PDL va fi de dreapta sau nu va fi deloc

Consecinţele măsurilor anunţate de Traian Băsescu:

 • PDL e condamnat să fie partidul de dreapta. O dată cu terapia de şoc îşi pierde electoratul asistat, îşi slăbeşte structurile şi influenţa acestora. Nu mai poate exista ca reîncarnare a PSD 2000-2004 (ăsta e drumul pe care  îl aleseseră greii partidului). Nu mai poate exista decît ca partid de doctrină. Fără un set de valori, fără ajutorul „dăscălimii” din PDL şi din jurul lui Băsescu, partidul nu are nicio şansă de supravieţuire. Din momentul în care Traian Băsescu a anunţat terapia de şoc şi despărţirea de România socială, vechea gardă din PDL a pierdut războiul. Din acest moment, PDL nu are decît două posibilităţi: dreapta sau dispariţia. Nu poate supravieţui ca partid-mafie. Dacă vechea gardă are destulă influenţă încît să blocheze măsurile dure anunţate de Băsescu, alegerile din 2012 vor găsi partidul cocoţat peste un dezastru economic şi social, şi structurile nu-l vor ajuta deloc. Va pierde alegerile. şi nu oricum, ci în stil mare, ca PNŢcd. Dacă terapia de şoc va fi aplicată şi va reuşi, pe de o parte, PDL va cădea în sondaje pierzînd mulţi dintre votanţii din zona celor asistaţi şi va trebui să compenseze prin atragerea electoratului de dreapta iar, pe de altă parte, vechea gardă va rămîne fără o bună parte din structurile clientelare, deci fără putere în partid. Rămas fără clienţii dependenţi de structurile locale ale partidului-stat şi devenit inamicul numărul 1 al pensionarilor, bugetarilor şi asistaţilor, PDL va trebui să atragă voturile altfel. Aici, vechea gardă şi structurile ei sînt deja inutile. Aşa că nu mai rămîn decît reprezentanţii celor două curente din partid, liberalii din jurul lui Preda şi creştin-democraţii din jurul lui Baconschi, să atragă oameni noi în partid şi voturi la alegeri. Dar asta presupune transformarea PDL într-un partid de doctrină.
 • PNL rămîne suspendat undeva între stînga şi dreapta, să se bată pentru votanţi cu Cernea. Şi nu glumesc. Va putea deveni partidul bicicliştilor verzi. Serios, nu glumesc. Există potenţial pe partea stîngă a scenei politice, la corporatiştii green. O stîngă liberală de tip Facebook e binevenită. De fapt, PNL s-ar putea transforma într-un grup pe Facebook.
 • PSD, ca şi PDL, trebuie să treacă printr-o schimbare radicală. Deşi cîştigă pe termen scurt, fără o restructurare, fără o regîndire a ţintelor, a comunicării, a temelor centrale, pe termen lung va pierde. Ca şi PDL-ului, îi vor fi afectate structurile şi clientela electorală (cînd zic clientelă electorală mă refer la milioanele de asistaţi social, cei care sînt direct dependenţi de banii veniţi de la guvern, prin deconcertate, sau de la structurile locale). Cred că nu mai e nevoie să vă reamintesc că Vanghelie şi-a cîştigat mandatele de primar şi mandatele de parlamentari pentru PSD în sectorul 5 dînd ajutoare sociale. E şi cazul lui Radu Mazăre la Constanţa. Ajutoarele sociale, primele şi sporurile pentru bugetari, contractele pentru clientelă şi subvenţiile pentru toată lumea sînt principalele instrumente prin care se cîştigă puterea politică în România. Toate plătite de la buget, evident.

Precizare:

Partidele româneşti mari, PSD, PDL, PNL, UDMR, sînt organizate ca structuri de drenare a resurselor şi de susţinere a clientelei administrative, economice şi a electoralului asistat social. Nu sînt organizate în jurul unei idei comune, a unui set comun de valori, sînt organizaţii de tip mafiot. Cred că imaginea cea mai sugestivă a sistemului politic românesc e aceea a unui furt dintr-un tren de marfă în mers: cei care se urcă în tren şi aruncă sacii de acolo sînt partidele politice împreună cu administraţia, ceilalţi care stau jos şi adună prada sau ţin de şase sînt clientela economică, administrativă, politică şi din justiţia coruptă. Iar ceilalţi, gură-cască, care stau pe lîngă hoţi şi aşteaptă să le pice şi lor ceva, sînt votanţii asistaţi social.

PS. Iată ce scriam în 6 ianuarie, apropo de unde va porni reforma partidelor:

„Însă adevăratul război pentru reformarea partidelor îl va da guvernul. Reforma statului de care vorbesc Băsescu şi Boc este o reformă împotriva partidelor aşa cum arată ele acum, împotriva structurilor mafiei şi celor patru capete ale ei: PSD, PD-L, PNL, UDMR. Vom vedea cît de dispuşi vor politicienii români din guvern şi parlament să ducă un război împotriva lor înşile.” (PD-L are nevoie şi de un scop, nu numai de mijloace”)

Facebook Comments

54 Comments PDL va fi de dreapta sau nu va fi deloc

 1. Pingback: Despărțirea de PDL | Madame Blogary

 2. bassesco

  PDl este salvarea noastra. Bagam pensionarii in pamant, ucidem natalitatea si saracim populatia. Este nevoie de o reforma iar Basescu este cel care o va conduce, garanteaza cu functia lui Boc si descopera pentru prima data sistemul clientelar din care face parte si el.

  Reply
 3. yoyo

  Acum toti dau in PDL, dar pana acum cei care au fost la guvernare ce au facut : au pastrat legile speciale, au majorat pensii si salarii chiar daca nu aveau suficient buget , nu au depus proiecte de atragere fonduri structurale sau fondurile de preaderare nu au fost consumate , noi toti nu vedem in trecut vedem in prezent nici macar in viitor care acum ni se pare negru, dar macar sunt de apreciat pt legea salrizari unice pt legea pensiilor bine ar fi ca atunci cand iesim la pensie sa fim toti egali nu uni sa beneficieze de o pensie 85% din ultimul venit sau alte lucruri.

  Reply
 4. maia

  PDL singurul partid care si-a facut treaba cat timp a fost la guvernare…Pana sa fie PDL la conducerea tarii au fost hotii de la PSD si PNL…Actualul Guvern a avut curajul sa le arate la oameni situatia reala a tarii si a luat niste masuri de austeritate care sunt sinucigase pentru ei insa macar au cunostiinta impacata ca au facut tot ce au putut!!!

  Reply
 5. andr33a

  PDL isi joaca toate cartile in aceste momente importante pentru Romania! executivul este pus in fata faptului implinit si nu mai are decat o singura iesire:cea din fata! nu mai poate da inapoi, nu poate sa isi mai ascunda capul in nisip, nu mai poate tergiversa aplicarea unor solutii pe cat de dureroase pe atat de eficiente in viitorul apropiat al Romaniei! PDL ori face ceva istoric, ori iese si din paginile acesteia definitiv!

  Reply
 6. Bleen

  Nu sînt 17 milioane. Vreo 3 milioane sînt afară. Şi în afară de şomeri, salariaţi la privat, pensionari şi salariaţi la stat, sînt mulţi care trăiesc din munca la negru şi ajutoare sociale. Plus studenţi, etc.

  Reply
 7. underscore

  Pai si daca se intampla fix ce e mai rau pt fiecare din partidele alea ( psd nu se reinventeaza, pierde pe termen lung, pnl devin nu fel de trendinezi de stanga, pdl-u da cu terapia de soc in pisica in loc de tara ) cine naiba mai castiga alegerile ? Vom avea o putere bicefala udmr-cernea, cu juma din parlament pentru fiecare ?

  Si apoi psd-u la ce s-ar reforma, votantii lui asta vor ? indoi-m-as. Da cine-s votantii in general ? 4 mil si ceva de angajati, 5 mil si ceva de pensionari, 800 mii de someri. Deci vreo 10.5 mil. Si pan la 17 mil ce naiba sunt ? 6.5 mil de patroni ? wtf ? Cum dracu se calculeaa statisticile p'acilea ?

  Reply
 8. MicutzaCeKurai

  io l-am vazut si la alte postari: un etaj si inca unul mai sus. si si-a adus si fratzi intru suferintza mintala cu el. tot baga refrenul cu atzi mintzit boborul cu boc-usoru! si: n-avem bani, nu vrem valuta, FMI-ul sa ne ftua (sau, ma rog – ceva p-acolo, ceea ce si le doresc).

  Reply
 9. nedormitul

  mikutza, gata. mihai e de domeniul trecutului. acum se împrieteneşte cu alţii în spam. să-i dăm răgazul şi liniştea pentru a-şi ispăşi păcatele.

  Reply
 10. MicutzaCeKurai

  @mihai, eu fiind mai dintr-o bucata (si aceea necioplita) tzi-o zic de-a dreptul: nu-mi placi. si daca vrei o a doua opinie, maninci cu polonicul lui nent'tu Puturiciu (direct de pe antene). vrei guvern nou, mai uscat? eu vreau ca nen'tu Puturiciu sa stea la pirnaie pentru cit a furat (cu tot cu var'su Ilici Iliescu si Matusa Tamara si turnatorul Felix si bate Vantul prin buzunarele celor furatzi). suntem chit la vrute si ne-vrute?

  Reply
 11. lala

  ca sa vezi ce iti e si cu poporul asta…numa sa injure si sa critice poate…nu cred ca psd sau pnl sau oricare alt partid, care ar fi fost la guvernare, ar fi avut curajul sa iese in fata natiunii si sa isi sustina propunerea de reducere de salarii si pensii, cu riscul de a pierde multe din voturi,dar cu constiinta impacata ca a facut ceva pt a impiedica tara de a ajunge in faliment…de pe urma celor care lucreaza la privat tara asta se mentine pe picioare nu de pe urma bugetarilor…

  Reply
 12. florinnnn

  daca va inchipuiti ca un alt partid ar fi guvernat tara mai bine in aceste momente delicate va inselati amarnic…pana una alta actualul guvern si-a asumat masuri drastice si nepopulare dar atat de necesare, avand curajul sa arate populatiei starea de fapt in care ne aflam in primul rand datorita celor 20 de ani de guvernare a PSD si PNL!

  Reply
 13. Shagy

  De la inceput pot zice ca articolul e bunivrl dar, ce se va astepta dupa toata criza asta va fi o conducere noua a PDL, o conducere fara garda veche, iar daca tineri nu vor fi promovati intr-un partid de drepta va fi grav. Promovarea tinerilor cu initiative, nu doar a celor cu bani. Cat desprea alegerea noului presedinte al OT PDL as vrea sa fie democatic fara sa se impuna o anumita persoana.

  Modernizarea OT PDL inseamana democratie si libear alegere de aia sunte DL.

  Reply
 14. Pingback: Echipa de Imagine - Rolul democratiei crestine in reconstructia dreptei romanesti

 15. Corson

  Mda, un ultim (mic) adagiu si ma retrag, ca nu vreau sa va inoportunez sueta de seara.

  Domne, treaba asta cu stinga, centru, dreapta eu o inteleg cam asa: esti de dreapta daca-ti tii buzunarul pe dreapta (centru umbla cu punguta-n cioc, cocoseste). De asta ma cam umfla risul (desi nu e risul meu!) cind o aud pe asta cu "PDL de dreapta". Pai baietii astia au buzunare DE JUR IMPREJUR.

  Adica reforma fundamentala ar insemna sa aiba buzunarul DOAR pe dreapta. Eu zic ca vor fi de acord. Daca le garanteaza tata Base ca buzunarul ala va fi macar cit sacul lui Mos Craciun.

  Hai, conversatii placute in familie, bata-va sa va bata de strengari!

  Reply
 16. zexe

  @Riddick, @nedo, ca sa poti atrage electoratul inteligent si de dreapta trebuie mai intai sa le furnizezi motive, tot de dreapta si ele. Liberalii sunt tarati cu forta spre stanga politicii romanesti, biciuti de populismul si demagogia lui Crin, dar nu se vor orienta spre PDL decat in momentul cand actiunile de acestuia de dreapta vor deveni vizibile prin masuri guvernamentale. Activismul politic de teren nu este decat o forma de a le populariza.

  O platforma doctrinara nu poate servi decat unui limbaj de circulatie interna, forma de organizare politica, etc.

  Electoratul de dreapta isi doreste o schimbare de fond in planul masurilor guvernamentale. Le asteptam de prea multa vreme ca sa fim satisfacuti de o schimbare doctrinara. E treaba lor ce fac in interiorul partidului, pentru ca o platforma doctrinara noua nu poate schimba si configuratia partidului, ea rezumandu-se la problemele de forma ale partidului.

  Eu vreau sa vad un PDL pus pe reforme fundamentale. Nu poti mima la nesfarsit si nici sa dai vina pe opozitie la fiecare esec inregistrat.

  Reply
 17. Corson

  In sfirsit, in noianul de stiri, predictii, anticipari negative primim si o veste buna. PDL nu va mai fi deloc!

  Sa fie primit, bine!

  Reply
 18. Riddick

  Trebuie captaţi votanţii de la PNL (cei încă întregi la cap, care nu au votat cu Geoană la turul doi). Potenţialul dinspre PNL este de cca 1/3 din 19% – cam 5-7 procente.

  Apoi trebuie deplasări non-stop în teritoriu, parlamentarii să bată colegiul la pas, 2012 este după colţ. O plimbare prin colegiu este binevenită oricând.

  Reply
 19. nedormitul

  bun, dacă aşa era la şcoală, te rog să nu vorbeşti în numele tuturor sau oricăror oameni cu capul pe umeri. vorbeşte în nume propriu, aşa e decent. sau asta n-ai învăţat la şcoală?

  semnat,

  un grup de oameni cu capetele pe umeri de bine

  Reply
 20. victor L

  @Mihai,

  "PD-L si Basescu daca tot au castigat, sa faca bine sa vina cu un nou guvern “mai curat si mai uscat”."

  Dece nu scrii citet in cerere: "nu-mi place X si Y ii vreau in guvern pe varu-miu si frate-miu".

  Reply
 21. Bleen

  Nu cred că în PDL e un război pe viaţă şi pe moarte. Cred doar că mare parte dintre pedelişti, în frunte cu vechea gardă, se ghidează după principiul: las că merge şi aşa.

  Reply
 22. Mihai

  @mitica: nu numai persoanele fizice platesc taxe si impozite ci si firmele si persoanele fizice autorizate.

  ce face onor guvernul daca toate firmele decid sa faca greva fiscala pe motiv ca banii sunt prost gestionati de guvern (nu cred ca este prea greu de demonstrat cu putina vointa)?

  iar cel care a castigat alegerile, daca vede ca un guvern o da in bara are obligatia sa-l schimbe.

  de cate ori trebuie sa o mai dea actualul guvern in bara ca sa se vada ca este absolut incompetent? pana duce tara de rapa?

  PD-L si Basescu daca tot au castigat, sa faca bine sa vina cu un nou guvern "mai curat si mai uscat".

  Reply
 23. omen

  @Florina: ieri am dat si eu o fuga pe vox si m-am distrat de cum se desfasoara @nedo in natura 😆 cu fauna, adica. insa, trebuie sa ai timp pt genul ala de distractie 😆

  mi-am zis si mai sus parerea: la momentul asta nu e vorba de competenta. aia care trag sforile sunt Basescu si Isarescu.

  pana acum, Basescu nu avea parghii sa le-o traga BVB-ului. (eu cred ca se duc multe razboaie pe acolo, paregzample, aia cu Sida si Videanu).

  ei, acum se pare ca Basescu si-a gasit niste puncte de sprijin(dupa ce-a auzit de Cartarescu, o fi auzit si de Arhimede 😆 )

  Reply
 24. Mihai

  @omen: orice om cu capul pe umeri poate vedea ca actualul guvern nu va fi in stare sa implementeze masurile anuntate de Basescu. De aceea e nevoie de un nou guvern. Chiar din partea PDL (treaca de la mine 🙂 ). Dar fara Boc, Berceanu, Videanu, Blaga, Udrea, daca n-ai nimic impotriva.

  Reply
 25. omen

  nu sunt bani tata. nu sunt nicaieri. UE a pus un fond de 750 de miliarde de dolari, pt sustinerea euro.

  acum mai bine de 1 an, FED-ul bagase vreo 2 transe din astea pt sustinerea bancilor americane.

  no, acum e faza pe vechiul continent, ba chiar as putea spune ca Olimpiada a inceput de la mama ei de acasa, de la gretzi, adica 😆

  nu stiu cat legatura are cu subprime-ul american, dar asta este totusi o criza distincta, fata de cea anterioara.

  Reply
 26. mitica

  @Mihai, esti tare!

  Adica oamenii nu-si platesc impozitele pt. ca-i obliga legea(si unii risca s-o incalce) ci pe incredere?!

  Daca cistiga in alegeri cei pe care i-am votat, platesc, daca nu, ma fac evazionist?Daca asa merge treaba, de ce n-as vota pe invers, ca sa am motiv sa nu platesc?!

  Reply
 27. omen

  Basescu are meritul c-a inteles ce se intampla si ca mai ales a avut VOINTA sa ia decizia asta.

  masurile economice sunt insa gandite de Isarescu. guvernul asta oricum e cu numele mai mult; adica ei erau pusi pe capatuiala, cum bine zice @Bleen, ei se vedeau un pesedeu ca intre 2000-2004.

  neah, "s-a dus inghetata pe plua"!, vorba unui coleg din liceu(daduse faliment o fabrica de inghetata) 😈

  Reply
 28. omen

  au dat lovitura astia de la BUG Mafia. si ei, ca pasarea Phoenix… 😆

  observ totusi ca Parazitii au iesit cu un mesaj social "national"(din cartier, adica 😆 ) cu mult inaintea lui BUG.

  Reply
 29. Mihai

  @omen: eu nu vorbeam de noi alegeri ci de un guvern competent si bineintentionat, daca poate scoate asa ceva PDL-ul.

  Reply
 30. omen

  @

  cum le spui tu coane Leonido, aferim 😉 BVB-ul are o dilema: perish or perish! :mrgreen:

  @Mihai: Ro e in kkt-ul actual si pt ca de 2 ani incoace o tine numai in alegeri si scandaluri politice, instabilitate guvernamentala, etc. exact ASTA trebuie evitat ACUM.

  ps. p'aia veche, de Lapusneanu, "capul lui Motzoc noi vrem!" o stii? 😆 BVB+Boc au mutra numa' buna de "sacrificati" pe altarul reformei 😈 p'orma or veni altii, asa mai doctrinari, mai curati si mai placut uscati 😉

  Ave Base! 😆

  Reply
 31. niku_elektriku

  aferim, nenikule, ca asa viziune a vizuinii mai rar !

  ar trebui sa le tragi neste meditatzii la domnii aia ce'si contempla ombilicu' prin think tank'uri de renume zonal.

  scoala romaneasca a fabricantzilor de usi de garaj produce, inca !

  Reply
 32. Mihai

  Te contrazic: de ce mi-as plati impozitele daca eu nu am incredere ca banii platiti de mine sunt cheltuiti cu cap?

  Tot ce a facut guvernul asta pana acum a demonstrat contrariul.

  Un guvern cu incredere mica din partea populatiei se va traduce in evaziune fiscala mare. Adica va afecta gradul de colectare a taxelor si impozitelor. Adica deficit bugetar si mai mare.

  E simplu.

  Pentru prima oara duma mult timp sunt de acord cu ce spune Baselu. Dar cred ca este prea tarziu.

  Sa schimbe naibii odata guvernul, mai pe romaneste spus. Cu altii de la PDL, dar mai competenti (cred ca are de unde alege, sau cel putin asa sper) si cu o imagine mai buna, sau macar neafectata.

  Altfel ne ducem dracului cu totii. Doar din incapatanarea a cel putin unui om.

  Reply
 33. zexe

  @Bleen, Cristian Preda mai are putina treaba doctrinara cu lobbyul pentru Rosia Montana Gold Corporation, dar dupa ce se elibereaza cred ca isi va gasi putin timp si pentru doctrina PDL.

  Reply
 34. Bleen

  Nivelul de încredere în sondaje nu e indicator economic. Nu se calculează la PIB, la balanţa comercială sau la buget. Prefer un guvern cu 0% încredere dar care taie în carne vie unuia care cu 80% încredere dar care menţine actualul sistem (20% mafioţi, 80%milogi)

  Reply
 35. Mihai

  Dar guvernul, monser, nu ar trebui schimbat, totusi? Pe motiv de grad de incredere al populatie ajuns la 0.

  Sper ca PDL-ul are si alti oameni capabili sa guverneze tara asta.

  Reply
 36. Lucian

  @Mihai : un guvern nou inseamna sa-l demiti pe asta actual, negociat posturile noi, trecut/aprobat in Parlament noul guvern.
  Chestia asta necesita timp.
  Iar ei vor sa reduca salariile ( asta presupune modificari de legi ) de la 1 iunie.
  Cum impaci si capra si varza ?

  Reply
 37. Florina

  @omen.
  Asta cu schimbarea unei parti a guvernului o tot spun si eu pe vox, da’ nu stiu daca prinde.
  Acum vad ca sunt luata la pachet cu nedo’ si inca vreo doi-trei. Ceea ce ma onoreaza.

  Da, Florin, bine ati facut cu blogul asta.

  Reply
 38. omen

  @Mihai: orice guvern vine, trebuie sa ia exact aceleasi masuri, nu e nevoie de unii mai competenti ca altii, ca sa pricepi asta(ma rog, exceptie fiind istericii idioti genul Crin). in plus, asta e oricum o consecinta a ceea ce le-a spus Isarescu in spatele usilor inchise(de fapt nu asa bine inchise, dupa cum se vede).
  si daca tot s-au bagat ei(BVB-ul, sa zicem) la cascaval, acum sunt cu gatul in latz. or sa fie sacrificati la momentul oportun. sau, isi vor castiga libertatea in arena 😈 (for details, check out „Gladiator” 😆 )

  Reply
 39. Theophyle

  Bleen salut,
  100% adevarat. PD-L nu poate fi un partid „zombi” vorbim dreapta si actionam stanga. Aripa FSN a pesedeului trebuie dezctivata.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *