Statele Unite ale Europei

O federaţie nu este o sumă de state, nu este un corp comun. O federaţie este un corp unic. Statele Unite ale Europei nu e comunitate, e Unul. Nu va fi rezultatul proporţional al statelor europene, în care fiecare naţiune europeană se va regăsi, proporţional cu teritoriul sau populaţia, puterea economică sau culturală. Politica externă nu va fi 23% germană, 17% franceză, 11% britanică, 6% italiană şi 2% română. Acelaşi lucru este valabil şi pentru politica militară, agricolă sau fiscală. Intrarea într-o federaţie pentru majoritatea înseamnă moarte, nu contopire, dispariţie nu adunare.

Îmi pare rău să dezamăgesc euroentuziaştii dar nu despre unire şi a face lucrurile la comun este vorba ci de peştele mare care îi înghite pe cei mici, de specia cu talie şi colţi mai mari care extermină celelalte specii mai mici.

La Washington, Moscova, Londra sau Beijing va fi cîte un singur ambasador, european. Vom avea o politică fiscală unică, o politică externă unică, o politică militară unică. Unică, nu comună, nu vă amăgiţi! O politică bazată pe consens e imposibilă. O structură nu poate funcţiona astfel. E total nepractic, dacă nu chiar imposibil, să vii cu o politică externă care este rezultatul proporţional al opiniilor tuturor membrilor. Şi nu mă simt foarte confortabil ştiind că relaţia cu Rusia va fi decisă la Berlin sau Paris.

Există o limbă europeană? Nu. A existat acum vreo 6-7000 de ani, cînd strămoşii noştri încă trăiau la comun, călare pe nimic, că încă nu descoperiseră caii, prin nuştiuce stepă caspică. Vom avea o nouă limbă europeană? Poate, în vreo cîteva sute  de ani. Va fi această nouă limbă europeană rezultatul contopirii tuturor limbilor europene? Nu. Va fi probabil o germană cu influenţe din engleză şi cîţiva termeni gay şi culinari din franceză. Sau, de ce nu, chiar mai probabil, o engleză cu influenţe germane. Termenii gay şi culinari rămîn francezi, tough.

Cîte limbi oficiale se vorbesc în Statele Unite ale Americii? 27? 18? Cinci? Două? Una singură! Federaţia americană e rezultatul unirii a cîtorva zeci de state cu limbă şi istorie comună, de o generaţie, hai două, maximum. E limba oficială a Statelor Unite un amestec de engleză, franceză, spaniolă, germană, olandeză, irlandeză şi amerindiană? Nu. E engleză. Stîlcită de atîţia vorbitori de origine franceză, germană, spaniolă sau olandeză, dar totuşi engleză.

În Europa avem vreo douăzeci şi ceva de limbi, care bat mia de ani, cu istorii care bat deasemenea mia de ani. La care dintre ele renunţăm şi pe care o păstrăm ca limbă unică?

Un alt exemplu de federaţie, Rusia. Fără google, daţi cinci exemple de state ale federaţiei ruse, de limbi oficiale ale Federaţiei Ruse, de naţiuni componente ale Federaţiei Ruse. Limbi şi naţiuni vii, nu moarte.

Care este statul european neguvernabil şi birocratizat pînă la paralizie? Belgia. Cum se vor înţelege 27 de naţii în Europa cînd nu se înţeleg două naţii în Belgia?

Şi nu-mi daţi ca exemplu Elveţia. În Elveţia nu s-a mai întîmplat nimic de 500 de ani. Elveţia n-are istorie, are doar matematică.

Statele Unite ale Europei e ţarcul în care închidem lupul şi oaia. Lupul papă oaia, nu se împerechează cu ea. La sfîrşitul zilei nu vom avea un miel care urlă la lună ci un lup. Naţiunea europeană nu e un amestec de naţiuni, e o singură naţiune care extermină celelalte naţiuni mai mici.

Exerciţiu: formulaţi cîteva propoziţii pe scoţiană sau galeză. Nu pe engleză cu accent de Edinburgh sau Cardiff. Pe scoţiană şi galeză, zic.

E bine ca înainte de a ne arunca cu capul înainte în Statele Unite ale Europei să ştim ce înseamnă asta şi ce ne aşteaptă. Sîntem dispuşi să renunţăm la limba română, la statul român? Nu zic că Statele Unite ale Europei e o idee proastă. Poate că e o idee bună, poate că ne-am trăit traiul şi ne-am mîncat mălaiul ca naţie şi a venit timpul să ne salvăm individual. Ce vreau să spune e că, în calitatea noastră de viitori Hanseli şi Greteli, wir wissen sollten … ce m-a apucat, frate?

Facebook Comments

43 Comments Statele Unite ale Europei

  1. calif

    exista si scenarii mai sumbre: peste 2-3 generatii s-ar putea ca majoritatea cetatenilor UE sa se inchine lui Allah, iar principalele limbi materne sa fie araba si turca

    Reply
  2. calif

    Politica fiscala, externa si apararea TREBUIE sa fie unice. Insa in ce priveste limbile pe care le vor vorbi urmasii urmasilor nostri nu prea cred ca se pune problema renuntarii la ceva. Chiar si in SUA, unde exista o limba comuna, in familiile emigrantilor se mai vorbeste limba materna timp de inca 2-3 generatii.

    E clar ca rolul vechilor state nationale care compun UE va scadea foarte mult, insa va creste foarte mult rolul regiunilor, care de altfel sunt si mult mai naturale. Vom ramane bavarezi, catalani, scotieni, silezieni, flamanzi, transilvaneni, etc., vom trai in statul Romania, Franta, Germania sau Spania si vom fi cetateni europeni. Si ne vom bucura de o libertate lingvistica totala, deoarece nu va exista o limba comuna

    Reply
  3. poweraxxel

    @ Bleen: de exemplu ponderea in luarea deciziilor viitoare ale SUE poate fi aplicata in functie de totalul populatiei, de potentialul economic in relatie cu conditiile geografice, etc. Apoi, punctul pana la care se cedeaza suveranitatea poate fi si el negociat, si eventual certificat prin referendum. Este adevarat ca pentru toate acestea este nevoie de o alta clasa politica, avantajul este ca ajungand intr-un astfel de punct scapam in mare parte de nemerniciile celor care astazi isi zic "putere" sau "opozitie" …

    Reply
  4. Glook

    Pai nu stim. Noi ne-am oprit la Kamasutra ca la asa carte de capatai poporul ala nu poate fi decat fericit. Kocheril Raman Narayanan ne e complet necunoscut, suntem convinsi ca situatia dalitilor si a brahmanilor nu evolueaza deloc si nici n-am aflat ca exista extremisti hindusi. Am auzit vag de unu Tagore (unii zic ca ar avea ceva Nobel) care vorbea pe undeva ca inclusiv in casta brahmanilor exista o lupta intre traditionalisti si modernisti (modernistii ar fi aia ce vor sa scoata castele dar asta acu vreo 100+ de ani asa ca nu poate fi adevarat). Noi suntem convinsi insa ca perfectiunea exista si acum o cautam. Wow ce on-topic sunt, am un noroc nebun daca trec de cenzura :).

    Reply
  5. Imperialistu'

    With all due respect, dar nu stiti despre ce vorbiti. Ati putea cauta pe internet informatii despre suprematismul hindus, care se manifesta nu de putine ori prin violenta fata de celelalte religii. Ce sa mai zicem de sistemul cretin si salbatic al castelor?

    Reply
  6. valentin

    India are o problema religioasa doar in masura in care musulmanii de acolo au o problema.In rest eu cred ca este un bun exemplu de multiculturalism si toleranta.E mai populata decat UE si USA la un loc si reuseste de bine de rau sa tina impreuna o mare varietate de limbi,religii si idei despre lume.

    Reply
  7. Glook

    India e interesanta. Mai ales din perspectiva religioasa.

    Din India s-a despartit Pakistan si Bangladesh pentru ca erau musulmani. Tensiunile raman in Kashmir tot fundamentate religios. Zic ca e interesant pentru ca pune problema urmatoare: in absenta unei limbi majoritare ar fi nevoie de o religie majoritara? Si daca da, crestinismul ortodox, catolic, protestant sunt una si aceiasi religie sau 3 religii diferite?

    Reply
  8. valentin

    @bleen: M-ai prins,mai mult de Bihar,Kashmir,Uttar Pradesh nu stiu.Si Kashmir cred ca e jum-jum cu Pakistan.Ce-i drept nici nu ma descurc cu hindusa. Insa vream sa spun ca acolo sunt 14 limbi oficiale si ei intre ei se stiu.Si pentru o tara atat de mare si orientala au un pic de democratie.

    Reply
  9. valentin

    Ma bucura faptul ca ati uitat exemplul perfect pentru federatia numita SUE: INDIA. Cantariti,comparati,argumentati. Accept si contre. Dar sa nu-mi veniti cu nivelul de trai.

    Reply
  10. Glook

    Florin: 300 de ani sa pierzi limba romana? Extrem de pesimist scenariul.

    Chiar nu va inteleg crisparea cu limba. Eu am copilarit intr-un sat din banat (adica asa, vacantele si weekendurile cand ma lasau parintii la bunici). E sat romanesc si satul cel mai apropiat tot romanesc e. Dar sunt inconjurate de 3 sate neromanesti: german (era german pe vremea copilariei mele, acum e moldovean), unguresc si slovac. Chiar nu era nici o problema, bunicii mei iti zic 'jumata la 9' in loc de 8 jumate, isi duc mancarea in speis nu in camara, dar in rest vorbesc romaneste. Cu satele din jur oamenii aveau schimburi, vorbeau intre ei in romaneste dar se imprumutau cuvinte si din alte limbi. Nu prea existau casatorii mixte dar prietenii intre oameni erau, pana la urma erau toti banateni. Fiecare sat isi pastra linistit specificul. Banatul a devenit austroungar in 1716 si apoi romanesc in 1918. Avem deci 200 de ani, timp in care satul bunicilor mei a ramas romanesc, si-a pastrat limba si traditiile desi limba imperiului nu era romana. Deci nah. 200 de ani nu i-au ajuns unei populatii mult mai mici decat 21 de milioane sa-si piarda limba (satul bunicilor mei era de 500 de locuitori) in conditii mai grele decat ce poate veni acum. Poti fi cat de pesimist vrei si tot nu ajungi la pierderea limbii romane in 300 de ani. Si in plus nici macar nu e nevoie de o limba comuna pentru a cladi un specific regional. E nevoie sa crezi in cateva valori comune, sa nu te crispezi de o limba, ca pana la urma e un mod de comunicare. Bilingvismul nu e o infrangere, e o calitate. Nimeni nu-ti cere sa-ti uiti limba cand inveti o alta. Plus ca e usor sa inveti copiii de mici 2-3 limbi, devin bilingvi, trilingvi fara efort.

    Reply
  11. Bleen

    @Florin

    “Natia si limba ti le alegi, tu te vrei neamt dar scrii in romaneste pe un blog cu ro (tziganovalahi) in coada” păi și cum rămâne cu identitatea, cu locul în care te naști, cu limba maternă?

    Îl citam pe @punk.

    Reply
  12. Imperialistu'

    Nene Kabal, tu te uiti vreun pic la ce se intampla in Europa sau iti plac realitatile paralele? Votul tau egal cu al cui? Al neamtulu, francezului si englezului? Vrei sa spui al turcului, magrebienului si pakistanezului, poate. Si oricum n-ai dreptate.

    Reply
  13. kabal

    atata timp cat votul meu e egal cu al neamtului, al francezului sau al englezului sunt dispus sa renunt la statul national roman

    Reply
  14. punk

    @Bleen: "Limba si natia pe care ti le alegi sunt probleme strict private?"

    Fireste. Demonstratie prin reducere la absurd: preferi sa locuiesti intr-o tara unde toti sunt declarati prin lege romani ? Cu ungurii, tiganii, moldovenii ce facem ? Ii bagam in puscarie daca refuza sa vorbeasca limba romana ?

    Cu moldovenii nu-i de șaga, dupa ultimele lor cercetari au ajuns la concluzia ca moldoveneasca e o limba dacica, care n-are legatura cu romana sau latina: http://www.moldovenii.md/md/section/475
    Alte genii est-europene care aplica ideea "o limba, un stat". Le da cu virgula, asa ca si-au inventat limba pentru a-si justifica statul.

    "tu te vrei neamt dar scrii in romaneste pe un blog cu ro"

    Am ales sa fiu roman, ba chiar sa traiesc in Romania. Imi retragi tu dreptul de a critica statul pe care l-au faurit romanii ? Care e inconsecventa ?

    Reply
  15. andrei

    “E bine ca înainte de a ne arunca cu capul înainte în Statele Unite ale Europei să ştim ce înseamnă asta şi ce ne aşteaptă. Sîntem dispuşi să renunţăm la limba română, la statul român?”

    Discutam asta inainte sau dupa ce renuntam la ideea ca procesul depinde in vreun fel de noi?

    Reply
  16. Florin

    @Bleen: "Natia si limba ti le alegi, tu te vrei neamt dar scrii in romaneste pe un blog cu ro (tziganovalahi) in coada" păi și cum rămâne cu identitatea, cu locul în care te naști, cu limba maternă? Dacă punk și le alege, oricine le poate alege, așadar criteriile identității naționale enunțate de tine sunt opționale.

    În rest cred că articolul e provocator dar forțat. Mă abțin de la comentarii cu o singură excepție. Planurile temporale alternează aiuritor, vorbim de disparițiile limbilor în condițiile în care noi nu știm ce va anunța Merkel miercuri. Apropos, 22 de milioane – sau câți or fi – de români, își vor uita limba cam în 2-300 de ani, chiar dacă mâine România se desființează. Întrebi dacă sunt gata să renunțăm la limbă? Who gives a fuck ce o să fie peste 300 de ani? Noi trebuie să decidem ce facem mâine și să evaluăm consecințele de peste câteva sute de ani? E ceva greșit în abordarea asta.

    Reply
  17. Leon cel Treaz

    @

    limba perfecta, esperanto-ul care anuleaza orice galceava este latina

    s-a mai intamplat si in Evul Mediu si a functionat ireprosabil

    latina, macar ca limba de cancelarie

    Reply
  18. @@@

    Decit "peshtisor" romanesc(cine are alta impresie in privinta Romaniei,treaba lui), prefer sa ma las "inglobat" in sistemul rechinului, chiar si ca simpla proteina.

    Pot doar sa sper ca rechinul astfel alcatuit, dupa ce va digera si pestii, si pestisorii, va defeca toate reziduurile ramase din descompunere, inafara corpului sau.(Coreea de Nord, de preferinta)

    PS Culmea, sa stiti ca ma consider (chiar sunt!) nationalist.

    Reply
  19. Glook

    Mi-ai eliminat Elvetia din discutie sau o pot da exemplu?

    Si ai dreptate, 23 de limbi sunt prea multe. Unele vor ramane doar limbi regionale, la nivel central se vor impune doar vreo 3-4. Nici in Elvetia nu se traduce tot in romasa si cam toti romansii vorbesc si germana. Oficial sunt 4 limbi, in realitate sunt 3.

    N-o sa fie greu sa se pastreze romana in Romania, o sa fie imposibil sa impunem romana la Bruxelles. Toti politicienii care vizeaza dincolo de ciorba romaneasca vor trebui sa devina incet incet cel putin bilingvi. Daca stau cu traducatorul dupa ei si cand merg la toaleta e grav.

    Reply
  20. Bleen

    @punk

    Limba si natia pe care ti le alegi sunt probleme strict private? Te intelegi mai bine cu neamtul decat cu tziganovalahul? Pai aici ceva nu e in regula. Natia si limba ti le alegi, tu te vrei neamt dar scrii in romaneste pe un blog cu ro (tziganovalahi) in coada. E o inconsecventa aici.

    Reply
  21. Bleen

    @Glook

    Da-mi un exemplu de federatie ai carui membri n-au renuntat la ce-i identifica si si-au adaugat o abilitate. Sau un exemplu de federatie trilingva, ca de federatie cu 23 de limbi chiar nu poate fi vorba. Uite, avem 3 federatii: US, Germania si Rusia.

    Reply
  22. punk

    Argumentul limbii e stupizel. Prefer sa fac stat cu neamtul decat cu tziganovalahul, chit ca ma inteleg prin semne cu primul si prin dulci injuraturi stramosesti cu al doilea. De state multinationale si multilingvistice e plina lumea, ideea "natie = stat" vine de la o proasta intelegere a ideii de stat.

    Statul imi mediaza problemele inevitabile legate de traiul in comun, drept pentru care il si platesc. Primesc in schimbul banilor un tribunal, nicio bata in cap noaptea, si un tanc cu care sa ma bat cu otomanii cand or navali iara. Limba pe care aleg sa o vorbesc si natia la care ma revendic sunt strict probleme private iar propasirea natiei nu face parte din atributiile statului.

    Da stiu ca in mod traditional statul e o forma de represiune a unei natiuni, si nationalismul scabros – retorica preferata. Ce vreau sa zic e ca putem cere mai mult, adica un stat care face mai putine, dar bine.

    Reply
  23. Glook

    Mai nu's ce sa zic, nu stiu daca Bleen intelege in detaliu ideea de federatie si mentalitatea federatilor. In general federatii nu renunta la ce ii identifica, dar isi adauga o abilitate. Ptr. limba romana in particular ar insemna ceva de gen nu suntem obligati sa renuntam la limba romana dar s-ar putea sa fim obligati sa fim toti macar bilingvi daca nu trilingvi, sa avem toate formularele in vreo 3 limbi (romana plus in mai mic engleza-germana, eventual ungureste ca si asa sunt multi unguri prin ro). M-ar deranja? Categoric nu. Ar deranja asta nationalistii romani, speriati de bombe ca daca nu-si apara limba romana cu baioneta nu mai exista? Categoric da. Ar avea motive nationalistii sa fie speriati de bombe? Dupa parerea mea nu.

    Acu despre Elvetia si ca i s-ar fi permis sa fie altfel… In politica nu ti se permite nimic, tot ce obtii iti iei singur. Mai exact atunci cand pretul pentru a te cuceri+ a te stapani e mai mare decat ce ar castiga daca te-ar lasa in pace consecinta e ca ti se da voie. Tine de negociere si o fina ajustare a detaliilor. Daca tot ce ai de oferit se afla in cateva mine si cateva campuri petrolifere s-ar putea sa merite sa fii cucerit. Daca ce ai de oferit sunt chestii mai intelectuale gen o fina intelegere a unui fenomen, a unui echilibru de forte, s-ar putea sa nu foloseasca nimanui sa te cucereasca.

    Deci parerea mea e ca nu trebuie sa vorbim despre chestiile la care renuntam, ci despre ce responsibilitate supplimentara suntem gata sa acceptam si sa ne asumam. Si trebuie sa gasim un domeniu unde excelam, unde avem o intelegere fina, o expertiza necesara si altora. Nu-l avem, e nasol. Nu vrem sa ne asumam nici o responsabilitate in plus? Hmmmm atunci da chiar trebuie sa le facem celorlalti din UE procese de intentie sa aflam cand si pe cat o sa ne 'vanda'.

    Reply
  24. tucu

    Cu tot scepticismul lui Bleen eu visez in continuare la Europa Unita.

    Bleen aduce argumente contra .Colaterale zic eu. O sa avem un singur ministru de externe?Si ce daca . Vom avea in schimb 27 de adjuncti.

    Vom avea o singura voce in relatia cu China? Ce importanta are ? Ce China asculta de altcineva in afara de SUA?

    Vom avea o singura limba? Nici o problema o vom stilci si pe aia.

    Ginditi va in schimb ce avantaje vom avea (nici lui DD nu i a dat prin cap asa ceva).Eu de exemplu voi avea o pensie egala cu a lui Fritz fost mare stab prin Germania.

    Gigel al nostru care are din 8 ore de munca 4 ore pauza de masa va cistiga la fel ca Hans care maninca numai 20 de minute.Va fi frumos.

    Bleen draga nici nu realizezi cit de atractive sunt utiopiile. Te rog frumos lasa ne sa visam.

    PS -Astia cu Europa lor unita au incercat sa gaseasca o limba unica. A fost o nebunie intreaga cu esperanto. Ceva asemanator cu internationalismul socialist, lupta pentru pace si lupta impotriva incalzirii globale.

    Rezultatul nu conteaza.

    Reply
  25. Dragos Paul Aligica

    Cred ca Bleen a formulat foarte bine tema momentului:

    "E bine ca înainte de a ne arunca cu capul înainte în Statele Unite ale Europei să ştim ce înseamnă asta şi ce ne aşteaptă. Sîntem dispuşi să renunţăm la limba română, la statul român?"

    Pentru ca daca raspunsul e da, atunci gandim si negociem altfel, ne pozitionam altfel fata de ce urmeaza decat daca raspunsul e nu. Trebuie insa sa fim consitienti ca tema si discutia duc logic la aceasta intrebare, stau sub umbra acestei intrebari. Nu suntem seriosi daca nu ne-o punem, indiferent de ce raspuns avem la ea.

    Corolarul celor de mai sus este prins de Mirel foarte clar:

    "Nu zic că Statele Unite ale Europei e o idee proastă. Poate că e o idee bună, poate că ne-am trăit traiul şi ne-am mîncat mălaiul ca naţie şi a venit timpul să ne salvăm individual."

    Poate. Nu stim. De asta discutam. Dar ca sa putem discuta cu folos, trebuie sa facem explicit care este implicatia sau premiza cea mai profunda a discutiei. Cred ca Mirel a facut-o. Pana la urma e o discutie pragmatica in ciuda faptului ca poate nu pare asa.

    Reply
  26. Dragos

    SUE este o necesitate pentru a juca, de la egal la egal, in campionate mondiale cu echipe ca SUA, Federatia Rusa, ASEAN, Liga Statelor Arabe, gen.

    da, fundasul Grecia a facut insolatie de la prea mult frecat pe plaja, da, atacantul Italia trage pe nas si-si pierde noptile cu bunga-bunga, da, Nasu Germania e corupt, da, Mitica Sarkozy e bou, da, Banel Romania alearga ca proasta cu alba-neagra…

    dar hei, ce facem, interzicem fotbalul sau punem DNA-ul pe ei ?

    "Sîntem dispuşi să renunţăm la limba română, la statul român?"

    nici nu se pune problema – oina, Miorita, Stefan cel Mare, bomboanele agricole, Eminescu, berea la PET, micii la gratar, ciorba de burta nu ni le ia nimeni.

    Caci tot ce e romanesc nu piere

    Si nici nu va pieri

    Reply
  27. poweraxxel

    Nici macar nu s-au stabilit conditiile de realizare ale SUE si noi suntem deja pro sau contra …

    Mai iesiti un pic din priza si invatati sa fiti cu un pas mai in fata … Inainte de nastere, putem eventual sa sugeram ceva conditii, reguli de formare, etc.

    Reply
  28. eugen

    eee.. nu te repezi.. ai formulat.. suntem dispusi sa renuntam la lb. romana…? iar eu am spus ca personal_subliniez , personal_ sunt dispus sa renunt si la limba, si la formula de statul national si unitar roman si la multe alte lucruri pentru o disciplina_ cu avantajele ei_ occidentala.. evident n_o sa mai pot pune grataru unde vrea muschii mei, n_o sa vad pe strada deaia cu da si mie un leu, etc… eu am vrut sa fiu scurt cand am spus de corupti.. repet, in nume personal si crede_ma am prins si 40 de ani de comunism multilateral..

    Reply
  29. Bleen

    Cele mai mari state europene, ca populaţie:

    Germania – 81.8 milioane (16.3%)

    Franţa – 64.7 milioane (12.9%)

    UK – 62 milioane (12.4%)

    Italia – 60.4 milioane (12.1%)

    Spania – 47.2 milioane (9.3%)

    Polonia – 38.2 milioane (7.6%)

    România – 21.5 milioane (4.3%)

    În UE sînt 23 de limbi oficiale şi 6 limbi semi-oficiale.

    Germana se vorbeşte în 5 state, franceza şi maghiara în 4, greaca, engleza şi slovena în 3.

    Limbi materne: germana (18%), italiana şi engleza (13%), franceza (12%), spaniola şi polona (9%), olandeza (5%), româna (5%).

    51% dintre europeni cunosc engleza, 32% germana şi 26% franceza.

    PIB:

    Germania 20.2%

    Franţa 15.8%

    UK 13.9%

    Italia 12.7%

    Spania 8.7%

    Olanda 4.8%

    Polonia 2.9%

    Belgia 2.9%

    Suedia 2.8%

    Austria 2.3%

    Danemarca 1.9%

    Grecia 1.9%

    România 1.0%

    Reply
  30. eugen

    .. in concluzie , e mai patriotic sa spunem in romana_ eu ma mandresc cu coruptii mei_ decat sa spunem in germanofila_ aici nu exista coruptie_ sau ma rog, au ramas urme fine..

    Reply
  31. oscar

    "O politică bazată pe consens e imposibilă." – in uniunea sovietica se putea… 🙂

    "În Elveţia nu s-a mai întîmplat nimic de 500 de ani."

    "The third man" e fain intr-adevar 🙂

    Reply
  32. Bleen

    @glook

    Exact. Elveţia e un caz special. Şi este un caz special fiindcă a fost lăsată să rămînă un caz special.

    Crezi că situaţia poate fi replicată la scară continentală? Cu Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Olanda, Belgia, Austria, Polonia, Ungaria, România, Grecia, Irland ş.a.?

    Reply
  33. Glook

    "Şi nu-mi daţi ca exemplu Elveţia. În Elveţia nu s-a mai întîmplat nimic de 500 de ani."

    Pai eu credeam ca tocmai aia e scopul: sa nu se intample nimic. Cum se zice pe aici: pas de nouvelle, bonnes nouvelles. Si as zice ca nu-i putin sa ai langa tine 2 razboie mondiale, o gramada de razboaie si o puzderie imperiulete, absolutisme si egouri mai mari decat ii tin pantofii si tu sa continui netulburat sa votezi cu mana ridicata la Landsgemeinde.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *