si Sarea (apropo, ideea privatizarii Postei Romane nu cred ca ar fi una rea), s-au risipit in ceata zilei de 7 decembrie 2009. Proaspatul reales presedinte are nevoie de un dusman nou, pe care sa-l prezinte in piata publica (la televizor, acelasi la care se uita guvenantii nostri), sa-l biciueasca si intr-un final glorios sa-i reteze capul la o ora de maxima audienta (la acelasi televizor, la care priveste Boc cand nu face reforme). Asadar, domnul presedinte a inventat un nou pericol (trebuie sa recunoastem ca este un bun psiholog, deoarece romanii de cand se stiu ca si popor au trait numai cu frica dusmanului: de la turci pana la americani),iar acest nou pericol este criza, criza care poate duce la instabilitate, deci la aparitia profitorilor de instabilitatea (ma indoiesc ca nu vor fi aceleasi personaje: vantu, patriciu, voiculescu, verestoy attila (a scuze, acum e bun ca doar e in coalitie cu domnul presedinte).

    Scopul acestei manipulari, la care suntem supusi de cand domnul Crin Antonescu a muscat momeala si s-a aruncat in conferinte de presa, cu un pretins document provenit de la Ministerul Finantelor, cu asa pretinsele cresterii de tva si cote unice, este unul nobil: castigarea alegerilor de PDL in 2012.

    Va multumim ca ne credeti un popor de prosti!

    Reply
  32. omen

    @S. Lazaroiu:

    a, da, evident 🙂 insa de aceea m-am bagat si eu la o "previziune", cu "platforma": sunt necesare mai mult voci, cu vizibilitate, mai mult timp 🙂

    cat despre autori, nu cred sa-i urmareasca oamenii lui Patriciu&Vantu pe Bleen&Florin; insa, nu bag mana-n foc pt nedormitu' 😆

    Reply
  33. aurelian

    @Mihai:

    pentru ca nu datoria BNR catre FMI este problema ci eficienta sectorului administrativ de stat si deficitul bugetar.

    Reply
  34. liviu

    Va dati seama, domnule Lazaroiu, ca scorul pdl se va prabusi….poate 20-25 % acum, dupa anuntarea masurilor, sub 20% peste cateva luni…o sa-mi spuneti, poate, ca acest lucru nu conteaza in acest moment…poate, dar daca vedeti evolutiile din Ungaria si din alte state care au aplicat masuri similare….e cert ca mortul de la groapa nu se mai intoarce…iar mortul e in aceste cazuri, partidul de guvernamant….cel putin, observ o ura in crestere…da, ati auzit bine…o ura in crestere in randul votantilor lui basescu din noiembrie-decembrie 2009…si o spune un votant al actualului presdinte care inca isi pastreaza cumpatul si, sper eu, echilibrul…ura de care va spun e prezenta cam la toti cei pe care ii stiu….nimeni nu a inteles masurile….nu e vina lor, ci a celor ce le-au comunicat…ii aduc un repros major presedintelui….a comunicat masurile razand sau, cel putin, cu zambetul pe buze…mai mult, a adaugat formule ironice ieftine, de genul "ilustri bugetari", care nu isi aveau locul fata de gravitatea momentului….am auzit oameni care spuneau a doua zi: "l-am vazut eu ca radea". Ce mesaj poate transmite o astfel de atitudine ? Cinism ? Vreau sa va mai spun ca pozitionarea negativa fata de masuri si comunicatorii lor exista si in randul celor care lucreaza in domeniul privat…au parinti, bunici, etc…Toate masurile erau, pana la un punct, de inteles…insa, nimeni nu accepta reducerea pensiilor….e prea mult….sper, sincer, sa nu fi existat o alta solutie…pentru ca altfel….prefer sa ma opresc aici…

    Reply
  35. Mihai

    D-le Lazaroiu,

    Chiar apreciez faptul ca ati raspuns.

    Nu apreciez insa ca incercati sa ma aburiti la prima intrebare, care a fost foarte clara. Nu o mai repet, sunt convins ca ati inteles-o.

    Dar chiar credeti ca "Nici un român nu plăteşte nici un cent, nici leuţ dobândă pentru banii pe care îi returnează BNR la FMI bla bla bla"? Atunci de ce trebuiesc taiate salariile si pensiile daca tot nu platim dobanda FMI-ului?

    Iar analogia folosita de dvs. pentru a-mi raspunde la a 2-a nu este cea mai potrivita. Nu incepe nici un razboi. Eu as folosi alta imagine: un avion in picaj, ajuns in starea asta din cauza unui pilot incompetent. Daca am alt pilot la indemana, de ce nu l-as inlocui pe primul, cel care ma duce-n cap?

    Si ca sa fie clar, in comparatia mea "pilot" = prim-ministru.

    Cat despre increderea populatiei in guvern sunt constient ca nu este chiar 0. Am exagerat putin si eu, asa cum a exagerat de multe ori si cel pe care-l consiliati. In realitate cred ca gradul de incredere este de 0,5. O sa vedem ce zice sondajul comandat de guvern, daca vor fi vreodata facute publice rezultatele sale.

    Cat despre intrebarea 3 sunt perfect de acord. Cu o mica precizare: descrierea nu i se potriveste 100% presedintelui Basescu din a carui descriere nu ar trebui sa lipseasca 2 cuvinte: "impulsiv" si "norocos".

    Reply
  36. Alex

    a. Astept blogul personal de ceva vreme 🙂

    b. Partidele din opozitie: Sper sa inteleaga si Crin si Ponta care e interesul lor rational.

    c. Presa. Intrebare retorica: care presa este mai vizibila? Presa dedicata interesului public sau cea care serveste interesele unor potentati? Ma tem ca pana acum numai despre solidaritate si intelegere nu s-a discutat. O presa care nu prezinta informatiile corect in aceste momente delicate pentru Romania poate reprezenta samanta dezordinii sociale.

    Ma uit in biroul meu, unde lucreaza oameni inteligenti, cu studii superioare, tineri, dar modest informati. Nu au inteles prea mult si nici nu vor sa inteleaga. In schimb, dezbat ceea ce se intampla bazandu-se pe argumente emotionale.

    Reply
  37. omen

    @d-le Lazaroiu,

    prezenta dvs a dus la un trafic crescut si la o vizibilitate mai mare a blogary.ro

    in plus, eu cred ca se vrea mai mult decat un blog, aaa… o platforma 🙂

    Reply
  38. Pingback: Peştii din apele tulburi

  39. Sebastian Lăzăroiu

    1. e adevarat. banii de la FMI catre BNR erau pusi in rezerva valutara. din care, cu acea ocazie, s-au eliberat alti bani din rezervele bancilor comerciale. dobanzile nu sunt recuperate de la cetatean.

    2. nu e chiar 0. razboiul incepe de maine. schimbi generalii? n-as zice. pe de alta parte acest guvern a mai incercat o data anul trecut si macar stie unde sunt punctele de rezistenta in sistem (justitie, sindicate, etc.).inveti din experienta. nu mai zic ca schimbarea de guvern dureaza – consultari, negocieri, panica, etc.

    3. presedintele acelei tari ar trebui sa fie calm, ferm si foarte calculat.

    Reply
  40. zexe

    Domnule Lazaroiu, nu-mi aduc aminte cine a spus maxima: „Intariti-va Statul”, dar o pot lansa ca intrebare de concurs 🙂
    a) Bleen
    b) Florin
    c) Leon
    d) nedormitul

    Reply
  41. Mihai

    D-le Lazaroiu, as avea mai multe intrebari pt dvs:
    1. Cum comentati urmatoarea afirmatie a pm-ului Boc:
    „Şi vreau să fiu iarăşi foarte clar: Nici un român nu plăteşte nici un cent, nici leuţ dobândă pentru banii pe care îi returnează BNR la FMI, pentru că tot BNR îi împrumută pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării, în condiţiile în care ei îşi diminuează rezervele minime obligatorii.”
    Sursa este aceasta: http://www.guv.ro/declaratia-de-presa-a-primului-ministru-emil-boc-la-finalul-sedintei-de-guvern__l1a106127.html.
    2. Cum se poate guverna o tara de un guvern care are un grad de incredere 0 din partea populatiei?
    3. Cum ar trebui sa procedeze presedintele acelei tari?

    Multumesc,
    Mihai Berejan

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *